Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.419 din 1 august 1997  pentru aprobarea Normelor de modificare si de completare a Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun si bauturi alcoolice, aprobate prin   Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 213 din 5 februarie 1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.419 din 1 august 1997 pentru aprobarea Normelor de modificare si de completare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun si bauturi alcoolice, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 213 din 5 februarie 1996

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 20 august 1997
Având în vedere <>Hotãrârea Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
în temeiul <>art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 133/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 18 iulie 1997,

ministru de stat, ministrul finanţelor emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Normele de modificare şi de completare a Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 213 din 5 februarie 1996 .
2. Prevederile prezentelor norme se aplica începând cu data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.
3. Direcţia generalã a impozitelor indirecte, Direcţia Generalã a Vamilor, Direcţia de proceduri şi metodologii fiscale şi Direcţia presa, relaţii cu publicul, protocol şi administrativ, vor lua mãsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României.

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara


NORME
de modificare şi de completare a Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 213 din 5 februarie 1996

Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 213 din 5 februarie 1996 ,
se modifica dupã cum urmeazã:

A. Punctul 3 alineatul 3 se elimina.
B. Punctul 4
- alineatul 1 se completeazã dupã cuvintele "art. 4" cu cuvintele "alin. 1".
- se completeazã cu alineatul 3 care va avea urmãtorul cuprins:
"Produsele de natura celor supuse marcarii - nemarcate sau cu marcaje false - devenite proprietatea statului prin confiscare, potrivit legii, vor purta marcaje speciale, realizate de cãtre unitatea autorizata de Ministerul Finanţelor cu tipãrirea acestora. Ministerul Finanţelor va desemna unitatea care va aplica aceste marcaje. Valorificarea produselor respective se va face potrivit prevederilor legale în vigoare."
C. Punctul 5
- primul alineat se completeazã cu urmãtorul text:
"Marcajele se aplica efectiv pe produs de cãtre producãtorul intern sau extern."
- alineatul 2 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Aceste licenţe se elibereazã de cãtre Ministerul Finanţelor."
- alineatul 5 se elimina.
- alineatul 7 se modifica şi se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele documente, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul:
a) documentele legale de constituire a societãţii comerciale, cu toate modificãrile intervenite pana la data solicitãrii licenţei (statutul societãţii comerciale, hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare a societãţii comerciale, certificatul de înmatriculare la Oficiul Registrului comerţului, certificatul de înregistrare fiscalã);
b) cazierele judiciare ale administratorilor şi directorilor executivi;
c) contractul încheiat direct între importator şi producãtorul extern sau reprezentantul acestuia.
În cazul în care contractul este încheiat cu un reprezentant al producãtorului extern, se va prezenta şi contractul dintre producãtorul extern şi reprezentantul sau;
d) documentele bancare din care sa rezulte ca solicitantul dispune de resurse financiare proprii suficiente pentru realizarea importului, conform contractului prezentat;
e) scrisoare de bonitate bancarã;
f) declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului privind sediul social, filialele, sucursalele, punctele de lucru, birourile, spaţiile de depozitare, magazinele şi orice alte locuri unde îşi desfãşoarã activitatea, precum şi adresele acestora."
D. Punctul 9 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"9. Pentru procurarea marcajelor, agenţii economici producãtori interni sau importatori, deţinãtori de licenţe, completeazã nota de comanda conform modelului din anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, în trei exemplare, dintre care doua se depun la autoritatea emitenta a licenţei.
Fiecare comanda de timbre, banderole sau etichete de marcare se aproba de cãtre autoritatea emitenta a licenţei, numai dacã importatorul prezintã scrisoare de garanţie bancarã sau dovada depozitului bancar, echivalente cu valoarea accizelor corespunzãtoare cantitãţilor de mãrfuri pentru care s-au solicitat marcaje.
În baza notelor de comanda aprobate se atribuie fiecãrui producãtor intern sau importator de produse supuse marcarii un cod special (diferit de codul fiscal), care se va regasi inscripţionat pe marcajele tipãrite care vor fi aplicate pe produsele fabricate sau importate de cãtre aceştia.
Dupã aprobarea comenzii, autoritatea prevãzutã la alin. 1 va întocmi o situaţie centralizatoare, dupã modelul din anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice, şi va transmite, anexat acesteia, la unitatea specializatã autorizata pentru tipãrirea marcajelor, exemplarul 1 al notei de comanda, iar exemplarul 2 îl va pãstra în arhiva proprie.
Unitatea autorizata pentru tipãrirea marcajelor realizeazã marcajele în baza situaţiilor centralizatoare şi este obligatã sa ţinã evidenta tipariturilor şi sa informeze sãptãmânal organele prevãzute la pct. 5 din prezentele norme metodologice despre cantitãţile livrate.
Marcajele vor fi realizate prin emisiuni identificate printr-un cod de emisiune aprobat de autoritatea emitatoare a licenţei.
Unitatea specializatã autorizata pentru tipãrirea marcajelor realizeazã marcajele pe baza notelor de comanda şi numai dupã prezentarea de cãtre agentul economic producãtor intern sau importator a dovezii plãţii şi a extrasului de cont ce atesta virarea contravalorii marcajelor comandate, în contul acesteia.
Dovada plãţii şi extrasul de cont vor purta obligatoriu viza societãţii bancare la care agenţii economici producãtori interni sau importatori au deschis contul.
Agenţii economici care deţin licenta de producãtor intern sau importator pot utiliza marcajele aprobate numai în limita termenului de valabilitate a licenţei. Marcajele neintroduse în ţara în termenul legal îşi pierd valabilitatea.
În cazul în care pana la expirarea termenului de valabilitate a licenţei, importatorii nu justifica prin importuri efective utilizarea marcajelor exportate sau în cazuri obiective - reimportul acestora -, garanţia bancarã sau depozitul bancar va fi executat parţial sau total, corespunzãtor cantitãţii de marcaje nejustificate.
Executarea garanţiei bancare sau a depozitului bancar se face în baza unei cereri scrise din partea unitãţii vamale cãtre societatea bancarã emitenta."
E. Punctul 11 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"11. Agenţii economici producãtori interni sau importatori pot deţine în stoc marcaje necesare pentru 3 luni.
În cel mult 15 zile de la expirarea acestui termen, titularii prevãzuţi la alin. 1 sunt obligaţi sa prezinte stocul timbrelor neutilizate autoritãţii emitente a licenţei, care va dispune distrugerea marcajelor.
De asemenea, titularii prevãzuţi la alin. 1 sunt obligaţi sa prezinte lunar, autoritãţii emitente a licenţei, justificarea marcajelor aprobate.
În caz contrar, licenta se suspenda sau se retrage concomitent cu înaintarea cãtre organele de control abilitate a propunerii de verificare a agentului economic respectiv."
F. Punctul 12 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"12. Marcajele nu pot fi revandute altor agenţi economici, cele neutilizate în termenele prevãzute de lege urmând a fi restituite unitãţii autorizate pentru tipãrirea marcajelor, care va proceda la distrugerea acestora.
În situaţia în care un agent economic producãtor intern sau importator îşi înceteazã activitatea, acesta are obligaţia ca în termen de 15 zile sa comunice autoritãţii emitente a licenţei numãrul şi seriile marcajelor neutilizate şi sa le restituie cãtre unitatea autorizata pentru tipãrirea marcajelor care, de asemenea, va proceda la distrugerea lor.
Pana la eliberarea timbrelor, banderolelor şi a etichetelor cãtre agenţii economici producãtori sau importatori, acestea se depoziteaza la unitatea autorizata pentru tipãrirea marcajelor în condiţii de deplina securitate."
G. Punctul 13
- alineatul 1 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"13. Marcajele deteriorate la agenţii economici producãtori interni sau importatori nu vor fi utilizate, acestea urmând regimul celor neutilizate."
- alineatul 5 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Constatarea deteriorarii marcajelor şi aprobarea motivatiilor deteriorarii acestora se efectueazã de cãtre unitatea autorizata pentru tipãrirea marcajelor."
- alineatul 6 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
" Marcajele returnate se distrug, lunar, sub supravegherea unei comisii formate din reprezentanţi ai autoritãţii emitente a licenţei (respectiv direcţia emitenta şi Inspecţia generalã pentru activitate interna), un reprezentant al unitãţii autorizate pentru tipãrirea marcajelor şi un reprezentant al agentului economic în cauza."
- alineatul 7 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Costul marcajelor neutilizate sau deteriorate nu se restituie, iar cheltuielile legate de distrugerea lor se suporta de cãtre agentul economic în cauza."
H. Punctul 14 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"14. Potrivit prevederilor art. 11 din ordonanta, agenţii economici producãtori interni sau importatori sunt obligaţi sa ţinã evidenta distinctã a achiziţionãrii, utilizãrii şi returnarii marcajelor, conform formularului din anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice.
În situaţia în care nu sunt respectate prevederile alin. 1, pe lângã sancţiunile prevãzute de ordonanta, agenţii economici pierd dreptul de aprobare pentru o noua comanda.
Organele de control au obligaţia de a comunica autoritãţii emitente a licenţei, în termen de 15 zile de la constatare, nerespectarea obligaţiilor prevãzute la alin. 1."
I. Punctul 15 se completeazã cu urmãtorul text:
"Unitatea autorizata pentru tipãrirea marcajelor are obligaţia de a efectua expertizarea acestora la solicitarea organelor de control.
Organele de control prevãzute de lege vor informa periodic autoritatea emitenta a licenţei despre constatãrile referitoare la încãlcarea prevederilor legale privind marcarea de cãtre agenţii economici producãtori interni sau importatori, deţinãtori de licenţe."
J. Se introduce punctul 18 care va avea urmãtorul cuprins:
"18. Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor nr. 213 din 5 februarie 1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu adaptarea textelor şi renumerotarea corespunzãtoare a acestora."

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016