Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 18 decembrie 2001  de aplicare a   Ordinului ministrului sanatatii si familiei nr. 923/2001 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale si farmaceutice, supraspecializari si competente pentru reteaua de asistenta medicala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 18 decembrie 2001 de aplicare a Ordinului ministrului sanatatii si familiei nr. 923/2001 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale si farmaceutice, supraspecializari si competente pentru reteaua de asistenta medicala

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 117 din 13 februarie 2002
1. În scopul creşterii calitãţii actului medical Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei a actualizat sistemul de competente, ca forma de pregãtire postuniversitarã a medicilor şi farmacistilor în domenii tehnice, diagnostice sau terapeutice complementare unor specialitãţi, şi a înfiinţat sistemul de supraspecializari ce reprezintã o instruire suplimentarã, aprofundata, în domenii ce fac parte integrantã din specialitatea de baza sau sunt conexe acesteia.
2. A doua specialitate se poate obţine:
- fãrã concurs de rezidentiat, pentru specialitatile înrudite prevãzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin, la solicitarea unitãţii angajatoare, cu sau fãrã scoatere din activitate, şi cu efectuarea integrala a stagiilor de pregãtire ce nu sunt comune celor doua specialitãţi;
- printr-un nou concurs de rezidentiat pentru specialitatile ce nu sunt cuprinse în anexa nr. 2 la prezentul ordin, cu efectuarea integrala a stagiilor de pregãtire ce nu sunt comune celor doua specialitãţi.
Examenul de medic specialist se susţine în sesiunile organizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
3. În toate programele de pregãtire pentru competentele şi supraspecializarile prevãzute în prezentul ordin instruirea se desfãşoarã conform unui curriculum elaborat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin Direcţia generalã de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali, în baza propunerilor fãcute de forurile ce gireazã ştiinţific şi didactic calitatea instruirii, reprezentate de: comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România, respectiv Colegiului Farmacistilor din România. Programele elaborate sunt avizate de Colegiul Medicilor din România sau de Colegiul Farmacistilor din România şi aprobate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
4. Actualizarea prezentului ordin sau a normelor metodologice de aplicare se va face anual, în luna septembrie, în temeiul aprobãrii de cãtre conducerea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei a propunerilor trimise Direcţiei generale de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali de organismele în drept enumerate mai sus.
5. Medicii rezidenţi aflaţi în pregãtire nu pot participa la programe de competenta. Excepţie fac cele marcate cu asterisc (*) în anexa nr. 1, ce devin module obligatorii în specialitatea în care au fost confirmati începând cu seria 2001, calificarea respectiva urmând sa fie dobandita prin examenul de medic specialist sau printr-un examen adiţional susţinut ulterior acestuia. Medicii rezidenţi confirmati anterior seriei 2001 vor efectua pregãtirea respectiva în cadrul stagiului de baza în specialitate şi vor obţine calificarea în aceleaşi condiţii.
Programele pentru obţinerea de supraspecializari sau competente pot fi urmate numai de cãtre medicii specialişti şi primari, cu condiţia ca acestea sa fie aferente specialitatii în care au fost confirmati prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi pe care o exercita în temeiul autorizaţiei de libera practica, conform anexei nr. 1, sau grupei de specialitãţi, conform anexelor nr. 6 şi 7 la prezentul ordin, ce cuprind supraspecializarile şi competentele suplimentare.
Medicii de medicina generalã, medicii stomatologi şi farmaciştii cu drept de libera practica pot avea acces la competentele cuprinse în anexa nr. 8 la prezentul ordin.
6. Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin Direcţia generalã de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali, împreunã cu fiecare coordonator naţional de program stabilesc centrele universitare şi instituţiile în care aceste programe se vor desfasura, responsabilii de programe şi lectorii implicaţi, pe baza unor standarde profesionale şi de dotare tehnica, precum şi numãrul optim de locuri de instruire. Coordonatorilor nationali, responsabililor de program din centrele universitare, precum şi lectorilor desemnaţi de aceştia li se acorda competenta/supraspecializarea respectiva de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
7. Înscrierile pentru programele de pregãtire în vederea obţinerii de competente şi supraspecializari se vor face la Direcţia generalã de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali, în conformitate cu prevederile curriculare specifice fiecãrui program, pe baza urmãtoarelor documente:
- cerere de înscriere în care se specifica: competenta sau supraspecializarea pentru care medicul solicita înscrierea, instituţia organizatoare şi perioada de desfãşurare;
- diploma de medic, respectiv de farmacist (copie);
- adeverinta de confirmare în specialitate, eliberata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei (copie şi original, pentru conformitate);
- autorizaţia de libera practica (copie şi original, pentru conformitate) sau copie legalizatã;
- acte ulterioare eliberãrii autorizaţiei de libera practica (copie şi original, pentru conformitate), ce modifica: numele, specialitatea, gradul profesional, competente sau supraspecializari;
- acordul unitãţii angajatoare privind participarea la programul de pregãtire;
- documente solicitate expres la anumite programe, stabilite de coordonatorii acestora;
- actul doveditor al plãţii taxei de şcolarizare (achitatã integral sau parţial, în funcţie de specificul programului de pregãtire).
În cazul în care medicul nu accede la programul de pregãtire, dosarul îi este restituit.
8. Participarea la doua programe de pregãtire pentru dobândirea de competente/supraspecializari în aceeaşi perioada nu este posibila dacã ambele programe necesita scoatere din activitate.
9. Examenul de obţinere a competentei sau supraspecializarii se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin Direcţia generalã resurse umane, formare profesionalã, concursuri şi examene. Începând cu data emiterii prezentului ordin medicii sau farmaciştii care urmeazã un program de pregãtire pentru dobândirea unei competente/supraspecializari trebuie sa susţinã examenul de obţinere a acesteia în cel mult 2 ani de la terminarea programului.
În urma promovãrii examenului Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin Direcţia generalã resurse umane, formare profesionalã, concursuri şi examene, elibereazã certificatul de competenta sau supraspecializare, în temeiul cãruia medicul/farmacistul poate primi acreditarea pentru practica abilitãţilor nou-dobândite.
10. Pe toatã durata programului de pregãtire medicii sau farmaciştii îşi desfãşoarã activitatea în mod asistat, intreaga responsabilitate asupra activitãţii acestora revenind responsabilului de program/stagiu.
11. Programele de pregãtire se desfãşoarã în centrele universitare şi instituţiile acreditate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei în acest scop, sub forma de cursuri şi stagii practice, în conformitate cu curriculumul elaborat de coordonatorul naţional al fiecãrui program.
Coordonatorul naţional este responsabil al programului organizat în instituţia în care activeazã.
În cazul în care pentru o parte din stagiu responsabilul de program dintr-un centru universitar dirijeaza medicul în alta unitate sanitarã decât unitatea organizatoare, efectuarea acestuia trebuie confirmatã atât de responsabilul de stagiu, cat şi de responsabilul de program.
Programele de pregãtire pentru competente şi supraspecializari sunt finalizate obligatoriu printr-o testare a cunoştinţelor dobândite. Nota minima de promovare a testului final este 7 şi nu conferã competenta/supraspecializarea.
Examenul pentru obţinerea competentelor sau supraspecializarilor, susţinut în sesiuni organizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, va fi promovat cu media generalã de minimum 7.
12. Pentru programele de pregãtire în vederea obţinerii de supraspecializari sau competente, precum şi pentru examenele organizate pentru dobândirea acestora se stabilesc şi se percep taxe care se aproba de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, la propunerea Direcţiei generale de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali şi a Direcţiei de resurse umane, formare profesionalã, examene şi concursuri, sumele încasate reprezentând venituri extrabugetare ce se utilizeazã conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
13. Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin Direcţia generalã de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali, va pregati formatori în domeniile care nu au corespondenta cu disciplinele didactice, pe baza unui program avizat de Colegiul Medicilor din România, respectiv de Colegiul Farmacistilor din România.
14. Echivalarea studiilor medicale postuniversitare efectuate în strãinãtate se va face numai cu acordul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi cu avizul Colegiului Medicilor din România sau al Colegiului Farmacistilor din România, prin Direcţia de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali, cu aprobarea conducerii Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
15. Medicii şi farmaciştii care au urmat programe de pregãtire în vederea obţinerii de competente, conform metodologiei aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.352/1995 privind reinfiintarea sistemului de competente ca forma de pregãtire a medicilor şi farmacistilor în domenii complementare unei specialitãţi şi prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 254/2000 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale şi farmaceutice, supraspecializari şi competente pentru reţeaua de asistenta medicalã, şi care nu au susţinut examenul final vor putea fi incluşi în sesiunile de examen organizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, cu aprobarea conducerii acestuia, la propunerea Direcţiei generale de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali.
16. Competentele obţinute conform prevederilor Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 1.352/1995 privind reinfiintarea sistemului de competente ca forma de pregãtire a medicilor şi farmacistilor în domenii complementare unei specialitãţi şi ale <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 254/2000 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale şi farmaceutice, supraspecializari şi competente pentru reţeaua de asistenta medicalã, care în prezentul ordin sunt prevãzute ca supraspecializari, pot fi echivalate la cerere, eliberandu-se certificatele corespunzãtoare.
17. Dispoziţiile prezentelor norme metodologice nu afecteazã drepturile câştigate sub regimul actelor normative anterioare, aceste drepturi urmând sa fie luate în considerare de toate organismele în drept, prin raportare la prezentul ordin.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016