──────────────────────────►
2. Managementul calitãţii
2.1. Principii
2.1.0. Calitatea trebuie sa fie responsabilitatea tuturor persoanelor implicate în fabricaţie.
2.1.1. Fiecare fabricant trebuie sa stabileascã, sa documenteze şi sa implementeze un sistem eficient pentru asigurarea calitãţii, care implica participarea activa a conducerii şi a personalului din fabricaţie.
2.1.2. Sistemul pentru asigurarea calitãţii trebuie sa cuprindã structura organizatoricã, procedurile, procesele şi resursele, cat şi activitãţile necesare care sa asigure ca SFA va satisface specificaţiile de calitate şi puritate stabilite. Toate activitãţile asociate trebuie sa fie definite şi documentate.
2.1.3. Trebuie sa existe o Unitate a Calitãţii, care este independenta de producţie şi care îndeplineşte responsabilitãţile Asigurãrii Calitãţii (AC) şi ale Controlului Calitãţii (CC). Aceasta poate fi sub forma unitãţilor separate de AC şi CC sau a unei singure unitãţi sau a unui grup, în funcţie de mãrimea şi structura organizaţiei.
2.1.4. Trebuie specificate persoanele autorizate sa elibereze SFA(e) şi produsele intermediare.
2.1.5. Toate activitãţile legate de calitate trebuie înregistrate în momentul când se desfãşoarã.
2.1.6. Orice deviatie de la procedurile stabilite trebuie documentata şi argumentata. Abaterile critice trebuie investigate, iar investigaţiile şi concluziile lor trebuie documentate.
2.1.7. Nici o materie nu trebuie eliberata sau folositã înaintea completãrii satisfãcãtoare a evaluãrii de cãtre unitatea(tile) de calitate, dacã nu exista un sistem corespunzãtor care sa permitã aceasta folosire (ex. eliberarea în carantina, descrisã în Secţiunea 10.20 sau folosirea materiilor prime sau a produselor intermediare pana la completarea evaluãrii).
2.1.8. Trebuie sa existe proceduri care sa anunţe la timp managementul responsabil despre inspecţii, deficiente serioase de BPF, defecte ale produsului şi acţiuni înrudite (ex. reclamaţii legate de calitate, rechemari, acţiunile autoritãţilor de reglementare, etc).
2.2. Responsabilitãţi ale Unitãţii(lor) de Calitate.
2.2.0. Unitatea(tile) de Calitate trebuie sa fie implicata(e) în toate problemele legate de calitate.
2.2.1. Unitatea(tile) de Calitate trebuie sa verifice şi sa aprobe toate documentele corespunzãtoare referitoare la calitate.
2.2.2. Principalele responsabilitãţi ale unitãţii(lor) de calitate independente nu trebuie sa fie delegate. Aceste responsabilitãţi trebuie sa fie scrise şi trebuie sa includã, dar nu neapãrat sa se limiteze la:
1. Eliberarea sau respingerea tuturor SFA. Eliberarea sau respingerea produselor intermediare pentru utilizare în afarã unitãţii de producţie;
2. Stabilirea unui sistem de eliberare sau respingere a materiilor prime, produselor intermediare, materialelor de ambalare şi etichetare;
3. Revizuirea înregistrãrilor complete ale producţiei seriei şi ale controlului de laborator al etapelor critice din proces, înaintea eliberãrii SFA pentru distribuţie;
4. Asigurarea ca deviatiile critice sunt investigate şi rezolvate;
5. Aprobarea tuturor specificatiilor şi a instrucţiunilor standard de producţie;
6. Aprobarea tuturor procedurilor cu impact asupra calitãţii produselor intermediare sau SFA(e);
7. Asigurarea ca sunt efectuate audituri interne (autoinspectii);
8. Aprobarea contractanţilor pentru fabricatia produselor intermediare şi a SFA(e);
9. Aprobarea schimbãrilor care pot influenta calitatea produsului intermediar sau a SFA;
10. Revizuirea şi aprobarea protocoalelor şi rapoartelor de validare;
11. Asigurarea ca reclamaţiile referitoare la calitate sunt investigate şi rezolvate;
12. Asigurarea ca pentru întreţinerea şi calibrarea echipamentelor critice se folosesc sisteme eficiente;
13. Asigurarea ca materialele sunt testate corespunzãtor şi ca rezultatele sunt raportate;
14. Asigurarea ca pentru SFA şi/sau produsele intermediare exista datele de stabilitate care sa susţinã datele de retestare sau de expirare şi condiţiile de depozitare (când e necesar); şi
15. Efectuarea verificãrilor calitãţii produsului (asa cum sunt definite în Secţiunea 2.5).
2.3. Responsabilitatea pentru activitãţile de producţie
Responsabilitatea pentru activitãţile de producţie trebuie sa fie scrisã şi trebuie sa includã, dar nu neapãrat sa se limiteze la:
1. Pregãtirea, revizuirea, aprobarea şi distribuirea instrucţiunilor pentru producţia produselor intermediare sau a SFA(e) conform procedurilor scrise;
2. Producerea SFA(e) şi, când e necesar, a produselor intermediare conform cu instrucţiunile preaprobate;
3. Revizuirea tuturor înregistrãrilor producţiei seriei şi asigurarea ca acestea sunt completate şi semnate;
4. Asigurarea ca toate deviatiile producţiei sunt raportate şi evaluate, ca deviatiile critice sunt investigate, iar concluziile înregistrate;
5. Asigurarea ca facilitãţile de producţie sunt curate şi dacã este cazul dezinfectate;
6. Asigurarea ca se efectueazã calibrarile necesare şi ca se pãstreazã înregistrãrile;
7. Asigurarea ca localurile şi echipamentele sunt corect întreţinute, iar înregistrãrile sunt pãstrate;
8. Asigurarea ca protocoalele şi rapoartele de validare sunt revizuite şi aprobate;
9. Evaluarea schimbãrilor propuse pentru produs, proces sau echipament; şi
10. Asigurarea ca facilitãţile şi echipamentele noi şi, când este cazul, cele modificate sunt calificate.
2.4. Audituri interne (Auto-inspecţie)
2.4.0. Pentru a verifica concordanta cu principiile BPF pentru SFA(e), auditurile interne obişnuite trebuie efectuate conform unui program aprobat.
2.4.1. Constatãrile în urma auditului şi acţiunile corective trebuie sa fie documentate şi aduse la cunostinta conducerii firmei. Acţiunile corective stabilite trebuie sa fie îndeplinite într-un mod eficient şi oportun.
2.5. Revizuirea calitãţii produsului.
2.5.0. Revizuirile obişnuite ale calitãţii SFA(e) trebuie sa aibã ca obiectiv verificarea consecventei procesului. Asemenea revizuirii trebuie sa fie realizate şi documentate anual şi trebuie sa includã cel puţin:
- O verificare a rezultatelor controalelor interfazice critice şi a testelor critice ale SFA;
- O verificare a tuturor seriilor care nu au îndeplinit specificaţia(tiile) stabilitã(e);
- O verificare a tuturor abaterilor critice sau a neconformitatilor şi a investigatiilor corelate;
- O verificare a oricãror schimbãri aduse proceselor sau metodelor analitice;
- O verificare a rezultatelor programului de monitorizare a stabilitatii;
- O verificare a returnarilor, reclamatiilor şi rechemarilor referitoare la calitate;
- O verificare dacã acţiunile corective sunt adecvate.
2.5.1. Rezultatele acestei revizuiri trebuie evaluate şi, de asemenea, sa se aprecieze dacã trebuie luate mãsuri corective sau dacã trebuie sa se efectueze o revalidare. Motivele acestor acţiuni corective trebuie sa fie documentate. Acţiunile corective stabilite trebuie sa fie îndeplinite la timp şi într-un mod eficient.
3. Personal
3.1. Calificarea personalului.
3.1.0. Trebuie sa existe un numãr adecvat de personal calificat, cu pregãtire, instruiri şi/sau experienta corespunzãtoare, pentru a efectua şi superviza fabricatia produselor intermediare şi a SFA(e).
3.1.1. Responsabilitãţile personalului implicat în fabricatia produselor intermediare şi a SFA(e) trebuie sa fie specificate în scris.
3.1.2. Instruirea trebuie sa fie condusã în mod regulat de cãtre persoane calificate şi trebuie sa cuprindã, cel puţin, operaţiile specifice pe care angajatul le executa şi RBPF referitoare la îndatoririle angajatului. Trebuie sa se pãstreze înregistrãrile instruirii. Instruirea trebuie evaluatã periodic.
3.2. Igiena personalului.
3.2.0. Personalul trebuie sa aibã o stare de sãnãtate buna şi o igiena corespunzãtoare.
3.2.1. Personalul trebuie sa poarte echipament curat, potrivit pentru activitatea de fabricaţie în care este implicat şi care trebuie schimbat la nevoie. Când este necesar, pentru a proteja SFA(e) şi produsele intermediare de contaminare, trebuie sa se poarte echipament de protecţie suplimentar, alcãtuit din boneta, masca, manusi.
3.2.2. Personalul trebuie sa evite contactul direct cu SFA(e) sau cu produsele intermediare.
3.2.3. Fumatul, mancatul, bautul, mestecatul şi pãstrarea alimentelor trebuie sa fie restrictionate în anumite zone desemnate, separate de zonele de producţie.
3.2.4. Personalul care suferã de o boala infectioasa sau care are leziuni deschise pe suprafata expusã a corpului nu trebuie sa fie implicat în activitãţi care pot duce la compromiterea calitãţii SFA. Orice persoana descoperitã (fie prin examinare medicalã, fie prin observarea supraveghetorului) a avea o stare vizibila de boala sau leziuni deschise trebuie exclusa de la activitãţile în care starea de sãnãtate poate influenta nefavorabil calitatea SFA, pana ce starea este ameliorata sau personalul medical calificat stabileşte ca persoana respectiva nu pericliteazã siguranta sau calitatea SFA.
3.3. Consultanţi
3.3.0. Consultanţii care indruma fabricatia şi controlul produselor intermediare sau SFA trebuie sa aibã suficienta pregãtire, instruire şi experienta pentru a oferi consultanţa asupra subiectului pentru care sunt solicitati.
3.3.1. Trebuie pãstrate înregistrãrile care conţin numele, adresa, calificarea şi tipul de serviciu oferit de aceşti consultanţi.
4. Clãdiri şi facilitãţi
4.1. Proiectare şi construcţie
4.1.0. Clãdirile şi facilitãţile utilizate în fabricatia produselor intermediare şi a SFA trebuie sa fie amplasate, proiectate şi construite astfel încât sa usureze curãţirea, întreţinerea şi operaţiile corespunzãtoare tipului şi etapei din fabricaţie. Facilitãţile, de asemenea, trebuie sa fie proiectate pentru a minimiza potenţiala contaminare. Când sunt stabilite specificaţii microbiologice pentru un produs intermediar sau pentru SFA, facilitãţile trebuie astfel proiectate încât sa limiteze corespunzãtor expunerea la contaminantii microbiologici.
4.1.1. Clãdirile şi facilitãţile trebuie sa aibã spaţiu adecvat pentru amplasarea ordonatã a echipamentelor şi a materialelor, pentru a preveni intersectarile şi contaminarea.
4.1.2. Când echipamentul însuşi (ex. sisteme închise sau izolate) asigura protecţie adecvatã materialului, acesta poate fi amplasat în afarã clãdirii.
4.1.3. Fluxul de materiale şi personal prin clãdire sau facilitãţi trebuie sa fie astfel proiectat încât sa previnã intersectarile sau contaminarea.
4.1.4. Trebuie definite zone sau alte sisteme de control pentru urmãtoarele activitãţi:
- Recepţie, identificare, prelevare de probe şi carantina materiilor prime pana la eliberare sau respingere;
- Carantina înaintea eliberãrii sau respingerii produselor intermediare şi a SFA(e);
- Prelevarea de probe din produsele intermediare şi din SFA(e);
- Reţinerea materialelor respinse pana la alte dispoziţii (ex. returnare, reprocesare sau distrugere);
- Depozitarea materialelor eliberate;
- Operaţii de producţie;
- Operaţii de ambalare şi etichetare; şi
- Operaţii de laborator.
4.1.5. Trebuie sa se asigure spaţii de spalare şi toalete curate pentru personal. Aceste spaţii de spalare trebuie sa fie dotate cu apa calda şi rece, sapun sau detergent, uscatoare cu aer sau prosoape de unica folosinta. Spaţiile de spalare şi toaletele trebuie sa fie separate de zonele de producţie, dar sa fie uşor accesibile. Unde este cazul, trebuie sa se asigure spaţii adecvate pentru dus şi/sau schimbarea hainelor.
4.1.6. Zonele pentru operaţiile de laborator trebuie sa fie în mod normal separate de zonele de producţie. Unele spaţii destinate laboratorului, în special cele folosite pentru controalele interfazice, pot fi amplasate în zonele de producţie, cu condiţia ca operaţiile procesului de fabricaţie sa nu afecteze negativ acuratetea determinarilor de laborator, iar laboratorul şi operaţiile sale sa nu influenteze negativ procesul de producţie, produsul intermediar sau SFA.
4.2. Utilitãţi
4.2.0. Toate utilitatile care pot avea impact asupra calitãţii produsului (ex. abur, gaze, aer comprimat şi aerul încãlzit, ventilat şi condiţionat) trebuie sa fie calificate şi monitorizate corespunzãtor; când limitele sunt depasite trebuie sa se ia mãsuri. Planurile acestor sisteme de utilitãţi trebuie sa fie disponibile.
4.2.1. Unde este cazul, trebuie sa se asigure sisteme adecvate de ventilaţie, filtrare a aerului şi de exhaustare. Aceste sisteme trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se minimizeze riscurile de contaminare şi contaminare incrucisata şi trebuie sa includã echipament pentru controlul presiunii aerului, al microorganismelor (dacã e cazul), prafului, umiditatii, temperaturii, potrivit etapei din fabricaţie. O atentie deosebita trebuie sa se acorde zonelor unde SFA(e) sunt expuse mediului.
4.2.2. Dacã aerul este recirculat în spaţiile de producţie, trebuie luate mãsuri adecvate pentru a controla riscul de contaminare şi contaminare incrucisata.
4.2.3. Conductele instalate permanent trebuie sa fie identificate corect. Acest lucru se poate realiza prin identificarea liniilor individuale, documentare, sisteme de control computerizate sau mijloace alternative. Conductele trebuie amplasate astfel încât sa se evite riscul de contaminare a produsului intermediar sau a SFA.
4.2.4. Canalele de evacuare trebuie sa aibã mãrime adecvatã şi sa fie prevãzute cu sifon sau cu un dispozitiv adecvat pentru a preveni refularea.
4.3. Apa
4.3.0. Trebuie sa se demonstreze ca apa folositã în fabricatia SFA este corespunzãtoare utilizãrii propuse.
4.3.1. Dacã nu se justifica altfel, apa utilizata în proces trebuie sa îndeplineascã, pe cat posibil, cerinţele de calitate pentru apa potabilã prevãzute de Standardul naţional.
4.3.2. În cazul în care calitatea SFA impune, pentru apa potabilã se vor stabili specificaţii cu parametri suplimentari (fizico-chimici şi/sau microbiologici).
4.3.3. Acolo unde apa utilizata în proces este tratata de cãtre fabricant pentru a atinge o calitate definitã, procesul de tratare trebuie sa fie validat şi monitorizat cu limite de acţiune corespunzãtoare.
4.3.4. Când fabricantul unei SFA nesterile susţine ca aceasta este corespunzãtoare pentru a fi utilizata în procesul de fabricaţie a unui produs medicamentos steril, apa utilizata în etapele finale de izolare şi purificare trebuie sa fie monitorizata şi controlatã sub aspectul numãrului total de organisme şi al prezentei endotoxinelor.
4.4. Restrictii
4.4.0. Producţia SFA(e) puternic alergizante, cum sunt penicilinele şi cefalosporinele, trebuie sa se desfãşoare în arii de fabricaţie dedicate, care includ facilitãţi, echipament de tratare a aerului şi/sau echipamente de fabricaţie.
4.4.1. Pentru materiale de natura infectioasa sau cu inalta activitate farmacologica sau toxicitate, cum ar fi unii steroizi sau agenţi antitumorali citotoxici, trebuie sa se foloseascã, de asemenea, zone de producţie dedicate, dacã nu s-au stabilit şi respectat proceduri de inactivare şi/sau curãţire validate.
4.4.2. Trebuie stabilite şi implementate mãsuri corespunzãtoare pentru prevenirea contaminarii incrucisate de cãtre personal, materiale, etc. care se deplaseaza dintr-o zona dedicata în alta.
4.4.3. Activitãţile de producţie (incluzând cantarirea, macinarea sau ambalarea) a materialelor nefarmaceutice foarte toxice, cum sunt erbicidele şi pesticidele nu trebuie sa se realizeze în clãdirile şi/sau echipamentele utilizate la fabricatia SFA. Manipularea şi depozitarea acestor materiale nefarmaceutice foarte toxice trebuie sa se facã separat de a SFA.
4.5. Iluminarea
4.5.0. În toate zonele trebuie sa se asigure iluminare adecvatã pentru a facilita curatarea, întreţinerea şi operaţiile propriu-zise.
4.6. Deşeuri şi resturi
4.6.0. Apa de canal, resturile şi alte deşeuri (ex. produse solide, lichide sau gazoase din fabricaţie) în şi din clãdiri şi zone imediat invecinate trebuie sa fie eliminate la timp, într-un mod sigur şi igienic. Trebuie identificate clar containerele şi/sau conductele pentru deşeuri.
4.7. Igienizare şi întreţinere
4.7.0. Clãdirile în care se fabrica produsul intermediar şi SFA trebuie sa fie întreţinute şi reparate corespunzãtor şi pãstrate în stare curata.
4.7.1. Trebuie întocmite proceduri scrise care sa stabileascã responsabilitatea pentru sanitizare şi sa descrie programul de curatare, metodele, echipamentele şi materialele care sunt folosite în curatarea clãdirilor şi facilitãţilor.
4.7.2. Când e necesar, trebuie stabilite proceduri scrise pentru folosirea substanţelor rodenticide, insecticide, fungicide, a agenţilor fumigeni, a celor de curatare şi sanitizare corespunzatori, pentru a preveni contaminarea echipamentelor, a materiilor prime, a materialelor de ambalare/etichetare, a produselor intermediare şi SFA(e).
5. Echipamente de fabricaţie
5.1. Proiectare şi construcţie
5.1.0. Echipamentul utilizat în fabricatia produselor intermediare şi a SFA(e) trebuie sa fie proiectat corespunzãtor, de dimensiuni adecvate şi amplasat corespunzãtor pentru scopul propus, pentru curatare, sanitizare (când e cazul) şi întreţinere.
5.1.1. Echipamentul trebuie astfel construit încât suprafeţele ce vin direct în contact cu materiile prime, produsele intermediare sau SFA(e) sa nu afecteze calitatea produselor intermediare şi a SFA(e) prevãzutã de specificaţiile oficiale sau de alte specificaţii stabilite.
5.1.2. Echipamentul de producţie trebuie folosit numai în domeniul sau calificat de operare.
5.1.3. Echipamentele majore (reactoare, containere de depozitare) şi liniile de producţie instalate permanent, folosite la fabricatia unui produs intermediar sau a SFA trebuie sa fie identificate corespunzãtor.
5.1.4. Nici o substanta utilizata la funcţionarea echipamentelor, precum lubrifianţii, lichidele de încãlzire sau de rãcire, nu trebuie sa între în contact cu produsele intermediare sau cu SFA(e), astfel încât sa le altereze calitatea prevãzutã de specificaţiile oficiale sau de alte specificaţii stabilite. Orice deviatie trebuie evaluatã pentru asigurarea ca nu exista efecte nedorite privind conformitatea cu scopul materialului. Când este posibil, trebuie sa se foloseascã lubrifianţi sau uleiuri de calitate alimentara.
5.1.5. Atunci când este cazul, trebuie sa se foloseascã echipamente în sistem închis. Când sunt utilizate echipamente în sistem deschis sau echipamentele sunt deschise, trebuie sa se ia mãsuri corespunzãtoare pentru a minimiza riscul de contaminare.
5.1.6. Trebuie sa se pãstreze un set al planurilor şi desenelor actuale ale echipamentelor şi instalaţiilor critice.
5.2. Întreţinerea şi curatarea echipamentului
5.2.0. Pentru întreţinerea preventivã a echipamentului trebuie sa fie stabilite programe şi proceduri (inclusiv desemnarea responsabilitãţii).
5.2.1. Pentru curatarea echipamentului şi pentru eliberarea sa ulterioara pentru folosire în fabricatia produselor intermediare şi a SFA(e), trebuie stabilite proceduri scrise. Procedurile de curatare trebuie sa conţinã suficiente detalii pentru a permite operatorilor sa curete fiecare tip de echipament într-un mod eficient şi reproductibil. Aceste proceduri trebuie sa includã:
- Desemnarea responsabilitãţii pentru curatarea echipamentului;
- Programe de curatare, incluzând, unde e cazul programe de sanitizare;
- O descriere completa a metodelor şi a materialelor, inclusiv dilutia agenţilor de curatare utilizaţi pentru a curata echipamentul;
- Unde este necesar, instrucţiuni pentru dezasamblarea şi asamblarea fiecãrui articol al echipamentului, pentru a asigura o curatare corecta;
- Instrucţiuni pentru îndepãrtarea sau ştergerea identificarii seriei anterioare;
- Instrucţiuni pentru protecţia echipamentului curat, înainte de utilizare;
- Inspecţia echipamentului privind gradul de curãţenie imediat înainte de utilizare, dacã este posibil; şi
- Stabilirea timpului maxim care se poate scurge între încheierea procesarii şi curatarea echipamentului, când este posibil.
5.2.2. Echipamentele şi ustensilele trebuie sa fie curatate, pãstrate şi, când e cazul, sanitizate sau sterilizate pentru a preveni contaminarea sau remanenta unui material care sa altereze calitatea produsului intermediar sau a SFA prevãzutã de specificaţiile oficiale sau de alte specificaţii stabilite.
5.2.3. Acolo unde echipamentul este destinat pentru producţia continua sau în campanie a seriilor succesive ale aceluiaşi produs intermediar sau SFA, echipamentul trebuie sa fie curatat la intervale adecvate pentru a preveni formarea şi remanenta contaminantilor (ex. substanţe de degradare sau niveluri nedorite ale microorganismelor).
5.2.4. Echipamentele nededicate trebuie sa fie curatate între fabricatiile diferitelor materiale, pentru a preveni contaminarea incrucisata.
5.2.5. Criteriile de acceptare pentru reziduuri şi alegerea procedurilor de curatare şi a agenţilor de curatare trebuie sa fie definite şi justificate.
5.2.6. Echipamentul trebuie identificat prin mijloace adecvate din punct de vedere al conţinutului şi al statutului sau de curãţenie.
5.3. Calibrarea
5.3.0. Echipamentul de control, cantarire, mãsurare, monitorizare şi testare, care este critic pentru asigurarea calitãţii produsului intermediar sau a SFA(e) trebuie sa fie calibrat în acord cu proceduri scrise şi dupã un program stabilit.
5.3.1. Calibrarile echipamentului trebuie sa fie realizate folosind standarde identificabile conform standardelor certificate, dacã exista.
5.3.2. Trebuie sa se pãstreze înregistrãrile acestor calibrari.
5.3.3. Statutul curent al calibrarii echipamentului critic trebuie sa fie cunoscut şi verificabil.
5.3.4. Instrumentele care nu îndeplinesc criteriile de calibrare nu trebuie folosite.
5.3.5. Deviatiile de la standardele de calibrare aprobate a instrumentelor critice trebuie sa fie investigate pentru a determina dacã acestea ar fi putut avea un impact asupra calitãţii produselor intermediare sau a SFA(e) fabricate folosind acest echipament de la ultima calibrare.
5.4. Sisteme computerizate
5.4.0. Sistemele computerizate cu impact asupra BPF trebuie validate. Profunzimea şi scopul validãrii depind de diversitatea, complexitatea şi de cat de critica este aplicatia computerizata.
5.4.1. Calificarea la instalare şi calificarea operationala corespunzãtoare trebuie sa demonstreze capacitatea hard-ului şi a soft-ului computerului de a îndeplini sarcinile stabilite.
5.4.2. Soft-ul disponibil comercial, care a fost calificat, nu necesita acelaşi nivel de testare. Dacã un sistem existent nu a fost validat în momentul instalãrii, poate fi realizatã o validare retrospectiva dacã documentaţia adecvatã este disponibilã.
5.4.3. Sistemele computerizate trebuie sa aibã suficiente sisteme de control pentru a preveni accesul neautorizat sau schimbãrile de date. Trebuie sa existe controale pentru a preveni omiterea de date (ex. sistemul se închide şi datele nu sunt memorate). Trebuie sa existe o înregistrare a oricãrei schimbãri de date efectuate, introducerea precedenta, cine şi când a fãcut schimbarea.
5.4.4. Pentru operarea şi întreţinerea sistemelor computerizate trebuie sa existe proceduri scrise.
5.4.5. Atunci când sunt introduse date critice manual, trebuie sa existe o verificare suplimentarã a acuratetii introducerii. Aceasta poate fi facuta de un al doilea operator sau chiar de cãtre sistem.
5.4.6. Incidentele provocate de sistemele computerizate, care pot afecta fie calitatea produsilor intermediari sau a SFA(e), fie siguranta înregistrãrilor sau a rezultatelor testelor, trebuie înregistrate şi investigate.
5.4.7. Schimbãrile la sistemul computerizat trebuie sa se facã conform unei proceduri de schimbare şi trebuie sa fie autorizate oficial, documentate şi testate. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri ale tuturor schimbãrilor, inclusiv modificãrile şi îmbunãtãţirile aduse hard-ului, soft-ului şi oricãror altor componente critice ale sistemului. Aceste înregistrãri trebuie sa demonstreze ca sistemul este menţinut în stare validatã.
5.4.8. Dacã sistemul se strica sau apar erori prin pierderea permanenta a înregistrãrilor, trebuie sa se asigure un sistem de rezerva. Pentru toate sistemele computerizate trebuie sa se stabileascã un mijloc de a asigura protecţia datelor.
5.4.9. Datele pot fi înregistrate printr-un alt mijloc, pe lângã cel computerizat.
6. Documentaţie şi înregistrãri
6.1. Sistemul de documentaţie şi specificaţii
6.1.0. Toate documentele referitoare la fabricatia produselor intermediare sau a SFA(e) trebuie sa fie pregãtite, revizuite, aprobate şi distribuite conform unor proceduri scrise. Aceste documente pot fi pe suport de hârtie sau electronic.
6.1.1. Emiterea, revizuirea, înlocuirea şi retragerea tuturor documentelor trebuie controlate prin pãstrarea istoricului revizuirilor.
6.1.2. Trebuie sa fie stabilitã o procedura pentru pãstrarea tuturor documentelor corespunzãtoare (ex. rapoarte privind istoricul dezvoltãrii, rapoarte de dezvoltare, rapoarte de transfer tehnic, rapoarte de validare a procesului, înregistrãri ale instruirilor, înregistrãri ale producţiei, înregistrãri ale controlului şi înregistrãri ale distribuţiei).
Trebuie specificatã perioada de pãstrare a acestor documente.
6.1.3. Toate înregistrãrile de producţie, control şi distribuţie trebuie sa se pãstreze cel puţin un an dupã data de expirare a seriei. Pentru SFA(e) cu date de retestare, înregistrãrile trebuie pãstrate cel puţin 3 ani dupã ce seria a fost distribuita în întregime.
6.1.4. Când se fac înregistrãri, acestea trebuie sa se facã definitiv, în spaţiile rezervate acestor înregistrãri, imediat dupã efectuarea activitãţilor şi trebuie ca persoana care face înregistrarea sa se identifice. Corectarile înregistrãrilor trebuie datate, semnate şi sa permitã citirea înregistrãrii originale.
6.1.5. În timpul perioadei de pãstrare, originalele sau copiile înregistrãrilor trebuie sa se gãseascã la locul unde au loc activitãţile descrise în aceste înregistrãri. Sunt acceptate înregistrãrile care pot fi obţinute prompt din alt loc, prin mijloace electronice sau de alt fel.
6.1.6. Specificaţiile, instrucţiunile, procedurile şi înregistrãrile pot fi pãstrate fie ca originale sau copii, cum sunt fotocopiile, microfilmul, micro-fişa, fie alte reproduceri fidele ale înregistrãrilor originale. Când se folosesc tehnici de micşorare, precum microfilmarea sau înregistrãrile electronice, trebuie sa fie disponibil un echipament de refacere corespunzãtor şi un mijloc de a produce o copie hard.
6.1.7. Trebuie stabilite şi documentate specificaţii pentru materii prime, produse intermediare (când e necesar), SFA(e), materiale de ambalare şi etichetare. Trebuie stabilite specificaţii pentru alte materiale, precum adjuvantii din proces, garnituri sau alte materiale utilizate în timpul fabricaţiei produselor intermediare sau a SFA(e), care pot influenta în mod critic calitatea. Trebuie stabilite şi documentate criteriile de acceptare pentru controalele interfazice.
6.1.8. Dacã se folosesc semnãturi electronice pe documente, acestea trebuie autentificate şi protejate.
6.2. Înregistrarea utilizãrii şi curatarii echipamentului
6.2.0. Înregistrãrile utilizãrii, curatarii, sanitizarii şi/sau sterilizarii şi întreţinerii principalelor echipamente trebuie sa conţinã data, ora (dacã e posibil), denumirea produsului şi numãrul fiecãrei serii procesate în echipament şi persoana care a efectuat curatarea şi întreţinerea.
6.2.1. Dacã echipamentul este dedicat fabricaţiei unui singur produs intermediar sau SFA, nu sunt necesare înregistrãri individuale ale echipamentului dacã seriile de produs intermediar sau SFA urmeazã în ordine identificabila. În cazurile în care este utilizat echipamentul dedicat, înregistrãrile privind curatarea, întreţinerea şi utilizarea pot face parte din înregistrarea seriei de fabricaţie sau pot fi pãstrate separat.
6.3. Înregistrãrile materiilor prime, produselor intermediare, materialelor de ambalare şi etichetare a SFA(e).
6.3.0. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri care sa includã:
- Numele fabricantului, identitatea şi cantitatea fiecãrui transport al fiecãrei serii de materii prime, produse intermediare sau materiale de ambalare şi etichetarea a SFA(e); numele furnizorului, numãrul (numerele) de control al(e) furnizorului, dacã se cunosc, sau alte numere de identificare; numãrul alocat la recepţie şi data recepţiei;
- Rezultatele oricãrui test sau examinari efectuate şi concluziile acestora;
- Înregistrãri referitoare la identificarea folosirii materialelor;
- Documentaţia examinãrii şi revizuirii materialelor de ambalare şi etichetare a SFA, pentru conformitatea cu specificaţiile stabilite;
- Decizia finala cu privire la materiile prime, produsele intermediare sau materialele de ambalare şi etichetare a SFA(e) respinse.
6.3.1. Etichetele standard (aprobate) trebuie sa fie pãstrate pentru comparatia cu etichetele emise.
6.4. Instrucţiuni standard ale producţiei (Înregistrãri standard ale producţiei şi ale controlului).
6.4.0. Pentru asigurarea uniformitatii serie de serie, trebuie sa se întocmeascã instrucţiunile standard ale producţiei pentru fiecare produs intermediar sau SFA, sa fie datate şi sa fie semnate de cãtre o singura persoana şi sa fie verificate, datate şi semnate independent de cãtre o persoana din Unitatea(tile) de Calitate.
6.4.1. Instrucţiunile standard ale producţiei trebuie sa includã:
- Numele produsului intermediar sau al SFA fabricate şi un cod de referinta de identificare, dacã e posibil;
- O lista completa a materiilor prime şi a produselor intermediare desemnate prin nume sau coduri specifice pentru a identifica orice caracteristici speciale de calitate;
- O declarare exactã a cantitãţii sau proportiei fiecãrei materii prime sau material care va fi folosit, incluzând unitatea de mãsura. Când cantitatea nu este fixa, trebuie sa se includã calculul pentru mãrimea fiecãrei serii sau pentru volumul producţiei.
