Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică nr. RL408/2011 din cadrul Ministerului Sănătăţii, având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin: ART. I Normele privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi a ingredientelor alimentare, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 185/153/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 19 aprilie 2002, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 2, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(3) Apa, la care s-au adăugat substanţe de reglare a acidităţii ori alcalinităţii, precum şi alte substanţe alimentare cu proprietăţi de solvenţi sunt autorizate ca solvenţi de extracţie la fabricarea produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare." 2. La anexa la norme, în partea a II-a "Solvenţii de extracţie pentru care sunt specificate condiţiile de utilizare" se introduce următorul solvent: "
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Condiţiile de utilizare Limitele maxime de reziduu
(descrierea sumară a extracţiei) în alimentul sau ingredientul
alimentar extras
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
"Eter dimetilic Preparare de produse 0,009 mg/kg în produsul
degresate pe bază de degresat pe bază de proteine"
proteine animale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
" 3. La anexa la norme, în partea a II-a, pentru solventul Hexan, definiţia din nota de subsol*1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "────────── *1) Hexanul este un produs comercial care constă în principal în hidrocarburi aciclice saturate cu 6 atomi de carbon şi distilare între 64°C şi 70°C. Se interzice utilizarea combinată a hexanului şi etilmetilcetonei.──────────" 4. La anexa la norme, în partea a III-a "Solvenţii de extracţie pentru care nu sunt specificate condiţiile de utilizare" se introduc următorii solvenţi: "
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Limitele maxime de reziduu din aliment, provenite
din utilizarea solvenţilor de extracţie la pregătirea
aromelor din materiale aromatizate naturale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
"Metanol 1,5 mg/kg
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Propanol-2 1 mg/kg"
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
" ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. * Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/59/UE a Comisiei din 26 august 2010 de modificare a Directivei 2009/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind solvenţii de extracţie utilizaţi la fabricarea produselor alimentare şi a ingredientelor alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 225 din 27 august 2010. Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără -------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.