Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 9 septembrie 2003  privind organizarea si exercitarea auditului intern in cadrul Ministerului Sanatatii*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 9 septembrie 2003 privind organizarea si exercitarea auditului intern in cadrul Ministerului Sanatatii*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 688 bis din 1 octombrie 2003
____________
*) Aprobat prin <>ordinul nr. 840 din 9 septembrie 2003 , a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 1 octombrie 2003


ANEXĂ

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

NORME METODOLOGICE DE ORGNIZARE
ŞI EXERCITARE A AUDITULUI PUBLIC INTERN
ÎN CADRUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

ABREVIERI

● UCAAPI: Unitatea Centrala de Armonizare pentru Auditul Public Intern
● CAPI: Comitetul pentru Audit Public Intern
● DGFP: Direcţia Generala a Finanţelor Publice
● CLCI Chestionarul de luare la cunoştinţa
● CCI: Chestionarul de control intern
● CLV: Chestionarul - lista de verificare
● FIAP: Fisa de identificare si analiza problemelor
● IT: Tehnologia informaţiei

APLICAREA NORMELOR DE AUDIT PUBLIC INTERN IN CADRUL
MINISTERULUI SĂNĂTĂII

A. DISPOZIŢII GENERALE

1. Definiţia auditului public intern

Auditul public intern reprezintã o activitate funcţional independenta si obiectiva, care da asigurãri si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfecţionând activitãţile entitãţii publice. Ajuta entitatea publica sa-si îndeplineascã obiectivele printr-o abordare sistematica si metodica, care evalueazã si îmbunãtãţeşte eficienta si eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului si a proceselor de administrare.

2. Tipuri de audit

Legea privind auditul public intern defineşte urmãtoarele tipuri de audit:
a) Auditul de sistem - reprezintã o evaluare de profimzime a sistemelor de conducere şi control intern, cu scopul de a stabili dacã acestea funcţioneazã economic, eficace şi eficient, pentru identificarea deficientelor şi formularea de recomandãri pentru corectarea acestora;
b) Auditul performanţei - examineazã dacã criteriile stabilite pentru implementarea obiectivelor şi sarcinilor entitãţii publice sunt corecte pentru evaluarea rezultatelor şi apreciazã dacã rezultatele sunt conforme cu obiectivele;
c) Auditul de regularitate - reprezintã examinarea acţiunilor asupra efectelor financiare pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, sub aspectul respectãrii ansamblului principiilor, regulilor procedurale si metodologice, care le sunt aplicabile.

B. STRUCTURILE DE AUDIT PUBLIC INTERN IN ROMÂNIA ŞI
ÎN CADRUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

3. Organizarea auditului public intern

În conformitate cu art. 4 din Legea privind auditul public intern, auditul public intern este organizat astfel:
a) UCAAPI - structurã distincta în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, constituita din compartimente de specialitate, in directa subordonare a ministrului finanţelor publice, având atribuţii de coordonare, evaluare, sintezã în domeniul activitãţii de audit public intern la nivel naţional, care efectueazã şi misiuni de audit public intern de interes naţional cu implicaţii multisectoriale, UCAAPI este condusa de un director general, numit de ministrul finanţelor publice, cu avizul CAPI;
b) CAPI - organism cu caracter consultativ, constituit din 11 membri, specialişti din afara Ministerului Finanţelor Publice, condus de un preşedinte. CAPI sprijinã UCAAPI in definirea strategiei şi îmbunãtãţirii activitãţii de audit public intern în sectorul public;
c) Compartimentele de audit public intern din entitãţile publice structuri functionale de bazã în domeniul auditului public intern, care exercitã efectiv funcţia de audit public intern.

3.1. Organizarea auditului public intern la nivelul entitãţilor publice din structura Ministerului Sãnãtãţii

Ministerul Sãnãtãţii funcţioneazã şi este organizat în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/3.07.2003 . (organigrama este prezentatã în anexa nr l la prezentele norme.)
În Ministerul Sãnãtãţii auditul este organizat la nivelul unui compartiment şi cuprinde 4 funcţii de auditori astfel: 1 auditor superior, 2 auditori principali şi 1 auditor asistent. La unitãţile aflate in subordonarea Ministerului Sãnãtãţii sunt constituite compartimente de audit public intern formate din 1 pânã la 5 auditori ca urmare a aplicãrii prevederilor <>Legii nr. 161/2003 ,
Auditul public intern reprezintã o activitate funcţional independenta si obiectiva, care da asigurãri si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfecţionând activitãţile entitãţii publice. Ajuta entitatea publica sa-si îndeplineascã obiectivele printr-o abordare sistematica si metodica, care evalueazã si îmbunãtãţeşte eficienta si eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului si a proceselor de administrare.

Exercitarea misiunii de audit

1. La nivelul ministerului fac obiectul auditului conform prevederilor <>Legii nr. 673/2002 urmãtoarele structuri:
- Direcţia Generalã Farmaceuticã, Inspecţia de Farmacie şi Aparaturã Medicalã
- Direcţia Resurse Umane, Formare Profesionalã, Concursuri şi Examene
- Direcţia Generalã Asistenţã Medicalã
- Direcţia Strategie şi Structuri Sanitare
- Direcţia Generalã Sãnãtate Publicã şi Inspecţia Sanitarã de Stat
- Direcţia Generalã pentru Integrare Europeanã şi Relaţii Internationale
- Direcţia Generalã Buget şi Achiziţii
- Direcţia Relaţii cu Publicul, Mass-Media şi Administrativ
- Directa Relaţii cu Parlamentul, Legislaţie şi Contencios
2. La nivelul unitãţilor aflate în subordonarea Ministerului Sãnãtãţii fac obiectul activitãţii de audit toate unitãţile sanitare aflate în raza teritorialã de competenţã:
1. DSP Alba
2. DSP Arad
3. DSP Argeş
4. DSP Bacãu
5. DSP Bihor
6. DSP Bistriţa Nasaud
7. DSP Botoşani
8. DSP Braşov
9. DSP Brãila
10. DSP Buzãu
11. DSP Caras-Severin
12. DSP Cãlãraşi
13. DSP Cluj
14. DSP Constanta
15. DSP Covasna
16. DSP Dambovita
17. DSP Dolj
18. DSP Galaţi
19. DSP Giurgiu
20. DSP Gorj
21. DSP Harghita
22. DSP Hunedoara
23. DSP Ialomiţa
24. DSP Iaşi
25. DSP Maramureş
26. DSP Mehedinţi
27. DSP Mureş
28. DSP Neamţ
29. DSP Olt
30. DSP Prahova
31. DSP Satu Mare
32. DSP Sibiu
33. DSP Sãlaj
34. DSP Suceava
35. DSP Teleorman
36. DSP Timiş
37. DSP Tulcea
38. DSP Vaslui
39. DSP Vâlcea
40. DSP Vrancea
41. DSP Ilfov
42. DSP Bucureşti

La celelalte unitãţi aflate în subordonarea Ministerului Sãnãtãţii (prevãzute în anexa 1) existã compartimente de audit formate din 1-5 auditori.
3. La unitãţile aflate sub autoritatea Ministerului Sãnãtãţii: Compania naţionalã "Unifann" S.A Bucureşti, S-C "Antibiotice " S.A Iaşi şi S.C. "Sanevit" S.A. Arad activitatea este organizatã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 .
4. La unitãţile aflate în coordonarea Ministerului Sãnãtãţii: Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare îa Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş" Bucureşti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologic şi Iniunologie "Cantacuzmo" Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti şi Societatea Naţionalã de Cruce Roşie au organizat activitatea de audit în Direcţie de Audit (C.N.A.S) şi respectiv compartimente de audit.
Planurile de audit se întocmesc anual de cãtre compartimentul de audit public intern ale fiecãrei structuri prezentate mai sus.
Selectarea misiunilor se face în funcţie de urmãtoarele elemente fundamentale:
- evaluarea riscului asociat diferitelor structuri, activitãţi, programe, proiecte
- teme ordonate de UCAAPI
- respectarea periodicitãţii de auditare, cel puţin o datã la trei ani
- tipurile de audit convenabile
- recomandãrile Curţii de Conturi
Planul anual este un document oficial. Se aprobã de cãtre conducãtorul entitãţii publice pânã la 20 decembrie a anului precedent.
Fiecare plan va fi însoţit de un referat de justificare a modului în care sunt selectate misiunile de audit cuprinse in plan; evidenţiind în mod obligatoriu rezultatele analizei riscului asociat.
Planul anual va avea urmãtoarea structurã:
- scopul acţiunii de auditare
- obiectivele acţiunii de auditare
- identificarea operaţiunilor supuse auditului public intern
- identificarea structurilor organizatorice la care se va desfãşura acţiunea de audit
La toate nivelurile se va urmãri:
a) modul în care au fost respectate scopul şi obiectivele fiecãrui program de sãnãtate
b) cheltuielile efectuate în cadrul fiecãrui program de sãnãtate
c) încadrarea în bugetul aprobat
d) modul de cunoaştere de cãtre personalul implicat a responsabilitãţilor legate de programul de sãnãtate respectiv.

4. Atribuţiile compartimentului de audit public intern

În conformitate cu art. 11 din Legea auditului public intern, atribuţiile compartimentului de audit public intern sunt:
a) elaboreazã norme metodologice specifice Ministerului Sãnãtãţii, cu avizul UCAAPI sau cu avizul organului ierarhic imediat superior in cazul entitãţilor publice subordonate;
b) elaboreazã proiectul planului anual de audit public intern;
Precizãrile referitoare la atribuţiile de la literele a) si b) sunt prezentate la punctul 6, subpunctele 6.1.3, respectiv 6.1.1 din prezentele norme.
c) efectueazã activitãţi de audit public intern pentru a evalua dacã sistemele de management financiar şi control ale entitãţii publice sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficientã şi eficacitate;
Auditul public intern se exercita asupra tuturor activitãţilor desfãşurate in Ministerul Sãnãtãţii, inclusiv din entitãţile aflate in subordonarea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sãnãtãţii, cu privire la formarea si utilizarea fondurilor publice, precum si la administrarea patrimoniului public.
Compartimentul de audit public intern auditeazã, cel puţin o datã la 3 ani, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
- angajamentele bugetare şi legale din care derivã direct sau indirect obligaţii de platã, inclusiv din fondurile comunitare;
- plãţile asumate prin angajamente bugetare şi legale, inclusiv din fondurile comunitare;
- vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului sau al unitãţilor admimstrativ-teritoriale;
- concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriaîe;
- constituirea veniturilor publice, respectiv modul de autorizare şi stabilire a titlurilor de creanţã, precum şi a facilitãţilor acordate la încasarea acestora;
- alocarea creditelor bugetare;
- sistemul contabil şi fiabilitatea acestuia;
- sistemul de luare a deciziilor;
- sistemele de conducere şi control precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme;
- sistemele informatice.
d) informeazã UCAAPI despre recomandãrile neînsuşite de cãtre ministrul sãnãtãţii, precum şi despre consecinţele acestora;
Compartimentul de audit public intern din Ministerul Sãnãtãţii transmite la UCAAPI/structurile teritoriale ale UCAAPI/organul ierarhic imediat superior, sinteze ale recomandãrilor neînsuşite de cãtre conducãtorul entitãţii publice auditate şi consecinţele neimplementãrii acestora, însoţite de documentaţia relevanta, dupã cum urmeazã:
- entitãţile publice entitãţile aflate in subordonarea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sãnãtãţii transmit trimestrial în maxim 5 zile de la încheierea trimestrului compartimentului de audit intern din Ministerul Sãnãtãţii;
- Ministerul Sãnãtãţii transmite trimestrial la UCAAPI, în termen de 10 zile de la încheierea trimestrului.
e) raporteazã periodic asupra constatãrilor, concluziilor şi recomandãrilor rezultate din activitãţile sale de audit;
Compartimentele de audit public intern transmit la UCAAPI/structurile teritoriale ale UCAAPI/organul ierarhic imediat superior, la cererea acestora rapoarte periodice privind constatãrile, concluziile şi recomandãrile rezultate din activitãţile lor de audit.
f) elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern;
Rapoartele anuale privind activitatea de audit public intern cuprind principalele constatãri, concluzii şi recomandãri rezultate din activitatea de audit, progresele înregistrate prin implementarea recomandãrilor, eventualele iregularitãţi/prejudicii constatate în timpul misiunilor de audit public intern, precum şi informaţii referitoare la pregãtirea profesionalã.
Rapoartele anuale privind activitatea de audit public intern se transmit la UCAAPI/structurile teritoriale ale UCAAPI/organul ierarhic imediat superior, dupã cum urmeazã:
- entitãţile publice entitãţile aflate in subordonarea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sãnãtãţii transmit organelor ierarhice imediat superioare astfel: spitalele, ambulatoriile de specialitate cu personalitate juridicã, serviciile de ambulanţã şi alte unitãţi ai cãror conducãtori funcţioneazã ca orodnatori terţiari de credite pânã la 5 ianuarie, iar Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate transmite Ministerului Sãnãtãţii raportul anual privind activitatea de audit public intern pânã la 10 ianuarie;
- direcţiile judeţene de sãnãtate publicã şi celelalte unitãţi ai cãror conducãtori funcţioneazã ca ordonatori secundari de credite transmit rapoartele anuale privind activitatea de audit public intern la stracturile teritoriale ale UCAAPI pânã la 15 ianuarie;
- compartimentul propriu de audit public intern din cadrul Ministerului Sãnãtãţii transmite la UCAAPI rapoartul anual privind activitatea de audit public intern pânã la 25 ianuarie.
g) in cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, raporteazã imediat conducãtorului entitãţii publice şi structurii de control intern abilitate.
În situaţia în care în timpul misiunilor de audit public intern se constatã abateri de la regulile procedurale şi metodologice, respectiv de la prevederile legale, aplicabile structurii/activitãţii/operaţiunii auditate, auditorii interni trebuie sã înştiinţeze conducãtorul entitãţii publice şi structura de inspecţie sau o alta structura de control intern stabilite de conducãtorul entitãţii publice, in termen de 3 zile.
Cazurile de identificare a iregularitãţilor si fraudelor sunt prezentate in capitolul referitor la raportãrile periodice şi anuale.
În cazul identificãrii unor iregularitãţi majore auditorul intern poate continua misiunea sau poate sã o suspende cu acordul conducãtorului entitãţii care a aprobat-o, dacã din rezultatele preliminare ale verificãrii se estimeazã cã prin continuarea acesteia nu se ating obiectivele stabilite (limitarea accesului, informaţii insuficiente, etc.).

C. NORMELE APLICABILE COMPARTIMENTULUI DE AUDIT PUBLIC INTERN
SI AUDITORILOR INTERNI

5. Norme de calificare

5.1. Carta auditului intern si Codul privind conduita etica a auditorului intern
5.1.1. Carta auditului intern în cadrul Ministerului Sãnãtãţii defineşte obiectivele, drepturile si obligaţiile auditului intern si este elaborata de cãtre fiecare şef al compartimentului de audit public intern si aprobata de conducãtorul entitãţii publice. Carta auditului intern informeazã despre obiectivele si metodele de audit, clarifica misiunea de audit, fixeazã regulile de lucru intre auditor si auditat si promoveazã regulile de conduita.
5.1.2. Codul privind conduita eticã a auditorului intern reprezintã un ansamblu de principii şi reguli de conduitã care trebuie sã guverneze activitatea auditorilor interni. Scopul Codului privind conduita etica a auditorului intern este de a promova cultura eticã în viziunea globalã a profesiei de auditor intern. Codul privind conduita etica a auditorului intern cuprinde regulile pe care auditorii interni trebuie sa le respecte in exercitarea atribuţiilor aşa cum rezulta din prevederile <>Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 880/2002 .

5.2. Independenta si obiectivitate

5.2.1. Independenta organizatorica

Compartimentul de audit public intern funcţioneazã în subordinea directã a ministrului sãnãtãţii si familiei, exercitând o funcţie distinctã şi independentã de activitãţile entitãţii publice. Prin atribuţiile sale, compartimentul de audit public intern nu trebuie sã fie implicat în elaborarea procedurilor de control intern. Activitatea de audit public intern nu trebuie sã fie supusã ingerinţelor externe începând de la stabilirea obiectivelor auditabile, realizarea efectivã a lucrãrilor şi pânã la comunicarea rezultatelor acesteia.

5.2.2. Obiectivitate individuala

Auditorii interni trebuie sa aibã o atitudine imparţiala, sa nu aibã prejudecãţi si sa evite conflictele de interese.
Auditorii interni trebuie sã-şi îndeplineascã atribuţiile în mod obiectiv şi independent, cu profesionalism şi integritate, potrivit normelor şi procedurilor specifice activitãţii de audit public intern.

5.2.2.1 Numirea/destituirea şefului compartimentului de audit public intern

Şeful compartimentului de audit public intern este numit/destituit de cãtre ministrul sãnãtãţii, cu avizul UCAAPI/organul ierarhic imediat superior, astfel:
a) Numirea şefului compartimentului de audit public intern din Ministerul Sãnãtãţii se face numai cu avizul prealabil al UCAAPI, în conformitate cu procedura stabilitã de aceasta. Entitatea publicã entitãţile aflata in subordonarea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sãnãtãţii, solicitã acest aviz de la şeful compartimentului de audit intern din Ministerul Sãnãtãţii în baza urmãtoarei proceduri:
- candidaţii pentru funcţia de şef al compartimentului de audit public intern depun la compartimentul de audit public intern de la Ministerul Sãnãtãţii urmãtoarele documente: curriculum vitae; minim 2 scrisori de recomandare; o lucrare de concepţie privind organizarea si exercitarea auditului public intern in entitatea respectiva; o declaraţie privind respectarea prevederilor art. 20, alin. (1) din Legea auditului public intern, referitoare la incompatibilitãţile auditorilor interni;
- avizarea candidaţilor se face in termen de 10 zile de la data depunerii documentelor, prin analizarea acestora şi prin consultãri directe;
- dupã obţinerea avizului favorabil, numirea şefului compartimentului de audit public intern se face de cãtre conducãtorul entitãţii publice respective, în conformitate cu prevederile legale referitoare la organizarea şi desfãşurarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea acestor funcţii;
- in cazul în care avizul este nefavorabil, candidatul respectiv nu poate participa la concursul/examenul organizat pentru ocuparea acestei funcţii,
b) Destituirea şefului compartimentului de audit public intern din Ministerul Sãnãtãţii se face numai cu avizul prealabil al UCAAPI, in conformitate cu procedura stabilitã de aceasta. Entitatea publicã aflata in subordonarea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sãnãtãţii solicitã acest aviz de la şeful compartimentului de audit intern din Ministerul Sãnãtãţii în baza urmãtoarei proceduri:
- pentru destituirea şefului compartimentului de audit public intern, conducãtorul entitãţii publice subordonate notificã conducãtorului compartimentului audit intern din Ministerul Santatii despre intenţia de destituire, precum şi despre motivele destituirii;
- şeful compartimentului audit intern din Ministerul Sãnãtãţii analizeazã motivele, efectueazã investigaţii, are consultãri directe cu şeful compartimentului de audit public intern care este propus pentru destituire, dupã caz, şi in termen de 10 zile prezintã în scris avizul favorabil/nefavorabil privind destituirea;
- in cazul obţinerii unui aviz favorabil destituirii, conducãtorul entitãţii publice procedeazã in conformitate cu prevederile legale;
- in cazul obţinerii unui aviz nefavorabil, destituirea nu este posibila.

5.2.2.2: Numirea/revocarea auditorilor interni

Numirea/revocarea auditorilor interni se face de cãtre conducãtorul entitãţii publice/organul colectiv de conducere, numai cu avizul prealabil al şefului compartimentului de audit public intern, astfel:
a) Pentru acordarea avizului în vederea numirii auditorilor interni, şeful compartimentului de audit public intern analizeazã dosarele de înscriere depuse de candidaţii pentru ocuparea funcţiei de auditori interni şi poate avea consultãri directe cu aceştia, cu 5-10 zile înainte de data susţinerii examenului, Dosarele de înscriere vor cuprinde în mod obligatoriu declaraţiile candidaţilor privind respectarea prevederilor art. 20, alin. (1) din Legea privind auditul public intern, referitoare la incompatibilitãţile auditorilor interni, precum si scrisori de recomandare. În cazul obţinerii unui aviz favorabil, numirea în funcţie se face de cãtre conducãtorul entitãţii publice/organul colectiv de conducere, în conformitate cu prevederile legale referitoare la organizarea şi desfãşurarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea acestor funcţii;
b) Pentru revocarea auditorilor interni, conducãtorul entitãţii publice/organul colectiv de conducere înştiinţeazã şeful compartimentului de audit public intern despre intenţia de revocare a unui auditor intern şi despre motivele acesteia. Şeful compartimentului de audit public intern analizeazã motivele, efectueazã investigaţii, are consultãri directe cu aceştia, dupã caz, şi în termen de 10 zile prezintã avizul favorabil/nefavorabil revocãrii.
c) Dacã funcţia de auditor intern nu este o functie publicã, numirea/revocarea auditorilor interni se face de cãtre conducãtorul entitãţii publice/organul colectiv de conducere în concordanţã cu regulamentul propriu de funcţionare şi cu prevederile prezentelor norme.

5.2.3. Pierderea independentei si obiectivitãtii auditorilor interni

Persoanele care sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul al patrulea inclusiv, cu conducãtorul entitãţii publice, nu pot fi auditori interni in cadrul aceleiaşi entitãţi publice.
Auditorii interni nu pot fi desemnaţi sã efectueze misiuni de audit public intern la o structurã/entitate publicã dacã sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul al patrulea inclusiv, cu conducãtorul acesteia sau cu membrii organului de conducere colectivã. Auditorii interni nu trebuie implicaţi în vreun fel în îndeplinirea activitãţilor pe care in mod potenţial le pot audita şi nici în elaborarea şi implementarea sistemelor de control intern ale entitãţilor publice.
Auditorii interni care au responsabilitãţi în derularea programelor şi proiectelor finanţate integral sau parţial de Uniunea Europeanã, nu trebuie implicaţi în auditarea acestor programe.
Auditorilor interni nu trebuie sã li se încredinţeze misiuni de audit public intern în sectoarele de activitate în care aceştia au deţinut funcţii sau au fost implicati in alt mod. Aceastã interdicţie se poate ridica dupã trecerea unei perioade de 3 ani.
Auditorii interni care se gãsesc într-una din situaţiile prevãzute mai sus, au obligaţia de a informa de îndatã, în scris, conducãtorul entitãţii publice şi şeful structurii de audit public intern.

5.3. Competenta si conştiinţa profesionala

5.3.1. Competenta

Pregãtirea şi experienţa auditorilor interni constituie un element esenţial în atingerea eficacitãţii activitãţii de audit.
Auditorii interni trebuie sa posede cunoştinţe, indemanare si alte competente necesare pentru a-si exercita responsabilitãţile individuale, mai ales:
- competenta in vederea aplicãrii normelor, procedurilor si tehnicilor de audit;
- competente in ceea ce priveşte principiile si tehnicile contabile;
- cunoaşterea principiilor de baza in economie, in domeniul juridic si in domeniul tehnologiilor informatice;
- cunoştinţe suficiente pentru a identifica elementele de iregularitate si frauda, nefiind in sarcina auditorilor interni investigarea acestora;
- capacitatea de a comunica oral si in scris, de a putea expune clar si eficient obiectivele, constatãrile si recomandãrile fiecãrei misiuni de audit public intern.
Compartimentul de audit public intern trebuie sã dispunã in mod colectiv de toatã competenţa şi experienţa necesarã în realizarea misiunilor de audit.
Indiferent de natura lor, misiunile de audit public intern vor fi încredinţate acelor persoane cu o pregãtire şi experienţã corespunzãtoare nivelului de complexitate al sarcinii.
Compartimentul de audit public intern trebuie sã dispunã de metodologii şi sisteme IT moderne, de metode de analizã analiticã, eşantioane statistice şi instrumente de control a sistemelor informatice.
Seful compartimentului de audit public intern trebuie sa se asigure ca pentru fiecare misiune de audit public intern, auditorii desemnaţi poseda cunoştinţele, indemanarea si competentele necesare pentru desfãşurarea corecta a misiunii.
Pentru cunoştinţe de stricta specialitate pot fi contractate servicii de expertiza/consultanta din afara entitãţii publice.

5.3.2. Conştiinţa profesionala

Auditorul intern trebuie sa depunã toate eforturile in decursul exercitãrii funcţiei sale si sa ia in consideraţie urmãtoarele elemente:
- perioada de lucru necesara pentru atingerea obiectivelor misiunii de audit;
- complexitatea si importanta domeniilor auditate;
- pertinenta si eficacitatea procesului de gestiune a riscurilor si de control;
- probabilitatea existentei erorilor, iregularitãţilor si a unor disfunctionalitati semnificative;
- costurile implementãrii unor controale suplimentare in raport cu avantajele preconizate.
Fiind conştient ca procedurile de audit public intern nu pot garanta ca toate riscurile semnificative au fost detectate, auditorul intern trebuie sa dea dovada de o vigilenta sporita in ceea ce priveşte riscurile semnificative susceptibile sa afecteze obiectivele, activitãţile si resursele entitãţii publice.

5.3.3. Pregãtirea profesionala continua

Auditorii interni trebuie sa-si îmbunãtãţeascã cunoştinţele si practica profesionala printr-o pregãtire continua.
Şeful compartimentului de audit public intern, respectiv conducerea entitãţii publice, va asigura condiţiile necesare pregãtirii profesionale, perioada destinata in acest scop fiind de minim 15 zile pe an.
În scopul auditãrii unor proceduri specifice, pot fi contractate servicii de expertizã/consultanţã din afara entitãţii publice. Competenta şi capacitatea acestor servicii trebuie sã fie verificate si lucrãrile supervizate de cãtre structura de audit public intern solicitanta.

5.4. Programul de asigurare si îmbunãtãţire a calitãţii

5.4.1. Definire

Şeful compartimentului de audit public intern trebuie sa elaboreze un program de asigurare si îmbunãtãţire a calitãţii sub toate aspectele activitãţii de audit public intent Programul trebuie sa asigure ca normele, instrucţiunile si codul etic sunt respectate de auditorii interni.

5.4.2. Evaluarea programului de calitate

Auditul public intern necesita adoptarea unui proces permanent de supraveghere si evaluare a eficacitãţii globale a programului de calitate. Acest proces trebuie sa permitã evaluãri interne si externe.

5.4.2.1. Evaluarea interna

Evaluarea interna presupune efectuarea de controale permanente, prin care şeful compartimentului de audit public intern examineazã eficacitatea normelor interne de audit public intern pentru a verifica daca procedurile de asigurare a calitãţii misiunilor de audit intern sunt aplicate in mod satisfãcãtor, garantând calitatea rapoartelor de audit public intern. In acest cadru supervizarea realizãrii misiunilor de audit public intern va permite depistarea deficientelor, iniţierea îmbunãtãţirilor necesare unei derulãri corespunzãtoare a viitoarelor misiuni de audit public intern si planificarea activitãţilor de perfecţionare profesionala.

5.4.2.2. Evaluarea externa

Evaluarea externa este efectuata de cãtre UCAAPI prin:
- verificarea respectãrii normelor, instrucţiunilor si a Codului privind conduita etica a auditorului intern, cel puţin o data la cinci ani, initiindu-se masurile corective necesare in colaborare cu conducãtorul entitãţii publice in cauza;
- avizarea numirii/destituirii şefilor compartimentelor de audit public intern din entitãţile publice.

6. Norme de funcţionare a auditului public intern

6.1. Cerinţe privind funcţionarea compartimentului de audit public intern

Seful compartimentului de audit public intern este responsabil pentru organizarea si desfãşurarea activitãţilor de audit public intern.

6.1.1. Planificarea activitãţii de audit public intern bazata pe analiza riscurilor

6.1.1.1. Elaborarea planului de audit public intern

Planul de audit public intern se întocmeşte anual de cãtre compartimentul de audit public intern.
Selectarea misiunilor de audit public intern se face in functie de urmãtoarele elemente de fundamentare:
a) Evaluarea riscului asociat diferitelor structuri, activitãţi, programe/proiecte sau operaţiuni;
b) Criteriile semnal/sugestiile conducãtorului entitãţii publice, respectiv: deficiente constatate anterior în rapoartele de audit; deficienţe constatate în procesele-verbale încheiate în urma inspecţiilor; deficienţe consemnate în rapoartele Curţii de Conturi; alte informaţii şi indicii referitoare la disfunctionalitãţi sau abateri; aprecieri ale unor specialişti, experţi etc. cu privire la structura şi dinamica unor riscuri interne sau de sistem; analiza unor trenduri pe termen lung privind unele aspecte ale funcţionãrii sistemului; evaluarea impactului unor modificãri petrecute în mediul în care evolueazã sistemul auditat;
c) Temele defalcate din planul anual al UCAAPL Conducãtorii entitãţilor publice sunt obligaţi sã ia toate mãsurile organizatorice pentru ca tematicile ordonate de UCAAPI sã fie introduse în planul anual de audit public intern al entitãţii publice, realizate in bune condiţii si raportate in termenul fixat;
d) Numãrul entitãţilor publice subordonate;
e) Respectarea periodicitãţii in auditare, cel puţin o data la 3 am;
f) Tipurile de audit convenabile pentru fiecare entitate subordonata;
g) Recomandãrile Curţii de Conturi.
Proiectul planului anual de audit public intern este intocmit pânã la data de 30 noiembrie a anului precedent anului pentru care se elaboreazã.
Conducãtorul entitãţii publice aprobã proiectul planului anual de audit public intern pana la 20 decembrie a anului precedent.
Planul anual de audit public intern reprezintã un document oficial. El este pãstrat în arhiva instituţiei publice împreunã cu referatul de justificare in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale.

6.1.1.2. Referatul de justificare

Proiectul planului anual de audit public intern este însoţit de un referat de justificare a modului in care sunt selectate misiunile de audit cuprinse in plan.
Referatul de justificare trebuie sa cuprindã pentru fiecare misiune de audit public intern, rezultatele analizei riscului asociat (anexa la referatul de justificare), criteriile semnal si alte elemente de fundamentare, care au fost avute in vedere la selectarea misiunii respective.

6.1.1.3. Structura planului de audit public intern

Planul anual de audit intern are urmãtoarea structurã:
- scopul acţiunii de auditare;
- obiectivele acţiunii de auditare;
- identificarea/descrierea activitãţii/operaţiunii supuse auditului public intern;
- identificarea/descrierea entitãţii/entitãtilor sau a structurilor organizatorice la care se va desfãşura acţiunea de auditare;
- durata acţiunii de auditare;
- perioada supusã auditãrii;
- numãrul de auditori proprii antrenaţi in acţiunea de auditare;
- precizarea elementelor ce presupun utilizarea unor cunoştinţe de specialitate, precum şi a numãrului de specialişti cu care urmeazã sã se încheie contracte externe de servicii de expertizã/consultanţã (dacã este cazul);
- numãrul de auditori care urmeazã sã fie atraşi în acţiunile de audit public intern din cadrul structurilor descentralizate.

6.1.1.4. Actualizarea planului de audit public intern

Actualizarea planului de audit public intern se face în funcţie de:
- Modificãrile legislative sau organizatorice, care schimba gradul de semnificaţie a auditãrii anumitor operaţiuni, activitãţi sau acţiuni ale sistemului;
- Solicitãrile UCAAPI/entitatea publicã ierarhic imediat superioarã de a introduce/inlocui/elimina unele misiuni din planul de audit intern.
Actualizarea planului de audit public intern se realizeazã prin întocmirea unui Referat de modificare a planului de audit public intern, aprobat de conducãtorul entitãţii publice,

6.1.2. Gestiunea resurselor umane

Seful compartimentului de audit public intern este responsabil pentru organizarea si desfãşurarea activitãţilor de audit public intern si trebuie sa asigure resursele necesare îndeplinirii planului de audit public intern in mod eficient.

6.1.3. Raportarea activitãţii de audit public intern

Raportul de audit public intern finalizat, împreunã cu rezultatele concilierii, este transmis ministrului sãnãtãţii si familiei care a aprobat misiunea, pentru analizã şi avizare. Pentru instituţia publicã micã, raportul de audit public intern este transmis spre avizare conducãtorului acesteia.
Compartimentul de audit public intern asigura:
a) raportarea periodica asupra constatãrilor, concluziilor şi recomandãrilor rezultate din activitãţile sale de audit;
b) elaborarea raportului anual al activitãţii de audit public intern;
c) in cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, se raporteazã imediat ministrului sãnãtãţii şi structurii de control intern abilitate;
d) informarea UCAAPI despre recomandãrile neînsuşite de cãtre ministrul sãnãtãţii, precum şi despre consecinţele acestora;
e) verificarea şi raportarea la UCAAPI sau la organul ierarhic imediat superior, dupã caz, asupra progreselor înregistrate în implementarea recomandãrilor

6.2. Obiective aferente unei activitãţi de audit public intern

6.2.1 Evaluarea managementului riscurilor

Auditul public intern trebuie sã sprijine conducãtorul entitãţii publice în identificarea şi evaluarea riscurilor semnificative contribuind la îmbunãtãţirea sistemelor de management al riscurilor. Auditul public intern trebuie sã supravegheze şi sã evalueze eficacitatea acestui sistem,
Auditul public intern trebuie sã evalueze riscurile aferente operaţiilor şi sistemelor informatice ale entitãţii publice, privind:
- fiabilitatea şi integritatea informaţiilor financiare şi operaţionale;
- eficacitatea şi eficienta operaţiilor;
- protejarea patrimoniului;
- respectarea legilor, reglementãrilor şi contractelor.
În cursul misiunilor, auditorii interni vor identifica toate riscurile, inclusiv cele care exced perimetrul misiunii, în cazul în care acestea sunt semnificative.

6.2.2. Evaluarea sistemelor de control

Auditul public intern ajutã Ministerul Sanatatii sã menţinã un sistem de control adecvat prin evaluarea eficacitãţii şi eficienţei acestuia, contribuind la îmbunãtãţirea lui continuã.
Evaluarea pertinenţei şi eficacitãţii sistemului de control intern se va face pe baza rezultatelor evaluãrii riscurilor şi va viza operaţiile şi sistemele informatice ale entitãţii publice din urmãtoarele puncte de vedere:
- fiabilitãţii şi integritãţii informaţiilor financiare şi operaţionale;
- eficacitãţii şi eficientei operaţiilor;
- protejãrii patrimoniului;
- respectãrii legilor, reglementarilor şi procedurilor,
În cursul misiunilor, auditorul intern trebuie sã examineze procedurile de control intern în acord cu obiectivele misiunii în vederea identificãrii tuturor deficienţelor semnificative ale acestora.
Auditorii interni trebuie sa analizeze operaţiile si activitãţile si sa determine mãsura in care rezultatele corespund obiectivelor stabilite si daca operaţiile/activitãţile sunt aplicate sau realizate conform prevederilor.
Pentru evaluarea sistemului de control sunt necesare utilizarea unor criterii adecvate. Auditorii interni trebuie sa determine mãsura in care ministrul sãnãtãţii a definit criterii adecvate de apreciere si daca obiectivele au fost realizate. Daca aceste criterii sunt adecvate, acestea pot fi utilizate si de auditorii interni in evaluarea sistemului de control intern. Daca acestea sunt inadecvate, auditorii interni trebuie, împreuna cu ministrul sãnãtãţii, sa elaboreze in mod corespunzãtor aceste criterii.

NORMELE METODOLOGICE PRIVIND MISIUNEA DE AUDIT PUBLIC INTERN

Aceasta parte prezintã metodele si instrumentele utilizate in derularea unei misiuni de audit public intern.

7. Pregãtirea misiunii de audit public intern

Graficul prezentat mai jos oferã o viziune globalã asupra procesului de audit public intern. In partea stânga a graficului sunt prezentate etapele procesului de audit public intern, cu referire la procedurile de urmat, iar in partea dreaptã rezultatele obţinute cu referire la documentele corespunzãtoare.
În Ghidul procedural sunt descrise procedurile si modelele standard ale documentelor utilizate.



Derularea misiunii de audit public intern
──────────────────────────────────────────

Etape Proceduri Documente

┌───────────────────────────┐
┌─────────────────────────┐ │Ordinul de serviciu A-01│
│Initierea auditului ├──┐ │Declaratia de inde- │
┌─────────────┐ ┌─ >│ P01, P02, P03 │ │ │pendenta A-02│
│Pregatirea │ │ └─────────────────────────┘ ├>│Notificarea privind declan-│
│misiunii de ├─┤ ┌─────────────────────────┐ │ │sarea misiuniide audit │
│audit │ │ │ Colectarea si │ │ │public intern B-01 │
└─────────────┘ ├──>│prelucrarea informatiilor│──┘ └───────────────────────────┘
│ │ │P04 │ ┌───────────────────────────┐
│ │ └─────────────────────────┘ │Programul de audit A03 │
│ │ ┌─────────────────────────┐ │Programul preliminar al │
│ ├─ >│Analiza riscurilor P05 ├───>│interventiilor la fata │
│ │ └─────────────────────────┘ │locului A03-1 │
│ │ ┌─────────────────────────┐ └───────────────────────────┘
│ ├─ >│Deschiderea sedintei P07 │ ┌───────────────────────────┐
│ │ └─────────────────────────┘──> │Minuta sedintei de │
│ │ ┌─────────────────────────┐ │deschidere B-02 │
│ │ │Elaborarea programului de│ └───────────────────────────┘
│ └─ >│audit public intern P06 ├───>
│ └─────────────────────────┘
│ ┌───────────────────────────┐
│ │Teste A-04 │
│ ┌─────────────────────────┐ │Formularele constatarilor │
V ┌─> │Colectarea dovezilor P08 ├───>│de audit A-05 │
│ └─────────────────────────┘ └───────────────────────────┘
│ ┌─────────────────────────┐
│ │Constatarea si raportarea│ ┌────────────────────────┐
┌─────────────┐ ├──>│iregularitatilor P09 │ │Formular de constatare │
│Interventia │ │ └─────────────────────────┘ │si raportare a iregula- │
│ la fata ├─┤ ┌─────────────────────────┐ │ritatilor A-06 │
│ locului │ ├──>│Revizuirea documentelor ├────> └────────────────────────┘
└─────────────┘ │ │de lucru P10 │ ┌────────────────────────┐
│ │ └─────────────────────────┘ │Nota centralizatoare a │
│ │ ───────>│documentelor de lucru │
│ │ │ C-02 │
│ │ ┌─────────────────────────┐ └────────────────────────┘
│ └─> │Inchiderea sedintei P11 │ ┌────────────────────────┐
│ └─────────────────────────┘──────>│Minuta sedintei de │
│ │inchidere B-03 │
│ └────────────────────────┘

│ ┌─────────────────────────┐
V ┌──>│Elaborarea proiectului de│
│ │raport de audit P12 │
│ └─────────────────────────┘
│ ┌─────────────────────────┐
┌───────────┐ ├──>│Transmiterea proiectului │
│ │ │ │de Raport P13 │
│Raportul │ │ └─────────────────────────┘
│de audit ├──>│ ┌─────────────────────────┐ ┌────────────────────────────┐
│public │ ├──>│Reuniunea de conciliere ├──>│Minuta Reuniunii de conci- │
│intern │ │ │P 14 │ │liere B-04 │
└───────────┘ │ └─────────────────────────┘ └────────────────────────────┘
│ │ ┌─────────────────────────┐ ┌────────────────────────────┐
│ ├──>│Raportul final P15 ├──>│Raportul final A07-2 │
│ │ └─────────────────────────┘ └────────────────────────────┘
│ │ ┌─────────────────────────┐
│ └──>│Supervizarea P16 │
│ └─────────────────────────┘


V
┌──────────────┐ ┌─────────────────────────────┐
│Urmarirea │ │Difuzarea Raportului de audit│
│recomandarilor│ │public intern P17 │
└──────────────┘ └─────────────────────────────┘




7.1. Ordinul de serviciu
Ordinul de serviciu se întocmeşte de şeful compartimentului de audit public intern, pe baza planului anual de audit public intern aprobat de conducãtorul entitãţii publice. Ordinul de serviciu reprezintã mandatul de intervenţie dat de cãtre compartimentul de audit public intern.
Ordinul de serviciu repartizeazã sarcinile de serviciu auditorilor interni, astfel încât aceştia sã poatã domara misiunea de audit.
7.2. Declaraţia de independenta
Independenţa auditorilor interni selectaţi pentru realizarea unei misiuni de audit public intern, trebuie declarata. In acest sens fiecare auditor intern trebuie sa întocmeascã o declaraţie de independenţã.
7.3. Notificarea privind declanşarea misiunii de audit public intern
Compartimentul de audit public intern notificã entitatea/structura auditatã cu 15 zile înainte de declanşarea misiunii de audit public intern, despre scopul, principalele obiective, durata acesteia, precum si despre faptul cã pe parcursul misiunii vor avea loc intervenţii la faţa locului al cãror program va fi stabilit ulterior, de comun acord.
7.4. Colectarea si prelucrarea informaţiilor
7.4.1. Colectarea informaţiilor
In aceastã etapã auditorii interni solicita si colecteazã informaţii cu caracter general despre entitatea/structura auditatã. Aceste informaţii trebuie sã fie pertinente şi utile pentru a atinge urmãtoarele scopuri:
a) identificarea principalelor elemente ale contextului instituţional şi socio-economic în care entitatea/structura auditatã îşi desfãşoarã activitatea;
b) cunoaşterea organizãrii entitãţii/structurii auditate, a tehnicilor sale de lucru si a diferitelor nivele de administrare, conform organigramei;
c) identificarea punctelor cheie ale funcţionãrii entitãţii/structurii auditate si ale sistemelor sale de control, pentru o evaluare prealabila a punctelor tari şi slabe;
d) identificarea şi evaluarea riscurilor cu incidenţã semnificativã;
e) identificarea informaţiilor probante necesare pentru atingerea obiectivelor controlului şi selecţionãrii tehnicilor de investigare adecvate.
7.4.2. Prelucrarea informaţiilor
Prelucrarea informaţiilor consta in:
a) analiza structurii/entitãţii auditate şi activitãţii sale (organigrama, regulamente de funcţionare, fişe ale posturilor, circuitul documentelor);
b) analiza cadrului normativ ce reglementeazã activitatea entitãţii/structurii auditate;
c) analiza factorilor susceptibili de a împiedica buna desfãşurare a misiunii de audit public intern;
d) analiza rezultatelor controalelor precedente;
e) analiza informaţiilor externe referitoare la entitatea/structura auditatã.
7,5. Identificarea obiectelor auditabile
7.5.1 Obiectul auditabil
Obiectul auditabil reprezintã activitatea elementarã a domeniului auditat, ale cãrei caracteristici pot fi definite teoretic şi comparate cu realitatea practicã.
7.5.2. Etapele identificãrii obiectelor auditabile
Identificarea obiectelor auditabile se realizeazã in 3 etape:
a) detalierea fiecãrei activitãţi în operaţii succesive descriind procesul de la realizarea acestei activitãţi pânã la înregistrarea ei (circuitul auditului);
b) definirea pentru fiecare operaţiune in parte a condiţiilor pe care trebuie sã le îndeplineascã din punct de vedere al controalelor specifice şi al riscurilor aferente (ce trebuie sã fie evitate);
c) determinarea modalitãţilor de funcţionare necesare pentru ca entitatea sa atingã obiectivul şi sa elimine riscul
7.5.3. Lista centralizatoare a obiectelor auditabile
Lista centralizatoare a obiectelor auditabile, definite sub aspectele caracteristicilor specifice şi ale riscurilor asociate, constituie suportul analizei riscurilor.
7.6. Analiza riscurilor
7.6.1. Definirea riscului
Riscul reprezintã orice eveniment, acţiune, situaţie sau comportament cu impact nefavorabil asupra capacitãţii entitãţii publice de a realiza obiectivele.
7.6.1.1. Categorii de riscuri
Categorii de riscuri;
a) Riscuri de organizare (neformalizarea procedurilor): lipsa unor responsabilitãţi precise; insuficienta organizare a resurselor umane; documentaţia insuficienta, neactualizata;
b) Riscuri operaţionale: neinregistrarea in evidentele contabile; arhivare necorespunzatoare a documentelor justificative; lipsa unui control asupra operaţiilor cu risc ridicat;
c) Riscuri financiare: plaţi nesecurizate, nedetectarea operaţiilor cu risc financiar;
d) Riscuri generate de schimbãrile legislative, structurale, manageriale etc.
7.6.1.2. Componentele riscului
Componentele riscului sunt:
- probabilitatea de apariţie;
- nivelul impactului, respectiv gravitatea consecinţelor si durata acestora.
7.6.2. Scopul analizei riscurilor
Analiza riscului reprezintã o etapã majorã în procesul de audit public intern, care are drept scopuri:
a) sã identifice pericolele din entitatea/structura auditata;
b) sã identifice dacã controalele interne sau procedurile entitãţii/structurii auditate pot preveni, elimina sau minimiza pericolele;
c) sã evalueze structura/evoluţia controlului intern al entitãţii/structurii auditate.
7.6.3. Fazele analizei riscurilor
Fazele analizei riscurilor sunt urmãtoarele:
a) analiza activitãţii entitãţii/structurii auditate;
b) identificarea si evaluarea riscurilor inerente, respectiv a riscurilor, de eroare semnificativa a activitãţilor entitatii/structurii auditate, cu incidenţa asupra operaţiilor financiare;
c) verificarea existentei controalelor interne, a procedurilor de control intern, precum si evaluarea acestora;
d) evaluarea punctelor slabe, cuantificarea si impartirea lor pe clase de risc.
Auditorii interni trebuie sã integreze în procesul de identificare şi evaluare a riscurilor semnificative şi pe cele depistate în cursul altor misiuni.
7.6.4. Mãsurarea riscurilor
Mãsurarea riscurilor depinde de probabilitatea de apariţie a riscului si de gravitatea consecinţelor evenimentului. Pentru realizarea mãsurãrii riscurilor se utilizeazã drept instrumente de mãsurare, criteriile de apreciere.
7.6.4.1. Mãsurarea probabilitãţii
Criteriile utilizate pentru mãsurarea probabilitãţii de apariţie a riscului sunt:
a) aprecierea vulnerabilitãţii entitãţii;
b) aprecierea controlului intern.
Probabilitatea de apariţie a riscului variazã de la imposibilitate la certitudine şi este exprimatã pe o scara de valori pe trei nivele:
- probabilitate micã;
- probabilitate medie;
- probabilitate mare.
a) Aprecierea vulnerabilitãţii entitãţii
Pentru a efectua aprecierea, auditorul va examina toţi factorii cu incidenţã asupra vulnerabilitãţii domeniului auditabil, cum ar fi:
- resursele umane;
- complexitatea prelucrãrii operaţiilor;
- mijloacele tehnice existente.
Vulnerabilitatea se exprimã pe trei nivele:
- vulnerabilitate redusã;
- vulnerabilitate medie;
- vulnerabilitate mare.
b) Aprecierea controlului intern
Aprecierea controlului intern se face pe baza unei analize a calitãţii controlului intern al entitãţii, pe trei nivele:
- control intern corespunzãtor;
- control intern insuficient;
- control intern cu lipsuri grave.
7.6.4.2. Mãsurarea gravitãţii consecinţelor evenimentului (nivelul impactului)
Nivelul impactului reprezintã efectele riscului în cazul producerii sale şi se poate exprima pe o scarã valoricã pe trei nivele:
- impact scãzut;
- impact moderat;
- impact ridicat.

Probabilitate

^


│ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌──────┐
mare │ └──────┘ └──────┘ └──────┘
│ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌──────┐
medie │ └──────┘ └──────┘ └──────┘
│ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌──────┐
micã │ └──────┘ └──────┘ └──────┘
─┼─────────────────────────────────────────────>

Impact scãzut moderat ridicat

7.6.5. Metoda-model de analiza a riscurilor
Prezentele norme metodologice exemplifica efectuarea analizei riscurilor prin parcurgerea urmãtorilor paşi:
a) identificarea (listarea) operaţiilor/activitãţiilor auditabile, respectiv a obiectelor auditabile. In aceastã fazã se analizeazã si se identifica activitãţile/operaţiile precum şi interdependenţele existente între acestea, fixându-se perimetrul de analizã;
b) identificarea ameninţãrilor, riscurilor inerente posibile, asociate acestor operaţiuni/activitãţi, prin determinarea impactului financiar al acestora;
c) stabilirea criteriilor de analizã a riscului. Recomandam utilizarea criteriilor: aprecierea controlului intern, aprecierea cantitativã si aprecierea calitativã;
d) stabilirea nivelului riscului pentru fiecare criteriu, prin utilizarea unei scãri de valori pe trei nivele, astfel:
d1) pentru aprecierea controlului intern: control intern corespunzãtor - nivel 1; control intern insuficient - nivel 2; control intern cu lipsuri grave - nivel 3;
d2) pentru aprecierea cantitativã: impact financiar slab - nivel 1; impact financiar mediu - nivel 2; impact financiar important - nivel 3;
d3) pentru aprecierea calitativã: vulnerabilitate redusã - nivel 1; vulnerabilitate medie - nivel 2; vulnerabilitate mare - nivel 3.
e) stabilirea punctajului total al criteriului utilizat (T). Se atribuie un factor de greutate şi un nivel de risc fiecãrui criteriu. Produsul acestor doi factori dã punctajul pentru criteriul respectiv iar suma punctajelor pentru o anumita operaţie/activitate auditabilã conduce la determinarea punctajului total al riscului operaţiei/activitãţii respective. Punctajul total al riscului se obţine utilizând formulele:

n

T = Σ P(i) x N(i)
i = 1

Unde:
P(i) = ponderea riscului pentru fiecare criteriu;
N(i) = nivelul riscurilor pentru fiecare criteriu utilizat;

sau
T = N(1) x N(2) x....x Ni, unde
N = nivelul riscurilor pentru fiecare criteriu utilizat.

f) clasarea riscurilor, pe baza punctajelor totale obţinute anterior, în: risc mic, risc mediu, risc mare;
g) ierahizarea/operatiunilor activitatilor ce urmeazã a fi auditate, respectiv elaborarea tabelului puncte tari si puncte slabe. Tabelul punctelor tari şi punctelor slabe prezintã sintetic rezultatul evaluãrii fiecãrei activitãţi/operaţiuni/teme analizate şi permite ierarhizarea riscurilor în scopul orientãrii activitãţii de audit public intern, respectiv stabilirea tematicii în detaliu. Tabelul prezintã în partea stângã rezultatele analizei riscurilor (domeniile/obiectele auditabile, obiectivele specifice, riscuri, indicatori şi indici), iar în partea dreaptã opinia şi comentariile auditorului intern.

