Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.086 din 27 iunie 2006  pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la garantarea drepturilor de import si a taxei pe valoarea adaugata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.086 din 27 iunie 2006 pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la garantarea drepturilor de import si a taxei pe valoarea adaugata

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 566 din 30 iunie 2006
În temeiul prevederilor <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza prevederilor <>art. 222 şi 287 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind scutirea de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Dispoziţiile cuprinse în prezentul ordin privind scutirea de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã se aplicã în mod corespunzãtor şi comisionului vamal, datorat conform legii.
ART. 3
Autoritatea Naţionalã a Vãmilor şi unitãţile sale subordonate vor lua mãsuri pentru îndeplinirea dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 4
Aprobãrile de scutire de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, emise de direcţiile regionale vamale sau de birourile vamale în baza prezentului ordin, precum şi aprobãrile de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale, emise de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, de direcţiile regionale vamale şi de birourile vamale anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin, sunt valabile pânã la data pentru care au fost acordate, dar nu mai târziu de data intrãrii în vigoare a Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Euopene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin <>Legea nr. 157/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 1 iunie 2005.
ART. 5
Prezentul ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I. La aceeaşi datã se abrogã <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 169/2005 pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la obligaţia garantãrii datoriei vamale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 10 martie 2005.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 27 iunie 2006.
Nr. 1.086.


ANEXĂ

METODOLOGIE
privind scutirea de la garantarea drepturilor
de import şi a taxei pe valoarea adãugatã

ART. 1
Autoritatea vamalã acordã scutiri de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, a cãror aplicare intrã în competenţa sa, în cazuri temeinic justificate, pentru urmãtoarele categorii de mãrfuri:
a) mãrfurile care fac obiectul unor acorduri guvernamentale, plasate într-un regim vamal suspensiv şi/sau economic;
b) mãrfurile plasate în regim vamal de perfecţionare activã în sistem cu suspendare, conform <>art. 134 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României;
c) mãrfurile plasate în regim vamal de tranzit, dacã acesta se efectueazã sub supravegherea echipajelor mobile din cadrul serviciilor de supraveghere şi control vamal;
d) mãrfurile exceptate de taxe vamale conform actelor normative în vigoare, plasate în unul dintre regimurile vamale de antrepozit, perfecţionare activã în sistem cu suspendare, transformare sub control vamal, admitere temporarã cu exonerare totalã de drepturi de import;
e) mãrfurile clasificate, conform <>Legii nr. 4/2006 pentru modificarea denumirii şi clasificãrii mãrfurilor din Tariful vamal de import al României şi a taxelor vamale aferente acestora, la poziţiile tarifare 2709.00, 2710, 2711, 2901, 2902, 2905, 2914, 2523, 2935.00, 2936, 2937, 2938, 2939, 2940.00.00, 2941, cap. 30, 4014.10.00, plasate în regim vamal de antrepozit, precum şi produsele catering destinate servirii mesei în avion, plasate în regim vamal de antrepozit de cãtre companiile aeriene;
f) mãrfurile clasificate conform <>Legii nr. 4/2006 la poziţia tarifarã 2711 introduse în depozit temporar, conform <>art. 73 din Legea nr. 86/2006 ;
g) mãrfurile introduse în zone libere şi antrepozite libere, plasate în regim vamal de perfecţionare activã în sistem cu suspendare, transformare sub control vamal şi admitere temporarã cu exonerare totalã de drepturi de import;
h) importurile anticipate de mãrfuri efectuate în cadrul operaţiunilor de perfecţionare pasivã de cãtre companiile aeriene şi navale în vederea reparãrii şi întreţinerii aeronavelor şi navelor civile, conform prevederilor <>art. 174 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României.
ART. 2
(1) Cererea privind acordarea scutirii de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, denumitã în continuare cerere, se întocmeşte în scris conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie.
(2) Cererea se întocmeşte de cãtre titularii operaţiunilor sau reprezentanţii acestora, conform <>art. 31 din Legea nr. 86/2006 , şi se depune dupã cum urmeazã:
a) la direcţia regionalã vamalã, atunci când regimul vamal se autorizeazã conform art. 359 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 707/2006 ;
b) la biroul vamal, atunci când regimul vamal se autorizeazã conform art. 359 alin. (3) şi (4) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
ART. 3
(1) Cererea este însoţitã de urmãtoarele documente:
a) acordul guvernamental, pentru mãrfurile prevãzute la art. 1 lit. a);
b) contractul/comanda în baza cãreia se deruleazã operaţiunile (original şi copie) şi/sau facturã pentru mãrfurile prevãzute la art. 1 lit. b)-h);
c) declaraţia-angajament întocmitã de titularul operaţiunii, prin care se obligã sã achite drepturile de import şi taxa pe valoarea adãugatã, în cazul în care operaţiunea nu este finalizatã în termenul stabilit de autoritatea vamalã. Modelul declaraţiei-angajament este prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie;
d) formularul ce conţine cuantumul drepturilor de import şi al taxei pe valoarea adãugatã, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3 la prezenta metodologie.
(2) Declaraţia-angajament se semneazã de reprezentantul legal al titularului operaţiunii, iar formularul ce conţine cuantumul drepturilor de import şi al taxei pe valoarea adãugatã se semneazã de acesta şi de responsabilul financiar.
ART. 4
(1) Cererea şi documentele care o însoţesc sunt analizate de direcţia regionalã vamalã sau biroul vamal, dupã caz, sub toate aspectele care justificã aprobarea acesteia în ceea ce priveşte raţiunea economicã sau încadrarea mãrfurilor în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1.
(2) Aprobarea de scutire de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, denumitã în continuare aprobare, se elibereazã în urma avizãrii operaţiunii de personalul vamal desemnat sã gestioneze operaţiunile financiar-contabile, precum şi aspectele legate de regimul vamal solicitat şi reglementãrile legale aplicabile.
(3) Informaţii privind situaţia debitelor şi a litigiilor pe care le înregistreazã titularul cererii se obţin în prealabil de conducãtorul direcţiei regionale vamale sau biroului vamal, dupã caz, prin consultarea serviciului juridic din cadrul direcţiei regionale vamale.
(4) Autoritatea vamalã competentã emite aprobarea conform modelului prevãzut în anexa nr. 4 la prezenta metodologie, dupã cum urmeazã:
a) direcţia regionalã vamalã, pentru o cerere depusã potrivit art. 2 alin. (2) lit. a);
b) biroul vamal, pentru o cerere depusã potrivit art. 2 alin. (2) lit. b).
(5) Aprobarea se elibereazã în 3 exemplare având urmãtoarele destinaţii: un exemplar se transmite solicitantului, un alt exemplar se transmite biroului vamal de control al regimului, iar al treilea exemplar se pãstreazã în evidenţele autoritãţii vamale care a emis aprobarea.
(6) În autorizaţia de utilizare a regimului vamal suspensiv şi/sau economic se menţioneazã în rubrica 16 "Informaţii suplimentare" numãrul şi data aprobãrii.
(7) În cazul mãrfurilor prevãzute la art. 1 lit. c) cererea se aprobã dupã ce conducãtorul direcţiei regionale vamale sau biroului vamal, dupã caz, obţine avizul din partea serviciului de supraveghere şi control vamal din cadrul direcţiei regionale vamale în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de însoţire.
ART. 5
(1) Cererea se respinge în situaţia în care titularul operaţiunii se aflã în evidenţele autoritãţii vamale cu debite neachitate.
(2) Avizul privind îndeplinirea condiţiilor de însoţire în situaţia prevãzutã la art. 1 lit. c), precum şi informaţiile cu privire la debite şi litigii se obţin telefonic, prin fax sau e-mail.
(3) Cererea se respinge prin decizie emisã potrivit <>art. 33 din Legea nr. 86/2006 .
ART. 6
(1) Direcţia regionalã vamalã stabileşte termenul de valabilitate a aprobãrii în funcţie de solicitarea titularului şi de condiţiile de realizare a operaţiunilor.
(2) Aprobarea este valabilã pentru toate operaţiunile vamale efectuate în condiţiile stabilite prin autorizaţia de utilizare a regimului vamal suspensiv şi/sau economic.
(3) Aprobarea eliberatã de biroul vamal este valabilã pentru operaţiunea vamalã autorizatã în procedurã simplificatã, în condiţiile şi termenele stabilite.
ART. 7
(1) Autoritatea vamalã permite reînnoirea unei aprobãri.
(2) În situaţia în care titularul operaţiunii solicitã prelungirea termenului de valabilitate a aprobãrii, acesta se adreseazã direcţiei regionale vamale sau biroului vamal, dupã caz, în cadrul termenului stabilit în aprobare, printr-o nouã cerere, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(3) Cererea va conţine la pct. 8 menţiuni cu privire la aprobarea pentru care se solicitã prelungirea termenului de valabilitate iniţial.

ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

CERERE
privind acordarea scutirii de la garantarea
drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã
Nr. ..... data ...

1. Denumirea titularului operaţiunii ............................
2. Adresa .......................................................
3. codul fiscal .................................................
4. Numãrul de cont ..............................................
5. Regimul vamal solicitat, conform art. 1 din metodologie, dupã caz.......
6. Termen de valabilitate .......................................
7. Biroul vamal de control al regimului .........................
8. Numãrul şi data documentelor prevãzute la art. 3 din metodologie, dupã caz:
- acord guvernamental ...........................................
- contract/comandã ..............................................
- facturã .......................................................
- declaraţia nr. .................................................
- cuantumul drepturilor de import şi al taxei pe valoarea adãugatã ........
- aprobare anterioarã ............................................
Numele ...........................................................
Prenumele ........................................................
Funcţia ..........................................................
Data ...................................................

.......................
(semnãtura şi ştampila)


ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

Societatea Comercialã .......................
Sediul ......................................
Numãrul de înmatriculare ....................
codul fiscal .................................
Numãrul contului/unitatea bancarã ............

DECLARAŢIE-ANGAJAMENT
Nr. ..... data .......

Titularul .........., cu sediul în ........, reprezentat legal prin ......., având funcţia de ........, mã oblig sã achit drepturile de import şi taxa pe valoarea adãugatã, datorate în cazul în care operaţiunea pentru care solicit scutire de la obligaţia garantãrii nu este finalizatã în termenul stabilit.
Cuantumul drepturilor de import şi al taxei pe valoarea adãugatã, stabilit în baza elementelor de taxare în vigoare la data prezentei declaraţii, în sumã de ........, are numai valoare informativã, cuantumul real pe care mã oblig sã îl achit fiind cel stabilit în declaraţiile vamale de plasare sub regim.
De asemenea, mã oblig sã comunic imediat orice modificare apãrutã pe parcursul derulãrii operaţiunilor faţã de datele furnizate pentru eliberarea autorizaţiei de regim vamal sau pentru eliberarea aprobãrii de scutire de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã.

Numele .........................
Prenumele ......................
Funcţia ........................
Data ...........................

.......................
(semnãtura şi ştampila)


ANEXA 3
-------
la metodologie
---------------

CUANTUMUL
drepturilor de import şi al taxei pe valoarea adãugatã
Nr. .... data ....

Acord/Contract/Comandã/Facturã nr. ................................
Partener extern ...................................................
Valoare în vamã (în valutã) .......................................
Curs de schimb ....................................................
Drepturi de import (taxe vamale) ..................................
Comision vamal ....................................................
Taxa pe valoarea adãugatã .........................................
Total - cifre şi litere (lei) .....................................


Numele .......................
Prenumele ....................
Funcţia ...................... Responsabil financiar,
Data .........................
.........................
(semnãtura)

.......................
(semnãtura şi ştampila)


ANEXA 4
-------
la metodologie
---------------

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Direcţia regionalã vamalã/Biroul vamal
......................................
Nr. ......... data ...................

APROBARE
de scutire de la garantarea drepturilor
de import şi a taxei pe valoarea adãugatã

Având în vedere cererea nr. ........ din ......., înaintatã de titularul ........, cu sediul în ......, cod fiscal ......., şi prevederile art. 1 lit. ..... din anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.086/2006, se aprobã*) derularea în scutire de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã a operaţiunilor ......... efectuate în baza acordului/contractului/comenzii/facturii ........, având ca obiect mãrfuri (cantitatea, denumirea comercialã, codul tarifar)**)........... .

Termen de valabilitate ...........

Conducãtor,

..................
(semnãtura şi ştampila)
------------
*) Prezenta aprobare de scutire de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã nu exclude necesitatea verificãrilor privind aplicarea reglementãrilor în baza cãrora se acordã regimul vamal solicitat.
**) În cazul în care spaţiul nu permite, datele de identificare ale mãrfurilor se menţioneazã în anexa la prezenta aprobare.

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016