Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.356 din 31 iulie 2020 pentru completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.718/2004
EMITENT: Ministerul Sănătăţii PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 688 din 31 iulie 2020
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de asistenţă medicală şi sănătate publică nr. NT 6.343 din 30.07.2020,
având în vedere propunerile Comisiei de nefrologie a Ministerului Sănătăţii privind problemele importante ce necesită rezolvare urgentă legate de planul naţional pentru dializa pacientului COVID-19 pozitiv, înregistrată la Ministerul Sănătăţii cu nr. 17.660 din 17.06.2020.
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
ART. I
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.718/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 şi 233 bis din 21 martie 2005, cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează:
- După capitolul XII „Dispoziţii finale“ se introduce un nou capitol, capitolul XIII „Dispoziţii tranzitorii“, cuprinzând articolele 50–55, cu următorul cuprins:
" CAP. XIII
Dispoziţii tranzitorii
ART. 50
Prin excepţie de la prevederile art. 15 pct. 15.1, transferul temporar al bolnavilor dializaţi dintr-o unitate în alta se poate face pe o perioadă de până la 12 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire automată pe toată perioada stării de alertă, dar şi în intervalul de timp următor, atât timp cât vor mai apărea cazuri pozitive la dializaţi sau personalul medical şi auxiliar din unităţile de dializă.
ART. 51
Prin excepţie de la prevederile art. 23, în situaţia excepţională în care, în contextul epidemiologic, vor surveni situaţii cu deficit major de personal medical calificat, unităţile de dializă afectate vor funcţiona cu deficit de personal. Centrele de dializă vor funcţiona cu program de lucru prelungit, astfel încât să se poată asigura funcţionarea unităţii, iar supravegherea şedinţelor de dializă de către medic se va putea face prin vizită săptămânală în unitatea respectivă sau prin telemuncă.
ART. 52
Prin excepţie de la lit. A) şi B) din anexa nr. 3, supravegherea actului medical se poate realiza astfel:
a) şedinţele de dializă se pot realiza şi prin monitorizarea la distanţă a pacienţilor, prin desfăşurarea activităţii de telemuncă, de către medicul nefrolog care se află în izolare la domiciliu. Pentru această situaţie de desfăşurare a activităţii prin telemuncă este nevoie de acordul medicului nefrolog, caz în care acesta nu mai poate beneficia de concediu pentru carantină pentru această perioadă;
b) în centrele de dializă din zonele cu deficit de personal, pe perioadă determinată, supravegherea şedinţelor de dializă se poate realiza cu un număr mai mic de asistenţi medicali pe tură, respectiv 1 post la 5 aparate pe o tură.
ART. 53
(1) Prin excepţie de la prevederile pct. 6 din anexa nr. 4, controlul antiepidemic al personalului medical care lucrează în unitatea de dializă se va realiza astfel:
a) trimestrial, exsudatul faringian;
b) semestrial, prezenţa AgHBs, anticorpi anti-HB, anti-HC, RBW, examenul de urină şi transaminazele;
c) anual, anticorpi anti-HIV .
(2) Rezultatele controalelor prevăzute la alin. (1) vor fi trecute în evidenţe specifice.
ART. 54
(1) Prin excepţie de la prevederile pct. 1 lit. a) de la pct. A) din anexa nr. 8, durata şedinţei de dializă va putea fi scăzută până la 3,5 ore, iar frecvenţa şedinţelor de dializă poate fi redusă de la trei la două pe săptămână, doar la pacienţii care ar putea tolera un astfel de regim, în funcţie de patologia asociată şi fără agravarea stării generale de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică doar în situaţii speciale generate de pandemia determinată de virusul SARS-CoV-2, în scopul:
a) reducerii riscului de infectare, ce poate apărea prin intersectarea turelor de dializaţi în sala de aşteptare;
b) asigurării intervalului de timp pentru dezinfecţie adecvată, în vederea scăderii riscului de răspândire a infecţiei în unitatea de dializă;
c) protejării personalului medical deficitar;
d) rezolvării eventualelor probleme de aprovizionare.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1), deciziile vor fi luate de către medicul curant în colaborare cu medicul şef/coordonator al staţiei/centrului de dializă, prin abordarea personalizată a pacienţilor şi comunicarea clară către pacienţi şi/sau aparţinători a motivaţiilor acestor decizii, precum şi a riscurilor şi beneficiilor.
ART. 55
Prin excepţie de la prevederile art. 12, pe perioada pandemiei determinate de virusul SARS-CoV-2, în situaţia în care se depăşeşte capacitatea centrului de dializă dedicat pacienţilor COVID-19 pozitivi sau cea a centrelor în care pacienţii COVID-19 pozitivi sunt dializaţi în tura suplimentară, pentru transferul între centrele de dializă nu este necesar consimţământul pacienţilor."
ART. II
Reglementările din capitolul XIII „Dispoziţii tranzitorii“ prevăzut la art. I se menţin pe toată perioada pandemiei, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul sănătăţii,
Horaţiu Moldovan,
secretar de stat
Bucureşti, 31 iulie 2020.
Nr. 1.356.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: