I = ───────────── + ────────────── + ──────────────── ≤ 0,5,
300 Bq.kg^-1 200 Bq.kg(-1) 3.000 Bq.kg^-1
astfel încât sã nu se depãşeascã în interiorul clãdirilor nivelul de proiectare pentru radon de 200 Bq/mc, pentru clãdirile care urmeazã sã fie construite începând cu anul 2005, şi de 400 Bq/mc, pentru cele construite înainte de 2005.
ART. 13
Se interzice folosirea de materiale radioactive în şi la confecţionarea jucãriilor, precum şi la realizarea produselor de igienã şi a cosmeticelor.
ART. 14
(1) Întreprinderile de exploatare şi desfacere a apelor minerale cu potenţial de depãşire a valorilor de radioactivitate maxim admise de standardele în vigoare pentru apa potabilã sunt obligate sã solicite avizul MS şi sã înscrie pe eticheta produsului conţinutul radioactiv specific al produsului, precum şi numãrul şi data avizului MS.
(2) Apele termominerale cu radioactivitate depãşind valorile maxime admise pentru apa potabilã se pot utiliza cu avizul MS, în mod controlat, şi ca agent de încãlzire, în cura balneoclimatericã sau pentru agrement, fiind interzisã darea lor în consum public ca apã caldã menajerã, la încãlzirea serelor utilizate pentru cultivarea legumelor şi/sau a fructelor, la spãlarea strãzilor, la udarea spaţiilor verzi şi în staţiile de spãlare auto.
ART. 15
(1) Introducerea de elemente radioactive naturale sau artificiale în heleşteie, în lacurile destinate creşterii de pãsãri şi animale, în canalele de irigaţii sau în apele de suprafaţã în zonele în care existã captãri pentru alimentarea centralã cu apã potabilã este interzisã.
(2) Interdicţia prevãzutã la alin. (1) nu se referã la canalele mari de navigaţie, care se supun unor autorizãri speciale.
CAP. II
Autorizarea introducerii în domeniul medical pentru diagnostic şi tratament medical a surselor şi generatoarelor de radiaţii şi a radiofarmaceuticelor
ART. 16
Autorizarea introducerii în domeniul medical pentru diagnostic şi tratament medical a surselor închise sau deschise, a dispozitivelor generatoare de radiaţii ionizante şi a produselor farmaceutice care conţin materiale radioactive, prevãzute la <>art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, se face:
a) pentru sursele închise sau deschise, conţinute în instalaţii radiologice, şi pentru dispozitivele generatoare de radiaţii ionizante, de cãtre direcţia de specialitate în domeniul dispozitivelor medicale din MS, prin certificare şi înregistrare. La autorizare se vor avea în vedere şi prevederile art. 8 din Normele privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002;
b) pentru produsele farmaceutice care conţin materiale radioactive, de cãtre Agenţia Naţionalã a Medicamentului, prin emiterea autorizaţiei de punere pe piaţã.
CAP. III
Controlul radioactivitãţii apei potabile, a alimentelor şi a altor bunuri de larg consum
ART. 17
(1) MS organizeazã, în conformitate cu prevederile <>art. 39 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, reţeaua de supraveghere a contaminãrii cu materiale radioactive a produselor alimentare, pe întregul circuit alimentar, inclusiv a surselor de apã potabilã, precum şi a altor bunuri destinate folosirii de cãtre populaţie, prin laboratoarele de igiena radiaţiilor din cadrul DSP şi al ISP.
(2) Prin laboratoarele prevãzute la alin. (1) se asigurã activitatea de supraveghere a gradului de contaminare radioactivã a acestor bunuri şi produse, din ţarã sau provenite din import, destinate utilizãrii pe teritoriul României.
(3) Pentru alimentele şi furajele contaminate radioactiv se aplicã totodatã Normele privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv dupã un accident nuclear sau altã situaţie de urgenţã radiologicã, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 856/2001/112/91/2002.
ART. 18
Controlul şi supravegherea radioactivitãţii apei potabile se fac de cãtre laboratoarele de igiena radiaţiilor, conform <>Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile şi Normelor de igienã privind apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 273/2004 .
ART. 19
(1) DSP ce asigurã supravegherea contaminãrii cu materiale radioactive conform art. 17 şi 18 raporteazã trimestrial Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti, denumit în continuare ISPB, cele constatate, iar acesta întocmeşte sinteza anualã pentru MS şi propune mãsurile corective ce se impun. O copie a raportului trimestrial se transmite şi ISP teritorial pentru punerea de acord a mãsurilor corective care se impun.
(2) MS informeazã, anual şi ori de câte ori este necesar, CNCAN şi alte ministere interesate, asupra celor constatate în activitatea de supraveghere şi colaboreazã cu acestea pentru stabilirea mãsurilor corective ce se impun.
CAP. IV
Supravegherea stãrii de sãnãtate a personalului expus profesional
ART. 20
(1) MS organizeazã, în conformitate cu prevederile <>art. 39 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, sistemul epidemiologic de supraveghere a stãrii de sãnãtate a personalului expus profesional la radiaţii ionizante din unitãţile în care se desfãşoarã activitãţi nucleare, prin serviciile de medicina muncii şi medicii specialişti sau primari de medicina muncii abilitaţi, precum şi prin reţeaua de igiena radiaţiilor din DSP şi din ISP, în concordanţã cu <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 944/2001 pentru aprobarea Normelor privind supravegherea medicalã a persoanelor expuse profesional la radiaţii ionizante, cu completãrile ulterioare.
(2) DSP solicitã documentele prevãzute în ordinul menţionat la alin. (1), analizeazã datele existente la nivelul serviciilor şi medicilor specialişti şi primari de medicina muncii abilitaţi şi întocmesc rapoarte trimestriale asupra celor constatate în supravegherea medicalã a personalului expus profesional, în corelare cu nivelul expunerii la radiaţii ionizante, cãtre ISPB, care prezintã MS un raport anual şi propune mãsurile corective ce se impun. O copie a raportului trimestrial se transmite şi ISP teritorial pentru punerea de acord a mãsurilor ce se impun.
(3) În situaţii de supraexpunere, specialiştii din laboratoarele de igiena radiaţiilor efectueazã ancheta epidemiologicã.
(4) Orice boalã profesionalã în domeniul expunerii profesionale la radiaţii ionizante se declarã în mod obligatoriu, se cerceteazã şi se raporteazã în conformitate cu <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 188/2004 privind constituirea Registrului operativ naţional al bolilor profesionale şi a Centrului naţional de coordonare metrologicã şi informare privind bolile profesionale.
(5) MS, prin direcţia de specialitate în domeniul sãnãtãţii publice şi al inspecţiei sanitare, informeazã, anual şi ori de câte ori este necesar, asupra celor constatate în activitatea de supraveghere a stãrii de sãnãtate a personalului expus profesional, CNCAN şi ministerele interesate, colaborând cu acestea pentru stabilirea mãsurilor corective ce se impun.
CAP. V
Supravegherea stãrii de sãnãtate a grupurilor de populaţie cu risc crescut de expunere la radiaţii ionizante
ART. 21
(1) MS organizeazã, în conformitate cu prevederile <>art. 39 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, urmãrirea influenţei activitãţilor nucleare desfãşurate asupra stãrii de sãnãtate a grupurilor de populaţie, prin reţeaua de igiena radiaţiilor din DSP şi din ISP şi prin reţeaua sanitarã din teritoriu.
(2) Evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei din teritoriul arondat se face în relaţie cu estimarea dozelor individuale şi colective pentru populaţie, ca urmare a prezenţei unor surse naturale cu radioactivitate crescutã şi a activitãţilor nucleare desfãşurate în teritoriul respectiv (obiective nucleare, mine uranifere, institute de cercetare nuclearã etc.), în concordanţã cu Normele fundamentale de securitate radiologicã, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000.
(3) DSP, prin ISPB, înainteazã MS - direcţia de specialitate în domeniul sãnãtãţii publice şi al inspecţiei sanitare rapoarte anuale asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei din teritoriul arondat, ca urmare a activitãţilor nucleare, şi propun mãsurile de optimizare ce se impun. O copie a raportului anual se transmite şi ISP teritorial pentru punerea de acord a mãsurilor de optimizare ce se impun.
(4) MS, prin direcţia de specialitate în domeniul sãnãtãţii publice şi a inspecţiei sanitare, analizeazã, anual şi ori de câte ori este necesar, cele constatate în activitatea de supraveghere a stãrii de sãnãtate a populaţiei ca urmare a influenţei activitãţilor nucleare desfãşurate în România şi informeazã CNCAN şi ministerele interesate, colaborând cu acestea pentru stabilirea mãsurilor comune ce se impun.
CAP. VI
Controlul expunerii medicale
ART. 22
(1) MS organizeazã controlul expunerii populaţiei ca urmare a utilizãrii radiaţiilor ionizante în aplicaţiile medicale, în conformitate cu Normele privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002.
(2) DSP asigurã anual determinarea şi controlul nivelurilor de referinţã în diagnostic, conform anexei nr. 2 la normele menţionate la alin. (1), precum şi evaluarea, pentru populaţie şi pentru grupuri de referinţã relevante, a distribuţiei dozelor individuale şi colective, rezultate din expunerile medicale, conform reglementãrilor specifice ale MS.
(3) Unitãţile şi serviciile medicale în care se efectueazã diagnostic şi tratament cu surse şi generatoare de radiaţii ionizante trebuie sã aibã o evidenţã strictã şi clarã a tuturor procedurilor radiologice de diagnostic şi tratament medical efectuate şi vor aplica cu rigurozitate principiile justificãrii şi optimizãrii procedurilor, conform prevederilor reglementãrilor specifice ale MS.
(4) Organele de inspecţie privind controlul expunerii medicale a populaţiei, pe linia MS, sunt laboratoarele de igiena radiaţiilor din cadrul DSP, care raporteazã anual MS rezultatele determinãrilor şi ale controalelor efectuate.
(5) MS informeazã anual CNCAN asupra celor rezultate din aceastã supraveghere.
CAP. VII
Avizul şi autorizarea sanitarã în activitãţile nucleare, prin laboratoarele de igiena radiaţiilor din DSP
ART. 23
(1) Avizele sanitare şi autorizaţiile sanitare se emit de cãtre DSP, în baza <>Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sãnãtate publicã, cu modificãrile ulterioare, pentru practicile şi activitãţile prezentate în anexa nr. 1, în concordanţã cu procedurile prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Scopul procedurilor de reglementare sanitarã pentru instalaţiile nucleare şi radiologice şi pentru practicile şi activitãţile nucleare este prevenirea situaţiilor care ar putea pune în pericol sãnãtatea populaţiei sau ar putea influenţa negativ starea de sãnãtate a personalului expus profesional la radiaţii ionizante.
ART. 24
MS, prin DSP, avizeazã sanitar amplasarea, construcţia şi reamenajarea, conservarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice, care se autorizeazã pe faze de realizare, aşa cum aceste instalaţii sunt definite în anexa nr. 1 la Normele fundamentale de securitate radiologicã, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000, cu modificãrile ulterioare, şi, respectiv, în Normele de securitate radiologicã - Proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 366/2001, din toate unitãţile ce desfãşoarã activitãţi nucleare conform <>art. 2 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi elibereazã totodatã autorizaţii sanitare pentru producere, manipulare, utilizare/funcţionare şi pentru lucru în exterior cu surse radioactive deschise, pentru practici şi activitãţi, conform tabelului prevãzut în anexa nr. 1, cu excepţiile prevãzute la art. 28.
ART. 25
Autorizaţia sanitarã eliberatã conform art. 24 constituie totodatã autorizaţia MS şi pentru desfãşurarea activitãţilor de radiodiagnostic în cabinetele stomatologice, conform <>art. 6 alin. (4) şi (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
ART. 26
Avizele şi autorizaţiile sanitare se emit de cãtre DSP în mod obligatoriu în baza unui referat de evaluare întocmit de laboratorul de igiena radiaţiilor propriu sau de cel teritorial la care judeţul respectiv este arondat, conform <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 431/2004 privind organizarea şi funcţionarea laboratoarelor şi compartimentelor de igiena radiaţiilor ionizante aflate în reţeaua Ministerului Sãnãtãţii.
ART. 27
Avizul sanitar şi autorizaţia sanitarã, eliberate de DSP conform art. 24, 25 şi 26, sunt de regulã prealabile obţinerii autorizaţiilor şi certificatelor de înregistrare, eliberate de CNCAN, în baza prevederilor Normelor de securitate radiologicã - Proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 366/2001.
ART. 28
Sunt exceptate de la autorizarea sanitarã de cãtre DSP:
a) activitãţile nuclare cuprinse la <>art. 2 lit. d), e), f) şi g) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;
b) activitãţile şi practicile nucleare exceptate de la orice autorizare de cãtre CNCAN;
c) activitãţile cu risc radiologic nesemnificativ, aşa cum sunt definite în anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 40/1990 .
ART. 29
Unitãţile care desfãşoarã activitãţi de deţinere şi utilizare a instalaţiilor nucleare şi radiologice şi care sunt exceptate de la autorizare sanitarã conform art. 28 lit. c), dupã obţinerea autorizaţiei CNCAN, sunt obligate sã depunã la laboratorul de igiena radiaţiilor din DSP teritorialã o notificare conţinând cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) datele de identificare a unitãţii;
b) sursele şi activitatea surselor pe care le deţin/ utilizeazã;
c) persoana responsabilã şi informaţiile necesare pentru contactarea acesteia (nr. de telefon, nr. de fax, adresã de e-mail etc.);
d) copia autorizaţiei CNCAN.
CAP. VIII
Autorizarea sanitarã a mijloacelor individuale şi colective de protecţie radiologicã
ART. 30
În cazul mijloacelor individuale şi colective de protecţie radiologicã, ce se constituie ca parte componentã a unui dispozitiv medical, autorizarea se face de cãtre direcţia de specialitate privind dispozitivele medicale din MS, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale.
ART. 31
În toate celelalte cazuri autorizarea se face prin avizare de cãtre MS, prin comisiile de avizare din ISP, în conformitate cu normele generale de protecţia muncii şi cu reglementãrile specifice ale MS.
CAP. IX
Urgenţa radiologicã şi accidentul nuclear
ART. 32
Laboratoarele de igiena radiaţiilor din ISP şi din DSP, în situaţii de urgenţã radiologicã şi accident nuclear, participã cu atribuţii specifice la evaluarea riscurilor potenţiale şi la luarea deciziilor, la intervenţia efectivã şi la implementarea mãsurilor de remediere, colaborând cu celelalte structuri, şi desfãşoarã programe de supraveghere pe termen lung asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei, prin evaluãri de risc, studii epidemiologice şi prin control dozimetric şi al radioactivitãţii apei potabile şi alimentelor.
CAP. X
Inspecţia sanitarã
ART. 33
(1) În conformitate cu prevederile Normelor generale de protecţie a muncii, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 508/933/2002, şi ale <>art. 39 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, în toate locurile de muncã în care se desfãşoarã practici şi activitãţi nucleare, MS asigurã sistemul de supraveghere şi control sanitar privind condiţiile locale igienico-sanitare şi antiepidemice, nivelul de expunere a personalului şi populaţiei (dupã caz), factorii condiţiei de muncã, circuitul funcţional, mijloacele individuale şi colective de protecţie, eficienţa ecranelor şi protecţia structuralã, dozimetria individualã şi colectivã, aptitudinea în muncã şi starea de sãnãtate a personalului etc., în cadrul activitãţilor pe linia inspecţiei sanitare de stat.
(2) Inspecţia sanitarã prevãzutã pentru domeniul nuclear la alin. (1) se efectueazã în baza unor reglementãri specifice elaborate de inspecţia sanitarã de stat, cu avizul CNCAN, conform <>art. 5 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(3) Pentru asigurarea punerii în practicã a prevederilor alin. (1), cel puţin câte un specialist din fiecare laborator de igiena radiaţiilor din DSP va primi atribuţii şi responsabilitãţi pe linia inspecţiei sanitare de stat.
(4) DSP comunicã unitãţilor supravegheate rezultatele controalelor efectuate şi înainteazã MS - direcţia de specialitate în domeniul sãnãtãţii publice şi al inspecţiei sanitare rapoarte trimestriale asupra condiţiilor igienicosanitare şi ale procesului de muncã, condiţiilor tehnicofuncţionale, de expunere la radiaţii şi stãrii de sãnãtate din unitãţile în care se desfãşoarã practici şi activitãţi nucleare şi asupra mãsurilor corective dispuse.
(5) O copie a raportului trimestrial prevãzut la alin. (4) se trimite şi ISP teritorial pentru punerea de acord a mãsurilor corective.
(6) MS, prin direcţia de specialitate în domeniul sãnãtãţii publice şi al inspecţiei sanitare, evalueazã anual modul de aplicare şi respectare a condiţiilor prevãzute la alin. (1), menite sã asigure desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, şi informeazã CNCAN şi ministerele interesate, colaborând cu acestea pentru stabilirea mãsurilor comune ce se impun.
CAP. XI
Dispoziţii finale
ART. 34
Prezentele norme sunt avizate, conform legii, de cãtre autoritatea de reglementare nuclearã din România, respectiv CNCAN, şi completeazã celelalte reglementãri din acest domeniu, fiind obligatorii pentru toate activitãţile nucleare supuse prezentelor norme.
ART. 35
Avizele şi autorizaţiile eliberate anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme rãmân valabile pânã la expirarea valabilitãţii acestora, dar nu mai mult de data de 31 decembrie 2005.
ART. 36
Sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor prezentelor norme sunt administrative, disciplinare, contravenţionale sau penale, dupã caz, conform legii.
ART. 37
Pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la prezentele norme se aplicã totodatã <>Legea nr. 98/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igienã şi sãnãtate publicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 38
Cu data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se modificã procedurile referitoare la activitãţile nucleare, prevãzute în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 117/2002 privind aprobarea Procedurilor de reglementare sanitarã pentru proiectele de amplasare, construcţie, amenajare şi reglementare sanitarã a funcţionãrii obiectivelor şi a activitãţilor desfãşurate în acestea, altele decât cele supuse înregistrãrii în registrul comerţului, şi a Procedurilor de reglementare sanitarã a punerii pe piaţã a substanţelor şi produselor noi sau importate pentru prima datã şi destinate utilizãrii ori consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificãrile ulterioare, şi se abrogã orice prevederi contrare prezentelor norme, cuprinse în alte reglementãri ale MS.
ART. 39
La intrarea în vigoare a prezentelor norme se abrogã art. 87-94, 95-106 şi 121 din Normele republicane de securitate nuclearã - Norme de radioprotecţie, aprobate prin Ordinul comun al preşedintelui Comitetului de Stat pentru Energia Nuclearã, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Consiliului Naţional al Apelor nr. 122/133/26/1976, articole ce nu au fost abrogate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000.
ART. 40
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ............................
LABORATORUL "IGIENA RADIAŢIILOR IONIZANTE"
REFERAT DE EVALUARE PENTRU AUTORIZAREA SANITARĂ
ÎNDEOSEBI PENTRU PRODUCERE/MANIPULARE/UTILIZARE-FUNCŢIONARE
Nr. ......./.......200_
Subsemnatul(a)..........................în calitate de ...... ..........
din cadrul Direcţiei de Sãnãtate Publicã - Laboratorul "Igiena Radiaţiilor
Ionizante", am efectuat evaluarea documentaţiei de avizare înregistratã la
Biroul pentru avize şi autorizaţii sanitare al Direcţiei de Sãnãtate Publicã
cã ......................... cu nr. ................./ 200_, la solicitarea
.................... cu adresa ..................................... pentru
autorizarea obiectivului ..................................... cu sediul în
........................................ pentru desfãşurarea activitãţilor/
practicilor nucleare ......................................................
implicând urmãtoarele instalaţii radiologice: .............................
...........................................................................
Procesul şi redactarea referatului de evaluare au inclus urmãtoarele etape:
- studiul documentaţiei pentru autorizare;
- evaluarea, la sediul obiectivului, a condiţiilor igienico-sanitare de des-
fãşurare al activitãţilor şi a practicilor pentru care se solicitã eva-
luarea;
- efectuarea mãsurãtorilor dozimetrice şi radiometrice necesare procesului de
autorizare, în funcţie de tipul instalaţiilor radiologice şi practicile/ac-
tivitãţile pentru care se solicitã autorizarea;
- verificarea conformitãţii situaţiei existente la sediul obiectivului cu
documentaţia pentru autorizare şi cu cerinţele din legislaţia specificã;
- În cazul în care este prima autorizare a obiectivului se verificã şi confor-
mitatea situaţiei existente la faţa locului cu documentaţia de avizare sani-
tarã înregistratã la Biroul pentru avize şi autorizãri cu nr. ......../200_,
şi a clauzelor şi condiţiilor din Avizul sanitar nr. ................ /200_.
Dupã caz, procesul de evaluare poate exclude una sau mai multe din etapele
descrise mai sus.
Evaluarea a fost efectuatã de cãtre ................................... din
Laboratorul de Igiena Radiaţiilor, în prezenţa ..............................
reprezentând solicitantul.
În urma procesului de evaluare s-au constatat urmãtoarele :
1. Condiţiile generale de amenajare/construcţie/reamenajare ale obiectivului,
corespund avizului .......................................................
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
2. Analiza de conformitate la condiţiile igienico-sanitare, pe locuri de
muncã, conform schiţei, dupã caz, privind:
a) Iluminat: Loc ..............., Valoare NORMĂ ....................
MĂSURAT ...............,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
b) Ventilaţie (natural/forţatã) în locurile de muncã; la forţatã: Valoare
NORMA: ....... MĂSURATA ..............................................,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
c) Încãlzire, climatizare, ..............................................,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
d) Apa potabilã: existã .................................................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
e) Apã caldã şi existenţa condiţiilor de igienã corporalã şi pentru decon-
taminare ...........,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
f) Grupuri sanitare - pentru expuşi profesional: existã .................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
- pentru pacienţi: existã ............................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
g) Evacuarea apelor uzate menajere (neradioactive) .....................,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
h) Evacuarea deşeurilor solide-menajere (neradioactive) ................,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
i) Evacuarea deşeurilor periculoase, altele decât cele radioactive ......
........,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
j) Sunt îndeplinite condiţiile de depozitare şi manipulare a substanţelor
toxice şi se elibereazã autorizaţia conform decretului nr.466/1979.....,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
3. Verificarea condiţiilor specifice de desfãşurare a practicilor/activi-
tãţilor nucleare :
a) descrierea practicilor/activitãţilor nucleare controlate...............,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
b) descrierea instalaţiilor radiologice controlate, corespunde cerinţelor
din norme şi situaţiei existente în teren..............................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
c) existã personalul de specialitate necesar .............................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
d) starea tehnico-sanitara a depozitelor de surse şi a ecranelor de radio-
protecţie, asigurã protecţia necesarã .................................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
e) mijloacele colective şi individuale de radioprotecţie, existã ..........
.......................................................................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespund:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
f) carnetelor de supraveghere dozimetricã existã .........................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
sunt completate corect:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
g) datele privind controlul medical periodic (data ultimului control), ...,
corespund:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
h) abilitare medic specialist sau primar medicina muncii, existã .........,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
i) proceduri de lucru cu instalaţiile radiologice şi cunoaşterea lor de
cãtre personal, existã ................................................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
j) mijloacele de radioprotecţie ale pacientului, în expunerea medicalã
existã ......................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
k) circuitele funcţionale ale pacienţilor în unitãţile medicale, corespund
..................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
1) dozele mãsurate în interiorul obiectivului pe locurile de muncã, pentru
expuşii profesional, existã ...........................................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespund:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
m) dozele mãsurate în exteriorul obiectivului, pentru populaţie, existã
...............,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
corespund:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
n) contaminarea nefixatã a suprafeţelor din zonele de lucru cu surse
deschise ..............,
corespunde:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
o) controlul contaminãrii echipamentelor de lucru personal, conform
normelor ................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
p) contaminarea mediului în zona din jurul obiectivului, cu posibil impact
asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei rezidente în zonã în limita
admisã ..................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
r) în expunerea medicalã sunt prevãzute mãsurãtori de referinţã pentru
aparat şi procedurã (dupã caz) .......................................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
s) dozele mãsurate la locurile de muncã, ................................,
corespund:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
ş) dozele mãsurate la locurile unde se pot afla persoane din populaţie,
................,
corespund:
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
t) existã determinarea standard a debitului instalaţiei de radioterapie
externã cu energii înalte în condiţii de referinţã (dupã caz) .........,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
ţ) existã participarea la un program de intercomparare a dozelor în radio-
terapia externã cu energii înalte (dupã caz) ..........................,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
u) existã un control al dozelor eliberate în diagnosticul radiologie
(dupã caz) ..............,
┌─────┬──────┐
│ DA │ NU │
└─────┴──────┘
CONCLUZII:
A. Sunt îndeplinite integral condiţiile pentru eliberarea autorizaţiei sani-
tare solicitate.
B. Sunt îndeplinite parţial condiţiile pentru autorizare; cu urmãtoarele
observaţii ..............................................................
.........................................................................
.........................................................................
C. Nu sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea autorizaţiei sanitare
solicitate, deoarece s-au constatat urmãtoarele nerespectãri ale legisla-
ţiei în vigoare
.........................................................................
.........................................................................
Ca urmare se vor face remedierile care se impun ( conform referatului de
evaluare ) şi se va relua procesul de autorizare sanitarã.
Notã: dacã situaţia o impune, se pot detalia pe pagini anexate, motivele
respingerii, cu indicarea remedierilor necesare.
Certificat conformitate, Efectuat evaluarea:
ŞEF LABORATOR (semnãtura)
....................... ...................