Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.350 din 20 iunie 2007  pentru aprobarea metodologiilor de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic incadrat pe functiile din anexele la   Ordonanta Guvernului nr. 11/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.350 din 20 iunie 2007 pentru aprobarea metodologiilor de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic incadrat pe functiile din anexele la Ordonanta Guvernului nr. 11/2007

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 509 din 30 iulie 2007

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/2007 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2007 personalului didactic din învãţãmânt, salarizat potrivit <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului,

ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã metodologiile de calcul al drepturilor salariale, prezentate în anexele nr. I şi II, care fac parte integrantã din prezentul ordin, care cuprind şi machetele de calcul al salariului pentru personalul didactic încadrat pe funcţiile din anexele la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2007 personalului didactic din învãţãmânt, salarizat potrivit <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
ART. 2
Prevederile prezentului ordin intrã în vigoare începând cu luna ianuarie 2007, cu excepţia art. 3 lit. D alin. (2) din anexele nr. I şi II, care intrã în vigoare la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 108/2007 pentru modificarea <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
ART. 3
Direcţiile generale şi direcţiile din Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, instituţiile de învãţãmânt superior de stat, unitãţile de învãţãmânt de stat şi alte unitãţi şi instituţii subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice dispoziţie contrarã.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Bucureşti, 20 iunie 2007.
Nr. 1.350.


ANEXA I
METODOLOGIA DE CALCUL
al drepturilor salariale care se acordã
personalului didactic cuprins în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2
la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007

ART. 1
Prezenta metodologie se aplicã personalului didactic prevãzut în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2007 personalului didactic din învãţãmânt, salarizat potrivit <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
ART. 2
(1) Salariul personalului didactic din anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 este compus din salariul de bazã, la care se adaugã sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevãzute de lege.
(2) Salariul de bazã este format din:
A. salariul de bazã al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, care include sporul de stabilitate numai la tranşele de vechime de peste 10 ani din <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 , precum şi sporul de suprasolicitare neuropsihicã existent la toate tranşele de vechime;
B. indemnizaţia de conducere;
C. indemnizaţie pentru învãţãmânt special;
D. gradaţie de merit;
E. salariul de merit;
F. indemnizaţie pentru personalul didactic de predare care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învãţãtori, institutori şi educatoare.
ART. 3
Modul de calcul pentru salariul de bazã al personalului didactic încadrat pe funcţiile din anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 este urmãtorul:
A. (1) Salariul de bazã al funcţiei didactice conform grilei se stabileşte prin înmulţirea coeficientului 1,000 cu coeficienţii de multiplicare, dupã cum urmeazã:
- pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de pânã la 10 ani, coeficienţii de multiplicare din anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 conţin numai sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã şi rãmân neschimbaţi. În cazul în care existã situaţii când personalul didactic are vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani, acesta va primi şi sporul de stabilitate, calculat prin înmulţirea cu 1,15 a coeficienţilor din anexele la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 , fãrã a se rotunji dupã cele trei zecimale rezultate;
- pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de peste 10 ani, care îndeplineşte condiţia de vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani, conform legii, coeficienţii de multiplicare prevãzuţi în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 vor rãmâne nemodificaţi;
- pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de peste 10 ani, care nu îndeplineşte condiţia de vechime în învãţãmânt de peste 10 ani neîntrerupţi, conform legii, coeficienţii de multiplicare prevãzuţi la tranşele de peste 10 ani din anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 se vor împãrţi la 1,15, fãrã a se rotunji dupã cele trei zecimale rezultate.
(2) Prin vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani se înţelege activitatea realizatã atât în calitate de personal didactic de predare, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, cât şi în calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de muncã într-o unitate/instituţie de învãţãmânt/ inspectorat şcolar. Se considerã vechime neîntreruptã şi perioadele în care personalul didactic a avut catedrã rezervatã în învãţãmânt.
(3) Sporul de stabilitate nu se acordã pentru vechime recunoscutã în învãţãmânt personalului didactic care provine din alte sectoare de activitate.
(4) Sporul de stabilitate se acordã personalului didactic de predare, indiferent de perioada când a fost acumulatã vechimea efectivã a celor 10 ani neîntrerupţi în învãţãmânt, conform celor de mai sus.
(5) Perioadele în care personalul didactic s-a aflat în concediu fãrã platã, conform <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate. Se recunosc ca vechime neîntreruptã în învãţãmânt pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani (3 ani) şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar, dupã care s-a reîntors la catedrã.
(6) Personalul didactic pensionat pentru limitã de vârstã, care funcţioneazã cu contract individual de muncã în învãţãmânt (cumul de pensie cu salariu pe perioadã determinatã) şi care are vechime neîntreruptã în sensul celor prevãzute mai sus, beneficiazã de sporul de stabilitate prevãzut de lege.
(7) Sporul prevãzut de <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã şi profesorilor (ingineri şi subingineri) şi maiştrilor instructori care au desfãşurat activitate în perioada 1984-1990 cu normã întreagã în învãţãmântul preuniversitar, dar cu plata salariului din alte sectoare de activitate şi care au activat dupã anul 1990 şi în prezent la catedrã.
B. (1) Pentru funcţiile didactice din anexele nr. 1.1 şi 1.2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 , indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de bazã din grilã, al funcţiei didactice de profesor universitar cu vechime recunoscutã în învãţãmânt de peste 40 de ani şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
(2) Pentru funcţiile didactice din anexa nr. 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 , indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform situaţiilor prezentate la lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
(3) Pentru personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt-pilot, nominalizate prin acte legislative, se vor aplica prevederile <>Legii nr. 349/2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
C. Indemnizaţia pentru personalul didactic din învãţãmântul special prevãzutã de <>art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform situaţiilor prezentate la lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
D. (1) Gradaţia de merit se calculeazã prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
(2) În învãţãmântul preuniversitar, procentul de 25% pentru calcularea gradaţiei de merit se aplicã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 128/1997 , astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 108/2007 .
E. (1) Salariul de merit se calculeazã astfel:
a) pentru personalul de execuţie procentul de pânã la 15% se aplicã la suma salariului de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã;
b) pentru personalul de conducere procentul de pânã la 15% se aplicã la suma salariului de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
(2) Salariile de merit se vor acorda potrivit legislaţiei în vigoare.
F. (1) Indemnizaţiile pentru personalul didactic de predare care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învãţãtori, institutori şi educatoare, prevãzutã de <>art. 51 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la suma drepturilor salariale prevãzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã. Indemnizaţia de dirigenţie se acordã şi pentru cadrele didactice care ocupã funcţia de diriginte la clasele de la învãţãmântul seral sau cu frecvenţã redusã, în conformitate cu prevederile în vigoare.
(2) Pentru activitatea de diriginte efectuatã de personalul didactic de predare încadrat cu minimum jumãtate de normã, indemnizaţia aferentã se va calcula la nivelul salariului de bazã prevãzut pentru normã întreagã.
ART. 4
Sporul de vechime în muncã se calculeazã prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de bazã constituit conform art. 3.
ART. 5
Indemnizaţia pentru desfãşurarea activitãţii didactice în mediul rural sau în localitãţi izolate se calculeazã prin aplicarea procentului stabilit în conformitate cu <>art. 49 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A.
ART. 6
Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bazã constituit conform art. 3.
ART. 7
Sporul pentru practicã pedagogicã se calculeazã prin aplicarea procentului stabilit în conformitate cu <>art. 51 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A, proporţional cu numãrul elevilor/studenţilor.
ART. 8
Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea personalului didactic din anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 se calculeazã în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzãtoare la salariul de bazã constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfãşurare a activitãţii didactice în acele condiţii.
ART. 9
Modul de calcul al salariilor personalului didactic cuprins în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 din unitãţile, instituţiile de învãţãmânt şi alte unitãţi din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului este prezentat în macheta prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
Cumulul de funcţii
ART. 10
(1) Posturile didactice rãmase vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi ocupate prin cumul, cu contract individual de muncã cu normã întreagã sau contract individual de muncã cu timp parţial, pe duratã determinatã, în conformitate cu prevederile <>art. 101 şi 101^1 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de cãtre personalul didactic existent, încadrat cu normã maximã, de cãtre cadrele didactice pensionate, precum şi de specialişti din alte sectoare de activitate.
(2) Cumulul de funcţii pentru activitatea didacticã se poate efectua în aceeaşi unitate de învãţãmânt sau în unitãţi de învãţãmânt diferite, pe o duratã de cel mult 10 luni din anul de învãţãmânt.
ART. 11
(1) Activitãţile efectuate prin cumul în baza unor contracte individuale de muncã de personalul didactic şi de personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limitã de vârstã, care funcţioneazã pe posturi didactice de predare, sunt salarizate pentru aceastã activitate în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc pentru încadrarea în una dintre situaţiile prezentate la art. 3 lit. A şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevãzute de art. 49 alin. (2) şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Persoanele care efectueazã activitãţi prin cumul, în baza unor contracte individuale de muncã pe perioadã determinatã, beneficiazã şi de sporul de vechime în muncã, în conformitate cu prevederile <>art. 35 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Cadrele didactice care beneficiazã de concediu fãrã platã conform <>art. 102 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de concediile plãtite acordate conform <>art. 103 lit. c) şi d) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de concediul pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani (3 ani) prevãzut de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu pot funcţiona prin cumul.
(4) În unitãţile de învãţãmânt-pilot personalul didactic de conducere, degrevat parţial sau total de norma de predare, nu poate desfãşura activitãţi didactice prin cumul, în conformitate cu prevederile <>art. 46 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , astfel cum a fost modificat prin <>Legea nr. 349/2004 .
Plata cu ora
ART. 12
(1) Fracţiunile de posturi didactice vacante, rezervate sau temporar vacante, precum şi activitãţile care nu se pot norma în posturi didactice pot fi acoperite, prin plata cu ora, de cãtre personalul didactic existent, încadrat cu normã maximã, de cadrele didactice pensionate, precum şi de specialişti din alte sectoare de activitate, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) şi celor ale <>art. 65 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Deoarece aceste activitãţi sunt prestate în baza prevederilor legii speciale menţionate, nu se încheie contracte individuale de muncã.
(2) În cazul în care personalul didactic presteazã activitate didacticã în sistem plata cu ora, în baza deciziilor încheiate în conformitate cu <>Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, acesta nu beneficiazã de sporul de vechime în muncã prevãzut de art. 45 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123/2003 privind creşterile salariale ce se vor acorda personalului din sectorul bugetar, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 164/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Cadrele didactice care beneficiazã de condediu fãrã platã conform <>art. 102 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de concediile plãtite acordate conform <>art. 103 lit. c) şi d) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de concediul pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani (3 ani) prevãzut de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu pot funcţiona prin plata cu ora.
(4) Personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt, degrevat parţial sau total de norma de predare, poate fi salarizat prin plata cu ora, fãrã diminuarea obligaţiilor prevãzute în fişa postului, dar nu mai mult de 6 ore sãptãmânal.
(5) În unitãţile de învãţãmânt-pilot personalul didactic de conducere, degrevat parţial sau total de norma de predare, nu poate desfãşura activitãţi didactice în regim de platã cu ora, în conformitate cu prevederile <>art. 46 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , astfel cum a fost modificat prin <>Legea nr. 349/2004 .
(6) Liderii sindicatelor din învãţãmânt, cu drept de rezervare a catedrei, pot fi remuneraţi prin plata cu ora pentru efectuarea a maximum 4 ore sãptãmânal.
ART. 13
