──────
la Norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
MANUAL DE INSTRUCŢIUNI
PENTRU PESTA PORCINA CLASICA
INTRODUCERE
Urmãtorii termeni se definesc astfel:
- "unitate" - orice întreprindere care produce, transporta, colecteazã, depoziteaza, proceseaza sau comercializeazã produse supuse controlului veterinar oficial;
- "autoritate competenta" - autoritatea veterinara centrala care are stabilitã prin lege competenta de a administra şi controla activitatea sanitarã veterinara din România sau orice autoritate cãreia i-a fost delegatã aceasta competenta;
- "medic veterinar oficial" - orice medic veterinar împuternicit de autoritatea veterinara centrala a României;
- "exploatatie" - o întreprindere agricolã sau clãdirile ce aparţine unui angrosist asa cum sunt definite de legislaţia în vigoare, situate pe teritoriul României şi în care animalele supuse controlului veterinar oficial, cu excepţia equideelor, sunt cazate sau ţinute în mod regulat, precum şi exploatatia definitã pentru comerţul internaţional cu ecvidee;
- "centru sau organizaţie" - orice întreprindere care produce, depoziteaza, proceseaza sau manipuleaza produse supuse controlului veterinar oficial;
- "turma, lot" - un animal sau un grup de animale ţinute într-o unitate sau într-o gospodãrie a populaţiei ce se constituie ca o unitate epidemiologica;
- "animal de tãiere" (sau de macelarie) - orice animal destinat a fi supus tãierii sau pentru un centru de colectare de unde urmãtoarea destinaţie este abatorul;
- "animale de creştere sau producţie" - orice animal incluzând pe cele destinate pentru înmulţire, pentru producţia de carne ori pentru munca, prezentãri sau expoziţie, cu excepţia animalelor care iau parte la evenimente culturale sau sportive şi care sunt destinate tãierii imediate;
- "boli cu notificare obligatorie" - cele specificate de Norma sanitarã veterinara privind anunţarea, declararea, notificarea şi stingerea unor boli transmisibile ale animalelor aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 159/1999 ;
- "centru de colectare" - exploatatiile, centrele de strangere a animalelor şi târgurile de animale, în care animalele originare din diferite exploataţii sau gospodãrii ale populaţiei sunt grupate împreunã pentru a forma loturi de transport de animale destinate comerţului;
- "animal din speciile sensibile" - porcine, domestice sau sãlbatice prezente într-o unitate, exploatatie sau gospodãrie a populaţiei;
- "animal receptiv" - orice animal din speciile sensibile care nu este vaccinat sau care este vaccinat dar imunizarea acestuia este consideratã, de cãtre autoritatea veterinara competenta, a fi inadecvata;
- "animal infectat" - orice animal din speciile sensibile la care au fost evaluate simptomele clinice sau leziunile post mortem ca fiind produse de pesta porcina clasica sau la care prezenta pestei porcine clasice a fost oficial constatatã, urmare examenelor de laborator;
- "animal suspect a fi infectat" - orice animal din speciile de animale sensibile care prezintã simptome clinice sau leziuni post mortem care sunt astfel încât prezenta pestei porcine clasice poate fi suspectata în mod rezonabil;
- "animal suspectat de a fi contaminat" - orice animal din speciile sensibile care poate - în conformitate cu informaţiile epizootologice colectate - sa fie direct sau indirect expus la virusul pestei porcine clasice;
- "abataj sanitar" - operaţiunea de profilaxie zoosanitara efectuatã sub supravegherea autoritãţii competente pentru confirmarea unei boli, ce consta în sacrificarea tuturor animalelor bolnave şi contaminate dintr-un efectiv şi, dacã este cazul, a tuturor celor care din alte efective au putut fi expuse la contaminare, fie direct, fie prin intermediul unor mijloace susceptibile de a asigura transmiterea. Toate animalele sensibile vaccinate sau nu, trebuie sa fie tãiate şi carcasele lor incinerate, ingropate sau distruse prin orice alt mijloc ce permite evitarea propagarii bolii prin carcase sau produse ale animalelor tãiate;
- "abator" - o întreprindere utilizata pentru taierea animalelor destinate alimentaţiei umane sau animale şi agreatã de autoritatea competenta pentru export;
- "animal" - orice mamifer din specii domestice sau sãlbatice;
- "aeroport internaţional" - un aeroport desemnat de ţara pe teritoriul cãreia este situat, ca aeroport de intrare sau de ieşire pentru traficul aerian internaţional de animale, material seminal, ovule, embrioni, larve, albine, produse biologice şi patologice;
- "caz" - animal cu pesta porcina clasica, fiind înţeles ca trebuie precizat criteriul (clinic, serologic, etc.), ce permite a afirma ca animalul este bolnav;
- "carnuri proaspete" - carnurile ce nu au fost supuse nici unui tratament care sa le modifice ireversibil caracterele organoleptice fizico-chimice, carnurile simplu refrigerate sau congelate sunt carnuri proaspete;
- "focare de boala" - orice exploatatie, unitate, gospodãrii a populaţiei sau clãdire unde sunt prezente animale, ca şi locurile din apropierea lor, unde au apãrut cazuri de boala;
- "târg de animale vii" - amenajare care corespunde urmãtoarelor condiţii:
● este plasat sub controlul unui medic veterinar oficial,
● nu este situat într-o zona infectata şi este dezinfectat înainte şi dupã folosire,
● nu serveşte decât animalelor pentru ingrasat, de munca, sau animalelor de macelarie,
● este împrejmuit are o singura poarta de intrare şi ieşire,
● spaţiu pentru izolarea animalelor suspecte sau bolnave.
- "ţara exportatoare" - o ţara din care sunt expediate, cu destinaţie spre o alta ţara, produse agricole supuse controlului veterinar oficial;
- "ţara importatoare" - o ţara de destinaţie cãtre care sunt fãcute expeditii de produse agricole supuse controlului veterinar oficial;
- "ţara de tranzit" - o ţara care este traversata sau în care fac numai escala la nivelul unui post de frontiera produse agricole, supuse controlului veterinar oficial;
- "ţara indemna de pesta porcina clasica" - unde se practica vaccinarea - o ţara care trebuie:
● sa poatã face dovada rapiditatii şi regularitatii în declararea bolilor la animale,
● sa expedieze o declaraţie la Oficiul Internaţional de Epizootii atestând absenta focarului de pesta porcina clasica şi a oricãrei vaccinari contra acestei boli, timp de cel puţin 12 luni cu o documentaţie care sa demonstreze existenta unui sistem eficace de supraveghere sanitarã şi a unui dispozitiv complet de reglementare şi de lupta contra bolii,
● sa nu importe nici un animal vaccinat contra pestei porcine clasice, dupã oprirea vaccinarii.
Dacã o ţara indemna de pesta porcina clasica unde este practicatã vaccinarea, doreşte obţinerea statutului de ţara indemna de pesta porcina clasica unde nu se practica vaccinarea, o perioada de asteptare de 12 luni e necesarã dupã oprirea acesteia.
- "zona indemna de pesta porcina clasica" - este o zona ce poate fi stabilitã într-o ţara indemna unde este practicatã vaccinarea sau într-o ţara indemna unde nu este practicatã vaccinarea, sau într-o ţara ale cãror anumite pãrţi au rãmas infectate. Zona infectata este separatã de restul tarii şi de ţãrile vecine infectate printr-o zona de supraveghere. O ţara în care exista o zona indemna de pesta porcina clasica unde se practica vaccinarea este necesar sa:
● poatã face dovada de rapiditate şi regularitate în declararea bolii la animale;
● sa expedieze o declaraţie la Oficiul Internaţional de Epizootii indicând dorinta sa de a stabili o astfel de zona şi atestând absenta în aceasta a oricãrui focar de pesta porcina clasica în ultimii 2 ani şi a oricãrei vaccinari contra acestei boli, timp de cel puţin 12 luni şi absenta introducerii oricãrui animal vaccinat în zona, dupã oprirea vaccinarii;
● sa furnizeze o documentaţie care sa demonstreze existenta unui sistem eficace de supraveghere sanitarã în zona indemna de pesta porcina clasica şi în zona de supraveghere;
● sa descrie în detaliu limitele acestor doua zone, demonstrand eficacitatea supravegherii ce se exercita şi existenta unui dispozitiv de reglementare complet de protecţie şi de lupta contra pestei porcine clasice. Zona de supraveghere trebuie sa aibã cel puţin 10 km în profunzime.
- "ţara infectata" - ţara în care nu sunt respectate condiţiile pentru a putea fi consideratã ca indemna de pesta porcina clasica;
- "zona infectata de pesta porcina clasica" - o zona în care boala este prezenta, într-o ţara pana atunci indemna. Zona infectata trebuie sa aibã o raza de cel puţin 10 km în jurul focarelor de pesta porcina clasica;
Ea este separatã de restul tarii printr-o zona de supraveghere, având cel puţin 10 km în profunzime. În cele doua zone, deplasarile de animale trebuie sa fie controlate. În zona infectata de pesta porcina clasica, porcinele vii nu pot pãrãsi zona infectata decât cu un mijloc de transport şi dirijate cãtre un abator desemnat, situat într-o zona de supraveghere, unde vor fi tãiate imediat.
- "suspiciunea de pesta porcina clasica" - starea patologica a porcinelor care permite sa se suspicioneze ca virusul pestei porcine clasice este la originea exprimarilor epidemiologice, clinice şi patologice.
Anexa privind Manualul de instrucţiuni conţine urmãtoarele fise:
- Fişa nr. 1 - Prealerta - anunţarea suspiciunii de pesta porcina clasica.
- Fişa nr. 2 - Mãsuri de restrictie de necesitate impuse la suspiciunea de pesta porcina clasica.
- Fişa nr. 3 - Raportul preliminar al grupului de experţi şi inspectori.
- Fişa nr. 4 - Prelevarea şi trimiterea de probe la laborator pentru confirmarea sau infirmarea bolii.
- Fişa nr. 5 - Ridicarea mãsurilor de restrictie la infirmarea bolii.
- Fişa nr. 6 - Raportul privind ancheta epidemiologica.
- Fişa nr. 7 - Proceduri de diagnostic.
- Fişa nr. 8 - Procedura de notificare interna şi internationala.
- Fişa nr. 9 - Procedura şi acţiuni de instituire a zonelor de protecţie şi de supraveghere.
- Fişa nr. 10 - Proceduri de tãiere şi ucidere a animalelor.
- Fişa nr. 11 - Proceduri de ecarisare a teritoriului şi de procesarea cadavrelor şi deşeurilor animaliere.
- Fişa nr. 12 - Proceduri de curatare, dezinfecţie şi dezinsecţie.
- Fişa nr. 13 - Proceduri de vaccinare de necesitate pentru pesta porcina clasica.
- Fişa nr. 14 - Proceduri de stingerea unui focar de pesta porcina clasica şi ridicarea restrictiilor sanitare veterinare.
- Fişa nr. 15 - Proceduri de repopulare.
- Fişa nr. 16 - Proceduri de instruire pentru combaterea pestei porcine clasice.
- Fişa nr. 17 - Proceduri de publicitate, avertizare a populaţiei, relaţii cu mass-media.
- Fişa nr. 18 - proceduri pentru scenarii epidemiologice.
FIŞA 1
Prealerta - notificarea suspiciunii de pesta porcina
clasica (raportul preliminar de suspiciune)
Porc suspect de a fi infectat cu virusul pestei porcine clasice - orice porc care manifesta simptome clinice sau orice carcasa de porc care prezintã leziuni post-mortem ori reactii la testele de laborator efectuate conform manualului de diagnostic şi care indica prezenta posibila a pestei porcine clasice.
Anunţarea suspiciunii de pesta porcina clasica se efectueazã conform prevederilor <>Ordinului nr. 156 din data 27.12.1999 (Publ. în Monitorul Oficial nr. 123 din data 23.03.2000), anexa la norma sanitarã veterinara privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor capitolul II, punctul 1:
"Anunţarea suspiciunii ori a apariţiei unei boli transmisibile la animale sau de la animale la om, precum şi a cazurilor de tãieri de necesitate sau de moarte a animalelor constituie o obligaţie legalã pentru toţi deţinãtorii de animale (persoane fizice sau juridice), pentru orice persoana care, prin activitatea pe care o desfãşoarã, vine în contact cu animalele sau cu produsele de origine animala, pentru unitãţile care prelucreaza, colecteazã, depoziteaza, transporta, valorifica ori comercializeazã produse de origine animala, pentru personalul care activeazã la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, precum şi pentru administraţia publica localã şi personalul sanitar veterinar."
Raportul preliminar de suspiciune se întocmeşte conform modelului de mai jos: