Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.253 din 31 martie 2006  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.253 din 31 martie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 6 aprilie 2006

În temeiul prevederilor <>art. 3 din Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuitã de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341 din 27 iunie 2001,
având în vedere prevederile <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile ulterioare,
vãzând Referatul comun de aprobare nr. E.N. 8.341/2006,

ministrul sãnãtãţii şi ministrul administraţiei şi internelor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuitã de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prevederile prezentului ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I. De la aceastã datã îşi înceteazã aplicabilitatea Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului administraţiei publice nr. 449/410/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea gratuitã de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni care nu beneficiazã de lapte matern, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 371 din 10 iulie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 402/2001 pentru aprobarea Normelor de procedurã privind acordarea gratuitã de lapte praf pentru copiii cu vârsta 0-12 luni care nu beneficiazã de lapte matern, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE de aplicare a <>Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuitã de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern

ART. 1
Laptele praf formulã pentru sugari se acordã gratuit, pe bazã de prescripţie medicalã eliberatã de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în urmãtoarele criterii:
a) cu mame care prezintã contraindicaţii ale alãptãrii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, sclerozã în plãci, insuficienţã renalã sau cardiacã, diabet zaharat decompensat, tireotoxicozã, mamã infectatã cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie);
b) copii sãnãtoşi la care se constatã o creştere nesatisfãcãtoare (sub limita inferioarã a normalului vârstei), datoritã absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern. Creşterea nesatisfãcãtoare a copilului va fi consemnatã în fişa de consultaţie medicalã a acestuia, dupã evaluarea, de cãtre medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alãptare şi a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizeazã prin compararea greutãţii copilului la un interval de minimum douã sãptãmâni. Orice altã metodã de apreciere a absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern ("proba suptului", aspectul laptelui etc.) este lipsitã de valoare;
c) copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
d) cu mamã decedatã.
ART. 2
(1) Prescrierea laptelui praf formulã pentru sugari care se acordã gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, se face pe reţetã tip Ministerul Sãnãtãţii şi cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele date: denumirea cabinetului medical, datele de identificare ale copilului (numele, prenumele, CNP, vârsta), criteriul de încadrare în program, numãrul fişei de consultaţie/din registrul de consultaţie, diagnosticul "alimentat artificial sau mixt", denumirea laptelui praf indicat şi cantitatea recomandatã, data prescrierii, semnãtura şi parafa medicului.
(2) Prescripţia medicalã pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna în curs.
(3) La recomandarea laptelui praf formulã pentru sugari care se acordã gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, medicii vor respecta prevederile Codului Internaţional de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern, elaborat de OMS şi UNICEF, la care România a aderat din anul 1982. Personalul medical are obligaţia de a încuraja şi promova alãptarea.
(4) Prescrierea laptelui praf formulã pentru sugari care se acordã gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, se realizeazã fãrã a se condiţiona dovedirea calitãţii de asigurat a pãrinţilor copiilor.
(5) Medicii de familie au obligaţia de a înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, cu ocazia primei consultaţii medicale.
(6) Medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie laptele praf formulã pentru sugari care se acordã gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, numai ca o consecinţã a actului medical propriu. În situaţiile în care prescrierea laptelui praf se realizeazã la recomandarea medicului specialist pediatru/neonatolog, comunicatã prin scrisoare medicalã, responsabilitatea revine şi medicului care a efectuat recomandarea.
ART. 3
Costul laptelui praf formulã pentru sugari care se acordã gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, se suportã din bugetul Ministerului Sãnãtãţii, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu aceastã destinaţie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate de la bugetul de stat.
ART. 4
Achiziţionarea laptelui praf formulã pentru sugari care se acordã gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, se realizeazã în conformitate cu legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice, prin licitaţie organizatã de Ministerul Sãnãtãţii şi/sau direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, autoritãţile contractante fiind direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 5
(1) Formula de lapte praf pentru sugari care se achiziţioneazã prin licitaţie are o compoziţie acceptabilã pentru orice vârstã cuprinsã între 0 şi 12 luni şi respectã prevederile legale în vigoare privind alimentele cu destinaţie nutriţionalã specialã.
(2) La stabilirea compoziţiei formulei de lapte praf se pot lua în considerare recomandãrile Comisiei de specialitate pediatrie a Ministerului Sãnãtãţii şi Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu", formulate în baza standardelor stabilite de Uniunea Europeanã, Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii şi alte foruri de prestigiu în acest domeniu, iar compoziţia este adaptatã nevoilor nutriţionale ale copiilor din România.
(3) Compoziţia formulei de lapte praf care se achiziţioneazã prin licitaţie este urmãtoarea:


Compoziţia la 100 ml lapte reconstituit:


Kcal = 67-80
KJ = 250-335


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Proteine: 1,5-2,5 g din care: Albuminã min. 40%
Conţinutul în proteine poate
fi mai mic (1,2 g) numai în
cazul în care conţinutul în
aminoacizi este echilibrat, cu
biodisponibilitate crescutã.
Concentraţia optimã a unor
aminoacizi esenţiali (g AA/16 g
azot proteic):
- triptofan = 2,0-2,5
- treoninã = 5,3-6
- valinã = 5,9-7
- izoleucinã = 5,7-6,5
- leucinã = 11,5-12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lipide: 3,3-3,7 g din care: Acizi graşi
polinesaturaţi (acid
linoleic) min. 0,4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Glucide: 7-10 g din care: Lactozã min. 4,6 g
Zaharozã max. 2,2 g
Polizaharide (amidon,
dextrinmaltozã)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sãruri
minerale: Max. 0,40 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Na: Max. 40 mg
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ca: Min. 38 mg
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fe: 0,8-1,5 mg
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I: Min. 3,4 æg
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vitamine: - vitamina A (min. 57 æg/160 UI);
- vitamina D (~1 æg/40 UI);
- vitamina E, vitamina K,
vitamina C, vitamina B1,
vitamina B2, vitamina B6,
vitamina B12, vitamina PP
pantotenat, acid folic, biotinã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 6
(1) Laptele praf care se achiziţioneazã prin licitaţie va fi ambalat în cutii etichetate în limba românã, conform prevederilor privind etichetarea produselor stabilite prin art. 9 din Codul Internaţional de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Furnizorul are obligativitatea de a inscripţiona pe fiecare cutie care urmeazã a fi distribuitã menţiunea: "Acest produs nu se comercializeazã".
ART. 7
(1) Firmele declarate câştigãtoare ale licitaţiei vor asigura transportul laptelui praf la spaţiile de depozitare identificate de direcţiile de sãnãtate publicã, în conformitate cu graficele de livrare cuprinse în caietul de sarcini.
(2) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti, vor asigura transportul laptelui praf de la spaţiile de depozitare ale direcţiilor de sãnãtate publicã cãtre locul de distribuire.
ART. 8
Pentru ambalarea, transportul şi depozitarea laptelui praf vor fi respectate normele sanitare în vigoare.
ART. 9
(1) Eliberarea laptelui praf se face prin grija primarilor unitãţilor administrativ-teritoriale în a cãror razã se aflã cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, care au în evidenţe copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1.
(2) Primarul va nominaliza, prin dispoziţie, persoana din aparatul propriu care va rãspunde de primirea şi eliberarea laptelui praf.
(3) Persoana desemnatã de primar elibereazã laptele praf numai pe baza reţetelor întocmite de medicul de familie.
ART. 10
Instituţiilor şi autoritãţilor administraţiei publice, precum şi medicilor de familie implicaţi în acordarea gratuitã a laptelui praf formulã pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, le revin urmãtoarele atribuţii:
1. Ministerul Sãnãtãţii:
a) fundamenteazã necesarul de resurse financiare pentru acordarea gratuitã a laptelui praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1;
b) elaboreazã şi aprobã Fişa copilului cu vârsta cuprinsã între 0 şi 12 luni, care beneficiazã de acordarea laptelui praf în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 321/2001 , prevãzutã în anexa nr. 2 la ordin;
c) coordoneazã şi finanţeazã activitatea de acordare gratuitã a laptelui praf.
2. Direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti:
a) repartizeazã medicii de familie pe fiecare unitate administrativ-teritorialã în a cãrei razã teritorialã se aflã cabinetul medical individual al medicului respectiv, atât în mediul urban, cât şi în cel rural;
b) comunicã medicilor de familie repartiţia fãcutã;
c) instruiesc medicii de familie privind gestionarea informaţiilor din Fişa copilului cu vârsta cuprinsã între 0 şi 12 luni, care beneficiazã de acordarea laptelui praf în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 321/2001 , şi rãspund de buna desfãşurare a acestui proces la nivelul fiecãrui judeţ;
d) în termen de douã luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului ordin, realizeazã o bazã de date cu informaţiile cuprinse în fişele copiilor cu vârsta cuprinsã între 0 şi 12 luni, care beneficiazã de acordarea laptelui praf în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 321/2001 , raportate de medicii de familie, şi centralizeazã aceste informaţii conform metodologiei stabilite de Ministerul Sãnãtãţii; pânã la definitivarea acestei baze de date, acordarea laptelui praf se va face potrivit listelor aflate în evidenţa direcţiilor de sãnãtate publicã;
e) actualizeazã baza de date, în conformitate cu raportãrile lunare primite de la medicii de familie;
f) transmit Ministerului Sãnãtãţii - Direcţia generalã de asistenţã medicalã, structuri sanitare şi salarizare, pe suport de hârtie şi în format electronic, pânã la data de 15 a lunii în curs, pentru luna anterioarã, datele centralizate conform metodologiei stabilite;
g) coordoneazã, îndrumã şi controleazã modalitatea în care se desfãşoarã activitatea de acordare a laptelui praf;
h) transmit Ministerului Sãnãtãţii necesarul lunar de fonduri pentru deschiderea de credite, aferente lunii urmãtoare, pânã la data de 15 a lunii curente, având în vedere numãrul beneficiarilor şi cantitatea de lapte praf distribuitã în luna precedentã;
i) comunicã primarilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti repartizarea medicilor de familie şi cantitãţile lunare de lapte praf alocate pe fiecare unitate administrativ-teritorialã;
j) identificã spaţii de depozitare adecvate;
k) înregistreazã în evidenţa contabilã (gestiune) cantitatea de lapte praf achiziţionatã şi efectueazã plata acestuia cãtre furnizori, pe baza facturilor primite de la aceştia şi a recepţiilor cantitative şi calitative ale laptelui praf, certificate din punct de vedere al realitãţii, regularitãţii şi legalitãţii operaţiunilor;
l) înregistreazã descãrcarea gestiunii şi trecerea pe cheltuieli efective a laptelui praf distribuit gratuit pe baza borderourilor centralizate, însoţite de reţete, întocmite şi transmise de persoana desemnatã potrivit art. 9 alin. (2).
3. Medicul de familie:
a) are obligaţia de a adopta o atitudine profesionalã şi responsabilã în protecţia, promovarea şi menţinerea alãptãrii, informând femeia încã din perioada de graviditate asupra beneficiilor laptelui matern;
b) informeazã pãrinţii asupra criteriilor de acordare a laptelui praf formulã pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern, şi asupra locului unde va fi eliberat acesta;
c) prescrie reţetele de lapte praf gratuit copiilor care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea acestuia;
d) are obligaţia de a ţine evidenţa şi de a monitoriza permanent copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern şi care se încadreazã în criteriile de acordare prevãzute la art. 1, pe care îi are în evidenţã, pe baza fişei prevãzute în anexa nr. 2; actualizeazã lunar informaţiile cuprinse în aceastã fişã;
e) transmite direcţiei de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe suport hârtie şi în format electronic, pânã la data de 5 a lunii în curs pentru luna anterioarã, fişele copiilor pe care îi are în evidenţã, cu vârsta cuprinsã între 0 şi 12 luni, care beneficiazã de acordarea laptelui praf în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 321/2001 .
4. Autoritãţile administraţiei publice locale:
a) primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti, desemnaţi sã fie parte integrantã din procesul de distribuţie, vor asigura un spaţiu de depozitare adecvat, precum şi crearea condiţiilor necesare pentru prevenirea modificãrii proprietãţilor nutritive ale produselor depozitate;
b) primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti vor colabora cu direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru evaluarea dinamicã a cantitãţilor de lapte praf necesare;
c) transportul laptelui praf de la spaţiile de depozitare ale direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pânã la locul de distribuţie se face prin grija primarilor comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti;
d) asigurã înregistrarea cantitãţilor de lapte praf primite în evidenţa extracontabilã, pe baza procesului-verbal de predare-primire încheiat între direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, şi persoana delegatã;
e) iau mãsuri pentru eliberarea laptelui praf cãtre beneficiari numai pe baza reţetelor prescrise de medicii de familie;
f) întocmesc lunar un borderou centralizator al consumului de lapte praf, la care ataşeazã reţetele aferente, pe baza cãruia se efectueazã descãrcarea din evidenţa extracontabilã a cantitãţii de lapte praf eliberate;
g) originalul borderoului centralizator lunar al consumului, însoţit de reţete, se predã lunar direcţiei de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în prima zi dupã expirarea lunii curente;
h) pãstreazã pentru descãrcarea de gestiune o copie a borderoului lunar al consumului de lapte praf;
i) prefecţii judeţelor şi al municipiului Bucureşti au obligaţia sã sprijine şi sã controleze modul în care se aplicã prevederile <>Legii nr. 321/2001 , precum şi ale prezentelor norme metodologice. De asemenea, vor informa lunar Ministerul Administraţiei şi Internelor asupra modului în care se desfãşoarã activitatea de distribuţie a laptelui praf;
j) autoritãţile administraţiei publice locale vor lua mãsuri adecvate pentru stoparea fenomenului de comercializare a laptelui praf acordat gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii.

ANEXA 2



Cabinet medical .....................................
Judeţ ...............................................
Localitate ..........................................
Medic de familie ....................................
(numele şi prenumele)


FIŞA
copilului cu vârsta cuprinsã între 0 şi 12 luni,
care beneficiazã de acordarea laptelui praf în conformitate
cu prevederile <>Legii nr. 321/2001

1. Nr. fişei de consultaţie ..........................................
2. CNP ...............................................................
3. Numele şi prenumele ...............................................
4. Sex M/F
5. Domiciliu U/R
Date privind naşterea copilului:
6. Data naşterii (zz/ll/) ........................................
7. Greutate (g) ......................................................
8. Talia la naştere (cm) .............................................
9. Vârstã gestaţionalã (sãptãmâni) ...................................
Date privind acordarea laptelui praf:
10. Data intrãrii în program (zz/ll/) ............................
11. Data ieşirii din program (zz/ll/) ............................
12. Criteriul de selecţie: a/b/c/d
13. Greutatea copilului la data prescrierii ..........................
14. Alimentat: mixt/artificial
15. Cantitatea de lapte praf prescrisã ...............................
16. Data prescrierii reţetei .........................................


Ştampila cabinetului Semnãtura şi parafa medicului
..........................


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016