Sunt permise variatii ale cantitãţilor, dacã sunt justificate;
- Amplasarea fabricaţiei şi echipamentului de producţie principal care va fi folosit;
- Instrucţiuni de producţie detaliate, incluzând:
● succesiunea care va fi urmatã;
● limitele parametrilor din proces care vor fi folosiţi;
● instrucţiuni de prelevare şi controale interfazice, cu criteriile lor de acceptare, dacã e cazul;
● limite de timp pentru terminarea etapelor de procesare individuale şi/sau a întregului proces, dacã e posibil;
● limite de randament preconizate pentru fazele corespunzãtoare din proces sau de timp.
- Unde este cazul, notatii speciale şi precautii care trebuie urmate sau referiri la acestea; şi
- Instrucţiuni pentru depozitarea corecta a produselor intermediare sau a SFA, inclusiv pentru materialele de ambalare şi etichetare şi condiţii speciale de depozitare, cu limite de timp, când e cazul.
6.5. Înregistrãri ale producţiei seriei de fabricaţie (înregistrãri ale producţiei şi controlului seriei de fabricaţie)
6.5.0. Înregistrãrile producţiei seriei trebuie sa se efectueze pentru fiecare produs intermediar şi SFA şi trebuie sa includã informaţii complete referitoare la producţia şi controlul fiecãrei serii. Înregistrarea producţiei seriei trebuie sa fie verificata înainte de eliberare, pentru asigurarea ca este versiunea corecta şi o reproducere fidela, clara a instrucţiunii standard de producţie corespunzãtoare. Dacã înregistrarea producţiei seriei se realizeazã folosind o parte a documentului standard, acest document trebuie sa includã o referinta la instrucţiunea standard de producţie curenta.
6.5.1. Aceste înregistrãri trebuie sa fie numerotate cu un numãr unic de serie sau de identificare, datate şi semnate la eliberare. În producţia continua, codul produsului, împreunã cu data şi ora, pot servi ca identificator unic pana ce numãrul final este alocat.
6.5.2. Documentaţia fiecãrei etape importante în înregistrãrile producţiei seriei (înregistrãrile producţiei şi controlului seriei) trebuie sa includã:
- Datele şi, când e cazul, orele;
- Identitatea echipamentului principal folosit (ex. reactoare, uscatoare, mori, etc);
- Identificarea specifica a fiecãrei serii, inclusiv cantaririle, mãsurãtorile şi numerele de serie ale materiilor prime, produselor intermediare sau ale oricãror materiale reprocesate folosite în timpul fabricaţiei;
- Înregistrãrile rezultatelor actuale ale parametrilor critici din proces;
- Orice prelevare de probe efectuatã;
- Semnãturile persoanelor care efectueazã şi supravegheazã direct sau verifica fiecare etapa critica în operare;
- Rezultatele controlului interfazic şi ale controlului de laborator;
- Randamentul actual la fazele sau timpii corespunzatori;
- Descrierea ambalajului şi a etichetei pentru produsul intermediar sau SFA;
- Eticheta reprezentativa a SFA sau a produsului intermediar, dacã acesta este destinat comercializãrii;
- Orice abatere notatã, evaluarea ei, orice investigatie efectuatã (dacã e cazul) sau referirea la aceasta investigatie, dacã este pastrata separat; şi
- Rezultatele testarilor în vederea eliberãrii.
6.5.3. Trebuie stabilite şi urmate proceduri scrise pentru investigarea deviatiilor critice sau a neîndeplinirii specificatiilor de cãtre produsul intermediar sau SFA. Investigatia trebuie extinsã la alte serii care ar putea fi asociate cu o eroare sau o abatere specifica.
6.6. Înregistrãrile controlului de laborator
6.6.0. Înregistrãrile controlului de laborator trebuie sa includã date complete din toate testele efectuate pentru a asigura acordul cu specificaţiile şi standardele stabilite, incluzând examinarile şi testele, dupã cum urmeazã:
- O descriere a probelor primite pentru testare, incluzând numele sau sursa materialului, numãrul seriei sau alt cod distinctiv, data prelevarii probei şi, când e cazul, cantitatea şi data când proba a fost primitã la testare;
- O declaraţie sau o referire la fiecare metoda de testare utilizata;
- O declaraţie a masei sau mãrimii probei prelevate utilizate pentru fiecare test, dupã cum e descris în metoda; date sau referiri la prepararea şi testarea standardelor de referinta, reactivilor şi soluţiilor standard;
- O înregistrare completa a tuturor datelor neprelucrate obţinute în timpul fiecãrui test, pe lângã grafice, tabele şi spectre ale testelor de laborator, pentru a dovedi identitatea materialului şi seriei testate;
- O înregistrare a tuturor calculelor efectuate în legatura cu testul, incluzând, de exemplu, unitãţi de mãsura, factori de conversie şi factori de echivalenta;
- O declaraţie a rezultatelor testului şi comparatia cu criteriile de acceptare stabilite;
- Semnatura persoanei care a efectuat fiecare test şi data (datele) când au fost efectuate testele;
- Data şi semnatura unei a doua persoane, dovedind ca înregistrãrile originale au fost verificate din punct de vedere al acuratetii, completãrii şi conformitatii cu standardele stabilite.
6.6.1. Trebuie pãstrate înregistrãri complete pentru:
- Orice modificãri ale unei metode analitice stabilite;
- Calibrarea periodicã a instrumentelor de laborator, aparatelor, aparatelor de mãsura şi a dispozitivelor de înregistrare;
- Toate testele de stabilitate efectuate pe SFA;
- Investigaţiile rezultatelor în afarã specificatiilor.
6.7. Verificarea înregistrãrii producţiei seriei de fabricaţie
6.7.0. Înainte ca seria sa fie eliberata sau distribuita, trebuie stabilite şi respectate proceduri scrise pentru verificarea şi aprobarea înregistrãrilor producţiei seriei şi ale controlului de laborator, inclusiv ambalarea şi etichetarea, pentru a determina conformitatea produsului intermediar sau SFA cu specificaţiile stabilite.
6.7.1. Înregistrãrile producţiei seriei şi ale controlului de laborator pentru etapele critice din proces trebuie verificate şi aprobate de Unitatea(tile) de Calitate înainte ca seria de SFA sa fie eliberata sau distribuita. Înregistrãrile producţiei şi ale controlului de laborator pentru etapele necritice din proces pot fi verificate de cãtre personalul calificat din producţie sau de cãtre alte unitãţi, respectând procedurile aprobate de Unitatea(tile) de Calitate.
6.7.2. Toate rapoartele privind deviatiile, investigaţiile şi rezultatele în afarã specificatiilor trebuie verificate ca parte a verificãrii înregistrãrii seriei înainte de eliberarea acesteia.
6.7.3. Unitatea(tile) de Calitate poate(pot) delega Unitãţii de Producţie responsabilitatea şi autoritatea pentru eliberarea produselor intermediare, cu excepţia acelora transferate în afarã unitãţii de producţie.
7. Managementul materialelor
7.1. Controale generale
7.1.0. Trebuie sa existe proceduri generale care sa descrie recepţia, identificarea, carantina, depozitarea, manipularea, prelevarea probelor, testarea şi aprobarea sau respingerea materialelor.
7.1.1. Producãtorii de produse intermediare şi/sau SFA(e) trebuie sa aibã un sistem de evaluare a furnizorilor de materiale critice.
7.1.2. Materialele trebuie sa fie achiziţionate conform unei specificaţii stabilite, de la un furnizor(i) aprobat(i) de Unitatea(tile) de Calitate.
7.1.3. Dacã furnizorul unui material critic nu este producãtorul acelui material, producãtorul produsului intermediar şi/sau al SFA trebuie sa cunoascã numele şi adresa producãtorului materialului critic.
7.1.4. Schimbarea sursei de furnizare a materiilor prime critice trebuie sa se efectueze în acord cu Secţiunea 13 "Controlul schimbãrii".
7.2. Recepţia şi carantina
7.2.0. În momentul receptionarii şi înaintea acceptãri, fiecare recipient sau grup de recipiente cu materiale trebuie sa fie examinate vizual în ceea ce priveşte corectitudinea etichetarii (incluzând corelarea dintre numele folosit de furnizor şi numele intern, dacã acesta este diferit), integritãţii recipientului, ruperea sigiliilor, dacã s-a umblat în recipiente sau prezentei contaminarii. Materialele trebuie pãstrate în carantina pana când se preleveaza probe, sunt examinate sau testate, dupã caz, şi eliberate pentru folosire.
7.2.1. Înainte ca materialele nou-venite sa se amestece cu stocurile existente (ex. solventi sau stocuri din silozuri), ele trebuie identificate corect, testate şi, dacã este cazul, eliberate. Trebuie sa existe proceduri pentru a preveni descãrcarea în mod greşit a materialelor nou-venite, în stocul existent.
7.2.2. Dacã livrãrile vrac se fac în rezervoare nededicate, trebuie sa existe siguranta ca nu se produce contaminarea incrucisata din rezervor. Asigurarea se face printr-unul sau mai multe din urmãtoarele mijloace:
- Certificat de curatare;
- Testarea urmelor de impuritati;
- Auditul furnizorului.
7.2.3. Trebuie sa se identifice corespunzãtor recipientele mari de depozitare şi diversele lor dispozitive, liniile de umplere şi de descãrcare.
7.2.4. Fiecãrui recipient sau grup de recipienţi (serii) de materiale trebuie sa-i fie alocat un cod, serie sau numãr de recepţie distinctive, prin care sa fie identificat. Acest numãr trebuie folosit la înregistrarea amplasarii fiecãrei serii. Trebuie pus la punct un sistem pentru identificarea statutului fiecãrei serii.
7.3. Prelevarea de probe şi testarea materialelor de producţie intrate.
7.3.0. Trebuie sa se efectueze cel puţin un test pentru a verifica identitatea fiecãrei serii de material, cu excepţia materialelor descrise la 7.3.2. În loc de a efectua alte teste, se poate folosi Buletinul de analiza al furnizorului, cu condiţia ca producãtorul sa detina un sistem de evaluare a furnizorilor.
7.3.1. Aprobarea furnizorului trebuie sa includã o evaluare care reprezintã dovada (ex. istoricul calitãţii) ca producãtorul asigura material conform specificatiilor. Trebuie sa se efectueze testãri complete pe cel puţin 3 serii înaintea renunţãrii efectuãrii anumitor parametri de calitate ai produsului. Oricum, condiţia minima este ca, cel puţin o testare completa sa se efectueze la intervale corespunzãtoare şi sa fie comparata cu Buletinele de analiza. Siguranta Buletinelor de analiza trebuie verificata la intervale regulate.
7.3.2. Adjuvantii folosiţi în proces, materiile prime periculoase sau foarte toxice, alte materiale speciale sau materiale transferate la alt compartiment din cadrul unitãţii, nu trebuie sa fie testate, dacã se obţine Buletinul de analiza al producãtorului, care sa demonstreze ca aceste materii prime sunt conforme cu specificaţiile stabilite. Examinarea vizuala a recipientelor, a etichetelor şi înregistrarea numerelor de serie sunt utile în stabilirea identitãţii acestor materiale. Lipsa testarii interne a acestor materiale trebuie sa fie justificatã şi documentata.
7.3.3. Probele trebuie sa fie reprezentative pentru seria de material din care au fost prelevate. Metodele de prelevare trebuie sa specifice numãrul de recipiente din care sa se preleveze, din ce parte a recipientului sa se preleveze şi cantitatea de material care trebuie prelevata din fiecare recipient. Stabilirea numãrului de recipiente din care se preleveaza şi a cantitãţii de prelevat trebuie sa se facã pe baza unui plan de prelevare care are în vedere dacã materialul este critic, variabilitatea materialului, credibilitatea furnizorului şi cantitatea necesarã pentru testãri.
7.3.4. Operatia de prelevare trebuie sa se efectueze în spaţii definite şi conform procedurilor menite sa previnã contaminarea materialului prelevat şi contaminarea altor materiale.
7.3.5. Recipientele din care se preleveaza trebuie sa se deschidã cu atentie şi ulterior sa se inchida. Acestea trebuie marcate pentru a indica faptul ca de acolo s-a prelevat.
7.4. Depozitarea
7.4.0. Materiile trebuie sa fie manipulate şi depozitate astfel încât sa se previnã degradarea, contaminarea şi contaminarea incrucisata.
7.4.1. Materialele ambalate în saci, pungi sau cutii nu trebuie depozitate pe podea şi, când e cazul, depãrtate corespunzãtor pentru a permite curatarea şi inspectarea.
7.4.2. Materialele trebuie depozitate în condiţii şi pentru o perioada care sa nu le afecteze negativ calitatea şi trebuie controlate astfel încât cel mai vechi stoc sa fie utilizat primul.
7.4.3. Unele materiale, pãstrate în recipiente corespunzãtoare, pot fi depozitate în aer liber, cu condiţia ca etichetele de identificare sa rãmânã lizibile, iar recipientele sa fie curatate adecvat înainte de deschidere şi de folosire.
7.4.4. Materialele respinse trebuie sa fie identificate şi controlate într-un sistem de carantina menit sa previnã utilizarea lor neautorizata în fabricaţie.
7.5. Re-evaluarea
7.5.0. Materialele trebuie re-evaluate pentru a determina dacã sunt corespunzãtoare pentru utilizare (ex. dupã depozitare îndelungatã sau dupã expunere la caldura sau umiditate).
8. Producţia şi controalele interfazice
8.1. Operaţii de producţie
8.1.0. Materiile prime pentru fabricatia produselor intermediare şi a SFA(e) trebuie cantarite sau mãsurate în condiţii corespunzãtoare, care nu le afecteazã capacitatea de a fi folosite. Instrumentele de cantarire şi mãsurare trebuie sa aibã precizie adecvatã pentru scopul propus.
8.1.1. Dacã un material este subdivizat pentru a fi folosit ulterior în operaţii de producţie, noul recipient în care se pãstreazã materialul trebuie sa fie adecvat şi trebuie sa fie identificat cu urmãtoarele informaţii:
- numele materialului şi/sau codul articolului;
- numãrul primit la recepţie sau la control;
- greutatea sau cantitatea de material din noul recipient; şi
- data de re-evaluare sau de retestare, dacã e cazul.
8.1.2. Operaţiile critice de cantarire, mãsurare sau subdivizare trebuie sa fie asistate sau sa facã subiectul unui control echivalent. Înainte de utilizare, personalul din producţie trebuie sa verifice dacã materialele sunt cele specificate în înregistrarea seriei de fabricaţie pentru produsul intermediar sau SFA respective.
8.1.3. Alte activitãţi critice trebuie asistate sau supuse unui control echivalent.
8.1.4. Randamentele obţinute trebuie comparate cu cele scontate în etapele desemnate ale procesului de producţie. Randamentele scontate, cu limitele corespunzãtoare, trebuie sa fie stabilite pe baza rezultatelor de laborator, a celor obţinute la scara pilot sau a rezultatelor de fabricaţie. Abaterile randamentelor, asociate cu etapele critice din proces, trebuie sa fie investigate pentru a determina impactul sau potenţialul impact al acestora asupra calitãţii seriilor respective.
8.1.5. Orice deviatie trebuie documentata şi justificatã. Orice deviatie critica trebuie sa fie investigata.
8.1.6. Statutul principalelor echipamente din proces trebuie sa fie indicat fie individual pe echipamente, fie prin documentaţie adecvatã, prin sisteme de control computerizate sau prin mijloace alternative.
8.1.7. Materialele care vor fi reprocesate sau reprelucrate trebuie sa fie controlate adecvat pentru a preveni utilizarea neautorizata.
8.2. Limite de timp
8.2.0. Dacã în instrucţiunea de producţie standard (vezi 6.41) sunt specificate limite de timp, aceste limite de timp trebuie sa fie realizate pentru a asigura calitatea produselor intermediare şi a SFA(e). Deviatiile trebuie sa fie documentate şi evaluate. Limitele de timp nu sunt necesare când se proceseaza pana la o valoare tinta (ex. ajustarea pH-ului, hidrogenarea, uscarea conform specificatiei predeterminate), deoarece realizarea reactiilor sau a etapelor din proces este determinata de prelevarea şi testarea interfazica.
8.2.1. Produsele intermediare reţinute pentru procesare ulterioara trebuie depozitate în condiţii adecvate pentru a se asigura ca sunt corespunzãtoare pentru utilizare.
8.3. Prelevarea şi controalele interfazice
8.3.0. Trebuie stabilite proceduri scrise pentru a monitoriza evoluţia şi controlul desfãşurãrii etapelor din proces care produc variabilitate în caracteristicile calitãţii produselor intermediare şi a SFA(e). Controalele interfazice şi criteriile lor de acceptare trebuie sa fie definite pe baza informaţiilor obţinute în etapa de dezvoltare sau din datele istorice.
8.3.1. Criteriile de acceptare, tipul şi extinderea testarii depind de natura produsului intermediar sau a SFA fabricate, de reactia sau etapa din procesul în desfãşurare, şi de gradul în care procesul determina variabilitate în calitatea produsului. În timpul etapelor iniţiale ale procesului se pot efectua controale interfazice mai puţin stricte, iar în etapele de procesare avansate (ex. etapele de izolare şi purificare) se impun controale mai stricte.
8.3.2. Controalele interfazice critice (şi monitorizarea procesului critic), incluzând punctele şi metodele de control, trebuie stabilite în scris şi aprobate de Unitatea(tile) de Calitate.
8.3.3. Controalele interfazice pot fi efectuate de cãtre personal calificat din departamentul de producţie şi procesul poate fi adaptat fãrã aprobarea prealabilã a Unitãţii(lor) de Calitate, dacã adaptarile sunt fãcute în limitele prestabilite aprobate de Unitatea(tile) de Calitate. Toate testele şi rezultatele trebuie sa fie pe deplin documentate, ca parte a înregistrãrii seriei.
8.3.4. Metodele de prelevare a materialelor interfazice, a produselor intermediare şi a SFA(e) trebuie sa fie descrise în proceduri scrise. Planurile şi procedurile de prelevare trebuie sa se bazeze pe practici de prelevare ştiinţifice.
8.3.5. Prelevarea interfazica trebuie sa se desfãşoare conform procedurilor destinate sa previnã contaminarea materialului prelevat şi a altor produse intermediare sau SFA(e). Trebuie stabilite proceduri pentru asigurarea integritãţii probelor dupã prelevare.
8.3.6. Investigaţiile, în cazul rezultatelor obţinute în afarã specificatiilor, nu sunt necesare pentru testele interfazice care se efectueazã pentru monitorizarea şi/sau adaptarea procesului.
8.4. Amestecarea seriilor de produse intermediare sau SFA(e)
8.4.0. În înţelesul acestui document, amestecarea este definitã ca procesul de combinare a materialelor în aceeaşi specificaţie pentru a produce un produs intermediar sau SFA omogene. Amestecarea în timpul procesului, a fracţiunilor din serii individuale (ex. colectarea catorva incarcaturi de centrifuga dintr-o singura serie de cristalizare) sau a fracţiunilor combinate din câteva serii pentru procesare ulterioara, este consideratã a fi parte a procesului de producţie şi nu este consideratã amestecare.
8.4.1. Seriile cu rezultate în afarã specificatiilor nu trebuie amestecate cu alte serii în scopul respectãrii specificatiilor. Fiecare serie introdusã în amestec trebuie sa fie fabricata utilizând un proces stabilit, trebuie sa fie testata individual şi sa îndeplineascã specificaţiile înainte de amestecare.
8.4.2. Operaţiile de amestecare acceptabile includ, dar nu se limiteazã la:
- Amestecarea seriilor mici pentru creşterea mãrimii seriei;
- Amestecarea cozilor (cum ar fi cantitãţi relativ mici din material izolat) din serii ale aceluiaşi produs intermediar sau SFA pentru a forma o singura serie.
8.4.3. Procesele de amestecare trebuie controlate şi documentate adecvat, iar seria amestecata trebuie testata pentru verificarea conformitatii cu specificaţiile stabilite, când e cazul.
8.4.4. Înregistrarea seriei din procesul de amestecare trebuie sa permitã trasabilitatea pana la seriile individuale care formeazã amestecul.
8.4.5. Când proprietãţile fizice ale unei SFA sunt critice (ex. SFA(e) propuse pentru a fi folosite în forme solide orale sau suspensii), operaţiile de omogenizare trebuie validate pentru a demonstra omogenitatea seriei combinate. Validarea trebuie sa includã testarea proprietãţilor critice (ex. distribuţia mãrimii particulelor, densitatea din vrac), care pot fi afectate de procesul de omogenizare.
8.4.6. Dacã amestecarea poate afecta negativ stabilitatea, trebuie sa se efectueze testarea stabilitatii seriilor amestecate finale.
8.4.7. Data de expirare sau de retestare a seriei amestecate trebuie sa se bazeze pe data de fabricaţie a celei mai vechi fracţiuni (cozi) sau serie din amestec.
8.5. Controlul contaminarii
8.5.0. Materialele reziduale pot fi preluate în serii succesive ale aceluiaşi produs intermediar sau SFA, dacã exista un control adecvat. Exemplele includ reziduul care adera de peretele micronizatorului, stratul rezidual de cristale umede rãmas în centrifuga dupã descãrcare şi descãrcarea incompleta de lichide sau cristale din vasele folosite în proces, dupã transferul materialului în etapa urmãtoare din proces. Aceste reziduuri nu trebuie sa rezulte din contaminarea cu agenţi de degradare sau microbiana, care pot altera profilul stabilit al impuritatilor SFA.
8.5.1. Operaţiile de producţie trebuie efectuate astfel încât sa se previnã contaminarea produselor intermediare sau a SFA(e) de cãtre alte materiale.
8.5.2. La manipularea SFA dupã purificare trebuie sa se ia mãsuri de precautie pentru evitarea contaminarii.
9. Ambalarea şi etichetarea SFA(e) şi a produselor intermediare
9.1. Generalitati
9.1.0. Trebuie sa existe proceduri scrise care sa descrie recepţia, identificarea, carantina, prelevarea de probe, examinarea şi/sau testarea, eliberarea şi manipularea materialelor de ambalare şi etichetare.
9.1.1. Materialele de ambalare şi etichetare trebuie sa fie conforme cu specificaţiile stabilite. Cele care nu corespund specificatiilor trebuie respinse pentru a preveni utilizarea lor în operaţii pentru care nu sunt potrivite.
9.1.2. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri ale fiecãrui transport de etichete şi materiale de ambalare, care sa dovedeascã recepţia, examinarea sau testarea, şi dacã sunt acceptate sau respinse.
9.2. Materiale de ambalare
9.2.0. Recipientele trebuie sa asigure o protecţie adecvatã impotriva deteriorarii sau contaminarii produselor intermediare sau SFA(e) care se pot produce în timpul transportului şi depozitarii recomandate.
9.2.1. Recipientele trebuie sa fie curate şi, în cazul în care natura produsului intermediar sau a SFA indica acest lucru, igienizate în vederea asigurãrii ca sunt adecvate scopului propus. Aceste recipiente nu trebuie sa reactioneze, sa adsoarba sau sa absoarba, astfel încât sa nu altereze calitatea produsului intermediar sau a SFA în afarã limitelor specificate.
9.2.2. Dacã recipientele sunt reutilizate, acestea trebuie curatate conform procedurilor documentate şi toate etichetele anterioare trebuie sa fie indepartate sau şterse.
9.3. Emiterea şi controlul etichetelor
9.3.0. Accesul în spaţiile de pãstrare a etichetelor trebuie limitat la personalul autorizat.
9.3.1. Trebuie sa fie utilizate proceduri pentru reconcilierea cantitãţilor de etichete emise, utilizate şi returnate şi pentru evaluarea discrepantelor gãsite între numãrul recipientelor etichetate şi numãrul etichetelor emise. Asemenea discrepanţe trebuie investigate, iar investigatia trebuie aprobatã de Unitatea(tile) de Calitate.
9.3.2. Toate etichetele în plus, având inscriptionate numerele de serie sau alte elemente ale seriei, trebuie distruse. Etichetele returnate trebuie sa fie pãstrate şi depozitate astfel încât sa se previnã incurcaturile şi sa permitã identificarea corespunzãtoare.
9.3.3. Etichetele invechite sau expirate trebuie sa fie distruse.
9.3.4. Instrumentele de inscriptionare utilizate la tipãrirea etichetelor pentru operaţiile de ambalare trebuie controlate, pentru a se asigura ca toate inscriptionarile sunt conforme cu inscriptionarea specificatã în înregistrarea seriei de fabricaţie.
9.3.5. Etichetele tipãrite pentru o serie trebuie atent examinate privind identificarea corecta şi conformitatea cu specificaţiile înregistrãrii standard a producţiei. Rezultatele acestei examinãrii trebuie sa fie documentate.
9.3.6. O eticheta tiparita, reprezentativa pentru cele utilizate trebuie sa fie inclusã în înregistrarea seriei de fabricaţie.
9.4. Operaţii de ambalare şi etichetare
9.4.0. Trebuie sa existe documente menite sa asigure ca sunt utilizate materiale de ambalare şi etichete corecte.
9.4.1. Operaţiile de etichetare trebuie sa fie destinate a preveni incurcaturile. Trebuie sa existe o separare fizica între operaţiile care implica diferite produse intermediare sau SFA(e).
9.4.2. Etichetele aplicate pe recipientele cu produse intermediare sau cu SFA(e) trebuie sa conţinã numele şi codul de identificare, numãrul seriei produsului şi condiţiile de depozitare, atunci când asemenea informaţii sunt critice pentru asigurarea calitãţii produsului intermediar sau a SFA.
9.4.3. Dacã se intenţioneazã transferul produsului intermediar sau al SFA în afarã unitãţii de producţie a acestora, pe eticheta trebuie menţionate numele şi adresa producãtorului, cantitatea conţinutului, condiţii speciale de transfer şi orice cerinţe legale. Pentru produsele intermediare sau SFA(e) cu data de expirare, aceasta trebuie indicatã pe eticheta şi în Buletinul de analiza. Pentru produsele intermediare sau SFA(e) cu data de retestare, aceasta trebuie indicatã pe eticheta şi/sau în Buletinul de analiza.
9.4.4. Spaţiile şi echipamentele de ambalare şi etichetare trebuie sa fie inspectate imediat înainte de utilizare pentru a se asigura ca toate materialele de la ambalarile anterioare au fost indepartate. Aceasta examinare trebuie sa fie documentata în înregistrãrile seriei de fabricaţie, în registrul facilitatii sau în alt sistem de documentare.
9.4.5. Produsele intermediare sau SFA(e) ambalate şi etichetate trebuie sa fie examinate pentru a se asigura ca recipientele şi ambalajele seriei au fost corect etichetate. Aceasta examinare trebuie sa facã parte din operatia de ambalare. Rezultatele acestor examinari trebuie sa fie înregistrate în înregistrãrile producţiei sau controlului seriei.
9.4.6. Recipientele cu produse intermediare sau cu SFA(e) care sunt transportate în afarã unitãţii de producţie trebuie sigilate într-o maniera în care, dacã sigiliul este violat sau lipseşte, receptionerul sa se sesizeze asupra posibilitatii alterarii conţinutului.
10. Depozitare şi distribuţie
10.1. Proceduri de depozitare
10.1.0. Facilitãţile trebuie sa fie disponibile pentru depozitarea tuturor materialelor în condiţii corespunzãtoare (ex. temperatura şi umiditate controlate, când e necesar). Trebuie sa se pãstreze înregistrãri ale menţinerii acestor condiţii, dacã ele sunt critice pentru pãstrarea caracteristicilor materialului.
10.1.1. Dacã nu exista un sistem alternativ pentru prevenirea utilizãrii neintentionate sau neautorizate a materialelor aflate în carantina, respinse, returnate sau rechemate, trebuie sa fie destinate zone separate de depozitare pentru depozitarea temporarã a acestora pana când va fi luatã decizia privind viitorul lor.
10.2. Proceduri de distribuţie
10.2.0. SFA(e) şi produsele intermediare trebuie eliberate pentru distribuţie numai dupã ce au fost eliberate de cãtre Unitatea(tile) de Calitate. SFA(e) şi produsele intermediare pot fi transferate în carantina sub controlul companiei într-o alta unitate de producţie, dacã exista autorizarea Unitãţii(lor) de Calitate şi dacã se efectueazã controale şi se întocmeşte documentaţie adecvatã.
10.2.1. SFA(e) şi produsele intermediare trebuie transportate astfel încât sa nu fie afectatã în sens negativ calitatea acestora.
10.2.2. Pe eticheta trebuie menţionate condiţiile speciale de transport sau de depozitare pentru o SFA sau un produs intermediar.
10.2.3. Producãtorul trebuie sa se asigure ca beneficiarul de contract (contractor) pentru transportul SFA(e) sau al produselor intermediare cunoaşte şi respecta condiţiile corespunzãtoare de transport şi depozitare.
10.2.4. Trebuie stabilit un sistem prin care sa se determine distribuţia fiecãrei serii de produs intermediar şi/sau SFA astfel încât sa se permitã rechemarea ei.
11. Controale de laborator
11.1. Controale generale
11.1.0. Unitatea(tile) de Calitate trebuie sa aibã la dispoziţie facilitãţi de laborator adecvate.
11.1.1. Trebuie sa existe proceduri documentate care sa descrie prelevarea de probe, testarea, aprobarea sau respingerea materialelor, înregistrarea şi pãstrarea datelor de laborator. Înregistrãrile de laborator trebuie sa fie pãstrate în conformitate cu Secţiunea 6.6.
11.1.2. Toate specificaţiile, planurile de prelevare şi procedurile de testare trebuie sa fie argumentate din punct de vedere ştiinţific şi adecvate, pentru a asigura ca materiile prime, produsele intermediare, SFA(e), etichetele şi materialele de ambalare sunt conforme cu standardele de calitate şi/sau puritate stabilite. Specificaţiile şi procedurile de testare trebuie sa fie corespunzãtoare celor cuprinse în dosarul de autorizare. Pot fi şi specificaţii suplimentare celor din dosarul de autorizare. Specificaţiile, planurile de prelevare şi procedurile de testare, inclusiv schimbãrile lor, trebuie întocmite de unitatea organizatoricã adecvatã şi revizuite şi aprobate de Unitatea(tile) de Calitate.
11.1.3. Trebuie stabilite specificaţii adecvate pentru SFA(e), în conformitate cu standardele acceptate şi potrivit procesului de fabricaţie. Specificaţiile trebuie sa includã un control al impuritatilor (ex. impuritati organice, impuritati anorganice şi solventi reziduali). Dacã SFA are o specificaţie pentru puritate microbiana, trebuie stabilite şi respectate limite de acţiune corespunzãtoare pentru incarcatura microbiana totalã şi pentru microorganismele nedorite. Dacã SFA are o specificaţie pentru endotoxine, trebuie stabilite şi respectate limite de acţiune adecvate.
11.1.4. Controalele de laborator trebuie urmãrite şi documentate în momentul efectuãrii. Orice abatere de la procedurile descrise mai sus trebuie sa fie documentata şi justificatã.
11.1.5. Orice rezultat în afarã specificatiei obţinut trebuie investigat şi documentat în conformitate cu o procedura. Aceasta procedura trebuie sa solicite analiza datelor, evaluarea existenţei unei probleme importante, stabilirea sarcinilor pentru acţiunile corective şi concluzii. Orice reprelevare şi/sau retestare dupã obţinerea rezultatelor în afarã specificatiei trebuie sa se efectueze conform unei proceduri documentate.
11.1.6. Reactivii şi soluţiile standard trebuie preparate şi etichetate urmând proceduri scrise. Data de valabilitate trebuie aplicatã, dupã caz, reactivilor analitici sau soluţiilor standard.
11.1.7. Standardele de referinta primare trebuie sa se obţinã corespunzãtor pentru fabricatia SFA(e). Sursa fiecãrui standard de referinta primar trebuie sa fie documentata. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri ale utilizãrii şi depozitarii fiecãrui standard de referinta primar, conform cu recomandãrile furnizorului. Standardele de referinta primare obţinute dintr-o sursa oficial recunoscuta sunt în mod normal utilizate fãrã a fi testate dacã sunt depozitate în condiţii conforme cu recomandãrile furnizorului.
11.1.8. Când un standard de referinta primar nu este disponibil dintr-o sursa recunoscuta oficial, trebuie stabilit un "standard primar intern". Trebuie sa se efectueze teste corespunzãtoare pentru a stabili pe deplin identitatea şi puritatea standardului de referinta primar. Trebuie pastrata documentaţia adecvatã a acestor teste.
11.1.9. Standardele de referinta secundare trebuie sa fie preparate, identificate, testate, aprobate şi depozitate corespunzãtor. Înaintea primei utilizãri trebuie sa se determine conformitatea fiecãrei serii de standard de referinta secundar, prin comparatie cu standardul de referinta primar. Fiecare serie de standard de referinta secundar trebuie sa fie recalificata periodic conform unui protocol scris.
11.2. Testarea produselor intermediare şi a SFA(e)
11.2.0. Pentru fiecare serie de produs intermediar sau SFA trebuie sa se efectueze teste de laborator adecvate pentru a determina conformitatea cu specificaţiile.
11.2.1. În mod normal, pentru fiecare SFA, trebuie stabilit profilul impuritatilor, care sa descrie impuritatile identificate şi neidentificate, prezente într-o serie caracteristica, produsã printr-un proces de producţie specific, controlat. Profilul impuritatilor trebuie sa includã identificarea sau unii parametri analitici calitativi (ex. timp de retenţie), tipul fiecãrei impuritati observate şi clasificarea fiecãrei impuritati identificate (ex. anorganica, organicã, solvent). În mod normal, profilul impuritatilor depinde de procesul de producţie şi de originea SFA. De obicei, profilele impuritatilor nu sunt necesare pentru SFA(e) având ca origine tesuturi vegetale sau animale. Consideratii despre biotehnologie sunt cuprinse în Ghidul ICH Q6B.
11.2.2. Profilul impuritatilor trebuie comparat la intervale corespunzãtoare cu cel din normele autorizate sau cu datele seriilor anterioare pentru a observa schimbãri ale SFA(e), provenind din modificãri ale materiilor prime, ale parametrilor de operare a echipamentului sau ale procesului de producţie.
11.2.3. Când este specificatã calitatea microbiana, trebuie sa se efectueze teste microbiologice adecvate pe fiecare serie de produs intermediar şi SFA.
11.3. Validarea procedurilor analitice - vezi Secţiunea 12.
11.4. Buletine de analiza
11.4.0. Buletine de analiza originale trebuie sa fie emise pentru fiecare serie de produs intermediar sau SFA, la cerere.
11.4.1. Buletinul de analiza trebuie sa conţinã informaţii despre denumirea produsului intermediar sau a SFA, inclusiv numãrul seriei şi data eliberãrii. Pentru produsele intermediare sau SFA(e) cu data de expirare, aceasta trebuie menţionatã pe eticheta şi în Buletinul de analiza. Pentru produsele intermediare sau SFA(e) cu data de retestare, aceasta trebuie menţionatã pe eticheta şi/sau în Buletinul de analiza.
11.4.2. Buletinul trebuie sa conţinã fiecare test efectuat conform cerinţelor monografiilor sau ale clientului, inclusiv limite de acceptanta şi rezultatele numerice obţinute (dacã rezultatele testului sunt numerice).
11.4.3. Buletinele trebuie datate şi semnate de cãtre personal autorizat din Unitatea de Calitate şi trebuie sa menţioneze numele, adresa şi telefonul producãtorului original. Când testarea a fost efectuatã de un reambalator sau de un reprocesator, Buletinul de analiza trebuie sa menţioneze numele, adresa şi numãrul de telefon al reambalatorului/reprocesatorului şi o referire la numele producãtorului original.
11.4.4. Dacã sunt emise Buletine de analiza noi în numele reambalatorilor/reprocesatorilor, agenţilor sau intermediarilor, aceste buletine trebuie sa conţinã numele, adresa şi numãrul de telefon al laboratorului care a efectuat testarea. De asemenea, trebuie sa facã referire la numele şi adresa fabricantului original şi la Buletinul original al seriei, a cãrui copie trebuie ataşatã.
11.5. Monitorizarea stabilitatii SFA(e)
11.5.0. Trebuie elaborat un program documentat de testare continua, pentru a monitoriza caracteristicile stabilitatii SFA(e), iar rezultatele trebuie folosite pentru confirmarea condiţiilor corespunzãtoare de depozitare şi a datelor de retestare sau expirare.
11.5.1. Procedurile de testare utilizate în testele de stabilitate trebuie validate şi trebuie sa indice stabilitatea.
11.5.2. Probele de stabilitate trebuie pãstrate în recipiente care simuleazã recipientul comercializat. De exemplu, dacã SFA este comercializata în saci introdusi în containere, probele de stabilitate pot fi ambalate în saci din acelaşi material şi în containere la scara mai mica dintr-un material cu compoziţie similarã sau identicã cu cei comercializati.
11.5.3. În mod normal, primele 3 serii de fabricaţie trebuie incluse în programul de monitorizare a stabilitatii pentru a confirma data de retestare sau de expirare. În orice caz, acolo unde datele din studiile anterioare arata ca SFA rãmâne stabilã cel puţin 2 ani, pot fi utilizate mai puţin de 3 serii.
11.5.4. În consecinta, cel puţin o serie pe an din SFA fabricata, (cu excepţia cazului când nu se produce nici o serie pe an), trebuie adãugatã programului de monitorizare a stabilitatii şi testata cel puţin anual, pentru a confirma stabilitatea.
11.5.5. Pentru SFA(e) cu valabilitate scurta, testarea trebuie sa se efectueze mai des. De exemplu, pentru SFA(e) biologice sau obţinute prin biotehnologie şi alte SFA(e) cu valabilitate de un an sau mai puţin, probele de stabilitate trebuie testate lunar în primele 3 luni şi la intervale de 3 luni dupã aceea. Când exista date care dovedesc ca stabilitatea SFA(e) nu este compromisa, poate fi luatã în consideraţie eliminarea intervalelor specifice de testare (testare la 9 luni).
11.6. Datele de expirare şi retestare
11.6.0. Când se urmãreşte transferarea unui produs intermediar în afarã unitãţii de producţie a materialelor şi, când este stabilitã o data de expirare sau de retestare, trebuie sa fie disponibile informaţii care sa susţinã stabilitatea (date publicate, rezultatele testelor).
11.6.1. Data de expirare sau de retestare a unei SFA trebuie sa se bazeze pe evaluarea datelor derivate din studiile de stabilitate. Practica obişnuitã este sa se foloseascã o data de retestare, nu o data de expirare.
11.6.2. Datele preliminare de expirare sau retestare a SFA(e) pot sa se bazeze pe serii la scara pilot dacã (1) seriile pilot folosesc o metoda de fabricaţie şi o procedura care simuleazã procesul final care va fi folosit la scara de fabricaţie industriala; şi (2) calitatea SFA este reprezentativa pentru materialul care va fi realizat la scara industriala.
11.6.3. Pentru efectuarea unei retestari trebuie sa se pãstreze o proba reprezentativa.
11.7. Contraprobe
11.7.0. Ambalarea şi pãstrarea contraprobelor se fac în scopul unei potenţiale viitoare evaluãri a calitãţii seriilor de SFA(e) şi nu în scopul unei viitoare testãri a stabilitatii.
11.7.1. Contraprobele din fiecare serie de SFA, identificate corespunzãtor, trebuie pãstrate timp de 1 an dupã data de expirare a seriei stabilite de producãtor, sau timp de 3 ani dupã distribuţia seriei. În cazul SFA(e) cu date de retestare, contraprobe similare trebuie pãstrate timp de 3 ani dupã ce seria este distribuita complet de cãtre producãtor.
11.7.2. Contraproba trebuie sa fie pastrata în acelaşi sistem de ambalare în care se pãstreazã SFA sau într-unul care este echivalent sau care protejeaza mai bine decât sistemul de ambalare comercializat. Trebuie pãstrate cantitãţi suficiente pentru efectuarea a cel puţin doua testãri complete conform monografiei, când aceasta exista în farmacopee, sau doua testãri complete conform specificatiei.
12. Validare
12.1. Politica de validare
12.1.0. Trebuie sa fie documentate intreaga politica a companiei, intentiile şi abordarea validãrii, inclusiv validarea proceselor de fabricaţie, procedurile de curatare, metodele analitice, procedurile de control interfazic, sistemele computerizate şi persoanele responsabile pentru proiectarea, revizuirea, aprobarea şi documentarea fiecãrei faze a validãrii.
12.1.1. Parametrii/proprietãţile critice trebuie, în mod normal, identificate în timpul etapei de dezvoltare sau din datele anterioare, iar limitele necesare pentru o operaţie reproductibila trebuie definite. Aceasta trebuie sa includã:
- Definirea SFA ca produs, în termenii proprietãţilor sale critice;
- Identificarea parametrilor procesului care pot afecta proprietãţile calitative critice ale SFA(e);
- Determinarea limitei pentru fiecare parametru critic al procesului care va fi utilizat în timpul fabricaţiei de rutina şi controlului procesului.
12.1.2. Validarea trebuie sa fie extinsã la acele operaţii considerate critice pentru calitatea şi puritatea SFA.
12.2. Documentaţia de validare
12.2.0. Trebuie sa se stabileascã un Protocol scris de validare care sa specifice cum va fi condusã validarea unui anumit proces. Protocolul trebuie sa fie revizuit şi aprobat de cãtre Unitatea(tile) de Calitate şi alte unitãţi desemnate.
12.2.1. Protocolul de validare trebuie sa specifice etapele critice din proces şi criteriile de acceptare, ca şi tipul de validare care va fi efectuatã (retrospectiva, prospectiva, concurenta) şi numãrul proceselor derulate.
12.2.2. Trebuie sa se întocmeascã un Raport de validare în conformitate cu Protocolul de validare, care sa rezume rezultatele obţinute, sa comenteze orice abatere observata şi sa traga concluziile, inclusiv sa recomande schimbãri pentru corectarea deficienţelor.
12.2.3. Orice abatere de la Protocolul de validare trebuie sa fie documentata cu justificarea corespunzãtoare.
12.3. Calificarea
12.3.0. Înaintea începerii activitãţilor de validare a procesului, trebuie realizatã calificarea corespunzãtoare a echipamentelor critice şi a sistemelor auxiliare. De obicei, calificarea se realizeazã efectuand urmãtoarele activitãţi, individual sau combinate:
- Calificarea Proiectului (CPr): verificarea documentata, care atesta ca proiectul propus pentru facilitãţi, echipamente sau sisteme este corespunzãtor scopului propus.
- Calificarea la instalare (CI): verificarea documentata, care sa ateste ca echipamentele sau sistemele instalate sau modificate sunt conforme cu proiectul aprobat şi cu recomandãrile producãtorului şi/sau cerinţele utilizatorului.
- Calificarea functionarii (CF): verificarea documentata, care sa ateste ca echipamentele sau sistemele, instalate sau modificate, funcţioneazã în limitele stabilite anticipat.
- Calificarea performantelor (CP): verificarea documentata, care sa ateste ca echipamentele şi sistemele auxiliare, conectate împreunã, pot funcţiona efectiv şi reproductibil, conform metodei de procesare şi a specificatiilor aprobate.
12.4. Abordarile validãrii de proces.
12.4.0. Validarea de proces (VP) reprezintã dovada documentata ca procesul realizat, în parametrii stabiliţi, poate sa funcţioneze efectiv şi reproductibil, pentru a produce un produs intermediar sau o SFA care sa îndeplineascã specificaţiile stabilite şi atributele calitãţii.
12.4.1. Exista trei abordari ale validãrii. Se prefera validarea prospectiva, dar sunt şi excepţii când pot fi utilizate celelalte abordari. Aceste abordari şi aplicabilitatea lor sunt descrise mai jos.
12.4.2. În mod normal, validarea prospectiva trebuie sa se efectueze pentru toate procesele SFA, dupã cum e definit la punctul 12.1.2. Validarea prospectiva realizatã pentru un proces de obţinere a unei SFA trebuie sa fie încheiatã înainte de comercializarea produsului medicamentos, fabricat din acea SFA.
12.4.3. Validarea concurenta poate fi realizatã când datele din seriile de producţie reproduse nu sunt disponibile, deoarece s-a fabricat numai un numãr limitat de serii de SFA(e), seriile de SFA(e) nu se produc frecvent sau seriile de SFA se produc dupã un proces validat care a fost modificat. Înainte de încheierea validãrii concurente, seriile pot fi eliberate şi folosite în produsul medicamentos final pentru distribuţie comercialã, pe baza atentei monitorizari şi testãri a seriilor de SFA(e).
12.4.4. Poate fi facuta o excepţie pentru validarea retrospectiva, pentru procesele bine stabilite, care au fost utilizate fãrã schimbãri semnificative ale calitãţii SFA datorate schimbãrilor de materii prime, echipamente, sisteme, facilitãţi sau procesului de fabricaţie. O asemenea abordare a validãrii poate fi utilizata când:
1) atributele critice ale calitãţii şi parametrii critici ai procesului au fost identificati;
2) au fost stabilite criterii de acceptare şi controale interfazice adecvate;
3) nu au existat erori semnificative de proces/produs atribuite altor cauze decât greseala operatorului sau defectarea echipamentelor, fãrã legatura cu conformitatea acestora;
4) au fost stabilite profile ale impuritatilor pentru SFA existenta.
12.4.5. Seriile selectate pentru validare retrospectiva trebuie sa fie reprezentative pentru toate seriile realizate în timpul perioadei de revizuire, incluzând orice serie care nu a îndeplinit specificaţiile şi, trebuie sa fie în numãr suficient pentru a demonstra consecventa procesului. Contraprobele pãstrate pot fi testate pentru a obţine date pentru validarea retrospectiva a procesului.
12.5. Programul de validare a procesului
12.5.0. Numãrul proceselor urmãrite pentru validare trebuie sa depindã de complexitatea sau de importanta schimbãrii procesului avut în vedere. Pentru validarile prospectiva şi concurenta trebuie folosite trei serii de fabricaţie consecutive şi reusite, dar pot exista situaţii când, pentru a demonstra consecventa procesului (ex. procese SFA complexe sau procese SFA cu durata mare), sunt justificate serii suplimentare ale acestuia. Pentru validarea retrospectiva, trebuie examinate datele generale din zece pana la treizeci de serii consecutive, pentru a evalua consecventa procesului, dar pot fi examinate mai putine serii, dacã acest lucru se justifica.
12.5.1. Parametrii critici ai procesului trebuie sa fie controlati şi monitorizati în timpul studiilor de validare a procesului. Parametrii procesului, care nu au legatura cu calitatea, precum variabilele controlate pentru a minimiza consumul de energie sau folosirea echipamentului, nu e necesar sa fie incluşi în validarea procesului.
12.5.2. Validarea de proces trebuie sa confirme ca profilul impuritatilor pentru fiecare SFA se încadreazã în limitele specificate. Profilul impuritatilor trebuie sa fie comparabil sau mai bun, decât datele anterioare şi, când e posibil, decât profilul determinat în timpul dezvoltãrii procesului sau pentru serii utilizate în studii clinice şi toxicologice iniţiale.
12.6. Revizuirea periodicã a sistemelor validate
12.6.0. Sistemele şi procesele trebuie sa fie evaluate periodic, pentru a verifica dacã mai opereazã într-un mod valid. În mod normal, nu este nevoie de revalidare dacã nu au fost aduse schimbãri semnificative sistemului sau procesului şi dacã o revizuire a calitãţii confirma ca sistemul sau procesul produce, cu consecventa, material care îşi respecta specificaţiile.
12.7. Validarea curatarii
12.7.0. În mod normal, procedurile de curatare trebuie validate. În general, validarea curatarii trebuie îndreptatã cãtre situaţii sau etape din proces în care contaminarea sau resturile de materiale au cel mai mare risc pentru calitatea SFA. De exemplu, în primele etape de producţie poate sa nu fie necesarã validarea procedurilor de curatare a echipamentului atunci când reziduurile sunt indepartate prin etape ulterioare de purificare.
12.7.1. Validarea procedurilor de curatare trebuie sa reflecte modul real de utilizare a echipamentului. Dacã mai multe SFA(e) sau produse intermediare sunt fabricate în acelaşi echipament şi echipamentul este curatat prin acelaşi proces, pentru validarea curatarii poate fi selectat un produs intermediar sau o SFA reprezentative. Aceasta selecţie trebuie sa se bazeze pe solubilitate şi dificultatea curatarii iar calcularea limitei reziduale trebuie sa se bazeze pe eficacitate, toxicitate şi stabilitate.
12.7.2. Protocolul de validare a curatarii trebuie sa descrie echipamentul care trebuie curatat, procedurile, materialele, nivelurile acceptabile de curatare, parametrii care trebuie monitorizati şi controlati şi metodele analitice. De asemenea, protocolul trebuie sa indice tipul de probe care trebuie obţinute şi modalitatea în care sunt ele prelevate şi etichetate.
12.7.3. Prelevarea probelor trebuie sa includã dupã caz, tamponarea, clatirea sau metode alternative (ex. extractia directa), pentru a detecta atât reziduurile solubile cat şi pe cele insolubile. Metodele de prelevare utilizate trebuie sa fie capabile sa masoare cantitativ nivelurile de reziduuri rãmase pe suprafata echipamentului dupã curatare. Prelevarea prin tamponare poate fi nepractica când suprafeţele care intra în contact cu produsul nu sunt uşor accesibile din cauza proiectãrii echipamentului şi/sau a limitarilor procesului (ex. suprafata interioarã a tuburilor, ţevile de transfer, tancurile reactorului cu orificii mici sau care manipuleaza materiale toxice, şi echipamente mici complicate, precum micronizatoarele şi microfluidizatoarele).
12.7.4. Trebuie sa se foloseascã metode analitice validate, care au sensibilitatea de a detecta reziduurile sau contaminantii. Limita de detectie pentru fiecare metoda analitica trebuie sa fie suficient de sensibila pentru a detecta nivelul acceptabil stabilit de reziduu sau contaminant. Trebuie sa se stabileascã nivelul de detectie care poate fi atins de metoda. Limitele de reziduuri trebuie sa fie reale, realizabile, verificabile şi bazate pe cel mai daunator reziduu. Limitele se pot stabili pe baza activitãţii farmacologice, toxicologice sau fiziologice minim cunoscute a SFA sau a celui mai daunator component al sau.
12.7.5. Studiile de curãţire/igienizare a echipamentului trebuie sa se refere la contaminarea microbiologica şi cu endotoxine a acelor procese în care e necesar sa se reducã incarcatura microbiana totalã sau endotoxinele din SFA, sau a altor procese pentru care contaminarea reprezintã o problema (de ex. SFA(e) nesterile utilizate pentru fabricarea produselor sterile).
12.7.6. Procedurile de curatare trebuie sa fie monitorizate la intervale corespunzãtoare dupã validare, pentru a conferi siguranta ca aceste proceduri sunt eficiente când sunt folosite în producţia de rutina. Curatarea echipamentului poate fi monitorizata prin testare analitica şi examinare vizuala, când e posibil. Inspecţia vizuala poate sa permitã detectarea contaminarii grosiere concentrata în spaţii mici, care altfel ar putea sa nu fie detectata prin prelevare şi/sau testare.
12.8. Validarea metodelor analitice
12.8.0. Metodele analitice trebuie sa fie validate, cu excepţia cazului când metoda folositã este inclusã în farmacopee sau în alt standard de referinta recunoscut. Cu toate acestea trebuie sa se verifice şi sa se demonstreze dacã toate metodele de testare utilizate sunt adecvate în condiţiile actuale de utilizare.
12.8.1. Metodele trebuie sa fie validate astfel încât sa includã caracteristicile din recomandãrile ICH (Conferinţa Internationala de Armonizare) cu privire la validarea metodelor analitice. Gradul validãrii analitice efectuate trebuie sa reflecte scopul testarii şi etapa din procesul de fabricaţie a SFA.
12.8.2. Înainte de a începe validarea metodelor analitice trebuie sa se efectueze calificarea adecvatã a echipamentului analitic.
12.8.3. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri complete ale oricãror modificãri aduse metodelor analitice validate. Asemenea înregistrãri trebuie sa includã motivul modificãrii şi date corespunzãtoare pentru a verifica dacã modificãrile conduc la rezultate la fel de corecte şi demne de încredere ca şi metoda stabilitã.
13. Controlul schimbãrii (change control)
13.1.0. Trebuie sa se stabileascã un sistem oficial de control al schimbãrii pentru a evalua toate schimbãrile care pot afecta producţia şi controlul produselor intermediare sau al SFA(e).
13.1.1. Trebuie sa se asigure proceduri scrise pentru identificarea, documentarea, revizuirea corespunzãtoare şi aprobarea schimbãrilor pentru materii prime, specificaţii, metode analitice, facilitãţi, sisteme auxiliare, echipament (inclusiv hardware-ul computerului), etape de proces, materiale de ambalare şi etichetare şi pentru software-ul computerului.
13.1.2. Orice propunere pentru schimbãri relevante în BPF trebuie schitate, revizuite şi aprobate de cãtre unitatea organizatoricã adecvatã, revizuitã şi aprobatã de cãtre Unitatea(tile) de Calitate.
13.1.3. Potenţialul impact al schimbãrii propuse asupra calitãţii produsului intermediar sau SFA trebuie sa fie evaluat. O procedura de clasificare poate fi utila în determinarea nivelului de testare, validare şi documentare necesare pentru a justifica schimbãrile într-un proces validat. Schimbãrile pot fi clasificate (de ex. ca minore sau majore) în funcţie de natura şi extinderea lor, şi de efectele pe care aceste schimbãri le pot avea asupra procesului. Printr-un rationament ştiinţific trebuie sa se determine ce studii de testare şi validare suplimentare sunt adecvate pentru a justifica o schimbare într-un proces validat.
13.1.4. La implementarea schimbãrilor aprobate trebuie sa se ia mãsuri pentru a se asigura ca toate documentele afectate de schimbãri sunt revizuite.
13.1.5. Dupã ce schimbarea a fost implementata, trebuie sa existe o evaluare a primelor serii produse sau testate dupã schimbare.
13.1.6. Trebuie sa fie evaluat potenţialul schimbãrilor critice de a afecta datele de retestare sau de expirare stabilite. Dacã e necesar, probe din produsul intermediar sau SFA produsã prin procesul modificat pot fi introduse într-un program accelerat de stabilitate şi/sau pot fi adãugate programului de monitorizare a stabilitatii.
13.1.7. Producãtorii curenţi de forme dozate trebuie sa fie anuntati în legatura cu schimbãrile procedurilor de producţie şi control stabilite, care pot avea impact asupra calitãţii SFA(e).
14. Respingerea şi reutilizarea materialelor
14.1. Respingerea
14.1.0. Produsele intermediare şi SFA(e) care nu respecta specificaţiile stabilite trebuie identificate ca atare şi menţinute în carantina. Aceste produse intermediare sau SFA(e) pot fi reprocesate sau reprelucrate dupã cum se descrie mai jos. Concluzia finala cu privire la materialele respinse trebuie sa fie înregistratã.
14.2. Reprocesarea
14.2.0. În general este consideratã acceptabilã introducerea unui produs intermediar sau a unei SFA, inclusiv a unuia care nu corespunde standardelor sau specificatiilor, înapoi în proces şi reprocesarea prin repetarea unei etape de cristalizare sau a altor etape de manipulare chimica sau fizica corespunzãtoare (ex. distilare, filtrare, cromatografie, macinare), care fac parte din procesul de fabricaţie stabilit. Oricum, dacã o asemenea reprocesare se utilizeazã pentru majoritatea seriilor, ea trebuie inclusã ca etapa în procesul standard de fabricaţie.
14.2.1. Continuarea unei etape din proces, dupã ce un test de control interfazic a arãtat ca etapa este incompleta, este consideratã a fi parte a procesului normal. Aceasta nu se considera a fi reprocesare.
14.2.2. Introducerea materialului nereactionat înapoi într-un proces şi repetarea unei reactii chimice este consideratã a fi reprocesare, dacã nu face parte din procesul stabilit.
O astfel de reprocesare trebuie sa fie precedatã de o evaluare atenta pentru a se asigura ca, calitatea produsului intermediar sau a SFA nu este influentata negativ de formarea potenţiala a produsilor secundari şi de materialele rezultate din nerespectarea parametrilor de reactie.
14.3. Reprelucrarea
14.3.0. Înainte de a lua decizia de reprelucrare a seriilor care nu corespund standardelor sau specificatiilor stabilite, trebuie sa se efectueze o investigatie asupra motivului neconformitatii.
14.3.1. Seriile care au fost reprelucrate trebuie sa facã obiectul unor evaluãri, testãri, testarea stabilitatii (dacã se justifica) şi al documentaţiei care sa arate ca, calitatea produsului prelucrat este echivalenta cu cea a produsului obţinut prin procesul original. Validarea concurenta este, deseori, abordarea potrivita pentru operaţiile de reprelucrare. Aceasta permite protocolului sa defineascã operatia de reprelucrare, modul în care se va efectua aceasta şi rezultatele asteptate. Dacã exista o singura serie care va fi reprelucrata, se poate face un raport scris şi seria se va elibera imediat ce este gasita acceptabilã.
14.3.2. Trebuie sa se asigure proceduri pentru compararea profilului impuritatilor fiecãrei serii reprelucrate cu cel al seriilor fabricate prin procesul stabilit. Atunci când metodele analitice de rutina sunt neadecvate pentru a caracteriza seria reprelucrata, trebuie sa se utilizeze metode suplimentare.
14.4. Recuperarea materialelor şi solventilor
14.4.0. Recuperarea (ex. din soluţia mama sau din filtrate) reactantilor, produselor intermediare sau a SFA(e) este consideratã acceptabilã, cu condiţia sa existe proceduri aprobate pentru recuperare şi ca materialele recuperate sa îndeplineascã specificaţiile corespunzãtoare scopului declarat.
14.4.1. Solventii pot fi recuperati şi reutilizati în aceleaşi procese sau în procese diferite, dacã operaţiile de recuperare sunt controlate şi monitorizate pentru a asigura ca solventii îndeplinesc standardele adecvate, înainte de reutilizare sau amestecare cu alte materiale aprobate.
14.4.2. Solventii şi reactivii proaspeţi şi recuperati pot fi combinati, dacã testarea adecvatã a dovedit ca sunt corespunzatori pentru toate procesele de fabricaţie în care pot fi utilizaţi.
14.4.3. Utilizarea solventilor recuperati, a soluţiilor mama şi a altor materiale recuperate trebuie sa fie documentata adecvat.
14.5. Returnari
14.5.0. Produsele intermediare sau SFA(e) returnate trebuie sa fie identificate ca atare şi menţinute în carantina.
14.5.1. Dacã exista îndoieli asupra calitãţii produselor intermediare şi SFA(e), determinate de condiţiile în care au fost depozitate sau transportate înaintea returnarii sau asupra stãrii recipientelor, produsele intermediare sau SFA(e) returnate, trebuie reprocesate, reprelucrate sau distruse, dupã caz.
14.5.2. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri ale produselor intermediare sau SFA returnate. Pentru fiecare returnare, documentaţia trebuie sa includã:
- Numele şi adresa destinatarului;
- Produsul intermediar sau SFA, seria şi cantitatea returnatã;
- Motivul returnarii;
- Utilizarea sau distrugerea produsului intermediar sau a SFA returnate.
15. Reclamaţii şi retrageri
15.1.0. Toate reclamaţiile legate de calitate, primite fie verbal, fie în scris, trebuie sa fie înregistrate şi investigate conform unei proceduri scrise.
15.1.1. Înregistrãrile reclamatiilor trebuie sa cuprindã:
- Numele şi adresa reclamantului;
- Numele (şi, unde e cazul, titlul) şi numãrul de telefon al persoanei care a fãcut reclamaţia;
- Natura reclamaţiei (incluzând numele SFA şi seria acesteia);
- Data primirii reclamaţiei;
- Acţiunea întreprinsã iniţial (inclusive datele şi identitatea persoanei care a acţionat);
- Orice acţiune ulterioara;
- Rãspunsul dat reclamantului (inclusiv data la care a fost trimis rãspunsul);
- Decizia finala referitoare la seria sau lotul de produs intermediar sau SFA.
15.1.2. Înregistrãrile reclamatiilor trebuie pãstrate pentru a evalua tendintele, frecventele legate de produs şi gravitatea reclamaţiei, în vederea luãrii de mãsuri corective suplimentare imediate (dacã e cazul).
15.1.3. Trebuie sa existe o procedura scrisã care sa defineascã circumstanţele în care este luatã în consideraţie retragerea unui produs intermediar sau a unei SFA.
15.1.4. Procedura de retragere trebuie sa desemneze cine trebuie implicat în evaluarea informatiei, cum trebuie initiata o retragere, cine trebuie informat despre retragere şi cum trebuie tratat materialul retras.
15.1.5. În eventualitatea unei situaţii serioase sau potenţial amenintatoare pentru viata, trebuie informate autoritãţile locale, naţionale şi/sau internaţionale şi trebuie sa se urmeze sfatul acestora.
16. Producãtori sub contract (inclusiv laboratoare)
16.1.0. Toţi producãtorii sub contract (inclusiv laboratoare) trebuie sa se conformeze BPF definite în aceste Reguli. O atentie deosebita trebuie acordatã prevenirii contaminarii incrucisate şi menţinerii trasabilitatii.
16.1.1. Producãtorii sub contract (inclusiv laboratoare) trebuie sa fie evaluati de cãtre furnizorul de contract pentru a asigura conformitatea cu BPF a operaţiilor specifice desfãşurate în localurile contractate.
16.1.2. Trebuie sa existe un contract scris şi aprobat sau un acord formal între furnizorul şi beneficiarul de contract, care sa defineascã în detaliu responsabilitãţile BPF ale fiecãrei pãrţi, inclusiv mãsurile de calitate.
16.1.3. Contractul trebuie sa permitã furnizorului de contract sa auditeze facilitãţile beneficiarului de contract în ceea ce priveşte conformitatea cu BPF.
16.1.4. Când este permisã subcontractarea, beneficiarul de contract nu trebuie sa transfere unei terţe pãrţi nici o activitate din cele încredinţate lui prin contract, fãrã evaluarea şi aprobarea anterioarã a acordului, de cãtre furnizorul de contract.
16.1.5. Înregistrãrile fabricaţiei şi cele de laborator trebuie pãstrate în locul unde se desfãşoarã activitatea şi trebuie sa fie disponibile cu usurinta.
16.1.6. Nu trebuie sa se facã schimbãri în proces, echipamente, metode de testare, specificaţii sau alte cerinţe contractuale, fãrã ca furnizorul de contract sa fie informat şi sa aprobe schimbãrile.
17. Agenţi, intermediari, comercianţi, distribuitori, reambalatori şi reetichetatori
17.1. Domeniu
17.1.0. Aceasta secţiune se aplica oricãrei pãrţi, alta decât producãtorul original, care poate sa comercializeze şi/sau sa ia în posesie, sa reambaleze, reeticheteze, sa manipuleze, sa distribuie sau sa depoziteze o SFA sau un produs intermediar.
17.1.1. Toţi agenţii, intermediarii, comercianţii, distribuitorii, reambalatorii şi reetichetatorii trebuie sa se conformeze RBPF asa cum sunt definite în acest ghid.
17.2. Trasabilitatea SFA(e) şi a produselor intermediare distribuite
17.2.0. Agenţii, intermediarii, comercianţii, distribuitorii, reambalatorii şi reetichetatorii trebuie sa menţinã trasabilitatea completa a SFA(e) şi a produselor intermediare pe care le distribuie. Documentele care trebuie sa fie pãstrate şi disponibile includ:
- Identitatea producãtorului original;
- Adresa producãtorului original;
- Ordine de comanda;
- Documentaţia de transport;
- Documente de recepţie;
- Numele SFA sau a produsului intermediar;
- Seria produsului;
- Înregistrãrile transportului şi distribuţiei;
- Toate Buletinele de analiza autentice, inclusiv cele ale producãtorului original;
- Data de retestare sau expirare.
17.3. Managementul calitãţii
17.3.0. Agenţii, intermediarii, comercianţii, distribuitorii, reambalatorii sau reetichetatorii trebuie sa stabileascã, sa documenteze şi sa implementeze un sistem eficient de management al calitãţii, dupã cum se specifica în Secţiunea 2.
17.4. Reambalarea, reetichetarea şi pãstrarea SFA(e) şi a produselor intermediare
17.4.0. Reambalarea, reetichetarea şi pãstrarea SFA(e) şi a produselor intermediare trebuie sa se efectueze sub controale de BPF adecvate, dupã cum se stipuleazã în aceste reguli, pentru evitarea incurcaturilor şi a pierderii identitãţii sau puritatii SFA sau a produsului intermediar.
17.4.1. Reambalarea trebuie sa se efectueze în condiţii de mediu corespunzãtoare, pentru evitarea contaminarii sau a contaminarii incrucisate.
17.5. Stabilitatea
17.5.0. Dacã SFA sau produsul intermediar sunt reambalate într-un tip de recipient diferit de cel utilizat de producãtorul de SFA sau produs intermediar, trebuie sa se efectueze studii de stabilitate pentru a justifica datele de expirare sau de retestare stabilite.
17.6. Transferul informatiei
17.6.0. Agenţii, intermediarii, distribuitorii, reambalatorii şi reetichetatorii trebuie sa transfere toate informaţiile referitoare la calitate sau la reglementãri primite de la un producãtor de SFA sau de produs intermediar clientului şi, de la client la producãtorul de SFA sau de produs intermediar.
17.6.1. Agentul, intermediarul, comerciantul, distribuitorul, reambalatorul sau reetichetatorul care furnizeazã SFA sau produsul intermediar clientului, trebuie sa furnizeze numele producãtorului originar al SFA sau al produsului intermediar şi numãrul(le) seriei furnizate.
17.6.2. Agentul trebuie, de asemenea, sa furnizeze autoritãţilor, la cerere, identitatea producãtorului originar al SFA sau al produsului intermediar. Producãtorul originar poate sa rãspundã autoritãţii naţionale direct sau prin agenţii sãi autorizaţi, în funcţie de relaţia juridicã dintre agenţii autorizaţi şi producãtorul originar al SFA sau al produsului intermediar (în acest context "autorizaţi" se referã la autorizaţi de cãtre producãtor).
17.6.3. Trebuie îndeplinite recomandãrile pentru Buletine de analiza incluse în Secţiunea 11.4.
17.7. Rezolvarea reclamatiilor şi retragerilor
17.7.0. Agenţii, intermediarii, comercianţii, distribuitorii, reambalatorii sau reetichetatorii trebuie sa pãstreze înregistrãri ale reclamatiilor şi rechemarilor, dupã cum se specifica în Secţiunea 15, pentru toate reclamaţiile şi retragerile care le sunt supuse atentiei.
17.7.1. Dacã situaţia se justifica, agenţii, intermediarii, comercianţii, distribuitorii, reambalatorii sau reetichetatorii trebuie sa verifice reclamaţia împreunã cu producãtorul originar al SFA sau al produsului intermediar, pentru a stabili dacã trebuie sa se initieze o acţiune ulterioara, fie cu alţi clienţi care au primit aceasta SFA sau produs intermediar, fie cu autoritatea nationala, fie cu ambele. Investigatia cauzei reclamaţiei sau retragerii trebuie sa fie condusã şi documentata de cãtre o persoana potrivita.
17.7.2. Când o reclamaţie este transmisã la producãtorul originar al SFA sau al produsului intermediar, înregistrarea pastrata de agenţi, intermediari, comercianţi, distribuitori, reambalatori sau reetichetatori trebuie sa conţinã orice rãspuns primit de la acesta (inclusiv date şi informaţii furnizate).
17.8. Rezolvarea returnarilor
17.8.0. Returnarile trebuie sa fie rezolvate dupã cum se specifica în Secţiunea 14.5.2. Agenţii, intermediarii, comercianţii, distribuitorii, reambalatorii sau reetichetatorii trebuie sa pãstreze documentaţia SFA(e) şi a produselor intermediare returnate.
18. Reguli specifice pentru SFA(e) fabricate prin culturi de celule/fermentaţie
18.1. Generalitati
18.1.0. Secţiunea 18 este menita sa prevadã controale specifice pentru SFA(e) sau produsele intermediare fabricate din culturi de celule sau prin fermentaţie, utilizând organisme naturale sau recombinate şi care nu fost acoperite adecvat în secţiunile anterioare. Nu se intenţioneazã sa fie o secţiune de sine-stãtãtoare. În general, se aplica şi principiile de BPF din celelalte secţiuni ale acestui document. De menţionat ca principiile fermentaţiei pentru procesele "clasice" de producere a moleculelor mici şi pentru procesele care utilizeazã organisme necombinate şi ne-recombinate la producerea de proteine şi/sau polipeptide sunt aceleaşi, deşi gradul controlului va fi diferit. Când e posibil, prezenta secţiune va preciza aceste diferenţe. În general, gradul de control al proceselor biotehnologice utilizate la obţinerea proteinelor şi a polipeptidelor este mai mare decât cel pentru procesele de fermentaţie clasica.
18.1.1. Termenul "proces biotehnologic" se referã la utilizarea în producerea SFA(e), a celulelor sau a organismelor care au fost obţinute sau modificate prin ADN recombinat, hibridare sau alte tehnologii. În mod normal, SFA(e) produse prin procese biotehnologice constau din substanţe cu masa moleculara mare, cum sunt proteinele şi polipeptidele, la care se referã regulile specifice din aceasta Secţiune. Anumite SFA(e) cu masa moleculara mica, precum antibioticele, aminoacizii, vitaminele şi carbohidratii, pot fi produse, de asemenea, prin tehnologia ADN-ului recombinat. Gradul de control al acestor tipuri de SFA(e) este similar cu cel utilizat în fermentatia clasica.
18.1.2. Termenul "fermentaţie clasica" se referã la procese care utilizeazã microorganisme existente în natura şi/sau modificate prin metode convenţionale (de ex. prin mutageneza chimica sau prin iradiere) pentru a produce SFA(e). În mod normal, SFA(e) produse prin "fermentaţie clasica" sunt produse cu masa moleculara mica, precum antibioticele, aminoacizii, vitaminele şi carbohidratii.
18.1.3. Obţinerea SFA(e) sau a produselor intermediare din culturi de celule sau fermentaţie, implica procese biologice, cum sunt cultivarea celulelor sau extractia şi purificarea materialului din organisme vii. De notat ca pot fi etape suplimentare ale procesului, precum modificarea fizico-chimica, care fac parte din procesul de fabricaţie. Materiile prime utilizate (medii, componentele soluţiilor tampon) pot sa asigure suportul pentru creşterea contaminantilor microbieni. În funcţie de sursa, de metoda de preparare şi de utilizarea ulterioara a SFA sau a produsului intermediar, pot fi necesare controlul încãrcãturii microbiene, al contaminarii virale şi/sau al endotoxinelor în timpul fabricaţiei şi monitorizarea procesului în etapele adecvate.
18.1.4. Pentru asigurarea calitãţii produsului intermediar şi/sau a SFA trebuie sa se stabileascã controale adecvate în toate etapele fabricaţiei. Deoarece acest ghid începe cu etapa culturii de celule/fermentaţiei, etapele anterioare (ex. banca de celule) trebuie sa se efectueze sub controale corespunzãtoare ale procesului. Acest ghid cuprinde cultura de celule/fermentatia din punctul în care o fiola din banca de celule este utilizata în fabricaţie.
18.1.5. Trebuie sa se utilizeze echipament şi controale ale mediului înconjurãtor adecvate pentru minimizarea riscului contaminarii. Criteriile de acceptare pentru calitatea mediului înconjurãtor şi frecventa de monitorizare trebuie sa depindã de etapa de producţie şi de condiţiile producţiei (sisteme deschise, închise sau izolate).
18.1.6. În general, controalele procesului trebuie sa ţinã cont de:
- Întreţinerea bãncii de celule de lucru (când e cazul);
- Inocularea şi creşterea corecta a culturii;
- Controlul parametrilor critici de operare în timpul culturii de celule/fermentaţiei;
- Monitorizarea procesului pentru creşterea celulelor, viabilitate (pentru majoritatea proceselor de culturi de celule) şi productivitate, când e cazul.
- Procedeele de recoltare şi purificare care indeparteaza celulele, resturile de celule şi componentele de mediu, protejand produsul intermediar sau SFA de contaminare (în special de natura microbiologica) şi de pierderea calitãţii;
- Monitorizarea încãrcãturii microbiene şi, când e nevoie, a nivelelor endotoxinelor, în etapele adecvate ale producţiei;
- Preocuparile pentru siguranta virala, asa cum se prevede în Ghidul ICH Q5A - Calitatea produselor biotehnologice: Evaluarea siguranţei virale a produselor biotehnologice derivate din familii de celule de origine umanã sau animala.
18.1.7. Când este necesar, trebuie sa se demonstreze îndepãrtarea componentelor mediului, a proteinelor celulei gazda, a altor impuritati legate de proces, a impuritatilor legate de produs şi a altor contaminanti.
18.2. Pãstrarea bãncii de celule şi a înregistrãrilor
18.2.0. Accesul la bãncile de celule trebuie sa fie limitat la personalul autorizat.
18.2.1. Bãncile de celule trebuie sa fie pãstrate în condiţii menite sa menţinã viabilitatea şi sa previnã contaminarea.
18.2.2. Trebuie sa se pãstreze înregistrãrile utilizãrii fiolelor din bãncile de celule şi ale condiţiilor de depozitare.
18.2.3. Când e posibil, bãncile de celule trebuie sa fie monitorizate periodic pentru a stabili dacã sunt corespunzãtoare pentru a fi folosite.
18.2.4. Pentru o discuţie completa asupra colectãrii celulelor trebuie avut în vedere Ghidul ICH Q5D - Calitatea produselor biotehnologice: Derivarea şi caracterizarea substraturilor de celule utilizate pentru obţinerea produselor biotehnologice/biologice.
18.3. Cultura de celule/Fermentatia
18.3.0. Când este necesarã adãugarea aseptica a substraturilor de celule, a mediului, a soluţiilor tampon şi a gazelor, trebuie sa se utilizeze, când e posibil, sisteme închise sau izolate. Dacã inocularea vasului iniţial, transferurile ulterioare sau adaugarile (de mediu, soluţii tampon) se executa în vase deschise, trebuie sa existe controale şi proceduri, la locul respectiv, pentru a minimiza riscul contaminarii.
18.3.1. Atunci când calitatea SFA(e) poate fi afectatã de contaminarea microbiana, manipularile ce folosesc vase deschise trebuie sa se efectueze într-o încãpere protejata biologic sau într-un mediu controlat în mod asemãnãtor.
18.3.2. Personalul trebuie sa fie echipat corespunzãtor şi sa-şi ia precautii speciale la manipularea culturilor.
18.3.3. Parametrii critici de operare (de exemplu temperatura, pH-ul, vitezele de agitare, adãugarea gazelor, presiunea) trebuie sa fie monitorizati pentru a asigura consecventa cu procesul stabilit. Creşterea celulelor, viabilitatea (pentru majoritatea proceselor culturilor de celule) şi, când e posibil, productivitatea trebuie monitorizate. Parametrii critici vor varia de la un proces la altul, iar pentru fermentatia clasica nu e necesar sa fie monitorizati unii parametri (viabilitatea celulelor, de exemplu).
18.3.4. Echipamentul pentru cultura de celule trebuie sa fie curatat şi sterilizat dupã folosire. Asemãnãtor, echipamentul pentru fermentaţie trebuie sa fie curatat şi igienizat sau sterilizat.
18.3.5. Mediile de cultura trebuie sa fie sterilizate înainte de folosire, când e posibil, pentru a proteja calitatea SFA(e).
18.3.6. Trebuie sa existe proceduri adecvate pentru detectarea contaminarii şi pentru a determina cursul acţiunii care va urma. Acestea trebuie sa includã proceduri pentru a determina impactul contaminarii asupra produsului şi cele pentru decontaminarea echipamentului şi pentru revenirea lui la starea de a fi folosit în seriile ulterioare. Pe cat posibil, microorganismele strãine din timpul proceselor de fermentaţie trebuie sa fie identificate şi, dacã e necesar, trebuie sa se evalueze efectul prezentei lor asupra calitãţii produsului. Rezultatele acestor evaluãri trebuie sa fie luate în consideraţie în decizia cu privire la materialul produs.
18.3.7. Trebuie sa se pãstreze înregistrãri ale evenimentelor privind contaminarile.
18.3.8. Echipamentul comun (mai multor produse) poate sa necesite testãri suplimentare dupã curatare, între campaniile produselor, dupã caz, pentru a minimiza riscul contaminarii incrucisate.
18.4. Recoltarea, izolarea şi purificarea
18.4.0. Etapele de recoltare, fie de îndepãrtare a celulelor sau a componentelor celulare, fie de colectare a acestora dupã rupere, trebuie sa se efectueze în echipamente şi zone proiectate astfel încât sa minimizeze riscul de contaminare.
18.4.1. Procedeele de recoltare şi purificare, care indeparteaza sau inactiveaza organismele producãtoare, resturile celulare şi componentele mediului (minimizand astfel degradarea, contaminarea şi pierderea calitãţii) trebuie sa fie adecvate, astfel încât sa asigure ca produsul intermediar sau SFA au aceeaşi calitate.
18.4.2. Toate echipamentele trebuie sa fie corect curatate şi, dupã caz, sterilizate dupã utilizare. Se pot produce mai multe serii succesive fãrã curatare dacã nu este compromisa calitatea produsului intermediar sau a SFA.
18.4.3. Dacã se utilizeazã sisteme deschise, purificarea trebuie sa se efectueze în condiţii de mediu înconjurãtor corespunzãtoare, pentru pãstrarea calitãţii produsului.
18.4.4. Sunt indicate controale suplimentare, precum utilizarea cromatografiei speciale cu rasini, sau testãri suplimentare, dacã echipamentul va fi folosit pentru mai multe produse.
18.5. Etapele de îndepãrtare/inactivare virala
18.5.0. Pentru mai multe informaţii specifice, vezi Ghidul ICH Q5A - Calitatea produselor biotehnologice: Evaluarea siguranţei virale a produselor biotehnologice derivate din familii de celule de origine umanã sau animala.
18.5.1. Etapele de îndepãrtare şi de inactivare virala sunt critice pentru unele procese şi trebuie efectuate în cadrul parametrilor lor validati.
18.5.2. Trebuie sa se ia precautiile necesare astfel încât sa se previnã eventuala contaminare virala, din etapele previrale în cele de îndepãrtare/inactivare postvirala. De aceea, procesarea deschisã trebuie sa se efectueze în spaţii separate de alte activitãţi de procesare şi trebuie sa aibã unitãţi separate de tratare a aerului.
18.5.3. În mod normal, nu se utilizeazã acelaşi echipament pentru etape diferite de purificare. Oricum, dacã va fi folosit acelaşi echipament, acesta trebuie curatat şi sterilizat corespunzãtor înainte de reutilizare. Trebuie sa se ia precautiile necesare pentru a preveni eventuala remanenta a virusurilor (de ex. în echipament sau în mediu) din etapele anterioare.
19. Substanţe farmaceutice active utilizate în studii clinice
19.1. Generalitati
19.1.0. Nu toate controalele din secţiunile anterioare ale acestor Reguli sunt adecvate pentru fabricatia unei noi SFA pentru investigaţii, în timpul dezvoltãrii sale. Secţiunea 19 furnizeazã îndrumãri specifice numai pentru aceste situaţii.
19.1.1. Controalele utilizate în fabricatia SFA(e) utilizate în studii clinice trebuie sa corespundã cu etapa de dezvoltare a produsului medicamentos care incorporeaza SFA. Procedeele de procesare şi testare trebuie sa fie flexibile, pentru a asigura schimbãrile, pe mãsura ce cunoaşterea procesului avanseaza şi testarea clinica a produsului medicamentos progreseaza, din studiile preclinice cãtre cele clinice. Odatã ce dezvoltarea medicamentului ajunge în faza în care SFA este produsã pentru a fi utilizata în produse medicamentoase pentru studii clinice, producãtorii trebuie sa se asigure ca SFA(e) sunt fabricate în facilitãţi corespunzãtoare, utilizând procedee adecvate de producţie şi control, pentru a le asigura calitatea.
19.2. Calitatea
19.2.0. Conceptele de BPF corespunzãtoare trebuie sa fie aplicate în producerea SFA(e) pentru utilizare în studii clinice, cu un mecanism adecvat de aprobare a fiecãrei serii.
19.2.1. Trebuie sa se stabileascã o unitate(unitãţi) de control independenta(e) de producţie, pentru aprobarea sau respingerea fiecãrei serii de SFA pentru utilizare în studii clinice.
19.2.2. Unele dintre funcţiunile de testare efectuate în mod obişnuit de unitatea(tile) de control, pot fi efectuate în alte unitãţi organizatorice.
19.2.3. Mãsurile de control trebuie sa includã un sistem de testare a materiilor prime, a materialelor de ambalare, a produselor intermediare şi a SFA(e).
19.2.4. Problemele de fabricaţie şi cele de control trebuie sa fie evaluate.
19.2.5. Etichetarea SFA(e) care vor fi folosite în studii clinice trebuie sa fie controlatã adecvat şi trebuie sa identifice materialul ca fiind de uz investigational.
19.3. Echipamente şi facilitãţi
19.3.0. În timpul tuturor fazelor dezvoltãrii clinice, inclusiv în timpul utilizãrii facilitãţilor sau laboratoarelor la scara mica pentru fabricatia seriilor de SFA(e) pentru utilizare în studii clinice, trebuie sa existe proceduri în locul respectiv, care sa asigure ca echipamentul este calibrat, curat şi corespunzãtor pentru scopul sau.
19.3.1. Procedurile pentru utilizarea facilitãţilor trebuie sa asigure ca materialele sunt manipulate într-un mod care sa minimizeze riscul contaminarii şi al contaminarii incrucisate.
19.4. Controlul materiilor prime
19.4.0. Materiile prime utilizate la producerea SFA(e) pentru utilizare în studii clinice trebuie sa fie evaluate prin testare sau sa fie primite cu analiza furnizorului şi supuse testelor de identificare. Atunci când materialul este considerat periculos, testarea furnizorului este suficienta.
19.4.1. În unele situaţii, capacitatea unei materii prime de a fi corespunzãtoare poate fi determinata înainte de utilizare, mai degraba pe baza acceptabilitatii reactiilor la scara mica (ex. testarea folosirii), decât numai pe baza testarii analitice.
19.5. Producţie
19.5.0. Producerea SFA(e) pentru utilizare în studii clinice trebuie sa fie documentata în caiete de laborator, în înregistrãrile seriilor sau prin alte mijloace adecvate. Aceste documente trebuie sa includã informaţii despre utilizarea materialelor, echipamentelor, proceselor de producţie şi observaţii ştiinţifice.
19.5.1. Randamentele scontate pot avea variatii mai mari şi pot fi mai puţin definite decât cele utilizate în procesele industriale. Investigaţiile asupra variatiilor randamentelor nu sunt necesare.
19.6. Validarea
19.6.0. Validarea procesului de producere a SFA(e) pentru utilizare în studii clinice este în mod normal neadecvata, atunci când este produsã o singura serie de SFA sau când schimbãrile procesului în timpul dezvoltãrii SFA fac reproducerea seriei dificila sau inexactã. Combinatia de controale, calibrari şi, când e cazul, calificarea echipamentului, asigura calitatea SFA în timpul acestei faze de dezvoltare.
19.6.1. Validarea procesului trebuie sa se facã conform Secţiunii 12, când seriile sunt produse pentru comercializare, chiar când asemenea serii sunt produse la scara mica sau la scara pilot.
19.7. Schimbãri
19.7.0. Schimbãrile sunt previzibile în timpul dezvoltãrii, pe mãsura ce cunoştinţele se aprofundeaza şi producţia creste. Fiecare schimbare în producţie, în specificaţii sau în procedeele de testare trebuie sa fie înregistratã corespunzãtor.
19.8. Controale de laborator
19.8.0. Dacã metodele analitice efectuate pentru evaluarea seriei de SFA pentru studii clinice nu sunt încã validate, acestea trebuie sa fie fundamentate ştiinţific.
19.8.1. Trebuie sa existe un sistem pentru pãstrarea contraprobelor tuturor seriilor. Acest sistem trebuie sa asigure ca o cantitate suficienta din fiecare contraproba este pastrata un timp adecvat dupã aprobarea, terminarea sau întreruperea unei aplicaţii.
19.8.2. Datele de expirare şi retestare, asa cum se defineste în Secţiunea 11.6, se aplica SFA(-urilor) existente utilizate în studiile clinice. Pentru SFA(e) noi, Secţiunea 11.6 nu se aplica în mod normal în stadiile iniţiale ale studiilor clinice.
19.9. Documentaţia
19.9.0. Trebuie sa se aplice un sistem care sa asigure ca informaţia obţinutã în timpul dezvoltãrii şi fabricaţiei SFA(e) pentru utilizare în studii clinice este documentata şi disponibilã.
19.9.1. Dezvoltarea şi implementarea metodelor analitice utilizate pentru a susţine eliberarea seriei de SFA pentru utilizare în studii clinice trebuie sa fie documentate adecvat.
19.9.2. Trebuie sa se utilizeze un sistem de pãstrare a înregistrãrilor şi documentelor de producţie şi control. Acest sistem trebuie sa asigure ca înregistrãrile şi documentele sunt pãstrate un timp corespunzãtor dupã aprobarea, terminarea sau întreruperea unei aplicaţii.
20. Glosar
Adjuvantii din proces
Materiale, excluzând solventii, utilizate ca adjuvanti în fabricatia unui produs intermediar sau a unei SFA care nu participa ele însele într-o reactie chimica sau biologica (ex. adjuvant de filtru, cãrbune activat, etc).
Asigurarea calitãţii (AC)
Suma planurilor stabilite în scopul asigurãrii ca toate SFA(e) au calitatea cerutã de utilizarea lor şi ca toate sistemele de calitate sunt respectate.
Calibrare
Demonstrarea ca un anumit instrument sau dispozitiv produce rezultate în limitele specificate, în comparatie cu cele produse de o referinta sau un standard, într-un domeniu corespunzãtor de mãsurãtori.
Calificare
Acţiunea de dovedire şi documentare ca echipamentul sau sistemele auxiliare sunt instalate corect, funcţioneazã corect şi conduc, în fapt, la rezultatele asteptate. Calificarea face parte din validare, dar numai etapele de calificare individuale nu constituie validarea procesului.
Carantina
Statutul materialelor izolate fizic sau prin orice alt mijloc eficient depinzand de decizia de aprobare sau respingere a lor.
Contaminare
Introducerea nedorita a impuritatilor de natura chimica, microbiologica, sau a altor materiale strãine, în sau dintr-o materie prima, produs intermediar sau SFA în timpul producţiei, prelevarii de probe, ambalarii sau reambalarii, depozitarii sau transportului.
Contaminare incrucisata
Contaminarea unui material sau produs cu un alt material sau produs.
Controlul Calitãţii (CC)
Verificarea sau testarea ca specificaţiile sunt îndeplinite.
Control interfazic
Verificãri efectuate în timpul producţiei, pentru a monitoriza şi, dacã e cazul, a ajusta procesul şi/sau pentru a asigura ca produsul intermediar sau SFA corespund specificatiilor.
Criteriu de acceptare
Limite numerice, intervale, sau orice alte mãsuri corespunzãtoare pentru acceptarea rezultatelor testului.
Critic
Descrie o etapa din proces, o condiţie din proces, o cerinta a unui test sau orice alţi parametri sau articole relevante, care trebuie sa fie controlate în cadrul unor criterii predeterminate, pentru a asigura ca SFA îşi îndeplineşte specificaţiile.
Data de expirare
Data inscriptionata pe recipient sau pe etichetele unei SFA, indicând timpul în care se anticipeaza ca SFA rãmâne în specificaţiile stabilite pe durata de valabilitate, dacã este pastrata în condiţii corespunzãtoare, şi dupã care nu mai trebuie utilizata.
Data de retestare
Data la care un material trebuie re-examinat pentru a asigura ca este încã adecvat pentru utilizare.
Deviatie
Depãrtarea de la o instrucţiune aprobatã sau de la un standard stabilit.
Fabricant sub contract
Un fabricant care executa anumite etape ale fabricaţiei în numele producãtorului originar.
Fabricaţie
Toate operaţiile de recepţie a materialelor, producţie, ambalare, reambalare, etichetare, reetichetare, controlul calitãţii, eliberare, depozitare, distribuţie a SFA şi controalele asociate.
Impuritate
Orice component prezent în produsul intermediar sau în SFA, care nu este entitatea dorita.
Incarcatura microbiana
Nivelul şi tipul (nedorit sau nu) microorganismelor care pot fi prezente în materiile prime, în "materiile prime pentru SFA(e)", în produsele intermediare sau în SFA(e). Incarcatura microbiana nu trebuie consideratã contaminare dacã nivelurile nu au fost depasite sau dacã microorganismele nedorite definite au fost detectate.
Lot
Vezi Serie.
Material
Un termen general utilizat pentru a desemna materiile prime ("materiile prime pentru SFA(e)", reactivi, solventi), adjuvantii, produsele intermediare, SFA(e), materialele de ambalare şi etichetare.
Material de ambalare
Orice material destinat sa protejeze un produs intermediar sau o SFA în timpul depozitarii şi transportului.
Materie prima
Un termen general utilizat pentru a denumi "materiile prime pentru SFA(e)", reactivii şi solventii care se intenţioneazã a fi folosiţi pentru obţinerea unui produs intermediar sau al unei SFA.
"Materie prima pentru SFA"
O materie prima, produs intermediar sau o SFA care este utilizata în fabricarea unei SFA şi care este incorporata ca un fragment structural semnificativ în structura SFA. O "materie prima pentru SFA" poate fi un material achiziţionat de la unul sau mai mulţi furnizori sub contract sau acord comercial, sau produs intern. În mod normal, "materiile prime pentru SFA(e)" au proprietãţi şi structura chimice definite.
Numãr de lot
Vezi Numãr de serie.
Numãr de serie (sau Numãr de lot)
O combinatie unica de cifre, litere şi/sau simboluri care identifica o serie (sau lot) şi pe baza cãreia pot fi determinate istoricul producţiei şi al distribuţiei.
Procedura
O descriere documentata a operaţiilor care vor fi efectuate, a precautiilor care trebuie luate şi a mãsurilor care vor fi aplicate, legate direct sau indirect de fabricatia unui produs intermediar sau a unei SFA.
Producţie
Toate operaţiile implicate în obţinerea unei SFA, de la recepţia materialelor, prin procesare, pana la ambalarea SFA.
Produs intermediar
Un material fabricat în timpul etapelor de procesare ale unei SFA, care suferã în continuare modificãri de natura moleculara sau purificare înainte de a deveni SFA. Produsele intermediare pot sa fie izolate sau nu (Nota: aceste Reguli se adreseazã numai acelor produse intermediare fabricate dupã momentul pe care unitatea de producţie l-a definit ca fiind momentul în care începe producţia SFA).
Produs medicamentos
Forma dozata în ambalajul final care este destinatã vânzãrii.
Profilul impuritatilor
O descriere a impuritatilor identificate şi neidentificate prezente într-o SFA.
Protocol de validare
Un plan scris care precizeazã modul în care va fi efectuatã validarea şi defineste criteriile de acceptare. De exemplu, protocolul pentru un proces de fabricaţie identifica echipamentele de procesare, parametrii de proces sau sferele de operare critice, caracteristicile produsului, prelevarea, datele testelor care trebuie colectate, numãrul de programe de validare şi rezultatele de testare acceptabile.
Randamentul scontat
Cantitatea de material sau procentul din randamentul teoretic anticipat într-o anumitã etapa de producţie pe baza datelor anterioare de laborator, scara pilot sau fabricaţie.
Randamentul teoretic
Cantitatea care va fi produsã într-o anumitã etapa de producţie, pe baza cantitãţii de material utilizate, în absenta oricãror pierderi sau erori în producţie.
Reprelucrare
Supunerea unui produs intermediar sau SFA care nu se conformeazã standardelor sau specificatiilor, la una sau mai multe etape de prelucrare care sunt diferite de procesul de fabricaţie stabilit, pentru a obţine o calitate acceptabilã a produsului intermediar sau a SFA (de ex. recristalizarea cu un solvent diferit).
Reprocesare
Introducerea unui produs intermediar sau SFA, inclusiv a unuia care nu se conformeazã standardelor sau specificatiilor, înapoi în proces şi repetarea unei etape de cristalizare sau a oricãrei alte etape de manipulare fizica sau chimica adecvate (de ex. distilare, filtrare, cromatografie, macinare), care face parte din procesul de fabricaţie stabilit. Continuarea unei etape din proces, dupã ce un test de control interfazic a arãtat ca acea etapa este incompleta, se considera ca face parte din procesul normal şi nu este reprocesare.
Semnatura
Înregistrarea persoanei care a efectuat o anumitã acţiune sau verificare. Aceasta înregistrare poate fi cu iniţiale, intreaga semnatura scrisã de mana, sigiliu personal sau semnatura electronica autentificatã şi sigura.
Serie (sau Lot)
O cantitate specifica de material fabricat într-un proces sau serie de procese, astfel încât sa fie omogen în cadrul unor limite stabilite. În cazul producţiei continue, o serie poate sa corespundã unei fracţiuni definite a procesului. Mãrimea seriei poate fi definitã fie printr-o cantitate fixa, fie printr-o cantitate produsã într-un interval de timp fix.
Sistem computerizat
Un proces sau o operaţie integrata într-un sistem de computere.
Sistem de computere
Un grup de componente de hardware şi software-ul asociat, proiectat şi asamblat sa execute o funcţiune sau un grup de funcţii.
Soluţie mama
Lichid rezidual care rãmâne dupã procesele de cristalizare sau izolare. O soluţie mama poate sa conţinã materiale nereactionate, produse intermediare, concentratii ale SFA şi/sau ale impuritatilor. Poate fi utilizat pentru procesare ulterioara.
Solvent
Un lichid anorganic sau organic utilizat drept vehicul pentru prepararea soluţiilor sau suspensiilor în fabricatia unui produs intermediar sau a unei SFA.
Specificaţie
O lista de teste, referinte la proceduri analitice şi criterii de acceptare corespunzãtoare, care pot fi limite numerice, intervale sau alte criterii pentru testul descris. Stabileşte setul de criterii cãruia un material trebuie sa i se conformeze pentru a fi considerat acceptat pentru utilizarea intenţionatã. "Conformitatea cu Specificaţiile" înseamnã ca materialul, când este testat în acord cu procedurile analitice listate, va îndeplini criteriile de acceptare listate.
Standard de referinta primar
O substanta care s-a demonstrat, printr-un set extins de teste analitice, ca este material original care ar trebui sa fie de puritate inalta. Acest standard poate fi: (1) obţinut dintr-o sursa recunoscuta oficial, sau (2) obţinut prin sinteza independenta, sau (3) obţinut dintr-un material de inalta puritate existent, sau (4) obţinut prin purificarea unui material existent.
Standard de referinta secundar
O substanta de calitate şi puritate stabilite, prin comparatie cu un standard de referinta primar, utilizat ca standard de referinta pentru testarile de laborator de rutina.
Substanta farmaceutica activa (SFA)
Orice substanta sau amestec de substanţe care se intenţioneazã a fi utilizate în fabricatia unui produs medicamentos (medicament) şi care, când sunt utilizate în producerea unui medicament, devin substanta activa a produsului medicamentos. Asemenea substanţe trebuie sa furnizeze activitate farmacologica sau alt efect direct în diagnosticul, vindecarea, diminuarea, tratamentul sau prevenirea bolilor sau sa afecteze structura şi funcţionarea organismului.
Unitatea(tatile) de Calitate (Control)
O unitate organizationala independenta de producţie care îndeplineşte atât responsabilitãţile de Asigurarea Calitãţii (AC) cat şi pe cele ale Controlului Calitãţii (CC). Aceasta poate fi sub forma unor unitãţi separate de AC şi CC sau un singur individ sau grup, în funcţie de mãrimea şi structura organizaţiei.
Validare
Un program documentat care conferã un grad ridicat de asigurare ca un proces specific, o metoda sau sistem vor produce în mod constant un rezultat care sa îndeplineascã criteriile de acceptare pre-determinate.
__________________