Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.103 din 3 ianuarie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice privind masurarea si analiza emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.103 din 3 ianuarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind masurarea si analiza emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 31 ianuarie 2002
Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
având în vedere Referatul Direcţiei de control ecologic şi monitoring nr. 1169.56/CFG din 28 decembrie 2001,
în baza prevederilor art. 42 alin. 2 lit. b şi c, ale art. 43 lit. b şi e, precum şi ale <>art. 47 lit. b din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã,
în temeiul <>art. 11 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzina,
în temeiul <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, modificatã şi completatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 352/2001 ,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind mãsurarea şi analiza emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzina, prezentate în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Persoanele fizice şi juridice care deţin sau au în administrare instalaţii de depozitare şi distribuţie a benzinei, inclusiv instalaţii anexe, au obligaţia sa aplice prezentele norme.
ART. 3
Direcţia de control ecologic şi monitoring din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi inspectoratele de protecţie a mediului vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apelor şi
protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind mãsurarea şi analiza emisiilor de compuşi organici
volatili rezultaţi din depozitarea şi distribuţia benzinei
la terminale şi la staţiile de benzina

I. Dispoziţii generale
ART. 1
Domenii de aplicare
(1) Prin prezentele norme se stabilesc metodologia şi condiţiile tehnice de mãsurare şi analiza a emisiilor totale de compuşi organici volatili în atmosfera, în cursul operaţiunilor de depozitare şi distribuţie a benzinei la terminale şi staţii de benzina.
(2) Normele se aplica emisiilor în atmosfera de compuşi organici volatili din unitãţile de recuperare a vaporilor de la terminale şi staţiile de benzina.
(3) Prezentele norme sunt aplicabile în condiţiile în care starea tehnica a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor este corespunzãtoare functionarii în condiţii de siguranta, nu prezintã disfunctionalitati şi neetanseitati, în conformitate cu normele privind inspecţia tehnica a acestora.
(4) Prezentele norme nu se referã la condiţiile privind calitatea aerului din zonele de munca, care se stabilesc prin normele de protecţie a muncii.
(5) Normele nu includ prevederi referitoare la mãsurile de securitate a muncii şi de prevenire şi stingere a incendiilor pentru activitatea de mãsurare şi analiza în medii periculoase (toxicitate, pericol de incendii şi explozie).
(6) Mãsurile de protecţia muncii, de prevenire şi de stingere a incendiilor pentru activitãţile de mãsurare a emisiilor în atmosfera de compuşi organici volatili în cursul operaţiunilor de depozitare şi distribuţie a benzinei la terminale şi staţii de distribuţie sunt în responsabilitatea celor ce efectueazã mãsurãtorile.
ART. 2
În sensul prezentelor norme, se înţelege prin:
a) emisie de compuşi organici volatili - eliminarea în atmosfera a compusilor organici volatili în faza gazoasa, proveniţi din surse punctiforme;
b) surse de emisie - instalaţii de distribuţie a benzinei şi de recuperare a compusilor organici volatili din cadrul terminalelor şi statiilor de benzina;
c) compuşi organici volatili - hidrocarburi cu 4-12 atomi de carbon (parafine, olefine, aromatice), care au o presiune de vapori de cel puţin 0,01 KPa la temperatura de 293,13 °K;
d) instalaţii anexe - unitate de recuperare a vaporilor, teava de legatura etansa, sisteme de recuperare imediata a vaporilor şi de depozitare imediata a acestora;
e) unitate de recuperare a vaporilor - echipament pentru recuperarea vaporilor, inclusiv orice sistem de rezervoare-tampon la terminal.

II. Condiţii de limitare a emisiilor în atmosfera de compuşi organici volatili
ART. 3
Emisiile în atmosfera de compuşi organici volatili în cursul operaţiilor de depozitare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzina se vor determina în vederea respectãrii urmãtoarelor cerinţe:
a) la terminale, emisiile totale anuale de compuşi organici volatili în atmosfera în cursul operaţiilor de încãrcare şi depozitare a benzinei de la fiecare instalatie de depozitare nu vor depãşi valoarea de referinta de 0,01% (în greutate) din cantitatea totalã anuala de benzina tranzitata;
b) la terminale, emisiile totale anuale de compuşi organici volatili în atmosfera în cursul operaţiunilor de încãrcare şi descãrcare a benzinei în containere mobile nu vor depãşi valoarea de referinta de 0,005% (în greutate) din cantitatea totalã anuala de benzina tranzitata;
c) la staţiile de distribuţie, emisiile totale anuale de compuşi organici volatili în atmosfera în cursul operaţiunii de încãrcare a benzinei în instalaţiile de depozitare nu vor depãşi valoarea de referinta de 0,01% (în greutate) din cantitatea totalã anuala de benzina tranzitata;
d) concentratia medie orara a vaporilor evacuati de la recuperarea vaporilor - unitate adaptatã pentru realizarea dilutiei în timpul procesului - nu trebuie sa depãşeascã 35 g/Nmc pentru fiecare ora.

III. Mãsurarea emisiilor în atmosfera de compuşi organici volatili
ART. 4
(1) În condiţiile în care instalaţiile anexe utilizate la încãrcarea şi descãrcarea benzinei sunt exploatate în conformitate cu instrucţiunile de operare date de furnizor şi funcţioneazã în conformitate cu performanţele garantate de acesta, mãsurãtorile se vor efectua pe fluxul evacuat în atmosfera din instalaţiile de recuperare a vaporilor.
(2) Persoanele fizice şi juridice care deţin sau au în administrare instalaţii de depozitare şi distribuţie a benzinei, inclusiv instalaţii anexe, au obligaţia sa determine emisiile totale anuale în atmosfera de compuşi organici volatili. Mãsurãtorile efectuate în acest scop se referã la indicatorul "compuşi organici volatili totali" şi se realizeazã cu analizoare corespunzãtoare, care sa fie capabile sa masoare concentratii de cel puţin 3 g/Nmc şi sa aibã o precizie de cel puţin 95% din valoarea masurata. Eroarea totalã de mãsurare datoratã echipamentului utilizat, gazului de calibrare şi procedurii aplicate nu trebuie sa depãşeascã 10% din valoarea masurata.
(3) Detectorul instrumentului de mãsurare trebuie sa fie specific pentru compusii organici volatili din benzina. Principiile de mãsurare ale tipurilor de detectori care respecta aceste condiţii includ: oxidarea catalitica, ionizarea în flacara, fotoionizarea şi absorbtia în infrarosu, dar nu se limiteazã la acestea.

IV. Frecventa mãsurãtorilor
ART. 5
(1) Mãsurãtorile se vor efectua pe parcursul unei zile normale de lucru (minimum 7 ore), în condiţii normale de operare. Mãsurãtorile se vor efectua în regim continuu sau discontinuu.
(2) Mãsurãtorile în regim continuu se vor efectua pe parcursul unei zile normale de lucru, în condiţii normale de operare.
(3) În cazul efectuãrii mãsurãtorilor în regim discontinuu trebuie efectuate cel puţin 4 mãsurãtori pe ora, pe parcursul unei zile normale de lucru, în condiţii normale de operare.
(4) În vederea evaluãrii emisiilor totale anuale de compuşi organici volatili ce intra sub incidenta normelor prezente este necesarã efectuarea de mãsurãtori în cel puţin 30% din numãrul total de zile calendaristice ale anului sau, dupã caz, al perioadelor în care se efectueazã depozitarea şi distribuţia benzinei, repartizate uniform pe parcursul acestor perioade.

V. Evidenta datelor şi controlul încadrãrii în norme
ART. 6
(1) Persoanele fizice şi juridice care deţin sau au în administrare instalaţii de depozitare şi distribuţie a benzinei, inclusiv instalaţii anexe, au obligaţia sa ţinã evidenta stricta a datelor rezultate din mãsurãtorile efectuate şi evaluarile emisiilor totale anuale de compuşi organici volatili în atmosfera în cursul operaţiunilor de depozitare şi distribuţie a benzinei.
(2) Datele rezultate din mãsurãtorile efectuate se pun la dispoziţie inspectoratelor de protecţia mediului pentru validare.
(3) Organele de inspecţie abilitate din cadrul autoritãţii centrale şi locale de protecţia mediului vor efectua verificãri periodice privind mãsurãtorile, evaluarea emisiilor totale anuale de compuşi organici volatili în atmosfera în cursul operaţiunilor de depozitare şi distribuţie a benzinei, precum şi respectarea condiţiilor de la cap. II.

VI. Dispoziţii finale
ART. 7
Prezentele norme se vor revizui, dupã caz, în funcţie de modificãrile ulterioare privind caracterizarea surselor de emisie în atmosfera a compusilor organici volatili, în funcţie de modificãrile ulterioare ale legislaţiei de baza în cadrul procesului de armonizare cu legislaţia Uniunii Europene, precum şi în funcţie de evoluţia performantelor tehnice ale instalaţiilor şi echipamentelor utilizate la depozitarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzina.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016