(1) În învãţãmânt, plata cu ora se poate aplica şi pentru activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice se salarizeazã prin metodologii specifice, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului, emis înaintea desfãşurãrii acestora.
ART. 14
(1) Pot fi salarizate prin plata cu ora urmãtoarele activitãţi: repartizarea absolvenţilor de gimnaziu în licee şi şcoli de arte şi meserii, teste naţionale şi alte examinãri sau testãri stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, examenele de absolvire a şcolilor de artã şi meserii, profesionale, postliceale şi a învãţãmântului cu frecvenţã redusã sau a învãţãmântului deschis la distanţã, probele de specialitate sau de aptitudini la admiterea de la liceele din filiera vocaţionalã, clasele bilingve şi cu predare în limbile minoritãţilor care susţin examenele pentru obţinerea certificatului/atestatului de competenţã profesionalã, examenele de bacalaureat, activitatea de traducere a subiectelor la examen, examenele pentru ocuparea posturilor didactice din învãţãmântul preuniversitar, activitatea didacticã de pregãtire a elevilor din loturile naţionale care participã la concursurile şcolare şi la olimpiadele elevilor, activitãţile didactice de pregãtire suplimentarã a elevilor cu ritm lent de învãţare şi activitãţile de perfecţionare şi de acordare a gradelor didactice personalului didactic (cursuri, aplicaţii, inspecţii, colocvii, examene), admiterea în învãţãmântul preuniversitar şi universitar, activitatea de cercetare ştiinţificã pe bazã de contracte de cercetare din învãţãmântul superior, activitatea referenţilor (cadre didactice examinatoare) la susţinerea examenului de doctorat şi alte activitãţi didactice din învãţãmântul preuniversitar şi universitar, stabilite conform legii.
(2) Salarizarea activitãţilor enumerate mai sus prin plata cu ora pentru unitãţile de învãţãmânt preuniversitar se face prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului, iar pentru instituţiile de învãţãmânt superior se face prin hotãrârea senatului universitar.
ART. 15
Activitãţile salarizate prin plata cu ora pot fi prestate, în condiţiile legii, de cãtre personalul didactic, specialiştii din alte domenii/sectoare de activitate şi de cadrele didactice pensionate pentru limitã de vârstã în condiţiile legii.
ART. 16
Salarizarea în sistem plata cu ora a activitãţilor didactice se face pe baza unui tarif orar, stabilit în conformitate cu norma didacticã diferenţiatã pe funcţii şi pe nivele de învãţãmânt.
ART. 17
(1) În învãţãmântul preuniversitar personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limitã de vârstã, care funcţioneazã pe posturi didactice de predare în sistem plata cu ora, sunt salarizate pentru activitatea depusã în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc de încadrare în una dintre situaţiile prezentate la art. 3 lit. A, cu tariful orar stabilit şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevãzute de art. 49 alin. (2) şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Tarifele din învãţãmântul preuniversitar se calculeazã astfel:
- 1/72 pentru norma didacticã de 18 ore pe sãptãmânã;
- 1/64 pentru norma didacticã de 16 ore pe sãptãmânã în învãţãmântul special;
- 1/80 pentru norma didacticã de 20 de ore pe sãptãmânã în învãţãmântul special;
- 1/96 pentru norma didacticã de 24 de ore pe sãptãmânã;
- 1/80 pentru învãţãtori, institutori învãţãmânt primar;
- 1/100 pentru educatoare, institutori învãţãmânt preşcolar.
(3) Personalul didactic de predare şi de instruire practicã din învãţãmântul preuniversitar cu o vechime efectivã în învãţãmânt de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiazã de reducerea normei didactice cu 2 ore sãptãmânal, fãrã diminuarea salariului. Acest personal didactic poate fi salarizat în sistem plata cu ora cu tariful orar stabilit în funcţie de norma didacticã redusã, în afara programului normal de lucru aferent funcţiei de bazã, pentru orele didactice ce depãşesc aceastã normã. În aceastã situaţie tarifele orare se calculeazã astfel:
- 1/64 pentru norma didacticã de 16 ore pe sãptãmânã;
- 1/56 pentru norma didacticã de 14 ore pe sãptãmânã în învãţãmântul special;
- 1/72 pentru norma didacticã de 18 ore pe sãptãmânã în învãţãmântul special;
- 1/88 pentru norma didacticã de 22 de ore pe sãptãmânã;
- 1/72 pentru învãţãtori, institutori învãţãmânt primar;
- 1/92 pentru educatoare, institutori învãţãmânt preşcolar.
ART. 18
(1) În învãţãmântul superior salarizarea în sistem plata cu ora a activitãţilor didactice se face conform <>art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza unui tarif orar stabilit în conformitate cu prevederile <>art. 81 alin. (1)-(5) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Tarifele se aplicã pentru numãrul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite.
(2) Tarifele din învãţãmântul superior se calculeazã astfel:
a) 1/28 pentru ora echivalentã din postul de profesor universitar;
b) 1/36 pentru ora echivalentã din postul de conferenţiar universitar;
c) 1/44 pentru ora echivalentã din posturile de lector universitar (şef de lucrãri) şi asistent universitar.
(3) Orele de curs efectuate în sistem plata cu ora de persoana care îndeplineşte condiţiile de ocupare a postului (doctorat şi vechime pentru posturile de profesor universitar şi conferenţiar universitar, respectiv doctorand şi vechime pentru postul de lector/şef de lucrãri sau asistent universitar cu activitate de curs în normã) se plãtesc la salariul funcţiei didactice îndeplinite, prin plata cu ora, corespunzãtor vechimii recunoscute în învãţãmânt.
(4) În cazul îndeplinirii condiţiei minimale pentru activitatea de curs (doctorand, vechime de şef de lucrãri), plata cu ora se face la salariul cuvenit funcţiei de lector/şef de lucrãri.
(5) Conferenţiarii, şefii de lucrãri (lectorii) şi asistenţii universitari care efectueazã ore de seminar, laborator sau altele similare din posturi didactice superioare vor fi retribuiţi, prin plata cu ora, cu salariile corespunzãtoare funcţiilor didactice pentru care îndeplinesc condiţiile de studii (doctorat) şi vechime.
(6) Conferenţiarii şi şefii de lucrãri (lectorii) care efectueazã ore din posturi didactice de şefi de lucrãri (lectori) sau de asistenţi vor fi salarizaţi, în sistem plata cu ora, cu salariile şi tarifele corespunzãtoare postului didactic vacant, la vechimea recunoscutã în învãţãmânt.
ART. 19
În învãţãmântul superior salarizarea prin plata cu ora a activitãţilor didactice din posturile de preparator se face pe baza unui tarif orar de 1/44 din salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A.


ANEXĂ
la metodologie

MACHETA
de calcul al salariului personalului
didactic cuprins în anexele nr. 1.1, 1.2 şi 2
la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007






│A. Salariul de bazã al funcţiei │ ──→│ SALARIUL DE BAZĂ
││ didactice conform grilei ││ │




│┌──────────────────────────────────┐│ B = procentul aferent x A/procentul
│B. Indemnizaţie de conducere │ aferent x salariul grilã profesor
││ [art. 51 alin. (1), (2), (3)/ ││ universitar tranşã vechime peste 40 de
│ art. 91 alin. (1),(2) din Legea│ ani
││ nr. 128/1997] ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│C. Indemnizaţie pentru învãţãmânt │ C = 15% x A
││ special [art. 49 alin. (3) din ││
│ <>Legea nr. 128/1997 ] │
││ ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│D1. Gradaţie de merit [art. 50 │ D1 = 20% x A, respectiv 25% x A,
│ alin. (3) din Legea nr. 128/ │ potrivit <>Legii nr. 108/2007
││ 1997; <>Legea nr. 108/2007 ] ││ D2 = 20% x A
││D2. Gradaţie de merit [art. 90 ││
│ alin. (6) din Legea nr. 128/ │
││ 1997*1)] ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│E. Salariul de merit[art. 50 alin.│ E = pânã la 15% x (A+B+C)
││ alin. (7); art. 90 alin. (10) ││
││ din <>Legea nr. 128/1997 ] ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│F. Indemnizaţie dirigenţie, învã- │ F = 10% x [A+B+C+(D1 sau E)]
││ ţãtori, educatoare, institutori││
│ [art. 51 alin. (4)din Legea nr.│
││ 128/1997] ││
└──────────────────────────────────┘




┌──────────────────────────────────┐
│ Spor de vechime în muncã │ = 5-25% x Salariul de bazã
│ │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Indemnizaţie mediu rural sau loca-│ = 5-80% x A
│litãţi izolate [art. 49 alin. (2) │
│din <>Legea nr. 128/1997 , modifi- │
│catã] │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor titlu ştiinţific [art. 50 │ = 15% x Salariul de bazã
│alin. (10), art. 90 alin. (5) din │
│<>Legea nr. 128/1997 ] │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor practicã pedagogicã [art. 51 │ = 10-25% x A (proporţional cu nr. de
│alin. (5) din <>Legea nr. 128/1997 ] │ elevi/studenţi)
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor condiţii periculoase şi vãtã-│ = % x Salariul de bazã (proporţional
│mãtoare [art. 8 lit. a) din │ cu timpul lucrat)
│Hotãrârea Guvernului nr. 281/1993]│
│ │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor predare simultanã [art. 8 │ = 7, 10, 15% x Salariul de bazã
│lit. b) din Hotãrârea Guvernului │
│nr. 281/1993] │
└──────────────────────────────────┘



*1) Pentru personalul didactic de conducere din învãţãmântul universitar, calculul se face cu respectarea prevederilor <>art. 90 alin. (6) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


ANEXA II
METODOLOGIA DE CALCUL
al drepturilor salariale care se acordã
personalului didactic auxiliar cuprins în anexa nr. 3
la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007

ART. 1
Prezenta metodologie se aplicã personalului didactic auxiliar cuprins în anexa nr. 3 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2007 personalului didactic din învãţãmânt, salarizat potrivit <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
ART. 2
(1) Salariul personalului didactic auxiliar este compus din salariul de bazã, la care se adaugã sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevãzute de lege.
(2) Salariul de bazã este format din:
A. salariul de bazã al funcţiei didactice auxiliare conform grilei de salarizare, care include sporul de suprasolicitare neuropsihicã existent la toate gradele şi treptele profesionale;
B. indemnizaţia de conducere;
C. indemnizaţia pentru învãţãmântul special;
D. gradaţia de merit;
E. salariul de merit;
F. sporul de stabilitate.
ART. 3
Modul de calcul pentru salariul de bazã al personalului didactic auxiliar încadrat pe funcţiile din anexa nr. 3 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 este urmãtorul:
A. Salariul de bazã al funcţiei didactice auxiliare conform grilei se stabileşte în baza reglementãrilor prevãzute în <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 şi cuprinde la coeficientul minim şi maxim al fiecãrui grad profesional/fiecãrei trepte profesionale sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã.
B. Indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de bazã al funcţiei didactice auxiliare din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
C. Indemnizaţia pentru personalul didactic auxiliar din învãţãmântul special prevãzutã de <>art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la salariul de bazã al funcţiei didactice auxiliare din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
D. (1) Gradaţia de merit se calculeazã prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
(2) În învãţãmântul preuniversitar, procentul de 25% pentru calcularea gradaţiei de merit se aplicã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 128/1997 , astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 108/2007 .
E. (1) Salariul de merit se calculeazã astfel:
- pentru personalul de execuţie, procentul de pânã la 15% se aplicã la suma salariului de bazã al funcţiei didactice auxiliare din grilã, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã;
- pentru personalul de conducere, procentul de pânã la 15% se aplicã la suma salariului de bazã al funcţiei didactice auxiliare din grilã, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
(2) Salariile de merit se vor acorda potrivit legislaţiei în vigoare.
F. (1) Sporul de stabilitate prevãzut la <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã pentru o vechime efectivã, neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care îşi desfãşoarã activitatea în învãţãmânt. Prin vechime efectivã, neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani se înţelege activitatea realizatã în calitate de personal didactic cu contract de muncã într-o unitate/instituţie de învãţãmânt. Personalului didactic auxiliar care a fost încadrat pe funcţie didacticã de predare în timpul celor 10 ani i se considerã vechime neîntreruptã şi perioadele în care acesta a avut catedrã rezervatã în învãţãmânt.
(2) Sporul de stabilitate se acordã personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulatã vechimea efectivã a celor 10 ani neîntrerupţi în învãţãmânt, conform celor prevãzute la alin. (1).
(3) Perioadele în care personalul didactic auxiliar s-a aflat în concediu fãrã platã, conform <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate.
(4) Se recunoaşte ca vechime neîntreruptã în învãţãmânt pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani (3 ani), prevãzutã de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi perioada în care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar, dupã care s-a reîntors la post.
(5) Personalul didactic auxiliar pensionat pentru limitã de vârstã, care funcţioneazã cu contract individual de muncã în învãţãmânt (cumul pensie cu salariu, pe perioadã determinatã) şi are vechime efectivã, neîntreruptã în sensul celor prevãzute mai sus, beneficiazã de sporul de stabilitate prevãzut de lege.
(6) Sporul de stabilitate se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la suma drepturilor salariale prevãzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
ART. 4
(1) Sporul de vechime în muncã se calculeazã prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de bazã constituit conform art. 3.
(2) Persoanele care efectueazã activitãţi prin cumul, în baza unor contracte individuale de muncã pe perioadã determinatã, beneficiazã şi de sporul de vechime în muncã, în conformitate cu prevederile <>art. 35 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Sporul de vechime în muncã se acordã şi personalului didactic auxiliar pensionat pentru limitã de vârstã, corespunzãtor vechimii în muncã dobândite în întreaga activitate, dacã acesta este angajat în baza unui nou contract individual de muncã.
ART. 5
Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bazã constituit conform art. 3.
ART. 6
Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea personalului didactic auxiliar din anexa nr. 3 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 se calculeazã în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzãtoare la salariul de bazã constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfãşurare a activitãţii didactice în acele condiţii.
ART. 7
Sporul pentru plata orelor suplimentare se calculeazã la salariul de bazã orar, constituit conform art. 3, numai pentru cazurile prevãzute de <>art. 117-120 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Modul de calcul al salariilor personalului didactic auxiliar cuprins în anexa nr. 3 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007 din unitãţile, instituţiile de învãţãmânt şi alte unitãţi din structura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului este prezentat în macheta prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXĂ
la metodologie

MACHETA
de calcul al salariului personalului didactic
auxiliar din învãţãmânt cuprins în anexa nr. 3
la <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/2007






│A. Salariul de bazã al funcţiei │ ──→│ SALARIUL DE BAZĂ
││ didactice conform grilei ││ │




│┌──────────────────────────────────┐│
│B. Indemnizaţie de conducere │ B = procent aferent x A
││ ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│C. Indemnizaţie pentru învãţãmânt │ C = 15% x A
││ special [art. 49 alin. (3) din ││
│ <>Legea nr. 128/1997 ] │
││ ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│D1. Gradaţie de merit [art. 50 │ D1 = 20% x A, respectiv 25% x A,
│ alin. (3) din Legea nr. 128/ │ potrivit <>Legii nr. 108/2007
││ 1997; <>Legea nr. 108/2007 ] ││ D2 = 20% x A
││D2. Gradaţie de merit [art. 90 ││
│ alin. (6) din Legea nr. 128/ │
││ 1997] ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│E. Salariul de merit[art. 50 alin.│ E = pânã la 15% x (A+B+C)
││ alin. (7); art. 90 alin. (10) ││
││ din <>Legea nr. 128/1997 ] ││
└──────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐│
│F. Sporul de stabilitate [art. 50 │ F = 15% x [A+B+C+(D sau E)]
││ alin. (11), art. 90 alin. (12) ││
│ [art. 51 alin. (4)din Legea nr.│
││ 128/1997] ││
└──────────────────────────────────┘




┌──────────────────────────────────┐
│ Spor de vechime în muncã │ = 5-25% x Salariul de bazã
│ │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor titlu ştiinţific [art. 50 │ = 15% x Salariul de bazã
│alin. (10), art. 90 alin. (5) din │
│<>Legea nr. 128/1997 ] │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor condiţii periculoase şi vãtã-│ = % x Salariul de bazã (proporţional
│mãtoare [art. 8 lit. a) din │ cu timpul lucrat)
│Hotãrârea Guvernului nr. 281/1993]│
│ │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Spor pentru condiţii grele de │ = % x Salariul de bazã (proporţional
│muncã [art. 8 lit. a) din │ cu timpul lucrat)
│Hotãrârea Guvernului nr. 281/1993]│
│ │
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
│Ore suplimentare [art. 9 din │ = Salariul de bazã/170ore) x 1,75
│Hotãrârea Guvernului nr. 281/1993 │ (sau 2) x nr. ore
│şi din <>Legea nr. 53/2003 ] │
└──────────────────────────────────┘



----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016