Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME TEHNICE din 15 mai 2023 pentru realizarea seturilor de date spaţiale aferente planurilor de amenajare a teritoriului judeţean
EMITENT: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 470 din 29 mai 2023
──────────
Conţinute de ORDINUL nr. 904 din 15 mai 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 29 mai 2023.
──────────
CAP. I
Prevederi generale
ART. 1
Seturile de date spaţiale pentru planurile de amenajare a teritoriului judeţean (PATJ), prevăzute în prezenta anexă, sunt denumite în continuare „seturi de date spaţiale PATJ“.
ART. 2
Seturile de date spaţiale PATJ se realizează în Sistemul naţional de proiecţie Stereografic 1970, având codul SRID (identificatorul sistemului de referinţă spaţială) 3844 în cadrul registrului EPSG (European Petroleum Survey Group).
ART. 3
Alegerea echipamentelor, aplicaţiilor software şi a metodelor de lucru pentru realizarea seturilor de date spaţiale PATJ aparţine elaboratorului documentaţiei de amenajare a teritoriului, cu condiţia îndeplinirii cerinţelor de conţinut şi calitate prevăzute în prezenta anexă.
CAP. II
Structura standardizată de directoare şi fişiere pentru realizarea planurilor de amenajare a teritoriului judeţean
ART. 4
(1) Planurile de amenajare a teritoriului judeţean vor utiliza o structură standardizată de directoare şi fişiere^1), organizată astfel:
^1) Tabelul este reprodus în facsimil.
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(2) Toate denumirile de directoare şi fişiere din structura standardizată descrisă la alin. (1) vor respecta în mod obligatoriu următoarele convenţii:
a) toate spaţiile vor fi înlocuite cu simbolul linie de subliniere („_“);
b) nu vor conţine diacritice.
(3) Directorul conţinând subdirectoarele şi fişierele specifice documentaţiei de amenajare a teritoriului, denumit în acord cu specificaţiile descrise la alin. (1), va fi transmis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în format arhivat (.ZIP) necriptat.
(4) Prevederile alin. (3) vor fi aplicate atât pentru demersurile necesare obţinerii avizului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cât şi pentru transmiterea documentaţiei de amenajare a teritoriului, aprobată prin hotărâre a consiliului judeţean, în vederea preluării în Observatorul teritorial naţional.
ART. 5
În vederea standardizării planurilor de amenajare a teritoriului judeţean, pentru zonificarea teritoriului se utilizează următoarele categorii:
a) terenuri cu destinaţie agricolă;
b) terenuri cu destinaţie forestieră;
c) terenuri aflate permanent sub ape;
d) terenuri din intravilan;
e) terenuri cu destinaţii speciale;
f) alte categorii de terenuri.
CAP. III
Cerinţe minime privind setul de date spaţiale PATJ
ART. 6
Toate elementele grafice conţinute în planul de amenajare a teritoriului judeţean, precum şi atributele acestora vor fi transpuse într-un set de date spaţiale, alcătuit cel puţin din clasele de obiecte spaţiale (feature class) şi nonspaţiale indicate în cap. IV.
ART. 7
Seturile de date spaţiale PATJ vor fi realizate în format Geopackage (GPKG), cu respectarea specificaţiilor tehnice realizate de Open Geospatial Consortium în varianta 1.3.1 sau într-o versiune superioară.
ART. 8
Toate obiectele de tip vector vor fi exclusiv de tip poligon simplu, linie sau punct, conform specificaţiilor Open Geospatial Consortium, detaliate în standardul ISO 19125-1:2004 Geographic information - Simple feature access - Part 1: Common architecture.
ART. 9
(1) În cazul obiectelor spaţiale de tip poligon nu vor exista suprapuneri spaţiale între geometriile care fac parte din aceeaşi clasă de obiecte.
(2) În cazul obiectelor spaţiale de tip linie, vor fi respectate următoarele reguli de topologie:
a) reţelele vor fi conectate prin noduri (segmentele vor avea un punct comun acolo unde se intersectează în realitate);
b) nu vor exista suprapuneri spaţiale între geometriile care fac parte din acelaşi obiect spaţial (nu vor exista două segmente de linii suprapuse decât în situaţia în care pe teren nu sunt la acelaşi nivel).
(3) Obiectele spaţiale de tip punct nu pot să se suprapună.
CAP. IV
Schema conceptuală a setului de date spaţiale PATJ
ART. 10
(1) La elaborarea planului de amenajare a teritoriului judeţean, setul de date spaţiale PATJ va conţine în mod obligatoriu cel puţin clasele de obiecte spaţiale (feature class) menţionate în prezenta anexă.
(2) Schema conceptuală pentru seturile de date spaţiale aferente planurilor de amenajare a teritoriului judeţean este sintetizată în fig. 2*).
*) Figura 2 este reprodusă în facsimil.
(a se vedea imaginea asociată)
Fig. 2 - Schema conceptuală a setului de date spaţiale pentru planurile de amenajare a teritoriului judeţean
(3) Pentru clasele de obiecte spaţiale menţionate în prezenta anexă se vor utiliza atributele şi valorile admise precizate în mod explicit.
(4) În funcţie de necesităţile identificate, elaboratorul planului de amenajare a teritoriului judeţean poate adăuga obiecte spaţiale suplimentare şi/sau atribute suplimentare pentru obiectele spaţiale obligatorii menţionate mai jos.*) (a se vedea imaginea asociată)
*) Tabelul este reprodus în facsimil.
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: