Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat nr. OB 9.943/2004,
în conformitate cu prevederile <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, ale pct. 26 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 240/2004 privind aprobarea Standardelor minimale pentru acreditarea cabinetelor medicale de medicina muncii şi a baremului minimal de dotare a acestora şi ale Ordinului ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 508/933/2002 privind aprobarea Normelor generale de protecţie a muncii,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:
ART. 1
(1) Laboratorul de toxicologie este unitatea aparţinând sistemului public ori privat, cu sau fãrã personalitate juridicã, care efectueazã determinãri de noxe în vederea evaluãrii de cãtre specialiştii în domeniu a condiţiilor de muncã şi a stãrii de sãnãtate a personalului angajat.
(2) Laboratorul de toxicologie poate fi organizat şi în cadrul cabinetelor medicale de medicina muncii, conform reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 2
Laboratorul de toxicologie poate efectua determinãri de:
a) agenţi chimici;
b) pulberi;
c) agenţi fizici;
d) indicatori biologici.
ART. 3
În laboratorul de toxicologie lucreazã doar personal autorizat în condiţiile legii.
ART. 4
Abilitarea laboratoarelor de toxicologie se acordã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii prin Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat, la propunerea institutului de sãnãtate publicã care a înregistrat solicitarea şi a efectuat evaluarea.
ART. 5
Abilitarea laboratorului de toxicologie se va acorda cu specificarea categoriilor de determinãri, în funcţie de pregãtirea profesionalã şi de dotarea tehnicã a acestuia.
ART. 6
Abilitarea are o valabilitate de 2 ani, dupã care se solicitã o nouã abilitare.
ART. 7
În vederea obţinerii abilitãrii, reprezentantul legal al laboratorului de toxicologie se va adresa unuia dintre institutele de sãnãtate publicã din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara, unde va depune un dosar ce conţine:
a) cerere adresatã institutului de sãnãtate publicã, care sã cuprindã antetul solicitantului, adresa, numãrul de telefon, contul bancar;
b) autorizaţia sanitarã de funcţionare (copie);
c) informaţii privind personalul:
- lista personalului cu pregãtire superioarã: chimişti, farmacişti, medici, biochimişti, biologi, ingineri, fizicieni;
- copii xerox de pe diplome de studii, certificate de instruire;
- lista personalului cu pregãtire medie: asistenţi medicali, laboranţi etc. - opţional;
d) memoriu tehnic care va cuprinde date de identificare precum adresã, telefon, fax, detalii de amenajare, amplasament, spaţii, sursã de apã, aparaturã şi analizele pentru care se solicitã abilitarea, verificarea metrologicã a aparaturii utilizate;
e) dotarea tehnicã corespunzãtoare determinãrilor pentru care se solicitã abilitarea.
ART. 8
(1) Conformitatea informaţiilor din dosarul de solicitare a abilitãrii va fi analizatã şi verificatã la sediul laboratorului de toxicologie de cãtre o echipã de specialişti în domeniu din cadul institutului de sãnãtate publicã la care s-a fãcut solicitarea.
(2) În urma evaluãrii, echipa de specialişti va elabora un referat tehnic de evaluare al laboratorului de toxicologie, finalizat cu o concluzie.
(3) Costul pentru elaborarea referatului tehnic de evaluare, prevãzut la alin. (2), se suportã de solicitantul abilitãrii.
(4) Referatul de evaluare împreunã cu un exemplar din dosarul pentru abilitarea laboratorului de toxicologie vor fi înaintate Ministerului Sãnãtãţii - Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat, pentru emiterea abilitãrii.
ART. 9
Laboratoarele care efectueazã analize toxicologice, Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, institutele de sãnãtate publicã şi direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 10
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan
Bucureşti, 6 septembrie 2004.
Nr. 1.093.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: