Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 7 octombrie 2011  privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 7 octombrie 2011 privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 13 octombrie 2011

    ART. 1
    (1) Cadrele didactice din învãţãmântul preuniversitar beneficiazã de dreptul la concediul de odihnã anual cu platã, cu o duratã de 62 de zile lucrãtoare, în perioada vacanţelor şcolare.
    (2) Perioadele de efectuare a concediului de odihnã pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administraţie, în funcţie de interesul învãţãmântului şi al celui în cauzã, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfãşurarea examenelor naţionale.
    (3) Cadrele didactice din învãţãmântul universitar beneficiazã de concediul anual de odihnã cu platã, în perioada vacanţelor universitare, cu o duratã de cel puţin 40 de zile lucrãtoare.
    (4) Perioadele de efectuare a concediului de odihnã pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de cãtre senatul universitar, în funcţie de interesul învãţãmântului şi al celui în cauzã.
    (5) În cazuri justificate, conducerea unitãţii/instituţiei de învãţãmânt poate întrerupe concediul legal de odihnã, persoanele în cauzã urmând a fi remunerate pentru munca depusã.
    (6) Neefectuarea concediului anual dã dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar urmãtor.
    (7) Personalul de conducere, de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic beneficiazã de concediu de odihnã, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicatã.
    ART. 2
    (1) Cadrele didactice beneficiazã de concediu de odihnã cu durata integralã dacã au prestat activitatea în baza unui contract individual de muncã, cu duratã nedeterminatã ori determinatã, în tot cursul anului şcolar sau universitar.
    (2) Cadrul didactic care a desfãşurat activitate la catedrã o parte din anul şcolar/universitar are dreptul la un concediu de odihnã cu o duratã calculatã proporţional cu numãrul lunilor lucrate în anul şcolar/universitar respectiv.
    (3) În cazul în care angajarea s-a fãcut dupã începerea anului şcolar sau universitar, durata concediului de odihnã este proporţionalã cu perioada lucratã.
    (4) Cadrelor didactice care au lucrat în diferite perioade ale anului şcolar/universitar un anumit numãr de zile li se considerã luna integral lucratã în învãţãmânt dacã din însumarea zilelor respective rezultã 30 de zile calendaristice.
    (5) Personalul didactic încadrat pe fracţiuni de normã beneficiazã de concediu de odihnã proporţional cu timpul efectiv lucrat, calculat conform prevederilor alin. (2) şi (3).
    ART. 3
    Cadrelor didactice care, pe parcursul unui an şcolar/universitar, îşi desfãşoarã activitatea succesiv în mai multe unitãţi/instituţii de învãţãmânt li se acordã concediul de odihnã de cãtre unitatea/instituţia la care funcţioneazã în momentul începerii vacanţei. În aceste situaţii, indemnizaţia de concediu va fi suportatã de toate unitãţile/instituţiile de învãţãmânt la care au fost încadrate, proporţional cu perioada lucratã la fiecare dintre acestea în cursul anului şcolar/universitar respectiv.
    ART. 4
    Specialiştii din alte sectoare de activitate, care au fost angajaţi prin concurs în învãţãmânt ca personal didactic cu contract individual de muncã pe durata nedeterminatã sau determinatã, beneficiazã de concediul de odihnã prevãzut pentru cadrele didactice, proporţional cu perioada efectiv lucratã în învãţãmânt în anul şcolar/universitar respectiv.
    ART. 5
    Cadrele didactice în activitate care desfãşoarã şi activitate în regim de platã cu ora au dreptul la concediul de odihnã plãtit numai pentru funcţia de bazã, pentru care s-a încheiat contractul de muncã.
    ART. 6
    (1) Efectuarea concediului de odihnã se realizeazã în baza unei programãri colective sau individuale stabilite cu consultarea reprezentantului/reprezentanţilor organizaţiei/organizaţiilor sindicale din unitatea/instituţia de învãţãmânt, afiliate la federaţiile sindicale reprezentative, sau, dupã caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programãrile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programãrile individuale.
    (2) Programarea concediilor de odihnã se face în primele douã luni ale anului şcolar ori universitar de cãtre consiliul de administraţie sau de cãtre senatul universitãţii. Perioadele de efectuare a concediului de odihnã pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administraţie sau de senatul universitãţii, în funcţie de interesul învãţãmântului şi al celui în cauzã.
    (3) La programarea concediilor de odihnã ale cadrelor didactice conducerea unitãţii/instituţiei are în vedere, în mãsura în care este posibil, şi specificul activitãţii soţului/soţiei.
    (4) Programarea concediului de odihnã se dispune prin decizie a directorului/rectorului unitãţii/instituţiei de învãţãmânt.
    (5) Pentru fiecare cadru didactic încadrat dupã aprobarea programãrii concediilor de odihnã conform alin. (1)-(3), perioada de concediu se stabileşte, în scris, odatã cu semnarea contractului individual de muncã.
    ART. 7
    Cadrul didactic care a fost în incapacitate temporarã de muncã sau în concediu fãrã platã întregul an şcolar/universitar nu are dreptul la concediu de odihnã pentru anul şcolar/universitar respectiv.
    ART. 8
    În cazul în care perioadele de concedii pentru incapacitate temporarã de muncã şi de concedii fãrã platã, însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au extins pe 2 ori mai mulţi ani şcolari/universitari consecutivi, cadrul didactic are dreptul la un singur concediu de odihnã, acordat pentru anul şcolar/universitar în care a reînceput activitatea, proporţional cu lunile lucrate, în mãsura în care acesta nu a fost efectuat în anul în care a absentat de la serviciu pentru motivele mai sus menţionate.
    ART. 9
    Orice convenţie prin care se renunţã, în totalitate sau în parte, la dreptul la concediul de odihnã este nulã de drept.
    ART. 10
    (1) Pe durata concediului de odihnã cadrele didactice au dreptul la o indemnizaţie calculatã în raport cu numãrul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnicã a salariului de bazã, a sporului de vechime şi, dupã caz, a indemnizaţiei de conducere, luate împreunã, corespunzãtoare fiecãrei luni calendaristice în care se efectueazã zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnã se efectueazã în cursul a douã luni consecutive, media veniturilor se calculeazã distinct pentru fiecare lunã în parte.
    (2) Media zilnicã a veniturilor se stabileşte în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din fiecare lunã în care se efectueazã zilele de concediu de odihnã.
    (3) În calculul indemnizaţiei concediului de odihnã acordat cadrelor didactice se iau în considerare şi drepturile salariale care se acordã cu caracter permanent.
    (4) Pentru cadrele didactice încadrate cu fracţiuni de normã indemnizaţia de concediu se calculeazã avându-se în vedere drepturile salariale corespunzãtoare, cuvenite pentru fracţiunea de normã sau fracţiunile de normã care se iau în calcul.
    (5) Indemnizaţia de concediu de odihnã se plãteşte cu cel puţin 5 zile înaintea plecãrii în concediu.
    ART. 11
    (1) Efectuarea concediului de odihnã este întreruptã în urmãtoarele situaţii:
    a) cadrul didactic se aflã în concediu pentru incapacitate temporarã de muncã;
    b) cadrul didactic se aflã în concediu de maternitate;
    c) cadrul didactic este chemat sã îndeplineascã îndatoriri publice;
    d) cadrul didactic este rechemat, prin dispoziţie scrisã a conducerii unitãţii, numai pentru interese de serviciu urgente sau neprevãzute care fac necesarã prezenţa sa în unitate/instituţie.
    (2) În situaţia rechemãrii, unitatea/instituţia are obligaţia de a suporta toate cheltuielile cadrului didactic şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncã, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnã. Cadrul didactic beneficiazã, în acest caz, cel puţin de rambursarea cheltuielilor de transport şi a cheltuielilor legate de efectuarea concediului de odihnã în altã localitate, echivalentã cu sumele cheltuite pentru prestaţia de care nu au mai putut beneficia din cauza rechemãrii.
    (3) Pentru cazurile de întrerupere a concediului de odihnã prevãzute la alin. (1), cadrele didactice au dreptul sã efectueze restul zilelor de concediu dupã ce au încetat situaţiile respective sau, când aceasta nu este posibil, la o datã stabilitã printr-o nouã programare.
    ART. 12
    (1) În cazul în care concediul început la o anumitã datã este întrerupt conform art. 11, se procedeazã la regularizarea plãţilor în raport cu indemnizaţia de concediu aferentã zilelor de concediu neefectuat şi cu salariul cuvenit cadrului didactic pentru perioada lucratã dupã întreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pentru aceastã perioadã, dupã caz, potrivit legii.
    (2) La data reprogramatã pentru efectuarea pãrţii restante a concediului de odihnã, cadrului didactic i se acordã indemnizaţia de concediu cuvenitã pentru aceastã perioadã.
    ART. 13
    În cazul în care, dupã ce personalul didactic a efectuat concediul de odihnã, contractul individual de muncã a încetat, acesta este obligat sã restituie unitãţii partea din indemnizaţia de concediu corespunzãtoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.
    ART. 14
    Prezentele norme metodologice se aplicã funcţiilor didactice de predare şi instruire practicã din învãţãmântul preuniversitar şi funcţiilor didactice şi de cercetare din învãţãmântul universitar.

                                 ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016