Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 29 iunie 2022 cu privire la modalitatea şi frecvenţa de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum şi circuitul informaţional al fişei unice de raportare a bolilor transmisibile
EMITENT: Ministerul Sănătăţii PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 691 din 11 iulie 2022
──────────
AproBate prin ORDINUL nr. 1.738 din 29 iunie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691 din 11 iulie 2022.
──────────
ART. 1
Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DSP, reprezintă punctul focal de colectare a datelor privind bolile transmisibile de la furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele, din sistemul public şi privat, precum şi cei din reţeaua sanitară aparţinând altor ministere, inclusiv cei din unităţile de asistenţă socială, indiferent de forma de organizare, potrivit prevederilor art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 657/2022 privind aprobarea conţinutului şi a metodologiei de colectare şi raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul unic de boli transmisibile, denumiţi în continuare furnizori de servicii medicale.
ART. 2
DSP, precum şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, denumit în continuare INSP, asigură, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, primirea informaţiilor telefonice privind cazurile de boală transmisibilă.
ART. 3
Furnizorii de servicii medicale au obligaţia raportării către DSP a bolilor transmisibile prevăzute în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/2022.
ART. 4
(1) Pentru fiecare caz de boală transmisibilă care face obiectul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/2022 se trimite, în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, Fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, prin orice mijloc ce asigură confirmarea primirii acesteia la DSP (prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă). DSP asigură verificarea şi validarea clasificării cazurilor de boală transmisibilă ca suspecte, probabile, confirmate sau infirmate. La trimiterea şi la primirea fişelor, datele de identitate vor fi protejate.
(2) Potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 657/2022, raportarea bolilor transmisibile nu este obligatorie în cazul personalului implicat în asigurarea şi menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi al personalului din cadrul instituţiilor cu reţele sanitare proprii care desfăşoară misiuni la frontieră sau în afara graniţelor ţării.
ART. 5
Datele aferente bolilor transmisibile care fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 657/2022 vor fi introduse de către DSP în aplicaţia web a Registrului unic de boli transmisibile, denumit în continuare RUBT, după verificarea corectitudinii şi completitudinii acestora, în timp real, dar nu mai târziu de ziua de luni a săptămânii următoare.
ART. 6
INSP, prin centrele regionale de sănătate publică, denumite în continuare CRSP, pentru teritoriul arondat, precum şi prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, denumit în continuare CNSCBT, validează zilnic datele introduse.
ART. 7
INSP, prin CNSCBT, în calitate de structură competentă pentru supravegherea bolilor transmisibile desemnată de Ministerul Sănătăţii, denumit în continuare MS, raportează la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, denumit în continuare ECDC, bolile transmisibile aflate sub incidenţa Deciziei nr. 1.082/2013/EU a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind ameninţările transfrontaliere grave pentru sănătate şi de abrogare a Deciziei nr. 2.119/98/CE.
ART. 8
DSP, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, INSP, prin secţiile de epidemiologie din CRSP, desemnează un medic epidemiolog responsabil pentru încărcarea şi validarea datelor în aplicaţia web a RUBT, precum şi un înlocuitor al acestuia. Datele de contact ale acestora (nume, prenume, număr de telefon fix, număr de telefon mobil, adresa de e-mail) vor fi comunicate la INSP - CNSCBT în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice.
ART. 9
(1) DSP realizează inventarul furnizorilor de servicii medicale din teritoriul arondat.
(2) În vederea realizării acţiunii de inventariere prevăzute la alin. (1), în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, furnizorii de servicii medicale transmit către DSP următoarele informaţii: denumirea completă a furnizorului de servicii medicale/laboratorului/unităţii de asistenţă socială, datele de identificare ale persoanei desemnate ca responsabilă pentru activitatea de primire/transmitere de date privind evenimentele de sănătate cauzate de bolile transmisibile, numerele de telefon, fax şi adresele de e-mail.
ART. 10
(1) Furnizorii de servicii medicale informează imediat, telefonic, DSP despre cazurile suspecte/confirmate în laboratoare din reţeaua naţională sau europeană, marcate cu „T“ în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 657/2022.