┌──────────┬──────────┬──────────┬────────────────────────────────┬──────────┐
│Domeniu │Obiective │Riscuri │Opinie │Comentariu│
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┬──────────┬──────────┼──────────┤
│ │ │ │F/f │Consecinte│Gradul de │ │
│ │ │ │ │ │incredere │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘

7.7. Elaborarea tematicii in detaliu a misiunii de audit public intern
Tematica în detaliu cuprinde totalitatea domeniilor/obiectelor de auditat selectate (obiectivele de îndeplinit), este semnatã de şeful compartimentului de audit public intern si adusa la cunoştinţa principalilor responsabili ai entitãţii/structurii auditate în cadrul şedinţei de deschidere.
7.7.1. Programul de audit public intern
Programul de audit public intern este un document intern de lucru al compartimentului de audit public intern, care se întocmeşte in baza tematicii detaliate. Cuprinde pe fiecare obiectiv din tematica detaliatã acţiunile concrete de efectuat necesare atingerii obiectivului, precum si repartizarea acestora pe fiecare auditor intern.
Programul de audit public intern are drept scopuri:
a) asigura seful compartimentului de audit public intern cã au fost luate în considerare toate aspectele referitoare la obiectivele misiunii de audit public intern;
b) asigura repartizarea sarcinilor si planificarea activitãţilor, de cãtre supervizor.
7.7.2 Programul preliminar al intervenţiilor la fata locului
Programul preliminar al intervenţiilor la faţa locului se întocmeşte in baza programului de audit public intern si prezintã in mod detaliat lucrãrile pe care auditorii interni isi propun sa le efectueze, respectiv studiile, cuantificãrile, testele, validarea acestora cu materiale probante si perioadele in care se realizeazã aceste verificãri la fata locului,
7.8. Deschiderea intervenţiei la fata locului
7.8.1. Şedinţa de deschidere
Şedinţa de deschidere a intervenţiei la fata locului se deruleazã la unitatea auditatã, cu participarea auditorilor interni şi a personalului entitãţii/structurii auditate.
Ordinea de zi a şedinţei de deschidere trebuie sa cuprindã:
a) prezentarea auditorilor interni;
b) prezentarea obiectivelor misiunii de audit public intern;
c) stabilirea termenelor de raportare a stadiului verificãrilor;
d) prezentarea tematicii în detaliu;
e) acceptarea calendarului întâlnirilor;
f) asigurarea condiţiilor materiale necesare derulãrii misiunii de audit public intern.
Entitatea auditatã poate solicita amânarea misiunii de audit, in cazuri justificate (interese speciale, lipsa de timp, alte circumstanţe). Amânarea trebuie discutata cu compartimentul de audit public intern şi notificata la conducãtorul entitãţii publice.
7.8.2. Minuta şedinţei de deschidere
Data şedinţei de deschidere, participanţii, aspectele importante discutate trebuie consemnate in minuta şedinţei de deschidere.
7.9. Notificarea privind realizarea intervenţiilor la fata locului
Compartimentul de audit public intern trebuie sa notifice entitatea/structura auditata despre programul verificãrilor la faţa locului, inclusiv perioadele de desfãşurare. Odatã cu aceasta notificare trebuie sa se transmitã si Carta auditului intern.
8. Intervenţia la fata locului (munca de teren)
8.1. Definire si etape
Intervenţia la fata locului consta in colectarea documentelor, analiza şi evaluarea acestora.
Intervenţia la fata locului cuprinde urmãtoarele etape:
a) cunoaşterea activitãţii/sistemului/procesului supus verificãrii şi studierea procedurilor aferente;
b) intervievarea personalului auditat;
c) verificarea înregistrãrilor contabile;
d) analiza datelor şi informaţiilor;
e) evaluarea eficientei şi eficacitãţii controalelor interne;
f) realizarea de testãri;
g) verificarea modului de realizare a corectãrii acţiunilor menţionate în auditarile precedente (verificarea realizãrii corectãrii)
8.2. Tehnici si instrumente de audit intern
8.2.1. Principalele tehnici de audit intern
8.2.1.1. Verificarea - asigura validarea, confirmarea, acurateţea înregistrãrilor, documentelor, declaraţiilor, concordanţa cu legile şi regulamentele, precum si eficacitatea controalelor interne.
Tehnicile de verificare sunt:
a) Comparaţia: confirma identitatea unei informaţii dupã obţinerea acesteia din doua sau mai multe surse diferite;
b) Examinarea: presupune urmãrirea in special a detectãrii erorilor sau a iregularitãţilor;
c) Recalcularea: verificarea calculelor matematice;
d) Confirmarea: solicitarea informaţiei din doua sau mai multe surse independente (a treia parte) în scopul validãrii acesteia;
e) Punerea de acord: procesul de potrivire a douã categorii diferite de înregistrãri;
f) Garantarea: verificarea realitãţii tranzacţiilor înregistrate prin examinarea documentelor, de la articolul înregistrat spre documentele justificative;
g) Urmãrirea: reprezintã verificarea procedurilor de la documentele justificative spre articolul înregistrat. Scopul urmãririi este de a verifica dacã toate tranzacţiile reale au fost înregistrate.
8.2.1.2. Observarea fizica reprezintã modul prin care auditorii interni işi formeazã o pãrere proprie.
8.2.1.3 Interviul se realizeazã de cãtre auditorii interni prin intervievarea persoanelor auditate/implicate/interesate. Informaţiile primite trebuie confirmate cu documente.
8.2.1.4. Analiza consta in descompunerea unei entitãţi in elemente, care pot fi izolate, identificate, cuantificate şi mãsurate distinct.
8.2.2. Principalele instrumente de audit intern
8.2.2.1. Chestionarul cuprinde întrebãrile pe care le formuleazã auditorii interni.
Tipurile de chestionare sunt:
a) chestionarul de luare la cunostiinta (CLC) - cuprinde întrebãri referitoare la contextul socio-economic, organizarea interna, funcţionarea entitãtii/structurii auditate;
b) chestionarul de control intern (CCI) - ghideazã auditorii interni in activitatea de identificare obiectiva a disfuncţiilor şi cauzelor reale ale acestor disfunctii;
c) chestionarul-lista de verificare (CLV) - este utilizat pentru stabilirea condiţiilor pe care trebuie sã le îndeplineascã fiecare domeniu auditabil. Cuprinde un set de întrebãri standard privind obiectivele definite, responsabilitãţile şi metodele mijloacele financiare, tehnice si de informare, resursele umane existente.
8.2.2.2. Tabloul de prezentare a circuitului auditului (pista de audit), care permite:
- stabilirea fluxurilor informaţiilor, atribuţiilor si responsabilitãţilor referitoare la acestea;
- stabilirea documentaţiei justificative complete;
- reconstituirea operaţiunilor de la suma totala pana la detalii individuale si invers.
8.2.2.3. Formularele constatãrilor de audit public intern - se utilizeazã pentru prezentarea fundamentata a constatãrilor auditului public intern.
a) Fisa de identificare si analiza problemelor (FIAP) - se întocmeşte pentru fiecare disfunctionalitate constatata. Prezintã rezumatul acesteia, cauzele si consecinţele, precum si recomandãrile pentru rezolvare. FIAP trebuie sã fie aprobatã de cãtre coordonatorul misiunii, confirmatã de reprezentanţii entitãţii/structurii auditate şi supervizatã de şeful compartimentului de audit (sau de cãtre înlocuitorul acestuia).
b) Formularul de constatare si raportare a iregularitãţilor - se intocmeste in cazul in care auditorii interni constatã existenta sau posibilitatea producerii unor iregularitãţi. Se transmite imediat şefului compartimentului de audit public intern, care va informa in termen de 3 zile conducãtorul entitãţii publice si structura de control abilitata pentru continuarea verificãrilor.
8.3.Dosarele de audit public intern
Dosarele de audit public intern - prin informaţiile conţinute asigura legãtura între sarcina de audit, intervenţia la fata locului şi raportul de audit public intern. Dosarele stau la baza formulãrii concluziilor auditorilor interni.
Tipuri de dosare de audit public intern:
a) Dosarul permanent cuprinde urmãtoarele secţiuni:
Secţiunea A - Raportul de audit public intern si anexele acestuia:
- ordinul de serviciu;
- declaraţia de independenţã;
- rapoarte (intermediar, final, sinteza recomandãrilor);
- fisele de identificare şi analiza problemelor (FIAP);
- formularele de constatare a iregularitãţilor;
- programul de audit.
Secţiunea B - Administrativã:
- notificarea privind declanşarea misiunii de audit public intern; minuta şedinţei de deschidere;
- minuta reuniunii de conciliere;
- minuta şedinţei de închidere;
- corespondenţã cu entitatea/structura auditata.

Secţiunea C - Documentaţia misiunii de audit public intern:
- strategii interne;
- reguli, regulamente şi legi aplicabile;
- proceduri de lucru;
- materiale despre entitatea/structura auditata (îndatoriri, responsabilitãţi, numãr de angajaţi, fişele posturilor, graficul organizaţiei, natura şi locaţia înregistrãrilor contabile);
- informaţii financiare;
- rapoarte de audit public intern anterioare şi externe
- informaţii privind posturile cheie/fluxuri de operaţii;
- documentaţia analizei riscului.

Secţiunea D - Supervizarea si revizuirea desfãşurãrii misiunii de audit public intern si a rezultatelor acesteia;
- revizuirea raportului de audit public intern;
- rãspunsurile auditorilor interni la revizuirea raportului de audit public intern.
b) Dosarul documentelor de lucru - cuprinde copii xerox a documentelor justificative, extrase din acestea, care trebuie sa confirme si sa sprijine concluziile auditorilor interni. Dosarul este indexat prin atribuirea de litere si cifre (E,F,G,...) pentru fiecare secţiune/obiectiv de audit din cadrul Programului de audit Indexarea trebuie sã fie simplã şi uşor de urmãrit.
8.4. Revizuirea
Revizuirea se efectueazã de cãtre auditorii interni, înainte de întocmirea proiectului Raportului de audit public intern, pentru a se asigura ca documentele de lucru sunt pregãtite in mod corespunzãtor.
8.5. Pãstrarea si arhivarea dosarelor de audit public intern
Dosarele de audit public intern sunt proprietatea entitãţii publice şi sunt confidenţiale. Ele trebuie pãstrate pânã la îndeplinirea recomandãrilor din raportul de audit public intern, dupã care se arhiveazã în concordanţã cu reglementãrile legale privind arhivarea.
8.6. Şedinţa de închidere a intervenţiei la fata locului are drept scop prezentarea opiniei auditorilor interni, a recomandãrilor finale din proiectul Raportului de audit public intern si a calendarului de implementare a recomandãrilor. Se întocmeşte o minuta a şedinţei de închidere.
9. Raportul de audit public intern
9.1. Elaborarea proiectului de Raport de audit public intern (raport intermediar)
In elaborarea proiectului Raportului de audit public intern trebuie sa fie respectate urmãtoarele cerinţe:
a) constatãrile trebuie sa aparţinã domeniului/obiectivelor misiunii de audit public intern si sa fie susţinute prin documente justificative corespunzãtoare;
b) recomandãrile trebuie sã fie în concordantã cu constatãrile şi sa determine reducerea riscurilor potenţiale;
c) raportul trebuie sa exprime opinia auditorului intern, bazata pe constatãrile efectuate;
d) se întocmeşte pe baza FIAP-urilor,

In redactarea proiectului Raportului de audit public intern, trebuie sa fie respectate urmãtoarele principii:
a) constatãrile trebuie sa fie prezentate într-o manierã pertinenta si incontestabilã;
b) evitarea utilizãrii expresiilor imprecise (se pare, în general, uneori, evident), a stilului eliptic de exprimare, limbajului abstract;
c) promovarea unui limbaj cât mai uzual şi a unui stil de exprimare concret;
d) evitarea tonului polemic, jignitor, tendenţios;
e) ierarhizarea constatãrilor (numai cele importante vor fi prezentate în sinteza sau la concluzii);
f) evidenţierea aspectelor pozitive şi a îmbunãtãţirilor constatate de la ultima misiune de audit public intern.
9.2. Structura proiectului de Raport de audit public intern
Proiectul Raportului de audit public intern trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele elemente:
a) scopul şi obiectivele misiunii de audit public intern;
b) date de identificare a misiunii de audit public intern (baza legalã, ordinul de serviciu, echipa de auditare, unitatea/structura organizatoricã auditatã, durata acţiunii de auditare, perioada auditatã);
c) modul de desfãşurare a acţiunii de audit intern (sondaj/exhaustiv, documentare; proceduri, metode si tehnici utilizate; documente/materiale examinate; materiale întocmite în cursul acţiunii de audit public intern);
d) constatãri efectuate;
e) concluzii şi recomandãri;
f) documentaţia-anexã (notele explicative; note de relaţii; situaţii, acte, documente şi orice alt material probant sau justificativ).
9.3. Transmiterea proiectului de Raport de audit public intern
Proiectul de Raport de audit public intern se transmite la structura auditatã, iar aceasta poate trimite in maxim 15 zile de la primire punctele sale de vedere. Punctele de vedere primite trebuie analizate de cãtre auditorii interni.
9.4. Reuniunea de conciliere
In termen de 10 zile de la primirea punctelor de vedere, auditorii interni organizeazã reuniunea de conciliere cu structura auditata in cadrul cãreia se analizeazã constatãrile si concluziile in vederea acceptãrii recomandãrilor formulate. Se întocmeşte o minutã privind desfãşurarea reuniunii de conciliere.
9.5. Elaborarea Raportului de audit public intern
Raportul de audit public intern trebuie sã includã modificãrile discutate şi convenite din cadrul reuniunii de conciliere. Raportul de audit public va fi însoţit de o sinteza a principalelor constatãri şi recomandãri.
Şeful compartimentului de audit public intern trebuie sa informeze UCAAPI sau organul ierarhic imediat superior despre recomandãrile care nu au fost avizate de conducãtorul entitãţii publice. Aceste recomandãri vor fi însoţite de documentaţia de susţinere.
9.6. Difuzarea Raportului de audit public intern
Seful compartimentului de audit public intern trimite Raportul de audit public intern, finalizat, împreuna cu rezultatele concilierii si punctul de vedere al entitãţii/structurii auditate conducãtorului entitãţii publice care a aprobat misiunea, pentru analiza si avizare:
Pentru instituţia publica mica, Raportul de audit public intern este transmis spre avizare conducãtorului acesteia.
Dupã avizarea recomandãrilor cuprinse in Raportul de audit public intern, acestea vor fi comunicate structurii auditate.
Curtea de Conturi are acces la Raportul de audit public intern în timpul verificãrilor pe care le efectueazã.
10. Urmãrirea recomandãrilor
Obiectivul acestei etape este asigurarea ca recomandãrile menţionate in Raportul de audit public intern sunt aplicate întocmai, in termenele stabilite, in mod eficace si ca, conducerea a evaluat riscul de neaplicare a acestor recomandãri.
Structura auditata trebuie sa informeze compartimentul de audit public intern asupra modului de implementare a recomandãrilor.
10.1. Responsabilitatea structurii auditate
Responsabilitatea structurii auditate in aplicarea recomandãrilor consta in:
- elaborarea unui plan de acţiune, insotit de un calendar privind indeplinirea acestuia;
- stabilirea responsabililor pentru fiecare recomandare;
- punerea în practicã a recomandãrilor;
- comunicarea periodicã a stadiului progresului acţiunilor;
- evaluarea rezultatelor obţinute.
10.2. Responsabilitatea compartimentului de audit public intern
Compartimentul de audit public intern verifica si raporteazã la UCAAPI sau la organul ierarhic imediat superior, dupã caz, asupra progreselor înregistrate in implementarea recomandãrilor.
Compartimentul de audit public intern va comunica conducãtorului entitãţii publice stadiul implementãrii recomandãrilor.
11. Supervizarea misiunii de audit public intern
Şeful compartimentului de audit public intern este responsabil cu supervizarea tuturor etapelor de desfãşurare a misiunii de audit public intern.
Scopul acţiunii de supervizare este de a asigura ca obiectivele misiunii de audit public intern au fost atinse in condiţii de calitate, astfel:
a) oferã instrucţiunile necesare (adecvate) derulãrii misiunii de audit;
b) verifica executarea corecta a programului misiunii de audit;
c) verifica existenta elementelor probante;
d) verifica daca redactarea raportului de audit public intern, atât cel intermediar cat si cel final, este exacta, clara, concisa si se efectueazã in termenele fixate.
In cazul în care şeful compartimentului de audit public intern este implicat în misiunea de audit, supervizarea este asigurata de un auditor intern desemnat de acesta. Schema derulãrii misiunii de audit vizând etape, proceduri, documente precum si formularele folosite in cadrul misiunilor de audit (modul de întocmire precum si persoanele implicate) sunt prezentate in anexele 1 si respectiv 2 la prezentele norme.

CARTA AUDITULUI INTERN

A. ROLUL ŞI OBIECTIVELE AUDITULUI PUBLIC INTERN
1. Rolul auditului intern
Carta auditului intern fixeazã drepturile şi obligaţiile auditorilor interni şi urmãreşte:
- sã informeze despre obiectivele şi metodele de audit;
- sã clarifice misiunea de audit;
- sã fixeze regulile de lucru între auditor şi auditat;
- sã promoveze regulile de conduitã.
Auditul public intern, conform Legii privind auditul public intern, este definit ca activitate funcţional independentã şi obiectivã, care dã asigurãri şi consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor şi cheltuielilor publice, perfecţionând activitãţile entitãţii publice. Ajutã entitatea publicã sã-şi îndeplineascã obiectivele printr-o abordare sistematicã şi metodicã, care evalueazã şi îmbunãtãţeşte eficienta şi eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului şi a proceselor de administrare.
Auditul public intern nu trebuie sã fie confundat cu controlul intern.
Controlul intern, conform Legii privind auditul public intern, reprezintã ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitãţii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere în concordantã cu obiectivele acesteia şi reglementãrile legale, în vederea asigurãrii administrãrii fondurilor în mod economic, eficient şi eficace. Include, de asemenea, structurile organizatorice, metodele şi procedurile.
Rolul auditului public intern este de a contribui la buna şi efectiva gestiune a fondurilor publice.
Aportul compartimentului de audit public intern constã în promovarea unei culturi privind realizarea unui management efectiv şi eficient în cadrul entitãţii publice.
Misiunea compartimentului de audit public intern este de a audita sistemele de control din cadrul entitãţii publice în scopul de a evalua eficacitatea şi performanta structurilor funcţionale în implementarea politicilor, programelor şi acţiunilor în vederea îmbunãtãţirii continue a acestora.
2. Obiectivele auditului intern
2.1. Obiectivele compartimentului de audit public intern
Obiectivele compartimentului de audit public intern sunt:
- de a ajuta entitatea publicã atât în ansamblul cât şi structurile sale prin intermediul opiniilor şi recomandãrilor;
- sã gestioneze mai bine riscurile;
- sã asigure o mai bunã administrare şi pãstrare a patrimoniului;
- sã asigure o mai bunã monitorizare a conformitãţii cu regulile şi procedurile existente;
- sã asigure o evidenţã contabilã şi un management informatic fiabile şi corecte;
- sã îmbunãtãţeascã calitatea managementului, a controlului şi auditului intern;
- sã îmbunãtãţeascã eficienţa şi eficacitatea operaţiilor.
2.2. Obiectivele misiunii de audit public intern
Unei misiuni de audit i se pot atribui douã obiective principale:
- asigurarea conformitãţii procedurilor şi a operaţiunilor cu normele juridice - auditul de regularitate;
- evaluarea rezultatelor privind obiectivele urmãrite şi examinarea impactului efectiv - auditul de performantã.

B. STATUTUL COMPARTIMENTULUI DE AUDIT PUBLIC INTERN

Compartimentul de audit public intern functioneazã în subordinea directã a conducãtorului entitãţii publice, exercitând o funcţie distinctã şi independentã de activitãţile entitãţii publice. Prin atribuţiile sale compartimentul de audit public intern nu trebuie sã fie implicat în elaborarea procedurilor de control intern.
3. Atribuţiile compartimentului de audit public intern
Atribuţiile compartimentului de audit public intern sunt:
a) elaboreazã norme metodologice specifice entitãţii publice in care îşi desfãşoarã activitatea, cu avizul UCAAPI sau cu avizul organului ierarhic superior in cazul entitãţilor publice subordonate;
b) elaboreazã proiectul planului anual de audit public intern;
c) efectueazã activitãţi de audit public intern pentru a evalua dacã sistemele de management financiar şi control ale entitãţii publice sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţã şi eficacitate;
d) informeazã UCAAPI despre recomandãrile neînsuşite de cãtre conducãtorul entitãţii publice auditate, precum şi despre consecinţele acestora;
e) raporteazã periodic asupra constatãrilor, concluziilor şi recomandãrilor rezultate din activitãţile sale de audit;
f) elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern;
g) in cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, raporteazã imediat conducãtorului entitãţii publice şi structurii de control intern abilitate.

C. PRINCIPIILE APLICABILE COMPARTIMENTULUI DE AUDIT PUBLIC INTERN SI AUDITORULUI INTERN

4. Independenţã şi obiectivitate
Activitatea de audit public intern nu trebuie sã fie supusã ingerinţelor (imixtiunilor) externe începând de la stabilirea obiectivelor auditabile, realizarea efectivã a lucrãrilor şi pânã la comunicarea rezultatelor acesteia.
Conducãtorul compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sãnãtãţii este numit/destituit de cãtre ministru cu avizul UCAAPI. Conducãtorii compartimentelor de audit public intern ai unitãţilor din structura Ministerului Sãnãtãţii conduse de ordonatori secundari şi terţiari de credite sunt numiţi/destituiţi în condiţiile legii de conducãtorii unitãţilor respective cu avizul organului ierahic superior.
Persoanele care sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul al patrulea inclusiv, cu conducãtorul entitãţii publice, nu pot fi auditori interni în cadrul aceleiaşi entitãţi publice.
Auditorii interni nu pot fi desemnaţi sã efectueze misiuni de audit public intern la o structurã/entitate publicã dacã sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul al patrulea inclusiv, cu conducãtorul acesteia sau cu membrii organului de conducere colectivã.
Auditorii interni nu trebuie implicaţi în vreun fel în îndeplinirea activitãţilor pe care în mod potenţial le pot audita şi nici în elaborarea şi implementarea sistemelor de control intern ale entitãţilor publice.
Auditorii interni care au responsabilitãţi în derularea programelor şi proiectelor finanţate integral sau parţial de Uniunea Europeanã, nu trebuie implicaţi în auditarea acestor programe.
Auditorilor interni nu trebuie sã li se încredinţeze misiuni de audit public intern în sectoarele de activitate în care aceştia au deţinut funcţii sau au fost implicaţi în alt mod. Aceastã interdicţie se poate ridica dupã trecerea unei perioade de 3 ani.
5. Competentã şi conştiinţã profesionalã
Pregãtirea şi experienţa auditorilor interni constituie un element esenţial în atingerea eficacitãţii activitãţii de audit.
Compartimentul de audit public intern trebuie sã dispunã de toatã competenţa şi experienţa necesarã în realizarea misiunilor de audit
Indiferent de natura lor, misiunile de audit public intern vor fi încredinţate acelor persoane cu o pregãtire şi experienţa corespunzãtoare nivelului de complexitate al sarcinii.
In scopul auditãrii unor proceduri specifice, pot fi contractate servicii de expertizã/consultanţã din afara entitãţii publice, iar lucrãrile vor fi supervizate de cãtre compartimentul de audit public intern contractant.
Compartimentul de audit public intern trebuie sã dispunã de metodologii şi sisteme IT moderne, de metode de analizã analiticã, eşantioane statistice şi instrumente de control a sistemelor informatice.
Sunt necesare organizarea unor sisteme de pregãtire profesionalã iniţialã şi permanentã. In acest sens auditorii interni au obligaţia de a participa la activitãţi de pregãtire profesionalã cel puţin 15 zile pe an.
6. Exercitarea unei activitãţi normate
Compartimentul de audit public intern va elabora norme metodologice proprii în conformitate cu Normele metodologice generale referitoare la exercitarea auditului public intern.
7. Programul de asigurare şi îmbunãtãţire a calitãţii
Şeful compartimentului de audit public intern trebuie sã elaboreze un program de asigurare şi îmbunãtãţire a calitãţii sub toate aspectele activitãţii de audit public intern. Programul trebuie sã asigure cã normele, instrucţiunile şi codul etic sunt respectate de auditorii interni şi de compartimentele de audit public intern.
Auditul public intern necesitã adaptarea unui proces permanent de supraveghere şi evaluare a eficacitãţii globale a programului de calitate. Acest proces trebuie sã permitã evaluãri interne şi externe.
7.1. Evaluarea internã
Evaluarea internã presupune atât controale permanente privind buna funcţionare a auditului public intern cât şi controale periodice efectuate de cãtre auditorii înşişi (autoevaluare).
Şeful compartimentului de audit public intern examineazã eficacitatea normelor interne de audit pentru a verifica dacã procedurile de asigurare a calitãţii a misiunilor de audit sunt aplicate în mod satisfãcãtor, garantând calitatea rapoartelor de audit
Evaluarea internã va permite depistarea insuficienţelor şi va întreprinde îmbunãtãţirile necesare unei derulãri corespunzãtoare a viitoarelor misiuni de audit şi de a planifica activitãţi de perfecţionare profesionalã.
7.2. Evaluarea externã este exercitatã de cãtre UCAAPI prin:
- verificarea respectãrii normelor, instrucţiunilor, precum şi a Codului privind conduita eticã a auditorului intern; UCAAPI poate iniţia mãsurile corective necesare în colaborare cu conducãtorul entitãţii publice în cauzã:
- avizarea de cãtre UCAAPI a numirii/destituirii şefilor compartimentelor de audit public intern din entitãţile publice.
D. METODOLOGIE
8. Planul anual de audit public intern
Proiectul planului de audit public intern se elaboreazã de cãtre compartimentul de audit public intern, pe baza evaluãrii riscului asociat diferitelor structuri, activitãţi, programe/proiecte sau operaţiuni, precum şi prin preluarea sugestiilor conducãtorului entitãţii publice, prin consultare cu entitãţile publice ierarhic superioare, ţinând cont de recomandãrile Curţii de Conturi.
Conducãtorul entitãţii publice aprobã anual proiectul planului de audit public intern.
Auditorul intern desfãşoarã audituri ad-hoc, respectiv misiuni de audit public intern cu caracter excepţional, necuprinse în planul anual de audit public intern.
9. Condiţiile necesare pentru realizarea misiunilor de audit public intern
9.1. Accesul auditorilor interni la informaţii şi documente
Compartimentul de audit public intern are acces sau poate solicita toate datele şi informaţiile utile şi probante (inclusiv cele în format electronic) pe care le considerã relevante pentru scopul şi obiectivele misiunii de audit public intern utilizând principiul circuitului auditului (pista de audit).
Reprezentanţilor autorizaţi ai Comisiei Europene şi ai Curţii de Conturi Europene li se asigurã drepturi similare celor prevãzute pentru auditorii interni, cu scopul protejãrii intereselor financiare ale Uniunii Europene. Aceştia trebuie sã fie împuterniciţi în acest sens printr-o autorizaţie scrisã, care sã le ateste identitatea şi poziţia, precum şi printr-un document care sã indice obiectul şi scopul controlului sau inspecţiei la faţa locului.


9.2. Relaţiile cu entitatea auditata, obiectul auditului
9.2.1. Contactarea responsabililor entitãţii auditate
Responsabilul entitãţii este informat înainte de misiune cu privire la data de intervenţie a auditului şi a conţinutului sãu, definite într-un ordin de serviciu.
9.2.2. Realizarea misiunii la fata locului
Auditul trebuie sã fie realizat într-un climat de încredere, asigurat prin însuşi rolul auditului public intern, care în esenţã vizeazã îmbunãtãţirea funcţionãrii entitãţii şi rãspunde intereselor acesteia. La aceasta contribuie atât şedinţa de deschidere cât şi transmiterea cartei de audit public intern.
Şedinţa de deschidere permite prezentarea obiectului misiunii, definirea condiţiilor sale materiale, stabilirea întâlnirilor şi a contactelor, şi diminuarea perturbãrilor în funcţionarea entitãţii.
9.2.3. Transmiterea rezultatelor
Constatãrile şi recomandãrile sunt aduse la cunoştinţa entitãţii auditate pe mãsura obţinerii acestora, dacã ele prezintã importanţã. Rãspunsurile responsabililor entitãţii reprezintã un element de validare şi de corectare pentru auditor, fãrã a fi necesar sã se aştepte finalizarea raportului, Acestea pot sã determine corectarea aprecierii auditului şi reorientarea cercetãrilor sale.
Fiecare misiune duce la organizarea unei reuniuni de încheiere, la faţa locului, prin care se realizeazã informarea responsabililor entitãţii auditate asupra observaţiilor principale relevante, validarea acestor observaţii şi aplicarea primelor mãsuri corective de cãtre cei interesaţi
Proiectul de audit public intern se transmite la structura auditatã. Aceasta poate trimite în maxim 15 zile de la primirea raportului, punctele sale de vedere, care vor fi analizate de auditorii interni.
În termen de 10 zile de la primirea punctelor de vedere, compartimentul de audit public intern organizeazã reuniunea de conciliere cu structura auditatã, în cadrul cãreia se analizeazã constatãrile şi concluziile în vederea acceptãrii recomandãrilor formulate.
Şeful compartimentului de audit public intern trimite raportul de audit public intern, finalizat, împreunã cu rezultatele concilierii, conducãtorului entitãţii publice care a aprobat misiunea, pentru analizã şi avizare. Pentru instituţia publicã micã, raportul de audit public intern este transmis spre avizare conducãtorului acesteia. Dupã avizare recomandãrile cuprinse în raportul de audit public intern vor fi comunicate structurii auditate.
9.2.4. Urmãrirea misiunilor de audit
Reuniunea de conciliere fixeazã modalitãţile de aplicare a recomandãrilor.
Responsabilul entitãţii auditate trebuie sã propunã planul de acţiune însoţit de un calendar de implementare. În cursul reuniunii de conciliere acestea sunt analizate şi acceptate de comun acord.
Responsabilul entitãţii auditate asigurã urmãrirea aplicãrii planului de acţiune. El îl informeazã pe auditor periodic în privinţa acestui lucru.
E. REGULI DE CONDUITA
Auditorul are acces la toate datele în cadrul misiunii sale si trebuie sã respecte secretul profesional în ceea ce priveşte informaţiile colectate.
Auditorul exercitã o funcţie de evaluare independentã, care sã concretizeazã în recomandãri.
Auditorul trebuie sã respecte codul privind conduita eticã.
Auditorul trebuie sã semnaleze imediat, pe linie ierarhicã, fraudele de orice tip şi neregulile grave care fac obiectul auditului.
Auditorul trebuie sã comunice rezultatele muncii sale (constatãrile şi recomandãrile) responsabilului entitãţii auditate.
Raportul de audit este supervizat, înainte de difuzarea sa, de cãtre responsabilul misiunii de audit sau, în lipsa acestuia, de cãtre un auditor care nu a participat la misiune. Aceasta se asigurã ca constatãrile şi informaţiile probante sunt validate.
Auditatul are drept de rãspuns la constatãrile şi recomandãrile prezentate în raport, în acest sens, el are la dispoziţie un termen de 15 zile.





ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

Numarul maxim de posturi: 225,
exclusiv demnitarii si posturile aferente
cabinetului ministrului

ORGANIGRAMA MINISTERULUI SANATATII



┌──────────┐
│ MINISTRU │ ┌───────────────────────────────┐
└────┬─────┘ ┌──┤DIRECTIA GENERALA FARMACEUTICA,│
│ │ │ INSPECTIA DE FARMACIE SI │
┌────────────────────┐ │ │ │ APARATURA MEDICALA │
│ CABINETUL │ ├────────┤ └───────────────────────────────┘
│ MINISTRULUI ├────┤ │ ┌───────────────────────────────┐
│ Consilieri │ │ │ │DIRECTIA RESURSE UMANE, FORMARE│
│Consilier Diplomatic│ │ ├──┤PROFESIONALA, CONCURSURI SI │
└────────────────────┘ │ │ │ EXAMENE │
│ │ └───────────────────────────────┘
│ │ ┌───────────────────────────────┐
│ └──┤ AUDIT INTERN │
│ └───────────────────────────────┘
┌─────────────────┬─────────┼──────────────────┬─────────────────┐
┌─────┴─────┐ ┌─────┴─────┐ │ ┌─────┴─────┐ ┌──────┴─────┐
│SECRETAR DE│ │SECRETAR DE│ │ │SECRETAR DE│ │SECRETAR DE │
│ STAT │ │ STAT │ │ │ STAT │ │ STAT │
└─────┬─────┘ └──┬────────┘ │ └─────┬─────┘ └────────────┘
│ │ ┌──────────┴───────────┐ │ .
│ │ │ SECRETAR GENERAL │ │ .
│ │ │ ═══════════════════ │ │ .
│ │ │ Secretar General │ │ .
│ │ │ Adjunct │ │ .
│ │ └──────────┬───────────┘ │ .
│ │ V │ .
│ .............│.........<.....>...............│.............. .
│ . │ . . │ . .
│ . │ . . │ . .
┌────┴────┐ ┌───┴───┐ ┌───┴────┐ . . . .
│ │ │ │ │ │ . G .
┌┴┐ ┌──┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐ . . . .
│A├──┤A1│ │B│ │C│ │D│ │E│ │F│
└─┘ └──┘ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘

A = DIRECTIA GENERALA ASISTENTA MEDICALA
A1= DIRECTIA STRATEGIE SI STRUCTURI SANITARE
B = DIRECTIA GENERALA SANATATE PUBLICA SI INSPECTIA SANITARA
DE STAT

C = DIRECTIA GENERALA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA SI RELATII
INTERNATIONALE
D = DIRECTIA GENERALA BUGET SI ACHIZITII

E = DIRECTIA RELATII CU PUBLICUL, MASS-MEDIA SI ADMINISTRATIV
F = DIRECTIA RELATII CU PARLAMENTUL, LEGISLATIE SI CONTENCIOS

H = CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE



LISTA

cuprinzând unitãţile aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sãnãtãţii

A. Unitãţi aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii
I. Unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat:
1. Direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
2. Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti
3. Institutul de Sãnãtate Publicã "Prof. dr. Iuliu Moldovan" Cluj-Napoca
4. Institutul de Sãnãtate Publicã Iaşi
5. Institutul de Sãnãtate Publicã "Prof. dr. Leonida Georgescu" Timişoara
6. Centrul de Sãnãtate Publicã Târgu Mureş
7. Centrul de Sãnãtate Publicã Sibiu
8. Institutul Naţional de Medicinã Sportivã Bucureşti
9. Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti
10. Centrul de Statisticã Sanitarã şi Documentare Medicalã Bucureşti
11. Academia de Ştiinţe Medicale Bucureşti
12. Oficiul Central de Stocare şi Rezervã pentru Situaţii Speciale Bucureşti
13. Direcţia de sãnãtate publicã petru transporturi
II. Unitãţi finanţate integral din venituri proprii prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate:
1. Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti
2. Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuţã" Cluj-Napoca
3. Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti
4. Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta" Bucureşti
5. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şl Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti
6. Institutul Naţional de Recuperare, Medicinã Fizicã şi Balneoclimatologie Bucureşti
7. Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" Bucureşti
8. Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" Bucureşti
9. Institutul de Boli Cerebrovasculare "Prof. Dr. Vlad Voiculescu" Bucureşti
10. Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu" Bucureşti
11. Institutul Inimii "Prof. dr. Nicolae Stãncioiu" Cluj-Napoca
12. Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Balş" Bucureşti
13. Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociotã" Bucureşti
14. Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
15. Institutul Clinic Fundeni Bucureşti
16. Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca
17. Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş
18. Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
19. Centrul de Cardiologie Iaşi
20. Centrul de Cardiologie Craiova
21. Centrul Naţional de Acupunctura şi Homeopatie Bucureşti
22. Centrul de Patologie Neuromuscularã "Dr. Radu Horia" Vâlcele
23. Centrul de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi "Cristian Şerban" Buziaş
24. Staţia Centralã de Salvare Bucureşti
25. Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie Dezna
26. Spitalul de Recuperare Borşa
27. Spitalul Clinic de Recuperare Medicalã Bãile Felix
28. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Ştei
29. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Sãpoca
30. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Poiana Mare
31. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Zam
32. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Pãdureni-Grajduri
33. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Gãtaia
34. Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Jebel
35. Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola" Iaşi
36. Spitalul de Cardiologie Covasna
37. Spitalul Clinic de Recuperare, Medicinã Fizicã şi Balneologie Eforie-Nord
38. Sanatoriul Balnear Techirghiol
39. Sanatoriul Balnear Mangalia
40. Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Buşteni
41. Sanatoriul de Nevroze Predeal
42. Sanatoriul Balnear Slãnic Moldova
III. Unitãţi finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat:
1. Institutul Naţional de Medicinã Legalã "Mina Minovici" Bucureşti
2. Institutul de Medicinã Legalã Iaşi
3. Institutul de Medicinã Legalã Cluj-Napoca
4. Institutul de Medicinã Legalã Timişoara
5. institutul de Medicinã Legalã Craiova
6. Institutul de Medicinã Legalã Târgu Mureş
IV. Unitãţi finanţate integral din venituri proprii:
1. Agenţia Naţionalã a Medicamentului Bucureşti
2. Staţia de Verificare şi întreţinere a Aparaturii Medicale Bucureşti
3. Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitarã a Medicilor, Farmaciştilor, Altui Personal cu Studii Superioare şi Asistenţilor Medicali
B. Unitãţi aflate sub autoritatea Ministerului Sãnãtãţii:
1. Compania Naţionalã "Unifarm" - S.A. Bucureşti
2. Societatea Comercialã "Antibiotice"-S.A. Iaşi
3. Societatea Comercialã "Sanevit"-S.A. Arad
C. Unitãţi aflate în coordonarea Ministerului Sãnãtãţii:
1. Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate
2. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş" Bucureşti
3. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" Bucureşti
4. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti
5. Societatea Naţionalã de Cruce Roşie


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
------------------------

1. ORDINUL DE SERVICIU

Scopul:
De a repartiza sarcinile de serviciu pe auditori interni, astfel incit aceştia sa poatã demara misiunea de audit public intern.
Premise:
Ordinul de serviciu reprezintã mandatul de intervenţie dat de cãtre compartimentul de audit public intern si se intocmeste de cãtre şeful acestui compartiment, pe baza planului anual de audit public intern.
Procedura:


┌─────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Şeful Compartimentului │1. Repartizeazã sarcinile de serviciu pe fiecare │
│ de audit public intern │auditor in parte; │
│ │2. Întocmeşte Ordinul de serviciu pe baza planului │
│ │anual de audit public intern. │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │3. Aloca un numãr Ordinului de serviciu; │
│Personalul de secretariat│4. Asigura copii ale Ordinului de serviciu fiecãrui│
│ │ membru al echipei de audit │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │5. Iau la cunoştinţa de Ordinul de serviciu si │
│ Auditorii │de sarcinile repartizate. │
└─────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘


Exemplu

Model A-01
Entitatea publica
Nr. .... Data .....

ORDIN DE SERVICIU

In conformitate cu prevederile ....... si cu Planul anual de audit public intern, se va efectua o misiune de audit public intern la ..... in perioada ..... "Scopul misiunii de audit este ....... iar obiectivele acesteia sunt ........
Menţionam ca se va efectua un audit de .........
Echipa de audit public intern este formata din urmãtorii auditori ......


Conducãtorul Compartimentului de audit public intern

2. DECLARAREA INDEPENDENTEI


Scopul:
De a demonstra independenţa auditorilor fata de entitatea/structura auditata.

Premise:
In vederea desemnãrii auditorilor interni pentru efectuarea misiunii de audit public intern vor fi verificate incompatibilitãtile personale ale acestora. Astfel, un auditor nu va fi desemnat acolo unde existã incompatibilitãţi personale, doar dacã repartizarea lui este imperios necesara, fiind furnizata in acest sens o justificare din partea conducãtorului Compartimentului de audit public intern. Dacã în tipipul efectuãrii misiunii de audit apare o incompatibilitate, realã sau presupusa, auditorii sunt obligaţi sa informeze de urgenta conducerea.
Procedura:


┌──────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Auditorii │ 1. Completeazã Declaraţia de Independentã - Model A02; │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Şeful de serviciu │2. Verifica Declaraţia de Independentã; │
│ │3. Identifica incompatibilitatea semnalatã de cãtre │
│ │auditori şi stabileşte modalitatea in care aceasta poate │
│ │fi atenuata; │
│ │4. Aprobã Declaraţiile de Independentã; │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │5. Indosariazã Declaraţia de independenta in dosarul │
│ │de audit; │
│ │6. Dacã în timpul misiunii apare o incompatibilitate │
│ │realã sau presupusa, informeazã de urgenta conducerea. │
└──────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘



DECLARAŢIA DE INDEPEMDENTA - Model A-02

Entitatea publica ........
A fi completat de cãtre auditori, inclusiv consultanţii;
Numele ................. Data .............
Misiunea de audit public intern ...............


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Incompatibilitãţi │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──┬──┤
│In legãtura cu entitatea/structura auditata ....... │Da│Nu│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aţi avut/aveţi vreo relaţie oficiala, financiarã sau personalã cu │ │ │
│cineva care ar putea sã vã limiteze mãsura în care puteţi sã vã │ │ │
│interesaţi, sã descoperiţi sau sã constataţi slãbiciuni de audit │ │ │
│în orice fel? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aveţi idei preconcepute faţã de persoane, grupuri, organizaţii sau │ │ │
│obiective care ar putea sã vã influenţeze în misiunea de audit? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aţi avut/aveţi funcţii sau aţi fost/sinteti implicat(a) in ultimii │ │ │
│3 ani intr-un alt mod in activitatea entitãţii/structurii ce va │ │ │
│fi auditata? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aveţi responsabilitãţi in derularea programelor si proiectelor │ │ │
│finanţate integral sau parţial de Uniunea Europeana? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aţi fost implicat in elaborarea si implementarea sistemelor de control │ │ │
│ale entitãţii/structurii ce urmeazã a fi auditata? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Sinteti sot/sotie, ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv │ │ │
│cu conducãtorul entitãţii/structurii ce va fi auditata sau cu membrii │ │ │
│organului de conducere colectiva? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aveţi vreo legãturã politicã, socialã care ar rezulta dintr-o fostã │ │ │
│angajare sau primirea de redevente de la vreun grup anume, sau │ │ │
│organizaţie sau nivel guvernamental? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aţi aprobat înainte facturi, ordine de plata, şi alte instrumente de │ │ │
│plata pentru entitatea/structura ce va fi auditata? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aţi ţinut anterior contabilitatea la entitatea/structura ce va fi │ │ │
│auditata? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Aveţi vreun interes direct sau unul de fond financiar indirect la │ │ │
│entitatea/structura ce va fi auditata? │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
│Dacã în timpul misiunii de audit, apare orice incomptibilitate │ │ │
│personalã, externã sau organizaţionalã care ar putea sã vã afecteze │ │ │
│abilitatea dvs. de a lucra şi a face rapoartele de audit imparţiale, │ │ │
│notificaţi şeful Compartimentului de audit public intern de urgenta? │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┘



Auditor, Conducãtor Compartiment de audit public intern,



Model A-02
Entitatea publica

Se completeazã de cãtre Şeful de serviciu
1. Incompatibilitãţi personale (a se trece din pagina anterioarã)
2. Pot fi negociate/ diminuate incompatibilitãtile?
Dacã da, explicaţi cum anume


Data si semnãtura
..................

3. NOTIFICAREA PRIVIND DECLANŞAREA MISIUNII DE AUDIT INTERN
Scopul:
Sã informeze entitatea/structura auditata de declanşarea misiunii de audit public intern.
Premise:

Se intenţioneazã ca prin notificarea entitãţii/structurii auditate sa se asigure desfãşurarea corespunzãtoare a procedurilor de audit
Procedura:


┌───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Pregãtesc adresa de notificare cãtre pãrţile │
│ │interesate in vederea transmiterii acesteia cu 15 zile │
│ │inainte de declanşarea misiunii de audit public intern; │
├───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │2. Verifica adresa de notificare; │
│Compartimentului │3. Semneazã adresa de notificare; │
│de audit │ │
├───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Personalul de │4. Aloca un numar adresei de notificare si o transmite │
│secretariat │entitãţii/structurii auditate; │
├───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │5. Includ domeniile de interes (dacã se │
│Auditorii │comunicã) în programul de audit; │
│ │6. Îndosarieaza copia adresei de notificare in │
│ │dosarul permanent. │
└───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘



Model B-01
Entitatea publica
Data

NOTIFICAREA PRIVIND DECLANŞAREA MISIUNII DE AUDIT PUBLIC INTERN

Cãtre Pãrţile interesate

De la Conducãtorul Compartimentului de audit public intern

Ref Denumirea misiunii de audit public intern

Stimate(ã) ..........................

In conformitate cu Planul anual de audit public intern, urmeazã ca in perioada de. ........ sa efectuam o misiune de audit public intern cu tema ........ la (numele entitatii/structurii auditate)
Auditul va examina responsabilitãţile asumate de cãtre (numele entitatii/structurii auditate) si va determina daca aceasta isi indeplineste obligaţiile sale intr-un mod eficient si efectiv.
Va vom contacta ulterior pentru a stabili de comun acord o şedinţa de deschidere in vederea discutãrii diverselor aspecte ale misiunii de audit, cuprinzând:
- prezentarea auditorilor;
- prezentarea principalelor obiective ale misiunii de audit public intern;
- programul intervenţiei la fata locului;
- scopul misiunii de audit public intern;
- alte aspecte.
Pentru o mai buna intelegere a activitãţii dumneavoastrã, va rugam sa ne puneţi la dispoziţie urmãtoarea documentaţie necesara: .............
Daca aveţi unele întrebãri privind aceasta acţiune, va rog sa contactaţi pe (numele auditorului) sau pe mine.


Cu stima Data
............ ..........

Conducãtorul Compartimentului de audit public intern



4.COLECTAREA SI PRELUCRAREA INFORMAŢIILOR

Scopul:
Cunoaşterea domeniului auditabil il ajuta pe auditor sa se familiarizeze cu entitatea/structura auditata. Colectarea informaţiilor faciliteazã procedurile de analiza de risc si cele de verificare.
Premise:
Colectarea este, in fapt, pregãtirea informaţiilor in vederea efectuãrii analizei de risc si pentru identificarea informaţiilor necesare, fiabile, pertinente si utile pentru a atinge obiectivele misiunii de audit public intern.
Colectarea informaţiilor presupune:
- identificarea principalelor elemente ale contextului instituţional si socio-economic in care entitatea/structura auditata isi desfãşoarã activitatea;
- analiza cadrului normativ ce reglementeazã activitatea entitãţii/structurii auditate;
- analiza entitãţii/structurii auditate si activitatile sale (organigrama, regulamente de funcţionare, fise ale posturilor, procedurile scrise);
- analiza factorilor susceptibili de a împiedica buna desfãşurare a misiunii de audit public intern;
- identificarea punctelor cheie ale funcţionarii entitãţii/structurii auditate si ale sistemelor sale de control, pentru o evaluare prealabila a punctelor tari si slabe;
- sa identifice constatãrile semnificative si recomandãrile din rapoartele de audit precedente care ar putea sa afecteze stabilirea obiectivelor misiunii de audit public intern;
- identificarea si evaluarea riscurilor cu incidenţa semnificativa;
- sa identifice surse potenţiale de informaţii care ar putea fi folosite ca dovezi ale auditului si sa considere validitatea si credibilitatea acestor informaţii.

Procedura:


┌───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Identifica legile si regulamentele aplicabile │
│ │entitãţii/structurii auditate; │
│ │2. Obţin organigrama, regulamentele de funcţionare, │
│ │fise ale posturilor, proceduri scrise ale │
│ │entitãţii/structurii auditate; │
│ │3. Identifica personalul responsabil; │
│ │4. Identifica circuitul documentelor; │
│ │5. Obţin exemplare ale rapoartelor de audit anterioare; │
│ │6. Aduna date statistice asupra performantei pentru │
│ │a-i sprijini in faza de analiza a riscului; │
│ │7. Se familiarizeazã cu activitatea entitãţii/structurii │
│ │auditate; │
├───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │8. Revede documentaţia; │
│Compartimentului │9. Organizeazã o şedinţa pentru identificarea │
│de audit public │obiectivelor auditabile si a criteriilor de analiza │
│intern │de risc. Reevalueazã stabilirea obiectivelor, a scopului │
│ │auditului si a metodologiei, dupã caz. │
└───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘



5.ANALIZA RISCURILOR
Scopul:
Analiza riscului reprezintã o etapa majora in procesul de audit public intern, care are drept scopuri: identificarea pericolelor din entitatea/structura auditata, daca controalele interne sau procedurile entitatii/structurii auditate pot preveni, elimina sau minimiza pericolele, evaluarea structurii/evoluţiei controlului intern al entitatii/sructurii auditate
Premise:
Reprezintã un punct de pornire in elaborarea tabelului "puncte tari si puncte slabe". Aprecierea unui risc are la baza doua estimãri;
- gradul de gravitate al pierderii care poate sa rezulte ca urmare a riscului (sau al consecinţelor directe si indirecte);
- probabilitatea ca riscul sa revinã (noţiune cuantificata formal).
Riscurile potenţiale se pot concretiza in recomandãri de audit, aceastea depinzând de rezultatele de la controalele, testãrile si verificãrile anterioare.
Punctele forte si punctele slabe se exprima calitativ si cantitativ in funcţie de rezultatele aşteptate si de condiţiile de obţinere a acestora.
Un punct forte sau un punct slab trebuie sa fie exprimat in funcţie de un obiectiv de control intern sau de o caracteristica urmãrita, pentru a asigura buna funcţionare a entitatii/structurii auditate sau atingerea unui rezultat scontat.
Procedura:


┌─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Din activitatea desfãşurata in timpul colectãrii si │
│ │prelucrãrii informaţiilor, pregãtesc o lista centraliza- │
│ │toare a obiectelor auditabile; │
│ │2. Identifica ameninţãrile (riscurile) asociate acestor │
│ │operaţiuni/activitãţi; │
│ │3. Stabilesc criteriile de analiza a riscurilor; │
│ │4. Stabilesc ponderea fiecãrui criteriu al riscului; │
│ │5. Stabilesc nivelul riscurilor pentru fiecare criteriu │
│ │utilizat; │
│ │6. Stabilesc punctajul total al criteriului utilizat; │
│ │7. Claseazã riscurile pe baza punctajelor totale obţinute; │
│ │8. Ierarhizeazã operaţiunile activitatilor ce urmeazã a │
│ │fi auditate, respectiv elaboreazã Tabelul puncte tari si │
│ │puncte slabe; │
│ │9. Transmit Tabelul puncte tari si puncte slabe si │
│ │constatãrile fãcute cãtre conducãtorul Compartimentului │
│ │de audit public intern; │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │10. Organizeazã o şedinţa pentru identificarea obiectivelor│
│Compartimentului │de audit si a criteriilor de analiza de risc. Reevalueazã │
│de audit public │stabilirea obiectivelor, a scopului auditului si a │
│intern │metodologiei, dupã caz; │
│ │11. Avizeazã Tabelul puncte tari si puncte slabe si Fisele │
│ │de Constatare si Analiza a Problemelor iniţiate pentru │
│ │fiecare control potenţial. │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │12. Indosariaza Tabelul puncte tari si puncte slabe in │
│ │dosarul permanent, secţiunea C. │
└─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘



Exemplu
Entitatea publica
Model C-01 Tabelul "PUNCTE TARI SI PUNCTE SLABE"

Denumirea misiunii de audit ....... Perioada supusa auditului
Întocmit de ..... Data .....
Aprobat de ...... Data .....


┌────────────┬───────────┬──────────┬────────────────────────┬───────────────┐
│ Domeniul │ Obiective │ Riscuri │ Opinie │ Comentariu │
├────────────┼───────────┼──────────┼─────┬───────┬──────────┼───────────────┤
│ │ │ │ F/f │Conse- │Gradul de │ │
│ │ │ │ │cinţe │încredere │ │
├────────────┼───────────┼──────────┼─────┼───────┼──────────┼───────────────┤
└────────────┴───────────┼──────────┼─────┴───────┴──────────┴───────────────┘



Ghidul de Evaluare a controlului intern


┌─────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Controlul intern │Daca │
│este │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │● conducerea si/sau personalul demonstreazã o atitudine │
│ │ necooperanta si nepasatoare cu privire la conformitate,│
│ │ pãstrarea dosarelor, sau reviziile externe. │
│ SLAB │● auditurile anterioare sau studiile preliminare au │
│ │ descoperit probleme deosebite. │
│ │● analiza dezvãluie ca nu sunt in funcţiune tehnici de │
│ │ control adecvate si suficiente. │
│ │● procedurile de control intern lipsesc sau sunt puţin │
│ │ utilizate. │
├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │● conducerea si personalul demonstreazã o atitudine │
│ │ cooperanta cu privire la conformitate, pãstrarea │
│ │ dosarelor si reviziilor externe. │
│ │● Auditurile anterioare sau studiile preliminare au │
│ POTRIVIT │ descoperit anumite probleme, dar conducerea a luat │
│ │ masuri de remedire si a rãspuns satisfãcãtor la │
│ │ recomandãrile auditului. │
│ │● analiza arata ca sunt in funcţiune tehnici de control │
│ │ adecvate si suficiente. │
├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │● conducerea si personalul demonstreazã o atitudine │
│ │ constructiva, existând preocuparea de a anticipa si │
│ │ înlãtura problemele. │
│ │● auditurile anterioare si studiile preliminare nu au │
│ PUTERNIC │ descoperit nici un fel de probleme. │
│ │● analiza arata ca sunt in funcţiune numeroase si │
│ │ eficiente tehnici de control intern. │
│ │● procedurile sunt bine susţinute de documente. │
└─────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘



6. ELABORAREA PROGRAMULUI DE AUDIT

Scopul:
Asigura conducãtorul Compartimentului de audit public intern ca au fost luate in
considerare toate aspectele referitoare la obiectivele misiunii de audit public intern si asigura repartizarea sarcinilor si planificarea activitatilor, de cãtre supervizor.
Premise:
Programul de audit este un document intern de lucru al Compartimeptului de audit public intern, care se intocmeste in baza tematicii detaliate. Cuprinde pe fiecare obiectiv din tematica detaliata acţiunile concrete de efectuat necesare atingerii obiectivului, precum si repartizarea acestora pe fiecare auditor intern.
Programul preliminar al intervenţiilor la fata locului se intocmeste in baza Programului de audit public intern si prezintã detaliat lucrãrile pe care auditorii interni isi propun sa le efectueze, respectiv studiile, cuantificãrile, testele, validarea acestora cu materiale probante şi perioadele in care se realizeazã aceste verificãri la fata locului.

Procedura:


┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │1. Pregatesc programul de audit, incluzând urmãtoarele │
│ Auditorii │elemente: │
│ │- obiectivele auditului; │
│ │- testãrile care se vor efectua; │
│ │- alte proceduri de audit si teste, dupã caz. │
│ │2. Pregãtesc o Nota cu urmãtoarele anexe: │
│ │ - colectarea si prelucrarea datelor; │
│ │ - tabelul "Puncte tari si puncte slabe"; │
│ │- programul preliminar al intervenţiilor la fata locului. │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │3. Organizeazã şedinţa de analiza. │
│Compartimentului │4. Verifica Nota si anexele acesteia. │
│de audit │5. Analizeazã si modifica dupã caz documentele prezentate. │
│ │6. Aproba Nota si anexele. │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Auditorii │7. Indosariaza programul de audit - Model A-03. │
│ │8. Utilizeazã programul de audit in efectuarea misiunii. │
└─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



Exemplu Model A-03
Entitatea publica

PROGRAMUL DE AUDIT

Denumirea misiunii de audit ......... Perioada
supusa auditului .....
Întocmit de ..., Data ....
Aprobat de ..... Data ....


┌────────────────┬───────────────────┬──────┬─────────────┬──────────────────┐
│ │ │ │ Persoanele │Locul desfãşurãrii│
│ OBIECTIVE │Activitãţi │Durata│ implicate │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│Tema generala │ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ ......... │ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│Obiective: │ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│A. Enunţarea │ │ │ │ │
│obiectivului (A)│ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│B. Enunţarea │ │ │ │ │
│obiectivului (B)│ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │1. Ordinul de │ │Conducãtorul │Entitatea publica │
│ │serviciu │ │Compartimen- │ │
│ │ │ │tului de │ │
│ │ │ │audit public │ │
│ │ │ │intern │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │2. Declaratia de │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │independenta │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │3. Notificarea │ │Auditorii │Entitatea publica │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│Obiectivul A │ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Colectarea si │ │Auditorii │Entitatea publica/│
│ │prelucrarea │ │ │Entitatea auditata│
│ │informaţiilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │- testul 1 │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │- testul 2 │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │ ......... │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Prelucrarea │ │Auditorii │Entitatea publica/│
│ │testelor │ │ │Entitatea auditata│
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Elaborarea │ │ │ │
│ │FIAP-urilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │adunarea dovezilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Constatarea si │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │raportarea │ │ │ │
│ │iregularitãţilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Întocmirea │ │ │ │
│ │Formularului de │ │ │ │
│ │constatare si │ │ │ │
│ │raportare a │ │ │ │
│ │iregularitãţilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Revizuirea │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │documentelor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Indosarierea │ │Auditorii │Entitatea publica │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│Obiectivul B │Colectarea si │ │ Auditorii │Entitatea publica/│
│ │prelucrarea │ │ │Entitatea auditata│
│ │informaţiilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │- testul 1 │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │- testul 2 │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │ ............ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Prelucrarea │ │Auditorii │Entitatea publica/│
│ │testelor │ │ │Entitatea auditata│
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │elaborarea │ │ │ │
│ │FIAP-urilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │adunarea │ │ │ │
│ │dovezilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Constatarea si │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │raportarea │ │ │ │
│ │iregularitãţilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Întocmirea │ │ │ │
│ │Formularului de │ │ │ │
│ │constatare si │ │ │ │
│ │raportare a │ │ │ │
│ │iregularitãţilor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Revizuirea │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │documentelor │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │Indosarierea │ │Auditorii │Entitatea publica │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │4. Şedinţa de │ │Auditorii │Entitatea publica/│
│ │inchidere │ │ │Entitatea auditata│
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │5. Elaborarea │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │Proiectului │ │ │ │
│ │ de raport │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │6. Transmiterea │ │Conducãtorul │Entitatea publica │
│ │Proiectului de │ │Compartimen- │ │
│ │raport │ │tului de │ │
│ │ │ │audit public │ │
│ │ │ │intern │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │7. Reuniunea de │ │Auditorii │Entitatea publica/│
│ │conciliere │ │ │Entitatea auditata│
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │8. Raportul de │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │audit final │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │9. Difuzarea │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │Raportului de │ │ │ │
│ │audit │ │ │ │
├────────────────┼───────────────────┼──────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │10. Urmãrirea │ │Auditorii │Entitatea publica │
│ │recomandãrilor │ │ │ │
└────────────────┴───────────────────┴──────┴─────────────┴──────────────────┘



Model A03-1

B. PROGRAMUL INTERVENŢIEI LA FATA LOCULUI

Denumirea misiunii de audit ........ Perioada supusa auditului ......
Întocmit de ...... Data .......
Aprobat de ....... Data .......


┌─────────────┬──────────────────┬───────────────┬────────────────┬───────────┐
│ Obiectivele │ Tipul verificãrii│ Locul testãrii│ Durata testãrii│ Auditorii │
├─────────────┼──────────────────┼───────────────┼────────────────┼───────────┤
├─────────────┼──────────────────┼───────────────┼────────────────┼───────────┤
└─────────────┴──────────────────┴───────────────┴────────────────┴───────────┘


7. SEDINTA DE DESCHIDERE

Scopul:
Sã efectueze o şedinţã de deschidere cu reprezentanţii (denumirea entitãţii/structurii auditate) pentru a discuta scopul auditului, obiectivele urmãrite şi modalitãţile de lucru privind auditul.

Premise:
Şedinţa de deschidere serveşte ca intilnire de început a misiunii de audit. Ordinea de zi a şedinţei de deschidere va cuprinde;
- prezentarea auditorilor;
- prezentarea obiectivelor misiunii de audit;
- stabilirea termenelor de raportare a stadiului verificãrilor;
- prezentarea în detaliu tematicii;
- acceptarea calendarului întâlnirilor;
- analiza şi acceptul cartei auditorului;
- asigurarea condiţiilor materiale necesare derulãrii misiunii.
Procedura:


┌─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Auditorii │1. Contacteazã telefonic entitatea/structura auditata │
│ │pentru a stabili data întâlnirii. │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Conducãtorul │2. Participa la desfãşurarea şedinţei de deschidere. │
│Compartimentului │ │
│de audit public │ │
│intern Auditorii │ │
│Reprezentanţii │ │
│entitãţii/ │ │
│structurii │ │
│auditate │ │
└─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘





┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │3. Întocmesc Minuta şedinţei de deschidere (Model B-02) │
│ │cu urmãtoarea structura: │
│ │A. Menţiuni generale │
│ │- tema misiunii de audit public intern; │
│ │- perioada auditata; │
│ │- numele celor care intocmesc Minuta şedinţei de deschidere; │
│ │- numele persoanei însãrcinate cu verificarea intocmirii │
│ │Minutei şedinţei de deschidere conform prezentei proceduri; │
│ │- lista participanţilor la şedinţa de deschidere cu │
│ │menţionarea numelui, funcţiei, direcţiei si a numãrului de │
│ │telefon. │
│ │B. Stenograma Şedinţei de deschidere: │
│ │- cuprinde redactarea in detaliu a dezbaterilor Şedinţei │
│ │ de deschidere. │
│ │4. Indosariaza Minuta Şedinţei de deschidere in dosarul │
│ │permanent - Model B-02 │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘


Exemplu
MINUTA ŞEDINŢEI DE DESCHIDERE

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Model B-02 │
│ Entitatea publica │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ A. Menţiuni generale │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Tema misiunii de audit: Auditul ......... Perioada auditata ........... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Întocmit de ...... Data ......... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Verificat de ...... Data ......... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Lista participanţilor: │
│ │
│ │
│ │
│ Numele Funcţia Direcţia/Serviciul Nr. telefon │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ B. Stenograma Şedinţei de deschidere │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



8. COLECTAREA INFORMAŢIILOR

Scopul:
Informaţiile colectate asigura o evidenta suficienta, competenta si relevanta si oferã o baza rezonabila pentru constatãrile si concluziile auditorilor.

Premise:
In timpul fazei de colectare si prelucrare a informaţiilor, auditorii efectueazã testãri in concordanta cu Programul de Audit aprobat. Munca in cadrul acestei faze produce dovezi de audit in baza cãrora auditorii formuleazã constatãri, concluzii si recomandãri.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Auditorii │1. Efectueazã testãrile si procedurile stabilite in programul│
│ │de audit; │
│ │2. Apreciaza daca dovezile obţinute sunt suficiente, │
│ │relevante, competente si folositoare; │
│ │3. Colecteazã documente pentru toata misiunea de audit; │
│ │4. Eticheteazã si numeroteazã toate documentele; │
│ │5. Pregãtesc Fisele de Identificare si Analiza Problemelor; │
│ │6. La sfirsitul fazei de colectare a informaţiilor, │
│ │finalizeazã Fisele de Identificare si Analiza Problemelor; │
│ │7. Transmit Fisele de Identificare si Analiza Problemelor │
│ │şefului compartimentului de audit public intern; │
│ │8. Indosariaza documentele utilizate in cadrul │
│ │misiunii de audit. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │9. Analizeazã si aproba testele - Model A-04; │
│Compartimentului│10. Revede si aproba Fisele de Identificare si Analiza │
│de audit │Problemelor - Model A-05; │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │11. Eticheteazã, numeroteazã si indosariaza testele - │
│ │Model A-04 si Fisele de Identificare si Analiza │
│ │Problemelor - Model A05- in dosarul permanent; │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘


Exemplu

Model A-04

Entitatea publica

CHESTIONARUL - LISTA DE VERIFICARE

Denumirea misiunii de audit ......... Perioada supusa auditului
Întocmit de .... Data .....
Aprobat de ..... Data .....


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ Obiectivul 1 │
│ │
│ │
│ Sa evalueze eficienta si eficacitatea controalelor interne asupra │
│ operaţiunilor entitãţii/structurii auditate in urmãtorul ciclu │
│ de operaţiuni: │
│ - plaţi │
│ - contabilitate │
│ │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────┬────────┐
│ ACTIVITATEA DE AUDIT │ DA │ NU │Auditori│
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│ PLAŢI │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│1. verificaţi daca exista proceduri scrise │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│2. verificaţi daca atribuirea responsabilitãţilor si │ │ │ │
│delegarea competentelor sunt declarate in proceduri │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│3. controlaţi daca angajaţii sunt informaţi │ │ │ │
│despre procedurile care se aplica │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│4. verificaţi daca procedurile asigura │ │ │ │
│separarea sarcinilor │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│5. verificaţi daca procedurile sunt aprobate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│6. verificaţi (daca procedurile sunt actualizate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│7. verificati daca operaţiile de control sunt │ │ │ │
│insotite de liste de verificare (check-list) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│8. apreciaţi calitatea listelor de verificare │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│9. verificaţi daca controalele efectuate au │ │ │ │
│fost formalizate (data, semnãtura) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│10. controlaţi conformitatea plaţii cu │ │ │ │
│procedurile privind cursul de schimb │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│11. urmariti plãţile cu extrasele de cont │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│12. urmãriţi plãţile in cartea mare │ │ │ │
│asigurandu-va ca sunt transcrie corect │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│13. revizuiţi procedurile referitoare la │ │ │ │
│plãţile care nu sunt efectuate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│14. verificaţi daca este stabilitã atribuirea │ │ │ │
│responsabilitãţilor │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│15. verificaţi daca procedurile asigura separarea │ │ │ │
│ responsabilitãţilor │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│16. verificaţi daca contabilul principal are o autoritate │ │ │ │
│ adecvata asupra angajaţilor din compartimentul contabil │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│17. verificaţi daca procedurile sunt aprobate: │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│18. verificaţi daca procedurile sunt actualizate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│19. verificaţi daca procedurile stabilesc si explica │ │ │ │
│ politica contabila si procedurile │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│20. verificaţi daca numai persoanele autorizate pot sa │ │ │ │
│modifice sau sa stabileascã noi politici sau proceduri │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│21. controlaţi ca procedurile de declaraţii sa includã: │ │ │ │
│a) planul de conturi insotit de explicaţii ale │ │ │ │
│operaţiunilor; │ │ │ │
│b) identificarea si descrierea principalelor inregistrari │ │ │ │
│contabile, intrãrile periodice; │ │ │ │
│c) identificarea posturilor care au autoritatea sa aprobe │ │ │ │
│ ca intrãrile sunt efectuate; │ │ │ │
│d) explicaţii pentru documentele si necesitãţile de │ │ │ │
│aprobare pentru diversele tipuri de tranzacţii periodice │ │ │ │
│si neperiodice si intrãrile in jurnal; │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│22. verificaţi pregãtirea si aprobarea funcţiilor pentru │ │ │ │
│intrãrile in jurnal pentru a controla ca ele sunt separate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│23. verificaţi ca toate intrãrile in jurnal sunt revãzute │ │ │ │
│si aprobate de cãtre persoanele competente la nivelurile │ │ │ │
│adecvate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│24. toate intrãrile in jurnal sunt explicate corespunzãtor │ │ │ │
│si justificate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│25. controalele efectuate sunt formalizate │ │ │ │
│(data si semnãtura) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│26. rapoartele financiare sunt pregãtite pentru │ │ │ │
│ perioadele contabile solicitate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│27. revedeti procedurile privind corectarea rapoartelor │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│28. revizuiţi procedurile de inchidere │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│29. verificaţi daca fiecare cont bancar corespunde unui │ │ │ │
│cont in registre │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│30. revizuiţi cartea mare pentru a verifica daca │ │ │ │
│ tranzacţiile sunt trecute in contul corect │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│31. verificaţi sumele defalcate pe creditori si debitori │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┼────────┤
│32. verificaţi daca cecurile din jurnal sunt trecute in │ │ │ │
│ordine numerica si daca cele care lipsesc sunt semnalate │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────┴────────┘


Model A-05
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Entitatea publica │
│ Tema misiunii de audit public intern: ........ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Numele auditorului: │
│ Data realizãrii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ FIŞĂ DE IDENTIFICARE ŞI ANALIZĂ A PROBLEMEI │
│ Nr. ............... │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 1. Problema: ....................................... │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 2. Constatari: ..................................... │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 3. Cauze: .......................................... │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 4. Consecinte: ..................................... │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Recomandãri şi soluţii propuse: .................................. │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Intocmit de: │
│ Entitatea auditata Supervizat Pentru conformitate │
│ ............... ........... ..................... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



9. CONSTATAREA SI RAPORTAREA IREGULARITĂŢILOR

Scopul:
De a furniza un ghid in cazurile de descoperire de iregularitãţi

Premise:
Cind auditorii ajung la concluzia, bazata pe FIAP-uri, ca s-a comis o iregularitate, ei vor trebui sa raporteze, cel mai târziu a doua zi, conducãtorului Compartimentului de audit public intern prin transmiterea Formularului de constatare si raportare a iregularitãţilor.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Raporteazã, cel mai târziu a doua zi, conducãtorului │
│ │Compartimentului de audit public intern orice iregularitate │
│ │constatatã prin transmiterea Formularului de constatare si │
│ │raportare a iregularitãţilor. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │2. Informeazã in termen de 3 zile conducãtorul entitãţii │
│Compartiemntului│publice si structura de control abilitata pentru continuarea │
│de audit public │verificãrilor. │
│intern │ │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘



FORMULAR DE CONSTATARE SI RAPORTARE A IREGULARITĂŢILOR

Model A-06

Entitatea publica

Cãtre: conducãtorul Compartimentului de audit public intern

In urma misiunii de audit public intern ............................ efectuata la .................................. s-au constatat urmãtoarele:
a) constatarea (abaterea);
b) actul sau actele normative încãlcate;
c) recomandãri;
d) anexe.

Auditor ............


Data ...../...../........



10. REVIZUIREA DOCUMENTELOR DE LUCRU

Scopul:
Sa asigure ca documentele sunt pregãtite in mod corespunzãtor si ca acestea furnizeazã un sprijin adecvat pentru munca efectuata si pentru dovezile adunate in timpul misiunii de audit public intern.

Premise:
Auditorii revãd FIAP-urile si documentele de lucru din punct de vedere al formatului si al conţinutului, asigurindu-se ca dovezile de audit prezentate in actele dosarului pot trece testul de evidenta. Pentru a trece testul, evidenta trebuie sa fie suficienta, concludenta si relevanta.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Pe mãsura ce auditul progreseazã, eticheteazã si │
│ │numeroteazã toate documentele. │
│ │2. Apreciazã daca FIAP-urile si documentele de lucru │
│ │asigura un sprijin corespunzãtor pentru misiunea de audit │
│ │public intern. │
│ │3. Revizuiesc lucrãrile din punctul de vedere al conţinutului│
│ │si al formei si apreciazã daca FIAP-urile si documentele de │
│ │lucru pot trece testul de evidenta. │
│ │4. Efectueaza modificãrile necesare la documente. │
│ │5. Întocmesc Nota centralizatoare a documentelor de │
│ │lucru - Model C-02 │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘


Model C-02

Entitatea publica Entitatea auditata

NOTA CENTRALIZATOARE A DOCUMENTELOR DE LUCRU

Denumirea misiunii de audit .............

Perioada auditata ...................

Întocmit de .......... Data ............

┌────────────────┬────────────────────────┬─────────┬──────────┐
│ Constatarea │Documentul justificativ │ Exista │ Auditori │
│ │ ├────┬────┤ │
│ │ │ Da │ Nu │ │
├────────────────┼────────────────────────┼────┼────┼──────────┤
│ Secţiunea E │ │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────┼────┼────┼──────────┤
│ ............ │ │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────┼────┼────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────┼────┼────┼──────────┤
│ Secţiunea F │ │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────┼────┼────┼──────────┤
│ ............ │ │ │ │ │
├────────────────┼────────────────────────┼────┼────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
└────────────────┴────────────────────────┴────┴────┴──────────┘

Auditori,



11. ŞEDINŢA DE ÎNCHIDERE

Scopul:
Permite prezentarea cãtre entitatea/structura auditata a opiniei auditorilor interni, a recomandãrilor finale din Proiectul raportului de audit public intern.

Premise:
Sa se asigure ca Raportul de Audit este clar, obiectiv, fundamentat, relevant, respectiv:
- Clar: sa fie uşor de inteles, evident, sa nu permitã interpretãri;
- Obiectiv: sa nu fie pãrtinitor;
- Fundamentat: fiecare constatare sa aibã la baza documente doveditoare si sa facã trimiteri la textul legal incident;
- Relevant: aspectele semnalate sa ajute conducerea entitãţii/structurii auditate in luarea unor decizii manageriale pentru eliminarea deficientelor constatate.




Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Secretariatul │1. Planifica şedinţa de inchidere │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │2. Participa la desfãşurarea şedinţei de inchidere. │
│Compartimentului│Conducãtorii entitãţii/structurii auditate isi declara │
│de audit public │pãrerile lor in privinţa constatãrilor auditorilor, ale │
│intern │concluziilor si recomandãrilor, precum si a corecţiilor de │
│Auditorii │efectuat │
│Conducãtorii │ │
│entitãţii/ │ │
│structurii │ │
│auditate │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │3. Fac rezumatul discuţiilor intr-o Minuta a şedinţei de │
│ │inchidere. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │4. Cad de acord asupra modificãrilor raportului de audit, │
│Compartimentului│daca este nevoie. │
│de audit public │ │
│intern │ │
│Auditorii │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │5. Pregãtesc acte suplimentare necesare pentru a justifica │
│ │modificãrile la raportul de audit. │
│ │6. Îndosariaza toate modificãrile aprobate la raportul de │
│ │audit, Minuta şedinţei de inchidere - Model B-03 si revãd │
│ │Proiectul de raport de audit. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘


Exemplu

MINUTA ŞEDINŢEI DE ÎNCHIDERE

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Model B-03 │
│ Entitatea publica │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ A. Menţiuni generale │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Tema misiunii de audit: Auditul ......... Perioada auditata ........... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Întocmit de ...... Data ......... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Verificat de ...... Data ......... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Lista participanţilor: │
│ │
│ │
│ │
│ Numele Funcţia Direcţia/Serviciul Nr. telefon │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ B. Concluzii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



12. ELABORAREA PROIECTULUI DE RAPORT DE AUDIT

Scopul:
Prezintã cadrul general, obiectivele, constatãrile, concluziile si recomandãrile auditorilor publici interni.

Premise:
In elaborarea Raportului de audit public intern, auditorul foloseşte dovezile de audit raportate in Fisele de Identificare si Analiza a Problemelor si in Formularul de constatare si raportare a iregularitãţilor.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Redacteaza Proiectul raportului de audit utilizând │
│ │formatul prezentat mai jos; │
│ │2. Indica pentru fiecare constatare din Proiectul raportului │
│ │de audit dovada corespunzatoare; │
│ │3. Transmite conducãtorului Compartimentului de audit │
│ │public intern Proiectul raportului de audit, împreuna cu │
│ │dovezile constatãrilor; │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │4. Analizeazã Proiectul raportului de audit; │
│Compartimentului│5. Stabileşte daca proiectul in întregime sau doar pãrţi din │
│de audit public │el, trebuie sa fie transmise la compartimentul juridic │
│intern │pentru revizuirea lui din punct de vedere juridic; │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │6. Efectueaza schimbãrile propuse de cãtre conducãtorul │
│ │Compartimentului de audit public intern; │
│ │7. Indosariaza proiectul de raport de audit - Model A-07, │
│ │incluzând corecţiile aprobate de cãtre conducãtorul │
│ │Compartimentului de audit public intern. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘



Model A-07-1

Entitatea publica

Pagina de titlu si cuprinsul
Reprezintã pagina in care se menţioneazã denumirea misiunii de audit public intern. Rapoartele vor conţine un cuprins al lucrãrilor si documentelor.
Semnãtura
Raportul de audit este semnat de cãtre fiecare membru al echipei de auditori, pe fiecare paginã a acestuia. Ultima paginã a raportului este semnatã şi de cãtre şeful Compartimentului de audit public intern.
Introducere
Descrie tipul de audit si baza legala a misiunii (planul anual de audit, solicitãri speciale).
Prezintã datele de identificare a misiunii de audit public intern (ordinul de serviciu, echipa de auditori, entitatea/structura auditata, durata acţiunii de auditare, perioada auditata).
Identifica activitatea ce este auditata si prezintã informaţii sintetice cu privire la misiunea de audit public intern
Prezintã modul de desfãşurare a misiunii de audit public intern (caracterul misiunii de audit public intern: sondaj/exhaustiv, documentare; proceduri, metode, tehnici utilizate; documente materiale examinate in cursul misiunii de audit public intern; materiale intocmite in cursul misiunii de audit public intern).
Face referire la recomandãrile misiunilor de audit public intern anterioare care, pana la momentul prezentei misiuni de audit public intern, nu au fost implementate.
Stabilirea obiectivelor
Obiectivele de audit prezentate in Raportul de audit public intern coincid cu cele inscrise in programul de audit.
Stabilirea metodologiei
Explica tehnicile si instrumentele de audit public intern folosite pentru a îndeplini obiectivele misiunii de audit public intern.
Constatãrile si recomandãrile auditului
Auditorul trebuie sa se pronunţe asupra obiectivelor de audit in ordinea in care au fost stabilite in Programul de audit.
Constatãrile efectuate trebuie prezentate sintetic, cu trimitere explicita la anexele la Raportul de audit intern. Sunt prezentate distinct constatãrile cu caracter pozitiv de constatãrile cu caracter negativ, in scopul generalizãrii aspectelor pozitive, pe de o parte, si al identificãrii cailor de eliminare a deficientelor stabilite, pe de alta parte.
Concluziile echipei de audit sunt elaborate pe baza constatãrilor fãcute, având un caracter fundamentat. Trebuie sa fie pertinente si sa nu fie disproporţionate in raport cu constatãrile pe care se bazeazã.
Recomandãrile din Raportul de audit trebuie sa fie fezabile si economice si sa aibã un grad de semnificaţie important in ceea ce priveşte efectul previzibil asupra entitãţii/structurii auditate. Trebuie sa aibã un caracter de anticipare si, pe aceasta baza, de prevenire a eventualelor disfunctionalitati sau tendinţe negative la nivelul entitãţii/structurii auditate. De asemenea, trebuie sa contribuie la crearea unor sisteme de dezvoltare a activitãţii entitãţii/structurii auditate si de creştere a performantei de management
Fiecare recomandare trebuie sa fie elaborata dupã urmãtoarea structura:
1) Faptele;
2) Criteriile, cauzele, efectele;
3) Recomandãrile.
Vor fi redactate clar, concis pentru fiecare deficienta constatata. Recomandãrile vor fi prezentate in funcţie de nivelul de prioritate stabilit in Fisa de Identificare si Analiza Problemelor: majore, medii si minore.

13. TRANSMITEREA PROIECTULUI DE RAPORT DE AUDIT INTERN

Scopul:
Sa-i asigure entitatii/structurii auditate posibilitatea de a analiza Proiectul raportului de audit si de a formula un punct de vedere la constatãrile si recomandãrile auditului.

Premise:
Proiectul de raport de audit transmis la entitatea/structura auditata trebuie sa fie complet, cu toate dovezile asupra faptelor, opiniilor si concluziilor la care se face referire.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Conducãtorul │1. Transmite Proiectul de raport de audit la │
│Compartimentului│entitatea/structura auditata. │
│de audit public │ │
│intern │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Entitatea/ │2. Analizeazã Proiectul de raport de audit. │
│structura │3. Solicita daca este cazul o Reuniune de conciliere. │
│auditata │4. Transmite punctul de vedere la Proiectul raportului de │
│ │audit in termen de 15 zile de la primirea Proiectului de │
│ │raport de audit. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │5. Revãd rãspunsurile de la entitatea/structura auditata. │
│Conducãtorul │6. Discuta, daca este cazul, pregãtirea unei Reuniuni de │
│Compartimentului│conciliere. │
│de audit public │ │
│intern │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │7. Precizeazã in Raportul de audit aspectele reţinute din │
│ │punctul de vedere al entitatiti/structurii auditate, daca │
│ │este cazul. │
│ │8. Indosariaza punctul de vedere al entitãţii/structurii │
│ │auditate │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘



14. REUNIUNEA DE CONCILIERE

Scopul:
Acceptarea constatãrilor si recomandãrilor formulate de cãtre auditori in Proiectul raportului de audit public intern si prezentarea calendarului de implementare a recomandãrilor.

Premise:
Auditorii pregãtesc Reuniunea de conciliere.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Pregãtesc, in termen de 10 zile de la primirea punctului │
│ │de vedere de la entitatea/structura auditata, Reuniunea de │
│ │conciliere. │
│ │2. Informarea entitãţii/structurii auditate asupra locului │
│ │si datei Reuniunii de conciliere │
│ │3. Întocmesc o Minuta a Reuniunii de conciliere. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │4. Analizeazã constatãrile si concluziile din Proiectul │
│Entitatea/ │raportului de audit in vederea acceptãrii recomandãrilor │
│structura │formulate │
│auditata │ │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘


Exemplu

MINUTA REUNIUNII DE CONCILIERE

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Model B-04 │
│ Entitatea publica │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ A. Menţiuni generale │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Tema misiunii de audit: Auditul ......... Perioada auditata ........... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Întocmit de ...... Data ......... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Verificat de ...... Data ......... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Lista participanţilor: │
│ │
│ │
│ │
│ Numele Funcţia Direcţia/Serviciul Nr. telefon │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ B. Rezultatele concilierii: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



15. RAPORTUL DE AUDIT PUBLIC INTERN

Scopul:
Sa prelucreze raportul de audit pentru redactarea finala si pentru tipãrire.
Sa constate ca raportul de audit este complet, incluzind si punctul de vedere al entitãţii/structurii auditate.

Premise:
Auditorii sunt responsabili pentru asigurarea unei prezentãri de inalta calitate a Raportului de audit si intocmirea unei liste corecte si complete de difuzare.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Constata ca toate modificãrile aprobate la Proiectul de │
│ │raport sunt efectuate; │
│ │2. Finalizeazã raportul; │
│ │3. Constata daca lista de difuzare este completa si corecta. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘



Model A07-2

Entitatea publica

Pagina de titlu si cuprinsul
Reprezintã pagina in care se menţioneazã denumirea misiunii de audit public intern. Rapoartele vor conţine un cuprins al lucrãrilor si documentelor.
Semnãtura
Raportul de audit este semnat de cãtre fiecare membru al echipei de auditori, pe fiecare paginã a acestuia. Ultima paginã a raportului este semnatã şi de cãtre şeful Compartimentului de audit public intern.
Introducere
Descrie tipul de audit si baza lagala a misiunii de audit (planul anual de audit, solicitãri speciale).
Prezintã datele de identificare a misiunii de audit public intern (ordinul de serviciu, echipa de auditori, entitatea/structura auditata, durata acţiunii de auditare, perioada auditata).
Identifica activitatea ce este auditata si prezintã informaţii sintetice cu privire la misiunea de audit public intern.
Prezintã modul de desfãşurare a misiunii de audit public intern (caracterul misiunii de audit public intern: sondaj/exhaustiv, documentare; proceduri, metode, tehnici utilizate; documente materiale examinate in cursul misiunii de audit public intern; materiale intocmite in cursul misiunii de audit public intern).
Face referire la recomandãrile misiunilor de audit public intern anterioare care, pana la momentul prezentei misiuni de audit public intern, nu au fost implementate.
Stabilirea obiectivelor
Obiectivele de audit prezentate in Raportul de audit public intern coincid cu cele înscrise in programul de audit;
Stabilirea metodologiei
Explica tehnicile si instrumentele de audit public intern folosite pentru a îndeplini obiectivele misiunii de audit public intern.
Constatãrile si recomandãrile auditului
Eventualele modificãri stabilite la Reuniunea de conciliere, precum si cele propuse de cãtre conducãtorul Compartimentului de audit public intern vor fi cuprinse in Raportul de audit public intern final
Auditorul trebuie sa se pronunţe asupra obiectivelor de audit in ordinea in care au fost stabilite in Programul de audit.
Constatãrile efectuate sunt prezentate sintetic, cu trimitere explicita la anexele la Raportul de audit intern. Sunt prezentate distinct constatãrile cu caracter pozitiv de constatãrile cu caracter negativ, in scopul generalizãrii aspectelor pozitive, pe de o parte, si al identificãrii cailor de eliminare a deficientelor stabilite, pe de alta parte.
Concluziile echipei de audit sunt elaborate pe baza constatãrilor fãcute, având un caracter fundamentat. Trebuie sa fie pertinente si sa nu fie disproporţionate in raport cu constatãrile pe care se bazeazã.
Recomandãrile din Raportul de audit trebuie sa fie fezabile si economice si sa aibã un grad de semnificaţie important in ceea ce priveşte efectul previzibil asupra entitãţii/structurii auditate. Trebuie sa aibã un caracter de anticipare si, pe aceasta baza, imul de prevenire a eventualelor disfimctionalitati sau tendinţe negative la nivelul entitãţii/structurii auditate. De asemenea, trebuie sa contribuie la crearea unor sisteme de dezvoltare a activitãţii entitãţii/structurii auditate si de creştere a performantei de management.
Fiecare recomandare trebuie sa fie elaborata dupã urmãtoarea structura:
1) Faptele;
2) Criteriile, cauzele, efectele;
3) Recomandãrile.
Vor fi redactate clar, concis pentru fiecare deficienta constatata, Recomandãrile vor fi prezentate in funcţie de nivelul de prioritate stabilit in Fisa de Identificare si Analiza Problemelor: majore, medii si minore.


16. SUPERVIZAREA

Scopul:
De a asigura ca obiectivele misiunii de audit public intern au fost atinse in condiţii de calitate.

Premise:
Conducãtorul Compartimentului de audit public intern este responsabil cu supervizarea misiunii de audit public intern.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Auditorii │1. Prezintã conducãtorului Compartimentului de audit public │
│ │intern documentele din dosarul permanent al misiunii de │
│ │audit public intern. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │2. Oferã instrucţiunile necesare (adecvate) derulãrii │
│Compartimentului│misiunii de audit public intern; │
│de audit public │3. Verifica executarea corecta a Programului de audit │
│intern │public intern; │
│ │4. Verifica existenta elementelor probante; │
│ │5. Supervizeazã FIAP-urile; │
│ │6. Verifica daca redactarea Raportului de audit public │
│ │intern este exacta, clara, concisa; │
│ │7. Verifica daca Raportul de audit public intern este │
│ │elaborat la termenul fixat. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘



17. DIFUZAREA RAPORTULUI DE AUDIT PUBLIC INTERN

Scopul:
Analizarea si avizarea recomandãrilor din Raportul de audit.

Premise:
Raportul de audit final trebuie sa conţinã si o sinteza a constatãrilor si recomandãrilor. Pentru instituţia publica mica, Raportul de audit public intern este transmis spre avizare conducãtorului acesteia.



Proceduri:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Transmit Raportul de audit public intern, rezultatele │
│ │concilierii si punctul de vedere al entitãţii/structurii │
│ │auditate la conducãtorul Compartimentului de audit care a │
│ │aprobat misiunea de audit public intern. │
│ │2. Pentru instituţia publica mica Raportul de audit public │
│ │intern se transmite conducãtorului acesteia spre avizare. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │3. Semneazã si transmite Raportul de audit public intern │
│Compartimentului│conducãtorului entitãţii/structurii auditate. │
│de audit public │ │
│intern care a │ │
│aprobat misiunea│ │
│de audit │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │4. Analizeazã si avizeazã Raportul de audit public intern. │
│entitãţii/ │ │
│structurii │ │
│auditate │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Auditorii │5. Transmit entitãţii/structurii auditate recomandãrile │
│ │aprobate. │
│ │6. Transmit la UCAAPI sau la organul ierarhic superior o │
│ │informare despre recomandãrile care nu au fost avizate │
│ │insotita de documentaţia de susţinere. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘



18. URMĂRIREA RECOMANDĂRILOR

Scopul:
Este de a urmãri daca scopul si obiectivele misiunii de audit public intern au fost corect formulate.

Premise:
Urmãrirea recomandãrilor de cãtre auditorii interni este un proces prin care se constata caracterul adecvat, eficacitatea si oportunitatea acţiunilor întreprinse de cãtre conducerea entitãţii/structurii auditate pe baza recomandãrilor din Raportul de audit public intern.



Procedura:
┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Auditorii │1. Întocmesc Fisa de urmãrire a recomandãrilor; │
│ │2. Verifica implementarea recomandãrilor la termenele │
│ │stabilite; │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Entitatea/ │3. Transmite auditorilor, la termenele stabilite, o Nota de │
│structura │informare cu privire la stadiul implementãrii recomandãrilor │
│auditata │din Raportul de audit public intern; │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conducãtorul │4. Transmite, la UCAAPI sau la organul ierarhic superior, │
│Compartimentului│stadiul progreselor inregistrate in implementarea │
│de audit public │recomandãrilor; │
│intern │5. Daca nu sunt respectate termenele de implementare, │
│ │informeazã conducãtorul entitãţii publice. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘


Exemplu

Model A-08

Entitatea publica

FISA DE URMĂRIRE A RECOMANDĂRILOR

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Entitatea publica │ Directia/Serviciul │ Sfârşit de lunã │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Entitatea/structura │ Misiunea de audit │ Raport de Audit nr. │
│ auditata │ public intern │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├──────┬──────────────────┼──────┬───────┬──────────┼────────────────────────┤
│ Rec. │ Recomandarea │Imple-│Partial│Neimple- │Data planificata/ │
│ Nr. │ │mentat│Imple- │mentat │Data implementarii │
│ │ │ │mentat │ │ │
├──────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├──────┴──────────────────┴──────┼───────┴──────────┴────────────────────────┤
│ Instrucţiuni │ │
│ │ │
│ 1. Introduceti recomandãrile de│ Entitatea/structura auditata: │
│ audit dupã cum sunt prezentate│ │
│ in Raportul de audit. │ │
│ 2. Verificaţi coloana │ Data si semnãtura conducãtorului │
│ corespunzãtoare: implementat, │ │
│ parţial implementat, │ │
│ neimplementat │ │
│ 3. Introduceţi data planificata│ │
│ pentru implementare in │ │
│ Raportul de audit si data │ │
│ implementãrii │ Auditor: │
│ │ │
│ │ Data si semnãtura │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016