Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 20 septembrie 2023 de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023 privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 858 din 22 septembrie 2023
──────────
Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 880 din 20 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858 din 22 septembrie 2023.
──────────
ART. 1
Operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligaţia de a furniza date statistice de evidenţă a stocurilor pentru produsele agricole şi alimentare prevăzute în anexa la Legea nr. 105/2023 privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare, denumită în continuare Lege.
ART. 2
În înţelesul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) achiziţie intracomunitară - în sensul art. 273 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
b) achiziţii din România - totalitatea operaţiunilor de vânzare-cumpărare a produselor agricole şi alimentare care au loc pe teritoriul României;
c) distribuitor - operator economic din lanţul de distribuţie, a cărui activitate nu afectează caracteristicile produsului;
d) import de bunuri - în sensul art. 274 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
e) operator economic - persoană fizică sau juridică autorizată care în cadrul activităţii sale profesionale produce, prelucrează, procesează, fabrică, importă, depozitează sau comercializează produse agricole şi alimentare prevăzute în anexa la Lege;
f) stoc - ansamblu de produse agricole şi/sau alimentare prevăzute în anexa la Lege aflat în evidenţele contabile ale unui operator economic din sectorul agroalimentar, în ultima zi a lunii care precedă data de 15 în care se face raportarea, sub formă de materii prime sau produse finite destinate producţiei, preparării, procesării, depozitării sau desfacerii, inclusiv cele achiziţionate din import.
ART. 3
(1) Datele statistice de evidenţă a stocurilor furnizate de către operatorii economici din sectorul agroalimentar cuprind informaţii referitoare la stocurile de materie primă, stocurile de produse finite, stocurile de produse agricole şi alimentare supuse comercializării şi stocurile aflate în depozite.
(2) Pentru stocurile menţionate la alin. (1) se va raporta, după caz, originea materiei prime, respectiv: materie primă producţie proprie, materie primă achiziţionată din România, materie primă achiziţionată din spaţiul intracomunitar şi materie primă achiziţionată din import.
(3) Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor identifica, în cadrul categoriilor de produse agricole şi alimentare prevăzute în anexa la Lege, tipul produsului pentru care furnizează datele statistice de evidenţă a stocurilor.
(4) În cazul în care un operator economic din sectorul agroalimentar realizează producţie în sistem integrat: producţie, prelucrare, procesare, depozitare şi comercializare, are obligaţia de a furniza date statistice de evidenţă a stocurilor pe fiecare din etapele menţionate.
ART. 4
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va adopta măsuri administrative, organizatorice şi tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzării, înstrăinării şi distrugerii neautorizate a datelor statistice de evidenţă a stocurilor pentru produsele agricole şi alimentare, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
(2) Salariaţii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care iau cunoştinţă sau au acces, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de/la datele statistice de evidenţă a stocurilor furnizate de către operatorii economici din sectorul agroalimentar vor depune la dosarul de personal o declaraţie pe propria răspundere prin care se obligă să păstreze confidenţialitatea acestora, sub sancţiunea aplicării prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările anterioare. Declaraţia pe propria răspundere se depune anterior luării la cunoştinţă a datelor statistice de evidenţă a stocurilor.
(3) Persoanele menţionate la alin. (2) au obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor pentru o perioadă de 1 an de la data încetării raporturilor de serviciu la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
ART. 5
Pe baza datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare centralizate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale elaborează măsuri de sprijin în vederea:
a) creşterii producţiei interne de produse agroalimentare;
b) stimulării producţiei interne de produse procesate similare celor din import;
c) întocmirii planului de mobilizare pe timp de pace şi război;
d) creşterii volumului de produse procesate cu valoare adăugată ridicată destinate exportului;
e) creşterii ofertei de noi produse agroalimentare româneşti destinate exportului.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: