Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 3 august 2017  privind procurarea, păstrarea, folosirea, scoaterea din uz şi casarea sigiliilor şi a timbrului sec cu stema României de către inspectoratele şcolare, casele corpului didactic şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditate/autorizate, care fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 3 august 2017 privind procurarea, păstrarea, folosirea, scoaterea din uz şi casarea sigiliilor şi a timbrului sec cu stema României de către inspectoratele şcolare, casele corpului didactic şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditate/autorizate, care fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 654 din 9 august 2017

──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 4.511 din 3 august 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 9 august 2017.
──────────

    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentele norme metodologice reglementează procurarea, păstrarea, folosirea, scoaterea din uz şi casarea sigiliilor şi a timbrului sec cu stema României de către inspectoratele şcolare, casele corpului didactic, palatele şi cluburile elevilor, cluburile şcolare sportive, precum şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditate/ autorizate, care fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, denumite în continuare instituţii de învăţământ preuniversitar.
    (2) Dimensiunile şi modelul sigiliilor şi ale matriţei timbru sec cu stema României sunt prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 544/2003 privind modelul sigiliilor cu stema României, păstrarea şi utilizarea acestora, precum şi scoaterea din folosinţă a sigiliilor cu stema României, uzate sau care devin nefolosibile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 27 mai 2003.

    CAP. II
    Procurarea, deţinerea şi folosirea sigiliilor cu stema României
    ART. 2
    (1) Dreptul de a procura, deţine şi folosi sigilii cu stema României îl au conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar.
    (2) Conducătorii inspectoratelor şcolare, precum şi cei ai caselor corpului didactic au dreptul de a comanda la Regia Autonomă „Monetăria Statului“ sigilii cu stema României numai pe baza aprobării acordate de către Ministerul Educaţiei Naţionale.
    (3) Comanda la Regia Autonomă „Monetăria Statului“ a sigiliilor pentru palatele şi cluburile elevilor, cluburile şcolare sportive şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditate/autorizate se face de către inspectoratele şcolare.
    (4) Vechile sigilii se casează în maximum 30 de zile de la primirea noilor sigilii.
    (5) Conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar sunt răspunzători de păstrarea şi utilizarea legală a sigiliilor cu stema României.
    (6) Înscrisurile de pe sigiliile cu stema României cu denumirea instituţiilor de învăţământ preuniversitar respective se redactează în limba română.
    (7) Denumirile instituţiilor de învăţământ preuniversitar sunt cele prevăzute în actul de înfiinţare.
    (8) Compartimentele funcţionale din cadrul instituţiei de învăţământ preuniversitar nu folosesc sigilii cu stema României.

    ART. 3
    Sigiliul cu stema României se aplică de către conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar sau de către persoanele special desemnate de către aceştia pe actele emise de către conducătorul instituţiei de învăţământ preuniversitar, în condiţiile legii.

    ART. 4
    Conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar pot încredinţa sigiliul cu stema României, prin decizie, unor alte persoane special desemnate în acest sens, conform art. 16 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, cu completările ulterioare.

    ART. 5
    (1) Eliberarea sigiliilor cu stema României se face de Regia Autonomă „Monetăria Statului“ conducătorilor instituţiilor de învăţământ care le-au comandat sau persoanelor împuternicite de către aceştia.
    (2) La eliberarea sigiliilor cu stema României se verifică obligatoriu corectitudinea datelor din sigiliu şi se semnalează pe loc eventualele greşeli constatate.
    (3) Achitarea contravalorii sigiliilor cu stema României este în sarcina instituţiei de învăţământ care le-a comandat.

    CAP. III
    Procurarea, deţinerea şi folosirea matriţei timbru sec cu stema României
    ART. 6
    (1) Dreptul de a procura, deţine sau folosi matriţa timbru sec cu stema României îl au conducătorii inspectoratelor şcolare.
    (2) Conducătorii inspectoratelor şcolare au dreptul de a comanda la Regia Autonomă „Monetăria Statului“ matriţa timbrul sec cu stema României numai pe baza aprobării acordate de către Ministerul Educaţiei Naţionale.
    (3) Matriţa timbru sec cu stema României se aplică de către conducătorii inspectoratelor şcolare sau de către persoanele desemnate special în acest sens, prin decizie, pe actele de studii eliberate absolvenţilor, în locul rezervat în acest scop, în conformitate cu prevederile regulamentului privind regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar.
    (4) La nivelul fiecărui inspectorat şcolar poate exista numai o singură matriţă timbru sec cu stema României. Vechea matriţă timbru sec se casează în maximum 30 de zile de la primirea noii matriţe timbru sec.

    CAP. IV
    Evidenţa şi păstrarea sigiliilor şi a matriţei timbru sec cu stema României
    ART. 7
    (1) La nivelul fiecărei instituţii de învăţământ preuniversitar se constituie un registru special în care se ţine evidenţa sigiliilor comandate de instituţia de învăţământ preuniversitar respectivă, al cărui model este prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
    (2) La nivelul inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti se constituie un registru special în care se ţine evidenţa sigiliilor comandate de instituţiile de învăţământ preuniversitar din reţeaua şcolară a judeţului respectiv/ municipiului Bucureşti.
    (3) Evidenţa matriţelor timbru sec cu stema României comandate se ţine într-un registru special constituit în acest sens la nivelul fiecărui inspectorat şcolar.
    (4) La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale se constituie un registru de evidenţă a comenzilor inspectoratelor şcolare şi caselor corpului didactic, în care se înscriu datele privind sigiliile şi matriţa timbru sec cu stema României comandate.

    ART. 8
    (1) Sigiliile şi matriţa timbru sec se iau în evidenţă, în ordinea preluării acestora, conform prevederilor art. 11 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, şi ale Ordinului Arhivelor Naţionale nr. 217/1996*), îmbunătăţit, într-un registru de inventar, al cărui model este prezentat în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.──────────
    *) Ordinul Arhivelor Naţionale nr. 217/1996 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
──────────

    (2) Sigiliile şi matriţa timbru sec cu stema României se păstrează în deplină siguranţă. În încăperea în care se păstrează sigiliul, matriţa timbru sec cu stema României şi registrele de evidenţă trebuie să fie luate măsuri speciale de protecţie împotriva pătrunderii prin efracţie.
    (3) Modul de păstrare a sigiliilor şi a matriţei timbru sec cu stema României se stabileşte de către conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar.

    CAP. V
    Pierderea sau sustragerea sigiliului ori a matriţei timbru sec cu stema României
    ART. 9
    (1) În cazul pierderii sau al sustragerii sigiliului cu stema României, conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:
    a) să înştiinţeze, în scris, în termen de 24 de ore, organele teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi inspectoratul şcolar de care aparţin;
    b) să publice pierderea şi să declare nulitatea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un ziar de circulaţie naţională, în termen de 10 zile.

    (2) Conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a întreprinde de urgenţă cercetări şi de a încheia procese-verbale în care se consemnează cele constatate, acestea stând la baza sesizării organelor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne. Numărul şi data procesului-verbal de constatare se trec şi în registrul de evidenţă a sigiliilor cu stema României, la rubrica destinată scoaterii din uz.
    (3) O copie a procesului-verbal prevăzut la alin. (2) se înaintează inspectoratului şcolar de care aparţin.
    (4) În cazul pierderii sau al sustragerii sigiliului ori a matriţei timbru sec cu stema României, conducătorii inspectoratelor şcolare au următoarele obligaţii:
    a) să înştiinţeze, în scris, în termen de 24 de ore, organele teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi Ministerul Educaţiei Naţionale;
    b) să publice pierderea şi să declare nulitatea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un ziar de circulaţie naţională, în termen de 10 zile.

    (5) Conducătorii inspectoratelor şcolare au obligaţia de a întreprinde de urgenţă cercetări şi de a încheia procese-verbale în care se consemnează cele constatate, acestea stând la baza sesizării organelor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne. Numărul şi data procesului-verbal de constatare se trec şi în registrul de evidenţă/de inventar a/al sigiliilor şi a/al matriţei timbru sec cu stema României, la rubrica destinată scoaterii din uz.
    (6) O copie a procesului-verbal prevăzut la alin. (5) se înaintează Ministerului Educaţiei Naţionale.
    (7) O nouă comandă pentru sigiliu şi/sau matriţă timbru sec se poate face, în condiţiile prevăzute la art. 2, pe baza chitanţei de achitare a contravalorii anunţului la Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi a copiei anunţului.
    (8) După apariţia în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un ziar de circulaţie naţională a anunţului de pierdere sau sustragere a sigiliului ori a matriţei timbru sec cu stema României, se ataşează originalul acestuia la actele-anexe registrului de evidenţă al instituţiei, iar o copie de pe Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi de pe ziarul în care a apărut anunţul se înaintează inspectoratului şcolar sau Ministerului Educaţiei Naţionale, după caz.

    CAP. VI
    Scoaterea din uz şi casarea sigiliilor şi a matriţelor timbru sec cu stema României
    ART. 10
    (1) Scoaterea din uz a sigiliilor şi a matriţelor timbru sec cu stema României se face în caz de uzură, la modificarea textului din cauza schimbărilor survenite în denumirea instituţiei, în cazul încetării activităţii, al pierderii, al sustragerii sau al deteriorării acestora.
    (2) Scoaterea din uz şi casarea se fac pe baza unor procese-verbale întocmite de comisiile de casare constituite în acest sens, prin decizii ale conducătorilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar.
    (3) Inventarul sigiliilor şi al matriţelor timbru sec care vor fi scoase din uz se consemnează într-un registru de inventar al sigiliilor/matriţei timbru sec cu stema României care vor fi scoase din uz, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

    ART. 11
    (1) Sigiliile din cauciuc scoase din uz şi casate se distrug, cu avizul Arhivelor Naţionale, prin ardere, consemnându-se aceasta într-un proces-verbal.
    (2) Sigiliile şi matriţele timbru sec cu stema României, confecţionate din metal, scoase din uz, se predau Regiei Autonome „Monetăria Statului“, cu aprobarea Arhivelor Naţionale, pe bază de proces-verbal de predare-primire şi de inventar, în vederea topirii.
    (3) Cu ocazia distrugerii, o copie a procesului-verbal se înaintează, sub semnătura conducătorului instituţiei de învăţământ preuniversitar, inspectoratului şcolar sau Ministerului Educaţiei Naţionale, după caz.
    (4) Numărul şi data procesului-verbal de casare se menţionează în registrul special de evidenţă, la care se anexează originalul, şi în registrul de inventar al sigiliilor/matriţei timbru sec cu stema României care vor fi scoase din uz.

    ART. 12
    (1) Ministerul Educaţiei Naţionale şi conducătorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar controlează modul de păstrare şi de folosire a sigiliilor şi a matriţelor timbru sec cu stema României şi iau măsuri de sancţionare a persoanelor care au săvârşit abateri de la dispoziţiile legale în vigoare şi de la prevederile prezentelor norme metodologice.
    (2) Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare au obligaţia de a controla modul de păstrare şi de folosire a sigiliilor şi a matriţelor timbru sec cu stema României de către palatele şi cluburile elevilor, cluburile şcolare sportive, precum şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditate/autorizate, care fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, şi iau măsuri de sancţionare a persoanelor care au săvârşit abateri de la dispoziţiile legale în vigoare şi de la prevederile prezentelor norme metodologice.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 13
    Predarea-primirea de către o altă persoană a sigiliului şi a matriţei timbru sec cu stema României, în cazul plecării în concediu, al incapacităţii temporare de muncă sau în alte cazuri, se face pe bază de proces-verbal, cu aprobarea conducătorului instituţiei de învăţământ preuniversitar, şi se menţionează în registrul prevăzut la art. 7 perioada respectivă. La registru se anexează originalul procesului-verbal.

    ART. 14
    Nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice atrage sancţionarea disciplinară, contravenţională şi penală, după caz, a persoanelor care aveau obligaţia de a organiza sistemul de evidenţă, siguranţă şi utilizare a sigiliilor şi a matriţelor timbru sec cu stema României, în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice.

    ART. 15
    La data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice se abrogă orice dispoziţie contrară.

    ANEXA NR. 1
    la normele metodologice
    Registrul de evidenţă a sigiliilor/matriţei timbru sec cu stema României

    ┌────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────────────┬────────────┬──────────┬───────────┬────────────┐
    │Nr. │ Denumire │ │ │ Factură seria │ │ Loc │ │ │
    │crt.│ produs │ Furnizor │ Valoare │ nr./data │ Beneficiar │ ştampilă │ Semnătură │ Observaţii │
    ├────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┤
    │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
    ├────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────────────┴────────────┴──────────┴───────────┴────────────┘

    ANEXA NR. 2
    la normele metodologice
    Registrul de inventar al sigiliilor/matriţei timbru sec
    cu stema României aflate în uz/care vor/va fi scoase/scoasă din uz

    ┌──────────┬───────────┬──────────┬────────┬─────────────┬────────────┬──────────┬─────────┬────────────┐
    │ Nr. din │ Nr. cores-│Materialul│ │ │ Descrierea │ │ Anul │ │
    │registrul │ pondenţei,│ modul de │ Forma │Dimensiunile │ câmpului şi│ Legenda*)│ confec- │ Observaţii │
    │ de │ data şi │ gravare, │ │ │ aplicarea │ │ţionării │ **) │
    │evidenţă │ denumirea │ mânerul, │ │ │ sigiliului │ │ │ │
    │ │ persoanei │înălţimea │ │ │ │ │ │ │
    │ │ de la care│ │ │ │ │ │ │ │
    │ │s-a preluat│ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
    │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
    ├──────────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └──────────┴───────────┴──────────┴────────┴─────────────┴────────────┴──────────┴─────────┴────────────┘


──────────
    *) Se va trece textul sigiliului.
    **) Cine a primit şi utilizat sigiliul/matriţa timbru sec.
──────────

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016