Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 2 august 2023  privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 2 august 2023 privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism

EMITENT: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 734 din 9 august 2023
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 180 din 2 august 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 9 august 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentele norme metodologice se aplică persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activitate de turism în România.

    ART. 2
    Categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din România sunt:
    a) ghid de turism local, care asigură asistenţă turistică pe teritoriul României turiştilor români;
    b) ghid de turism naţional, care asigură asistenţă turistică pe teritoriul României turiştilor străini şi în străinătate turiştilor români;
    c) ghid de turism specializat pentru anumite tipuri de activităţi turistice:
    (i) ghid de animaţie;
    (ii) ghid de turism montan, drumeţie montană;
    (iii) ghid de turism pentru habitat natural;
    (iv) ghid de turism ecvestru;
    (v) ghid de turism pentru peşteri amenajate;
    (vi) alte specializări în funcţie de dezvoltarea activităţii de turism, doar pentru specializările ce au elaborate şi în vigoare standarde ocupaţionale.



    CAP. II
    Selecţionarea, şcolarizarea şi specializarea ghizilor de turism
    SECŢIUNEA 1
    Formarea profesională a ghizilor de turism
    ART. 3
    Condiţiile şi criteriile privind formarea profesională a ghizilor de turism sunt stabilite prin standardele ocupaţionale.

    ART. 4
    Formarea profesională a ghizilor de turism se face prin programe de formare de tip calificare/specializare/ perfecţionare organizate de furnizori de formare profesională autorizaţi sau prin evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale, precum şi în cadrul sistemului naţional de învăţământ.

    ART. 5
    (1) Organizarea programelor de formare profesională în sistemul formării profesionale a adulţilor, precum şi evaluarea şi certificarea formării profesionale se fac în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
    (2) În vederea autorizării de către autoritatea publică centrală cu atribuţii în domeniul formării profesionale, furnizorii de formare profesională vor solicita avizul autorităţii publice centrale responsabile în domeniul turismului, care va fi emis cu consultarea Comitetului sectorial turism, hoteluri, restaurante.

    ART. 6
    Standardele ocupaţionale pentru ghizii de turism vor fi avizate de autoritatea publică centrală cu atribuţii de reglementare în domeniul turismului.

    ART. 7
    Persoanele care deţin documente care atestă pregătirea profesională pentru una sau mai multe dintre categoriile de ghizi definite la art. 2 pot solicita atestat şi ecuson aferent categoriei de ghid de turism pentru care au pregătirea profesională.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Specializarea ghizilor
    ART. 8
    Specializarea profesională pentru categoria de ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat se realizează numai pentru persoanele care deţin certificat de calificare de ghid de turism sau certificat de competenţe profesionale pentru ghid de turism.

    ART. 9
    Persoanele care deţin documente care atestă specializarea pentru categoria ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat pot solicita autorităţii publice centrale responsabile în domeniul turismului atestatul şi ecusonul de ghid de turism naţional, respectiv de ghid de turism specializat.

    CAP. III
    Atestarea ghizilor de turism
    ART. 10
    Profesia de ghid de turism poate fi exercitată de persoane fizice deţinătoare de atestat şi ecuson de ghid de turism, emise conform prezentelor norme metodologice.

    ART. 11
    În înţelesul prezentelor norme metodologice, atestatul şi ecusonul de ghid de turism reprezintă documentul eliberat de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului prin care se confirmă capacitatea profesională a persoanelor fizice calificate în profesia de ghid de turism de a exercita activitatea în una dintre categoriile de ghizi de turism definite în prezentele norme metodologice.

    ART. 12
    Criteriile minime pentru obţinerea atestatului şi ecusonului de ghid de turism sunt prezentate în anexa nr. 1.

    ART. 13
    (1) În vederea obţinerii atestatului şi ecusonului de ghid de turism, solicitantul, cetăţean român, va prezenta următoarele documente:
    1. în cazul categoriei de ghid de turism local:
    a) cerere-tip - conform modelului prezentat în anexa nr. 2;
    b) copie act de identitate;
    c) copie certificat de calificare obţinut în urma absolvirii unui program de formare profesională de tip calificare (în conformitate cu reglementările legale în vigoare) sau copie certificat de competenţe profesionale pentru ocupaţia ghid de turism, eliberat de un centru de evaluare şi certificare competenţe profesionale autorizat, cu condiţia ca acesta să aibă toate competenţele din standardul ocupaţional în vigoare;
    d) certificat de cazier judiciar valabil, eliberat de autorităţile competente;
    e) document care atestă absolvirea învăţământului minim obligatoriu;
    f) document medical emis conform legislaţiei din România din care să rezulte că titularul este apt din punct de vedere medical (fizic şi psihic) pentru desfăşurarea activităţii de ghid de turism;
    g) 2 fotografii tip legitimaţie/atestat (2,5 cm x 3,5 cm);

    2. în cazul categoriei de ghid de turism naţional, documentaţia va cuprinde, suplimentar:
    a) document care atestă absolvirea învăţământului liceal fără diplomă de bacalaureat;
    b) copie atestat/certificat/diplomă privind cunoaşterea unei limbi străine;
    c) copia certificatului de absolvire a programului de formare profesională de tip specializare, organizat de furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei din România;

    3. în cazul categoriei de ghid de turism specializat, documentaţia va cuprinde, suplimentar:
    a) document care atestă absolvirea învăţământului liceal fără diplomă de bacalaureat;
    b) copie atestat/certificat/diplomă privind cunoaşterea unei limbi străine;
    c) copia certificatului de absolvire a programului de formare profesională de tip specializare/perfecţionare, organizat de furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei din România.


    (2) În cazul cetăţenilor UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, documentele prevăzute la alin. (3) vor fi traduse în limba română de un traducător autorizat, cu excepţia actului de identitate.
    (3) Pentru prestarea temporară sau ocazională, conform Directivei CE 36/2005, în cazul ghizilor de turism, cetăţeni ai statelor membre UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene care însoţesc grupurile de turişti pe teritoriul României fără a presta servicii de ghid de turism în cadrul obiectivelor turistice, este obligatorie notificarea pentru prestarea în regim temporar sau ocazional (cu minimum 60 de zile înainte de prestarea activităţii), conform declaraţiei din anexa nr. 4. Aceasta se reînnoieşte o dată pe an în cazul în care prestatorul intenţionează să furnizeze servicii temporar sau ocazional în România în decursul anului respectiv. Prestatorul poate prezenta această declaraţie, însoţită de actele doveditoare, prin orice mijloace (prin punctul de contact unic electronic sau prin transmiterea la registratura instituţiei), iar procedura se finalizează cu eliberarea unei autorizaţii temporare cu valabilitate până la finalul anului şi actualizarea bazei de date electronice a instituţiei. Documentele necesare sunt:
    a) declaraţie prealabilă, în formă scrisă, pe propria răspundere, care cuprinde informaţii despre solicitant, despre activitatea pe care intenţionează să o desfăşoare cu caracter temporar/ocazional pe teritoriul României, perioada în care doreşte să presteze servicii de ghid de turism în România etc.;
    b) copia documentului de identitate;
    c) o dovadă prin care autorităţile competente ale statului membru de stabilire atestă că la data eliberării acestui document posesorul este stabilit legal pe teritoriul său în vederea exercitării activităţilor de ghid de turism şi nu i-a fost interzisă exercitarea acestora nici chiar cu titlu temporar;
    d) dovada calificării profesionale: diplomele, certificatele sau alte titluri care atestă calificarea de ghid de turism, respectiv specializarea.

    (4) Cetăţenii UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene care se stabilesc în România şi doresc să practice ocupaţia de ghid de turism au obligaţia de a obţine atestatul şi ecusonul de ghid de turism, conform documentaţiei de recunoaştere a calificărilor profesionale obţinute într-un stat membru UE/SEE/în Confederaţia Elveţiană, care cuprinde:
    a) certificat de competenţe profesionale pentru calificarea ghid de turism eliberat în România de un centru de evaluare şi certificare de competenţe profesionale autorizat de autoritatea publică centrală cu atribuţii în domeniul formării profesionale a adulţilor, cu condiţia ca acesta să aibă toate competenţele din standardul ocupaţional în vigoare din România;
    b) atestat/certificat/diplomă privind cunoaşterea limbii române cel puţin nivel mediu;
    c) documentele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d), f) şi g);
    d) în cazul categoriei de ghid de turism naţional/specializat, documentaţia va cuprinde suplimentar copia certificatului de absolvire a programului de formare profesională de tip specializare/perfecţionare.

    (5) Atestatele şi ecusoanele de ghid de turism au o valabilitate de 5 ani. Acestea se actualizează înainte de expirarea termenului de 5 ani de la data emiterii, respectiv a ultimei actualizări. În caz contrar, documentul îşi pierde valabilitatea.
    (6) În vederea actualizării atestatului şi ecusonului de ghid de turism, solicitantul va depune următoarele documente:
    a) cerere-tip - conform modelului prezentat în anexa nr. 2;
    b) copie carte de identitate;
    c) certificat de cazier judiciar valabil eliberat de autorităţile competente pentru cetăţenii români şi străini sau alt document similar prin care solicitantul dovedeşte absenţa unor suspendări temporare sau definitive de la practicarea ocupaţiei de ghid de turism sau inexistenţa unei condamnări penale, emis de statul de origine, în original şi traducere autorizată;
    d) document medical emis conform legislaţiei din România din care să rezulte că titularul este apt din punct de vedere medical (fizic şi psihic) pentru desfăşurarea activităţii de ghid de turism;
    e) copii ale documentelor care determină modificarea categoriei de ghid de turism obţinute anterior (certificat de specializare/perfecţionare, atestat limbă străină), după caz.


    ART. 14
    (1) Documentaţia întocmită potrivit prevederilor art. 13 se depune la sediul autorităţii publice centrale responsabile în domeniul turismului (prin transmiterea la registratura instituţiei sau prin punctul de contact unic electronic).
    (2) În situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile şi criteriile necesare eliberării atestatului şi ecusonului de ghid de turism, acestuia i se comunică motivul în scris, în termen de 30 de zile.
    (3) În situaţia în care documentaţia este incompletă, persoana va fi notificată în vederea completării acesteia. Dacă în termen de 6 luni de la data transmiterii comunicării documentaţia nu este completată, aceasta se clasează.
    (4) Termenul de eliberare a atestatului şi ecusonului de ghid de turism este de 30 de zile de la data primirii şi înregistrării documentaţiei complete.

    CAP. IV
    Utilizarea ghizilor de turism
    ART. 15
    Profesia de ghid de turism poate fi exercitată fie ca activitate de bază, fie ca activitate complementară, numai de către ghizii de turism deţinători de atestat şi ecuson de ghid de turism.

    ART. 16
    Operatorii economici, organizaţiile neguvernamentale cu activitate de turism şi autorităţile publice locale pot utiliza ghizi de turism numai în baza unei forme legale de colaborare sau muncă, după caz.

    ART. 17
    Atestatul şi ecusonul de ghid de turism se eliberează de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului şi sunt realizate conform modelului prezentat în anexa nr. 3.

    ART. 18
    Controlul respectării prevederilor prezentelor norme metodologice se face de către autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului, în colaborare cu alte instituţii competente în constatarea contravenţiilor şi/sau infracţiunilor.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 19
    (1) Ghidul de turism are obligaţia ca în timpul desfăşurării activităţii să deţină asupra sa atestatul şi ecusonul de ghid de turism valabile, pe care să le prezinte la cererea persoanelor împuternicite să îi controleze activitatea.
    (2) Ghizii de turism străini care prestează temporar/ocazional pe teritoriul României nu au dreptul să efectueze servicii de ghid de turism în cadrul obiectivelor turistice şi au obligaţia să contracteze ghizi de turism atestaţi de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului.

    ART. 20
    Atribuţiile şi obligaţiile concrete ale ghidului de turism se stabilesc de operatorul economic din turism, organizator al programelor turistice, şi diferă în funcţie de categoria de ghid de turism şi de specificul fiecărei acţiuni.

    ART. 21
    Atestatele şi ecusoanele de ghid de turism eliberate în baza prevederilor Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 637/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, cu modificările şi completările ulterioare, îşi pierd valabilitatea în termen de 5 ani de la data emiterii acestora.

    ART. 22
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ART. 23
    (1) Procedurile de atestare a ghizilor de turism şi cea de notificare cu privire la prestarea în mod temporar şi ocazional pot fi îndeplinite prin intermediul punctului de contact unic electronic.
    (2) În cazul în care există suspiciuni ca urmare a verificării diplomelor, certificatelor de competenţă şi a altor titluri de calificare acordate cetăţenilor statelor membre, autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului poate cere autorităţii competente din statul membru respectiv confirmarea autenticităţii acestor documente. În cazul unor îndoieli justificate, autorităţile competente române pot solicita autorităţilor competente ale unui stat membru o confirmare a faptului că solicitantul nu este suspendat sau nu are interdicţie de exercitare a profesiei ca urmare a unei erori profesionale grave sau a unei condamnări pentru infracţiuni legate de exercitarea activităţilor sale profesionale.
    (3) Schimbul de informaţii cu autorităţile competente din diferite state membre se efectuează prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne (IMI).

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    CRITERII MINIME
    pentru obţinerea atestatului şi ecusonului de ghid de turism

┌─────────────┬──────────────────────────┐
│ │Categoria de ghizi de │
│Criterii │turism │
│ ├─────┬────────┬───────────┤
│ │local│naţional│specializat│
├─────────────┼─────┴────────┴───────────┤
│Candidatul │ │
│trebuie să │ │
│îndeplinească│ │
│următoarele │ │
│condiţii: │ │
├─────────────┼──────────────────────────┤
│1. cetăţenie:│ │
├─────────────┼─────┬────────┬───────────┤
│- cetăţean al│x │x │x │
│României │ │ │ │
├─────────────┼─────┼────────┼───────────┤
│- cetăţean al│ │ │ │
│UE/SEE/ │x │x │x │
│Confederaţiei│ │ │ │
│Elveţiene │ │ │ │
├─────────────┼─────┴────────┴───────────┤
│2. vârstă: │ │
├─────────────┼─────┬────────┬───────────┤
│- minimum 18 │x │x │x │
│ani │ │ │ │
├─────────────┼─────┴────────┴───────────┤
│3. studii: │ │
├─────────────┼─────┬────────┬───────────┤
│- minimum │ │ │ │
│absolvent de │x │x │x │
│învăţământ │ │ │ │
│obligatoriu │ │ │ │
├─────────────┼─────┼────────┼───────────┤
│- minimum │ │ │ │
│absolvent de │ │ │ │
│învăţământ │- │x │x │
│liceal fără │ │ │ │
│bacalaureat │ │ │ │
├─────────────┼─────┴────────┴───────────┤
│4. pregătire │ │
│profesională:│ │
├─────────────┼─────┬────────┬───────────┤
│- să cunoască│ │ │ │
│cel puţin: │ │ │ │
│• limbă │ │ │ │
│străină │- │x │x │
│• limba │x │x │x │
│română │ │ │ │
│(cetăţenii │ │ │ │
│străini) │ │ │ │
├─────────────┼─────┼────────┼───────────┤
│- absolvent │ │ │ │
│al unui │ │ │ │
│program de │ │ │ │
│formare de │ │ │ │
│tip │ │ │ │
│calificare │ │ │ │
│profesională │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│ocupaţia de │ │ │ │
│ghid de │ │ │ │
│turism, │ │ │ │
│organizat de │ │ │ │
│furnizori de │ │ │ │
│formare │ │ │ │
│profesională │ │ │ │
│autorizaţi │ │ │ │
│sau organizat│ │ │ │
│în sistemul │ │ │ │
│naţional de │ │ │ │
│învăţământ, │ │ │ │
│conform │ │ │ │
│legislaţiei │ │ │ │
│din România │ │ │ │
│sau din │ │ │ │
│statele de │ │ │ │
│provenienţă │ │ │ │
│(recunoscut │ │ │ │
│şi echivalat │ │ │ │
│de │x │x │x │
│autoritatea │ │ │ │
│publică │ │ │ │
│centrală cu │ │ │ │
│atribuţii de │ │ │ │
│recunoaştere │ │ │ │
│şi echivalare│ │ │ │
│a │ │ │ │
│calificărilor│ │ │ │
│dobândite în │ │ │ │
│străinătate) │ │ │ │
│sau să deţină│ │ │ │
│certificate │ │ │ │
│de competenţe│ │ │ │
│profesionale │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│ocupaţia de │ │ │ │
│ghid de │ │ │ │
│turism (cu │ │ │ │
│toate │ │ │ │
│competenţele │ │ │ │
│din │ │ │ │
│standardul │ │ │ │
│ocupaţional │ │ │ │
│în vigoare), │ │ │ │
│eliberat de │ │ │ │
│un centru de │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│autorizat │ │ │ │
├─────────────┼─────┼────────┼───────────┤
│- să fie │ │ │ │
│absolvent al │ │ │ │
│unui program │ │ │ │
│de formare de│ │ │ │
│tip │ │ │ │
│specializare/│ │ │ │
│perfecţionare│ │ │ │
│organizat de │- │x │x │
│furnizori de │ │ │ │
│formare │ │ │ │
│profesională │ │ │ │
│autorizaţi │ │ │ │
│conform │ │ │ │
│legislaţiei │ │ │ │
│din România │ │ │ │
├─────────────┼─────┼────────┼───────────┤
│5. să nu fi │ │ │ │
│suferit │x │x │x │
│condamnări │ │ │ │
│penale │ │ │ │
├─────────────┼─────┼────────┼───────────┤
│6. să fie apt│ │ │ │
│fizic şi │ │ │ │
│psihic din │ │ │ │
│punct de │ │ │ │
│vedere │ │ │ │
│medical │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│ocupaţia de │ │ │ │
│ghid de │ │ │ │
│turism (Se va│x │x │x │
│menţiona │ │ │ │
│categoria de │ │ │ │
│ghid de │ │ │ │
│turism.), │ │ │ │
│fapt dovedit │ │ │ │
│cu document │ │ │ │
│medical emis │ │ │ │
│conform │ │ │ │
│legislaţiei │ │ │ │
│din România │ │ │ │
└─────────────┴─────┴────────┴───────────┘


    ANEXA 2

    la normele metodologice
    CERERE-TIP
    pentru eliberarea/actualizarea atestatului şi ecusonului de ghid de turism
    Subsemnatul(a), ..........................., născut(ă) la data de ................... în localitatea ................, judeţul ............... domiciliat(ă) în ........................., nr. de telefon ..............., e-mail ............................,
    vă rog să îmi eliberaţi/actualizaţi atestatul şi ecusonul de ghid de turism pentru categoria*):
    *) Se menţionează categoria pentru care optaţi şi limba străină cunoscută.

    Alăturat transmit documentele justificative care atestă îndeplinirea condiţiilor necesare obţinerii/actualizării atestatului şi ecusonului de ghid de turism.
    Cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere că documentele prezentate sunt în conformitate cu originalul şi toate datele înscrise în acestea sunt reale.
    Prin prezenta îmi dau acordul cu privire la utilizarea şi prelucrarea datelor personale (conform prevederilor Regulamentului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date) de către autoritatea publică centrală cu atribuţii de reglementare în domeniul turismului şi instituţiile abilitate.
    Data
    Semnătura

    ANEXA 3

    la normele metodologice
    Modelul atestatului şi ecusonului de ghid de turism
    Modelul atestatului de ghid de turism
    - copertă faţă -
    GUVERNUL ROMÂNIEI
     (autoritatea publică centrală cu atribuţii de reglementare în domeniul turismului)
    ATESTAT GHID DE TURISM
    - copertă verso -

┌──────────────────────────────────────┐
│Foto │
└──────────────────────────────────────┘

    Atestat de ghid de turism nr. ............./data .................
    Categoria ..............................................................................
    Domnul/Doamna
    .............................................................................................
    ..............................................................................................

    CNP ............................................
    Ministru,
    ......................................
    Sancţiuni
    Modelul ecusonului de ghid de turism

┌──────────────────────────────────────┐
│Loc foto │
└──────────────────────────────────────┘

    ROMÂNIA
    GUVERNUL ROMÂNIEI
     (autoritatea publică centrală cu atribuţii de reglementare în domeniul turismului)
    GHID DE TURISM
    Atestat de ghid de turism nr. ..............................
    Categoria ...........................................................
    Domnul/Doamna
    .............................................................................................

    Director general,
    ......................................

    ANEXA 4

    la normele metodologice
    DECLARATION^(1)
    UNDER LAW 200/2004, Art. No. 35^3 regarding tourism guide
    crossborder activities according to 2005/36/CE
    ^(1) This declaration shall be made before starting the activity and renewed once a year if the tourism guide intends to provide temporary or occasional services in Romania during each year or if there is a material change in the situation substantiated by the documents previously provided.
    Identity of the applicant:
    1.1. First name and surname:
    .............................................................................................

    1.2. Nationality: .............................................................................
    1.3. Date of birth: ...../...../...../...../...../...../...../..... D D M M Y Y Y Y
    1.4. Passport number/Identity card: .......................... issuing country ..............................
    1.5. Mobile phone:
    .....................................

    1.6. Member state of establishment

┌───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┐
│AT │BE │BG │CH │CY │CZ │DE │DK │EE │EL │ES │
├───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│FI │FR │HR │HU │IE │IS │IT │LI │LT │LV │LU │
├───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│MT │NO │NL │PL │PT │RO │SI │SK │SE │ │ │
└───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘


    1.7. Address (complete):
    .............................................................................................

    1.8. Telephone:
    ..................................................
    e-mail ................................. website .......................................

    1.9. Certificate tourism guide^(2) ...................., date of issue .................., validity period ............... issuing authority ............................., country .............................
    ^(2) If the profession of tourism guide is not regulated in your Member State of establishment please provide any means of proof that the applicant has pursued tourism guide activities for at least two years during the previous ten years.

    1.10. Professional indemnity insurance series/number ........................., date of issue ........................, validity period ........................, insured sum/insurance value of the policy ......................, currency ......................., name of the insurance company .............................., country .......................................
    1.11. Other information about financial guarantees:
    .............................................................................................
    notifies the Romanian central public authority responsible for tourism, for travel agencies crossborder activities in Romania. Please, find attached copies of the following documents^(3): identity card/passport, certificate tourism guide^(2), insurance policies and any other relevant documents (document certifying the right to exercise the profession of tourism guide without sanctions or suspension of activity).
    ^(3) Only for the first provision of services or if there is a material change in the situation substantiated by the documents previously provided.


    1.12. Period/Durations of the tour and the objectives/tourist area visited:
    1.13. Organizing Travel Agency:
    1.14. Romanian Incoming Agency:
    Date:
    Signature

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016