(2) Confirmarea cazurilor suspecte menţionate la alin. (1) se efectuează în cadrul laboratoarelor de microbiologie/virologie din reţeaua naţională sau europeană.
(3) Datele minime care se transmit, potrivit alin. (1), de către furnizorii de servicii medicale la DSP sunt următoarele: numele, prenumele, CNP-ul, adresa, localitatea de domiciliu, localitatea/ţara de incubaţie, ocupaţia, locul de muncă/ colectivitatea, data debutului bolii, data depistării, data şi locul internării, data decesului, dacă este cazul, al persoanei în cauză.
(4) DSP raportează imediat telefonic cazul/cazurile cu datele minime obţinute către CNSCBT, precum şi către CRSP.
(5) CNSCBT informează Ministerul Sănătăţii - direcţia cu atribuţii în domeniu şi, după evaluarea riscului de răspândire naţională şi internaţională, comunică evenimentul Biroului pentru Regulamentul sanitar internaţional 2005, denumit în continuare BRSI.
(6) BRSI asigură notificarea evenimentului către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi către ECDC.
(7) Orice informare telefonică se realizează ulterior în scris şi se transmite prin orice mijloc care asigură confirmarea primirii acesteia, conform art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 657/2022.
ART. 11
(1) Funcţia de reacţie este asigurată la nivel local şi regional prin intermediul echipelor locale, respectiv regionale de intervenţie, formate din medici specialişti în epidemiologie, microbiologie, boli infecţioase şi, după caz, în alte specialităţi medicale, din cadrul DSP/INSP, prin CRSP, în colaborare cu toţi furnizorii de servicii medicale din teritoriul afectat.
(2) Funcţia de reacţie la nivel naţional este asigurată de MS - direcţia cu atribuţii în domeniu, prin echipa naţională de intervenţie desemnată prin ordin al ministrului sănătăţii.
ART. 12
(1) Bolile transmisibile se raportează statistic pe codurile CIM 10, prevăzute în anexa nr. 3 la ordin, la DSP, defalcat pe grupe de vârstă, gen şi mediu, de către toţi furnizorii de servicii medicale.
(2) Cazurile de gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, infecţii respiratorii acute severe (SARI) - inclusiv de etiologie SARS-CoV-2, paralizie acută flască (PAF), boală diareică acută infecţioasă (BDA), varicelă, infecţie asociată asistenţei medicale, rezistenţă la antimicrobiene, precum şi alte boli transmisibile, stabilite de INSP, prin CNSCBT, se raportează, conform metodologiilor specifice de supraveghere, la DSP sau se raportează în platforme dedicate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 13
DSP validează şi/sau completează datele încărcate zilnic în platformele dedicate, în vederea asigurării completitudinii şi a corectitudinii datelor din punct de vedere epidemiologic.
ART. 14
(1) CRSP din cadrul INSP elaborează rapoarte trimestriale şi anuale de analiză regională, pe care le trimit CNSCBT, precum şi DSP arondate.
(2) INSP, prin CNSCBT, elaborează rapoarte anuale de analiză naţională, pe care le trimite MS - direcţia cu atribuţii în domeniu, precum şi CRSP şi DSP.
(3) BRSI din cadrul INSP elaborează analiza anuală a alertelor naţionale şi internaţionale înregistrate, pe care o trimite MS - direcţia cu atribuţii în domeniu, precum şi către CNSCBT, CRSP şi DSP.
ART. 15
INSP, prin CNSCBT, BRSI şi CRSP, asigură pregătirea personalului din cadrul DSP, iar DSP asigură pregătirea furnizorilor de servicii medicale în vederea implementării circuitului informaţional şi a gestionării sistemului informaţional de alertă precoce şi reacţie rapidă la evenimente de sănătate publică.
ART. 16
(1) Furnizorii de servicii medicale, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, prin direcţiile de specialitate, colaborează permanent cu INSP - CNSCBT şi DSP, în vederea aplicării prevederilor prezentelor norme metodologice.
(2) Ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie elaborează norme proprii, adaptate specificului de activitate al acestora.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: