Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME PROPRII din 14 mai 2002  de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, adaptate la specificul organizarii asistentei medicale in reteaua sanitara a ministerelor si institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME PROPRII din 14 mai 2002 de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, adaptate la specificul organizarii asistentei medicale in reteaua sanitara a ministerelor si institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti

EMITENT: SERVICIUL DE INFORMATII EXTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 585 din 7 august 2002

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc reguli de aplicare a contractelor-cadru aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.244/2001 , <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.245/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.330/2001 şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţelele sanitare proprii din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.
(2) Prevederile prezentelor norme, în mãsura în care nu dispun altfel, se completeazã cu dispoziţiile normelor metodologice aprobate prin ordinele preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi ale preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001, nr. 604/4.188/2001, nr. 629/4.233/2001 şi nr. 630/4.234/2001.
(3) Prezentele norme se aplica începând cu data intrãrii în vigoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.244/2001 , <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.245/2001 , <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.330/2001 şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.331/2001 .
ART. 2
Furnizorii de servicii medicale din reţelele sanitare aparţinând sistemului apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti sunt cei prevãzuţi la <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 56/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 458/2001 .
ART. 3
Atribuţiile ce revin potrivit legii direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti în domeniul asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate sunt exercitate de cãtre direcţiile medicale sau de alte structuri similare ale ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti în cadrul reţelelor sanitare proprii.
ART. 4
(1) În vederea încheierii contractului furnizorii de servicii medicale vor prezenta documentele prevãzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate. Certificatului de înregistrare în registrul unic al cabinetelor medicale îi este asimilat actul de înfiinţare a furnizorilor de servicii medicale.
(2) La încheierea contractului de furnizare de servicii farmaceutice furnizorii vor prezenta documentele prevãzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu excepţia certificatului de înmatriculare la registrul comerţului.
ART. 5
Toate documentele care stau la baza încheierii şi derulãrii contractului de furnizare de servicii medicale şi farmaceutice în baza prezentelor norme şi care sunt confidenţiale datoritã specificului instituţiilor respective se certifica prin semnatura reprezentanţilor legali ai furnizorilor, care vor rãspunde de exactitatea şi realitatea datelor transmise şi/sau raportate. Aceste documente se prezintã spre verificare de reprezentanţii legali ai furnizorilor numai reprezentanţilor abilitaţi de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi agreati de furnizor.
ART. 6
Modelele contractelor de furnizare de servicii medicale şi farmaceutice, adaptate situaţiilor specifice, dupã caz, care se încheie între Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi furnizorii de servicii medicale din reţelele ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, sunt prevãzute în anexele nr. 1-6.

CAP. 2
Asistenta medicalã primara

SECŢIUNEA I
Modalitãţi de contractare

ART. 7
Pentru cabinetele medicale de unitate/infirmerii contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara se încheie între spitalul militar, spitalul penitenciar sau alte unitãţi sanitare care coordoneazã activitãţile medicale din aceste cabinete şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, conform reglementãrilor specifice.
ART. 8
Pentru cabinetele medicale aflate în structura centrelor medicale judeţene şi ale municipiului Bucureşti contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara se încheie de reprezentantul legal al centrului medical şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 9
Contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara pentru cabinetele medicale aflate în structura/coordonarea centrelor medicale de diagnostic şi tratament sau a altor unitãţi sanitare similare se încheie de reprezentantul legal al acestora şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 10
Contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara pentru cabinetele medicale aflate în structura spitalelor din reţelele sanitare aparţinând ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti se încheie de reprezentantul legal al acestor spitale şi de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 11
Listele cuprinzând asiguraţii Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, pe baza cãrora se încheie contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara, se întocmesc cu respectarea specificului ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, dupã cum urmeazã:
a) pentru cabinetele medicale de unitate/infirmerii listele care includ şi militari în termen, elevi şi studenţi militari, deţinuţi se certifica de cãtre comandantul unitãţii şi de cãtre reprezentantul legal al unitãţii sanitare în coordonarea cãreia se afla cabinetul medical; medicul din cabinetul medical de unitate/infirmerie are obligaţia de a aduce la cunostinta medicului de familie de la care a plecat asiguratul, prin comunicare scrisã, în termen de 15 zile, includerea acestuia pe lista sa;
b) pentru cabinetele medicale care funcţioneazã în sistemul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti şi în care se acorda asistenta medicalã anumitor categorii de asiguraţi a cãror identitate nu poate fi divulgatã din motive de siguranta nationala, precum şi pentru cabinetele medicale în care se acorda asistenta medicalã retinutilor şi arestatilor preventiv listele vor fi raportate numeric, conform metodologiei stabilite de comun acord de ministerele şi instituţiile cu reţea sanitarã proprie şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 12
Pentru asiguraţii care vireazã contribuţia la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi care se gãsesc înscrişi pe listele unor medici de familie care au încheiat contract cu casele de asigurãri de sãnãtate judeţene sau a municipiului Bucureşti, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti va confirma, în scris, caselor de asigurãri de sãnãtate respective calitatea de asigurat al Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, precum şi faptul ca nu sunt înscrişi pe listele unor medici de medicina generalã acreditaţi ca medic de familie, care sunt în relaţii contractuale cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.

SECŢIUNEA II
Modalitãţi de colectare a contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate pentru unele categorii speciale de asiguraţi şi modalitãţi de plata a furnizorilor în asistenta medicalã primara

ART. 13
Contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate pentru arestatii preventiv se vireazã lunar de cãtre ordonatorul de credite cu ordin de plata întocmit separat pentru aceste categorii de asiguraţi, iar declaraţia pentru contribuţia la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, împreunã cu fotocopia ordinului de plata vizat de trezorerie vor fi remise la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 14
Plata furnizorilor de servicii medicale pentru asistenta medicalã acordatã arestatilor preventiv se efectueazã pe baza raportarilor numerice, dupã urmãtoarele formule, adaptate formularelor de raportare stabilite prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate:


total numãr de arestaţi preventiv
în fiecare zi a lunii
─────────────────────────────── = numãr mediu de arestaţi preventiv pe luna
numãr de zile calendaristice

numãr mediu de arestaţi x 10
preventiv pe luna
──────────────────────────── = numãr de puncte neajustate pe luna
12


Numãrul iniţial de arestaţi preventiv se va stipula în contract şi va fi cel existent la data de 1 ianuarie 2002.
Cheia de control şi plata serviciilor medicale raportatã la numãrul mediu de arestaţi preventiv pe luna se fac prin comparare cu nivelul contribuţiei la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, calculat dupã urmãtoarea formula:



total numãr de arestaţi preventiv
aflaţi în arest în fiecare zi a lunii x 2 salarii minime brute pe ţara x 7%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
numãr de zile calendaristice



ART. 15
Casele judeţene de asigurãri de sãnãtate şi a municipiului Bucureşti vor comunica medicului pe lista cãruia se aflau aceste categorii de asiguraţi pana la intrarea în arest preventiv datele primite trimestrial de la serviciile de specialitate din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene şi al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv datele de identitate ale acestora, durata cat s-au aflat în arest, precum şi numãrul de puncte per capita pentru care Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti a efectuat plata, fãcând regularizarea corespunzãtoare.
ART. 16
În centrele medicale de diagnostic şi tratament, în centrele medicale judeţene şi ale municipiului Bucureşti calculul punctelor aferente asistenţei medicale în afarã programului de lucru realizat de cãtre medicii care asigura permanenta se calculeazã dupã formula:
numãr de puncte/ora x numãr de ore lucrate/zi x numãr de zile lucrate x numãr de medici
ART. 17
Pentru perioada de absenta a medicului care acorda asistenta medicalã primara ministerele şi instituţiile în a cãror subordine se afla acesta organizeazã preluarea activitãţii medicale de cãtre un alt medic, comunicând despre acesta Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 18
Direcţiile medicale sau alte structuri similare acestora din cadrul ministerelor şi instituţiilor din sistemul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti vor pune la dispoziţie Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti liste cuprinzând medicii cu licenta de înlocuire, fãrã obligaţii contractuale, cum este şi cazul medicilor militari pensionari sau disponibilizaţi, care pot prelua activitatea în condiţiile legii.
ART. 19
Dispoziţiile art. 12 teza întâi din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 604/4.188/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara nu sunt aplicabile militarilor în termen, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învãţãmânt militare, precum şi persoanelor private de libertate.
ART. 20
Medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele judeţene de asigurãri de sãnãtate, respectiv a municipiului Bucureşti, care au înscrişi pe lista proprie asiguraţi ai Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, vor prescrie medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã pentru aceştia, pe recepte tip Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, în vederea decontãrii medicamentelor de cãtre aceasta casa de asigurãri de sãnãtate, şi vor elibera scrisori de trimitere personalizate pentru sistemul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.
ART. 21
(1) Numãrul total de puncte se ajusteaza şi în raport de condiţiile în care se desfãşoarã activitatea, astfel: criteriile de încadrare a cabinetului medical în una dintre cele 3 condiţii de desfãşurare a activitãţii se aproba prin ordin comun al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, al ministrului apãrãrii naţionale, ministrului de interne, ministrului justiţiei, directorului Serviciului Roman de Informaţii, directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, directorului Serviciului de Informaţii Externe şi al directorului Serviciului de Protecţie şi Paza:
a) pentru zone izolate, cu pana la 20%;
b) pentru condiţii grele, cu pana la 40%;
c) pentru condiţii foarte grele, cu pana la 60%.
(2) Lista cuprinzând cabinetele medicale în care se acorda asistenta medicalã primara la care se aplica majorãrile de mai sus şi procentul de majorare corespunzãtor se stabileşte anual de direcţiile medicale sau de alte structuri similare din ministerele şi instituţiile din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti în cadrul reţelelor sanitare proprii şi se aproba anual de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.

CAP. 3
Modalitãţile de plata în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice

ART. 22
Numãrul de investigaţii paraclinice negociat între furnizorii de servicii paraclinice şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se stabileşte în limita numãrului de investigaţii paraclinice efectuate în anul precedent, cu încadrarea în suma prevãzutã cu aceasta destinaţie. Numãrul de investigaţii paraclinice poate fi renegociat dacã fondul cu aceasta destinaţie suferã modificãri în cursul anului sau dacã se înregistreazã economii la alţi furnizori de servicii paraclinice, cu încadrarea în sumele alocate cu aceasta destinaţie.
ART. 23
Decontarea de cãtre Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti a serviciilor medicale stomatologice preventive şi a tratamentelor stomatologice se face în limita unui plafon trimestrial pe fiecare medic în cazul cabinetelor medicale din unitãţile sanitare ambulatorii de specialitate aparţinând ministerelor cu reţele sanitare proprii, precum şi în cadrul ambulatoriilor de specialitate integrate spitalelor din reţeaua ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.
ART. 24
Cabinetele medicale din structurile menţionate la art. 23 vor tine evidenta serviciilor medicale pentru fiecare asigurat, iar documentele justificative ce urmeazã sa fie întocmite în vederea decontãrii de cãtre Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti vor fi adaptate la specificul fiecãrei instituţii şi minister, cu respectarea confidenţialitãţii datelor.

CAP. 4
Modul de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu

ART. 25
Asistenta cu medicamente în tratamentul ambulatoriu se asigura de farmaciile autorizate/acreditate conform prevederilor legale în vigoare, precum şi de farmaciile care funcţioneazã în structura unitãţilor sanitare din ambulatoriul de specialitate din sistemul de apãrare, ordine publica, siguranta nationala şi autoritate judecãtoreascã.
ART. 26
În vederea respectãrii prevederilor speciale cuprinse în legile proprii de organizare şi funcţionare, de care beneficiazã anumite categorii de asiguraţi a cãror identitate nu poate fi divulgatã din motive de siguranta nationala, modalitatea de întocmire/raportare şi verificare a prescripţiilor medicale şi a documentelor justificative va fi stabilitã de comun acord de cãtre ministerele şi instituţiile cu reţea sanitarã proprie şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 27
Medicamentele cu sau fãrã contribuţie personalã se acorda pe baza de prescripţie medicalã eliberata de medicii care se afla în relaţii contractuale cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, precum şi de medicii din cabinetele de unitate din reţeaua apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti aflaţi în relatie contractualã cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, prin intermediul reprezentantului legal al furnizorului de servicii medicale, pentru asiguraţii Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 28
Pentru farmaciile care funcţioneazã în structura unor unitãţi sanitare din ambulatoriile de specialitate din reţeaua sanitarã proprie Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti va acorda, în cadrul sumelor contractate, pana pe data de 5 a lunii, avansuri lunare în limita a 30% din suma corespunzãtoare lunii respective, în acest sens valoarea contractatã urmând sa fie defalcata în transe lunare.

CAP. 5
Modalitãţile de plata în asistenta medicalã spitaliceasca

ART. 29
(1) Numãrul de cazuri de spitalizare/spital şi secţie se negociaza diferenţiat pentru asiguraţii Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi cei ai altor case de asigurãri de sãnãtate, în funcţie de numãrul de cazuri de spitalizare/spital şi secţie stabilit ca medie a numãrului de internari pe ultimii 5 ani/spital şi de gradul de adresabilitate la spitalul/secţia respectiva. Numãrul anual de cazuri negociat se defalcheaza pe trimestre.
(2) În cazul în care într-un spital se realizeazã un numãr mai mic de internari în unele secţii, economiile realizate vor fi utilizate pentru plata unui numãr mai mare de internari la nivelul altor secţii din cadrul spitalului, unde se justifica aceasta.
ART. 30
Durata optima de spitalizare/secţii, aprobatã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei pentru spitalele penitenciare, este prevãzutã în anexa nr. 7.
ART. 31
În situaţia în care numãrul de cazuri externate este mai mare decât numãrul cazurilor contractate, ca urmare a unei adresabilitati crescute a acestora, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti poate accepta la decontare aceasta depasire, cu încadrarea în sumele aprobate prin buget pentru servicii medicale spitaliceşti.
ART. 32
Contravaloarea serviciilor medicale spitaliceşti acordate în urma unui accident de munca se recupereazã de cãtre furnizorul de servicii medicale spitaliceşti, prin ordin de încasare, de la unitatea la care s-a înregistrat accidentul de munca.
ART. 33
Suma anuala prevãzutã în bugetul de venituri şi cheltuieli, respectiv suma prevãzutã în contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, se defalcheaza de cãtre spitale pe trimestre, cu acordul direcţiilor medicale sau al structurilor similare ale ministerelor, în funcţie de subordonare, şi al Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 34
Spitalele vor raporta direcţiilor medicale sau structurilor similare şi Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, pana la data de 5 a lunii curente pentru luna expiratã, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, respectiv realizarea indicatorilor cantitativi şi calitativi comparativ cu cei contractati.
ART. 35
Trimestrial, pana la data de 5 a lunii urmãtoare expirãrii unui trimestru, spitalele vor raporta direcţiilor medicale sau structurilor similare şi Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti execuţia bugetului, respectiv realizarea indicatorilor trimestriali comparativ cu cei contractati.
ART. 36
Lunar, pana la data de 10 a lunii curente pentru luna expiratã, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti va raporta centralizat Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, respectiv realizarea de cãtre spitale a indicatorilor cantitativi şi calitativi comparativ cu cei contractati.

CAP. 6
Condiţiile acordãrii serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti şi a altor tipuri de transport medical contractate cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti

ART. 37
Contractul de furnizare de servicii medicale de urgenta prespitalicesti şi a altor tipuri de transport medical se încheie pe baza urmãtoarelor documente:
a) actul de înfiinţare a serviciului de ambulanta, respectiv ordinul sau dispoziţia ministrului/directorului instituţiei cãreia îi aparţine unitatea sanitarã;
b) autorizaţia sanitarã de funcţionare vizata pentru anul în curs;
c) codul fiscal al unitãţii sanitare ce coordoneazã serviciul de ambulanta;
d) contul deschis la trezoreria statului.
ART. 38
Este obligatorie prezenta personalului medico-sanitar din cadrul serviciului de ambulanta în toate tipurile de urgenta.
ART. 39
Documentele cerute pentru contractare, care necesita revizuire periodicã, vor fi prezentate vizate pentru anul în curs. Furnizorul este obligat sa efectueze demersurile necesare în vederea vizarii sau eliberãrii înaintea expirãrii perioadei de valabilitate.
ART. 40
Nerespectarea termenului de depunere a facturii şi a documentelor de raportare, precum şi raportarea incorectã şi incompleta a datelor solicitate atrag nedecontarea în termenul prevãzut.
ART. 41
Serviciile medicale de urgenta prespitalicesti şi alte tipuri de transport medical, acordate în urma unui accident de munca, se factureaza de cãtre serviciul de ambulanta cãtre unitatea la care asiguratul este angajat.
ART. 42
În cazul în care serviciul de ambulanta este solicitat în mod repetat de cãtre un pacient diagnosticat cu o boala cronica şi acesta refuza nejustificat internarea, furnizorul va informa de îndatã Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, aceasta luând mãsurile necesare, mergand pana la nedecontarea contravalorii serviciilor, când se dovedeşte culpa furnizorului, sau, dupã caz, recuperarea de la pacient a contravalorii serviciilor medicale.

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 43
Prezentele norme se aplica în relaţiile contractuale dintre Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice din reţelele sanitare aparţinând ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, precum şi cu furnizorii de dispozitive medicale.
ART. 44
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti deconteazã contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor de cãtre furnizorii de servicii medicale, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care s-a virat contribuţia asiguratului, în limita bugetului aprobat de ordonatorul principal de credite.
ART. 45
Recuperarea sumelor pentru asiguraţii care vireazã contribuţia la alte case de asigurãri de sãnãtate şi care beneficiazã de asistenta medicalã în unitãţile sanitare din reţeaua sanitarã a apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti se va face potrivit metodologiei stabilite prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, limita de cheltuieli corespunzãtoare putând fi asigurata o data cu rectificarea bugetului sau/şi prin virari de credite potrivit legii.
ART. 46
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1


────────
la norme
────────

CONTRACT
de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã primara

I. Pãrţile contractante

Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumita în continuare C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., cu sediul în ......, str. ....... nr. ..., sectorul ...., telefon/fax ...., având codul fiscal nr. .. şi contul nr. ......, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, reprezentatã prin preşedinte/director general ......... şi director general adjunct economic/director financiar contabil .....................
şi
Spitalul militar/Penitenciarul ......, în calitate de unitate sanitarã care gestioneazã activitãţile specifice din infirmerii, reprezentat prin ......., cu Autorizaţia de înfiinţare nr. ....., Autorizaţia sanitarã nr. ....., având sediul în oraşul ....., str. ...... nr. ......., judeţul ....., telefon ......, cont nr. ..., deschis la trezoreria ......., cod fiscal nr. ............, polita de asigurare de malpraxis nr. .............

II. Obiectul contractului

Art. 1.- Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de servicii medicale în asistenta medicalã primara, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.244/2001 , normelor metodologice de aplicare a acestuia, Normelor proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, precum şi decontarea de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. a serviciilor de asistenta medicalã primara asigurate de medicii de medicina generalã din infirmerii, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 443/1998 privind reorganizarea şi finanţarea unor unitãţi sanitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

III. Serviciile medicale furnizate

Art. 2. - Serviciile medicale furnizate în asistenta medicalã primara, detaliate în Normele de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara, sunt urmãtoarele:
a) servicii profilactice;
b) servicii de urgenta;
c) servicii medicale curative;
d) servicii speciale;
e) activitãţi de suport.
Art. 3. - (1) Furnizarea serviciilor medicale se face pentru asiguraţii înscrişi pe lista proprie a medicilor prevãzuţi în anexa nr. 1 la prezentul contract.
(2) Furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã primara se desfãşoarã la infirmeriile cuprinse în anexa nr. 2 la prezentul contract.

IV. Durata contractului

Art. 4. - Prezentul contract produce efecte de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002.
Art. 5. - Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor contractante în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara pe anul 2002.

V. Obligaţiile pãrţilor contractante

A. Obligaţiile C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

Art. 6. - C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are urmãtoarele obligaţii:
a) sa plãteascã spitalului sumele cuvenite pentru activitãţile de medicina primara efectiv prestate asiguraţilor în cadrul infirmeriilor a cãror activitate medicalã este gestionata de acest spital, pe baza facturilor emise de furnizorii de servicii medicale;
b) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale, precum şi acreditarea personalului medical angajat;
c) sa verifice activitatea furnizorilor de servicii medicale primare prevãzute în prezentul contract;
d) sa efectueze controlul legalitãţii, necesitãţii, oportunitãţii, economicitatii şi realitãţii privind contravaloarea serviciilor medicale prestate de cãtre medicii din infirmerii, precum şi modul de centralizare, raportare şi plata efectivã a serviciilor medicale gestionate de spital;
e) sa verifice prescrierea medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã din partea asiguraţilor şi a investigatiilor medicale paraclinice recomandate de furnizorii de servicii medicale în asistenta medicalã primara, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
f) sa comunice furnizorului de servicii medicale, în vederea actualizãrii listelor proprii, numele persoanelor care şi-au pierdut calitatea de asigurat prin neplata contribuţiei ce revine ca obligaţie de plata asiguratului;
g) sa informeze furnizorul de servicii medicale în asistenta medicalã primara asupra condiţiilor de contractare.

B. Obligaţiile spitalului

Art. 7. - Spitalul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa prezinte lista iniţialã a asiguraţilor C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. înscrişi şi sa actualizeze lunar aceasta lista;
b) sa gestioneze activitãţile din infirmerii, conform prevederilor ordinului comun al ministrului apãrãrii naţionale şi al preşedintelui C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., emis în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 443/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în baza normelor metodologice elaborate de Direcţia financiarã şi Direcţia de asistenta medicalã din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale;
c) sa asigure confidenţialitatea datelor rezultate din derularea prezentului contract;
d) sa centralizeze documentele justificative lunare în baza cãrora se va realiza decontarea sumelor cuvenite, conform ordinului comun al ministrului apãrãrii naţionale şi al preşedintelui C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., şi sa le trimitã la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. în termen de 3 zile;
e) sa îndrume şi sa verifice corectitudinea actului medical prestat de medicii de medicina generalã din infirmerii;
f) sa verifice modul în care se asigura acordarea asistenţei medicale pentru cazurile de urgenta;
g) sa utilizeze în mod eficient sumele obţinute în baza contractului cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. şi sa respecte destinaţia acestora în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 443/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

VI. Modalitãţi de plata

Art. 8. - Modalitãţile de plata în asistenta medicalã primara sunt:
1. plata per capita prin tarif/persoana asigurata;
2. tarif/serviciu medical, cuantificat în puncte, pentru asiguraţii din listele medicilor.
Pentru medicii nou-veniti într-o localitate se asigura un venit echivalent cu un salariu şi o suma necesarã pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare a cabinetului, stabilite potrivit Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara.
1.1. Plata per capita se face conform art. 1 alin. (2) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 604/4.188/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara.
Valoarea estimatã a unui punct pentru plata per capita este unica pe ţara, de ......... lei.
1.2. Numãrul de puncte calculat conform art. 1 alin. (2) lit. a) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 604/4.188/2001 se ajusteaza:
a) în funcţie de condiţiile în care îşi desfãşoarã activitatea medicul de medicina generalã din infirmerie:
- zone izolate: DA/NU ......%;
- condiţii grele: DA/NU ......%;
- condiţii foarte grele: DA/NU ......%;
- localitãţi izolate cu condiţii grele sau foarte grele, cu numãr mic de locuitori: DA/NU ......%;
b) în funcţie de gradul profesional:
- medic primar +20%;
- medic fãrã grad profesional -10%.
2. Plata/serviciu medical se face conform art. 1 alin. (3) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 604/4.188/2001.
Valoarea estimatã a unui punct pentru plata/serviciu este unica pe ţara şi se stabileşte pentru fiecare trimestru, conform prevederilor art. 9 alin. (4) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 604/4.188/2001.
Art. 9. - (1) C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are obligaţia sa deconteze, în termen de maximum 20 de zile de la încheierea lunii, contravaloarea serviciilor medicale furnizate potrivit contractelor încheiate între spitalul militar/penitenciar şi medicii de medicina generalã din infirmerii, la valoarea estimatã a punctului per capita şi pe serviciu medical.
(2) Pana la data de 30 a lunii urmãtoare trimestrului expirat se face decontarea drepturilor bãneşti ale medicilor de medicina generalã ca urmare a regularizarilor în funcţie de valoarea definitiva a punctului per capita şi a punctului pe serviciu medical.
(3) Valoarea definitiva a punctului per capita se diminueazã cu câte 10% pentru trimestrul în care se constata abuzuri sau prescrieri nejustificate de medicamente cu sau fãrã contribuţie din partea asiguratului şi/sau recomandãri de investigaţii paraclinice nejustificate, constatate în urma verificãrilor efectuate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., direcţiile medicale sau alte structuri similare din ministerele şi instituţiile din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti în cadrul reţelelor sanitare proprii şi de Colegiul Medicilor din România.
(4) Neefectuarea, datoritã medicului de medicina generalã, conform planificarii, în proporţie de peste 20%, a controalelor obligatorii prevãzute la art. 13 alin. (1) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã primara, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.244/2001 , atrage diminuarea veniturilor aferente plãţii per capita pentru trimestrul respectiv cu 10%.
Art. 10. - (1) Virarea sumelor aferente plãţii per capita şi plãţii pe serviciu medical se face de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. în contul spitalului nr. ....., deschis la trezoreria ............. .
(2) Decontarea sumelor pentru plata per capita şi pe serviciu medical se face pe baza documentelor justificative impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

VII. Calitatea serviciilor medicale

Art. 11. - (1) Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
(2) Respectarea criteriilor de calitate a serviciilor medicale furnizate de cãtre medici în sistemul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti va fi controlatã de direcţiile medicale sau de alte structuri similare din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii, împreunã cu Serviciul medical al Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi cu Colegiul Medicilor din România.

VIII. Rãspunderea contractualã

Art. 12. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 13. - În cazul în care termenele de plata prevãzute la art. 9 nu sunt respectate din vina C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., aceasta este obligatã la plata unor majorãri de întârziere egale cu majorãrile ce se aplica pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
Art. 14. - Reprezentantul legal al spitalului cu care C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil sau penal în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 15. - Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
Art. 16. - Clauza specialã
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus despre începerea şi încetarea cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(4) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte contractantã poate cere rezilierea contractului.

IX. Contravenţii

Art. 17. - Refuzul furnizorilor de servicii medicale în asistenta medicalã primara de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a serviciilor furnizate şi documentele în baza cãrora se deconteazã serviciile realizate conduce la amânarea decontãrii de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. a serviciilor medicale prestate, pana în momentul efectuãrii urmatorului control.

X. Încetarea contractului

Art. 18. - Prezentul contract poate fi denunţat în mod unilateral de cãtre oricare dintre pãrţile contractante, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 10 zile anterior datei de la care se doreşte rezilierea contractului.
Art. 19. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

XI. Corespondenta

Art. 20. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor contractante.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei sediului (inclusiv telefon, fax) ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XII. Modificarea contractului

Art. 21. - Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare, cu cel puţin 10 zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea. Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi contractante şi este parte integrantã a acestui contract.
Art. 22. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor numai cu acordul pãrţilor.
Art. 23. - Valorile definitive ale punctului "per capita" şi pe serviciu sunt cele calculate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi nu sunt elemente de negociere între pãrţile contractante.
Art. 24. - Clauza specialã
(1) Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile contractante convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.
(2) Dacã expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare pe durata prezentului contract, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare pe toatã durata de valabilitate a contractului.

XIII. Soluţionarea litigiilor

Art. 25. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
Art. 26. - Hotãrârile comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 25 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIV. Alte clauze
..............................................................
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat astãzi ..................., în doua exemplare a câte ......... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.





C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Spitalul militar/penitenciar
Preşedinte/Director general,

Director general adjunct economic/ Reprezentant legal
Director financiar contabil, al infirmeriilor din raza
teritorialã a spitalului,

Vizat
───────
Oficiul juridic



ANEXA 1


──────
la contract
────────────
1. ...., grad profesional ....., codul medicului ....... acreditat de comisia de acreditare ...... prin ..... nr. ..... din ..... şi având un numãr de ...... asiguraţi înscrişi pe lista proprie;
2. ...., grad profesional ....., codul medicului ....... acreditat de comisia de acreditare ...... prin ..... nr. ..... din ..... şi având un numãr de ...... asiguraţi înscrişi pe lista proprie;
3. ...., grad profesional ....., codul medicului ....... acreditat de comisia de acreditare....... prin ..... nr. ..... din ..... şi având un numãr de ...... asiguraţi înscrişi pe lista proprie;
.
.
.

ANEXA 2
──────
la contract
────────────

Furnizarea serviciilor medicale se desfãşoarã la urmãtoarele unitãţi ale furnizorului:
1. ...... din ......, sectorul/judeţul ......, tel./fax ......, cu Autorizaţia sanitarã de funcţionare nr. ......./......, eliberata de ......, şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../.........
2. ...... din ......, sectorul/judeţul ......, tel./fax ......, cu Autorizaţia sanitarã de funcţionare nr. ......./......, eliberata de ......, şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../........;
.
.
.

ANEXA 2
──────
la norme
──────────

CONTRACT
de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu pentru specialitatile clinice

I. Pãrţile contractante

Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumita în continuare C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., cu sediul în ......, str. ...... nr. ...., sectorul ......, telefon/fax ......, având codul fiscal nr. ..... şi contul nr. .............., deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, reprezentatã prin preşedinte/director general ........ şi director general adjunct economic/director financiar contabil ........ ,
şi
Furnizorul de servicii medicale ..................., organizat:
- unitate sanitarã ambulatorie de specialitate aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie ................., reprezentatã prin ................;
- ambulatoriu de specialitate integrat spitalului ........., reprezentant legal ......, cu Autorizaţie de înfiinţare nr. ......, Certificat de înregistrare nr. ......, Autorizaţie sanitarã nr. ........., având sediul în municipiul/oraşul .........., str. ...... nr. ......, bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......, telefon .........., cont nr. ......., deschis la trezoreria statului, cod fiscal nr. ......, copie de pe dovada asigurãrii pentru malpraxis pentru fiecare medic pe care îl reprezintã

II. Obiectul contractului

Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu pentru specialitatile clinice, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.245/2001 , normelor metodologice de aplicare a acestuia, precum şi Normelor proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.

III. Serviciile medicale de specialitate furnizate

Art. 2. - Furnizorul presteazã servicii medicale asiguraţilor, conform anexei nr. 3 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, în urmãtoarele specialitãţi:
a) ...........................;
b) ...........................;
c) ...........................;
.
.
.
Art. 3. - Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate se desfãşoarã şi în urmãtoarele unitãţi ale furnizorului, altele decât sediul principal:
1. ..... din ....., str. ...... nr. ..., bl. ..., sc. ...., sectorul/judeţul ......, tel./fax ......, cu Autorizaţia de funcţionare nr. ..../..., eliberata de ....., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../......;
2. ..... din ....., str. ...... nr. ..., bl. ..., sc. ...., sectorul/judeţul ......, tel./fax ......, cu Autorizaţia de funcţionare nr. ..../..., eliberata de ....., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../......;
3. ..... din ....., str. ...... nr. ..., bl. ..., sc. ...., sectorul/judeţul ......, tel./fax ......, cu Autorizaţia de funcţionare nr. ..../..., eliberata de ....., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ...../......;
.
.
.
Art. 4. - Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice se face de cãtre urmãtorii medici:
1. ......, acreditat de comisia de acreditare ............ prin .......... nr. ......... din ............;
2. ......, acreditat de comisia de acreditare ............ prin .......... nr. ......... din ............;
3. ......, acreditat de comisia de acreditare ............ prin .......... nr. ......... din ............;
.
.
.
Art. 5. - (1) Serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu în sistemul asigurãrilor de sãnãtate se acorda în baza biletului de trimitere întocmit de cãtre medicul de familie al asiguratului, medicul din cabinetele medicale şcolare sau studenţeşti - pentru elevi, respectiv studenţi -, medicii din cabinetele de unitate aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, precum şi pe baza de scrisoare medicalã de la medicii de specialitate din spitale, în situaţia în care este necesar un tratament ambulatoriu înainte de internarea în spital sau atunci când este necesar un astfel de tratament dupã externare, cu excepţia urgentelor şi afectiunilor confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, situaţie în care medicii de specialitate vor solicita persoanelor respective actele care dovedesc calitatea de asigurat.
(2) Serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu se acorda şi pe baza biletului de trimitere de la un alt medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate, numai în situaţia în care asiguratul a beneficiat de serviciile medicale de specialitate din partea medicului respectiv.

IV. Durata contractului

Art. 6. - Prezentul contract produce efecte de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002.
Art. 7. - Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor contractante pe toatã durata de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice.

V. Obligaţiile pãrţilor contractante

A. Obligaţiile C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

Art. 8. - C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are urmãtoarele obligaţii:
a) sa verifice activitatea furnizorilor de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate, conform contractelor încheiate cu aceştia;
b) sa verifice recomandãrile pentru investigaţii paraclinice şi prescrierea medicamentelor de cãtre furnizorii de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
c) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale, precum şi acreditarea personalului medical angajat;
d) sa deconteze furnizorilor de servicii medicale contravaloarea serviciilor contractate şi prestate asiguraţilor proprii, pe baza facturii însoţite de desfasuratoarele privind activitatea realizatã, în urma verificãrii acestora;
e) sa informeze permanent furnizorii de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate asupra condiţiilor de contractare.

B. Obligaţiile furnizorului de servicii medicale

Art. 9. - Furnizorul de servicii medicale are urmãtoarele obligaţii:
a) sa acorde servicii de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate asiguraţilor numai pe baza biletului de trimitere, cu excepţia urgentelor şi afectiunilor confirmate, care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate;
b) sa presteze servicii medicale pentru cazurile cu consecinţe negative asupra sãnãtãţii publice, pentru persoanele prevãzute în lista suplimentarã a medicului de familie, pe baza biletului de trimitere al acestuia. Medicii care acorda aceste servicii sunt desemnaţi de cãtre direcţiile de sãnãtate publica şi mentionati în biletul de trimitere;
c) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa respecte condiţiile de prescriere a medicamentelor prevãzute în Nomenclatorul de medicamente, conform reglementãrilor în vigoare, şi sa înscrie în mod obligatoriu pe fiecare prescripţie medicalã sintagma "afectiune acuta/subacuta sau cronica", dupã caz;
d) sa nu refuze acordarea asistenţei medicale asiguraţilor în caz de urgenta, ori de câte ori se solicita aceste servicii medicale;
e) sa respecte criteriile de calitate a serviciilor medicale şi criteriile de calitate pentru activitatea desfasurata la nivelul cabinetelor medicale de specialitate din ambulatoriul de specialitate;
f) sa ofere relaţii asiguraţilor despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat, precum şi despre serviciile oferite, modul în care vor fi furnizate acestea şi sa îi consilieze în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
g) sa respecte confidenţialitatea prestaţiei medicale;
h) sa factureze lunar, pana la data de 3 a lunii urmãtoare, în vederea decontãrii de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., activitatea realizatã conform reglementãrilor legale în vigoare;
i) sa respecte normele de raportare a bolilor, conform reglementãrilor legale în vigoare;
j) sa respecte dreptul la libera alegere de cãtre asigurat a medicului de specialitate şi a unitãţii sanitare, în limitele de calitate impuse de activitatea medicalã;
k) sa îşi stabileascã programul de activitate, sa îl respecte şi sa îl afiseze la loc vizibil la cabinetul medical, cu respectarea prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, şi sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul medical angajat;
l) sa informeze medicul de familie, prin scrisoare medicalã expediatã direct, despre diagnosticul şi tratamentele recomandate; sa transmitã rezultatele investigatiilor paraclinice medicului care a solicitat aceste investigaţii;
m) sa acorde servicii medicale de specialitate tuturor asiguraţilor, fãrã nici o discriminare, folosind totodatã formele cele mai eficiente de tratament;
n) sa anunţe casa de asigurãri de sãnãtate despre orice modificare a datelor care au stat la baza încheierii contractului cu aceasta;
o) sa acorde asistenta medicalã asiguraţilor, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care s-a virat contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate pentru aceştia;
p) sa nu încaseze de la asiguraţi contribuţie personalã pentru serviciile medicale furnizate care se suporta integral de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, conform listelor şi condiţiilor prevãzute în norme;
q) sa afiseze la loc vizibil la cabinetul medical numele casei sau caselor de asigurãri de sãnãtate cu care se afla în relaţii contractuale;
r) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a pacientilor;
s) sa elibereze certificate de concediu medical, certificate medicale pentru îngrijirea copilului bolnav etc., conform prevederilor legale;
t) sa transmitã lunar datele şi informaţiile solicitate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor pe care le-a consultat ori tratat, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
u) sa accepte controlul din partea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind modul de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului;
v) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

VI. Modalitãţi de plata

Art. 10. - (1) Modalitãţile de plata în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu:
1. tarif pe serviciu medical cuantificat în puncte;
2. tarif pe serviciu în lei pentru serviciile de terapie fizicala efectuate în bazele de tratament, cuprinse în anexa nr. 3 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001.
(2) Valoarea estimatã a unui punct, unica pe ţara, este de .............. lei.
Art. 11. - (1) Decontarea acestor servicii se face lunar, la valoarea estimatã a unui punct, în termen de 20 de zile de la data depunerii facturii şi a decontului. La finele fiecãrui trimestru, dar nu mai târziu de data de 30 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, se face decontarea ca urmare a regularizãrii sumelor cuvenite trimestrului respectiv, la valoarea definitiva a unui punct.
(2) Valoarea definitiva a unui punct se diminueazã cu câte 10% pentru trimestrul în care se constata abuzuri sau prescrieri nejustificate de medicamente cu sau fãrã contribuţie din partea asiguratului şi/sau recomandãri de investigaţii paraclinice nejustificate, constatate în urma verificãrilor efectuate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. şi direcţia medicalã în subordinea cãreia îşi desfãşoarã activitatea furnizorul de servicii medicale.
Clauzele speciale se completeazã pentru fiecare cabinet medical şi fiecare medic de specialitate din componenta furnizorului de servicii medicale cu care s-a încheiat contractul şi alcãtuiesc anexa la prezentul contract.
Art. 12. - Numãrul de puncte calculat conform Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001 se majoreazã:
a) în funcţie de gradul profesional:
- medic primar .............................. %;
b) în funcţie de condiţiile în care se desfãşoarã activitatea:
- zone izolate: DA/NU..............%;
- condiţii grele: DA/NU..............%;
- condiţii foarte grele: DA/NU..............%.
Valoarea contractului pentru serviciile medicale, cuantificata în puncte, este de........................... .

VII. Calitatea serviciilor medicale

Art. 13. - Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã

Art. 14. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 15. - În cazul în care termenele de plata prevãzute la art. 11 alin. (1) nu sunt respectate din vina casei de asigurãri de sãnãtate, aceasta este obligatã la plata unor majorãri de întârziere egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
Art. 16. - Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
Art. 17. - Reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare. Pentru sumele necuvenite încasate în plus de furnizor ca urmare a raportarilor eronate se percep penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
Art. 18. - Clauza specialã
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz. Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus despre începerea şi încetarea cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(3) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte contractantã poate cere rezilierea contractului.

IX. Contravenţii

Art. 19. - Refuzul furnizorilor de servicii medicale de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a serviciilor furnizate şi documentele în baza cãrora se deconteazã serviciile realizate conduce la amânarea decontãrii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate a serviciilor medicale prestate, pana la momentul efectuãrii urmatorului control.

X. Încetarea contractului

Art. 20. - Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a caselor de asigurãri de sãnãtate în termen de 10 zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile furnizorului acesta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei sanitare de funcţionare a furnizorului de servicii medicale;
d) nerespectarea termenelor de raportare, în vederea decontãrii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate a activitãţii realizate conform prezentului contract, pe baza documentelor de raportare, pentru o perioada de maximum doua luni consecutive în cadrul unui trimestru;
e) în situaţia aplicãrii de 3 ori a mãsurii de diminuare a valorii definitive a punctului, pentru abuzuri sau prescrieri nejustificate de medicamente cu sau fãrã contribuţie din partea asiguratului şi/sau pentru recomandãri nejustificate de investigaţii paraclinice;
f) în cazul în care se constata încasarea de contribuţie personalã de la asiguraţi pentru serviciile medicale care se suporta integral de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, conform listelor şi condiţiilor prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001.
Art. 21. - Contractul înceteazã de la data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
b) acordul de vointa al pãrţilor;
c) denunţarea unilaterala a contractului de cãtre oricare dintre pãrţile contractante, printr-o notificare scrisã, cu 45 de zile calendaristice anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 22. - Situaţiile prevãzute la art. 20 şi 21 se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate din oficiu, prin organele sale abilitate, sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Art. 23. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

XI. Corespondenta

Art. 24. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor contractante.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile lucrãtoare de la momentul în care intervin modificãri ale adresei sediului (inclusiv telefon, fax) ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XII. Modificarea contractului

Art. 25. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor.
Art. 26. - Valoarea definitiva a punctului este cea calculatã de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi nu este element de negociere între pãrţile contractante.
Art. 27. - Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 10 zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea. Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi contractante şi este parte integrantã a acestui contract.
Art. 28. Clauza specialã
(1) Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile contractante convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.
(2) Dacã expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare pe durata prezentului contract, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare pe toatã durata de valabilitate a contractului.

XIII. Soluţionarea litigiilor

Art. 29. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
Art. 30. - Hotãrârile comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 29 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIV. Alte clauze

.............................................................................
.............................................................................
Anexa .......... face parte integrantã din prezentul contract.
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi ..........., în doua exemplare a câte ...... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.





C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Furnizor de servicii medicale
Preşedinte/Director general,

Director general adjunct economic/ Reprezentantul legal,
Director financiar contabil,

Vizat
──────
Oficiul juridic



ANEXA 3


──────
la norme
─────────

CONTRACT
de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu pentru specialitatile paraclinice

I. Pãrţile contractante

Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumita în continuare C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., cu sediul în ....., str. ........ nr. ......., sectorul ....., telefon/fax ........, având codul fiscal nr. ....... şi contul nr. ......, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, reprezentatã prin preşedinte/director general ................ şi director general adjunct economic/director financiar contabil .......................
şi
Furnizorul de servicii medicale ......................., organizat:
- unitate sanitarã ambulatorie de specialitate aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie ............, reprezentatã prin ...................;
- ambulatoriu de specialitate integrat spitalului ........, reprezentant legal ..........., cu Autorizaţie de înfiinţare nr. ......, Certificat de înregistrare nr. ...., Autorizaţie sanitarã nr. ......, având sediul în municipiul/oraşul ...., str. ....... nr. ..., bl. ...., sc. ..., et. ...., ap. ....., judeţul/sectorul ........, telefon ......, cont nr. ......, deschis la trezoreria statului, cod fiscal nr. ...., copie de pe dovada asigurãrii pentru malpraxis pentru fiecare medic pe care îl reprezintã

II. Obiectul contractului

Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu pentru specialitatile paraclinice, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.245/2001 , normelor metodologice de aplicare a acestuia, precum şi normelor proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.

III. Serviciile medicale de specialitate furnizate

Art. 2. - Furnizorul presteazã servicii medicale asiguraţilor, conform anexei nr. 5 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, în specialitatile care constituie anexa la prezentul contract.
Art. 3. - Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate se desfãşoarã şi în urmãtoarele unitãţi ale furnizorului, altele decât sediul principal:
1. ....... din ........, str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ....., sectorul/judeţul ......, telefon/fax ...... cu Autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../.......;
2. ....... din ........, str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ....., sectorul/judeţul ......, telefon/fax ....., cu Autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../.......;
3. ....... din ........, str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ....., sectorul/judeţul ......, telefon/fax ....., cu Autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../.......;
4. ....... din ........, str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ....., sectorul/judeţul ......, telefon/fax ....., cu Autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......., şi Acreditarea în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../ ......;
.
.
.
Art. 4. - Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile paraclinice se face de cãtre urmãtorii medici:
1. ........, acreditat de comisia de acreditare ....... prin ..... nr. ...... din ................;
2. ........, acreditat de comisia de acreditare ....... prin ..... nr. ...... din ................;
3. ........, acreditat de comisia de acreditare ....... prin ..... nr. ...... din ............... .

IV. Durata contractului

Art. 5. - Prezentul contract produce efecte de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002.
Art. 6. - Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor contractante pe toatã durata de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice.

V. Obligaţiile pãrţilor contractante

A. Obligaţiile C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

Art. 7. - C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are urmãtoarele obligaţii:
a) sa verifice activitatea furnizorilor de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, conform contractelor încheiate cu aceştia;
b) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale paraclinice, precum şi acreditarea personalului medical angajat;
c) sa deconteze furnizorilor de servicii medicale paraclinice contravaloarea serviciilor contractate şi prestate asiguraţilor proprii, pe baza facturii însoţite de desfasuratoarele privind activitatea realizatã, în urma verificãrii acestora;
d) sa informeze permanent furnizorii de servicii medicale paraclinice din asistenta medicalã ambulatorie de specialitate asupra condiţiilor de contractare.

B. Obligaţiile furnizorului de servicii medicale paraclinice

Art. 8. - Furnizorul de servicii medicale are urmãtoarele obligaţii:
a) sa acorde servicii medicale paraclinice asiguraţilor numai pe baza biletului de trimitere;
b) sa presteze servicii medicale pentru cazurile cu consecinţe negative asupra sãnãtãţii publice, pentru persoanele prevãzute în lista suplimentarã a medicului de familie, pe baza biletului de trimitere al acestuia. Medicii care acorda aceste servicii sunt desemnaţi de cãtre direcţiile de sãnãtate publica şi mentionati pe biletul de trimitere;
c) sa respecte criteriile de calitate a serviciilor medicale paraclinice şi criteriile de calitate pentru activitatea desfasurata la nivelul laboratoarelor medicale;
d) sa ofere relaţii asiguraţilor despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat, precum şi despre serviciile oferite şi despre modul în care vor fi furnizate acestea;
e) sa respecte confidenţialitatea prestaţiei medicale;
f) sa factureze lunar, pana la data de 3 a lunii urmãtoare, în vederea decontãrii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, activitatea realizatã conform reglementãrilor legale în vigoare;
g) sa respecte dreptul la libera alegere de cãtre asigurat a medicului de specialitate şi a unitãţii sanitare, în limitele de calitate impuse de activitatea medicalã;
h) sa îşi stabileascã programul de activitate, sa îl respecte şi sa îl afiseze la loc vizibil la laboratorul medical, cu respectarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, şi sa stabileascã programul de activitate şi sarcinile de serviciu pentru personalul angajat;
i) sa informeze medicul de familie şi medicul de specialitate, prin scrisoare medicalã expediatã direct, despre rezultatele investigatiilor prescrise;
j) sa acorde servicii medicale de specialitate paraclinice tuturor asiguraţilor, fãrã nici o discriminare;
k) sa anunţe casa de asigurãri de sãnãtate despre orice modificare a datelor care au stat la baza încheierii contractului cu aceasta;
l) sa efectueze investigaţii paraclinice asiguraţilor, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care s-a virat contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru aceştia;
m) sa nu încaseze de la asiguraţi contribuţie personalã pentru investigaţiile paraclinice furnizate care se suporta integral de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, conform listelor şi condiţiilor prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001;
n) sa afiseze la loc vizibil la laboratorul medical numele casei sau caselor de asigurãri de sãnãtate cu care se afla în relaţii contractuale;
o) sa accepte controlul din partea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind modul de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului;
p) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

VI. Modalitãţi de plata
Art. 9. - Modalitatea de plata în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriu pentru serviciile paraclinice este tarif pe serviciu medical cuantificat în lei, conform urmatorului tabel:





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Serviciul Tarif Numãr negociat Total lei
crt. paraclinic negociat de servicii*) (col. 2 x col. 3)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
...
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: X X
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



----------
*) Numãrul negociat de servicii este orientativ, cu obligaţia încadrãrii în valoarea contractului.

Suma anuala contractatã este ......................... lei, din care:
- trimestrul I ................ lei;
- trimestrul II ............... lei;
- trimestrul III .............. lei;
- trimestrul IV .............. lei.
Art. 10. - Decontarea acestor servicii se face lunar, în termen de 20 de zile de la data depunerii facturii.

VII. Calitatea serviciilor medicale
Art. 11. - Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
Art. 12. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 13. - În cazul în care termenele de plata prevãzute la art. 10 nu sunt respectate din vina casei de asigurãri de sãnãtate, aceasta este obligatã la plata unor majorãri de întârziere egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
Art. 14. - Furnizorul de servicii medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
Art. 15. - Reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare. Pentru sumele necuvenite încasate în plus de furnizor ca urmare a raportarilor eronate se percep penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
Art. 16. - Clauza specialã:
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz. Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus despre începerea şi încetarea cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(3) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte contractantã poate cere rezilierea contractului.

IX. Contravenţii
Art. 17. - Refuzul furnizorilor de servicii medicale de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a serviciilor furnizate şi documentele în baza cãrora se deconteazã serviciile realizate conduce la amânarea decontãrii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate a serviciilor medicale prestate, pana la momentul efectuãrii urmatorului control.

X. Încetarea contractului
Art. 18. - Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a caselor de asigurãri de sãnãtate în termen de 10 zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile furnizorului acesta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei sanitare de funcţionare a furnizorului de servicii medicale paraclinice;
d) nerespectarea termenelor de raportare, în vederea decontãrii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate a activitãţii realizate conform prezentului contract, pe baza documentelor de raportare, pentru o perioada de maximum doua luni consecutive în cadrul unui trimestru;
e) în cazul în care se constata încasarea de contribuţie personalã de la asiguraţi pentru serviciile medicale paraclinice care se suporta integral de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, conform listelor şi condiţiilor prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001.
Art. 19. - Contractul înceteazã de la data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
b) acordul de vointa al pãrţilor;
c) denunţarea unilaterala a contractului de cãtre oricare dintre pãrţile contractante, printr-o notificare scrisã, cu 45 de zile calendaristice anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 20. - Situaţiile prevãzute la art. 18 şi 19 se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate din oficiu, prin organele sale abilitate, sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Art. 21. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

XI. Corespondenta
Art. 22. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor contractante.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile lucrãtoare de la momentul în care intervin modificãri ale adresei sediului (inclusiv telefon, fax), ce figureazã în prezentul contract, sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XII. Modificarea contractului
Art. 23. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor.
Art. 24. - Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 10 zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea. Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi este parte integrantã a acestui contract.
Art. 25. - Clauza specialã:
(1) Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.
(2) Dacã expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare pe durata prezentului contract, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare pe toatã durata de valabilitate a contractului.

XIII. Soluţionarea litigiilor
Art. 26. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori cu alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
Art. 27. - Hotãrârile comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 26 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIV. Alte clauze
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

Anexa ................... face parte integrantã din prezentul contract.
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi ...................... în doua exemplare a câte .............. pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Furnizor de servicii medicale
Preşedinte/Director general,

Director general adjunct economic/ Reprezentantul legal,
Director financiar contabil,


Vizat
-----
Oficiul juridic

ANEXA 4
-------
la norme
--------

CONTRACT
de furnizare de servicii medicale stomatologice

I. Pãrţile contractante
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumita în continuare C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., cu sediul în ..................................., str. ............................................ nr. ..........., sectorul 1, telefon/fax ....................., având codul fiscal nr. .................... şi contul nr. ..............., deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, reprezentatã prin preşedinte/director general .................. şi director general adjunct economic/director financiar contabil ................................,
şi
Cabinetul medical organizat:
- cabinet care funcţioneazã în structura unei unitãţi sanitare cu personalitate juridicã ....................................., reprezentant legal ......................................;
- unitate sanitarã ambulatorie de specialitate aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie ............................., reprezentant legal ...........................;
- ambulatoriu de specialitate integrat spitalului .................................... aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie ....................., reprezentant legal ......................., cu Autorizaţia/Actului de înfiinţare nr. ................, Certificat de înregistrare nr. ............, cu Autorizaţia sanitarã nr. ............, având sediul în municipiul/oraşul .............., str. ............................ nr. ........, bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ......, judeţul/sectorul ............., telefon ..........., cont nr. ................., deschis la Trezoreria ......................, cod fiscal nr. .........., copie de pe dovada asigurãrii pentru malpraxis pentru fiecare medic/dentist pe care îl reprezintã.

II. Obiectul contractului
Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã de specialitate din ambulatoriul pentru specialitatile stomatologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform prevederilor cuprinse în Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.245/2001 , în normele de aplicare a acestuia, precum şi în Normele proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.

III. Serviciile medicale de specialitate furnizate
Art. 2. - Furnizorul presteazã servicii medicale asiguraţilor, conform anexei nr. 6 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice.
Art. 3. - Furnizarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile stomatologice se desfãşoarã la urmãtoarele unitãţi ale furnizorului, conform anexei nr. 1 la prezentul contract.
Art. 4. - Furnizarea serviciilor medicale stomatologice cãtre asiguraţi se va asigura prin medicii prevãzuţi în anexa nr. 2 la prezentul contract.

IV. Durata contractului
Art. 5. - Prezentul contract produce efecte de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002.
Art. 6. - Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor contractante, pe toatã durata de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice.

V. Obligaţiile pãrţilor contractante
A. Obligaţiile C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.
Art. 7. - C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are urmãtoarele obligaţii:
a) sa verifice activitatea furnizorului de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie stomatologica, conform prezentului contract;
b) sa verifice prescrierea medicamentelor de cãtre furnizorii de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie stomatologica, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
c) sa informeze permanent furnizorii de servicii medicale în asistenta medicalã ambulatorie stomatologica asupra condiţiilor de contractare;
d) sa deconteze furnizorului contravaloarea serviciilor medicale stomatologice contractate şi prestate asiguraţilor proprii, pe baza facturii însoţite de desfasuratoarele privind activitatea realizatã, în urma verificãrii acestora;
e) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale stomatologice, precum şi acreditarea personalului medical angajat.
B. Obligaţiile furnizorului de servicii medicale stomatologice
Art. 8. - Furnizorul de servicii medicale stomatologice are urmãtoarele obligaţii contractuale:
a) sa acorde servicii medicale stomatologice contractate şi sa nu refuze acordarea asistenţei medicale stomatologice în caz de urgenta medicalã, ori de câte ori se solicita aceste servicii medicale;
b) sa respecte dreptul asiguraţilor de a-şi alege medicul stomatolog/dentisul şi unitatea sanitarã;
c) sa informeze, dacã este cazul, medicul de familie al asiguratului despre diagnosticul stabilit, controalele şi tratamentele efectuate sau despre orice alte aspecte care ţin de sãnãtatea asiguratului;
d) sa ofere relaţii asiguraţilor despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat, precum şi despre serviciile oferite, despre modul în care vor fi furnizate acestea şi sa-i consilieze în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
e) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa respecte condiţiile de prescriere a medicamentelor necesare, prevãzute în Nomenclatorul de medicamente, conform reglementãrilor în vigoare;
f) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.;
g) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat a pacientilor;
h) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor, fãrã nici o discriminare, folosind totodatã formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
i) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, demnitatea şi intimitatea acestora, precum şi a prestaţiei medicale;
j) sa transmitã datele şi informaţiile solicitate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor pe care le-a consultat ori tratat, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse;
k) sa accepte controlul din partea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi care face obiectul contractului;
l) sa îşi stabileascã programul de lucru, sa îl respecte şi sa îl afiseze la cabinetul medical într-un loc vizibil, precizând unde se poate adresa asiguratul în situaţii de urgenta survenite în afarã orelor de program: numele medicului stomatolog/dentistului, adresa cabinetului, numãrul de telefon; de asemenea, are obligaţia sa stabileascã activitatea şi sarcinile de serviciu pentru personalul mediu şi auxiliar;
m) sa informeze asiguraţii în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
n) sa participe la acţiunile de profilaxie promovate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.;
o) sa respecte criteriile medicale de calitate a serviciilor medicale şi criteriile de calitate pentru activitatea desfasurata în cabinetele medicale stomatologice din ambulatoriul de specialitate, precum şi la nivelul cabinetelor medicale stomatologice;
p) sa factureze lunar, pana la data de 3 a lunii urmãtoare, în vederea decontãrii de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., activitatea realizatã conform reglementãrilor legale în vigoare;
q) sa respecte normele de raportare a bolilor, conform prevederilor legale în vigoare;
r) sa anunţe C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. despre orice modificare a datelor care au stat la baza încheierii contractului cu aceasta;
s) sa nu încaseze de la asiguraţi contribuţie personalã pentru serviciile medicale stomatologice furnizate care se suporta integral de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., conform listelor şi condiţiilor prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001;
s) sa afiseze la loc vizibil la cabinetul medical numele caselor de asigurãri de sãnãtate cu care are contract;
t) sa transmitã lunar datele şi informaţiile solicitate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor pe care le-a consultat ori tratat, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele impuse de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
t) sa accepte controlul din partea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. privind modul de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului;
u) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.

VI. Modalitãţi de plata
Art. 9. - Modalitatea de plata în asistenta medicalã stomatologica din ambulatoriu este tarif pe serviciu medical cuantificat în lei.
Art. 10. - Decontarea serviciilor medicale stomatologice se face pe baza tarifelor acestora şi în condiţiile prevãzute în anexa nr. 6 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001 şi în limita unui plafon trimestrial/medic stabilit conform art. 23 din normele proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, cu excepţia serviciilor medicale stomatologice de urgenta şi a serviciilor medicale de pedodontie şi ortodontie acordate copiilor sub 18 ani, care se deconteazã la nivelul realizarilor, cu încadrarea în fondurile trimestriale alocate asistenţei medicale stomatologice.
Art. 11. - (1) Decontarea serviciilor medicale stomatologice se face lunar, pana la data de 20 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata. La finele fiecãrui trimestru plafonul se regularizeazã conform art. 12 alin. (3) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001.
(2) În cazul în care se înregistreazã abuzuri sau prescrieri nejustificate de medicamente cu sau fãrã contribuţie din partea asiguratului şi/sau recomandãri paraclinice nejustificate, constatate în urma verificãrilor efectuate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., de direcţiile medicale sau de alte structuri similare din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii împreunã cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România având calitatea de medici militari, contravaloarea serviciilor medicale stomatologice aferente trimestrului respectiv se diminueazã cu 10% pentru fiecare situaţie.
(3) Decontarea sumelor pentru plata serviciilor medicale stomatologice se face pe baza documentelor justificative, conform normelor financiar-contabile.
Art. 12. - Plata serviciilor medicale stomatologice se face în contul nr. ............................, deschis la Trezoreria ..................... .

VII. Calitatea serviciilor medicale
Art. 13. - Serviciile medicale stomatologice furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze, din punct de vedere al calitãţii lor, în normele privind calitatea asistenţei medicale elaborate de comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
Art. 14. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 15. - În cazul în care termenele de plata nu sunt respectate din vina C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., aceasta este obligatã la plata unor majorãri de întârziere egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
Art. 16. - Furnizorul de servicii medicale stomatologice garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
Art. 17. - Reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale cu care C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare. Pentru sumele necuvenite încasate în plus de furnizor ca urmare a raportarilor eronate se percep penalitãţi egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
Art. 18. - Clauza specialã
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz. Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus despre începerea şi încetarea cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(3) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte contractantã poate cere rezilierea contractului.

IX. Contravenţii
Art. 19. - Refuzul furnizorilor de servicii medicale de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a serviciilor furnizate şi documentele în baza cãrora se deconteazã serviciile realizate conduce la amânarea decontãrii de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate a serviciilor medicale prestate, pana în momentul efectuãrii urmatorului control.

X. Încetarea şi rezilierea contractului
Art. 20. - Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã în termen de maximum 30 de zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile furnizorului acesta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) nerespectarea termenelor de raportare, în vederea decontãrii de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate a activitãţii realizate conform prezentei hotãrâri, pe baza documentelor de raportare, pentru o perioada de maximum doua luni consecutive în cadrul unui trimestru;
d) în situaţia aplicãrii de 3 ori a mãsurii de diminuare a contravalorii serviciilor stomatologice, pentru abuzuri sau prescrieri nejustificate de medicamente şi/sau recomandãri nejustificate de investigaţii paraclinice;
e) în cazul în care se constata încasarea de contribuţie personalã de la asiguraţi pentru serviciile medicale care se suporta integral de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., conform listelor şi condiţiilor prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001.
f) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei sanitare de funcţionare a furnizorului.
Art. 21. - Contractul de furnizare de servicii medicale în asistenta medicalã stomatologica înceteazã la data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) dacã medicul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România;
b) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
c) încetarea prin faliment, dizolvare, lichidare, restructurare;
d) pentru grave încãlcãri ale dispoziţiilor legale;
e) prin acordul de vointa al pãrţilor;
f) denunţarea unilaterala a contractului de cãtre oricare parte contractantã, cu condiţia notificãrii intentiei de denunţare cu cel puţin 10 zile anterior datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 22. - Situaţiile prevãzute la art. 20 şi art. 21 lit. a)-d) se constata de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Art. 23. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

XI. Corespondenta
Art. 24. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor contractante.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile calendaristice de la momentul în care intervin modificãri ale adresei sediului, (inclusiv telefon, fax) ce figureazã în prezentul contract, sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XII. Modificarea contractului
Art. 25. - Prezentul contract se poate modifica, prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 10 zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea. Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi este parte integrantã a acestui contract.
Art. 26. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor numai cu acordul pãrţilor.
Art. 27. - Clauza specialã:
(1) Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.
(2) Dacã expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare de funcţionare pe durata prezentului contract, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare de funcţionare pe toatã durata de valabilitate a contractului.

XIII. Soluţionarea litigiilor
Art. 28. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori cu alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
Art. 29. - Hotãrârile comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 28 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIV. Alte clauze
............................................................................
............................................................................
............................................................................

Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat astãzi ......................, în doua exemplare a câte .............. pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Furnizor de servicii
medicale stomatologice
Preşedinte/Director general,

Director general adjunct economic/ Reprezentantul legal,
Director financiar contabil,


Serviciul juridic şi contencios


ANEXA 1
-------
la contract
-----------


1. ..........................................................................
din ..., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., sectorul/judeţul .., tel./fax ...
2. ..........................................................................
din ..., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., sectorul/judeţul .., tel./fax ...
3. ..........................................................................
din ..., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., sectorul/judeţul .., tel./fax ...
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................


ANEXA 2
-------
la contract
-----------

1. medic/dentist .........................................................., acreditare nr. ............................., codul medicului/dentistului .........................., gradul profesional ..............................., specialitatea ...................................., program de activitate ................. ore/zi
2. medic/dentist .........................................................., acreditare nr. ............................., codul medicului/dentistului .........................., gradul profesional ............................, specialitatea ...................................., program de activitate ................. ore/zi
3. medic/dentist .........................................................., acreditare nr. ............................., codul medicului/dentistului .........................., gradul profesional ..........................., specialitatea ...................................., program de activitate ................. ore/zi
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................


ANEXA 5
-------
la norme
--------


CONTRACT
de furnizare de servicii medicale spitaliceşti

I. Pãrţile contractante
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumita în continuare C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., cu sediul în .................................., str. ................................. nr. ........., sectorul 1, telefon/fax ............................, având codul fiscal nr. ............................ şi contul nr. ................................, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, reprezentatã prin preşedinte/director general ................................................. şi director general adjunct economic/director financiar contabil .......................................,
şi
Spitalul ............................................, cu sediul în ................................, str. ................................. nr. ............., tel./fax ..................................., reprezentat prin ....................................................................., având: Autorizaţia de înfiinţare nr. ....................., Autorizaţia sanitarã de funcţionare nr. .........................., codul fiscal .................. şi contul nr. ................................, deschis la trezoreria statului ............................... .

II. Obiectul contractului
Art. 1. - (1) Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea serviciilor medicale în asistenta medicalã spitaliceasca în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.330/2001 , normelor metodologice de aplicare a acestuia, precum şi normelor proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.
(2) Activitãţile suplimentare şi alte obligaţii de plata din partea caselor de asigurãri de sãnãtate sunt prevãzute în actele adiţionale la prezentul contract. Pentru sumele acordate spitalelor prin programele naţionale se încheie contracte distincte, iar pentru sumele aferente arieratelor se încheie un act adiţional potrivit ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

III. Servicii medicale spitaliceşti
Art. 2. - (1) Serviciile medicale spitaliceşti în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate se furnizeazã în baza recomandarii de internare din partea medicului de familie acreditat sau a medicului de specialitate din ambulatoriu, cu excepţia urgentelor medico-chirurgicale, bolilor infecto-contagioase care necesita izolare şi tratament, internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici încadraţi la art. 105 şi 114 din Codul penal şi a celor dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecãrii sau urmãririi penale şi a bolnavilor de TBC.
(2) Aceste servicii constau în:
a) consultaţii;
b) investigaţii;
c) stabilirea diagnosticului;
d) tratament medical, chirurgical şi/sau fizical recuperator;
e) îngrijire, medicamente şi materiale sanitare, cazare şi masa;
f) recomandãri la externare.

IV. Durata contractului
Art. 3. - Prezentul contract este valabil de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002.
Art. 4. - Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor contractante în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.330/2001 .

V. Obligaţiile pãrţilor
Art. 5. - C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are urmãtoarele obligaţii:
a) sa deconteze în baza facturii şi a documentelor insotitoare furnizorilor de servicii medicale spitaliceşti contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor, la termenele stabilite în contractul de furnizare de servicii medicale;
b) sa aloce în primele 15 zile ale lunii sume de pana la 80% din sumele corespunzãtoare lunii curente, urmând ca decontarea finala a lunii sa se efectueze în primele 10 zile ale lunii urmãtoare;
c) sa informeze permanent furnizorii de servicii medicale spitaliceşti asupra condiţiilor de contractare;
d) sa verifice autorizarea sanitarã de funcţionare şi/sau acreditarea furnizorului de servicii medicale;
e) sa monitorizeze activitatea furnizorilor de servicii medicale prevãzutã în prezentul contract.
Art. 6. - Furnizorul de servicii medicale spitaliceşti are urmãtoarele obligaţii contractuale:
a) sa acorde servicii medicale asiguraţilor, respectând criteriile de calitate elaborate de Colegiul Medicilor din România şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, şi sa respecte criteriile de calitate pentru activitatea desfasurata la nivelul unitãţii;
b) sa nu refuze acordarea asistenţei medicale în caz de urgenta ori de câte ori se solicita aceste servicii;
c) sa respecte dreptul asiguraţilor de a-şi alege spitalul;
d) sa informeze medicul de familie al asiguratului sau, dupã caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, prin scrisoare medicalã, despre diagnosticul stabilit, controalele, investigaţiile, tratamentele efectuate, precum şi despre rezultatele investigatiilor efectuate sau despre orice alte aspecte care ţin de sãnãtatea asiguratului;
e) sa ofere relaţii asiguraţilor despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat, precum şi despre serviciile oferite, modul în care vor fi furnizate acestea şi sa îi consilieze în scopul prevenirii imbolnavirilor şi al pãstrãrii sãnãtãţii;
f) sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa respecte condiţiile de prescriere a medicamentelor prevãzute în nomenclatorul de medicamente, conform reglementãrilor în vigoare;
g) sa utilizeze în condiţii de eficienta fondurile contractate cu casa de asigurãri de sãnãtate, sa respecte destinaţia acestor fonduri şi sa nu angajeze nejustificat cheltuieli din fondul de asigurãri sociale de sãnãtate peste suma contractatã, cu excepţia cheltuielilor generate de serviciile medicale în caz de urgenta, altele decât cele contractate. Pentru eficientizarea serviciilor medicale se vor întocmi liste de asteptare, cu excepţia cazurilor de urgenta medico-chirurgicala;
h) sa factureze lunar, în vederea decontãrii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, activitatea realizatã, pe categorii de asiguraţi, conform contractului de furnizare de servicii medicale spitaliceşti. Factura va fi însoţitã de desfasuratoarele activitãţilor realizate, stabilite prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi puse la dispoziţie furnizorilor de servicii medicale spitaliceşti, contra cost, de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate. Nerespectarea termenului de depunere a facturii atrage nedecontarea la termenele stabilite în contractele de furnizare de servicii medicale spitaliceşti a serviciilor furnizate;
i) sa asigure din fondurile contractate cheltuieli pentru combaterea infectiilor nosocomiale;
j) sa solicite documentele care atesta calitatea de asigurat. În situaţia în care pacientul nu poate face dovada de asigurat, spitalul acorda serviciile medicale de urgenta necesare şi anunta casa de asigurãri cu care a încheiat contract de furnizare de servicii, casa de asigurãri de sãnãtate având obligaţia de a deconta spitalului sumele aferente serviciilor medicale de urgenta;
k) sa acorde servicii medicale tuturor asiguraţilor, fãrã nici o discriminare, folosind totodatã formele cele mai eficiente şi economice de tratament;
l) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
m) sa se îngrijeascã de asigurarea permanentei serviciilor medicale furnizate asiguraţilor internati;
n) sa transmitã datele şi informaţiile solicitate de casa de asigurãri de sãnãtate şi de direcţia medicalã cãreia i se subordoneazã privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sãnãtate a persoanelor consultate ori tratate, fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea acestora şi utilizând formularele de raportare stabilite prin ordin comun al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi care se pun la dispoziţie în mod gratuit;
o) sa prezinte casei de asigurãri de sãnãtate, în vederea contractãrii, indicatorii specifici prevãzuţi în anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 630/4.234/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, denumit în continuare ordin;
p) sa stabileascã programul de lucru şi sarcinile de serviciu pentru personalul angajat;
q) sa elibereze documente medicale (certificate medicale, certificate pentru îngrijirea copilului bolnav etc.). Casele de asigurãri de sãnãtate nu deconteazã acele servicii medicale necesare pentru eliberarea unor documente medicale prevãzute în anexa nr. 13 la ordin;
r) sa acorde asistenta medicalã tuturor asiguraţilor, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care s-a virat contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate pentru aceştia;
s) sa deconteze contravaloarea serviciilor medicale prespitalicesti şi a altor tipuri de transport solicitate serviciilor de ambulanta;
t) spitalele care deruleazã programe naţionale de sãnãtate vor raporta indicatorii prevãzuţi în normele privind execuţia, raportarea şi controlul programelor şi vor utiliza eficient sumele cu aceasta destinaţie. Pentru aceste activitãţi spitalele vor avea evidente distincte;
u) sa accepte controlul din partea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. şi a Colegiului Medicilor din România privind modul de desfãşurare a întregii sale activitãţi care face obiectul contractului.

VI. Modalitãţi de plata
Art. 7. - (1) Suma contractatã aferentã serviciilor medicale spitaliceşti se determina în funcţie de indicatorii prevãzuţi în tabelul de mai jos, utilizându-se metodologia prevãzutã în anexa nr. 1 la ordin.

Numãr de zile de spitalizare contractat în anul 2002, pe luni, desfãşurat pe tipuri de secţii



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de Numãrul Tariful Suma
Secţia cazuri de zile de pe zi de contractatã
spitalizate Durata spitalizare spitalizare/
contractat optima de contractat secţie*)
(spitalizare spitalizare
continua
şi/sau de o zi)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 = 1x2x4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




NOTA:
-----
Tabelul se va completa separat pentru asiguraţii C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., constituind anexa nr. 1, şi separat pentru asiguraţii altor case, constituind anexa nr. 2.

------------
*) Tariful pe zi de spitalizare/secţie, luat în calcul pentru determinarea sumelor aferente fiecãrei secţii, este cel prevãzut în anexa nr. 4 la ordin.

Sumele lunare pentru serviciile medicale spitaliceşti contractate se obţin prin înmulţirea numãrului de cazuri spitalizate contractate/luna cu durata optima de spitalizare şi cu tariful pe zi de spitalizare (vezi anexele nr. 1 şi 2).
Suma stabilitã pentru anul 2002 pentru asiguraţii proprii este de .......................... lei, iar suma estimatã pentru asiguraţii altor case de asigurãri de sãnãtate este de ....................................... lei.
La începutul fiecãrei luni, pentru luna în curs, casa de asigurãri de sãnãtate poate acorda furnizorului de servicii medicale pana la 80% din suma aferentã lunii respective.
(2) Suma totalã estimatã aferentã serviciilor medicale spitaliceşti contractate, stabilitã pentru anul 2002, se defalcheaza trimestrial, dupã cum urmeazã:
- suma aferentã trimestrului I: ........................ lei, din care:
- luna I ............................... lei;
- luna II .............................. lei;
- luna III ............................. lei;
- suma aferentã trimestrului II: ....................... lei, din care:
- luna IV ............................. lei;
- luna V ............................. lei;
- luna VI ............................ lei;
- suma aferentã trimestrului III: ...................... lei, din care:
- luna VII ........................... lei;
- luna VIII .......................... lei;
- luna IX ............................ lei;
- suma aferentã trimestrului IV: ....................... lei, din care:
- luna X ............................. lei;
- luna XI ............................ lei;
- luna XII ........................... lei.
(3) Spitalul va raporta casei de asigurãri de sãnãtate, pana la data de 5 a lunii curente pentru luna expiratã, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, respectiv realizarea indicatorilor cantitativi şi calitativi comparativ cu cei contractati.
(4) Lunar, pana la data de ................... a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata, casa de asigurãri de sãnãtate deconteazã diferenţa fata de sumele cuvenite pentru serviciile medicale furnizate pentru asiguraţii proprii, iar pentru asiguraţii altor case de asigurãri de sãnãtate, dupã primirea sumelor aferente de la casele de asigurãri la care vireazã contribuţia aceşti asiguraţi. În cazul în care suma acordatã la începutul lunii este mai mare decât suma cuvenitã pentru serviciile medicale furnizate, regularizarea se face în luna urmãtoare.
(5) Decontarea sumelor pentru plata serviciilor medicale spitaliceşti se face pe baza facturilor însoţite de desfasuratoarele activitãţii realizate, însoţite de situaţiile nominale.
(6) Trimestrial, pana la data de ........................ a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, se fac regularizãrile şi decontãrile, ţinându-se seama de cazurile spitalizate externate şi cele contractate, pentru asiguraţii proprii, iar pentru asiguraţii altor case, în funcţie şi de prevederile ordinului comun al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.
Art. 8. - Plata serviciilor medicale spitaliceşti se face în contul nr. ..................................., deschis la trezoreria statului.

VII. Calitatea serviciilor medicale
Art. 9. - Serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract trebuie sa se încadreze din punct de vedere al calitãţii lor în normele privind calitatea asistenţei medicale, elaborate de comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

VIII. Rãspunderea contractualã
Art. 10. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 11. - În cazul în care termenele de plata prevãzute la art. 7 alin. (3) nu sunt respectate din vina caselor de asigurãri de sãnãtate, acestea sunt obligate la plata unor majorãri de întârziere egale cu majorãrile ce se aplica pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
Art. 12. - Furnizorul de servicii medicale spitaliceşti garanteazã şi rãspunde de calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor.
Art. 13. - Reprezentantul legal al spitalului cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. În caz contrar se aplica penalitãţi astfel:
- sumele necuvenite încasate de furnizor ca urmare a raportarilor eronate vor fi virate prin ordin de plata la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. în termen de 10 zile de la data întocmirii documentelor de constatare a erorii de cãtre organele de control ale C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Penalitãţile se aplica la valoarea sumei prezentate pentru justificare, în cuantum de 0,10%.
Art. 14. - Clauza specialã
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus despre începerea şi încetarea cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(4) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte contractantã poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea contractului
Art. 15. - Contractul se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a casei de asigurãri de sãnãtate în termen de 10 zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã spitalele nou-înfiinţate nu încep activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii contractului de furnizare de servicii medicale;
b) ridicarea definitiva de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a furnizorului de servicii medicale spitaliceşti.
Art. 16. - Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu casa de asigurãri de sãnãtate înceteazã cu data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) încetarea prin desfiinţare sau reprofilare;
b) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
c) acordul de vointa al pãrţilor;
d) se muta unitatea medicalã.
Art. 17. - Situaţiile prevãzute la art. 15 şi la art. 16 lit. a) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate din oficiu, prin organele sale abilitate, sau la sesizarea oricãrei persoane interesate. Situaţiile prevãzute la art. 16 lit. d) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 18. - Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu casa de asigurãri de sãnãtate se modifica în sensul anulãrii unor servicii de plin drept, printr-o notificare scrisã, în urmãtoarele situaţii:
a) secţie/secţii care nu mai îndeplineşte/îndeplinesc condiţii de contractare;
b) retragerea, la nivelul sectiei/secţiilor, a autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Art. 19. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
Art. 20. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor contractante.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile din momentul în care intervin modificãri ale adresei sediului (inclusiv telefon, fax) ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
Art. 21. - Prezentul contract se poate modifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 15 zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea. Modificarea se face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi este parte integrantã a acestui contract.
Art. 22. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor numai cu acordul pãrţilor.
Art. 23. - Clauza specialã
(1) Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.
(2) Dacã expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare de funcţionare pe durata prezentului contract, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare de funcţionare pe toatã durata de valabilitate a contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
Art. 24. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
Art. 25. - Hotãrârile comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 24 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIII. Alte clauze
..........................................................................
..........................................................................

Anexele nr. .............. fac parte integrantã din prezentul contract.
Prezentul contract de furnizare a serviciilor medicale spitaliceşti în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate a fost încheiat azi ......................, în doua exemplare a câte .............. pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.


C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Furnizor de servicii medicale
Preşedinte/Director general,


Director general adjunct economic/ Reprezentantul legal,
Director financiar contabil,


Vizat
------
Serviciul juridic şi contencios


ANEXA 6
-------
la norme
---------

CONTRACT
de furnizare de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate

I. Pãrţile contractante
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumita în continuare C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., cu sediul în ........................................, str. ................................... nr. ......., sectorul 1, telefon/fax ........................., având codul fiscal nr. ........................ şi contul nr. ......................., deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti .............................., reprezentatã prin preşedinte/director general .............................................. şi director general adjunct economic/director financiar contabil ................
şi
Furnizorul de servicii farmaceutice ..................................., având sediul în municipiul/oraşul ......................................., str. ........................... nr. ......, judeţul/sectorul ...................., telefon ............, fax ....................., înregistrat la Oficiul registrului comerţului ............................ cu nr. J....../....../...... şi având contul nr. ...................., deschis la Trezoreria ......................., şi codul fiscal nr. R ......................, reprezentat prin .................................., Autorizaţie de funcţionare nr. ........../......./........, eliberata de ..............................., Certificat de acreditare nr. ................................./2002

II. Obiectul contractului
Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã, pentru asiguraţii C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. în tratamentul ambulatoriu, conform reglementãrilor legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente şi produse biologice de uz uman, de care beneficiazã asiguraţii, pe baza de prescripţie medicalã, în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, şi sistemul de compensare a acestora, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, precum şi ale normelor proprii de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, adaptate la specificul organizãrii asistenţei medicale în reţeaua sanitarã a ministerelor şi instituţiilor din domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.

III. Furnizarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu
Art. 2. - Prezentul contract privind eliberarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu respecta reglementãrile legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente şi produse biologice de uz uman de care beneficiazã asiguraţii pe baza de prescripţie medicalã.
Art. 3. - Furnizarea medicamentelor se va desfasura prin intermediul urmãtoarelor farmacii prevãzute în anexa la prezentul contract.

IV. Durata contractului
Art. 4. - Prezentul contract produce efecte de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002.
Art. 5. - Durata prezentului contract se poate prelungi cu acordul pãrţilor pe toatã durata de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 .

V. Obligaţiile pãrţilor
A. Obligaţiile C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.
Art. 6. - C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. are urmãtoarele obligaţii:
a) sa încheie contracte de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu numai cu farmacia autorizata şi acreditata conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) sa acorde, în cadrul sumelor contractate, pana la data de 5 a lunii, avansuri lunare în limita a 30% din suma corespunzãtoare lunii respective, în acest sens valoarea contractatã urmând sa fie defalcata în transe lunare;
c) sa deconteze farmaciei acreditate cu care a încheiat contract, în limita valorii contractate şi defalcate trimestrial, contravaloarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã eliberate, în 30 de zile de la data depunerii acesteia;
d) sa nu deconteze contravaloarea prescripţiilor medicale care nu conţin datele obligatorii privind prescrierea şi eliberarea acestora, stabilite potrivit Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , cu excepţia prescripţiilor pentru afectiunile acute, care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute la art. 3 lit. b) din contractul-cadru menţionat mai sus;
e) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii farmaceutice;
f) sa verifice activitatea furnizorului de servicii farmaceutice prevãzutã în prezentul contract, în sensul respectãrii prevederilor contractuale.
B. Obligaţiile furnizorului de servicii farmaceutice
Art. 7. - Furnizorul de servicii farmaceutice are urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte modul de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, în condiţiile stabilite prin Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate;
b) sa se aprovizioneze permanent cu medicamente, conform Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente, de care beneficiazã asiguraţii pe baza de prescripţie medicalã cu contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu;
c) sa practice o evidenta de gestiune cantitativ-valoricã pentru medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii;
d) sa pãstreze la loc vizibil condica de sugestii şi reclamaţii a asiguratului; condica va fi numerotatã de farmacie şi stampilata de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.;
e) sa întocmeascã şi sa prezinte C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. documentele necesare pentru decontarea medicamentelor eliberate (factura, borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale), furnizorul fiind direct rãspunzãtor de corectitudinea raportarilor prezentate;
f) sa punã la dispoziţie, la cererea medicilor care prescriu medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã, lista cuprinzând preţurile de vânzare cu amãnuntul a medicamentelor existente în farmacie şi sa reactualizeze aceasta lista periodic;
g) sa angajeze numai personal farmaceutic care poseda autorizaţie de libera practica;
h) sa informeze asiguraţii despre drepturile şi obligaţiile care decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum şi despre modul de utilizare a acestora, conform prescripţiei medicale;
i) sa respecte prevederile Codului deontologic al farmacistilor în relaţiile cu asiguraţii;
j) sa stabileascã programul de funcţionare pe care sa îl afiseze la loc vizibil în farmacie şi sa participe, dupã caz, la sistemul organizat pentru asigurarea furnizarii medicamentelor în zilele de sambata, duminica şi sarbatori legale;
k) sa elibereze medicamentul cu preţul cel mai mic din farmacie, dacã medicul indica în prescripţia medicalã numai denumirea substanţei active;
l) sa aducã la cunostinta asiguraţilor, la loc vizibil în farmacie, condiţiile de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã;
m) sa aibã permanent în stoc produse comerciale ale aceleiaşi denumiri comune internaţionale (DCI), care au preţurile cele mai mici disponibile pe piata;
n) sa verifice prescripţiile medicale cu privire la datele obligatorii pe care acestea trebuie sa le cuprindã pentru a fi eliberate şi decontate de C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., precum şi dacã au fost respectate condiţiile prevãzute în normele privind eliberarea prescripţiilor medicale referitoare la numãrul medicamentelor şi durata terapiei;
o) sa anuleze medicamentele care nu au fost eliberate, în fata primitorului, pe toate exemplarele prescripţiei medicale;
p) sa nu elibereze medicamentele din prescripţiile medicale care şi-au încetat valabilitatea;
q) sa accepte controlul din partea serviciilor specializate din structura Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, a C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, a direcţiilor de asistenta medicalã sau structurilor similare din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii, împreunã cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România având calitatea de medici militari şi ai Colegiului Farmacistilor din România, asupra modului de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului;
r) sa nu elibereze medicamente fãrã prescripţie medicalã pentru cele la care reglementãrile legale în vigoare prevãd aceasta obligaţie;
s) sa transmitã C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., prin programul implementat de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, datele solicitate sau printr-un program compatibil cu cerinţele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, avizat de aceasta.

VI. Modalitãţi de plata
Art. 8. - (1) Decontarea medicamentelor eliberate se face pe baza de factura, borderouri centralizatoare şi prescripţii medicale care vor conţine atât denumirea, cat şi preţul medicamentului, avându-se în vedere preţul cu amãnuntul al medicamentelor la data achiziţionãrii lor de cãtre farmacie.
(2) C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. nu deconteazã sumele aferente prescripţiilor medicale cu sau fãrã contribuţie personalã care nu corespund prevederilor referitoare la prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor, din vina exclusiva a furnizorului de servicii farmaceutice, cu excepţia prescripţiilor pentru afectiunile acute pe care casele de asigurãri de sãnãtate le deconteazã, dacã acestea conţin datele minime prevãzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu.
Art. 9. - Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. pana la data de 15 a fiecãrei luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
Art. 10. - Valoarea contractului este de .................. lei, din care:
- trimestrul I ....................................................... lei, din care: .............................................................. lei, obligaţii de plata restante din anul 2001;
- trimestrul II ............................................. lei;
- trimestrul III ............................................ lei;
- trimestrul IV ............................................. lei.
Art. 11. - Decontarea prescripţiilor cu sau fãrã contribuţie personalã se face în termen de 30 de zile de la depunerea documentelor justificative.
Art. 12. - Plata se face în contul nr. ................................, deschis la Trezoreria ................... .

VII. Rãspunderea contractualã
Art. 13. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 14. - Neplata, din vina C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative, a sumelor datorate, în limita sumei prevãzute în contract, atrage majorãri de întârziere egale cu majorãrile prevãzute pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
Art. 15. - Farmacia garanteazã şi rãspunde de calitatea furnizarii medicamentelor eliberate asiguraţilor.
Art. 16. - Farmacia este direct rãspunzãtoare de corectitudinea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., de legalitatea plãţilor.
Art. 17. - Clauza specialã
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus despre începerea şi încetarea cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi din neanuntarea în termen.
(4) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezilierea contractului.

VIII. Contravenţii
Art. 18. - Refuzul farmaciilor acreditate de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã din partea asiguraţilor şi a documentelor în baza cãrora se deconteazã acestea de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. conduce la sistarea plãţilor în curs cãtre farmacia respectiva pana în momentul efectuãrii urmatorului control.

IX. Încetarea contractului
Art. 19. - Prezentul contract se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., în termen de 30 de zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã farmacia acreditata nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile farmaciei acreditate aceasta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) dacã farmacistul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Farmacistilor din România;
d) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a farmaciei acreditate;
e) retragerea acreditãrii farmaciei sau expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
f) dacã farmacia acreditata compenseazã medicamentele neeliberate din prescripţia medicalã cu orice alte medicamente sau produse din farmacie;
g) nerespectarea obligaţiilor contractuale în mod repetat şi nejustificat, constatatã cu ocazia controalelor efectuate de instituţiile abilitate sa efectueze controlul.
Art. 20. - Contractul înceteazã la data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) se muta farmacia din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al farmaciei;
c) încetare prin faliment, dizolvare, lichidare;
d) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
e) acordul de vointa al pãrţilor;
f) denunţarea unilaterala a contractului de cãtre oricare parte contractantã, printr-o notificare scrisã, cu 15 zile anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 21. - (1) Situaţiile prevãzute la art. 19 şi la art. 20 lit. b)-e) se constata de cãtre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. din oficiu, prin organele sale abilitate, sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
(2) Situaţia prevãzutã la art. 20 lit. a) se notifica C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 22. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
Art. 23. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, sau la sediul pãrţilor contactante.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
Art. 24. - Prezentul contract se poate modifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 15 zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea. Modificarea se va face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi va fi parte integrantã a acestui contract.
Art. 25. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor.
Art. 26. - Dacã o clauza a acestui contract va fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
Art. 27. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
Art. 28. - Hotãrârile comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 27 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIII. Alte clauze
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

Prezentul contract de furnizare de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate, a fost încheiat astãzi ........., în doua exemplare a câte ...... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.



C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. Furnizor de servicii farmaceutice
Preşedinte/Director general,


Director adjunct economic/ Reprezentantul legal,
Director financiar contabil,


Vizat
-----
Serviciul juridic şi contencios




ANEXA 1
-------
la contract
-----------

1. ....................................................... din .................................., str. ............................... nr. ....., bl. ......., sc. ......, sectorul/judeţul ........................, telefon ................., fax ................, cu Autorizaţia de funcţionare nr. ................../...../.............., eliberata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ............../................, farmacist .................... .

2. ....................................................... din .................................., str. ............................... nr. ....., bl. ......., sc. ......, sectorul/judeţul ........................, telefon ................., fax ................, cu Autorizaţia de funcţionare nr. ................../...../.............., eliberata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ............../................, farmacist ..................... .

3. ....................................................... din .................................., str. ............................... nr. ....., bl. ......., sc. ......, sectorul/judeţul ........................, telefon ................., fax ................, cu Autorizaţia de funcţionare nr. ................../...../.............., eliberata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ............../................, farmacist .................... .
........................................................................
........................................................................
........................................................................


ANEXA 7
-------
la norme
--------

DURATA OPTIMA DE SPITALIZARE
pentru spitalele penitenciar din subordinea Ministerului Justiţiei



──────────────────────────────────────────────────────
Nr. Secţia/Compartimentul Durata optima
crt. de spitalizare
(zile)
──────────────────────────────────────────────────────
1. AŢI 5
2. Boli infectioase 17
3. Boli interne 10
4. Chirurgie generalã 13,6
5. Chirurgie toracica 15
6. Cronici 15
7. Dermatovenerologie 15
8. Diabet şi boli de nutritie 10
9. Ftiziologie 40
10. Neurologie 18
11. Obstetrica-ginecologie 7
12. Oftalmologie 10
13. ORL 10
14. Psihiatrie - acuti 17
15. Psihiatrie - cronici 30
16. Urologie 12
─────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
-----
Numãrul de cazuri de spitalizare/spital şi secţie avut în vedere la contractare se calculeazã dupã formula:
numãr de internari realizate în anul 2001/spital şi secţie x coeficientul de creştere a numãrului de deţinuţi din penitenciarele arondate spitalului, date rezultate din documentaţia elaborata de Direcţia Generalã a Penitenciarelor, aprobatã de Direcţia medicalã din cadrul Ministerului Justiţiei.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016