Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.460 din 30 august 2022 pentru aprobarea Reglementării aeronautice civilo-militare române privind managementul spaţiului aerian şi aplicarea conceptului de utilizare flexibilă a spaţiului aerian în regiunea de informare a zborurilor Bucureşti, RACMR MSA-UFSA, şi pentru stabilirea modalităţii de clasificare şi de organizare a spaţiului aerian din regiunea de informare a zborurilor Bucureşti
EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1023 din 20 octombrie 2022
Având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 2.150/2005 al Comisiei din 23 decembrie 2005 de stabilire a unor norme comune pentru utilizarea flexibilă a spaţiului aerian,
luând în considerare prevederile art. 4 lit. i) şi x) şi ale art. 5 lit. i) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 405/1993 privind înfiinţarea Autorităţii Aeronautice Civile Române, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1 şi art. 5 alin. (1) pct. II.3 şi II.7 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 74/1991 privind înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia română a serviciilor de trafic aerian“ - ROMATSA, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 12 alin. (2) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 pct. 31 şi art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul transporturilor şi infrastructurii, şi ministrul apărării naţionale emit următorul ordin:
ART. 1
Se aprobă Reglementarea aeronautică civilo-militară română privind managementul spaţiului aerian şi aplicarea conceptului de utilizare flexibilă a spaţiului aerian în regiunea de informare a zborurilor Bucureşti, RACMR MSA-UFSA, prevăzută în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.
*) Anexa se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1023 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul din şos. Panduri nr. 1, bl. P33, parter, sectorul 5, Bucureşti.
ART. 2
(1) Se stabilesc modalitatea de clasificare şi de organizare a spaţiului aerian naţional, precum şi cea de înfiinţare a unor structuri de spaţiu aerian, după cum urmează:
a) zonele interzise permanent/Prohibited - LRP, sectoarele de control al traficului aerian transfrontaliere, zonele transfrontaliere/Cross Border Area - CBA, zonele de utilizare obligatorie radio/Radio Mandatory Zone - RMZ şi zonele de utilizare obligatorie a transponderului/Transponder Mandatory Zone - TMZ se înfiinţează, se modifică şi se clasifică prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului apărării naţionale, în baza propunerii Consiliului pentru Managementul Spaţiului Aerian (CMSA);
b) zonele temporar interzise se înfiinţează prin hotărâre a Consiliului pentru Managementul Spaţiului Aerian. O zonă temporar interzisă poate fi înfiinţată pentru o perioadă de cel mult 30 de zile, la solicitarea structurilor din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, transmisă cu cel puţin 30 de zile înainte de data efectivă de înfiinţare;
c) regiunile de control terminal/Terminal Area - TMA, zonele de control de aerodrom/Control Area - CTR, zonele de trafic de aerodrom/Aerodrom Traffic Zone - ATZ, zonele rezervate/Temporary Reserved Area - TRA, zonele segregate/Temporary Segregated Area - TSA, zonele restricţionate/Restricted - R, zonele periculoase/Dangerous - D, zonele de informare a zborurilor, zonele geografice UAS şi rutele aeriene se înfiinţează, se modifică şi se clasifică prin hotărâre a Consiliului pentru Managementul Spaţiului Aerian, la propunerea furnizorilor de servicii de control al traficului aerian, a administratorilor aerodromurilor sau, după caz, a utilizatorilor spaţiului aerian;
d) rutele de sosire instrumentală standard/Standard Instrument Arrival - STAR şi rutele de plecare instrumentală standard/Standard Instrument Departure - SID se înfiinţează şi se modifică de către furnizorul de servicii de trafic aerian, desemnat pentru volumul respectiv de spaţiu aerian, cu aprobarea prealabilă a Autorităţii Aeronautice Civile Române, prin decizie a conducătorului unităţii furnizoare de servicii de trafic aerian desemnate;
e) rutele de sosire instrumentală standard/STAR, rutele de plecare instrumentală standard/SID şi procedurile de apropiere pentru traficul aerian desfăşurat pe aerodromurile militare se înfiinţează şi se modifică prin dispoziţie emisă de Autoritatea Aeronautică Militară Naţională;
f) zonele rezervate/TRA, zonele segregate/TSA, zonele restricţionate/LRR, zonele periculoase/D şi coridoarele de traversare, necesare pentru activităţi nepermanente, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, se înfiinţează prin protocol încheiat între Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian“ - ROMATSA şi furnizorul de servicii de trafic aerian operaţional din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene, precum şi alte structuri implicate, după caz.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea executării în condiţii de siguranţă a unor misiuni specifice, pot fi înfiinţate zone geografice UAS, în termen de până la 48 de ore, în baza unei proceduri aprobate de CMSA.
(3) Comandamentul Componentei aeriene iniţiază şi elaborează împreună cu Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian“ - ROMATSA procedura menţionată la alin. (2).
ART. 3
La activarea sistemului de răspuns la criză, la nivel naţional sau NATO, structurile de spaţiu aerian suplimentar necesare pentru îndeplinirea misiunilor aeronavelor de stat se înfiinţează şi se modifică prin coordonare directă între furnizorul de servicii de trafic aerian operaţional din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene şi Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian“ - ROMATSA.
ART. 4
(1) Structurile de spaţiu aerian înfiinţate, modificate şi clasificate în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) şi c)-e), se publică în Publicaţia de informare aeronautică - AIP România şi/sau în Publicaţia de informare aeronautică militară - Mil AIP Romania.
(2) Zonele geografice UAS înfiinţate în spaţiul aerian naţional sub forma unor spaţii aeriene restricţionate pentru accesul aeronavelor fără pilot la bord se publică doar în format digital pe paginile web ale furnizorilor de servicii de informare aeronautică certificaţi. Linkurile către paginile web ale furnizorilor de servicii de informare aeronautică se publică pe site-urile Autorităţii Aeronautice Civile Române şi Autorităţii Aeronautice Naţionale Militare, precum şi în Publicaţia de informare aeronautică - AIP România şi în Publicaţia de informare aeronautică militară - Mil AIP Romania.
(3) Zonele geografice UAS destinate exclusiv zborului cu aeronave fără pilot, cu impact asupra zborurilor aeronavelor cu pilot, se publică şi în Publicaţia de informare aeronautică - AIP România.
(4) Structurile de spaţiu aerian înfiinţate în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b) şi f) se publică prin mesaje NOTAM şi/sau Supliment AIP România.
ART. 5
La solicitarea furnizorului de servicii de navigaţie aeriană, cu acordul administratorului aerodromului şi în baza unei evaluări de impact, spaţiul aerian aferent zonei de control de aerodrom îşi modifică clasa de spaţiu aerian, în baza hotărârii Consiliului pentru Managementul Spaţiului Aerian, din spaţiu aerian controlat în spaţiu aerian necontrolat, menţinând clasa de spaţiu aerian controlat pe toată durata programului publicat în Publicaţia de informare aeronautică - AIP România. Programul poate fi prelungit, la cerere, prin mesaje NOTAM.
ART. 6
(1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.
(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului apărării naţionale nr. 1.328/128/2013 pentru aprobarea Reglementării aeronautice civilo-militare române privind managementul spaţiului aerian şi aplicarea conceptului de utilizare flexibilă a spaţiului aerian în regiunea de informare a zborurilor Bucureşti, RACMR MSA-UFSA şi pentru stabilirea modalităţii de clasificare şi de organizare a spaţiului aerian din regiunea de informare a zborurilor Bucureşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 10 februarie 2014.
Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
Sorin Mihai Grindeanu
p. Ministrul apărării naţionale,
Eduard Bachide,
secretar de stat
ANEXA 1
REGLEMENTARE AERONAUTICĂ CIVILO-MILITARĂ ROMÂNĂ
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: