Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.019 din 30 octombrie 2024 pentru stabilirea procedurii de decontare şi de asigurare a transferurilor financiare necesare decontării serviciilor de transport interurban furnizate persoanelor cu handicap în baza biletelor de călătorie gratuită, prevăzută la art. 5^1 din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018
EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1111 din 7 noiembrie 2024
Având în vedere:
- Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 1 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 234/2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi emite prezentul ordin.
ART. 1
(1) Prezentul ordin stabileşte procedura de decontare şi de asigurare a transferurilor financiare necesare decontării serviciilor de transport interurban furnizate persoanelor cu handicap în baza biletelor de călătorie gratuită, prevăzută la art. 5^1 din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Se aprobă modalitatea de decontare a serviciilor de transport interurban furnizate persoanelor cu handicap în baza biletelor de călătorie gratuită, indiferent de judeţul în care s-au tipărit, în situaţia în care între operatorul de transport interurban şi direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumite în continuare DGASPC, nu există convenţie încheiată, precum şi modalitatea de asigurare a transferurilor financiare necesare decontării acestor servicii de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, denumită în continuare Autoritatea.
ART. 2
(1) În vederea decontării serviciilor de transport prevăzute la art. 1 alin. (2), operatorii de transport interurban întocmesc lunar, în mod distinct, un borderou cu decontul călătoriilor efectuate în baza cupoanelor statistice/anexă pentru care s-au emis legitimaţii de călătorie în luna precedentă, pentru beneficiarii Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare DGASPC cu care nu au încheiată convenţie, în mod similar borderoului cu decontul călătoriilor efectuate de persoanele cu handicap pentru care s-au emis legitimaţii de călătorie de către DGASPC cu care aceştia au încheiată convenţia prevăzută la art. 5 din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Informaţiile conţinute în borderoul de decont, întocmirea şi termenele de înaintare a acestuia către DGASPC din judeţul în a cărui rază se află staţia de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenţie încheiată între operator şi această entitate, către oricare altă DGASPC, aflată în relaţie contractuală cu operatorul, situată pe ruta desfăşurării călătoriei, respectă condiţiile stabilite în convenţia încheiată cu DGASPC căreia îi înaintează borderoul şi documentele justificative.
(3) DGASPC aflată în relaţie contractuală cu operatorul de transport care primeşte borderoul de decont prevăzut la alin. (1) transmite în 24 de ore informaţiile cuprinse în acesta către DGASPC emitentă a legitimaţiei de călătorie pentru verificare, iar aceasta confirmă sau infirmă, prin adresă scrisă, veridicitatea informaţiilor în termen de 72 de ore de la primire.
(4) În cazul în care veridicitatea informaţiilor este infirmată, ca urmare a situaţiei individuale a persoanei cu handicap, a asistentului personal al acesteia sau a însoţitorului, după caz, prevăzute la art. 13 alin. (4) din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018, cu modificările şi completările ulterioare, DGASPC emitentă a legitimaţiei de călătorie va recupera contravaloarea călătoriei potrivit prevederilor art. 13 alin. (5) din normele metodologice anterior menţionate.
ART. 3
(1) În vederea asigurării transferului sumelor aferente decontării cheltuielilor efectuate de către operatorii de transport interurban, în condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (2), de la bugetul Autorităţii, DGASPC vor depune necesarul de fonduri, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018, cu modificările şi completările ulterioare, separat pentru borderourile de decont prevăzute la art. 2 alin. (2), până la data de 10 a lunii următoare lunii în care s-a înaintat borderoul de decont.
(2) Cheltuielile realizate pentru transportul interurban desfăşurat în condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) se decontează din bugetul DGASPC prevăzut la art. 5^1 din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018, cu modificările şi completările ulterioare, aflată în relaţie contractuală cu operatorul, prin transferuri lunare de la bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin bugetul Autorităţii, până la sfârşitul lunii în care s-a încheiat necesarul de fonduri.
(3) DGASPC va deconta contravaloarea călătoriilor către operatorii de transport în termen de 45 de zile calendaristice de la data primirii borderoului de decont.
ART. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi,
Adrian Voican
Bucureşti, 30 octombrie 2024.
Nr. 1.019.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: