Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME PROFESIONALE din 28 februarie 2023  privind desfăşurarea activităţii de consultanţă fiscală de către consultanţii fiscali asistenţi, pe perioada stagiului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME PROFESIONALE din 28 februarie 2023 privind desfăşurarea activităţii de consultanţă fiscală de către consultanţii fiscali asistenţi, pe perioada stagiului

EMITENT: Camera Consultanţilor Fiscali
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 207 din 13 martie 2023
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 3 din 28 februarie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 13 martie 2023.
──────────
    ART. 1
    Dispoziţii generale
    (1) Prezentele norme stabilesc reguli privind efectuarea stagiului de către consultanţii fiscali asistenţi.
    (2) Sunt consultanţi fiscali asistenţi stagiari persoanele fizice care au promovat examenul pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal asistent şi s-au înscris ca membri activi în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală, la capitolul „Consultanţi fiscali asistenţi“.

    ART. 2
    Stagiul
    (1) Stagiul include componenta de pregătire practică efectuată sub îndrumarea unui consultant fiscal activ, denumit îndrumător, precum şi componenta de formare profesională, efectuată prin Camera Consultanţilor Fiscali, denumită în continuare Cameră, potrivit art. 4 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Stagiul are o durată de 3 ani, începând cu data înscrierii în registrul prevăzut la art. 1 alin. (2). Fiecare an de stagiu are durata de 12 luni.
    (3) Stagiul se poate întrerupe, pentru motive temeinice, pentru o perioadă cumulată de maximum 24 de luni. Întreruperea şi reluarea stagiului se notifică îndrumătorului şi Camerei, în termen de 30 de zile de la data apariţiei evenimentului, utilizând formularele puse la dispoziţie de Cameră, pe site-ul acesteia.

    ART. 3
    Formele de desfăşurare a activităţii
    Consultanţii fiscali asistenţi pot desfăşura stagiul în oricare din următoarele forme:
    a) activitate independentă desfăşurată în baza unor contracte de prestări servicii încheiate de consultantul fiscal asistent direct cu clienţii, sub îndrumarea consultantului fiscal activ;
    b) activitate independentă desfăşurată în baza unui contract de prestări servicii încheiat de consultantul fiscal asistent cu consultantul fiscal activ îndrumător;
    c) activitate dependentă desfăşurată în cadrul unui contract încheiat între consultantul fiscal asistent şi consultantul fiscal activ îndrumător sau societatea de consultanţă fiscală, după caz.


    ART. 4
    Îndrumătorul de stagiu
    (1) Poate avea calitatea de îndrumător de stagiu şi se înscrie în Lista îndrumătorilor de stagiu consultantul fiscal activ sau societatea de consultanţă fiscală care deţine viza anuală de liberă practică, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) a depus la Cameră o opţiune de disponibilitate pentru acordarea calităţii de îndrumător;
    b) nu a suferit nicio sancţiune disciplinară dintre cele prevăzute la art. 54 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament, în ultimii 3 ani anteriori depunerii opţiunii;
    c) desfăşoară efectiv activitate de consultanţă fiscală şi înregistrează venituri din această activitate, conform declaraţiei de venit aferente anului financiar anterior depunerii cererii.

    (2) Consiliul superior al Camerei poate stabili, pe baza unei grile întocmite în funcţie de veniturile realizate de îndrumători, numărul maxim de stagiari pe care îndrumătorul îi poate accepta.
    (3) În cazul în care stagiul se desfăşoară în cadrul unei societăţi de consultanţă fiscală, reprezentantul legal al acesteia va desemna, pentru fiecare stagiar, un consultant fiscal activ din cadrul societăţii, care va răspunde de îndrumarea stagiarului în calitate de îndrumător desemnat.
    (4) Îndrumătorul de stagiu se poate radia din lista întocmită potrivit alin. (1) începând cu anul de stagiu următor încheierii unui an de stagiu în curs, în oricare din următoarele cazuri:
    a) îndrumătorul a depus o cerere de retragere a calităţii de îndrumător;
    b) îndrumătorul nu a realizat venituri din consultanţă fiscală într-o perioadă de 3 ani consecutivi.

    (5) Îndrumătorul de stagiu este înlocuit ori de câte ori intervine una dintre următoarele situaţii:
    a) în cazul retragerii calităţii de îndrumător potrivit alin. (4);
    b) în caz de deces sau incapacitate temporară de muncă a îndrumătorului sau, după caz, în cazul declarării insolvenţei societăţii de consultanţă fiscală;
    c) în cazul încetării convenţiei de stagiu;
    d) a fost sancţionat disciplinar conform art. 54 din Regulament;
    e) din alte motive întemeiate.

    (6) Lista îndrumătorilor de stagiu va fi actualizată anual de Cameră şi se va publica pe site-ul acesteia. În cazul prevăzut la alin. (4), Camera va notifica în mod corespunzător îndrumătorul şi stagiarul.

    ART. 5
    Convenţia de stagiu
    (1) Anterior înscrierii în registrul prevăzut la art. 1 alin. (2), stagiarii vor încheia convenţie de stagiu cu un îndrumător înscris în Lista consultanţilor fiscali activi îndrumători publicată pe site-ul Camerei.
    (2) Convenţia de stagiu se încheie în formă scrisă şi trebuie să conţină cel puţin următoarele clauze:
    a) perioada de derulare a stagiului;
    b) drepturile şi obligaţiile părţilor pe perioada stagiului;
    c) modalitatea de remunerare a serviciilor efectuate de părţi, inclusiv în situaţia în care acestea stabilesc că activităţile desfăşurate în cadrul stagiului se efectuează fără plată;
    d) asumarea de către fiecare parte a respectării normelor profesionale emise de Cameră.

    (3) Convenţia de stagiu se încheie în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, iar un exemplar se va depune la Cameră de către stagiar.
    (4) Convenţia de stagiu încetează conform clauzelor prevăzute de părţi în aceasta, precum şi în situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (5).
    (5) În cazul încetării convenţiei potrivit alin. (4), stagiarul va notifica Camera şi va proceda la încheierea unei noi convenţii de stagiu cu un alt îndrumător în condiţiile art. 3 alin. (4^2) din Regulament.

    ART. 6
    Reguli privind desfăşurarea stagiului
    (1) În perioada unui an de stagiu, stagiarul efectuează minimum 200 (două sute) ore/an de practică în activitatea de consultanţă fiscală. Practica trebuie să vizeze domeniile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi i) din Regulament.
    (2) Stagiarul depune la Cameră, la începutul fiecărui an de stagiu de pregătire practică, un program anual de activităţi, elaborat de către îndrumător. Programul cuprinde planificarea şi descrierea activităţilor ce urmează a fi desfăşurate de stagiar, care să acopere toate orele de practică prevăzute la alin. (1).
    (3) Calitatea de angajat a unui stagiar în cadrul unei forme de exercitare a profesiei de către consultantul fiscal activ îndrumător nu îl exonerează de îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin în calitate de stagiar.
    (4) În cazul întreruperii stagiului potrivit art. 2 alin. (3), stagiul se reia cu luarea în considerare a orelor de practică efectuate până la momentul întreruperii. Prevederile art. 7 alin. (3) sunt aplicabile în mod corespunzător.

    ART. 7
    Raportul de stagiu
    (1) În termen de 15 zile de la încheierea anului de stagiu, stagiarul întocmeşte şi depune la Camera Consultanţilor Fiscali raportul de stagiu, care cuprinde descrierea activităţilor desfăşurate de stagiar pe parcursul anului de stagiu, precum şi orele de practică aferente, utilizând modelul publicat pe site-ul Camerei. Raportul trebuie să fie avizat de îndrumător.
    (2) Stagiul de pregătire practică se consideră finalizat prin depunerea pentru fiecare an de stagiu a raportului prevăzut la alin. (1).
    (3) Ori de câte ori intervine încetarea convenţiei potrivit art. 5 alin. (4), stagiarul întocmeşte un raport asupra perioadei de stagiu parcurse până în acel moment, care va fi avut în vedere de noul îndrumător în evaluarea stagiarului.

    ART. 8
    Drepturile şi obligaţiile îndrumătorului
    (1) Drepturile îndrumătorului sunt următoarele:
    a) să repartizeze stagiarului efectuarea oricăreia din activităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi i) din Regulament;
    b) să includă stagiarul în echipele de lucru constituite în cadrul formei de exercitare a activităţii sale, în funcţie de experienţa acestuia;
    c) să solicite stagiarului să respecte regulamentele, procedurile şi normele interne pe toată durata convenţiei de stagiu.

    (2) Obligaţiile îndrumătorului sunt următoarele:
    a) să stabilească stagiarului un program anual de activităţi;
    b) să evalueze anual activitatea şi pregătirea practică a stagiarului şi, după caz, să avizeze raportul de stagiu al acestuia;
    c) să implice stagiarul în desfăşurarea activităţilor prevăzute în convenţia de stagiu;
    d) să conducă o evidenţă referitoare la activităţile derulate de fiecare stagiar aflat în îndrumarea sa, care să conţină cel puţin următoarele informaţii: numărul şi tipul activităţilor efectuate de stagiar, perioada de derulare a activităţilor, modalitatea de avizare a lucrărilor sau refuzul de avizare, după caz, evaluarea activităţii stagiarului;
    e) să prezinte Camerei, la solicitarea acesteia, evidenţa prevăzută la lit. d).


    ART. 9
    Drepturile şi obligaţiile stagiarului
    (1) Drepturile stagiarului sunt următoarele:
    a) de a fi cooptat în echipele de lucru constituite de îndrumătorul de stagiu, în funcţie de nivelul de pregătire a acestuia;
    b) de a fi îndrumat pe toată durata de valabilitate a convenţiei de stagiu;
    c) de a i se stabili un program de activităţi corespunzător, al cărui nivel de dificultate şi complexitate să crească gradual pe parcursul perioadei de stagiu;
    d) de a beneficia de evaluare obiectivă;
    e) de a i se asigura timpul necesar pregătirii individuale, în scopul consolidării competenţelor şi dobândirii deprinderilor practice necesare practicării profesiei de consultant fiscal;
    f) de a i se asigura, prin grija îndrumătorului, accesul la sursele de informare utile perfecţionării sale şi care să îi permită consolidarea cunoştinţelor.

    (2) Obligaţiile stagiarului sunt următoarele:
    a) să efectueze stagiul de pregătire practică în condiţiile prevăzute de prezentele norme;
    b) să respecte sarcinile şi termenele stabilite de îndrumător şi programul anual de activitate;
    c) să respecte confidenţialitatea informaţiilor de care ia cunoştinţă în activitatea desfăşurată;
    d) să nu exercite, pe parcursul perioadei de stagiu, activităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi i) din Regulament decât sub îndrumare conform prezentelor norme;
    e) să întocmească raportul de stagiu pentru fiecare an de stagiu.


    ART. 10
    Reguli speciale privind desfăşurarea activităţii de către stagiari
    (1) În cazul activităţii desfăşurate de stagiar în modalitatea prevăzută la art. 3 lit. a), îndrumătorul poate opta pentru una din următoarele modalităţi de lucru, după caz:
    a) avizarea lucrării întocmite de stagiar, direct pe document, înainte de transmiterea acesteia clientului, prin aplicarea semnăturii îndrumătorului, cu una din menţiunile „Avizat favorabil“, „Avizat nefavorabil“ sau „Avizat cu observaţii“. În cazul „Avizului cu observaţii“, conţinutul observaţiilor se formalizează într-un document distinct;
    b) emiterea unui aviz pe un document separat întocmit de îndrumător, cu una din menţiunile prevăzute la lit. a). Avizul separat trebuie să însoţească lucrarea pe care stagiarul o transmite clientului său.

    (2) În cazul activităţii desfăşurate de stagiar în modalitatea prevăzută la art. 3 lit. b) sau c), îndrumătorul îşi însuşeşte şi semnează lucrările întocmite de stagiar şi le transmite clienţilor sau autorităţilor, după caz.

    ART. 11
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    (1) Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplică consultanţilor fiscali asistenţi care încep stagiul după această dată, precum şi stagiarilor care se află în perioada de stagiu, pentru anii de stagiu rămaşi de efectuat.
    (2) În cazul stagiarilor care, la data intrării în vigoare a prezentelor norme, se află în perioada de stagiu, pentru anii de stagiu în curs sunt aplicabile în mod corespunzător prevederile art. 7 referitoare la întocmirea şi depunerea rapoartelor de stagiu.
    (3) Camera organizează Registrul electronic de evidenţă al stagiarilor, care să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    a) numele şi prenumele;
    b) data promovării examenului de consultant fiscal asistent;
    c) data înscrierii în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală;
    d) data încheierii convenţiei de stagiu;
    e) forma de desfăşurare a activităţii pe perioada stagiului, din cele prevăzute la art. 3;
    f) numele şi prenumele sau denumirea îndrumătorului, precum şi a îndrumătorului desemnat, după caz;
    g) perioada întreruperii stagiului, după caz;
    h) data finalizării stagiului şi la care se naşte dreptul de înscriere la examenul pentru dobândirea calităţii de consultant fiscal;
    i) data prezentării la examen/rezultatul obţinut.


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016