Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.230 din 26 iulie 2005  privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.230 din 26 iulie 2005 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 4 august 2005
În temeiul prevederilor <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificãrile ulterioare, în conformitate cu prevederile <>art. 12 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnicã legislativã pentru elaborarea actelor normative, republicatã,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii.
ART. 4
La intrarea în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.433/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 819 din 13 noiembrie 2002.

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Bucureşti, 26 iulie 2005.
Nr. 1.230.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
pentru aplicarea tarifului de utilizare
a reţelei de drumuri naţionale din România

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Potrivit prevederilor <>art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 424/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se introduce tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, denumit în continuare tarif de utilizare.
(2) Tariful de utilizare se aplicã tuturor utilizatorilor români şi strãini, pentru toate vehiculele înmatriculate temporar sau definitiv, deţinute de aceştia, care circulã pe reţeaua de drumuri naţionale din România, şi este structurat în funcţie de durata de utilizare (care cuprinde durata de parcurs şi cea de staţionare), precum şi de caracteristicile vehiculelor cu privire la categorie, încadrarea în clasa de emisii poluante (EURO), masa totalã maximã autorizatã (MTMA) şi numãrul de axe, dupã caz.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), tariful de utilizare nu se aplicã pentru sectoarele de drumuri naţionale aflate în intravilanul reşedinţelor de judeţe şi al municipiilor.
(4) În sensul prezentelor norme metodologice, prin durata de parcurs şi staţionare se înţelege, în cazul utilizatorilor români, 12 luni, iar în cazul utilizatorilor strãini, perioada cuprinsã între data intrãrii pe teritoriul României şi cea a ieşirii de pe acest teritoriu.
(5) În sensul prezentelor norme metodologice, utilizatori sunt:
a) persoanele fizice sau juridice înscrise la rubrica "deţinãtor" în certificatele de înmatriculare sau în cãrţile de identitate ale vehiculelor înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români;
b) persoanele fizice sau juridice menţionate în certificatele de înmatriculare ale vehiculelor înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori strãini.
ART. 2
Tariful de utilizare se va aplica etapizat, potrivit anexelor nr. 1 şi 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 424/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
(1) Pentru plata tarifului de utilizare se elibereazã de cãtre distribuitor rovinieta şi documentul care atestã plata sumei încasate.
(2) În sensul prezentelor norme metodologice, prin document care atestã plata sumei încasate se înţelege factura, chitanţa sau, dupã caz, bonul emis cu ajutorul casei de marcat, eliberat de distribuitor.
(3) Pentru utilizatorii care achitã integral tariful de utilizare se elibereazã de cãtre distribuitor rovinieta prevãzutã în anexa nr. 1a) sau, dupã caz, rovinieta-ecuson prevãzutã în anexa nr. 1b), precum şi documentul care atestã plata sumei încasate.
(4) Pentru utilizatorii care achitã în rate tariful de utilizare se elibereazã de cãtre distribuitor rovinieta prevãzutã în anexa nr. 1a) sau, dupã caz, rovinieta-ecuson prevãzutã în anexa nr. 1b), împreunã cu rovinieta-talon prevãzutã în anexa nr. 1c), precum şi documentul care atestã plata sumei încasate.
(5) Rovinieta prevãzutã în anexa nr. 1a) se elibereazã pânã la epuizarea stocurilor.
(6) În cazul rovinietei prevãzute în anexa nr. 1a), distribuitorul va personaliza rovinieta prin compostarea cu un dispozitiv mecanic a zonelor prevãzute, respectiv: categoria, MTMA, numãrul de axe ale vehiculului (pentru cele cu MTMA ≥ 12,0 t), încadrarea în clasa de emisii poluante, în funcţie de datele furnizate de utilizator şi înscrise în certificatul de înmatriculare, documentele vamale sau în alte documente oficiale, dupã caz, prezentate de acesta, anul, luna, ziua de la care este valabilã şi anul, luna, ziua expirãrii, în funcţie de perioada solicitatã de utilizator, şi va completa documentul care atestã plata prin înscrierea numãrului de înmatriculare al vehiculului, a seriei rovinietei şi a tuturor caracteristicilor menţionate anterior.
(7) Pe toate documentele care atestã plata sumei încasate se va înscrie de cãtre distribuitor în mod obligatoriu ora eliberãrii rovinietei.
(8) Pentru utilizatorii care achitã integral tariful de utilizare şi cãrora li se elibereazã de cãtre distribuitor rovinieta-ecuson prevãzutã în anexa nr. 1b), documentul care atestã plata sumei încasate va fi completat prin înscrierea seriei rovinietei-ecuson, a numãrului de înmatriculare al vehiculului, a numãrului de identificare al vehiculului, a categoriei, MTMA, numãrului de axe ale vehiculului (pentru cele cu MTMA ≥ 12,0 t), încadrãrii în clasa de emisii poluante, în funcţie de datele furnizate de utilizator şi înscrise în certificatul de înmatriculare, documentele vamale sau în alte documente oficiale, dupã caz, prezentate de acesta, a anului, lunii, zilei de la care este valabilã şi anului, lunii, zilei expirãrii, în funcţie de perioada solicitatã de utilizator.
(9) Pentru utilizatorii care achitã în rate tariful de utilizare şi cãrora li se elibereazã de cãtre distribuitor rovinieta-ecuson prevãzutã în anexa nr. 1b), împreunã cu rovinieta-talon prevãzutã în anexa nr. 1c), personalizarea se realizeazã prin completarea rubricilor din rovinieta-talon cu datele furnizate de utilizator şi înscrise în certificatul de înmatriculare, documentele vamale sau în alte documente oficiale, dupã caz, prezentate de acesta, precum şi prin completarea documentului care atestã plata.
(10) Pentru verificarea valabilitãţii rovinietei, în afara aplicãrii rovinietei prevãzute în anexa nr. 1a) sau a rovinietei-ecuson prevãzute în anexa nr. 1b), la loc vizibil, pe partea interioarã a parbrizului, vor fi pãstrate la bordul vehiculului, prin grija utilizatorilor ai cãror conducãtori auto au obligaţia sã le prezinte, la cerere, organelor de control abilitate, urmãtoarele documente:
a) în cazul eliberãrii rovinietei al cãrei model este prezentat în anexa nr. 1a):
a1) pentru utilizatorii persoane fizice - documentul care atestã plata integralã sau în rate a tarifului de utilizare, în original;
a2) pentru utilizatorii persoane juridice - documentul care atestã plata integralã sau în rate a tarifului de utilizare, în original, sau o copie a acestuia, ştampilatã şi semnatã în original de cãtre conducãtorul unitãţii, cu înscrisul «Conform cu originalul»;
b) în cazul eliberãrii rovinietei-ecuson al cãrei model este prezentat în anexa nr. 1b):
b1) pentru utilizatorii persoane fizice care achitã integral tariful de utilizare - documentul care atestã plata integralã a tarifului de utilizare, în original;
b2) pentru utilizatorii persoane juridice care achitã integral tariful de utilizare - documentul care atestã plata integralã a tarifului de utilizare, în original, sau o copie a acestuia, ştampilatã şi semnatã în original de cãtre conducãtorul unitãţii, cu înscrisul «Conform cu originalul»;
c) în cazul eliberãrii rovinietei-ecuson al cãrei model este prezentat în anexa nr. 1b) şi a rovinietei-talon al cãrei model este prezentat în anexa nr. 1c):
c1) pentru utilizatorii persoane fizice care achitã în rate tariful de utilizare - rovinieta-talon, în original, şi documentul care atestã plata, în original;
c2) pentru utilizatorii persoane juridice care achitã în rate tariful de utilizare - rovinieta-talon, în original, şi documentul care atestã plata, în original, sau o copie a acestuia ştampilatã şi semnatã în original de cãtre conducãtorul unitãţii, cu înscrisul «Conform cu originalul».
ART. 4
Cheltuielile legate de tipãrirea rovinietelor se suportã de Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.
ART. 5
(1) Rovinieta prevãzutã în anexa nr. 1a) sau rovinieta-ecuson prevãzutã în anexa nr. 1b) va fi aplicatã în mod obligatoriu vizibil, pe partea interioarã a parbrizului vehiculului, astfel încât sã poatã fi verificatã.
(2) Responsabilitatea privind deţinerea şi pãstrarea în stare bunã a rovinietei şi a documentelor corespunzãtoare prevãzute la art. 3 revine în exclusivitate, în cazul vehiculelor înmatriculate în România, utilizatorului român, iar în cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, conducãtorului auto.

CAP. II
Achitarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietei

SECŢIUNEA A
Generalitãţi

ART. 6
(1) Valabilitatea rovinietei începe de la ora 0,00 a zilei specificate de utilizator şi expirã la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei aferente achitãrii tarifului de utilizare.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru utilizatorii români, în cazul în care ziua de început a valabilitãţii rovinietei, specificatã de utilizator, este ziua în curs, valabilitatea rovinietei începe de la ora eliberãrii şi expirã la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei aferente achitãrii tarifului de utilizare.
(3) Eliberarea rovinietelor se poate realiza, la solicitarea utilizatorului, cu cel mult 30 de zile înainte de data începerii valabilitãţii acesteia.
(4) Utilizatorii români pot achita tariful de utilizare numai pentru 12 luni, integral sau eşalonat în 4 rate trimestriale.
(5) Valabilitatea rovinietei-talon şi a rovinietei-ecuson corespunzãtoare se suspendã de drept pe perioada neachitãrii ratei (ratelor).
(6) Pentru autoturismele înmatriculate în România tariful de utilizare se achitã numai integral, pentru 12 luni.
(7) Utilizatorii strãini pot achita tariful de utilizare numai integral pentru perioada solicitatã, respectiv o zi, 7 zile, 30 de zile, 6 luni sau 12 luni.
(8) Achitarea tarifului de utilizare se poate efectua la distribuitorii cu care Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. a încheiat convenţii privind încasarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietelor, precum şi la sediile direcţiilor regionale de drumuri şi poduri, ale secţiilor de drumuri naţionale şi ale agenţiilor de control şi încasare, subunitãţi ale Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.
(9) Listele distribuitorilor de roviniete şi locaţiilor acestora vor fi fãcute publice prin grija Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., pe pagina oficialã de Internet a acesteia şi la sediul subunitãţilor sale.
(10) Condiţiile pe care distribuitorii trebuie sã le îndeplineascã cumulativ pentru a fi agreaţi de Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. sunt:
a) sã fie persoanã juridicã românã;
b) la data încheierii convenţiei şi a eventualelor acte adiţionale privind prelungirea termenului de valabilitate a acesteia:
b1) sã nu înregistreze obligaţii restante la platã faţã de bugetul consolidat al statului şi bugetele locale;
b2) nivelul solvabilitãţii patrimoniale sã fie de minimum 30%, iar cel al lichiditãţii generale sã fie de minimum 100%, probat cu date din bilanţul contabil întocmit pentru ultimul exerciţiu financiar;
c) sã facã dovada deţinerii dotãrii cu tehnica de calcul necesarã emiterii documentelor care atestã plata tarifului de utilizare;
d) sã aibã în structurã puncte de lucru, declarate, potrivit prevederilor legale, prin care sã asigure încasarea tarifului de utilizare şi distribuirea rovinietelor, amplasate în minimum 10 judeţe.
(11) Fac excepţie de la condiţia prevãzutã la alin. (10) lit. d) distribuitorii care au în structurã puncte de lucru, declarate potrivit prevederilor legale, prin care asigurã încasarea tarifului de utilizare şi distribuirea rovinietelor în zone teritoriale în care rovinietele nu pot fi distribuite de persoanele juridice care îndeplinesc aceastã condiţie.
(12) Convenţiile privind încasarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietelor se încheie la solicitarea Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.
(13) Distribuitorilor cu care Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. a încheiat convenţii pentru încasarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietelor pânã la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin li se vor aplica condiţiile prevãzute la alin. (10) la data încetãrii valabilitãţii convenţiilor deja încheiate.
(14) În cazul în care valabilitatea rovinietei se întinde pe durata a 2 ani consecutivi în care cuantumul tarifului de utilizare este diferit, acesta se va încasa în funcţie de tarifele şi de perioadele de valabilitate corespunzãtoare din fiecare perioadã de etapizare, conform algoritmului urmãtor:

T = T(1)/y(1) x Z(1) + T(2)/y(2) x Z(2),

unde:
T = tarif de achitat;
T(1) = tarif valabil în prima etapã de tarifare;
y(1) = nr. de zile ale perioadei de tarifare din primul an calendaristic de valabilitate a rovinietei;
Z(1) = nr. de zile de valabilitate a rovinietei din prima perioadã de tarifare;
T(2) = tarif valabil în a doua etapã de tarifare;
y(2) = nr. de zile ale perioadei de tarifare din al doilea an calendaristic de valabilitate a rovinietei;
Z(2) = nr. de zile de valabilitate a rovinietei din a doua perioadã de tarifare.
Algoritmul se aplicã utilizatorilor români care achitã contravaloarea tarifului de utilizare pe 12 luni, dar şi utilizatorilor strãini care achitã contravaloarea tarifului de utilizare pentru 7 zile, 30 de zile, 6 luni sau 12 luni. Stabilirea zilelor care delimiteazã perioada de tarifare de 6 luni sau 12 luni se face astfel: dacã valabilitatea începe pe ziua "a" a unei luni, ea expirã în ziua "a-1" a celei de-a 6-a, respectiv a celei de-a 12 luni care urmeazã.
ART. 7
(1) Lipsa din documentele vehiculelor de transport marfã sau mixt a rubricilor corespunzãtoare MTMA sau necompletarea valorilor acesteia în rubricile existente determinã obligativitatea achitãrii tarifului de utilizare la valoarea maximã, din punct de vedere al MTMA, prevãzutã în anexa nr. 1 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 424/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Lipsa din documentele vehiculelor de transport de persoane a rubricilor corespunzãtoare numãrului de pasageri sau necompletarea valorilor acestor rubrici determinã obligativitatea achitãrii tarifului de utilizare la valoarea maximã, din punct de vedere al tipului vehiculului pentru transportul persoanelor, prevãzutã în anexa nr. 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 424/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

SECŢIUNEA B
Achitarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietei cãtre utilizatorii români

ART. 8
(1) Utilizatorii români vor achita tariful de utilizare în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil pentru ultima zi din luna anterioarã datei achitãrii tarifului.
(2) Prin curs de schimb valabil pentru ultima zi din luna anterioarã datei achitãrii tarifului se înţelege cursul de schimb comunicat de Banca Naţionalã a României în penultima zi lucrãtoare a lunii respective.
ART. 9
(1) Pentru vehiculele înmatriculate în România, încadrarea în clasa de emisii poluante se face pe baza decodificãrii ultimelor douã caractere alfanumerice ale numãrului de omologare înscris în rubrica nr. 5 din cartea de identitate a vehiculului sau în rubrica nr. 10 din certificatul de înmatriculare a acestuia, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
(2) În cazul în care ultimele douã caractere menţionate la alin. (1) sunt numerice, deţinãtorul vehiculului se poate prezenta la Regia Autonomã "Registrul Auto Român" pentru încadrarea vehiculului în clasa de emisii poluante. Dacã aceasta corespunde unei clase superioare în raport cu cea existentã în cartea de identitate a vehiculului, Regia Autonomã "Registrul Auto Român" va proceda la modificarea în consecinţã a numãrului de omologare din cartea de identitate a vehiculului.
(3) Lipsa caracterelor alfanumerice prevãzute la alin. (1), din care sã rezulte încadrarea vehiculului în una dintre clasele de emisii poluante, alta decât NON-EURO, impune utilizatorului obligaţia de a achita tariful de utilizare corespunzãtor clasei de emisii poluante NON-EURO.
ART. 10
(1) În cazul radierii din circulaţie, cu excepţia înstrãinãrii vehiculului deţinut de un utilizator român, Compania Naţionalã a Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., prin direcţiile regionale de drumuri şi poduri, va returna contravaloarea tarifului corespunzãtoare perioadei de neutilizare, la solicitarea acestuia.
(2) În cazul schimbãrii deţinãtorului vehiculului sau al cedãrii dreptului de folosinţã, rovinieta îşi menţine valabilitatea.
(3) Solicitarea returnãrii contravalorii tarifului corespunzãtor perioadei de neutilizare se depune la direcţia regionalã de drumuri şi poduri pe a cãrei razã teritorialã utilizatorul îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul, împreunã cu documentul care atestã plata şi originalul sau copia legalizatã a dovezii de radiere din circulaţie a vehiculului, emisã de organele Poliţiei Rutiere. Sediile direcţiilor regionale de drumuri şi poduri şi raza teritorialã a acestora sunt prezentate în anexa nr. 3.
(4) Suma ce se va returna va fi calculatã proporţional cu perioada de neutilizare a vehiculului, respectiv cu perioada cuprinsã între data emiterii dovezii de radiere din circulaţie a vehiculului şi data expirãrii valabilitãţii rovinietei pentru care a fost achitat tariful de utilizare, mai puţin comisioanele bancare şi de distribuire.
(5) Direcţia regionalã de drumuri şi poduri are obligaţia sã verifice temeinicia cererii de returnare şi sã restituie utilizatorului suma la care acesta are dreptul, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data primirii solicitãrii.
(6) Direcţia regionalã de drumuri şi poduri, în cazul în care constatã cã utilizatorul nu are dreptul la restituirea sumelor solicitate, va comunica, în termen de 30 de zile lucrãtoare, motivul pentru care cererea a fost respinsã, total sau parţial, dupã caz.

SECŢIUNEA C
Achitarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietei cãtre utilizatorii strãini

ART. 11
(1) În cazul în care utilizatorii strãini vor solicita eliberarea rovinietei pentru durate de parcurs şi staţionare pe teritoriul României, altele decât cele prevãzute la <>art. 1 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 424/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, distribuitorul va elibera un numãr corespunzãtor de roviniete în vederea asigurãrii acoperirii întregii perioade de valabilitate, fãrã întrerupere.
(2) În cazul în care la ieşirea din ţarã a utilizatorilor strãini se va constata depãşirea duratei de parcurs şi staţionare pentru care s-a achitat tariful de utilizare, aceştia sunt obligaţi sã achite contravaloarea tarifului de utilizare corespunzãtor perioadei de depãşire şi sã suporte sancţiunile contravenţionale în condiţiile legii.
ART. 12
(1) Utilizatorii strãini vor achita tariful de utilizare:
a) în valute liber convertibile, cotate pe piaţa valutarã, la echivalentul tarifului exprimat în euro, în funcţie de cursurile de schimb aferente valutelor, comunicate de Banca Naţionalã a României în penultima zi lucrãtoare a lunii anterioare celei în care se efectueazã plata;
b) în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil pentru ultima zi din luna anterioarã datei achitãrii tarifului, aşa cum este definit la art. 9 alin. (2).
(2) Rovinietele cu valabilitate de o zi se vor elibera la distribuitorii cu care Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. a încheiat convenţii privind încasarea tarifului de utilizare şi eliberarea rovinietelor, la agenţiile de control şi încasare ale Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., aflate pe reţeaua internã, precum şi pe sensul de ieşire din România, la agenţiile de control şi încasare ale Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., aflate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
(3) Distribuitorii de roviniete, cu excepţia celor din agenţiile aflate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, nu vor elibera utilizatorilor strãini roviniete cu valabilitate anterioarã datei achitãrii tarifului de utilizare.

CAP. III
Gestionarea rovinietelor

ART. 13
(1) Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. va pune la dispoziţie distribuitorilor, în timp util, un numãr corespunzãtor de exemplare de roviniete şi facturi, pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(2) Numãrul exemplarelor de roviniete care se vor aloca distribuitorilor de cãtre Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. se stabileşte pe baza cererilor acestora şi a datelor statistice privind numãrul de vehicule înmatriculate în România, aflate în circulaţie.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 14
La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. va desfiinţa urmãtoarele tarife:
a) tariful pentru activitate în afara orelor de program;
b) tariful pentru folosirea parcãrilor situate în lungul drumurilor.
ART. 15
Anexele nr. 1a)-1c), 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1a)
---------
la normele metodologice
-----------------------

NOTA(CTCE)
----------
MODEL ROVINIETA - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 706 din 4 august 2005, la pagina 13. (a se vedea imaginea asociata)


ANEXA 1b)
---------
la normele metodologice
-----------------------

NOTA(CTCE)
----------
MODEL ROVINIETA - ECUSON - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 706 din 4 august 2005, la pagina 13. (a se vedea imaginea asociata)

ANEXA 1c)
---------
la normele metodologice
-----------------------

MODEL ROVINIETA - TALON

COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA S.A.
Bdul. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşi, 010873
Tel/fax: (+4 021)312.09.84 Email:and@andnet.ro
CUI 16054368; J40/552/15.01.2004; Capital social 163.702.200.000 lei


ROVINIETA - TALON

Seria D No. 0000000

Serie ecuson

DISTRIBUITOR .....................................................
Adresa: ..........................................................
Cod fiscal/CUI/CNP: ..............................................
UTILIZATOR: ......................................................
Adresa: ..........................................................
Cod fiscal/CUI/CMP: ..............................................
VEHICUL: .........................................................

Categorie: ....................... axe:.....................
Nr. înmatriculare: ............... MTMA: ...................
Nr. identificare: ................ Clasa de eimisii poluante:
........................

CONTRAVALOAREA TARIFULUI DE UTILIZARE: ..........................
(lei sau valutã)

VALABILITATE: de la ..... pana la ......... Data eliberarii ........
┌───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│ RATA I │ RATA II │ RATA III │ RATA IV │
│ │ │ │ │
│- de la ........ │- de la ........ │- de la ........ │- de la ....... │
│- pânã la ...... │- pânã la ...... │- pânã la ...... │- pânã la ...... │
│- contravaloare ...│- contravaloarea...│- contravaloarea...│- contravaloarea..│
│- data.............│- data ............│- data.............│- data............│
│- nume, semnãturã │- nume, semnãturã │- nume, semnãturã │- nume, semnãturã │
│ şi ştampilã .... │ şi ştampilã .... │ şi ştampilã .... │ şi ştampilã ....│
│ │ │ │ │
└───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘



ANEXA 2



Codificarea gradului de poluare din
certificatul de înmatriculare al vehiculului sau cartea de
identitate a vehiculului.

┌─────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa de emisii poluante│Ultimele douã caractere ale numãrului de omologare │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ EURO 1 (EURO I) │ E1 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ R1 │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ X1 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ X2 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ X3 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ X4 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ X5 │
│ EURO 2 (EURO II) ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ X6 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Y1 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Y2 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Y3 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ E2 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ R2 │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ EURO 3 │ D3 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ E3 │
│ ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ R3 │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ E4 │
│ EURO 4 ├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ R4 │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ EURO 5 │ R5 │
└─────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3
--------
la normele metodologice
------------------------


Lista şi adresele direcţiilor regionale de drumuri şi poduri aparţinând
Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România
şi raza teritorialã a acestora

┌────┬─────────────────────┬────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Nr. │Direcţii Regionale de│ Adrersa │ Raza teritorialã │
│Crt.│Drumuri si Poduri │ │ │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ │B-dul Iuliu Maniu, │Bucuresti, Jud. Arges, Prahova│
│ 1 │DRDP BUCUREŞTI │nr. 401 A, sector 6,│Giurgiu, Ilfov, Teleorman, │
│ │ │Bucuresti │Dîmboviţa, Buzãu, Ialomiţa │
│ │ │ │(parţial), Cãlãraşi (parţial) │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 2 │DRDP CRAIOVA │Str. Calea │Jud, Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, │
│ │ │Severinului, nr. 17,│Mehedinţi, (parţial) │
│ │ │Craiova │ │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 3 │DRDP TIMIŞOARA │Str. Giurgiu, nr.18,│Jud. Timiş, Arad, Caras- │
│ │ │ Timişoara │Severin, Hunedoara, Mehedinţi │
│ │ │ │(parţial), │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 4 │DRDP CLUJ │Str. Decebal, │Jud. Cluj, Bistriţa-Nãsãud, │
│ │ │nr. 128, Cluj Napoca│Bihor, Satu-Mare, Alba, │
│ │ │ │Maramureş, Sãlaj │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 5 │DRDP BRAŞOV │B-dul Mihail │Jud. Braşov, Mureş, Covasna, │
│ │ │Kogalniceanu, nr.13,│Harghita, Braşov, Sibiu │
│ │ │Brasov │ │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 6 │DRDP IAŞI │Str. Gheorghe Asachi│Jud. Iaşi, Vrancea, Vaslui, │
│ │ │nr. 19, Iaşi │Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacãu,│
│ │ │ │Botoşani │
├────┼─────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 7 │DRDP CONSTANTA │Str. Prelungirea │Jud. Constanta, Tulcea, Brãila│
│ │ │Traian (F.N), │Cãlãraşi, (parţial), Ialomiţa │
│ │ │Constanta │(parţial) │
└────┴─────────────────────┴────────────────────┴──────────────────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016