Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.479 din 19 martie 2024 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013
EMITENT: Ministerul Sănătăţii PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 243 din 21 martie 2024
Văzând Referatul de aprobare nr. AR 5.106/2024 al Direcţiei generale de asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii,
având în vedere prevederile art. 88 alin. (1) şi (2) şi ale art. 125 lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 336 şi 337 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 190 alin. (7) şi (8) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 16 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
ART. I
Normele metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 20 decembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 1
(1) Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive, din dispoziţia organelor abilitate, se realizează în regim de urgenţă de către personal medical care are aviz de liberă practică valabil, potrivit art. 88 alin. (1) şi (1^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Unităţile sanitare publice autorizate care pot recolta mostrele biologice prevăzute la art. 88 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt reprezentate de:
a) unităţi sanitare care au în structură unitate de primire a urgenţelor/compartiment de primire a urgenţelor/cameră de gardă;
b) centre de permanenţă;"
2. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
"(2^1) Decizia privind posibilitatea recoltării mostrelor biologice în condiţiile art. 88 alin. (1^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aparţine personalului medical."
3. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 16
(1) Examinarea medicală a persoanei, în vederea interpretării stării clinice induse de consumul recent de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive, se efectuează în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), medicul care a efectuat examinarea medicală va completa formularul al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice.
(3) În cazul în care nu poate fi realizată examinarea medicală ori nu pot fi evaluate anumite elemente clinice dintre cele prevăzute în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, medicul consemnează pentru fiecare situaţie în parte motivele în formular."
4. Anexa nr. 6 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul sănătăţii,
Adriana Pistol,
secretar de stat
Bucureşti, 19 martie 2024.
Nr. 1.479.
ANEXA 1
(Anexa nr. 6 la normele metodologice)
EXAMINARE MEDICALĂ
La data de ..........., ora ......, la solicitarea poliţiei rutiere, la ................................. (unitatea sanitară), medic ................................................... (numele, gradul profesional), am evaluat pe numitul/numita ............................................, CNP [ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ], constatând:
1. Ţinută: ordonată/dezordonată ...............................................
2. Atitudine:
2.1. adecvată/neadecvată situaţional;
2.2. cooperant/necooperant.
3. Comportament:
3.1. liniştit/neliniştit/agitat
...............................................................................
3.2. ostil/revendicativ/agresiv (verbal/fizic; auto/hetero)/expansiv
................................................................................
4. Comunicare verbală: coerentă/incoerentă.
5. Orientare:
5.1. temporală: orientat/dezorientat;
5.2. spaţială: orientat/dezorientat;
5.3. alopsihică: orientat/dezorientat;
5.4. autopsihică: orientat/dezorientat.
6. Tulburări emoţional-instinctuale (râs/plâns/dezinhibiţie): prezente/absente ......................................................................
7. Tulburări de echilibru:
7.1. static (proba Romberg, proba braţelor întinse): prezente/absente;
7.2. dinamic (mers cu ochii deschişi/închişi): prezente/absente.
8. Incoordonare motorie:
8.1. tremor: prezent/absent;
8.2. imprecizie în mişcări (proba: indice-nas, indice-ureche, indice-indice): prezentă/absentă.
9. Facies: necaracteristic/palid/hiperemic.
10. Halenă alcoolică: prezentă/absentă.
11. Evaluare oculară:
11.1. pupilă: normală/midriază/mioză/inegalitate pupilară (O.D. >; =; < O.S.);
11.2. nistagmus: prezent/absent;
11.3. secuse pupilare (hippus): prezent/absent;
11.4. reflex fotomotor: prezent/absent/diminuat;
11.5. reflex de acomodare - convergentă: prezent/absent/diminuat;
11.6. îngustarea fantei palpebrale: prezentă/absentă.
12. Alte aspecte (boli declarate, medicamente administrate etc.):
........................................................................................
În urma efectuării examinării medicale, solicitată de poliţia rutieră, s-au constatat/nu s-au constatat elemente sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive.
Medic,
................................
(semnătură/parafă)
Ştampila unităţii sanitare
.......................................
Sus-numitul/Sus-numita refuză efectuarea examinării medicale solicitate de poliţistul rutier.
Poliţist rutier,
.................................
Medic,
................................
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: