Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 4 decembrie 2024 privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante ale personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare din organizaţiile de cercetare
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1264 din 16 decembrie 2024
──────────
Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 1.568 din 4 decembrie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1264 din 16 decembrie 2024.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Ocuparea unui post de cercetare vacant în organizaţiile de cercetare, aşa cum sunt reglementate de prevederile art. 7 şi 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează prin concurs public de încadrare, cu excepţia situaţiei reglementate la art. 13 alin. (12)-(14) din Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare.
(2) Angajarea pe posturile de cercetare vacante cu contract individual de muncă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, este posibilă numai pentru candidatul declarat câştigător în urma concursului organizat de o organizaţie de cercetare, în condiţiile legii, cu excepţia situaţiei reglementate la art. 13 alin. (12)-(14) din Legea nr. 183/2024.
(3) Concursul pentru un post de cercetare vacant se organizează cu respectarea prevederilor art. 13 alin. (7) din Legea nr. 183/2024, iar la concurs pot participa cetăţeni români sau străini, în condiţiile legii.
ART. 2
(1) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, fiecare organizaţie de cercetare elaborează şi aprobă regulamentul propriu de concurs pe posturile vacante corespunzătoare funcţiilor şi gradelor profesionale de cercetare, dezvoltare şi inovare ale organizaţiei de cercetare, denumit în continuare regulament propriu de concurs.
(2) Regulamentul propriu de concurs este elaborat cu respectarea condiţiilor minime de pregătire pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concurs, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1)-(4) din Legea nr. 183/2024, a standardelor minimale specifice fiecărui domeniu ştiinţific prevăzute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 183/2024 şi a standardelor suplimentare stabilite de organizaţia de cercetare, după caz, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Legea nr. 183/2024. Regulamentul propriu de concurs al unei organizaţii de cercetare aflate în subordinea/coordonarea Academiei Române sau a unei academii de ramură este avizat conform de Academia Română sau de academia de ramură, după caz.
(3) Încadrarea pe posturile vacante corespunzătoare funcţiilor şi gradelor profesionale de cercetare, dezvoltare şi inovare se realizează conform principiului meritului profesional, în baza standardelor minimale şi a celor suplimentare stabilite de organizaţia de cercetare, după caz, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 183/2024.
(4) În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din Legea nr. 183/2024, standardele minimale aplicabile pentru dobândirea gradului de cercetător ştiinţific gradul II şi cercetător ştiinţific gradul I sunt cele aprobate prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării şi al ministrului educaţiei, la propunerea Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare, denumit în continuare CCCDI, prin consultarea Prezidiului Academiei Române, a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, denumit în continuare CNCS, şi a Comisiei Naţionale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, denumită în continuare CNATDCU. Ordinul se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) CCCDI defineşte pragurile minimale pentru gradele profesionale de cercetător ştiinţific gradul II - CS II şi cercetător ştiinţific gradul I - CS I şi stabileşte modul de punctare pentru fiecare criteriu aferent obţinerii celor două grade profesionale de cercetare-dezvoltare, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din Legea nr. 183/2024.
(6) Organizaţiile de cercetare pot stabili standarde suplimentare în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Legea nr. 183/2024, care reprezintă standarde proprii ale organizaţiei de cercetare, faţă de standardele minimale stabilite în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din Legea nr. 183/2024. Standardele proprii ale organizaţiei de cercetare pentru încadrarea pe posturile de CS II şi CS I nu pot deroga de la standardele minimale prevăzute de lege.
(7) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării şi al ministrului educaţiei prevăzut la alin. (4), fiecare organizaţie de cercetare poate impune standardele proprii pentru acordarea gradelor profesionale de CS I şi CS II, în conformitate cu prevederile alin. (1) şi (6), precum şi cu respectarea art. 13 alin. (3) din Legea nr. 183/2024.
(8) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării şi al ministrului educaţiei prevăzut la alin. (4), fiecare organizaţie de cercetare are obligaţia de a elabora standardele minimale pentru acordarea gradelor profesionale de asistent de cercetare ştiinţifică - ACS, cercetător ştiinţific - CS şi cercetător ştiinţific gradul III - CS III, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 183/2024. Organizaţia de cercetare defineşte praguri minimale pentru gradele profesionale de CS III, CS şi ACS şi stabileşte modul de punctare pentru fiecare criteriu aferent conferirii celor trei grade profesionale de cercetare-dezvoltare.
(9) Organizaţiile de cercetare nu pot stabili prin metodologii proprii, prin standardele proprii prevăzute la alin. (7), criterii, indicatori sau prin alte documente echivalarea îndeplinirii de către un candidat a standardelor minimale pentru acordarea gradelor profesionale de CS I şi CS II.
CAP. II
Condiţii minime de pregătire pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concursul pentru ocuparea unui post
ART. 3
(1) Organizaţia de cercetare publică anunţul privind postul de cercetare vacant pentru care se organizează concurs, însoţit de tematica aferentă concursului, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (4) din Legea nr. 183/2024.
(2) Ocuparea posturilor de cercetare, evaluarea, motivarea, formarea continuă, promovarea şi concedierea personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, denumit în continuare personal CDI, sunt de competenţa organizaţiilor de cercetare, cu respectarea prezentelor norme metodologice, precum şi a principiilor generale şi a condiţiilor prevăzute de Carta europeană a cercetătorilor.
ART. 4
(1) În cadrul organizaţiilor de cercetare, funcţiile şi gradele profesionale de cercetare, dezvoltare şi inovare sunt cele prevăzute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 183/2024.
(2) Echivalenţa funcţiilor şi gradelor profesionale de cercetare, dezvoltare şi inovare cu funcţiile didactice universitare se face în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2)-(6) din Legea nr. 183/2024.
(3) Cercetătorul ştiinţific gradul I care solicită echivalarea funcţiei şi gradului profesional de cercetare, dezvoltare şi inovare cu funcţia didactică de profesor universitar, în condiţiile stabilite de prevederile Legii învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 9 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 183/2024, trebuie să deţină atestatul de abilitare.
ART. 5
Condiţiile minime de pregătire pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant de cercetare, dezvoltare şi inovare sunt cele prevăzute la art. 23 alin. (1) din Legea nr. 183/2024, coroborat cu prevederile art. 13 alin. (1) din Legea nr. 183/2024.
CAP. III
Organizarea şi desfăşurarea concursului
SECŢIUNEA 1
Cadru general
ART. 6
(1) Organizaţiile de cercetare organizează concurs pentru ocuparea unui post de cercetare, dezvoltare şi inovare numai dacă acesta este vacant.
(2) Un post se consideră vacant dacă este prevăzut astfel în statul de funcţii întocmit anual sau dacă este vacantat pe parcursul anului.
(3) Postul se vacantează prin una dintre următoarele modalităţi:
a) încetarea contractului individual de muncă al persoanei care ocupă postul, în condiţiile legii;
b) trecerea persoanei care ocupă postul pe un alt post din cadrul aceleiaşi organizaţii de cercetare, ca urmare a câştigării unui concurs;
c) prin suspendarea contractului individual de muncă al persoanei care ocupă postul, în acest caz, postul temporar vacant putând fi ocupat pe perioadă determinată până la revenirea titularului pe postul respectiv.
ART. 7
(1) Numărul de posturi pe funcţii şi grade profesionale, pentru a căror ocupare se organizează concursuri, se propune şi se aprobă în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 183/2024.
(2) Procedura de concurs poate fi demarată de către organizaţia de cercetare numai după aprobarea organizării concursului de către consiliul de administraţie sau de către organele de conducere echivalente.
(3) Înscrierea la concurs se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării anunţului, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (5) din Legea nr. 183/2024.
(4) Anunţul privind concursul public de încadrare pe posturi vacante a personalului CDI trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
a) descrierea pe scurt a postului pentru ocuparea căruia se organizează concurs: denumirea, codul COR, durata contractului individual de muncă, precum şi atribuţiile specifice postului;
b) salariul minim de încadrare corespunzător postului;
c) calendarul concursului;
d) tematica şi bibliografia probelor de concurs;
e) descrierea procedurii de concurs;
f) lista completă a documentelor din dosarul de concurs;
g) precizări referitoare la prezentarea lucrărilor candidatului care nu sunt disponibile în format electronic;
h) adresa electronică la care se poate transmite dosarul de concurs în format electronic;
i) locul desfăşurării concursului.
(5) Simultan cu publicarea anunţului de concurs pe site-ul organizaţiei de cercetare se publică şi formularele-tip pentru înscrierea la concurs: cererea de înscriere la concurs, propunerea de dezvoltare a carierei ştiinţifice, fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale sau fişa de autoevaluare aferentă standardelor minimale în vigoare la momentul susţinerii concursului, pentru candidaţii care deţin gradul profesional de cercetare-dezvoltare de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care candidează, fişa de îndeplinire a standardelor proprii ale organizaţiei de cercetare, precum şi declaraţia de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
ART. 8
Pe site-ul organizaţiei de cercetare se publică, pentru candidatul declarat admis, în termen de cinci zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor concursului, următoarele informaţii:
a) curriculum vitae;
b) fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale şi a celor proprii ale organizaţiei de cercetare, după caz, respectiv dovada deţinerii gradului profesional de cercetare-dezvoltare de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care candidează, însoţită de fişa de autoevaluare aferentă şi fişa de îndeplinire a standardelor proprii ale organizaţiei de cercetare, după caz;
c) lista publicaţiilor ştiinţifice, lucrărilor, articolelor/studiilor, brevetelor de invenţie.
ART. 9
Regulamentul propriu de concurs al fiecărei organizaţii de cercetare nu poate conţine dispoziţii discriminatorii privind candidaţii referitoare la sex, vârstă, origine etnică sau socială, orientare politică sau religioasă, cetăţenie, dizabilităţi, condiţie socială sau economică sau alte tipuri de discriminare.
SECŢIUNEA a 2-a
Înscrierea la concurs
ART. 10
(1) În vederea înscrierii la concursul pentru ocuparea unui post de cercetare vacant, candidatul depune un dosar, care trebuie să cuprindă următoarele documente:
a) cererea de înscriere la concurs semnată, la care se anexează o declaraţie pe propria răspundere prin care candidatul atestă veridicitatea informaţiilor prezentate în dosar;
b) propunerea de dezvoltare a carierei ştiinţifice din punctul de vedere al activităţilor de cercetare ştiinţifică, de maximum 5 pagini;
c) curriculum vitae semnat de către candidat;
d) lista publicaţiilor ştiinţifice, lucrărilor, articolelor/studiilor, brevetelor selectate de candidat în funcţie de relevanţa pentru activităţile de cercetare ştiinţifică proprii;
e) fişele de verificare a îndeplinirii standardelor minimale şi a standardelor proprii ale organizaţiei de cercetare, completate şi semnate de către candidat, după caz, cu excepţia situaţiei reglementate la lit. f);
f) dovada deţinerii gradului profesional de cercetare-dezvoltare corespunzător postului pentru care candidează, fişa de verificare a îndeplinirii standardelor proprii ale organizaţiei de cercetare, după caz, completată şi semnată de către candidat, şi fişa de autoevaluare aferentă standardelor minimale în vigoare la momentul susţinerii concursului, completată şi semnată de către candidat, doar pentru candidaţii care deţin gradul profesional de cercetare-dezvoltare de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care candidează;
g) copia diplomei de licenţă sau echivalentă/masterat/ doctorat, după caz. În situaţia în care candidatul declarat câştigător nu deţine o diplomă eliberată de o instituţie de învăţământ superior din România, acesta trebuie să depună o copie conform cu originalul a atestatului de recunoaştere sau de echivalare a acesteia înainte de încadrarea pe post şi semnarea contractului individual de muncă, sub sancţiunea neemiterii actului administrativ de încadrare pe post;
h) copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
i) copia certificatului de căsătorie sau dovada schimbării numelui, după caz;
j) certificatul medical care să ateste starea de sănătate corespunzătoare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate, cu cel mult 3 luni anterior derulării concursului;
k) declaraţia de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, semnată;
l) certificatul de cazier judiciar.
(2) Curriculumul vitae al candidatului trebuie să includă:
a) studiile efectuate şi diplomele obţinute;
b) experienţa profesională şi locurile de muncă relevante ocupate anterior;
c) proiectele de cercetare-dezvoltare şi inovare pe care le-a condus ca director de proiect şi granturile obţinute, dacă este cazul, indicându-se pentru fiecare sursa de finanţare, bugetul proiectului şi principalele publicaţii ştiinţifice sau brevetele de invenţie rezultate;
d) premii sau alte elemente de recunoaştere a contribuţiei ştiinţifice;
e) descrierea narativă a celor mai importante 3 realizări în tematica postului pentru care se organizează concurs - maximum 3 pagini.
(3) Dosarul de concurs trebuie să conţină lista publicaţiilor ştiinţifice, lucrărilor, articolelor/studiilor, brevetelor de invenţie considerate de candidat a fi relevante pentru domeniul postului pentru care candidează. Lista este structurată astfel:
a) lista a cel mult 10 publicaţii ştiinţifice, cele mai relevante, precum: cărţi de autor, articole/studii/capitole, volume editate, lucrări;
b) lista brevetelor de invenţie şi a altor titluri de proprietate industrială;
c) lista cărţilor de autor şi a volumelor editate şi publicate;
d) lista articolelor/studiilor in extenso, publicate în reviste din fluxul ştiinţific internaţional principal;
e) lista altor lucrări şi contribuţii ştiinţifice sau, după caz, din domeniul creaţiei artistice sau apărării naţionale.
(4) Organizaţia de cercetare include în regulamentul propriu de concurs forma în care se depune lista lucrărilor candidatului care nu sunt disponibile în format electronic.
(5) Dosarul de concurs este depus de candidat în format electronic, la adresa de e-mail indicată în anunţul de concurs, sau în format fizic, la sediul organizaţiei de cercetare.
(6) Secretarul comisiei de concurs înregistrează dosarul de concurs, comunică numărul de înregistrare candidatului şi transmite dosarul membrilor comisiei de concurs, în condiţiile stabilite prin regulamentul propriu de concurs.
(7) Secretarul comisiei de concurs verifică dacă dosarul de concurs este complet în ziua primirii şi înregistrării acestuia. În situaţia în care dosarul de concurs este incomplet, secretarul comisiei de concurs solicită candidatului clarificări, iar acesta poate completa dosarul de concurs până la data la care expiră perioada de depunere a dosarelor de concurs.
(8) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (6) şi (7), secretarul comisiei de concurs colaborează cu responsabilii de resurse umane din organizaţiile de cercetare, în condiţiile prevăzute în regulamentul propriu de concurs.
(9) Îndeplinirea de către un candidat a condiţiilor legale de prezentare la concurs este certificată prin avizul juridic al compartimentului de specialitate al organizaţiei de cercetare, după verificarea îndeplinirii standardelor de către comisia de concurs, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3).
SECŢIUNEA a 3-a
Comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor
ART. 11
(1) Sunt implicate în procedura de concurs persoanele care:
a) participă în procesul de decizie referitor la numirea comisiei de concurs şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor;
b) participă la evaluarea profesională sau administrativă în cadrul concursului.
(2) Nu pot fi implicate în procedura de concurs persoanele care au calitatea de soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al III-lea inclusiv în raport cu candidatul la concursul pentru ocuparea unui post vacant de cercetare, în conformitate cu prevederile art. 54 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 183/2024.
ART. 12
(1) Stabilirea componenţei comisiei de concurs, pentru fiecare post vacant pentru care se organizează concurs, se realizează în termen de cinci zile de la aprobarea organizării concursului şi a calendarului de desfăşurare.
(2) Comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor beneficiază de suport administrativ din partea organizaţiei de cercetare, asigurat de un secretar numit prin act administrativ al conducătorului organizaţiei de cercetare, care nu este membru al comisiei de concurs şi nu ia parte la deciziile comisiei.
(3) Directorul ştiinţific/Secretarul ştiinţific/Consiliul facultăţii, după caz, sau conducătorul organizaţiei de cercetare, în cazul entităţilor care nu deţin funcţia de director ştiinţific/secretar ştiinţific ori pentru care nu există consiliul facultăţii, propune componenţa nominală a comisiei de concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Comisia de concurs este aprobată de consiliul ştiinţific, de senatul universitar sau de consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024, după caz, şi se numeşte prin act administrativ al conducătorului organizaţiei de cercetare. În cazul în care concursul este organizat într-o organizaţie de cercetare aflată în subordinea/coordonarea Academiei Române sau a unei academii de ramură, componenţa nominală a comisiei de concurs este avizată drept conformă de secţia de specialitate a Academiei Române sau a academiei de ramură, după caz.
(4) Deciziile comisiei de concurs se iau prin votul deschis al membrilor şi trebuie să întrunească votul favorabil a cel puţin trei membri ai comisiei.
(5) Lucrările comisiei de concurs sunt conduse de către unul dintre cei doi membri ai comisiei de concurs cu afiliere la organizaţia de cercetare organizatoare a concursului care are calitatea de preşedinte numit prin act administrativ al conducătorului organizaţiei de cercetare.
ART. 13
(1) Stabilirea componenţei comisiei de soluţionare a contestaţiilor, pentru fiecare post vacant pentru care se organizează concurs, se realizează în termen de cinci zile de la aprobarea organizării concursului.
(2) Comisia de soluţionare a contestaţiilor este formată din preşedinte şi doi membri cercetători ştiinţifici sau cadre didactice universitare şi soluţionează contestaţiile referitoare la vicii de procedură, precum şi la modul de calculare a punctajelor prevăzute în fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale şi a celor proprii ale organizaţiei de cercetare sau la rezultatele probelor scrise, după caz.
(3) Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor au gradul profesional sau titlul didactic universitar cel puţin egal cu al postului vacant pentru care se organizează concurs şi sunt specialişti în domeniul disciplinelor postului vacant pentru care se organizează concurs sau în domenii apropiate.
(4) Directorul ştiinţific/Secretarul ştiinţific/Consiliul facultăţii, după caz, sau conducătorul organizaţiei de cercetare, în cazul entităţilor care nu deţin funcţia de director ştiinţific/secretar ştiinţific ori pentru care nu există consiliul facultăţii, propune componenţa nominală a comisiei de soluţionare a contestaţiilor. Comisia de soluţionare a contestaţiilor este aprobată de consiliul ştiinţific, de senatul universitar sau de consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024, după caz, şi se numeşte prin act administrativ al conducătorului organizaţiei de cercetare. În cazul în care concursul este organizat într-o organizaţie de cercetare aflată în subordinea/coordonarea Academiei Române sau a unei academii de ramură, componenţa nominală a comisiei de soluţionare a contestaţiilor este avizată drept conformă de secţia de specialitate a Academiei Române sau a academiei de ramură, după caz.
(5) Deciziile comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt luate prin votul deschis al membrilor şi trebuie să întrunească votul favorabil a cel puţin doi membri ai comisiei.
(6) Membrii comisiei de concurs nu pot face parte din comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(7) Lucrările comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt conduse de unul dintre membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor care are calitatea de preşedinte, numit prin act administrativ al conducătorului organizaţiei de cercetare.
SECŢIUNEA a 4-a
Desfăşurarea concursului
ART. 14
(1) La nivelul comisiei de concurs este obligatorie finalizarea concursului în termenul prevăzut la art. 20 alin. (2) din Legea nr. 183/2024.
(2) Concursul constă în evaluarea activităţii ştiinţifice şi a competenţelor privind cercetarea ale candidaţilor pentru posturile vacante scoase la concurs.
(3) Probele de concurs, conţinutul acestora, criteriile de evaluare, precum şi ponderea lor sunt aprobate de consiliul ştiinţific sau senatul universitar, după caz, al organizaţiei de cercetare. În cazul organizaţiilor de cercetare pentru care Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede obligativitatea funcţionării unui consiliu ştiinţific, se aplică prevederile art. 65 din Legea nr. 183/2024.
(4) Concursurile pentru ocuparea posturilor vacante se organizează în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 183/2024.
ART. 15
(1) În vederea participării la probele de concurs, pe site-ul organizaţiei de cercetare sunt anunţate: ziua, ora şi locul desfăşurării acestora.
(2) În cazul în care concursul include probe scrise, orale şi/sau practice, respectiv interviu, comisia de concurs evaluează candidatul din perspectiva următoarelor criterii necumulative:
a) relevanţa rezultatelor activităţii de cercetare şi/sau inovare, în relaţie cu tematica postului pentru care candidează;
b) impactul activităţii de cercetare şi/sau inovare şi al rezultatelor ştiinţifice ale candidatului, în relaţie cu tematica postului pentru care candidează, reflectat în publicaţii ştiinţifice;
c) anvergura internaţională a activităţilor, reflectată în publicaţii ştiinţifice, brevete de invenţie, participări la conferinţe ştiinţifice, colaborări individuale şi instituţionale, proiecte, burse prestigioase, calitatea de profesor/cercetător invitat, de membru în colegiile de redacţie ale unor reviste de top din domeniu;
d) capacitatea de a atrage fonduri de cercetare sau de a colabora cu organizaţii publice şi/sau private de cercetare şi de a conduce proiecte de cercetare-dezvoltare;
e) prestigiul profesional;
f) capacitatea organizatorică;
g) capacitatea de a îndruma tineri cercetători sau studenţi;
h) capacitatea de a transfera cunoştinţele şi rezultatele către mediul economic sau social ori de a populariza propriile rezultate ştiinţifice;
i) capacitatea de a lucra în echipă şi eficienţa colaborărilor ştiinţifice ale acestuia, în funcţie de specificul domeniului candidatului;
j) experienţa profesională în alte instituţii decât instituţia organizatoare de concurs.
(3) Comisia de concurs are obligaţia de a verifica îndeplinirea de către candidat a standardelor minimale pentru conferirea gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, precum şi a standardelor proprii ale organizaţiei de cercetare ale organizaţiei de cercetare, după caz, respectiv doar a standardelor proprii ale organizaţiei de cercetare pentru persoanele care deţin gradul profesional de cercetare-dezvoltare de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care candidează.
(4) Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor prevăzute la alin. (2) sunt evaluate documentele din dosarul de concurs şi se iau în considerare rezultatele obţinute la probele de concurs corespunzătoare postului, după caz.
(5) Comisia de concurs poate solicita clarificări candidaţilor, cu privire la documentele din dosarul de concurs care privesc activitatea ştiinţifică, pe tot parcursul desfăşurării concursului.
SECŢIUNEA a 5-a
Rezultatele concursului
ART. 16
(1) În cazul concursului pentru ocuparea postului de ACS şi CS, procesul de evaluare se desfăşoară după cum urmează:
a) rezultatul probelor de concurs se apreciază de fiecare membru al comisiei de concurs prin note de la 1,0 la 10;
b) nota fiecărei probe de concurs reprezintă media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs;
c) punctajul final reprezintă media aritmetică a notelor probelor de concurs;
d) un candidat poate fi declarat câştigător numai dacă a obţinut punctajul final cel puţin 8,0 şi nicio notă sub 7,0 la probele de concurs;
e) consiliul ştiinţific sau senatul universitar, după caz, ori consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024 analizează respectarea procedurilor stabilite prin regulamentul propriu de concurs şi aprobă raportul asupra concursului prin vot nominal deschis.
(2) În cazul concursului pentru ocuparea posturilor de CS III, CS II şi CS I, procesul de evaluare se desfăşoară după cum urmează:
a) după analiza dosarului de concurs, fiecare membru al comisiei de concurs acordă un punctaj, pe baza unei grile adaptate specificului activităţii locului de muncă a candidatului, în acord cu pragurile stabilite prin standardele minimale şi prin standardele proprii ale organizaţie de cercetare, după caz. Fiecare membru al comisiei de concurs analizează toate elementele componente ale dosarului de concurs. La fiecare prag cantitativ se menţionează punctajul obţinut de către candidat. Punctajul individual acordat de un membru al comisiei de concurs reprezintă suma punctajelor obţinute de candidat, aferentă fiecărui prag cantitativ din standardele minimale şi din cele proprii ale organizaţiei de cercetare, după caz. Punctajul total reprezintă media aritmetică a punctajelor individuale acordate de membrii comisiei;
b) în cazul în care concursul include şi o probă de interviu stabilită prin regulamentul propriu de concurs, se acordă un punctaj care reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate de membrii comisiei. Punctajul maxim al probei interviu nu poate depăşi 20% din punctajul total calculat potrivit prevederilor lit. a);
c) punctajul final reprezintă suma punctajelor acordate potrivit prevederilor lit. a) şi b);
d) consiliul ştiinţific sau senatul universitar, după caz, ori consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024 analizează respectarea procedurilor stabilite prin regulamentul propriu de concurs şi aprobă raportul asupra concursului, prin vot nominal deschis.
ART. 17
(1) În urma finalizării procesului de evaluare, comisia de concurs stabileşte, pentru fiecare post, ierarhia candidaţilor şi nominalizează candidatul care a obţinut cele mai bune rezultate în raport cu punctajul final calculat în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) lit. c) sau ale art. 16 alin. (2) lit. c), după caz.
(2) Preşedintele comisiei de concurs întocmeşte un raport asupra concursului, pe baza referatelor de apreciere redactate de fiecare membru al comisiei de concurs şi cu respectarea ierarhiei candidaţilor decise de comisia de concurs.
(3) Raportul asupra concursului este asumat prin semnătură de fiecare membru al comisiei de concurs. Preşedintele comisiei de concurs transmite raportul şi documentaţia aferentă consiliului ştiinţific, senatului universitar sau consiliului prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024, după caz, care analizează respectarea procedurilor stabilite prin regulamentul propriu de concurs şi aprobă sau nu raportul asupra concursului, prin vot nominal deschis.
(4) Ierarhia candidaţilor rezultată în urma evaluării realizate de comisia de concurs nu poate fi modificată de consiliul ştiinţific, de senatul universitar sau de consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024, după caz.
(5) După aprobarea raportului comisiei de concurs, acesta este înaintat conducătorului organizaţiei de cercetare.
(6) Candidatul declarat câştigător, care nu deţine gradul profesional de cercetare-dezvoltare de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care candidează, trebuie să îndeplinească standardele minimale şi pe cele proprii ale organizaţiei de cercetare aferente gradului profesional de cercetare-dezvoltare corespunzător postului pentru care candidează.
(7) Candidatul declarat câştigător, care deţine gradul profesional de cercetare-dezvoltare de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care candidează, trebuie să îndeplinească standardele proprii ale organizaţiei de cercetare aferente gradului profesional de cercetare-dezvoltare corespunzător postului pentru care candidează.
(8) Rezultatul concursului se afişează la sediul organizaţiei de cercetare şi pe site-ul acesteia, în termen de două zile lucrătoare de la finalizarea concursului.
(9) În cazul în care postul vacant pentru care se organizează concursul nu a fost ocupat, concursul poate fi reluat, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 18
(1) Dosarul de concurs pentru ocuparea posturilor de CS II şi CS I în cadrul organizaţiilor de cercetare se transmite către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, denumit în continuare MCID, în format fizic sau electronic cu semnătura conducătorului organizaţiei de cercetare, în situaţia în care candidatul declarat câştigător nu deţine deja gradul profesional de CS II sau CS I corespunzător postului pentru care a candidat, în vederea analizei administrative, după finalizarea concursului şi după obţinerea avizului conform al academiei de ramură, prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea nr. 183/2024, dacă este cazul, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) din Legea nr. 183/2024, cu excepţia concursurilor desfăşurate în instituţiile de învăţământ superior şi în institutele/filialele Academiei Române.
(2) În cazul instituţiilor de învăţământ superior se aplică prevederile art. 14 alin. (4) din Legea nr. 183/2024.
(3) În cazul institutelor/filialelor Academiei Române se aplică prevederile art. 14 alin. (5) din Legea nr. 183/2024.
(4) În situaţia în care, în urma analizei administrative, dosarul de concurs prevăzut la alin. (1) respectă reglementările legale în vigoare, precum şi prevederile regulamentului propriu de concurs al organizaţiei de cercetare, direcţia de specialitate a MCID înaintează dosarul către CCCDI, în termen de 15 zile de la data primirii şi înregistrării acestuia la MCID.
(5) În situaţia în care, în urma analizei administrative, se constată că dosarul de concurs prevăzut la alin. (1) este incomplet ori nu respectă reglementările legale în vigoare şi nici prevederile regulamentului propriu de concurs al organizaţiei de cercetare, direcţia de specialitate a MCID returnează dosarul de concurs organizaţiei de cercetare, în termen 15 zile de la data primirii şi înregistrării acestuia la MCID. În termen de 15 zile de la data restituirii de către MCID a dosarului, organizaţia de cercetare are obligaţia actualizării acestuia, astfel încât să fie respectate prevederile legale, şi să îl retrimită către MCID.
(6) Dacă nu este posibilă completarea dosarului candidatului declarat câştigător, astfel încât să respecte reglementările legale în vigoare, precum şi prevederile regulamentului propriu de concurs al organizaţiei de cercetare, candidatul de pe locul imediat următor este declarat câştigător, iar dosarul acestuia se transmite către MCID în vederea analizei administrative, cu respectarea prevederilor alin. (5).
(7) În cazul în care nu mai există niciun candidat care să îndeplinească condiţiile, concursul se reia fără a mai fi necesară o nouă aprobare în vederea organizării acestuia din partea consiliului de administraţie al organizaţiei de cercetare sau a senatului universităţii, după caz.
(8) Verificarea şi avizarea conformă a îndeplinirii standardelor minimale de către candidatul declarat câştigător în urma concursului pentru ocuparea posturilor de CS II sau CS I şi care nu deţine deja gradul profesional de cercetare-dezvoltare corespunzător postului pentru care a candidat, pentru concursurile desfăşurate în organizaţii de cercetare, altele decât instituţiile de învăţământ superior şi institutele/filialele Academiei Române, se realizează de către CCCDI în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) şi (3) şi ale art. 20 alin. (2) din Legea nr. 183/2024.
(9) În cazul candidaţilor nemulţumiţi de decizia CCCDI prin care se infirmă rezultatele concursului desfăşurat în organizaţii de cercetare, altele decât instituţiile de învăţământ superior şi institutele/filialele Academiei Române, aceştia pot depune o contestaţie la MCID, în condiţiile prevăzute la art. 23 alin. (7)-(9) din Legea nr. 183/2024.
(10) Contestaţiile sunt analizate în cadrul CCCDI, de către o comisie de contestaţii formată din specialişti în domeniul pentru care s-a organizat concursul sau în domenii conexe, alţii decât cei care au verificat iniţial dosarul de concurs. MCID aprobă decizia CCCDI cu privire la soluţionarea contestaţiilor analizate în termen de 15 zile de la data primirii deciziei CCCDI.
SECŢIUNEA a 6-a
Soluţionarea contestaţiilor
ART. 19
(1) Candidatul poate formula contestaţie în termen de trei zile lucrătoare de la data publicării rezultatului concursului pe site-ul organizaţiei de cercetare.
(2) Contestaţia se formulează şi se transmite la aceeaşi adresă de e-mail la care s-a transmis dosarul de concurs, candidatului fiindu-i comunicat printr-un e-mail de confirmare numărul de înregistrare al contestaţiei. Contestaţia se înaintează comisiei de soluţionare a contestaţiilor de către secretarul comisiei.
(3) Comisia de soluţionare a contestaţiilor analizează aspectele din contestaţia depusă, pe care o soluţionează în termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia.
(4) Preşedintele comisiei de soluţionare a contestaţiilor întocmeşte un raport asupra contestaţiilor depuse, pe baza referatelor redactate de fiecare membru al comisiei.
(5) Raportul asupra contestaţiilor depuse este asumat prin semnătură de fiecare membru al comisiei de soluţionare a contestaţiilor. Preşedintele comisiei de soluţionare a contestaţiilor transmite raportul şi documentaţia aferentă consiliului ştiinţific, senatului universitar sau consiliului prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024, după caz, care aprobă sau infirmă raportul asupra contestaţiilor depuse.
(6) Raportul comisiei de soluţionare a contestaţiilor este înaintat de către consiliul ştiinţific, de către senatul universitar sau de către consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024, după caz, conducătorului organizaţiei de cercetare, ulterior fiind publicate rezultatele finale ale concursului.
(7) Regulamentul propriu de concurs prevăzut la art. 2 alin. (1) include prevederi referitoare la soluţionarea contestaţiilor.
(8) Sesizările depuse la MCID cu privire la nerespectarea standardelor minimale şi a celor proprii ale organizaţiei de cercetare, după caz, precum şi a prevederilor prezentelor norme metodologice se analizează în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (6)-(8) din Legea nr. 183/2024 şi ale procedurii de verificare a sesizării, aprobată prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.
SECŢIUNEA a 7-a
Încadrarea pe post şi obligaţii privind concursul
ART. 20
(1) În urma validării rezultatului concursului desfăşurat în organizaţii de cercetare, altele decât instituţiile de învăţământ superior sau institutele/filialele Academiei Române, conducătorul organizaţiei de cercetare emite actul administrativ privind încadrarea pe post şi acordarea gradului profesional de cercetare-dezvoltare de ACS, CS sau CS III candidatului declarat câştigător, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 183/2024.
(2) În urma validării rezultatului concursului desfăşurat în instituţiile de învăţământ superior sau în institutele/filialele Academiei Române, conducătorul organizaţiei de cercetare emite actul administrativ privind încadrarea pe postul de ACS, CS sau CS III a candidatului declarat câştigător, în urma acordării gradului profesional de cercetare-dezvoltare prin actul administrativ al conducătorului instituţiei de învăţământ superior sau al preşedintelui Academiei Române, după caz, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 183/2024.
(3) După validarea rezultatului concursului, conducătorul organizaţiei de cercetare emite actul administrativ privind încadrarea pe postul de CS II sau CS I aferent pentru candidatul declarat câştigător, în urma acordării gradului profesional de cercetare-dezvoltare prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sau, după caz, prin actul administrativ al conducătorului instituţiei de învăţământ superior sau al preşedintelui Academiei Române, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 183/2024.
(4) Încadrarea pe postul de CS II sau CS I se face ulterior emiterii ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sau, după caz, a actului administrativ al conducătorului instituţiei de învăţământ superior sau al preşedintelui Academiei Române, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 183/2024.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în urma validării rezultatului concursului, conducătorul organizaţiei de cercetare emite actul administrativ privind încadrarea pe postul corespunzător gradului profesional de CS II sau CSI a candidatului declarat câştigător şi care deţinea anterior gradul profesional corespunzător postului pentru care a candidat, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 183/2024.
ART. 21
(1) Fiecare organizaţie de cercetare, în cadrul căreia a fost organizat concursul, întocmeşte anual un raport sintetic privind organizarea şi desfăşurarea concursului, care se transmite anual, în termen de 45 de zile de la finalul anului calendaristic pentru care se face raportarea, în format electronic, cu adresă de înaintare, către MCID, cu primirea unui număr de înregistrare.
(2) Persoanele implicate în procedura de concurs, potrivit prevederilor art. 11, răspund în faţa conducerii organizaţiei de cercetare pentru buna desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor vacante de cercetare, în condiţiile respectării normelor de calitate, de etică şi deontologie profesională ale personalului CDI şi a legislaţiei în vigoare.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: