Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE*) din 14 octombrie 1999  de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 *) privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE*) din 14 octombrie 1999 de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 *) privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 516 bis din 25 octombrie 1999



───────────
<>HOTĂRÂRE*) nr. 844 din 14 octombrie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 516 din 25 octombrie 1999 şi este reluatã şi în acest numãr bis.

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (2) din Constituţia României şi ale <>art. II din Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 pentru modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, cu modificãrile ulterioare aduse prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 30.654/2.162/MC/1994, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 289 din 12 octombrie 1994, precum şi orice alte prevederi contrare.
Contractele semnate şi în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se vor finaliza pe baza prevederilor în vigoare la data semnãrii acestora şi a precizãrilor emise pana la data publicãrii prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:


p. Ministrul lucrãrilor publice
şi amenajãrii teritoriului,
Laszlo Borbely,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Secretar de stat,
şeful Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Vlad Rosca



───────────

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente


CAP. 1
Dispoziţii generale, definiţii

ART. 1
(1) <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicatã, cu modificãrile ulterioare, denumita în continuare ordonanta în cuprinsul prezentelor norme metodologice, stabileşte acţiunile, responsabilitãţile şi modul de finanţare a acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, în scopul atenuarii efectelor unui potenţial dezastru provocat de cutremure.
(2) Prin dezastru se înţelege efectul provocat de cutremur - fenomen natural distructiv de origine tectonica, precum şi efectele lantului de evenimente asociate cutremurului, cuprinzând, dupã caz, incendii, explozii, accidente tehnice, alunecãri şi/sau prabusiri de teren, inundatii, epidemii şi alte evenimente cu urmãri deosebit de grave asupra mediului înconjurãtor.
ART. 2
(1) Normativul pentru proiectarea antiseismica a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi industriale - indicativ P100-92**), cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare Normativul P100-92 în cuprinsul prezentelor norme metodologice, stabileşte prevederile privind proiectarea antiseismica şi prezintã principiile pentru evaluarea nivelului de protecţie a construcţiilor existente şi pentru stabilirea mãsurilor de intervenţie.
(2) Riscul seismic care afecteazã o construcţie existenta, situata pe un amplasament dat, este o mãsura a pierderilor, degradãrilor şi avariilor anticipate pentru construcţia respectiva şi a urmãrilor acestora, într-un interval de timp dat.
(3) Riscul seismic depinde de condiţiile seismice definite prin hartile de zonare seismicã a teritoriului, de vulnerabilitatea seismicã a construcţiei şi de vulnerabilitatea seismicã a altor construcţii situate în vecinãtate, care pot afecta, la rândul lor, construcţia respectiva.
ART. 3
(1) Acţiunea de reducere a riscului seismic cuprinde mãsuri de intervenţie la construcţiile existente, situate în amplasamentele pentru care intensitatea seismicã, echivalata pe baza parametrilor de calcul privind zonarea seismicã a teritoriului României, este minimum VII (exprimatã în grade MSK) şi care prezintã niveluri insuficiente de asigurare la acţiuni seismice şi/sau la degradari sau avarieri în urma acţiunilor seismice. Pentru localitãţile nominalizate în tabelul A.1 din Normativul P100-92 intensitatile seismice sunt echivalate în tabelul A.2 din anexa A la normativ.
(2) Nivelul de asigurare la acţiuni seismice al construcţiilor existente este corespunzãtor normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizãrii construcţiilor.
(3) Evaluarea nivelului actual de asigurare la acţiuni seismice a construcţiilor existente se face în raport cu nivelul de asigurare pentru construcţiile noi, conform Normativului P100-92.
ART. 4
(1) Încadrarea construcţiilor existente în categorii de importanta se face potrivit Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanta a construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 .
(2) Încadrarea construcţiilor existente în clase de importanta şi în clase de risc seismic se face conform Normativului P100-92.
ART. 5
(1) Dreptul de proprietate, respectiv dreptul de administrare, obliga la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinãtãţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii, revin proprietarului sau administratorului.
(2) Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din ordonanta, proprietarii, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii trebuie sa acţioneze pentru identificarea construcţiilor cu risc seismic din proprietate sau din administrare, pentru expertizarea tehnica a acestora pentru cerinţele de calitate, rezistenta şi stabilitate, pentru aprobarea deciziei de intervenţie şi pentru continuarea acţiunilor privind proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie, în funcţie de concluziile fundamentate prin raportul de expertiza tehnica.
(3) Potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din ordonanta, proprietarii, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii expertizate tehnic şi încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic sunt obligate sa procedeze în continuare la acţiunile de proiectare şi de executare a lucrãrilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor. În clasa I de risc seismic sunt încadrate construcţiile expertizate tehnic, care prezintã un risc ridicat de prabusire la cutremure având intensitatile corespunzãtoare zonelor seismice de calcul.
ART. 6
Intervenţiile la construcţiile existente au ca scop:
- evitarea scoaterii din funcţiune a construcţiilor din clasa I de importanta, a cãror funcţionalitate în timpul cutremurului şi imediat dupã cutremur trebuie sa se asigure integral;
- reducerea globalã, în sens statistic, a riscului de producere, prin prabusiri totale sau parţiale ori prin avarierea unor elemente structurale şi nestructurale, unor echipamente etc., a pierderilor de vieţi omeneşti sau a ranirii grave a acestora, precum şi a distrugerii unor bunuri materiale, culturale şi artistice de mare valoare.
ART. 7
Întrucât în perioada de intervenţie vulnerabilitatea construcţiei este sporitã, proprietarul construcţiei, investitorul, proiectantul şi executantul sunt obligaţi sa ia toate mãsurile tehnico-organizatorice şi financiare pentru ca, o data începutã executarea lucrãrilor de intervenţie, aceasta sa se deruleze conform graficului de execuţie stabilit, cu încadrarea în durata de execuţie aprobatã potrivit autorizaţiei de construire.

───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
**) Publicat de INCERC în colecţia Reglementãri în construcţii nr. 1-2-3/1992, cu cap. 11 şi 12 republicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996.

ART. 8
(1) Mãsurile de intervenţie se stabilesc cu respectarea Normativului P100-92, a celorlalte reglementãri tehnice în vigoare la data proiectãrii, respectiv la data executãrii lucrãrilor de intervenţie, şi se realizeazã cu respectarea <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi a regulamentelor emise în aplicarea acesteia, a <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor şi unele mãsuri pentru realizarea locuinţelor, republicatã, şi a Regulamentului general de urbanism, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Mãsurile de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente trebuie sa asigure un echilibru al performantelor, costurilor şi termenelor, avându-se în vedere realizarea unei calitãţi care sa satisfacã cerinţele utilizatorilor în condiţii de eficienta.
(3) Pentru categoriile de construcţii care nu sunt nominalizate în Normativul P100-92, precum şi pentru construcţiile care includ surse de mare risc se au în vedere prescripţii specifice, elaborate de deţinãtorii acestora şi avizate de Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor din cadrul Consiliului tehnic superior al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
(4) Pentru construcţiile declarate, potrivit legii, monumente istorice se au în vedere reglementãri specifice, avizate de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi de Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor din cadrul Consiliului tehnic superior al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 9
(1) Mãsurile de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cuprind:
- mãsuri aplicabile cu menţinerea configuraţiei şi a funcţiei existente a construcţiei, respectiv consolidarea/repararea elementelor structurale sau a sistemului structural în ansamblu şi, dupã caz, a elementelor nestructurale ale construcţiei existente şi/sau introducerea unor elemente structurale suplimentare;
- mãsuri aplicabile cu modificarea configuraţiei şi/sau a funcţiei existente a construcţiei: demolarea parţialã - reducerea numãrului de niveluri şi/sau înlãturarea unor porţiuni de construcţie, unor elemente de fatada, cu comportare defavorabila la acţiuni seismice sau care prezintã un risc ridicat de dislocare şi prabusire.
(2) Mãsurile de intervenţie includ desfacerea şi refacerea instalaţiilor, a echipamentelor şi finisajelor din zona de intervenţie şi, dupã caz, lucrãri strict necesare în zona de intervenţie, impuse din punct de vedere tehnic, privind înlocuirea parţialã a instalaţiilor şi a echipamentelor şi/sau executarea unor lucrãri de termoizolatie şi hidroizolatie.
(3) Demolarea totalã, respectiv desfiinţarea construcţiei, ca mãsura alternativa de intervenţie, se fundamenteazã distinct de cãtre expertul tehnic atestat şi se avizeazã din punct de vedere tehnic de cãtre:
- Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, pentru construcţiile încadrate în clasa I de importanta şi pentru construcţiile declarate monumente istorice sau situate în zona de protecţie;
- inspectiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, pentru celelalte categorii de construcţii, potrivit <>Ordinului ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 38/N/1999 privind avizarea, din punct de vedere tehnic, a soluţiilor de intervenţie prin demolarea totalã a construcţiilor.
(4) Mãsurile de intervenţie se fundamenteazã în raportul de expertiza tehnica din punct de vedere tehnic, economic, funcţional, urbanistic şi arhitectural.
ART. 10
Exproprierea de imobile, în tot sau în parte, în scopul prevenirii sau al inlaturarii dezastrelor naturale, se realizeazã în condiţiile şi cu respectarea <>Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
ART. 11
(1) Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din ordonanta, Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului coordoneazã, din punct de vedere tehnic, activitatea în domeniul reducerii riscului seismic al construcţiilor existente prin:
- organizarea elaborãrii, avizarea şi aprobarea reglementãrilor tehnice în domeniul protecţiei antiseismice, potrivit metodologiei aprobate prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 6/N/1996 ;
- avizarea, din punct de vedere tehnic, de cãtre Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, a soluţiilor de intervenţie fundamentate în rapoartele de expertiza tehnica, pentru construcţiile încadrate în clasa I de importanta conform Normativului P100-92 (construcţii de importanta vitala pentru societate, a cãror funcţionalitate în timpul cutremurului şi imediat dupã cutremur trebuie sa se asigure integral), precum şi a altor documentaţii tehnice, la solicitarea secretariatului tehnic al comisiei.
(2) În acest scop, în cadrul Consiliului tehnic superior al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului se organizeazã Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, a carei componenta se stabileşte dintre specialiştii în domeniu, prin ordin al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului.
ART. 12
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) din ordonanta, comisiile judeţene, respectiv comisia municipiului Bucureşti, de apãrare impotriva dezastrelor, organizate potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 47/1994 privind apãrarea impotriva dezastrelor, aprobatã prin <>Legea nr. 124/1995 , constituie, prin ordin al prefectului, subcomisii pentru monitorizarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor şi educarea antiseismica a populaţiei.
ART. 13
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (3) lit. a) din ordonanta, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile municipiilor, oraşelor şi comunelor acţioneazã în aria lor de autoritate pentru:
- stabilirea restrictiilor din punct de vedere al riscului seismic datoritã condiţiilor locale de amplasament;
- aplicarea restrictiilor din punct de vedere al riscului seismic, impuse prin documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului şi prin regulamentele locale de urbanism, elaborate şi aprobate potrivit <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, precum şi prin Regulamentul general de urbanism, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 14
(1) În sensul prevederilor art. 5 lit. a), art. 6 lit. a), art. 7 şi ale art. 8 alin. (1) din ordonanta:
1. Construcţia existenta cuprinde, de regula, spaţii cu destinaţia de locuinta şi spaţii cu alta destinaţie.
2. Prin construcţie existenta cu destinaţia de locuinta se înţelege partea din construcţie destinatã locuirii; locuinta, astfel cum este definitã în <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, este construcţia alcãtuitã din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotãrile şi utilitatile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau ale unei familii şi care nu constituie sediul unei societãţi comerciale înregistrate la oficiul registrului comerţului.
(2) Soluţia de intervenţie din studiul de fezabilitate aprobat trebuie sa conducã la ridicarea gradului nominal de asigurare la acţiuni seismice la valori corespunzãtoare clasei de importanta a construcţiei existente, prevãzute în Normativul P100-92, şi sa ţinã seama de posibilitãţile tehnice de realizare a lucrãrilor cu menţinerea functionarii construcţiei pe perioada executãrii lucrãrilor de intervenţie, cu respectarea cerinţelor privind normele de protecţia muncii, igiena şi sãnãtatea oamenilor.
(3) În cazul clãdirilor de locuit cu mai multe apartamente, repartizarea cheltuielilor pentru finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiei existente, cuprinzând expertizarea tehnica, proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie, inclusiv verificarea proiectelor, emiterea acordurilor şi avizelor, dirigentia de şantier, taxe şi alte cheltuieli nominalizate în devizul general, se face proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã fiecãrei proprietãţi individuale.
(4) Potrivit <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii, proprietate a membrilor sãi, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de contribuţie la cheltuielile comune ale clãdirii cu mai multe apartamente şi/sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta.
ART. 15
Fondurile necesare trebuie sa asigure finanţarea cheltuielilor, potrivit legii, privind expertizarea tehnica, proiectarea sau executarea lucrãrilor de intervenţie pentru întregul imobil care face obiectul acţiunii de reducere a riscului seismic.
ART. 16
Pentru finanţarea, potrivit ordonanţei, a acţiunilor de intervenţie privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, în limita transferurilor de la bugetul de stat, aprobate anual cu aceasta destinaţie, în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile locale stabilesc liste de prioritati pe criterii tehnice, având în vedere:
- clasa de risc seismic, începând cu construcţiile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic;
- clasa de importanta a construcţiei, începând cu cele încadrate în clasa a II-a de importanta;
- regimul de înãlţime a construcţiei, începând cu cele cu peste P+4 etaje;
- anul construirii, începând cu cele construite înainte de 1940;
- numãrul de locatari/persoane existente în clãdire, începând cu construcţiile cu mari aglomerari de persoane.
ART. 17
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) şi c) şi alin. (5) şi ale art. 10 din ordonanta, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile locale acţioneazã în aria lor de autoritate, rãspunzând de:
- identificarea şi inventarierea construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, cu risc seismic ridicat, şi monitorizarea acţiunilor de intervenţie privind reducerea riscului seismic al acestora, cuprinzând expertizarea tehnica, proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie;
- fundamentarea, verificarea şi aprobarea documentaţiilor tehnico-economice şi folosirea cu eficienta, în calitate de investitori, a sumelor primite ca transferuri de la bugetul de stat, potrivit prevederilor ordonanţei, pentru finanţarea cheltuielilor privind acţiunile de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, rãspunzând potrivit legii de utilizarea creditelor bugetare;
- asigurarea necesarului de locuinţe de necesitate destinate, potrivit <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, cazarii temporare a persoanelor şi a familiilor pe perioada executãrii lucrãrilor de intervenţie care nu se pot efectua în clãdiri ocupate;
- notificarea proprietarilor (anexa nr. 14), persoane fizice sau juridice, şi asociaţiilor de proprietari, precum şi persoanelor juridice care au în administrare construcţii cu destinaţia de locuinta, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, în legatura cu obligaţiile care le revin, potrivit prevederilor legale, pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, precum şi cu faptul ca îşi asuma riscul şi rãspunderea pentru efectele potenţiale ale seismelor, în situaţia în care nu se conformeazã obligaţiilor legale;
- solicitarea, dupã caz, a instanţei de judecata de cãtre consiliile municipiilor şi oraşelor pentru obligarea proprietarilor construcţiilor cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic, sa ia mãsurile de intervenţie stabilite prin rapoartele de expertiza tehnica, în vederea prevenirii unui potenţial dezastru provocat de cutremur; acţiunea este scutitã de taxa de timbru şi se adreseazã judecãtoriei în a carei raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.
ART. 18
În acţiunile privind expertizarea tehnica, proiectarea şi execuţia lucrãrilor de intervenţie, finanţate potrivit prevederilor art. 5 lit. a), art. 6 lit. a), art. 7 şi ale art. 8 din ordonanta, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au calitatea de investitor şi proprietarii/asociaţia de proprietari au calitatea de beneficiar, pãrţile asumându-şi obligaţiile şi responsabilitãţile potrivit legii.
ART. 19
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (4) din ordonanta şi ale art. 4 lit. k) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspecţiei de stat în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului şi a inspectiilor teritoriale din subordinea acesteia (anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 507/1997 pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 456/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului), inspectiile judeţene, respectiv Inspecţia municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului:
- avizeazã, din punct de vedere tehnic, listele de prioritati, borderourile situaţiilor de lucrãri privind stadiile fizice realizate şi poziţiile nominalizate în deconturile justificative prezentate de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, cuprinzând expertizarea tehnica, proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie;
- verifica modul în care beneficiarii de subvenţii executa lucrãrile de intervenţie privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.

CAP. 2
Organizarea şi desfãşurarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Secţiunea 1
Identificarea şi inventarierea construcţiilor

ART. 20
Identificarea construcţiilor se realizeazã în cadrul urmãririi comportãrii acestora în exploatare, potrivit obligaţiilor şi raspunderilor care le revin proprietarilor, administratorilor şi responsabililor cu urmãrirea comportãrii construcţiilor, precizate în <>Legea nr. 10/1995 şi în Regulamentul privind urmãrirea comportãrii în exploatare, intervenţiile în timp şi postutilizarea construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 .
ART. 21
Identificarea construcţiilor cu risc seismic ridicat din localitãţile definite la art. 3 alin. (1) din prezentele norme metodologice consta în:
- examinarea vizuala a construcţiilor existente în proprietate sau în administrare;
- consultarea documentaţiei disponibile (proiect tehnic şi/sau detalii de execuţie, cartea tehnica a construcţiei, note tehnice de constatare dupã producerea unor evenimente importante, relevee întocmite în diferite ocazii).
ART. 22
(1) Pentru fiecare construcţie identificata cu risc seismic ridicat se întocmeşte o fişa de identificare care cuprinde informaţii despre: categoria de importanta şi clasa de importanta a construcţiei, zona seismicã de calcul a amplasamentului, definit prin hartile de zonare seismicã din Normativul P100-92, principalele caracteristici constructive, sistemul structural, conformarea construcţiei existente, efectele seismelor asupra construcţiei şi mãsurile de intervenţie realizate, alţi factori cu influente agravante.
(2) Fişa de identificare pentru construcţiile tip clãdire se întocmeşte de persoana responsabilã cu urmãrirea curenta a construcţiei, desemnatã de proprietari.
(3) Pentru categoriile de construcţii care nu sunt nominalizate în Normativul P100-92, inclusiv pentru construcţiile care includ surse de mare risc şi construcţiile declarate monumente istorice, fişa de identificare se întocmeşte cu respectarea precizãrilor cuprinse la art. 8 alin. (3) şi (4) din prezentele norme metodologice.
ART. 23
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) din ordonanta, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi consiliile locale acţioneazã în aria lor de autoritate pentru:
- îndrumarea metodologicã a proprietarilor/asociaţiilor de proprietari şi asigurarea asistenţei tehnice de specialitate pentru întocmirea fisei de identificare a construcţiilor tip clãdire cu destinaţia de locuinta;
- inventarierea acestor construcţii;
- stocarea, gestionarea şi prelucrarea datelor sub forma de situaţii analitice şi de sinteza, cu ajutorul sistemelor automate de calcul, pentru elaborarea programelor şi monitorizarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor cu destinaţia de locuinta, cuprinzând expertizarea tehnica, proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie.
ART. 24
(1) În acţiunea de inventariere a construcţiilor pentru reducerea riscului seismic al acestora nu se includ construcţiile al cãror nivel de risc este considerat redus, în funcţie de urmãtoarele criterii:
- zona seismicã de calcul;
- prevederile tehnice de proiectare la elaborarea proiectului;
- clasa de importanta a construcţiei;
- capacitatea de ocupare potenţiala.
(2) Pe baza acestor criterii nu se inventariaza:
- construcţiile din clasa a III-a de importanta (construcţii de importanta normalã), proiectate pe baza hârtii de zonare seismicã STAS 11100/0-77, începând cu data aplicãrii Normativului P100-78, în afarã de cele situate în amplasamentele pentru care zonarea seismicã din Normativul P100-92 prescrie condiţii mai severe decât standardul sus-menţionat (echivalarea între parametrii Ks - coeficientul seismic, Tc - perioada de colt şi gradele de intensitate seismicã MSK se face conform anexei la Normativul P100-92);
- construcţiile din clasa a IV-a de importanta (construcţii de importanta redusã);
- fac excepţie construcţiile declarate monumente istorice sau care adapostesc valori artistice şi care se încadreazã în clasa a II-a de importanta.

Secţiunea 2
Expertizarea tehnica

ART. 25
(1) Expertizarea tehnica este o activitate complexa care cuprinde, dupã caz, cercetãri, experimentari sau încercãri, studii, relevee, analize şi evaluãri, necesare pentru stabilirea stãrii tehnice a construcţiilor, pentru evaluarea capacitãţii acestora de satisfacere a cerinţelor de rezistenta şi stabilitate şi pentru fundamentarea mãsurilor de intervenţie, din punct de vedere tehnic, economic, funcţional, urbanistic, arhitectural, pentru reducerea riscului seismic al acestora.
(2) Expertizarea tehnica pentru cerinţele de calitate, rezistenta şi stabilitate este obligatorie, potrivit <>Legii nr. 10/1995 , în cazurile în care se iniţiazã intervenţii la construcţiile existente, care se referã la lucrãri de consolidare, reconstruire, transformare, extindere, desfiinţare parţialã sau de reparaţii la construcţiile aflate în proprietate sau în administrare.
ART. 26
(1) Expertizarea tehnica a construcţiilor se efectueazã potrivit Normativului P100-92 şi cu respectarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrãrilor şi construcţiilor.
(2) Expertizarea se finalizeazã printr-un raport de expertiza tehnica care conţine piese scrise şi piese desenate.
(3) Pentru construcţiile speciale, pentru construcţiile care includ surse de mare risc şi pentru construcţiile declarate monumente istorice expertizarea tehnica se efectueazã avându-se în vedere şi precizãrile cuprinse la art. 8 alin. (3) şi (4) din prezentele norme metodologice.
ART. 27
(1) Expertizarea se realizeazã de cãtre experţi tehnici atestaţi pentru cerinţele de calitate, rezistenta şi stabilitate, care îşi pot desfasura activitatea în calitate de angajaţi ai unei persoane juridice autorizate sau care sunt autorizaţi ca persoane fizice sa desfãşoare activitãţi în mod independent.
(2) Prin persoana juridicã autorizata se înţelege persoana juridicã având calitatea de agent economic cu activitate de expertizare tehnica în construcţii, înscrisã în statut, sau de instituţie publica cu atribuţii în domeniul expertizarii tehnice în construcţii şi care are angajat, potrivit legii, expert tehnic atestat pentru cerinţele de calitate, rezistenta şi stabilitate, corespunzãtoare categoriei de construcţie ce urmeazã sa fie expertizata tehnic.
(3) Expertul tehnic atestat rãspunde de modul cum a evaluat nivelul de asigurare la acţiuni seismice a construcţiei existente şi soluţiile de intervenţie pe care le propune, conform obligaţiilor ce decurg din <>Legea nr. 10/1995 , din <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 şi din Normativul P100-92.

Secţiunea 3
Aprobarea deciziei de intervenţie

ART. 28
Aprobarea deciziei de intervenţie constituie actul de autoritate al proprietarilor/asociaţiei de proprietari, prin care se aproba intervenţia la construcţia existenta, pe baza concluziilor fundamentate în raportul de expertiza tehnica, şi se hotãrãşte continuarea acţiunilor privind proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiei aflate în proprietate sau în administrare.
ART. 29
(1) Adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, legal constituitã, aproba, conform statutului, decizia de intervenţie şi continuarea acţiunilor privind proiectarea şi executarea lucrãrilor pentru reducerea riscului seismic al construcţiei aflate în proprietatea sa.
(2) Hotãrârea adunãrii generale a asociaţiei de proprietari privind proiectarea şi executarea lucrãrilor pentru reducerea riscului seismic al construcţiei aflate în proprietatea sa va fi luatã cu votul majoritãţii membrilor asociaţiei prezenţi la lucrãrile adunãrii, potrivit Regulamentului-cadru al asociaţiilor de proprietari, cuprins în anexa nr. 2 la <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare; hotãrârea adunãrii generale a asociaţiei de proprietari este obligatorie şi pentru proprietarii din acelaşi imobil care nu sunt membri ai asociaţiei.
(3) Potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din ordonanta, în cazul construcţiilor expertizate tehnic şi încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţiile respective sunt obligaţi sa procedeze la proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic.

Secţiunea 4
Proiectarea lucrãrilor de intervenţie

ART. 30
(1) Proiectarea lucrãrilor de intervenţie se realizeazã de cãtre persoane juridice autorizate, cu respectarea obligaţiilor şi raspunderilor ce decurg din <>Legea nr. 10/1995 , din <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 , din Indrumatorul privind verificarea tehnica de calitate a proiectelor, aprobat prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 77/N/1996 , din <>Legea nr. 50/1991 , republicatã, precum şi din Regulamentul general de urbanism, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 , cu modificãrile ulterioare, şi din regulamentele locale de urbanism aprobate.
(2) Prin persoana juridicã autorizata se înţelege persoana juridicã având calitatea de agent economic cu activitate de proiectare în construcţii, înscrisã în statut, sau de instituţie publica cu atribuţii în domeniul proiectãrii în construcţii şi care are angajat, potrivit legii, personal tehnic pentru proiectarea, pe specialitãţi, a lucrãrilor de intervenţie corespunzãtor categoriilor de construcţii şi instalaţii pentru care urmeazã sa se efectueze proiectarea.
ART. 31
(1) Proiectarea lucrãrilor de intervenţie se elaboreazã în urmãtoarele faze:
- studiul de fezabilitate, inclusiv avizul expertului tehnic atestat, privind însuşirea soluţiei de intervenţie pe baza raportului de expertiza tehnica;
- proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi caietele de sarcini, verificate, pe specialitãţi, de verificatori tehnici atestaţi, inclusiv acordurile şi avizele nominalizate în certificatul de urbanism pentru eliberarea autorizaţiei de construire, privind executarea lucrãrilor de intervenţie.
(2) Pentru construcţiile încadrate în clasa I de importanta, precuum şi pentru clãdirile de locuit pentru care cheltuielile de proiectare se finanţeazã din transferuri de la bugetul de stat în condiţiile art. 7 din ordonanta, soluţia de intervenţie fundamentatã prin studiul de fezabilitate se avizeazã, din punct de vedere tehnic, de cãtre Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor din cadrul Consiliului tehnic superior al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului; în cazul în care construcţia este declarata, potrivit legii, monument istoric sau este amplasata în zone asupra cãrora s-a instituit, potrivit legii, un regim de protecţie prevãzut în documentaţiile de urbanism aprobate, se va obţine şi avizul Ministerului Culturii.
(3) Trecerea de la o faza de proiectare la alta se face numai dupã elaborarea şi aprobarea fazei anterioare de cãtre investitor.
ART. 32
Documentaţia privind proiectarea pe faze a lucrãrilor de intervenţie, cuprinzând piese scrise şi piese desenate, se întocmeşte în conformitate cu tema de proiectare stabilitã de investitor şi cu precizãrile cuprinse la art. 8 alin. (2) din prezentele norme metodologice, în sensul creşterii gradului de asigurare la acţiuni seismice a construcţiei existente, corespunzãtor clasei de importanta a acesteia, cu respectarea Normativului P100-92 şi a celorlalte reglementãri tehnice în vigoare.
ART. 33
Proiectele, pe faze de proiectare a lucrãrilor de intervenţie, se vor întocmi cu respectarea prevederilor Normelor metodologice privind conţinutul-cadru de organizare a licitaţiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare şi decontare a execuţiei lucrãrilor, aprobate prin Ordinul comun al ministrului finanţelor şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 784-34/N/1998, cu modificãrile ulterioare.
ART. 34
(1) Studiul de fezabilitate reprezintã documentaţia cuprinzând caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai soluţiei de intervenţie, fundamentatã din punct de vedere tehnic, economic, funcţional, urbanistic, arhitectural, prin care trebuie sa se asigure utilizarea raţionalã şi eficienta a cheltuielilor de capital şi a cheltuielilor materiale, pentru satisfacerea cerinţelor economice şi sociale din domeniu.
(2) Devizul general, ca parte componenta a studiului de fezabilitate, se elaboreazã cu respectarea metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiectivele de investiţii, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 376/1994 , cu modificãrile ulterioare, şi se actualizeazã potrivit Normelor metodologice privind conţinutul-cadru de organizare a licitaţiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare şi decontare a execuţiei lucrãrilor, aprobate prin Ordinul comun al ministrului finanţelor şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 784-34/N/1998, cu modificãrile ulterioare.
(3) Studiul de fezabilitate, ca prima faza a proiectãrii lucrãrilor de intervenţie, se elaboreazã de cãtre proiectantul desemnat printr-o procedura de achiziţie publica potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicatã, şi se aproba de cãtre investitor.
ART. 35
(1) Proiectantul desemnat pentru elaborarea studiului de fezabilitate în condiţiile prevãzute la art. 34 alin. (3) din prezentele norme metodologice va elabora şi proiectul tehnic, caietele de sarcini şi detaliile de execuţie, inclusiv listele cu cantitãţi de lucrãri.
(2) La elaborarea proiectului tehnic, a caietelor de sarcini şi detaliilor de execuţie, inclusiv a listelor cu cantitãţi de lucrãri, proiectantul are obligaţia sa respecte caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai soluţiei de intervenţie din studiul de fezabilitate aprobat.
(3) Documentaţia pentru executarea lucrãrilor de intervenţie se verifica obligatoriu de cãtre verificatorul tehnic atestat pentru cerinţele de calitate, rezistenta şi stabilitate, precum şi pentru alte cerinţe stabilite de cãtre proiectant.
(4) Verificarea se efectueazã dupã însuşirea documentaţiei, pe faze de proiectare, de cãtre expertul tehnic atestat care a întocmit raportul de expertiza tehnica şi care trebuie sa confirme, printr-un referat şi prin stampilarea documentaţiei, ca aceasta respecta soluţia de intervenţie aprobatã.
(5) În cazul în care, pentru satisfacerea cerinţelor beneficiarului, prin studiul de fezabilitate se impune dezvoltarea unei soluţii de intervenţie diferite de cea propusã de expert prin raportul de expertiza tehnica, documentaţia poate fi însuşitã de un alt expert tehnic atestat pentru cerinţele de calitate, rezistenta şi stabilitate, angajat al proiectantului, în baza unei note tehnice justificative întocmite de acesta şi anexate la memoriul tehnic al studiului de fezabilitate.

Secţiunea 5
Executarea lucrãrilor de intervenţie

ART. 36
(1) Executarea lucrãrilor de intervenţie se realizeazã de cãtre persoane juridice autorizate, cu respectarea obligaţiilor ce decurg din <>Legea nr. 10/1995 , din Regulamentul de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrãrilor şi a construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 , din regulamentele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 şi din alte reglementãri tehnice în vigoare.
(2) Prin persoana juridicã se înţelege persoana juridicã care are calitatea de agent economic cu activitate de execuţie în construcţii, înscrisã în statut, pentru categoriile de construcţii şi instalaţii aferente pentru care urmeazã sa efectueze lucrãrile de intervenţie şi care are angajat, potrivit legii, personal tehnic şi responsabili tehnici atestaţi pentru execuţia, pe specialitãţi, a lucrãrilor de intervenţie.
ART. 37
Executarea lucrãrilor de intervenţie se face conform documentaţiei de proiectare legal aprobate şi în baza autorizaţiei de construire emise potrivit <>Legii nr. 50/1991 , republicatã.
ART. 38
(1) Urmãrirea şi verificarea execuţiei lucrãrilor de intervenţie sunt obligatorii şi se fac prin diriginti de şantier de specialitate autorizaţi, ca reprezentanţi ai proprietarului sau ai investitorului, conform programului pentru controlul calitãţii, stabilit de proiectant.
(2) Obligaţiile şi rãspunderile dirigintilor de şantier de specialitate sunt precizate în <>Legea nr. 10/1995 şi în procedura privind autorizarea dirigintilor de şantier, aprobatã prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 31/N/1995 .

CAP. 3
Finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta

Secţiunea 1
Finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnica a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta

ART. 39
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnica a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, care prezintã niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradari sau avarieri în urma unor acţiuni seismice, se asigura astfel:
- din transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinaţie, în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, pentru spaţiile cu destinaţia de locuinta ale construcţiilor proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome;
- din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, în funcţie de subordonarea instituţiilor publice, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în administrarea acestora; instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare vor asigura acoperirea cheltuielilor din venituri proprii;
- din fondurile proprii, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici, cu excepţia construcţiilor cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici definiţi la prima liniuta.
ART. 40
(1) Potrivit prevederilor art. 5 lit. a) din ordonanta, proprietarii persoane fizice şi asociaţiile de proprietari, precum şi consiliile locale şi agenţii economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome - pot solicita finanţarea cheltuielilor pentru expertizarea tehnica a construcţiilor cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea lor, în condiţiile în care construcţia se încadreazã în prevederile art. 3 alin. (1) din prezentele norme metodologice.
(2) Cererea (anexa nr. 2) pentru finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnica se va depune la consiliul local în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta şi va fi însoţitã de urmãtoarele documente, în copie:
- tabelul (anexa nr. 3) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de prevederile art. 5 lit. a) din ordonanta, şi actele de proprietate sau de deţinere ale acestora, din care sa reiasã destinaţia de locuinta şi cota-parte din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale;
- fişa de identificare a construcţiei tip clãdire cu destinaţia de locuinta (anexa nr. 4), din care sa reiasã nivelul insuficient de protecţie la acţiuni seismice a construcţiei existente, degradãrile sau avarierile în urma unor acţiuni seismice, intervenţiile efectuate, precum şi alte categorii de defecte/evenimente constatate, care influenţeazã negativ comportarea construcţiei la cutremure.
ART. 41
(1) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile locale:
- verifica şi centralizeazã cererile primite;
- stabilesc pe localitãţi, la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, prioritãţile din punct de vedere tehnic, cu respectarea prevederilor art. 16 din prezentele norme metodologice;
- întocmesc şi prezintã spre avizare, din punct de vedere tehnic, inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului lista (anexa nr. 5) cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, care constituie prioritati anuale pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind expertizarea tehnica.
(2) Pana la data de 15 mai a anului în curs pentru anul urmãtor consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu avizul tehnic al inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, transmit Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului listele de prioritati pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea expertizarii tehnice a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.
ART. 42
Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului examineazã şi centralizeazã listele de prioritati transmise de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi, cu avizul Comisiei tehnice pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, prezintã Ministerului Finanţelor, pana la data de 1 iunie a anului în curs pentru anul urmãtor, propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea expertizarii tehnice a construcţiilor cu destinaţia de locuinta.
ART. 43
(1) În limita alocaţiilor aprobate anual prin legea bugetului de stat la capitolul "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe", Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în baza fundamentarilor primite, stabileşte şi transmite consiliilor judeţene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, plafoanele aprobate pentru expertizarea tehnica a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.
(2) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în limita nivelului aprobat şi în ordinea de prioritati stabilitã din punct de vedere tehnic:
- comunica proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, precum şi consiliilor locale în a cãror raza teritorialã sunt situate construcţiile respective cu destinaţia de locuinta asigurarea fondurilor din transferuri de la bugetul de stat pentru expertizarea tehnica (anexa nr. 10);
- organizeazã, împreunã cu consiliile locale şi cu reprezentanţii proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, contractarea elaborãrii rapoartelor de expertiza tehnica, cu respectarea prevederilor art. 11 din ordonanta.
ART. 44
Sinteza raportului de expertiza tehnica, conţinutul-cadru al raportului de expertiza tehnica şi conţinutul-cadru al contractului privind elaborarea raportului de expertiza tehnica pentru spaţiile cu destinaţia de locuinta sunt cuprinse în anexele nr. 1, 28 şi 29 la prezentele norme metodologice.
ART. 45
Potrivit prevederilor art. 5 lit. a) din ordonanta, pentru plata din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind expertizarea tehnica a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta:
1. Experţii tehnici depun la consiliile judeţene, respectiv la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în doua exemplare, rapoartele de expertiza tehnica şi sintezele acestor rapoarte, însuşite de beneficiari şi investitori şi vizate de:
- inspectiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, din punct de vedere al aplicãrii <>Legii nr. 10/1995 ;
- inspectoratele pentru cultura judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, din punct de vedere al aplicãrii <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, şi a <>Ordonanţei Guvernului nr. 68/1994 privind protejarea patrimoniului cultural naţional, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 41/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, verifica documentaţiile primite, întocmesc deconturile justificative (anexa nr. 12) în doua exemplare, acorda viza de control financiar preventiv şi, cu aprobarea preşedintelui consiliului judeţean, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti, transmit deconturile justificative Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, împreunã cu câte un exemplar al sintezelor şi rapoartelor de expertiza tehnica pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, nominalizate în deconturile justificative.
3. Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului:
- examineazã deconturile justificative şi solicita Ministerului Finanţelor deschiderea de credite bugetare în baza fundamentarii (anexa nr. 32) şi cu încadrarea în limita nivelului aprobat din transferuri de la bugetul de stat;
- vireazã sumele aprobate, cu ordine de plata tip trezorerie, în bugetele consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la venituri cu destinaţie specialã, în limita plafoanelor stabilite pentru expertizarea tehnica a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.
4. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la primirea sumelor în cont, în termen de 3 zile lucrãtoare, vor efectua plãţile în conturile experţilor nominalizaţi în deconturile justificative aprobate.
5. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, rãspund în condiţiile legii de utilizarea sumelor primite pentru finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnica a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.

Secţiunea 2
Finanţarea cheltuielilor pentru proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta

ART. 46
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor de natura investiţiilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta se asigura astfel:
- din sursele proprii ale proprietarilor sau ale agenţilor economici care le administreazã, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome -, dupã caz;
- din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, în funcţie de subordonarea instituţiilor publice respective, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta aflate în administrarea acestora; instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare vor asigura acoperirea cheltuielilor din venituri proprii;
- din bugetele locale, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale.
ART. 47
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor de natura investiţiilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta se asigura astfel:
- din sursele proprii ale proprietarilor sau ale agenţilor economici care le administreazã, din despãgubirile acordate de societãţile de asigurare şi din credite bancare acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome -, dupã caz;
- din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, în funcţie de subordonarea instituţiilor publice respective, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta aflate în administrarea acestora; instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare vor asigura acoperirea cheltuielilor din venituri proprii;
- din bugetele locale, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale.
ART. 48
Potrivit art. 6 lit. a) liniuta a treia din ordonanta, astfel cum a fost modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , proprietarii persoane fizice, precum şi agenţii economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome - pot solicita finanţarea prin credite bancare a cheltuielilor pentru executarea lucrãrilor de intervenţie la spaţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietate, în urmãtoarele condiţii:
- construcţia existenta cu destinaţia de locuinta, care face obiectul acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, este amplasata în una dintre localitãţile definite la art. 3 alin. (1) din prezentele norme metodologice şi este incadrata, prin raprotul de expertiza tehnica, în clasele I şi II de risc seismic;
- proprietarul domiciliazã în apartamentul sau în locuinta individualã pentru care solicita credit bancar.
ART. 49
(1) Casa de Economii şi Consemnaţiuni poate acorda credite bancare, cu respectarea prevederilor art. 6 lit. a) liniuta a treia din ordonanta, astfel cum a fost modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , şi ale normelor interne de creditare, cu o durata de rambursare de pana la 20 de ani şi cu o dobanda egala cu dobanda la depunerile pe termen de un an, acordatã de Casa de Economii şi Consemnaţiuni populaţiei, la care se adauga o marja de 5 puncte procentuale, dobanda care se suporta astfel:
. 5% de cãtre beneficiarul creditului;
. diferenţa pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv marja de 5 puncte procentuale, din transferuri de la bugetul de stat.
(2) La aprobarea creditelor Casa de Economii şi Consemnaţiuni va avea în vedere sursele de finanţare, valoarea din devizul de cheltuieli ce revine fiecãrui proprietar, persoana fizica sau juridicã, proporţional cu cota-parte din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale, verificand situaţia financiarã şi posibilitãţile proprietarilor persoane fizice de rambursare a creditelor şi de plata a dobânzilor aferente, bonitatea şi solvabilitatea proprietarilor persoane juridice, precum şi îndeplinirea tuturor condiţiilor prevãzute în normele interne de creditare, astfel încât sa se asigure utilizarea cu eficienta a resurselor financiare şi achitarea la scadenta a ratelor din credit şi a dobânzilor aferente.
(3) Creditele bancare se aproba de cãtre Casa de Economii şi Consemnaţiuni, în limita transferurilor, aprobate anual, de la bugetul de stat în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului pentru suportarea diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, pentru creditele acordate în anii precedenti şi pentru cele care urmeazã a fi acordate în anul respectiv.
(4) Casa de Economii şi Consemnaţiuni va stabili instrucţiuni corespunzãtoare privind calculul, evidenta şi raportarea dobânzii subvenţionate la creditele acordate, rãspunzând pentru corecta determinare a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, care se suporta din transferuri de la bugetul de stat.
(5) Pana la rambursarea integrala a creditului se instituie ipoteca asupra locuinţei; în cazul vânzãrii locuinţei, din preţul convenit se asigura rambursarea integrala a creditului, inclusiv a dobânzilor aferente conform evidentei bancare de la data vânzãrii locuinţei; radierea ipotecii se face numai cu dovada achitãrii integrale a creditului bancar acordat şi a dobânzilor aferente.
ART. 50
(1) Proprietarii persoane fizice, respectiv agenţii economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome -, care solicita credite bancare în condiţiile art. 6 lit. a) din ordonanta pentru finanţarea cheltuielilor de natura investiţiilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie, vor depune o cerere la consiliul local în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.
(2) Cererea (anexa nr. 6) va fi însoţitã de urmãtoarele documente, în copie:
- sinteza raportului de expertiza tehnica (anexa nr. 1);
- certificatul de urbanism eliberat pentru lucrãri de consolidare potrivit prevederilor <>Legii nr. 50/1991 , republicatã;
- tabelul (anexa nr. 7) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care solicita credite bancare pentru execuţia lucrãrilor de intervenţie în condiţiile art. 6 lit. a) din ordonanta;
- actele de proprietate şi actele de identitate.
ART. 51
(1) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile locale:
- verifica şi centralizeazã cererile primite;
- stabilesc pe localitãţi, la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, prioritãţile din punct de vedere tehnic, cu respectarea art. 16 din prezentele norme metodologice;
- întocmesc şi prezintã spre avizare, din punct de vedere tehnic, inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului lista (anexa nr. 8) cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta ce constituie prioritati anuale pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, pentru creditele bancare solicitate privind executarea lucrãrilor de intervenţie.
(2) Pana la data de 15 mai a anului în curs pentru anul urmãtor consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu avizul din punct de vedere tehnic al inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, transmit Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale, pentru creditele bancare solicitate.
ART. 52
(1) Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului examineazã şi centralizeazã listele de prioritati transmise de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi, cu avizul Comisiei tehnice pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, prezintã Ministerului Finanţelor, pana la data de 1 iunie a anului în curs pentru anul urmãtor, propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, pentru creditele solicitate şi pentru creditele angajate în perioadele anterioare.
(2) Pentru creditele angajate în perioadele anterioare, care au fost utilizate în aceste perioade sau care urmeazã a fi utilizate în anul pentru care se face fundamentarea, Casa de Economii şi Consemnaţiuni va prezenta, la solicitarea Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, fondurile necesare (anexa nr. 9) din transferuri de la bugetul de stat pentru suportarea diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
ART. 53
(1) În limita alocaţiilor aprobate anual prin legea bugetului de stat la capitolul "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe", Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în baza fundamentarilor primite, stabileşte şi transmite consiliilor judeţene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi Casei de Economii şi Consemnaţiuni plafoanele aprobate pentru suportarea diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, pentru creditele angajate în perioadele anterioare şi pentru creditele solicitate privind executarea lucrãrilor de intervenţie.
(2) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în limita nivelului aprobat şi în ordinea de prioritati stabilitã din punct de vedere tehnic:
- comunica proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, precum şi consiliilor locale în a cãror raza teritorialã sunt situate construcţiile respective cu destinaţia de locuinta asigurarea fondurilor din transferuri de la bugetul de stat pentru suportarea diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, la creditele bancare pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de consolidare (anexa nr. 11);
- organizeazã, împreunã cu consiliile locale şi cu reprezentanţii proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, contractarea executãrii lucrãrilor de consolidare, cu respectarea art. 11 din ordonanta.
(3) În vederea urmãririi încadrãrii în nivelurile aprobate, Casa de Economii şi Consemnaţiuni transmite sucursalelor sale judeţene şi ale municipiului Bucureşti nivelul aprobat al transferurilor de la bugetul de stat pentru suportarea diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, pentru creditele angajate în perioadele anterioare şi pentru creditele solicitate.
ART. 54
(1) Pentru analiza aprobãrii creditelor bancare în vederea finanţãrii cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de consolidare, proprietarii persoane fizice şi, dupã caz, agenţii economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome - se vor prezenta la sucursala judeteana a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, respectiv la sucursala de sector a municipiului Bucureşti, în a carei raza teritorialã este situata construcţia existenta cu destinaţia de locuinta, cu urmãtoarele documente:
- comunicarea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (anexa nr. 11);
- cererile pentru aprobarea creditelor bancare (formular C.E.C.);
- tabelul (anexa nr. 7) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale, la creditele bancare, pentru executarea lucrãrilor de consolidare în condiţiile art. 6 lit. a) din ordonanta;
- actele de proprietate şi actele de identitate ale proprietarilor persoane fizice (copii legalizate), din care sa rezulte domiciliile acestora în imobilul cu destinaţia de locuinta pentru care se solicita finanţarea prin credite bancare a executãrii lucrãrilor de consolidare, însoţite de adeverintele din care sa rezulte veniturile nete realizate de proprietari şi de girantii persoane fizice (formular C.E.C.);
- actele de deţinere a spaţiilor cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau, dupã caz, în administrarea agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome, însoţite de urmãtoarele documente:
. bilanţurile contabile încheiate pe ultimii 3 ani;
. bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs;
. balanţa de verificare a ultimei luni încheiate;
. fluxul de numerar pe intreaga perioada solicitatã de acordare a creditului;
- sinteza raportului de expertiza tehnica (anexa nr. 1);
- devizul general privind cheltuielile de natura investiţiilor pentru lucrãrile de consolidare;
- autorizaţia de construire, eliberata pentru executarea lucrãrilor de consolidare, potrivit prevederilor <>Legii nr. 50/1991 , republicatã.
(2) În funcţie de situaţia concretã existenta, Casa de Economii şi Consemnaţiuni poate solicita proprietarilor şi alte documente, în mãsura în care sunt considerate necesare pentru analiza încadrãrii în condiţiile de acordare a creditelor.
ART. 55
Casa de Economii şi Consemnaţiuni înregistreazã şi analizeazã cererile de credite bancare şi, pentru situaţiile în care se îndeplinesc condiţiile de aprobare potrivit prevederilor legale şi normelor interne de creditare, elibereazã certificatul de solvabilitate, stabilind limita maxima a creditului ce poate fi aprobat, solicitând proprietarilor, în completare, urmãtoarele documente:
- contractul pentru executarea lucrãrilor de consolidare, încheiat cu o persoana juridicã autorizata, desemnatã printr-o procedura de achiziţie publica potrivit art. 11 din ordonanta, şi vizat de consiliul judeţean, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi de consiliul local în raza cãruia se afla construcţia cu destinaţia de locuinta;
- centralizatorul obiectelor (devizul-oferta centralizator al obiectivului), centralizatorul categoriilor de lucrãri (devizul-oferta centralizator al obiectelor) şi listele cu cantitãţi de lucrãri (devizele-oferta pe categorii de lucrãri), elaborate cu respectarea Normelor metodologice aprobate prin Ordinul comun al ministrului finanţelor şi al ministrului lucrãrilor publice si amenajãrii teritoriului nr. 784/34/N/1998, cu modificãrile ulterioare;
- graficul de executare a lucrãrilor de consolidare;
- convenţia civilã de prestãri de servicii, încheiatã cu un diriginte de specialitate autorizat de inspecţia judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului;
- extrase de carte funciarã şi documentele privind instituirea ipotecii asupra locuinţei, respectiv asupra apartamentelor din imobil;
- poliţele de asigurare pe toatã perioada de creditare a locuinţei sau a apartamentelor din imobil, dupã caz; în situaţiile în care societãţile de asigurãri încheie poliţe numai pe o perioada limitatã, este necesarã reînnoirea poliţei înainte de expirarea celei vechi; toate drepturile cu titlu de despãgubire rezultate din poliţele de asigurare încheiate vor fi cesionate în favoarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
ART. 56
(1) Decontarea lucrãrilor de consolidare se face de cãtre Casa de Economii şi Consemnaţiuni pe baza situaţiilor de lucrãri lunare privind stadiile fizice realizate, cu încadrarea în devizul de cheltuieli anexat la contractul pentru executarea lucrãrilor de consolidare.
(2) Situaţiile de lucrãri lunare se întocmesc de constructor şi se semneazã, în ordine, de:
- constructor, în calitate de persoana juridicã autorizata, care are responsabili tehnici cu execuţia, atestaţi pe domenii potrivit <>Legii nr. 10/1995 şi regulamentului aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 ;
- dirigintele de şantier autorizat, potrivit obligaţiilor şi raspunderilor nominalizate în procedura privind autorizarea dirigintilor de şantier, aprobatã prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 31/N/1995 ;
- proprietarii/asociaţia de proprietari, în calitate de beneficiar al lucrãrilor de consolidare;
- consiliul judeţean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de ordonator de credite şi investitor pentru cheltuielile finanţate din transferuri de la bugetul de stat şi bugetul local;
- inspecţia judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, potrivit obligaţiilor şi responsabilitãţilor nominalizate în <>Legea nr. 10/1995 şi în regulamentul acesteia de organizare şi funcţionare, cuprins în anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 507/1997 .
ART. 57
(1) Pentru creditele bancare acordate Casa de Economii şi Consemnaţiuni întocmeşte lunar decontul justificativ (anexa nr. 13) şi îl transmite Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în vederea plãţii, din transferuri de la bugetul de stat, a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
(2) Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului:
- examineazã deconturile justificative şi solicita Ministerului Finanţelor deschiderea de credite bugetare în baza fundamentarii (anexa nr. 35) şi cu încadrarea în limita nivelului aprobat din transferuri de la bugetul de stat;
- vireazã sumele aprobate, cu ordine de plata tip trezorerie, în contul special deschis la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, în limita plafoanelor stabilite pentru suportarea diferenţei de dobânzi la creditele bancare acordate pentru consolidarea construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.
ART. 58
Modul de derulare a finanţãrii cheltuielilor, prin credite bancare, privind executarea lucrãrilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta se va stabili prin convenţie încheiatã între Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, Departamentul pentru Administraţie Publica Localã şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni, cu avizul Ministerului Finanţelor.

Secţiunea 3
Finanţarea cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic

ART. 59
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie pentru spaţiile cu destinaţia de locuinta ale construcţiilor existente, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea persoanelor juridice, se asigura din transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinaţie, în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 60
Finanţarea cheltuielilor din transferuri de la bugetul de stat, în condiţiile art. 7 din ordonanta, pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie la spaţiile cu destinaţia de locuinta ale construcţiilor încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiza tehnica şi, dupã caz, prin nota tehnica justificativã, implica existenta declaraţiilor pe propria rãspundere ale majoritãţii proprietarilor privind continuarea executãrii lucrãrilor de intervenţie.
ART. 61
(1) În acest scop proprietarii/asociaţia de proprietari care solicita finanţarea cheltuielilor, din transferuri de la bugetul de stat, pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie vor depune o cerere la consiliul local în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.
(2) Cererea (anexa nr. 16) va fi însoţitã de urmãtoarele documente, în copie:
- sinteza raportului de expertiza tehnica (anexa nr. 1) şi, dupã caz, nota tehnica justificativã din care sa rezulte încadrarea construcţiei cu destinaţia de locuinta în clasa I de risc seismic;
- certificatul de urbanism pentru întocmirea documentaţiei privind autorizarea executãrii lucrãrilor de consolidare, emis de unitatea administrativ-teritorialã competenta, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, şi ale <>Ordinului ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 91/1991 pentru aprobarea formularelor, a procedurii de autorizare şi a conţinutului documentaţiilor prevãzute de <>Legea nr. 50/1991 ;
- Hotãrârea proprietarilor/asociaţiei de proprietari (anexa nr. 15) privind aprobarea deciziei de intervenţie fundamentate în raportul de expertiza tehnica;
- tabelul (anexa nr. 17) cuprinzând proprietarii spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de prevederile art. 7 din ordonanta, şi actele de proprietate ale acestora, din care sa reiasã spaţiile cu destinaţia de locuinta în proprietatea individualã şi cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale;
- declaraţiile majoritãţii proprietarilor (anexa nr. 18), pe propria rãspundere, privind continuarea executãrii lucrãrilor de consolidare.
ART. 62
(1) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile locale:
- verifica şi centralizeazã cererile primite;
- stabilesc pe localitãţi, la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, prioritãţile din punct de vedere tehnic, cu respectarea prevederilor art. 16 din prezentele norme metodologice;
- întocmesc şi prezintã spre avizare, din punct de vedere tehnic, inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului lista (anexa nr. 19) cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, care constituie prioritati anuale pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie.
(2) Pana la data de 15 mai a anului în curs pentru anul urmãtor consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu avizul din punct de vedere tehnic al inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, transmit Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului listele de prioritati pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea proiectãrii lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.
ART. 63
Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului examineazã şi centralizeazã listele de prioritati transmise de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi, cu avizul Comisiei tehnice pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, prezintã Ministerului Finanţelor, pana la data de 1 iunie a anului curent pentru anul urmãtor, propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea proiectãrii lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.
ART. 64
(1) În limita transferurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat la capitolul "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe", Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în baza fundamentarilor primite, stabileşte şi transmite consiliilor judeţene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, plafoanele aprobate pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.
(2) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în limita nivelului aprobat şi în ordinea de prioritati stabilitã din punct de vedere tehnic:
- comunica proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, precum şi consiliilor locale în a cãror raza teritorialã sunt situate construcţiile respective cu destinaţia de locuinta asigurarea fondurilor, din transferuri de la bugetul de stat, pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic (anexa nr. 20);
- organizeazã, împreunã cu consiliile locale şi reprezentanţii proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, contractarea proiectãrii lucrãrilor de intervenţie (inclusiv verificarea documentaţiei tehnice pe fazele de proiectare), cu respectarea art. 11 din ordonanta.
ART. 65
Contractul privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, şi sinteza studiului de fezabilitate vor respecta conţinutul-cadru prevãzut în anexele nr. 30 şi 31 la prezentele norme metodologice.
ART. 66
(1) La termenele stabilite prin contracte proiectantii depun la consiliile judeţene, respectiv la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, studiile de fezabilitate cuprinzând piese scrise şi desenate şi sintezele acestora, stampilate şi semnate de expertul tehnic atestat care şi-a insusit soluţia de intervenţie fundamentatã în raportul de expertiza tehnica, precum şi acordul proprietarilor/asociaţiei de proprietari, în calitate de beneficiar, şi al consiliului judeţean, respectiv al Consiliului General Municipiului Bucureşti, care şi-a insusit studiul de fezabilitate.
(2) În baza avizelor de principiu nominalizate în certificatul de urbanism şi a avizului Comisiei tehnice pentru reducerea riscului seismic din cadrul Consiliului tehnic superior al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în calitate de ordonator principal de credite, precum şi a acordului coproprietarilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de investitor, împreunã cu proprietarii/asociaţia de proprietari, în calitate de beneficiar, aproba studiul de fezabilitate şi continuarea proiectãrii lucrãrilor de intervenţie.
ART. 67
Potrivit prevederilor art. 7 din ordonanta, pentru plata din transferuri de la bugetul de stat a contravalorii proiectãrii lucrãrilor de intervenţie pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic:
1. Proiectantii autorizaţi depun la consiliile judeţene, respectiv la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în doua exemplare, documentaţiile complete de proiectare, cuprinzând piesele scrise şi desenate nominalizate în conţinutul-cadru al proiectelor pe fazele de proiectare a investiţiilor:
- vizate de expertul tehnic atestat privind soluţia de intervenţie;
- verificate de verificatorii tehnici atestaţi pentru cerinţele de calitate potrivit <>Legii nr. 10/1995 ;
- însuşite de proprietari/asociaţia de proprietari, în calitate de beneficiar, şi de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de investitor, împreunã cu toate avizele favorabile nominalizate în certificatul de urbanism.
2. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, verifica documentaţiile primite, întocmesc deconturile justificative (anexa nr. 21) în doua exemplare, acorda viza de control financiar preventiv şi, cu aprobarea preşedintelui consiliului judeţean, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti, transmit deconturile justificative Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, împreunã cu câte un exemplar din documentaţia de proiectare aprobatã pentru execuţia lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic şi nominalizate în deconturile justificative.
3. Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului:
- examineazã deconturile justificative şi solicita Ministerului Finanţelor deschiderea de credite bugetare în baza fundamentarii (anexa nr. 33) şi cu încadrarea în limita nivelului aprobat din transferuri de la bugetul de stat;
- vireazã sumele aprobate, cu ordine de plata tip trezorerie, în bugetele consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la venituri cu destinaţie specialã, în limita plafoanelor stabilite pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic.
4. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la primirea sumelor în cont, în termen de 3 zile lucrãtoare, vor efectua plãţile în conturile proiectanţilor nominalizaţi în deconturile justificative aprobate.
5. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, rãspund în condiţiile legii de utilizarea sumelor primite pentru finanţarea cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic.

Secţiunea 4
Finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic

ART. 68
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, se asigura astfel:
- în limita transferurilor de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinaţie, în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, pentru proprietarii, persoane fizice, ai construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, şi care, la data aprobãrii deciziei de intervenţie, realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie;
- din surse proprii, credite bancare şi din despãgubiri acordate de societãţile de asigurare, pentru proprietarii, persoane fizice, care nu se încadreazã în prevederile menţionate la liniuta anterioarã, în funcţie de situaţia materialã a proprietarilor, de starea tehnica şi de valoarea de patrimoniu a construcţiilor cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea acestora, precum şi pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome;
- din bugetele locale pentru locuintele aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale;
- din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, în funcţie de subordonarea instituţiilor publice, pentru construcţiile cu destinaţia de locuinta, aflate în administrarea acestora; instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare vor asigura acoperirea cheltuielilor din venituri proprii.
ART. 69
Potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din ordonanta, proprietarii persoane fizice pot solicita finanţarea cheltuielilor, din transferuri de la bugetul de stat, pentru executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţia cu destinaţia de locuinta, aflatã în proprietatea lor, în urmãtoarele condiţii:
- construcţia cu destinaţia de locuinta ce face obiectul acţiunilor pentru reducerea riscului seismic este incadrata, prin raportul de expertiza tehnica sau, dupã caz, prin nota tehnica justificativã, în clasa I de risc seismic;
- proprietarii/asociaţia de proprietari deţin/deţine documentaţia de proiectare, elaborata cu respectarea prevederilor legale, şi autorizaţia de construire pentru executarea lucrãrilor de consolidare, potrivit prevederilor <>Legii nr. 50/1991 , republicatã;
- la data aprobãrii deciziei de intervenţie proprietarii persoane fizice domiciliazã în imobilul pentru care a fost emisã autorizaţia de construire pentru executarea lucrãrilor de consolidare şi realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.
ART. 70
În sensul prevederilor art. 8 alin. (1) din ordonanta:
1. Data aprobãrii deciziei de intervenţie, luatã în considerare pentru stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, este luna în care a fost emisã autorizaţia de construire pentru executarea lucrãrilor de consolidare la construcţia cu destinaţia de locuinta, aflatã în proprietate.
2. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se ia în calcul venitul net total al familiei, raportat la numãrul total al membrilor de familie declarat; venitul net total realizat de familie se compune din totalul veniturilor nete lunare individuale, realizate de membrii familiei la data aprobãrii deciziei de intervenţie, şi din veniturile nete lunare familiale, realizate de familie în anul precedent.
3. Prin familie, în sensul <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, se înţelege soţul, sotia, copiii şi pãrinţii soţilor care locuiesc şi gospodãresc împreunã.
În cazul familiei sau al persoanei singure care solicita finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie şi care convietuieste în aceeaşi gospodãrie cu alte familii sau persoane, contribuind împreunã la realizarea unor bunuri şi venituri sau la consumul acestora, se iau în calcul veniturile totale nete realizate şi numãrul persoanelor din gospodãria respectiva.
ART. 71
(1) Proprietarii, persoane fizice, care solicita finanţarea cheltuielilor, din transferuri de la bugetul de stat, pentru executarea lucrãrilor de intervenţie în condiţiile art. 8 alin. (1) din ordonanta, vor depune o cerere (anexa nr. 22) la consiliul local în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.
(2) Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele documente, în copie:
- sinteza raportului de expertiza tehnica (anexa nr. 1) şi, dupã caz, nota tehnica justificativã prin care se încadreazã construcţia cu destinaţia de locuinta în clasa I de risc seismic;
- autorizaţia de construire pentru executarea lucrãrilor de consolidare, emisã potrivit prevederilor <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, şi ale <>Ordinului ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 91/1991 pentru aprobarea formularelor, a procedurii de autorizare şi a conţinutului documentaţiilor prevãzute de <>Legea nr. 50/1991 ;
- tabelul (anexa nr. 23) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de prevederile art. 8 alin. (1) din ordonanta;
- declaraţiile (anexa nr. 24) pe propria rãspundere ale proprietarilor, persoane fizice, care la data aprobãrii deciziei de intervenţie realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie;
- devizul general şi devizele pe categorii de lucrãri din documentaţia de proiectare aprobatã.
ART. 72
(1) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreunã cu consiliile locale:
- verifica şi centralizeazã cererile primite;
- stabilesc pe localitãţi, la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, prioritãţile din punct de vedere tehnic, cu respectarea prevederilor art. 16 din prezentele norme metodologice;
- întocmesc şi prezintã spre avizare, din punct de vedere tehnic, inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului lista (anexa nr. 25) cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, care constituie prioritati anuale pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru executarea lucrãrilor de intervenţie.
(2) Pana la data de 15 mai a anului în curs pentru anul urmãtor consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu avizul tehnic al inspectiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, transmit Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului listele de prioritati pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.
ART. 73
Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului examineazã şi centralizeazã listele de prioritati transmise de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi, cu avizul Comisiei tehnice pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, prezintã Ministerului Finanţelor, pana la data de 1 iunie a anului în curs pentru anul urmãtor, propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a cheltuielilor privind finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a executãrii lucrãrilor de consolidare la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.
ART. 74
(1) În limita alocaţiilor aprobate anual prin legea bugetului de stat la capitolul "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe", Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în baza fundamentarilor primite, stabileşte şi transmite consiliilor judeţene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, plafoanele aprobate pentru executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.
(2) Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în limita nivelului aprobat şi în ordinea de prioritati stabilitã din punct de vedere tehnic:
- comunica proprietarilor persoane fizice şi consiliilor locale în a cãror raza teritorialã sunt situate construcţiile respective cu destinaţia de locuinta asigurarea fondurilor, din transferuri de la bugetul de stat, pentru executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic (anexa nr. 26);
- organizeazã, împreunã cu consiliile locale şi cu reprezentanţii proprietarilor/asociaţiilor de proprietari, contractarea executãrii lucrãrilor de intervenţie, cu respectarea art. 11 din ordonanta.
ART. 75
Proprietarii, persoane fizice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta, care domiciliazã în imobilul încadrat în clasa I de risc seismic şi care, la data aprobãrii deciziei de intervenţie, realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, beneficiazã, în condiţiile art. 8 alin. (1) din ordonanta, de finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie:
- pe intreaga durata de execuţie a lucrãrilor, cu condiţia începerii acestora în termenul de valabilitate înscris în autorizaţia de construire pentru lucrãri de consolidare;
- proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale, pentru toate cheltuielile nominalizate în devizul general şi în devizele pe categorii de lucrãri aprobate.
ART. 76
Potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din ordonanta, pentru plata din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie, aferente proprietarilor, persoane fizice, prevãzuţi la art. 75 din prezentele norme metodologice:
1. Constructorii autorizaţi depun la consiliile judeţene, respectiv la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, situaţii lunare de lucrãri privind stadiile fizice realizate, semnate, în ordine, de:
- constructor, în calitate de persoana juridicã autorizata, care are responsabili tehnici cu execuţia, atestaţi pe domenii potrivit <>Legii nr. 10/1995 şi regulamentului aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 ;
- diriginte de şantier autorizat, potrivit obligaţiilor şi raspunderilor nominalizate în procedura privind autorizarea dirigintilor de şantier, aprobatã prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 31/N/1995 ;
- proprietari/asociaţia de proprietari, în calitate de beneficiar al lucrãrilor de consolidare;
- consiliul judeţean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de ordonator de credite şi investitor pentru cheltuielile finanţate din transferuri de la bugetul de stat şi de la bugetul local;
- inspecţia judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, potrivit obligaţiilor şi responsabilitãţilor nominalizate în <>Legea nr. 10/1995 .
2. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, verifica documentaţiile primite, întocmesc deconturile justificative (anexa nr. 27) în doua exemplare, acorda viza de control financiar preventiv şi, cu aprobarea preşedintelui consiliului judeţean, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti, transmit deconturile justificative Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
3. Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului:
- examineazã deconturile justificative şi solicita Ministerului Finanţelor deschiderea de credite bugetare în baza fundamentarii (anexa nr. 34) şi cu încadrarea în limita nivelului aprobat din transferuri de la bugetul de stat;
- vireazã sumele aprobate, cu ordine de plata tip trezorerie, în bugetele consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la venituri cu destinaţie specialã, în limita plafoanelor stabilite pentru executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic.
4. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la primirea sumelor în cont, în termen de 3 zile lucrãtoare, vor efectua plãţile în conturile constructorilor nominalizaţi în deconturile justificative aprobate.
5. Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, rãspund în condiţiile legii de utilizarea sumelor primite pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate în clasa I de risc seismic.

CAP. 4
Finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în administrarea instituţiilor publice

ART. 77
Instituţiile publice, în înţelesul ordonanţei, sunt cele astfel definite la <>art. 1 alin. (6) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice.
ART. 78
(1) Potrivit prevederilor art. 5 lit. b) din ordonanta, fondurile necesare instituţiilor publice pentru finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în administrarea acestora se cuprind în programele de investiţii ale ordonatorilor principali de credite, la poziţia globalã "Alte cheltuieli de investiţii", şi se asigura, potrivit legii, din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, în funcţie de subordonarea acestora, cu excepţia construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale, pentru care se aplica prevederile art. 5 lit. a) din ordonanta.
(2) Potrivit prevederilor art. 6 lit. b) din ordonanta, fondurile necesare instituţiilor publice pentru finanţarea cheltuielilor privind proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în administrarea acestora se cuprind în programele de investiţii ale ordonatorilor principali de credite, la poziţia globalã "Alte cheltuieli de investiţii", şi se asigura, potrivit legii, din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, în funcţie de subordonarea acestora, inclusiv pentru construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit prevederilor art. 6 lit. a) ultima liniuta din ordonanta.
ART. 79
Instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare vor asigura acoperirea cheltuielilor din venituri proprii pentru acţiunile privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în administrarea acestora.

CAP. 5
Finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici

ART. 80
(1) Potrivit prevederilor art. 5 lit. c) din ordonanta, agenţii economici asigura din fondurile proprii finanţarea cheltuielilor pentru expertizarea tehnica privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în proprietatea sau în administrarea acestora, cu excepţia construcţiilor cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome - dupã caz, pentru care se aplica prevederile art. 5 lit. a) din ordonanta.
(2) Potrivit prevederilor art. 6 lit. c) din ordonanta, agenţii economici asigura din fondurile de dezvoltare proprii finanţarea cheltuielilor pentru proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în proprietatea sau în administrarea acestora, cu excepţia construcţiilor cu destinaţia de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome - dupã caz, pentru care se aplica prevederile art. 6 lit. a) din ordonanta.

CAP. 6
Contractarea expertizarii tehnice, a proiectãrii şi executãrii lucrãrilor de intervenţie, finanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

ART. 81
Contractarea expertizarii tehnice, a proiectãrii şi executãrii lucrãrilor de intervenţie, finanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente se face cu respectarea prevederilor <>art. 11 din ordonanta, respectiv prin aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi a actelor normative emise în aplicarea acesteia.
ART. 82
Pentru cuantumurile valorice de la care este obligatorie organizarea unei proceduri de licitaţie persoana juridicã achizitoare va respecta urmãtoarele acte normative:
- Regulamentul privind organizarea licitaţiilor pentru achiziţiile publice de bunuri şi de servicii, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 63/1994 , republicat, cu modificãrile ulterioare, pentru contractarea elaborãrii rapoartelor de expertiza tehnica şi a proiectelor de intervenţie (consolidare) privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente;
- Regulamentul privind procedurile de organizare a licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea investiţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 592/1993 , republicat, cu modificãrile ulterioare, şi Normele metodologice privind conţinutul-cadru de organizare a licitaţiilor, prezentarea ofertelor, adjudecarea, contractarea şi decontarea execuţiei lucrãrilor, aprobate prin Ordinul comun al ministrului finanţelor şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 784-34/N/1998, cu modificãrile ulterioare.
ART. 83
Persoana juridicã achizitoare se poate angaja într-o procedura de achiziţie prin cerere de oferte de preţ, cu anunţ publicitar, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, pentru achiziţionarea de servicii sau investiţii (expertizarea tehnica, proiectarea sau executarea lucrãrilor de intervenţie), cu condiţia ca valoarea fiecãrei categorii de contracte de achiziţie sa fie mai mica decât cuantumul prevãzut în regulamentele de achiziţie pentru organizarea unei licitaţii.

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 84
Obligaţiile şi rãspunderile proprietarilor construcţiilor, ale administratorilor şi utilizatorilor construcţiilor, investitorilor, proiectanţilor, executantilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia, experţilor tehnici atestaţi, precum şi ale celorlalţi factori care participa la conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea construcţiilor, care deriva din aplicarea ordonanţei, se completeazã cu obligaţiile şi rãspunderile nominalizate în <>Legea nr. 10/1995 .
ART. 85
În desfãşurarea acţiunilor pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente Inspecţia de stat în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, precum şi inspectiile judeţene şi a municipiului Bucureşti subordonate acesteia rãspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitarã a prevederilor legale în domeniul calitãţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calitãţii în construcţii, precum şi de constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor, prevãzute de <>Legea nr. 10/1995 , şi, dupã caz, de oprirea lucrãrilor realizate necorespunzãtor.
ART. 86
În aplicarea prezentelor norme metodologice Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, Departamentul pentru Administraţie Publica Localã şi Ministerul Finanţelor pot emite precizãri.
ART. 87
Anexele nr. 1-35 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
───────────
la normele metodologice
──────────────────────

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
nr. de înregistrare ........ din ..........

SINTEZA
raportului de expertiza tehnica





┌───────────────────────────────┐
│ │
│ Vedere generalã a imobilului │
│ (foto color 6 x 9 cm) │
│ │
│ │
└───────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Obiectiv: expertizarea tehnica a construcţiei cu destinaţia de │
│ locuinta din localitatea ......., str. ....... nr. ..., bl. ..., │
│ sectorul ......... │
│ Temei legal: <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri │
│ pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor │
│ Reglementarea tehnica: Normativul pentru proiectarea antiseismica │
│ a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi │
│ industriale - indicativ P100-92, denumit în continuare │
│ Normativul P100-92, având cap. 11 şi 12 republicate în Buletinul │
│ Construcţiilor nr. 11/1996 │
│ Expert (persoana juridicã autorizata) .......................... │
│ Expert tehnic atestat pentru cerinta de calitate A1 (rezistenta şi │
│ stabilitate) ........................ │
│ Nr./data contractului .........., termenul de predare la consiliul │
│ judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti ............... │
│ Valoarea contractului pentru elaborarea raportului de expertiza │
│ tehnica (inclusiv T.V.A.) .............. lei, din care: │
│ . corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta*1) (inclusiv │
│ T.V.A.) .......... lei (determinata proporţional cu cota-parte │
│ indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor respective) │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ PARTEA I: DATE GENERALE CU PRIVIRE LA CONSTRUCŢIA EXISTENTA │
├─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┤
│ Anul construirii ....... │Categoria de importanta a │
│ Nr. niveluri (S+P+nE+M) ......... │construcţiei(conform anexei │
│ Nr. apartamente ........ │nr. 3 la Hotãrârea │
│ Înãlţimea curenta (S/P/E) .../.../... │Guvernului nr.766/1997) ....│
│ Suprafata construitã .... mp │Clasa de importanta a │
│ Suprafata construitã desfasurata ...... mp ,│construcţiei (conform │
│ din care: │Normativului P100-92, │
│ . aferentã spaţiilor cu destinaţia de │tabelul 5.1) .......... │
│ locuinta 1) ......... mp │Avarii constatate: │
│ Numãr de tronsoane cu structura iden- │- la elementele │
│ tica .................................. │structurale .......... │
│ Sistemul structural (conform Normativului │- la elementele │
│ P100-92, cap. 11) ....... │nestructurale ........ │
│ Parametrii de calcul (conform Normativului │Metode de investigare │
│ P100-92, tabelul A.1): │folosite (conform │
│ . coeficientul seismic: Ks = ...... │Normativului P100-92, │
│ . perioada de colt: Tc = ...... │cap. 11 - minimum E1 şi │
│ Gradul seismic (MSK) (conform Normativului │E2a) .................. │
│ P100-92, tabelul A.2) │Încercãri nedistructive │
│ Coeficientul seismic global: │efectuate (conform │
│ CI = ......; Ct = ...... │Normativului │
│ │P100-92, cap. 11.5) .... │
│ │Natura terenului │
│ │de fundare ............. │
│ │Gradul nominal de │
│ │asigurare la acţiuni │
│ │seismice, existent pe │
│ │cele doua direcţii │
│ │principale ale clãdirii │
│ │neconsolidate: │
│ │RI = ..........; │
│ │Rt = .......... │
│ │Valoarea recomandatã │
│ │pentru gradul minimal de │
│ │asigurare la acţiuni │
│ │seismice corespunzãtor │
│ │clasei de importanta a │
│ │clãdirii (conform │
│ │Normativului │
│ │P100-92, tabelul 12.1): │
│ │Rmin = ........ │
│ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┘





───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ PARTEA A II-A: DATE REZULTATE DIN RAPORTUL DE EXPERTIZA TEHNICA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Clasa de risc seismic în care este incadrata construcţia expertizata │
│ tehnic (conform Normativului P100-92, cap. 11.6) │
│ Clasa Rs ................... │
│ Mãsuri de intervenţie propuse de cãtre expertul tehnic atestat pentru │
│ fundamentarea deciziei de intervenţie (conform Normativului P100-92, │
│ cap. 12 - minimum doua soluţii de intervenţie, din care una minimala): │
│ Soluţia 1 de intervenţie (consolidare): │
│ . descrierea soluţiei ............................................ │
│ . estimarea valorilor (conform devizului general) ................ │
│ milioane lei (în preţuri la data de ............................... ) │
│ . gradul de asigurare a construcţiei dupã consolidare: RI(1) = ...; │
│ Rt(1) = ................ │
│ Soluţia 2 de intervenţie: │
│ . descrierea soluţiei ........................................... │
│ . estimarea valorilor (conform devizului general) ............... │
│ milioane lei (în preţuri la data de ............... ) │
│ . gradul de asigurare a construcţiei dupã consolidare: RI(2) = ....; │
│ Rt(2) = ................ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ PARTEA A III-A: LISTA DE SEMNĂTURI │
├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│ Expert ................... │ Expert tehnic atestat ........... │
│ (persoana juridicã autorizata) │ (numele, ştampila şi semnatura) │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Confirmãm primirea şi însuşirea raportului de expertiza tehnica. │
│ │
│ Beneficiar: │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┤
│ Pentru spaţiile │ Pentru spaţii │
│ cu destinaţia de locuinta: │ cu alta destinaţie: │
├─────────────┬─────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ Proprietar/ │ Societatea Comercialã/ │ Societatea Comercialã/ │
│ Asociaţia de│ Regia Autonomã ....... │ Regia Autonomã ........... │
│ proprietari │ ...................... │ .......................... │
│ ............│ Director, │ Director, │
│ (numele şi │ │ │
│ semnatura) │ ...................... │ .......................... │
│ │ │ │
│ L.S. │ L.S. │ L.S. │
│ │ │ │
└─────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Vizat: │
├──────────────────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────┤
│ │ │ │
│ Instituţia Numele │ Funcţia │ Semnatura şi│
│ şi prenumele │ │ ştampila │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────┤
│ Inspecţia în construcţii, lucrãri publice, │ │ │
│ urbanism şi amenajarea teritoriului a │ │ │
│ judeţului ................................... │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │ │
│ Inspectoratul pentru cultura al judeţului .......│ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────┘



ANEXA 2


───────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ...., codul poştal ......
Str. .... nr. ..., bl. ..., sectorul/judeţul ....
codul fiscal .......................
Nr. ......... / ..........

Consiliul Local*1) .........

Domnului primar,

Proprietar/Asociaţia de proprietari din localitatea ............, codul poştal ........, str. ..... nr. ...., bl. ......, sectorul/judeţul ......., codul fiscal ................,

având în vedere prevederile <>art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente,

prin prezenta cerere solicitam includerea construcţiei existente cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã pe lista de prioritati pentru expertizarea tehnica şi asigurarea fondurilor din transferuri de la bugetul de stat necesare pentru finanţarea cheltuielilor pentru expertizare.

În susţinerea cererii anexãm:

- tabelul*2) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de prevederile <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privindexpertizarea tehnica;

- fişa de identificare*3) a construcţiei tip clãdire cu destinaţia de locuinta, care prezintã niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradari sau avarieri în urma unor acţiuni seismice.

Am luat cunostinta de prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi, în funcţie de concluziile fundamentate din raportul de expertiza tehnica, vom continua acţiunile, potrivit legii, pentru proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţia aflatã în proprietate.

Data întocmirii ..........

Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
......................................
(numele, prenumele şi semnatura)

───────────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.
*2) conform anexei nr. 3.
*3) conform anexei nr. 4.


ANEXA 3
─────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ......, codul poştal ............
Str. .... nr. ..., bl. ..., sectorul/judeţul .....
codul fiscal ...............

TABEL
cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind expertizarea tehnica a construcţiei cu destinaţia de locuinta, potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente






A. SPAŢII CU DESTINAŢIA DE LOCUINTA*1)
┌────┬────────┬─────────────┬─────────┬───────────┬─────────────┬──────────────┐
│Nr. │Numãrul │ │Actul de │Suprafata │ Cota-parte │ Semnatura │
│crt.│aparta- │Proprietarul │proprie- │utila în │ indivizã din│proprietarului│
│ │mentului│ │tate*2) │proprietate│ proprietatea│ │
│ │ │ │ │individua- │ comuna*3) │ │
│ │ │ │ │la*3) │ │ │
│ │ │ │ │ - mp - │ - % - │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼────────┼─────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼────────┼─────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼────────┼─────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┴────────┴─────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┤
│ TOTAL: ├─────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┤
└───────────────────────────┴─────────┴───────────┴─────────────┴──────────────┘



Raspundem pentru realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul tabel.

PRECIZARE:

1. În continuarea lit. A din tabel, dupã caz, se înscrie lit. B "Spaţii cu alta destinaţie" (birouri, magazine, depozite, sedii de societãţi comerciale etc.), pentru care finanţarea cheltuielilor privind lucrãrile de intervenţie se face potrivit prevederilor <>art. 5 lit. b) sau c) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , astfel încât cota-parte indivizã din proprietatea comuna (insumata din coloana 5) sa fie egala cu 100,00 puncte procentuale.
2. Se anexeazã, în copie, actele de proprietate pentru spaţiile cu destinaţia de locuinta.


Data întocmirii ..........

Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
.......................................
(numele, prenumele şi semnatura)




───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) Definite potrivit prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, în proprietatea privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) Tipul, emitentul, seria, numãrul şi data emiterii.
*3) conform datelor înscrise în actul de proprietate.


ANEXA 4
────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ...., codul poştal ............
Str. .... nr. ..., bl. ..., sectorul/judeţul .....
codul fiscal .........





FIŞA DE IDENTIFICARE
a construcţiei tip clãdire cu destinaţia de locuinta
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*1)
1. Identificare generalã 1.1. Destinaţia construcţiei: ─────────────────────
*2)
───────────────────────────────────────────────────
1.2. Proprietar/asociaţia de proprietari (deţinãtor)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Localizarea 2.1. Localitatea
construcţiei ───────────────────────────────────────────────────
2.2. Adresa: str. .... nr. ..., bl. ...,
sectorul/judeţul ...., codul poştal ....
───────────────────────────────────────────────────
2.3. Zona seismicã (conform Normativului pentru
proiectarea antiseismica, indicativ P100-92):
Ks = ......; Tc = .....
───────────────────────────────────────────────────
2.4. Dimensiuni generale în plan (m)
─────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────
3. Date privind 3.1. Perioada de conceptie (proiectare)│
conceptia ───────────────────────────────────────┼───────────
de realizare 3.2. Perioada de execuţie │
a construcţiei ───────────────────────────────────────┼───────────
3.3. Conceptia privind proiectarea │
antiseismica (normativul în │
vigoare la data proiectãrii) │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
4. Tipul proiectului 4.1. unicat │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
4.2. tip │
───────────────────────────────────────┼───────────
4.3. refolosibil │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
5. Topografia terenului 5.1. teren plat │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
5.2. teren în panta │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
6. Natura terenului 6.1. normal │
de fundare │
───────────────────────────────────────┼───────────
6.2. macroporic │
───────────────────────────────────────┼───────────
6.3. contractil │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
7. Clasa de importanta a 7.1. Clasa a II-a (clãdirile de │
construcţiei (conform locuit declarate monumente │
Normativului pentru istorice) │
proiectarea ───────────────────────────────────────┼───────────
antiseismica, 7.2. Clasa a III-a (clãdiri de locuit │
indicativ P100-92) cu peste P+1 etaj) │
───────────────────────────────────────┼───────────
7.3. Clasa a IV-a (clãdiri de locuit │
cu parter şi cu P+1 etaj) │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
8. Alcãtuirea generalã 8.1. Numãr de niveluri (S+P+nE) │
constructivã ───────────────────────────────────────┼───────────
şi de 8.2. Numãr de tronsoane/numãr de │
arhitectura a tronsoane distincte │
construcţiei ───────────────────────────────────────┼───────────
8.3. Forma în plan │
(simetrica/nesimetrica) │
───────────────────────────────────────┼───────────
8.4. Poziţia în ansamblul edilitar │
(izolata, cu vecinãtãţi) │
───────────────────────────────────────┼───────────
8.5. Suprafata construitã (mp ): │
───────────────────────────────────────┼───────────
8.6. Suprafata desfasurata (mp ): │
───────────────────────────────────────┼───────────
8.7. Numãr de apartamente │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
9. Valoarea de patrimoniu 9.1. Amplasarea în funcţie de zona │
de protecţie │
───────────────────────────────────────┼───────────
9.2. Includerea în lista │
monumentelor istorice │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
10. Date privind 10.1. Structura verticala de rezistenta │
structura ────────────────────────────────────────┼───────────
de rezistenta 10.1.1. zidãrie simpla (nearmata) │
a construcţiei ────────────────────────────────────────┼───────────
10.1.2. zidãrie cu stalpisori şi │
centuri din beton armat │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.1.3. grinzi şi stâlpi din beton │
armat (care nu formeazã │
structura în cadre) │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.1.4. cadre din beton armat │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.1.5. pereţi structurali din beton│armat
────────────────────────────────────────┼───────────
10.1.6. panouri mari │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.1.7. structura mixtã (cadre │
şi pereţi structurali) │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.2. Structura orizontala de rezistenta│
────────────────────────────────────────┼───────────
10.2.1. bolti din caramida │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.2.2. profiluri metalice şi │
boltisoare din caramida │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.2.3. grinzi din lemn │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.2.4. beton armat monolit │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.2.5. beton armat prefabricat │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.3. Elemente nestructurale │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.3.1. zidãrie din caramida │
(B.C.A.) │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.3.2. beton armat │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.3.3. lemn │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.3.4. alte materiale │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.4. Fundaţii │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.4.1. fundaţii din beton │
armat monolit │
────────────────────────────────────────┼───────────
10.4.2. fundaţii din caramida │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
11. Comportarea generalã 11.1. Fãrã avarii semnificative │
la cutremurele ────────────────────────────────────────┼───────────
produse 11.2. Cu avarii la elementele │
nestructurale │
────────────────────────────────────────┼───────────
11.3. Avarii izolate la structura │
────────────────────────────────────────┼───────────
11.4. Avarii grave la structura │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
12. Intervenţii 12.1. Nici o masur │
efectuate ────────────────────────────────────────┼───────────
în urma 12.2. Refaceri finisaje │
cutremurelor ────────────────────────────────────────┼───────────
produse 12.3. Consolidare (parţialã/totalã) │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
12.4. Demolare parţialã │
13. Alte intervenţii ────────────────────────────────────────┼───────────
efectuate în 13.1. Supraetajari │
timp asupra ────────────────────────────────────────┼───────────
construcţiei 13.2. Modificãri ale compartimentarilor │
şi/sau fatadelor │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
14. Factori care 14.1. Înãlţimea parterului mai mare │
influenţeazã decât a etajelor şi/sau │
negativ comportarea configuraţia elementelor │
construcţiei structurale diferita de a etajelor│
la cutremure (parter flexibil) │
────────────────────────────────────────┼───────────
14.2. Forma în plan şi/sau în elevatie │
defavorabila │
────────────────────────────────────────┼───────────
14.3. Asimetrie în distribuţia │
maselor şi rigiditatilor │
────────────────────────────────────────┼───────────
14.4. Pozitionarea în plan a │
elementelor structurale │
de la etaj diferita de cea de │
la parter (în consola) │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────
15. Alte categorii 15.1. Coroziune │
de defecte/ ────────────────────────────────────────┼───────────
evenimente 15.2. Condens │
constatate ────────────────────────────────────────┼───────────
15.3. Lemn putrezit │
────────────────────────────────────────┼───────────
15.4. Igrasie │
────────────────────────────────────────┼───────────
15.5. Tasari diferenţiate │
────────────────────────────────────────┼───────────
15.6. Incendii/explozii │
─────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────



*1) Spaţii cu destinaţia de locuinta.
*2) Spaţii mixte - destinaţia de locuinta + alte destinaţii (birouri, magazine, depozite etc.).

NOTA:
Se va marca cu (x) situaţia corespunzãtoare construcţiei respective şi se vor înscrie datele tehnice solicitate prin formular (dupã caz, succinte descrieri tehnice).
Raspundem pentru necesitatea, oportunitatea şi realitatea datelor înscrise în prezenta fişa.


Data întocmirii .........


Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
......................................
(numele, prenumele şi semnatura)


ANEXA 5


───────────
la normele metodologice
──────────────────────

CONSILIUL JUDEŢEAN ................/
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr ........../.............

LISTA
cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, care constituie prioritati în anul .......... pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind expertizarea tehnica potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Localitatea*1) : ............. (intensitatea seismicã, exprimatã în grade MSK .............)





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Adresa Clasa Anul Regim Numãr Numãrul Supra- Cota-parte Fondurile
crt. imobi- de con- de de aper- fata indivizã necesare
lului impor- stru- inal- tronsoane tamen- con- din pentru fi-
tanta irii time ───────── tului stru- propri- nantarea
(S+P+ uni- iden- ita etatea cheltuie-
...E) cat tice desfa- comuna, lilor pri-
surata aferen- vînd
- mp - ta experţi-
spa- zarea teh-
tiilor nica
cu - mii lei -
des- ───────────────
ţinã- Total din care,
tia de din tran-
locu- sferuri
inta*2) de la
- % - bugetul
stat*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11=
-2
(10x9)x10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Raspundem pentru legalitatea, oportunitatea, necesitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezenta lista.

Data întocmirii ..............

Aprobat, Vizat*4) Verificat, Întocmit,
─────── ──────── ─────────- ─────────
Consiliul judeţean/ Inspecţia Consiliul Consiliul
Consiliul judeteana, judeţean/Consiliul local
General al Municipiului respectiv General al Municipiului
Bucureşti a Municipiului Bucureşti
Bucureşti, Direcţia generalã
în construcţii, de urbanism,
lucrãri publice, amenajarea
urbanism şi amenajarea teritoriului
teritoriului şi lucrãri
publice


Preşedinte/Primar general, Inspector-şef, Director general, Primar,
.......................... .............. ................ ..........
(numele, prenumele, (numele, prenumele, (numele, prenumele (numele,
semnatura şi ştampila) semnatura semnatura prenumele,
şi ştampila) semnatura
şi
ştampila)





───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) Nominalizatã în tabelul A.1 şi pentru care intensitatea seismicã exprimatã în grade MSK este minimum VII, stabilitã conform tabelului A.2 din anexa A la Normativul pentru proiectarea antiseismica P100-92.
*2) Total col. 5 din tabelul prezentat în anexa nr. 3.
*3) potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
*4) din punct de vedere al aplicãrii <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.


ANEXA 6
────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ...., codul poştal .....
Str. .... nr. ...., bl. ...., sectorul/judeţul ....
codul fiscal ....
Nr. ..........

Consiliul Local*1) ....................

Domnului primar,

Proprietar/Asociaţia de proprietari din localitatea ..........., codul poştal ...., str. ..... nr. ...., bl. ...., sectorul/judeţul ......, codul fiscal ...........,
având în vedere prevederile <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente,
prin prezenta cerere solicitam includerea construcţiei cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã pe lista de prioritati pentru suportarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5%, pentru creditul bancar de .......... lei, solicitat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, în vederea finanţãrii cheltuielilor pentru executarea lucrãrilor de consolidare potrivit documentelor aprobate.
În susţinerea cererii anexãm:
1. sinteza*2) raportului de expertiza tehnica, elaborat de un expert tehnic atestat;
2. tabelul*3) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de prevederile <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei de dobânzi, respectiv de la 5% pe an, platibila de beneficiarii de credite pana la dobanda totalã, pentru creditul bancar solicitat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni;
3. certificatul de urbanism nr. ....., emis de ........ în baza <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, pentru lucrãri de consolidare la imobilul cu destinaţia de locuinta, aflat în proprietate, expertizat tehnic şi încadrat în clasa I/II de risc seismic.

Data întocmirii ...........


Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
......................................
(numele, prenumele şi semnatura)


───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.
*2) conform anexei nr. 1.
*3) conform anexei nr. 7.


ANEXA 7
────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ..., codul poştal .....
Str. .... nr. ..., bl. ..., sectorul/judeţul ....
Codul fiscal....................
Nr. ..........

TABEL
cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, care beneficiazã de finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei de dobânzi, respectiv de la 5% pe an, platibila de beneficiarii de credite, pana la dobanda totalã, pentru creditul bancar solicitat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente





A. SPAŢII CU DESTINAŢIA DE LOCUINTA*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numãrul Proprie- Actul Cota-parte Valoarea Cridite Semmatura
crt. apartamen- tarul de indivizã devizului C.E.C., proprie-
tului propri- din de inter- cu do- tarului
etate*2) proprie- ventie, banda
tatea reparti- subven-
comuna*3) zata pe tiona-
- % - proprie- ta*5)
tari*4)
- mii lei -
TOTAL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Raspundem pentru necesitatea, oportunitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul tabel.

PRECIZARE:
În continuarea lit. A din tabel, dupã caz, se înscrie lit. B "Spaţii cu alta destinaţie" (birouri, magazine, depozite, sedii de societãţi comerciale etc.) pentru care finanţarea cheltuielilor privind lucrãrile de intervenţie se face potrivit prevederilor <>art. 6 lit. b) sau c) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , astfel încât cota-parte indivizã din proprietatea comuna (insumata din coloana 4) sa fie egala cu 100,00 puncte procentuale.

Data întocmirii ..........

Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
......................................
(numele, prenumele şi semnatura)




───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) Definite potrivit prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, în proprietatea privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) Tipul, emitentul, seria, numãrul şi data emiterii.
*3) conform datelor înscrise în actul de proprietate.
*4) proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna.
*5) potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) liniuta a treia din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .

ANEXA 8
────────
la normele metodologice
──────────────────────

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ....../.......

LISTA
cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, care constituie prioritati în anul ..... pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, pentru creditele bancare solicitate de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni privind executarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente






Localitatea*1) : ............... (intensitatea seismicã, exprimatã în grade
MSK ...............)

┌────┬──────┬─────┬─────┬─────┬───────┬──────────┬────────┬────────┬───────────┐
│Nr. │Adresa│Clasa│Anul │Regim│Numãrul│Cota-parte│Valoarea│Valoarea│ Necesarul │
│crt.│imobi-│ de │con- │ de │aparta-│indivizã │devizu- │credi- │anual de │
│ │lului │risc │stru-│inal-│mentu- │din pro- │lui de │telor │fonduri din│
│ │ │seis-│irii │time │lui │prietatea │inter- │banca- │transferuri│
│ │ │mic │ │(S+P+│ │comuna, │ventie │re*2) │de la buge-│
│ │ │ │ │...E)│ │aferentã │mii lei │ mii lei│tul de │
│ │ │ │ │ │ │spaţiilor │ │ │stat*3) │
│ │ │ │ │ │ │cu desti- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │natia de │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │locuinta │ │ │ │
├────┼──────┼─────┼─────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │9= col.8xD │
├────┼──────┼─────┼─────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┤
├────┼──────┼─────┼─────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┤
├────┴──────┴─────┴─────┴─────┼───────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┤
│ TOTAL: ├───────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┤
└─────────────────────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────┴───────────┘
Raspundem pentru legalitatea, oportunitatea, necesitatea şi realitatea datelor înscrise în prezenta lista.

Aprobat, Vizat*4) Verificat, Întocmit,
─────── ───────- ─────────- ─────────
Consiliul judeţean/ Inspecţia Consiliul judeţean/ Consiliul
Consiliul General judeteana, Consiliul General local
al Municipiului respectiv a al Municipiului
Bucureşti municipiului Bucureşti
Bucureşti, Direcţia generalã
în construcţii, de urbanism,
lucrãri publice, amenajarea
urbanism şi amenajarea teritoriului
teritoriului şi lucrãri
publice


Preşedinte/Primar general, Inspector-şef, Director general, Primar,
.......................... .............. ................ ..........
(numele, prenumele, (numele, prenumele, (numele, prenumele (numele,
semnatura şi ştampila) semnatura semnatura prenumele,
şi ştampila) şi ştampila) semnatura
şi
ştampila)





───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) Nominalizatã în tabelul A.1 şi pentru care intensitatea seismicã exprimatã în grade MSK este minimum VII, stabilitã conform tabelului A.2 din anexa A la Normativul pentru proiectarea antiseismica P100-92.
*2) Total col. 6 din tabelul prezentat în anexa nr. 7.
*3) potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) liniuta a treia din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 pentru suportarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei de dobânzi la creditele acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni; dobanda (D) = dobanda la depunerile pe termen de un an, acordatã de Casa de Economii şi Consemnaţiuni populaţiei.
*4) din punct de vedere al aplicãrii <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.


ANEXA 9
───────
la normele metodologice
──────────────────────

CASA DE ECONOMII ŞI CONSEMNAŢIUNI
Numãrul de înregistrare ...../....

FUNDAMENTAREA
fondurilor necesare pe anul ..... pentru suportarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale, la creditele bancare acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni pana la data de ..... pentru execuţia lucrãrilor de consolidare la construcţiile cu destinaţia de locuinta, expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic, potrivit prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1994*) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente





┌──┬────────┬─────────────────┬─────────┬────────┬─────────────┬───────────────┐
│N │Judeţul/│Contractele de │ Volumul │ Soldul │ Dobanda de │ din care: │
│r.│locali- │credit semnate cu│credite- │credi- │creditare - ├──────┬────────┤
│ │tatea │ C.E.C. │lor acor-│telor la│total (doban-│5% pe │diferen-│
│c │Adresa ├─────┬─────┬─────┤date pe │data de:│da la depune-│an, │ta pana │
│r │imobilu-│Numa-│Volu-│Peri-│baza şi- │ ...... │rile pe ter- │plati-│la nive-│
│t.│lui │rul │mul │oada │tuatiilor│(ultima │men de un an,│ta de │lul to- │
│ │Benefi- │ şi │cre- │ de │de lucra-│zi a anu│acordatã de │benefi│tal al │
│ │ciarii │data │dite-│ram- │ri execu-│lui în- │C.E.C. popula│ciarii│doban- │
│ │ de │ │lor │bur- │tate │cheiat) │tiei, inclu- │ de │zii, ce │
│ │credite │ │apro-│sare │-mii lei-│-mii lei│siv marja de │credi-│se su- │
│ │ │ │bate │ a │ │ │5 puncte pro-│te │porta │
│ │ │ │-mii │cre- │ │ │centuale a │-mii │ din │
│ │ │ │ lei-│dite-│ │ │acestuia) │ lei- │transfe-│
│ │ │ │ │lor │ │ │ - mii lei - │ │ruri de │
│ │ │ │ │-ani-│ │ │ │ │la buge-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tul de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │stat │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ - mii │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ lei -│
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │9= col. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │7-col.8 │
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
├──┴────────┴─────┴─────┴─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
│ TOTAL: ├─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
└─────────────────────────────┴─────────┴────────┴─────────────┴──────┴────────┘


Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezenta fundamentare, inclusiv pentru corecta determinare a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, care se suporta din transferuri de la bugetul de stat.




Director, Şef serviciu,
.................... ....................
(numele, prenumele, (numele, prenumele
semnatura şi ştampila) şi semnatura)





───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

ANEXA 10
────────
la normele metodologice
──────────────────────

CONSILIUL JUDEŢEAN ............/
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../................

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI

Localitatea ...., str. .... nr. ..., bl. ..., sectorul/judeţul ..., codul poştal ......

Spre ştiinţa:
───────────
Consiliul Local*1) .............

Ca urmare a cererii dumneavoastrã nr. ..../...., înregistratã la Consiliul Local ...... la nr. ..../......, va comunicãm includerea construcţiei cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã în lista de prioritati pe anul ......., pentru care sunt asigurate fonduri din transferuri de la bugetul de stat pentru finanţarea expertizarii tehnice potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
În baza procedurii de achiziţie publica, organizatã cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi a Regulamentului privind organizarea licitaţiilor pentru achiziţiile publice de bunuri şi de servicii, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 63/1994 , republicat, cu modificãrile ulterioare, va facem cunoscut ca puteti încheia contractul de expertizare tehnica cu persoana juridicã autorizata ......./expert tehnic atestat ............. .
Decontarea din transferuri de la bugetul de stat a contravalorii raportului de expertiza tehnica, aferentã suprafeţei cu destinaţia de locuinta, se face potrivit Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 .


Direcţia generalã de urbanism,
amenajarea teritoriului
şi lucrãri publice
Director general,
......................
(numele, prenumele,
semnatura şi ştampila)


───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.

ANEXA 11
───────────
la normele metodologice
──────────────────────


CONSILIUL JUDEŢEAN ......./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ....../...............


PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI

Localitatea ...., str. .... nr. ..., bl. ..., sectorul/judeţul ...., codul poştal ........

Spre ştiinţa:
───────────
Consiliul Local*1) .....................

Ca urmare a cererii dumneavoastrã nr. .../...., înregistratã la Consiliul Local ....... la nr. ..../...., va comunicãm includerea construcţiei cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã în lista de prioritati pe anul ......, pentru care sunt asigurate fonduri din transferuri de la bugetul de stat pentru finanţarea diferenţei de dobânzi, respectiv de la 5% pe an platibila de beneficiarii de credite pana la dobanda totalã pentru creditele bancare solicitate de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, privind executarea lucrãrilor de consolidare, potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
În baza acestei comunicãri urmeazã sa va prezentaţi la Casa de Economii şi Consemnaţiuni cu documentele nominalizate în Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 .
Decontarea din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei de dobânzi la creditele aprobate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni se face potrivit Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 .


Direcţia generalã
de urbanism,
amenajarea teritoriului
şi lucrãri publice
Director general,
...............................
(numele, prenumele,
semnatura şi ştampila)


───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.


ANEXA 12
───────────
la normele metodologice
──────────────────────

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../......................


DECONT JUSTIFICATIV
pe anul ............ luna ............

pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind expertizarea tehnica a construcţiilor cu destinaţia de locuinta, potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Localitatea: ................





┌─┬──────┬───────┬─────────┬───────────────────┬─────────┬─────────┬───────────┐
│N│Adresa│Numãrul│Valoarea │din care, corespun-│Denumirea│Denumirea│Alocaţia │
│r│imobi-│şi data│contrac- │zatoare spaţiilor │expertu- │bãncii şi│bugetarã │
│.│lului │contrac│tului │cu destinaţia de │lui (per-│numãrul │solicitatã │
│c│ │tului │pentru │locuinta*1) │soana fi-│contului │din tran- │
│r│ │pentru │elabora- ├──────────┬────────┤zica sau │expertu- │sferuri de │
│t│ │elabo- │rea rapor│Cota-parte│Valoarea│juridicã │lui │la bugetul │
│.│ │rarea │tului de │ indivizã │(inclu- │autoriza-│ │de stat*2) │
│ │ │raportu│expertiza│ - % - │siv TVA)│ta) │ │- mii lei -│
│ │ │lui de │re tehni-│ │-mii lei│ │ │ │
│ │ │exper- │ca │ │ │ │ │ │
│ │ │tiza │(inclusiv│ │ │ │ │ │
│ │ │tehnica│T.V.A.) │ │ │ │ │ │
│ │ │ │-mii lei-│ │ │ │ │ │
├─┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├─┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
├─┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
├─┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
├─┴──────┼───────┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ TOTAL: │ ─ │ │ │ │ ─ │ ─ │ │
└────────┴───────┴─────────┴──────────┴────────┴─────────┴─────────┴───────────┘
Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul decont justificativ.


Aprobat, Verificat, Vizat*3) Întocmit,
─────── ─────────- ──────── ──────────
Consiliul judeţean/ Consiliul judeţean/ Inspecţia judeteana, Consiliul
Consiliul General Consiliul General respectiv a judeţean/
al Municipiului al Municipiului municipiului Consiliul
Bucureşti Bucureşti Bucureşti General al
Control financiar în construcţii, Municipiului
preventiv lucrãri publice, Bucureşti
urbanism şi Direcţia
amenajarea generalã de
teritoriului urbanism,
amenajarea
teritoriului
şi lucrãrii
publice

Preşedinte/Primar general, Şef compartiment Inspector-şef Director
.......................... .............. .............. general
(numele, prenumele, (numele, prenumele (numele, prenumele ...........
şi ştampila) şi semnatura) şi ştampila) (numele,
prenumele şi
semnatura)






───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ; (col. 5=col. 3 x col. 4; col. 8 = col. 5).
*3) din punct de vedere tehnic, potrivit obligaţiilor şi raspunderilor prevãzute în <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.



ANEXA 13
───────────
la normele metodologice
──────────────────────

CASA DE ECONOMII ŞI CONSEMNAŢIUNI
Numãrul de înregistrare ......../................


DECONT JUSTIFICATIV
pe anul ............ luna ............

pentru plata din transferuri de la bugetul de stat a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv a marjei de 5 puncte procentuale, la creditele bancare acordate pentru execuţia lucrãrilor de consolidare la construcţiile cu destinaţia de locuinta, expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic, potrivit prevederilor <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente





┌──┬────────┬─────────────────┬─────────┬────────┬─────────────┬───────────────┐
│N │Judeţul/│Contractele de │ Volumul │ Soldul │ Dobanda de │ din care: │
│r.│locali- │credit semnate cu│credite- │credi- │creditare - ├──────┬────────┤
│ │tatea │ C.E.C. │lor acor-│telor la│total (doban-│5% pe │diferen-│
│c │Adresa │─────┬─────┬─────┤date pe │data de:│da la depune-│an, │ta pana │
│r │imobilu-│Numa-│Volu-│Peri-│baza şi- │ ...... │rile pe ter- │plati-│la nive-│
│t.│lui │rul │mul │oada │tuatiilor│(ultima │men de un an,│ta de │lul to- │
│ │Benefi- │ şi │cre- │ de │de lucra-│zi a lu-│acordatã de │benefi│tal al │
│ │ciarii │data │dite-│ram- │ri execu-│nii în- │C.E.C. popula│ciarii│doban- │
│ │ de │ │lor │bur- │tate │cheiat) │tiei, inclu- │ de │zii, ca-│
│ │credite │ │apro-│sare │ │ │siv marja de │credi-│re se │
│ │ │ │bate │ a │ mii lei │mii lei │5 puncte pro-│te │suporta │
│ │ │ │-mii │cre- │ │ │centuale) │ │ din │
│ │ │ │ lei-│dite-│ │ │ │- mii │transfe-│
│ │ │ │ │lor │ │ │ - mii lei - │ lei-│ruri de │
│ │ │ │ │-ani-│ │ │ │ │la buge-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tul de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │stat │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ - mii │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ lei -│
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │9= col. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │7-col.8 │
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
├──┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
├──┴────────┴─────┴─────┴─────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
│ TOTAL: ├─────────┼────────┼─────────────┼──────┼────────┤
└─────────────────────────────┴─────────┴────────┴─────────────┴──────┴────────┘



Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul decont justificativ, inclusiv pentru corecta determinare a diferenţei pana la nivelul total al dobânzii, care se suporta din transferuri de la bugetul de stat.



Director, Şef serviciu,
.................... ....................
(numele, prenumele şi ştampila) (numele, prenumele şi semnatura)





───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.


ANEXA 14
───────────
la normele metodologice
───────────────────────

CONSILIUL JUDEŢEAN ............../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../......................

Cãtre

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ..., str. ..... nr. ..., bl. .., sectorul/judeţul ........,
codul poştal ............

În temeiul dispoziţiilor <>art. 4 alin. (3), ultimul paragraf din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, va transmitem urmãtoarea

NOTIFICARE:

Construcţia existenta cu destinaţia de locuinta situata la adresa sus-menţionatã a fost expertizata tehnic în anul ......... .
Raportul de expertiza tehnica, elaborat de cãtre expertul tehnic atestat .........., încadreazã construcţia în clasa I de risc seismic, conform Normativului pentru proiectarea antiseismica a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi industriale-indicativ P100-92 (având cap. 11 şi 12 republicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996).
Obligaţiile legale ale proprietarilor/asociaţiilor de proprietari privind lucrãrile de intervenţie la construcţiile aflate în proprietatea lor şi modul de asigurare a fondurilor necesare pentru finanţarea cheltuielilor respective sunt precizate în <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
Potrivit prevederilor art. 2 din ordonanta sus-menţionatã, pe baza soluţiilor de intervenţie fundamentate în raportul de expertiza tehnica, proprietarii/asociaţia de proprietari urmeazã sa aprobe decizia de intervenţie şi sa procedeze în continuare la proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie.
Pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind proiectarea şi, respectiv, executarea lucrãrilor de intervenţie, în condiţiile art. 7 şi, respectiv, <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , proprietarii/asociaţia de proprietari poate depune cerere la consiliul local în a cãrui raza de autoritate este amplasata construcţia, anexând documentele necesare sustinerii cererilor.
Prioritãţile se stabilesc de consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe criterii tehnice şi în limita transferurilor de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinaţie, avându-se în vedere perioada de construire, regimul de înãlţime şi gradul de ocupare a clãdirilor de locuit expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic.
Consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale acţioneazã, potrivit legii, pentru monitorizarea acţiunilor de intervenţie privind reducerea riscului seismic al construcţiilor cu destinaţia de locuinta, cuprinzând expertizarea tehnica, proiectarea şi executarea lucrãrilor de consolidare.
Proprietarii, persoane fizice sau juridice, şi asociaţia de proprietari, precum şi, dupã caz, persoanele juridice care au în administrare construcţia de la adresa sus-menţionatã îşi asuma riscul şi rãspunderea pentru efectele potenţiale ale seismelor, în situaţia în care nu se conformeazã obligaţiilor legale.


Preşedinte/Primar general,
...........................
(numele, prenumele, semnatura şi ştampila)

───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

ANEXA 15
─────────
la normele metodologice
──────────────────────


PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ....., codul poştal .......
Str. ............... nr. ...., bl. ....
Sectorul/judeţul ......................
codul fiscal ..........................
Nr. .............../...................

HOTĂRÂRE
proprietarilor/asociaţiei de proprietari
(conţinut-cadru)

Potrivit prevederilor <>art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente,
proprietarii/asociaţia de proprietari ai construcţiei existente cu destinaţia de locuinta din localitatea ....., str. .... nr. ...., bl. ...., sectorul/judeţul .........,
în baza raportului de expertiza tehnica din anul ...... şi, dupã caz, a notei tehnice justificative elaborate de expertul tehnic atestat ......., care încadreazã construcţia de la adresa susmentionata în clasa I de risc seismic,
hotãrãsc*1) :

"...aproba decizia de intervenţie şi continuarea acţiunilor pentru proiectarea şi executarea lucrãrilor de intervenţie, în funcţie de concluziile fundamentate din raportul de expertiza tehnica...".

Data ............

Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
.......................................
(numele, prenumele şi semnatura)

───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) Extras din procesul-verbal al adunãrii generale a proprietarilor.


ANEXA 16
─────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ......, codul poştal ......
Str. ............ nr. ....., bl. ......
Sectorul/judeţul ......................
codul fiscal ..........................
Nr. ............./.....................
Consiliul local*1) ....................

Domnului primar
.............. (proprietar/asociaţia de proprietari) prin prezenta cerere solicitam includerea construcţiei cu destinaţia de locuinta, expertizata tehnic şi incadrata în clasa I de risc seismic, din localitatea ........, str. ..... nr. ...., bl. ...., sectorul/judeţul ......., în lista pe prioritati pentru asigurarea fondurilor, din transferuri de la bugetul de stat, necesare pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
În susţinerea cererii anexãm urmãtoarele documente:
1. sinteza raportului de expertiza tehnica*2) şi, dupã caz, nota tehnica justificativã (în copie), întocmite de expertul tehnic atestat, prin care construcţia cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã este incadrata în clasa I de risc seismic;
2. hotãrârea*3) proprietarilor/asociaţiei de proprietari privind aprobarea deciziei de intervenţie pentru continuarea acţiunilor, potrivit legii, privind reducerea riscului seismic al construcţiei existente din proprietate, în funcţie de concluziile fundamentate din raportul de expertiza tehnica (extras din procesul-verbal al adunãrii generale a proprietarilor);
3. tabelul*4) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta, care beneficiazã de alocaţii bugetare din transferuri de la bugetul de stat pentru finanţarea cheltuielilor pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ;
4. declaraţiile*5) pe propria rãspundere ale proprietarilor, persoane fizice şi juridice, privind continuarea lucrãrilor de intervenţie la construcţia existenta cu destinaţia de locuinta din proprietate;
5. Certificatul de urbanism nr. ..... din ...., emis de ....... în baza <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, pentru lucrãri de consolidare la imobilul cu destinaţia de locuinta din proprietate, expertizat tehnic şi încadrat în clasa I de risc seismic.

Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
.......................................
(numele, prenumele şi semnatura)

Data întocmirii...............

───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta incadrata în clasa I de risc seismic.
*2) conform anexei nr. 1.
*3) conform anexei nr. 15.
*4) conform anexei nr. 17.
*5) conform anexei nr. 18.




ANEXA 17
────────
la normele metodologice
──────────────────────

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ...., codul poştal .......
Str. ....... nr. ....., bl. ..........
Sectorul/judeţul .....................
codul fiscal .........................


TABEL
cuprinzând proprietarii, persoane fizice, şi deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta, care beneficiazã de finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţia cu destinaţia de locuinta, incadrata prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

A. SPAŢII CU DESTINAŢIA DE LOCUINTA*1)





│Nr. │Numãrul│Proprie- │Actul de │Suprafata utila│ Cota-parte │ Semnatura │
│crt.│aparta-│tarul │proprieta- │ în proprietate│indivizã din│proprietaru- │
│ │mentu- │ │te*2) │ individualã*3)│proprietatea│lui │
│ │lui │ │ │ - mp - │ comuna*3) │ │
│ │ │ │ │ │ - % - │ │
├────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┤
├────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┤
├────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┤
├────┴───────┴──────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┤
│ TOTAL (A): ├───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┤
└───────────────────────┴───────────┴───────────────┴────────────┴─────────────┘



Raspundem pentru realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul tabel.



───────────
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) definite potrivit prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, în proprietatea privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) Tipul, emitentul, seria, numãrul şi data emiterii.
*3) conform datelor înscrise în actul de proprietate.

PRECIZARE:
1. Potrivit normelor metodologice, mãsurile privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie vizeazã întregul imobil; în acest scop, pentru definitivarea montajului financiar, în continuarea lit. A din tabel, dupã caz, se înscrie lit. B "Spaţii cu alta destinaţie" (birouri, magazine, depozite, sedii de societãţi comerciale etc.), pentru care finanţarea cheltuielilor privind lucrãrile de intervenţie se face potrivit prevederilor <>art. 6 lit. b) sau c) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 (astfel încât totalul cotei-pãrţi indivize din proprietatea comuna - coloana 5 - sa fie egal cu 100,00 puncte procentuale).
2. Potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , se anexeazã în copie declaraţiile proprietarilor, pe propria rãspundere, privind continuarea lucrãrilor de intervenţie la construcţia din proprietate, incadrata prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic.

Data întocmirii ...........

Proprietar/
Preşedintele asociaţiei de proprietari,
........................................
(numele, prenumele şi semnatura)


ANEXA 18


la normele metodologice
------------------------

DECLARAŢIE*1)

(poziţia ............ din tabelul prezentat în anexa nr. 17)

Subsemnatul ..........., posesor al actului de identitate tip ........, seria ........ nr. ........., eliberat de ......... la data de ..........., codul numeric personal ............, cu domiciliul în localitatea ........., str. ........ nr. ....., bl. ....., sc. .........., et. ......., ap. ....., codul poştal ......., judeţul/sectorul ..............,
în calitate de proprietar, persoana fizica, al locuinţei de la adresa sus-menţionatã, având suprafata utila în proprietate individualã de ....... mp şi o cota-parte indivizã din proprietatea comuna de ............%, conform actului de proprietate tip ......., seria ........ nr. ........, emis de ......... la data de ........... şi transcris sub nr. ......... din ........ la Judecãtoria ........., nr. topografic ........., nr. carte funciarã ........, biroul de carte funciarã al Judecãtoriei ............ în a carei raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta,
nominalizat la poziţia ......... din tabelul (anexa nr. 17) pentru apartamentul din imobilul de la adresa sus-menţionatã, încadrat prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic,
având în vedere prevederile <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente,
luând cunostinta de:
. conţinutul raportului de expertiza tehnica, elaborat în anul............, şi, dupã caz, nota tehnica justificativã, întocmitã de expertul tehnic atestat, din care rezulta încadrarea construcţiei de la adresa sus-menţionatã în clasa I de risc seismic şi soluţiile de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al acestei construcţii;
. prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 , declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
1. Apartamentul de la adresa sus-menţionatã, pe care îl deţin în proprietate, este utilizat ca locuinta, asa cum este definitã la <>art. 2 lit. a) din Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi nu este înregistrat la oficiul registrului comerţului ca sediu al unui agent economic.
2. Ma angajez sa continui lucrãrile de intervenţie pe baza proiectului ce urmeazã sa fie finanţat potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
3. Am luat cunostinta de faptul ca declararea unor date nereale, în scopul vadit de a obţine foloase necuvenite, constituie infracţiune care se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului penal, inclusiv de faptul ca tentativa se pedepseşte.

Data întocmirii .........
Proprietar,
..........................
(numele, prenumele şi semnatura)

------------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) Se anexeazã la cererea proprietarilor/asociaţiilor de proprietari (anexa nr. 16).


ANEXA 19
---------
la normele metodologice
------------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ................/
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../...........

LISTA
cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, care constituie prioritati în anul ........ pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor

Localitatea ....... (intensitatea seismicã exprimatã în grade MSK ........)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N │Adre-│Cla-│ A │Re-│ │ N │Su- │Cota- │ Fondurile necesare pentru
r.│sa │sa │ n │gim│Numãr│ u │pra- │parte │ finanţarea cheltuielilor
│imo- │de │ u │de │ de │ m │fa- │ din │ privind proiectarea
c │bilu-│im- │ l │ i │tron-│ a │ta │ │ lucrãrilor de investiţie
r │lui │por-│ │ n │soane│ r │ │propri- │ - mii lei -
t.│ │tan-│ c │ a │──┬──│ u │con- │etatea │─────────┬──────────────────────
│ │ta │ o │ l │u │i │ l │stru-│ │ │
│ │ │ n │ t │n │d │ │ita │comuna │ │ din care
│ │ │ s │ i │i │e │ a │ │ │ │ din transferuri
│ │ │ t │ m │c │n │ p │des- │aferentã │ Total, │ de la bugetul
│ │ │ r │ e │a │t │ a │fa- │ │ │ de stat
│ │ │ u │ │t │i │ r │su- │spaţii- │ │
│ │ │ i │(S+│ │c │ t │ra- │lor │ │
│ │ │ r │P+ │ │e │ a │ta │ cu │ │
│ │ │ i │..E│ │ │ m │ │ │ │
│ │ │ i │ │ │ │ e │(mp) │desti- │ │
│ │ │ │ │ │ │ n │ │natia │ │
│ │ │ │ │ │ │ t │ │ de │ │
│ │ │ │ │ │ │ u │ │locuin- │ │
│ │ │ │ │ │ │ l │ │ta*1),*2)│ │
│ │ │ │ │ │ │ u │ │ - % - │ │
│ │ │ │ │ │ │ i │ │ │ │
──┼─────┼────┼───┼───┼──┼──┼───┼─────┼─────────┼─────────┼──────────────────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ -2)
0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │5 │6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11=(10x9)x10
──┼─────┼────┼───┼───┼──┼──┼───┼─────┼─────────┼─────────┼──────────────────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼─────┼────┼───┼───┼──┼──┼───┼─────┼─────────┼─────────┼──────────────────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┴─────┴────┴───┴───┴──┴──┼───┼─────┼─────────┼─────────┼──────────────────────
T O T A L: │ │ │ │ │
───────────────────────────┴───┴─────┴─────────┴─────────┴──────────────────────

Raspundem pentru legalitatea, oportunitatea, necesitatea şi realitatea datelor înscrise în prezenta lista.

Aprobat, Vizat*4), Verificat, Întocmit,


Consiliul judeţean/ Inspecţia judeteana, Consiliul judeţean/ Consiliul
Consiliul General respectiv a Consiliul General local
al Municipiului municipiului Bucureşti, al Municipiului
Bucureşti în construcţii, Bucureşti
lucrãri publice, Direcţia generalã
urbanism de urbanism,
şi amenajarea amenajarea
teritoriului teritoriului şi
lucrãri publice

Preşedinte/Primar general, Inspector-şef, Director general,
........................... ..................... .....................
(numele, prenumele, (numele, prenumele (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) şi semnatura) semnatura şi ştampila)

Primar,
....................
(numele, prenumele,
semnatura şi ştampila)

-----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) Total col. 5 din tabelul prezentat în anexa nr. 17.
*3) potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
*4) din punct de vedere al aplicãrii <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.


ANEXA 20
---------
la normele metodologice
-----------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ........................../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........./.........


PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ............, codul poştal ............,
str. ....... nr. ......, bl. ......., sectorul/judeţul ........

Spre ştiinţa:
-------------
Consiliul Local*1) ..........

Ca urmare a cererii dumneavoastrã nr. ........./........., înregistratã la Consiliul Local ....... la nr. ......./........, va comunicãm includerea construcţiei cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã în lista de prioritati pe anul ........., pentru care sunt asigurate din transferuri de la bugetul de stat fonduri pentru finanţarea proiectãrii lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
În baza procedurii de achiziţie publica organizate cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale Regulamentului privind procedurile de organizare a licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea proiectãrii investiţiilor publice, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 727/1993, cu modificãrile ulterioare, va facem cunoscut ca puteti încheia contractul de proiectare cu persoana juridicã autorizata
......................................................................... Decontarea din transferuri de la bugetul de stat a contravalorii proiectãrii, aferentã suprafeţei cu destinaţia de locuinta, se face potrivit Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 .

Direcţia generalã de urbanism,
amenajarea teritoriului şi lucrãri publice,

Director general,
.....................
(numele, prenumele,
semnatura şi ştampila)

-------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.


ANEXA 21
----------
la normele metodologice
-----------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ..................../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ......../............

DECONT JUSTIFICATIV

pe anul ..... luna ..........
pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Localitatea .....................


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │Numãrul│Valoarea│ din care, │ │ │ Alocaţia
│ │şi data│contrac-│ corespunzãtoare │ │ │ bugetarã
│ │con- │tului │spaţiilor existente│Denumirea│Denumirea│ solicitatã
│Adresa│trac- │pentru │ cu destinaţia │proiec- │ bãncii │ din
Nr. │imo- │tului │proiec- │ de locuinta*1) │tantului │ şi │ transfe-
crt.│bilu- │pentru │tarea │──────┬────────────│(per- │ numãrul │ ruri de
│lui │proiec-│lucrãri-│Cota- │ Valoarea │ soana │ contului│ la
│ │tarea │lor de │parte │ (inclusiv │ juridicã│ proiec- │ bugetul
│ │lucra- │inter- │indi- │ T.V.A.) │ autori- │tantului │de stat*2)
│ │rilor │ventie │viza │ - mii lei -│ zata │ │
│ │de în- │(inclu- │- % - │ │ │ │- mii lei -
│ │terven-│siv TVA)│ │ │ │ │
│ │tie │-mii lei│ │ │ │ │
────┼──────┼───────┼────────┼──────┼────────────┼─────────┼─────────┼───────────
0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8
────┼──────┼───────┼────────┼──────┼────────────┼─────────┼─────────┼───────────
│ │ │ │ │ │ │ │
────┼──────┼───────┼────────┼──────┼────────────┼─────────┼─────────┼───────────
│ │ │ │ │ │ │ │
────┴──────┼───────┼────────┼──────┼────────────┼─────────┼─────────┼───────────
TOTAL: │ - │ │ │ │ - │ - │
───────────┴───────┴────────┴──────┴────────────┴─────────┴─────────┴───────────

Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul decont justificativ.

Aprobat, Verificat, Vizat*3) Întocmit,


Consiliul judeţean/ Consiliul Inspecţia judeteana, Consiliul judeţean/
Consiliul General judeţean/ respectiv a Consiliul General
al Municipiului Consiliul municipiului al Municipiului
Bucureşti General al Bucureşti, Bucureşti
Municipiului în construcţii, Direcţia generalã
Bucureşti lucrãri publice, de urbanism,
Control urbanism amenajarea
financiar şi amenajarea teritoriului şi
preventiv teritoriului lucrãri publice


Preşedinte/Primar general, Şef compartiment, Inspector-şef,
........................... ..................... .....................
(numele, prenumele, (numele, prenumele (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) şi semnatura) semnatura şi ştampila)

Director general,
....................
(numele, prenumele,
şi ştampila)


---------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
*3) din punct de vedere tehnic, potrivit obligaţiilor şi raspunderilor prevãzute în <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.


ANEXA 22
--------
la normele metodologice
------------------------

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ........, codul poştal ........
Str. ........... nr. ...., bl. ............
Judeţul/sectorul ..........................
codul fiscal ..............................
Nr. ..................../..................

Consiliul Local*1) ........................

Domnului primar
................., prin prezenta cerere solicitam includerea construcţiei cu destinaţia (proprietar/asociaţia de proprietari) de locuinta, expertizata tehnic şi incadrata în clasa I de risc seismic, din localitatea ........., str. ....... nr. ......., bl. ......, sectorul/judeţul .........., în lista de prioritati pentru asigurarea din transferuri de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru executarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

În susţinerea cererii anexãm urmãtoarele documente:

1. Autorizaţia de construire nr. ........ din ......., emisã de .......... în baza <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, pentru lucrãri de consolidare la imobilul cu destinaţia de locuinta din proprietate, expertizat tehnic şi încadrat în clasa I de risc seismic;
2. tabelul*2) cuprinzând proprietarii, persoane fizice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta, care beneficiazã de alocaţii bugetare din transferuri de la bugetul de stat privind finanţarea cheltuielilor pentru execuţia lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ;
3. declaraţiile*3) pe propria rãspundere ale proprietarilor, persoane fizice, care la data aprobãrii deciziei de intervenţie - luna în care a fost emisã autorizaţia de construire - realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie;
4. devizul general (în copie) din proiectul de execuţie a lucrãrilor de intervenţie.

Proprietar/Preşedintele asociaţiei de proprietari,
................................................
(numele, prenumele şi semnatura)

----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta, incadrata în clasa I de risc seismic.
*2) conform anexei nr. 23.
*3) conform anexei nr. 24.


ANEXA 23
----------
la normele metodologice
------------------------

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI

Localitatea ............, codul poştal ............
Str. .............. nr. ........, bl. .............
Sectorul/judeţul ..................................
codul fiscal ......................................

TABEL

cuprinzând proprietarii, persoane fizice, care beneficiazã de finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţia cu destinaţia de locuinta, incadrata prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

A. Proprietari, persoane fizice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta, cu venituri nete medii lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie la data aprobãrii deciziei de intervenţie


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Proprietar, Suprafata utila Cota-parte
Nr. Numãrul persoana Actul în proprietatea indivizã Semnatura
crt. apar- fizica, de individualã*3) de proprie-
tamen- al spaţiului pro- - mp - proprietatea tarului
tului cu destinaţia prie- comuna*3)
de locuinta*1) tate*2) - % -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Raspundem pentru realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul tabel.

PRECIZĂRI:

1. În continuarea lit. A din tabel, dupã caz, se înscriu lit. B "Proprietari, persoane fizice, ai spaţiilor cu destinaţia de locuinta, cu venituri nete medii lunare pe membru de familie peste câştigul mediu net lunar pe economie", pentru care finanţarea cheltuielilor privind lucrãrile de intervenţie se face potrivit prevederilor art. 6 lit. a) sau ale <>art. 8 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , şi lit. C "Proprietari, persoane fizice sau juridice, ai spaţiilor cu alta destinaţie", pentru care finanţarea cheltuielilor privind lucrãrile de intervenţie (consolidare) se face potrivit prevederilor <>art. 6 lit. b) sau c) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , astfel încât cota-parte indivizã din proprietatea comuna (insumata din coloana 5) sa fie egala cu 100% .
2. Pentru poziţiile nominalizate la lit. A din tabel se anexeazã cererile-declaraţii pe propria rãspundere ale proprietarilor, persoane fizice, care la data aprobãrii deciziei de intervenţie (luna........ anul .......... eliberãrii Autorizaţiei de construire nr. ......... pentru lucrãri de consolidare) realizeazã venituri nete medii lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.
3. Câştigul salarial mediu net lunar pe economie în luna ........ anul .......... este de ........ lei (comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica şi înscris în Buletinul statistic lunar nr. ...../........).

Data întocmirii .............

Proprietar/Preşedintele asociaţiei de proprietari,
................................................
(numele, prenumele şi semnatura)

-----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) care beneficiazã de prevederile <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
*2) Tipul, emitentul, seria, numãrul şi data emiterii.
*3) conform datelor înscrise în actul de proprietate.


ANEXA 24
----------
la normele metodologice
-----------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../..............

DECLARAŢIE
pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executatea lucrãrilor de intervenţie, potrivit <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *)

Subsemnatul ............, posesor al actului de identitate tip ..........., seria ...... nr. ..., eliberat de ....... la data de ........., codul numeric personal .........., cu domiciliul în localitatea .........., str. ........... nr. ......, bl. ....., sc. ......., et. ......, ap. ......, codul poştal .........., judeţul/sectorul .........,
în calitate de proprietar, persoana fizica, al locuinţei de la adresa sus-menţionatã, având suprafata utila în proprietate individualã de ....... mp şi o cota-parte din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale de ......... %, conform actului de proprietate tip ........., seria ......... nr. ....... , emis de ......... la data de ........ şi transcris sub nr. ........... din ....... la Judecãtoria ........, nr. topografic ........, nr. carte funciarã .........., biroul de carte funciarã al Judecãtoriei ................ în a carei raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta,
nominalizat la poziţia .......... din tabelul (anexa nr. 23) pentru apartamentul din imobilul de la adresa sus-menţionatã, încadrat prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic,
având în vedere prevederile <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ,
prin prezenta cerere solicit finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor în suma de ........... lei (proporţional cu cota-parte indivizã pe care o deţin din proprietatea comuna), ce imi revin din devizul în valoare de ........ lei, întocmit de proiectantul autorizat .............. (preţuri luna ......, anul ......., inclusiv T.V.A.), pentru executarea lucrãrilor de intervenţie în baza Autorizaţiei de construire pentru lucrãri de consolidare nr. ........ din ........., eliberata de .................. .
Pentru calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, realizat la data aprobãrii deciziei de intervenţie (în luna ........ anul ........ în care a fost emisã de cãtre ............ Autorizaţia de construire nr. ............ pentru lucrãri de consolidare),

declar pe propria rãspundere urmãtoarele:

1. Apartamentul situat la adresa de mai sus, pe care îl deţin în proprietate şi în care domiciliez, este compus din ......... camere de locuit, cu dependintele, dotãrile şi utilitatile necesare, şi nu este sediu al unei societãţi comerciale înregistrate la oficiul registrului comerţului.
2. Familia*1) este compusa din ........... membri de familie, înscrişi în cartea de imobil, cu domiciliul la adresa sus-menţionatã, cu care locuiesc şi gospodãresc împreunã (sau locuiesc şi gospodãresc singur), dupã cum urmeazã:


─────┬─────────────┬────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────
Nr. │ Numele şi │ Calitatea în │ Actul de identitate │ Codul
crt.│ prenumele │(soţ, sotie, copii, │ (tipul, seria, numãrul, │ numeric
│ │ pãrinţii soţilor │ emitentul) │ personal
─────┼─────────────┼────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────
1. │(proprietarul│ │ │
─────┼─────────────┼────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────
│ │ │ │
─────┼─────────────┼────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────
│ │ │ │
─────┴─────────────┴────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────



*1) Prin familie, în sensul <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, se înţelege soţul, sotia, copiii şi pãrinţii soţilor care locuiesc şi gospodãresc împreunã.
În cazul familiei sau al persoanei singure care solicita finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie şi care convietuieste în aceeaşi gospodãrie cu alte familii sau persoane şi contribuie împreunã la realizarea unor bunuri şi venituri sau la consumul acestora, se iau în calcul veniturile totale nete realizate şi numãrul persoanelor din gospodãria respectiva.
-------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

3. Veniturile nete lunare individuale, realizate de membrii familiei la data aprobãrii deciziei de intervenţie (conform documentelor anexate în copie), sunt de ............. lei, dupã cum urmeazã:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ Veniturile nete lunare individuale realizate din: │
N │Numele │───────────────────────────────────────────────────────────│
r.│ şi │ C │Su-│ C │Su-│ C │Su-│ C │Su-│ C │Su-│ C │Su-│
│prenu- │ o │ma │ o │ma │ o │ma │ o │ma │ o │ma │ o │ma │ TOTAL
c │mele │ d │ │ d │ │ d │ │ d │ │ d │ │ d │ │
r │ │ u │lei│ u │lei│ u │lei│ u │lei│ u │lei│ u │lei│- lei -
t.│ │ l*1)│ │ l*1)│ │ l*1)│ │ l*1)│ │ l*1)│ │ l*1)│ │
──┼───────┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼───────┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼───────┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼───────┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼───────┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┴───────┴─────┴───┴─────┴───┴─────┴───┴─────┴───┴─────┴───┴─────┴───┼─────────
TOTAL venituri nete lunare individuale:│
└─────────
4. Veniturile nete lunare familiale, realizare de familie în anul precedent,
sunt de .... lei, dupã cum urmeazã:
────────────────────────────────────
Venitul net Venitul net
anual lunar
(lei) (lei)
────────────────────────────────────
col. 1 col. 2 = col. 1 : 12
────────────────────────────────────

4.1. Venituri nete realizate de familie
din agricultura:
- teren agricol ............. ...............
- cultivarea şi valorificarea ............. ...............
zarzavaturilor şi a legumelor
şi exploatarea pepinierelor
viticole şi pomicole
- alte venituri ............. ...............
4.2. Venituri nete realizate de familie ............. ...............
din creşterea şi valorificarea
animalelor
4.3. Venituri nete realizate de familie ............. ...............
din creşterea şi valorificarea
pasarilor
4.4. Venituri nete realizate de familie ............. ...............
din apicultura/sericicultura
4.5. Venituri nete realizate de familie ............. ...............
din economii, depozite bancare
4.6. Venituri nete realizate de familie ............. ...............
din valorificarea unor bunuri
în proprietate
4.7. Alte venituri nete realizate de ............. ...............
familie din arende, chirii, rente,
dividende, din valorificarea unor
bunuri realizate în gospodãrie etc.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL venituri nete lunare familiale:

5. Venitul net total realizat de familia pe care o reprezint se compune din totalul veniturilor nete lunare individuale, realizate de membrii familiei (pct. 3 din prezenta cerere), şi din veniturile nete lunare familiale (pct. 4 din prezenta cerere), ceea ce reprezintã o suma totalã de ............ lei.
6. Venitul mediu net lunar pe membru de familie la data aprobãrii deciziei de intervenţie este de .................. lei (suma reprezentând venitul net total al familiei, stabilit la pct. 5 din prezenta cerere, raportat la numãrul total al membrilor de familie, declarat la pct. 2 din prezenta cerere).
Am luat cunostinta de faptul ca declararea unor date nereale în scopul vadit de a obţine foloase necuvenite constituie infracţiune care se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului penal, inclusiv de faptul ca tentativa se pedepseşte.

Data ............. Semnatura proprietarului,
.....................


---------------
*1) Codurile corespunzãtoare veniturilor realizate se preiau din lista anexatã la prezenta cerere.


LISTA
cuprinzând categoriile de venituri nete lunare individuale, care se iau în considerare la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Categoria de venituri nete lunare individuale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 Salariul şi alte drepturi salariale, inclusiv cele obţinute în temeiul unei
convenţii civile ............. în executare, care nu au caracter ocazional
02 Câştigul lunar realizat prin munca temporarã şi orice alte sume primite ca
plata a muncii
03 Venitul lunar realizat ca intreprinzator particular, membru asociat sau
persoana autorizata sa desfãşoare o activitate independenta
04 Ajutorul de şomaj, ajutorul de integrare profesionalã sau alocaţia de
sprijin
05 Pensia I.O.V.R., pensia pentru militari, pensia de serviciu
06 Pensia de asigurãri sociale de stat şi pensia pentru agricultori
07 Indemnizaţia de îngrijire acordatã pensionarilor încadraţi în gradul I de
invaliditate
08 Ajutorul social stabilit pe baza legislaţiei de pensii
09 Indemnizaţiile reparatorii şi alte drepturi calculate în funcţie de
acestea, indemnizaţiile de îngrijire, bursele acordate potrivit Legii nr.
42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi
urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria
Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã, cu modificãrile ulterioare
10 Indemnizaţia, sporul şi renta care se acorda invalizilor, veteranilor şi
vãduvelor de rãzboi în temeiul Legii nr. 49/1991 privind acordarea de
indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi vãduvelor de rãzboi, cu
modificãrile ulterioare, şi al Legii nr. 44/1994 privind veteranii de
rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, cu
modificãrile ulterioare
11 Indemnizaţia lunarã acordatã persoanelor persecutate din motive politice
(Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificãrile ulterioare)
12 Indemnizaţia lunarã acordatã magistraţilor inlaturati din justiţie din
considerente politice, potrivit Legii nr. 51/1993 privind acordarea unor
drepturi magistraţilor care au fost inlaturati din justiţie pentru
considerente politice în perioada anilor 1945-1952, cu modificãrile
ulterioare
13 Ajutorul banesc lunar stabilit conform art. 14 din Legea nr. 23/1969
privind executarea pedepselor, republicatã
14 Drepturi acordate persoanelor cu handicap, conform Ordonanţei de urgenta a
Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specialã şi încadrarea în munca a
persoanelor cu handicap
15 Drepturile bãneşti acordate asistentului personal pentru îngrijirea,
supravegherea şi acordarea de ajutor permanent unei persoane cu handicap,
conform Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999
16 Alocaţia de întreţinere pentru minori dati în plasament familial sau
încredinţaţi, potrivit legii, unor familii sau unor persoane
17 Alocaţia de stat pentru copii
18 Alocaţia de solidaritate acordatã potrivit Ordonanţei de urgenta a
Guvernului nr. 118/1999 privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului naţional
de solidaritate
19 Bursa socialã pentru elevi şi studenţi
20 Bursa de studii pentru studenţi
21 Suma provenitã din creanţe legale sau din convenţii civile de întreţinere
22 Alte venituri lunare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 25
---------
la normele metodologice
------------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../...............

LISTA
cuprinzând construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, care constituie prioritati în anul... pentru finanţarea din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie, potrivit <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *)

Localitatea ...... (intensitatea seismicã exprimatã în grade MSK ..........)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N │Adre-│Cla-│ A │Re-│ N │Su- │Autorizaţia │ │ Cota-parte │
r.│sa │sa │ n │gim│ u │pra- │de constru- │ │ din valoarea │
│imo- │de │ u │de │ m │fa- │ire pentru │Valoa- │ lucrãrilor
c │bilu-│im- │ l │ i │ a │ta │lucrãri de │rea │ de inter- │
r │lui │por-│ │ n │ r │ │ inter- │lucra- │ ventie, ce │Necesarul
t.│ │tan-│ c │ a │ u │con- │ ventie │rilor │ revine │ de alo-
│ │ta │ o │ l │ l │stru-│────┬───────│ de │ proprieta- │ catii
│ │ │ n │ t │ │ita │nr. │ data │inter- │ rilor, per- │bugetare
│ │ │ s │ i │ a │ │ │(luna, │ventie │ soane fizice,│din tran-
│ │ │ t │ m │ p │des- │ │ anul) │(inclu-│ care se încã-│ sferuri
│ │ │ r │ e │ a │fa- │ │ │siv │ dreaza în pre-│ de la
│ │ │ u │ │ r │su- │ │ │T.V.A.)│ vederile │ bugetul
│ │ │ i │(S+│ t │ra- │ │ │ │ art. 8 alin. │ de
│ │ │ r │P+ │ a │ta │ │ │mii lei│ (1) din │ stat*)
│ │ │ i │..E│ m │ │ │ │ │ Ordonanta │
│ │ │ i │ │ e │(mp) │ │ │ │ Guvernului │-mii lei-
│ │ │ │ │ n │ │ │ │ │ nr. 20/1994*1)│
│ │ │ │ │ t │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ u │ │ │ │ │ - % - │
│ │ │ │ │ l │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ u │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ i │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼─────┼────┼───┼───┼───┼─────┼────┼───────┼───────┼────────────────┼─────────
0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │11=(9x10)
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ -2
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 10
──┼─────┼────┼───┼───┼───┼─────┼────┼───────┼───────┼────────────────┼──────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┼─────┼────┼───┼───┼───┼─────┼────┼───────┼───────┼────────────────┼──────────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
──┴─────┴────┼───┼───┼───┼─────┼────┼───────┼───────┼────────────────┼──────────
TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │
─────────────┴───┴───┴───┴─────┴────┴───────┴───────┴────────────────┴──────────

Raspundem pentru legalitatea, oportunitatea, necesitatea şi realitatea datelor înscrise în prezenta lista.

Aprobat, Vizat*3), Verificat, Întocmit,


Consiliul judeţean/ Inspecţia judeteana, Direcţia generalã Consiliul
Consiliul General respectiv a de urbanism, local
al Municipiului municipiului Bucureşti, amenajarea
Bucureşti în construcţii, teritoriului
lucrãri publice, şi lucrãri
urbanism publice
şi amenajarea
teritoriului


Preşedinte/Primar general, Inspector-şef, Director general,
........................... ..................... .....................
(numele, prenumele, (numele, prenumele (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) semnatura şi semnatura şi ştampila)
ştampila)

Primar,
....................
(numele, prenumele,
semnatura şi ştampila)

-------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) determinata proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta, proprietate privatã a persoanelor fizice care, la data aprobãrii deciziei de intervenţie (luna în care a fost emisã autorizaţia de construire pentru lucrãri de consolidare), realizeazã venituri nete medii lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.
*2) potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
*3) din punct de vedere al aplicãrii <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.


ANEXA 26
---------
la normele metodologice
-------------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../.............

PROPRIETAR/ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI

Localitatea ...., codul poştal ....
Str. ........ nr. ...., bl. ...., sectorul/judeţul ........

Spre ştiinţa:
-------------
Consiliul Local*1) ...........

Ca urmare a cererii dumneavoastrã nr. ..../...., înregistratã la Consiliul Local .... la nr. .../...., va comunicãm includerea construcţiei cu destinaţia de locuinta de la adresa sus-menţionatã în lista de prioritati pe anul ...., pentru care sunt asigurate din transferuri de la bugetul de stat fonduri pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie, potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
În baza procedurii de achiziţie publica, organizatã cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi a Regulamentului privind procedurile de organizare a licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea investiţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 592/1993 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, va facem cunoscut ca puteti încheia contractul de execuţie a lucrãrilor de consolidare cu persoana juridicã autorizata ........ .
Decontarea din transferuri de la bugetul de stat a contravalorii situaţiilor lunare de lucrãri executate, aferentã proprietarilor, persoane fizice, care beneficiazã de prevederile <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , se face proporţional cu cota-parte din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale deţinute de aceştia, potrivit normelor metodologice.

Direcţia generalã de urbanism,
amenajarea teritoriului şi lucrãri publice

Director general,
.................................
(numele, prenumele, semnatura şi ştampila)

----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) în a cãrui raza teritorialã este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.


ANEXA 27
--------
la normele metodologice
------------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ........../...............



pe anul .... luna ....

pentru plata din transferuri de la bugetul de stat a cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinta, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, potrivit <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Localitatea ...............................

───┬─────┬─────┬─────┬────────────┬────────────────────────────┬─────────┬──────
│ │ │Nu- │ Executant -│ Valoarea lucrãrilor de │Cota- │
│ │Nu- │ma- │ persoana │ intervenţie │parte din│
│ │ma- │rul │ juridicã │ (inclusiv T.V.A.) │valoarea │
│ │rul │ şi │ autorizata │ - mii lei - │lucrãri- │Alo-
│Adre-│ şi │data │─────┬──────┼─────┬──────┬────┬──────────│lor de │catia
│sa │da- │depu-│denu-│numa- │con- │decon-│rest│ realizatã│interven-│buge-
N │imo- │ta │nerii│mi- │rul │trac-│tata │ de │ în luna │tie ce │ţara
r. │bi- │con- │situ-│rea │con- │tata │(cumu-│exe-│ pentru │revine │soli-
│lu- │trac-│atiei│ │tului │ │lat │cu- │ care s-a │proprie- │cita-
c │lui │tului│luna-│ │ şi │ │pana │tat │ întocmit │ţãrilor, │ta
r │ │pri- │re de│ │banca │ │ în │(ac-│decontul │persoane │din
t. │ │vînd │lu- │ │ │ │luna │tua-│ (conform │fizice, │tran-
│ │exe- │crari│ │ │ │pentru│li- │ situaţiei│care se │sfe-
│ │cu- │exe- │ │ │ │ care │zat)│ de lu- │incadrea-│ruri
│ │tarea│cuta-│ │ │ │ s-a │ │ crari │za în │de la
│ │lu- │te la│ │ │ │intoc-│ │ anexate) │prevede- │buge-
│ │cra- │con- │ │ │ │mit │ │ │rile art.│tul
│ │rilor│sili-│ │ │ │docu- │ │ │8 alin. │de
│ │ de │ul │ │ │ │mentul│ │ │(1) din │stat
│ │în- │jude-│ │ │ │ │ │ │Ordonanta│ *2)
│ │ter- │tean/│ │ │ │ │ │ │Guvernu- │
│ │ven- │Con- │ │ │ │ │ │ │lui nr. │
│ │tie │sili │ │ │ │ │ │ │20/1994*1│
│ │ │ul │ │ │ │ │ │ │ - % - │
│ │ │Gene-│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ral │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │al │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Muni-│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cipi-│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ului │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Bucu-│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │resti│ │ │ │ │ │ │ │
───┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼──────────┼─────────┼──────
0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │11=(9x
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ -2
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 10)
───┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼──────────┼─────────┼──────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
───┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼──────────┼─────────┼──────
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
───┴─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼──────────┼─────────┼──────
TOTAL: │ - │ - │ - │ │ │ │ │ │ - │
─────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┴──────┴────┴──────────┴─────────┴──────

Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul decont justificativ.

Aprobat, Verificat, Vizat*3) Întocmit,


Consiliul judeţean/ Consiliul Inspecţia judeteana, Consiliul judeţean/
Consiliul General judeţean/ respectiv a Consiliul General
al Municipiului Consiliul municipiului al Municipiului
Bucureşti General al Bucureşti, Bucureşti
Municipiului în construcţii, Direcţia generalã
Bucureşti lucrãri publice, de urbanism,
Control urbanism amenajarea
financiar şi amenajarea teritoriului şi
preventiv teritoriului lucrãri publice


Preşedinte/Primar general, Şef compartiment, Inspector-şef,
........................... ..................... .....................
(numele, prenumele, (numele, prenumele (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) şi semnatura) semnatura şi ştampila)

Director general,
....................
(numele, prenumele,
şi semnatura)

-------------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
*1) determinata proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta, proprietate privatã a persoanelor fizice care, la data aprobãrii deciziei de intervenţie (luna în care a fost emisã autorizaţia de construire pentru lucrãri de consolidare), realizeazã venituri nete medii lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.
*2) potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ; col. 11 ≤ col. 8.
*3) potrivit obligaţiilor şi raspunderilor prevãzute în <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.


ANEXA 28
--------
la normele metodologice
-------------------------

CONŢINUTUL-CADRU

al raportului de expertiza tehnica pentru construcţia existenta cu destinaţia de locuinta

P1 (Piesa 1) - Memoriu tehnic, conform conţinutului-cadru detaliat în prezenta anexa.
P2 - Breviarul notelor de calcul structural efectuate manual, prezentate sistematizat atât pentru toate pãrţile sistemului existent (suprastructura, infrastructura, fundaţii), cat şi pentru sistemul structural consolidat.
P3 - Listinguri cu calculele structurale efectuate cu programe de calcul automat atât pentru sistemul structural existent, cat şi pentru sistemul structural consolidat (inclusiv dischete).
P4 - Planşe de rezistenta (cofraje şi armare) din proiectul iniţial (dacã exista), corespunzãtoare principalelor pãrţi structurale (suprastructura, infrastructura, fundaţii) şi principalelor elemente structurale, care, conform pct. 11.4.3 din Normativul pentru proiectare antiseismica a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi industriale -indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 modificate şi completate în anul 1996 şi republicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996, conditioneaza rezistenta şi stabilitatea sistemului structural. Numãrul de planşe trebuie sa fie suficient pentru a oferi toate datele necesare efectuãrii calculelor structurale.
P5 - Planşe principale de arhitectura din proiectul iniţial (dacã exista). Numãrul planşelor trebuie sa fie suficient pentru caracterizarea functionalitatii clãdirii. Dosarul trebuie sa conţinã planuri pentru toate nivelurile la care urmeazã sa se facã intervenţii structurale, pentru ca, pe baza acestora, sa se stabileascã eventualele afectari ale functionalitatii existente şi/sau eventualele modificãri functionale în funcţie de intervenţiile structurale.
P6 - Planşe, relevee de arhitectura la scara 1:50 (se vor respecta prevederile de la piesa P5)
P7 - Planşe, relevee de rezistenta (planşe pentru cofraj la scara 1:50) (se vor avea în vedere prevederile de la piesa P5)
P8 - Planşe, relevee pentru degradari şi avarieri ale elementelor structurale şi nestructurale la scara 1:50 (sau mai mare)
P9 - Releveu foto, construcţie şi degradari, cuprinzând fotografiile construcţiei şi ale degradãrilor şi avariilor
P10 - Dosarul complet al încercãrilor nedistructive, cu respectarea prevederilor:
* pct. 11.5 "Încercãri nedistructive" din Normativul pentru proiectarea antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi republicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996;
* Metodologiei de investigare a zidariilor vechi - indicativ MP007-99, aprobatã prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 48/N/1999 (pentru construcţiile vechi realizate din zidãrie de caramida).
Rezultatele încercãrilor se includ într-un raport care trebuie sa cuprindã (conform pct. 11.5.4):
- identificarea zonelor cercetate;
- descrierea incercarii;
- rezultatele obţinute;
- interpretarea rezultatelor.
P11 - Planşe cu intervenţiile structurale propuse (planuri pentru cofraje la scara 1:50 sau 1:100, care sa permitã citirea soluţiei de consolidare)
P12 - Planşe de arhitectura şi instalaţii cu consolidãrile şi reparaţiile propuse
(Se vor arata implicatiile asupra functionalitatii şi eventualele propuneri de modificare şi/sau de imbunatatire funcţionalã.)
P13 - Estimarea costurilor totale pentru lucrãrile de reducere a riscului seismic
Conform pct. 12.2.3 din Normativul pentru proiectarea antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996, estimarile se vor face pentru fiecare varianta de intervenţie. Estimarile se vor face pe baza antemasuratorilor de cantitãţi de lucrãri şi a preţurilor valabile pentru perioada elaborãrii raportului de expertiza tehnica.
La estimarea costurilor lucrãrilor de intervenţie se vor considera urmãtoarele cheltuieli:
- costul lucrãrilor de consolidare/reparare a elementelor structurale, respectiv ale ansamblului structural;
- costul repararii/înlocuirii elementelor nestructurale deteriorate;
- costul desfacerii şi refacerii instalaţiilor, echipamentelor, pardoselilor, finisajelor etc., în vederea execuţiei intervenţiei la elementele structurale şi nestructurale;
- costurile implicate de întreruperea functionarii pe durata executãrii lucrãrilor de intervenţie.


ANEXA 1
--------
la conţinutul-cadru al raportului de expertiza tehnica
--------------------------------------------------------
P1 (PIESA 1) MEMORIUL TEHNIC


1. Motivul şi scopul efectuãrii expertizei:
- includerea construcţiei, pe baza fisei de identificare a construcţiei tip clãdire, în lista cuprinzând clãdirile de locuinţe cu risc seismic potenţial, care prezintã prioritati pentru elaborarea expertizelor tehnice, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 *) privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
-----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

- încadrarea clãdirii în categorii şi clase de importanta (conform Normativului de proiectare antiseismica a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi industriale - indicativ P100-92, conform Ordonanţei Guvernului nr. 766/1997 şi STAS nr. 10.100/0-1975 privind siguranta structuralã).
2. Prezentarea metodelor de investigare (conform pct. 11.2 din Normativul pentru proiectare antiseismica - indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996):
11.3. metoda de evaluare calitativã E1;
11.4. metoda de evaluare analitica E2;
11.5. încercãri nedistructive.
3. Aprecieri referitoare la existenta documentaţiei de urbanism (plan urbanistic zonal), în special a regulamentului pentru clãdiri declarate monumente istorice sau situate în zone de protecţie istorica
4. Descrierea construcţiei din punct de vedere arhitectural, funcţional şi al instalaţiilor
5. Descrierea construcţiei din punct de vedere structural: suprastructura, infrastructura şi fundaţii (inclusiv condiţii de fundare a clãdirilor invecinate)
6. Aprecieri privitoare la nivelurile de confort şi uzura ale construcţiei, inclusiv la instalaţiile aferente
7. Descrierea condiţiilor de amplasare a construcţiei:
7.1. topografia terenului;
7.2. condiţiile geotehnice ale terenului (cel puţin studiul geoinformativ bazat pe foraje anterioare, reprezentative pentru amplasamentul respectiv şi pe date generale).
8. Descrierea lucrãrilor de intervenţii executate în trecut, motivul şi tipul intervenţiei (reparaţii, reconstrucţie, consolidãri - ca urmare a avariilor provocate de diferite seisme din trecut, de tasari, de coroziune, accidente tehnice -, transformare, extindere în plan, supraetajare etc.)
9. Aplicarea metodei E1 (de evaluare calitativã, conform Normativului pentru proiectare antiseismica - indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996)

Rezultate; interpretãri; concluzii
9.1. Datele rezultate din examinarea vizuala, din sondaje şi decopertari sau din alte surse de informaţii privind comportarea în timp, constând în natura şi gravitatea eventualelor degradari şi/sau avarieri, ca urmare a diferitelor acţiuni exercitate pe durata de exploatare pana în prezent;
- cutremure de pãmânt;
- încãrcãri gravitationale;
- tasari ale terenului de fundare;
- coroziune;
- diferenţe de temperatura;
- exploatare;
- condens;
- igrasie;
- acţiuni biologice de degradare (ciuperci, mucegai, insecte etc.);
- explozii;
- incendii; etc.
9.2. Date privind lucrãrile de intervenţii, de remediere (reparaţii şi/sau consolidãri) a degradãrilor şi/sau a avariilor semnalate la punctul anterior, precum şi a influentelor acestor intervenţii asupra comportãrii în timp a construcţiilor.
9.3. Se arata dacã şi în ce mãsura proiectul iniţial al construcţiei (relevee, dupã caz) şi sistemul structural respecta prevederile prescripţiilor în vigoare referitoare la alcãtuirea şi la conformarea antiseismica.
9.4. Se arata dacã şi în ce mãsura condiţiile de execuţie, cele de exploatare şi de întreţinere a construcţiei corespund proiectului iniţial şi caietelor de sarcini.
9.5. Interpretarile şi concluziile vor fi corelate cu rezultatele, interpretarile şi concluziile obţinute prin celelalte metode de investigare.
10. Încercãri nedistructive
10.1. rezultate;
10.2. interpretãri;
10.3. concluzii;
10.4. corelarea rezultatelor interpretarilor şi concluziilor stabilite prin metoda "încercãrilor nedistructive" cu cele obţinute prin celelalte metode de investigatie.
11. Aplicarea metodei E2a (de evaluare analitica prin calcul, conform Normativului pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996)
11.1. Descrierea metodologiei calculelor structurale, cu precizarea:
- calculelor manuale;
- calculelor automate şi a programelor de calcul automat aplicate;
- schemei grafice a modelelor de calcul structural şi a ipotezelor considerate corespunzãtor prevederilor cap. 5 şi 6 şi punctelor 11.4.3 şi 11.4.4 din Normativul P100-92 (având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996);
- justificarii valorii coeficientului Y (conform pct. 11.4.6 din cap. 11, completat şi modificat în anul 1996);
- selectãrii şi justificarii, prin rationamente inginereşti, a elementelor structurale şi a secţiunilor critice ale acestora (elemente ale suprastructurii, ale infrastructurii, ale fundaţiei sau ale terenului de fundaţie), care, conform pct. 11.4.2. (din Normativul pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996), conditioneaza rezistenta şi stabilitatea sistemului structural;
- stabilirii incarcarilor de calcul (gravitationale, vant, seismice).
11.2. Rezultatele verificãrii siguranţei sistemului structural la acţiunea incarcarilor gravitationale
11.3. Rezultatele calculelor eforturilor sectionale şi ale verificãrilor de rezistenta şi rigiditate la acţiunea incarcarilor din gruparea specialã pentru suprastructura, infrastructura, fundaţie şi terenul de fundare
11.4. În to ate cazurile se vor efectua verificãrile prevãzute la pct. 11.4.8 (din Normativul P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996), pentru identificarea posibilitãţilor de producere a unor ruperi casante, precizându-se rezultatele.
11.5. Modul de determinare şi valoarea gradului de asigurare la acţiuni seismice "R" conform pct. 11.4.5 (din Normativul P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996)
11.6. Verificarea conform pct. 11.4.5 (din Normativul P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996). Se va determina gradul nominal de asigurare la acţiuni seismice - R.
11.7. În cazurile terenurilor de fundare cu tasari importante se prezintã verificãrile privind acţiunea tasarilor din trecut ale terenului de fundare, precum şi cele care sunt de asteptat în viitor.
11.8. Rezultatele altor verificãri: se va avea în vedere Metodologia de investigare a zidariilor vechi
11.9. Interpretarea rezultatelor obţinute prin metoda E2a
11.10. Concluzii privind aplicarea metodei E2a
12. Aplicarea metodelor E2b şi E2c (de evaluare analitica prin calcul static şi dinamic postelastic) conform Normativului pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996.
12.1. Descrierea metodologiei potrivit metodei E2b şi E2c (conform Normativului P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996)
12.2. Analizarea rezultatelor calculelor structurale static postelastic E2b şi dinamic postelastic E2c, privitoare la cerinţele de eforturi sectionale (de rezistenta), cerinţele de deplasare, cerinţele de disipare de energie, cerinţele de ductilitate
12.3. Efectuarea verificãrilor pentru identificarea posibilitãţilor de producere a unor ruperi casante
12.4. Verificarea condiţiei de rigiditate
12.5. Verificãrile de rezistenta se fac pentru toate elementele sistemului structural (suprastructura, infrastructura, fundaţii), precum şi asupra terenului de fundare
12.6. Evaluarea nivelului de asigurare a sistemului structural la acţiuni seismice
12.7. Interpretarea rezultatelor obţinute prin metodele E2b şi E2c
12.8. Concluzii privind aplicarea metodelor E2b şi E2c
13. Corelarea rezultatelor, interpretarilor şi concluziilor din:
- metodele E2a, E2b şi E2c;
- raportul incarcarilor nedistructive cu cele obţinute prin celelalte metode de investigare
14. Încadrarea construcţiei în clase de risc seismic (conform pct. 11.6.1 din Normativul pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996).
15. Soluţiile de intervenţie propuse:
15.1. Conform pct. 12.2.1 din Normativul pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996, soluţiile de intervenţie trebuie fundamentate de cãtre expertul tehnic prin analiza detaliatã a performantelor seismice ale construcţiei şi a implicatiilor tehnice, functionale, tehnologice, economice ale încadrãrii în mediul construit etc.
15.2. Se vor examina, de regula, mai multe soluţii de intervenţie, se va examina şi justifica posibilitatea realizãrii lucrãrilor de consolidare fãrã evacuarea locatarilor, cu niveluri diferite de reducere a riscului seismic.
15.2.1. Fundamentarea tehnica a soluţiilor se face prin urmãtoarele elemente:
- necesitatea interventiilor în funcţie de degradãrile şi de avariile structurale şi nestructurale constatate şi de cele potenţiale care se pot dezvolta la seisme puternice viitoare, de insuficienta capacitãţilor de rezistenta, de ductilitate şi de nivelul riscului seismic de prabusire sau de avariere grava;
- conceptia intervenţiei (strategia şi principiile soluţiei) pentru fiecare varianta de intervenţie;
- descrierea variantelor de intervenţie; la fundamentarea şi la propunerea deciziei de intervenţie se vor prezenta cel puţin doua soluţii, dintre care una minimala din punct de vedere al asigurãrii nivelului de protecţie antiseismica aferent cerinţelor de stabilitate şi rezistenta definite prin <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu precizarea posibilitãţilor reale de execuţie şi a costurilor estimate. Soluţia minimala va avea în vedere evitarea prabusirii construcţiei (a colapsului), precum şi a altor forme ce pot genera raniri grave sau pierderi de vieţi omeneşti, în cazul producerii unor cutremure cu caracteristicile celui considerat în proiectarea antiseismica conform Normativului pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92;
- calculele structurale pentru fiecare varianta de intervenţie, corespunzãtoare pentru ansamblul sistemului structural consolidat, pentru toate elementele structurale consolidate ale suprastructurii, infrastructurii şi ale fundaţiei şi pentru restul elementelor neconsolidate şi secţiunile critice ale acestora, care conditioneaza, conform pct. 11.5.1 (din Normativul pentru proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996), rezistenta şi stabilitatea sistemului structural consolidat (suprastructura, infrastructura şi fundaţia).
15.2.2. Fundamentarea funcţionalã - se va arata prin planşele de arhitectura pe care se indica intervenţiile de consolidare şi reparatie, precum şi implicatiile asupra functionalitatii şi posibilitatii de rezolvare corespunzãtoare. Argumentarea va fi cuprinsã în contextul memoriului tehnic.
15.2.3. Fundamentarea tehnologiei de execuţie, la nivel de soluţii de principiu şi aprecieri justificate privind necesitatea, dupã caz, a evacuarii locatarilor. Se vor adopta, de regula, tehnologii de execuţie fãrã evacuarea locatarilor.
15.2.4. Fundamentarea economicã se face pe baza de antemasuratori şi evaluare a costurilor lucrãrilor în diversele variante prezentate (deviz general, inclusiv deviz pe obiecte, structurat, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 376/1994 , pe cap. 3, 4 şi 5 privind valoarea cheltuielilor de natura investiţiilor pentru proiectarea şi execuţia lucrãrilor strict legate de reducerea riscului seismic).
15.2.5. Fundamentarea privind încadrarea în mediul construit se face pe baza criteriilor specifice.
16. Propunerea deciziei de intervenţie - se vor avea în vedere prevederile Normativului de proiectare antiseismica, indicativ P100-92, având cap. 12 completat şi modificat în anul 1996.
Pentru clãdirile înscrise în lista cuprinzând monumentele istorice şi de arhitectura, precum şi pentru cele situate în zone de protecţie istorica se va obţine avizul inspectoratului pentru cultura judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, privind soluţiile de intervenţie propuse, prin grija expertului tehnic atestat care elaboreazã raportul de expertiza tehnica.
17. Concluziile şi propunerile expertului - se vor arata orice alte considerente care au importanta pentru clãdirea expertizata tehnic.


ANEXA 29
---------
la normele metodologice
------------------------

Numãrul şi data înregistrãrii .................
CONSILIUL JUDEŢEAN .........................../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr ............../.........................

CONTRACT-CADRU
nr. ...... din ......

pentru elaborarea raportului de expertiza tehnica la construcţia existenta cu destinaţia de locuinta

ART. 1
Pãrţile contractante

Între: ........................./(numele şi prenumele), expert tehnic atestat pentru cerinta de calitate A1-rezistenta şi stabilitate - conform Certificatului de atestare tehnico-profesionalã nr. ......../ ............... (emis de Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului în baza Hotãrârii Guvernului nr. 731/1991*) şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/1995 ),
autorizat ca persoana fizica sa desfãşoare activitãţi în mod independent conform Decretului-lege nr. 54/1990 şi Hotãrârii Guvernului nr. 201/1990, cu modificãrile ulterioare, în baza Autorizaţiei nr. ........../ ..............., emisã de ..........., cod fiscal nr. ........, cont virament nr. .........., deschis la .............;
sau
angajat al persoanei juridice autorizate ................/(denumirea persoanei juridice autorizate), cu sediul în localitatea ...................., str. .......... nr. ......., codul poştal ........, sectorul/judeţul ........, telefon ......., fax ........., cont virament nr. ........, deschis la ........, cu obiect de activitate înregistrat privind expertizarea tehnica în domeniul con- structiilor civile şi înmatriculatã la oficiul registrului comerţului de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie .............. sub nr. ........, codul fiscal nr. ........., reprezentatã prin .............../(numele şi prenumele), detinand funcţia de ..............., în calitate de şi denumit în continuare expert, pe de o parte,
şi
Proprietar/Asociaţia de proprietari din localitatea ................, str. ........... nr. ....., codul poştal ........, sectorul/judeţul .............., codul fiscal nr. ..........., reprezentat(a) prin proprietar/preşedintele asociaţiei de proprietari ........................../(numele şi prenumele, datele de identificare a proprietarilor persoane fizice, B.I. seria .... nr. ..., emis de ......... la data de.............),
în calitate de şi denumit în continuare beneficiar,
şi
Consiliul judeţean ................../ Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu sediul în localitatea ................, str. ............... nr. ......., reprezentat prin ............., în calitate de ordonator de credite şi investitor şi denumit în continuare investitor (pentru spaţiile cu destinaţia de locuinta, proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome), pe de alta parte, s-a încheiat prezentul contract pentru elaborarea raportului de expertiza tehnica.
----------------
*) Hotãrârea Guvernului nr. 731/1991 a fost abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 11 decembrie 1995.

ART. 2
Obiectul contractului

Contractul are ca obiect elaborarea raportului de expertiza tehnica pentru construcţia cu destinaţia de locuinta, situata în localitatea.............., str. .......... nr. ....., sectorul ........, codul poştal ........., în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 **) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
Construcţia existenta cu destinaţia de locuinta este înscrisã la poziţia ........... din lista de prioritati pe anul........., propusã de Consiliul Local ............... şi aprobatã de Consiliul judeţean ................/Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu viza inspecţiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului.
----------------
**) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

ART. 3
Durata contractului
Prevederile prezentului contract intra în vigoare la data vizarii şi înregistrãrii lui la Consiliul judeţean ................./Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Termenul de predare a raportului de expertiza tehnica la Consiliul judeţean ............./Consiliul General al Municipiului Bucureşti este .............. .
ART. 4
Valoarea contractului, corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta
Conform devizului de cheltuieli anexat ofertei adjudecate printr-o procedura de achiziţie publica*1), valoarea prezentului contract (determinata din devizul de cheltuieli proporţional cu cotaparte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil) este de*2) .......... lei, din care:
- elaborarea raportului de expertiza tehnica*3) ................. lei;
- T.V.A.*4) ................ lei.
ART. 5
Obligaţiile pãrţilor contractante
5.1. Obligaţiile expertului
Expertul se obliga:
5.1.1. - sa prezinte (în copii anexate la prezentul contract):
- autorizaţia emisã de consiliul local, potrivit Decretului-lege nr. 54/1990, pentru desfãşurarea în mod independent a activitãţii de expertizare tehnica pentru cerinta de calitate A1 - rezistenta şi stabilitate - sau certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie şi statutul societãţii comerciale, din care sa rezulte autorizarea acesteia pentru activitatea de expertizare tehnica corespunzãtoare categoriei de construcţii ce face obiectul prezentului contract, precum şi contractul încheiat cu expertul tehnic atestat;
- certificatul de atestare tehnico-profesionalã pentru cerinta de calitate A1 - rezistenta şi stabilitate - al expertului tehnic atestat care elaboreazã raportul de expertiza tehnica;
5.1.2. - sa întocmeascã raportul de expertiza tehnica a construcţiei cu destinaţia de locuinta, cu respectarea:
- conţinutului-cadru al raportului de expertiza tehnica, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 26;
- Normativului pentru proiectarea antiseismica a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi industriale-indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi republicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996, şi a reglementãrilor tehnice în vigoare în domeniul construcţiilor;
5.1.3. - sa identifice în teren construcţia şi sa stabileascã dacã aceasta a suferit avarii ca urmare a seismelor şi, în funcţie de cele constatate, sa înceapã elaborarea raportului de expertiza tehnica, cu respectarea prevederilor legale;
5.1.4. - sa prezinte mai multe soluţii de intervenţie, dar cel puţin doua soluţii, dintre care una minimala din punct de vedere al asigurãrii nivelului de protecţie antiseismica aferent cerinţelor de stabilitate şi rezistenta definite prin <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu precizarea posibilitãţilor reale de execuţie şi a costurilor estimate pentru fiecare soluţie, şi care sa nu implice, de regula, evacuarea totalã a locatarilor pe perioada execuţiei lucrãrilor de intervenţie (de consolidare);
5.1.5. - sa nu elaboreze în regim de subproiectare raportul de expertiza tehnica ce face obiectul prezentului contract;
5.1.6. - la solicitarea proiectantului, sa confirme printr-un referat şi prin stampilarea proiectului tehnic ca acesta respecta soluţia de intervenţie din raportul de expertiza tehnica;
5.1.7. - sa întocmeascã pe rãspunderea sa documentaţia de postcalcul, conform situaţiei din teren şi în limita valorii contractate;
5.1.8. - sa predea sinteza şi raportul de expertiza tehnica însuşite de cãtre proprietar/asociaţia de proprietari, împreunã cu documentaţia de postcalcul, la termenul de predare stabilit prin contract, cu ştampila şi semnatura expertului tehnic atestat şi cu avizele nominalizate în sinteza raportului de expertiza tehnica, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1, dupã cum urmeazã:
- doua exemplare beneficiarului (dintre care un exemplar se anexeazã la cartea tehnica a construcţiei);
--------------------
*1) Potrivit prevederilor <>art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .
*2) Rd. 13A din devizul de cheltuieli.
*3) Rd. 11A din devizul de cheltuieli.
*4) Rd. 12 din devizul de cheltuieli (calculatã de plãtitorii de T.V.A., cu respectarea prevederilor legale).

- doua exemplare investitorului (dintre care un exemplar se înainteazã Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului şi un exemplar se arhiveaza de cãtre comisia judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, de apãrare impotriva dezastrelor);
- un exemplar consiliului local (care se arhiveaza).

5.2. Obligaţiile beneficiarului
Beneficiarul se obliga:
5.2.1. - sa anexeze la prezentul contract copie de pe tabelul nominal cuprinzând proprietarii, pe destinaţii ale spaţiilor (locuinţe şi, respectiv, alte destinaţii), cotele-pãrţi indivize deţinute din proprietatea comuna (conform actelor de proprietate) şi semnãturile proprietarilor, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3.
5.2.2. - sa punã la dispoziţie expertului, pentru consultare, cartea tehnica a construcţiei, pe perioada elaborãrii raportului de expertiza tehnica;
5.2.3. - sa asigure:
* facilitarea examinãrii de cãtre expert a construcţiei cu destinaţia de locuinta, care se expertizeaza tehnic;
* facilitarea efectuãrii de cãtre expert a sondajelor şi decopertarilor necesare, cu condiţia executãrii refacerilor.

5.3. Obligaţiile investitorului
Investitorul se obliga:
5.3.1. - sa verifice documentaţia primitã, sa acorde viza de control financiar preventiv şi sa întocmeascã decontul justificativ potrivit modelului prezentat în anexa nr. 12, pe care, cu viza inspecţiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, îl va remite Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului în doua exemplare, împreunã cu un exemplar din prezentul contract, semnat şi vizat;
5.3.2. - sa efectueze, în termen de 3 zile lucrãtoare de la primirea sumei în cont prin trezorerie, plata în contul expertului nominalizat în decontul justificativ.

ART. 6
Raspunderi contractuale; alte clauze
6.1. - Expertul, beneficiarul şi investitorul rãspund de respectarea cerinţelor şi obligaţiilor impuse prin:
- <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii;
- <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 privind aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrãrilor şi a construcţiilor;
- <>Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor, republicatã, şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
6.2. - Investitorul monitorizeazã acţiunea de expertizare, rãspunzând de utilizarea eficienta a fondurilor aferente transferate de la bugetul de stat pentru reducerea riscului seismic la construcţia cu destinaţia de locuinta.
6.3. - Pãrţile contractante pot stabili, de comun acord, şi alte clauze contractuale, cu condiţia ca acestea sa nu afecteze clauzele prezentului contract-cadru şi sa nu contravina prevederilor legale.
ART. 7
Decontarea contravalorii contractului, corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta
7.1. - Potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, decontarea contravalorii contractului, corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta (valoare determinata din devizul de cheltuieli, proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil) se asigura în limita transferurilor de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinaţie, în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului şi repartizate consiliului judeţean ................./Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
7.2. - Alocaţia de la bugetul de stat nu se datoreazã şi nu se poate plati, dacã nu sunt obţinute toate avizele, acordurile şi aprobãrile pe niveluri ierarhice, conform prevederilor legale şi obligaţiilor contractuale.
ART. 8
Dispoziţii finale
8.1. - Pentru decontarea contravalorii elaborãrii raportului de expertiza tehnica aferentã spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, expertul urmeazã sa încheie, dupã caz, contracte, acte adiţionale la prezentul contract, cu proprietarii/deţinãtorii, persoane juridice, ai spaţiilor respective.
8.2. - Contractul semnat între pãrţile contractante fãrã respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, este lovit de nulitate.
8.3. - Prezentul contract s-a încheiat astãzi ........... în 4 (patru) exemplare, toate cu valoare de original, semnate de pãrţile contractante şi vizate de Consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dintre care: un exemplar pentru beneficiar, un exemplar pentru expert, doua exemplare pentru investitor.



Expert Beneficiar Investitor
(persoana juridicã autorizata), (pentru spaţiile cu (pentru spaţiile cu
destinaţia destinaţia
de locuinta*1)), de locuinta),
............................ ....................... .....................
(numele, prenumele, (numele, prenumele, (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) funcţia şi semnatura) funcţia, semnatura
şi ştampila)

Expert tehnic atestat,
.............................
(numele, prenumele,
semnatura şi ştampila)

Vizat*2)

Compartimente functionale ale Consiliului Consiliul local*3)
judeţean ............/Consiliului General ......................
al Municipiului Bucureşti (numele, prenumele,
.......................................... funcţia, semnatura
(numele, prenumele, funcţia, semnatura şi ştampila) şi ştampila)


- Direcţia generalã de urbanism, amenajarea teritoriului
şi lucrãri publice/Departamentul patrimoniului imobiliar
.........................................................
(numele, prenumele, funcţia, semnatura şi ştampila)


- Direcţia generalã buget-finanţe
.......................................
(numele, prenumele, funcţia,
semnatura şi ştampila)


- Control financiar preventiv
.............................
(numele, prenumele, funcţia,
semnatura şi ştampila)


- Oficiul juridic
...........................
(numele, prenumele şi semnatura)


---------------
*1) proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) potrivit obligaţiilor şi raspunderilor consiliilor judeţene ..................../ Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prevãzute în <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
*3) în a cãrui raza de autoritate este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.

ANEXA 1
--------
la Contractul de expertiza tehnica nr.../.......
------------------------------------------------

DEVIZ DE CHELTUIELI

pentru elaborarea raportului de expertiza tehnica la construcţia cu destinaţia de locuinta situata în localitatea (sectorul) ........., str. ................. nr. ......., judeţul ........./municipiul Bucureşti


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea din care:
Nr. Articole de calculatie devizului -
crt. şi elemente de calcul total (A) (B)
- lei - - lei - - lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Materiale*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Manopera (....... nr. ore x... lei/ora)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. TOTAL I - CHELTUIELI DIRECTE (rd. 1 + rd. 2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. [...% (Cota asigurãri sociale) + ....% (Ajutor
de şomaj) +....% (Fond de risc) +....% (Asigurãri
sociale de sãnãtate) +...]*2) x rd. 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. TOTAL II - CHELTUIELI (rd. 3 + rd. 4)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Cheltuieli indirecte (....% x rd. 5)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. TOTAL III - CHELTUIELI (rd. 5 + rd. 6)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Profit*3) (....% x rd. 7)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. TOTAL IV - CHELTUIELI (rd. 7 + rd. 8)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Colaboratori*4) (exclusiv T.V.A.)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. TOTAL V - CHELTUIELI (rd. 9 + rd. 10)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. T.V.A.*5) (....% din rd. 11)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. TOTAL GENERAL*6): (rd. 11 + rd. 12)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
(A): valoarea aferentã spaţiilor existente cu destinaţia de locuinta (valoare determinata proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil);
(B): valoarea aferentã spaţiilor cu alta destinaţie (valoare determinata proporţional cu cotaparte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu alta destinaţie din imobil - sedii de societãţi comerciale, birouri, magazine, depozite).

PRECIZARE:

În general, un bloc de locuinţe poate fi compus dintr-unul sau mai multe tronsoane:
* tronsoanele realizate printr-un proiect distinct (unicat) sunt denumite tronsoane unicat;
* tronsoanele realizate pe baza aceluiaşi proiect refolosibil sunt denumite tronsoane refolosibile; pentru aceste tronsoane cheltuielile de expertizare tehnica pot fi de pana la 20% din cheltuielile aferente tronsonului de baza.
Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul deviz de cheltuieli.


Expert Expert tehnic atestat
(persoana juridicã autorizata), (persoana fizica autorizata),
.............................. .............................
(numele, semnatura şi ştampila) (numele, semnatura şi ştampila)


----------------
*1) pe baza de documente legale de plata, strict legate de elaborarea raportului de expertiza tehnica şi care nu se regãsesc incluse, potrivit prevederilor legale, în alte articole de calculatie.
*2) conform prevederilor legale.
*3) maximum 10% .
*4) dupã caz, în situaţia în care nu se include în manopera - rd. 2, pentru încercãri nedistructive şi/sau studii geotehnice, stabilite ca oportune şi necesare de cãtre expertul tehnic atestat, cu respectarea prevederilor Normativului pentru proiectarea antiseismica a construcţiilor de locuinţe, social-culturale, agrozootehnice şi industriale - indicativ P100-92, având cap. 11 şi 12 modificate şi completate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996 (pct. 11.5 - Încercãri nedistructive), pe baza de documente legale de plata anexate.
*5) calculatã de plãtitorii de T.V.A. cu respectarea prevederilor legale.
*6) Valoarea din oferta acceptatã în urma desfãşurãrii unei proceduri de licitaţie publica este maximala (nu poate fi majoratã la încheierea contractului de expertizare şi nici ulterior pe toatã perioada derulãrii contractului).


ANEXA 30
---------
la normele metodologice
------------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN. ....................../
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ......../...........

CONTRACT-CADRU
nr. .... din ......

pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie (consolidare) la construcţia existenta cu destinaţia de locuinta, incadrata prin raportul de expertiza în clasa I de risc seismic

ART. 1
Pãrţile contractante

Între:
......................../(denumirea persoanei juridice autorizate), cu sediul în localitatea ............., str. .................. nr. ......, codul poştal .........., sectorul ......., telefon ........, fax ........, cont virament nr. .........., deschis la ............., cu obiect de activitate înregistrat privind proiectarea în domeniul construcţiilor civile, şi înmatriculatã la oficiul registrului comerţului de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie .............. sub nr. ............., codul fiscal nr. ......., reprezentatã prin ........./(numele şi prenumele), detinand funcţia de .......,
în calitate de şi denumit în continuare proiectant, pe de o parte,

şi

Proprietar/Asociaţia de proprietari din localitatea .........., str. ............. nr. ......., codul poştal ......... sectorul/judeţul ........., codul fiscal nr. ............, reprezentat(a) prin proprietar/preşedintele asociaţiei de proprietari ................/(numele şi prenumele, datele de identificare a proprietarilor persoane fizice, B.I. seria ... nr. ...., emis de ........ la data de .........)
în calitate de şi denumit în continuare beneficiar,
şi
Consiliul judeţean .............../ Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu sediul în localitatea .........., str. ...... nr. ......, reprezentat prin .........., în calitate de ordonator de credite şi investitor şi denumit în continuare investitor (pentru spaţiile cu destinaţia de locuinta, proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome), pe de alta parte,
s-a încheiat prezentul contract pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie (consolidare).
ART. 2
Obiectul contractului
Contractul-cadru are ca obiect proiectarea*1) lucrãrilor de intervenţie (consolidare) pentru construcţia cu destinaţia de locuinta, situata în localitatea ........., str. ..... nr. ......, sectorul ......, codul poştal ....., expertizata tehnic în anul ...... şi incadrata prin raportul de expertiza tehnica (dupã caz, prin nota tehnica justificativã*2)) în clasa I de risc seismic de cãtre expertul tehnic atestat ......, nominalizatã la poziţia din Lista nr. ..../ .... (anexatã în copie).
-------------------
*1) potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) .
*2) potrivit prevederilor art. 3 din Ordinul comun al ministrului delegat pe lângã primul-ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului şi a Departamentului pentru Administraţie Publica Localã şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 770-6.173/NN, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264/1997.
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
Contractul de proiectare cuprinde:
- elaborarea documentaţiei, pe faze de proiectare:
* studiul de fezabilitate;
* proiectul tehnic, caietele de sarcini, listele cuprinzând cantitãţile de lucrãri, detaliile de execuţie;
- verificarea documentaţiei, pe faze de proiectare, de cãtre verificatori tehnici atestaţi pentru cerinţele de calitate impuse prin <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi în conformitate cu Regulamentul de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrãrilor şi construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 ;
- obţinerea de cãtre proiectant a avizelor şi acordurilor nominalizate în Certificatul de urbanism nr. ...... din ..............., emis de ..........., precum şi în obligaţiile contractuale.
ART. 3
Durata contractului
Prevederile prezentului contract intra în vigoare la data vizarii şi înregistrãrii la Consiliul judeţean ......................./Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Termenele de predare a documentaţiei de proiectare, pe faze, la Consiliul judeţean ......................./Consiliul General al Municipiului Bucureşti (cu verificãrile, avizele şi acordurile nominalizate în certificatul de urbanism şi în obligaţiile contractuale) sunt:
- Studiul de fezabilitate ................;
- Proiectul tehnic, caietele de sarcini, listele cuprinzând cantitãţile de lucrãri, detaliile de execuţie ............. .
ART. 4
Valoarea contractului-cadru corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta
Conform devizului de cheltuieli anexat ofertei adjudecate printr-o procedura de achiziţie publica*3) , valoarea prezentului contract (determinata din devizul de cheltuieli proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil) este de*4) .......... lei, din care:
- proiectarea lucrãrilor de intervenţie (consolidare)*5) ............ lei;
- T.V.A.*6) ........... lei, la care se adauga cheltuieli pentru avize şi acorduri nominalizate în certificatul de urbanism*7) ................. lei, decontabile pe baza de chitanţe fiscale (proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil).
ART. 5
Obligaţiile pãrţilor contractante
5.1. Obligaţiile proiectantului
Proiectantul se obliga:
5.1.1. sa constituie garanţia pentru aplicabilitatea proiectului; garanţia pentru aplicabilitatea proiectului în cuantum de 5% din valoarea contractului de proiectare se constituie astfel:
- înainte de semnarea contractului de proiectare din garanţia de participare care se vãrsa în avans de cãtre proiectant (ofertantul câştigãtor) în contul de garanţii deschis de acesta la Direcţia trezorerie ................;
- prin reţinere de cãtre investitor din factura de plata la decontarea proiectãrii pana la concurenta sumei corespunzãtoare procentului de 5% din valoarea contractului de proiectare;
--------------------
*3) potrivit prevederilor <>art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *).
*4) Rd. 13A din devizul de cheltuieli.
*5) Rd. 11A din devizul de cheltuieli.
*6) Rd. 12 din devizul de cheltuieli (calculatã de plãtitorii de T.V.A., cu respectarea prevederilor legale).
*7) Rd. 14 din devizul de cheltuieli.
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72/1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

5.1.2. sa prezinte (în copii anexate la prezentul contract):
- certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie;
- statutul societãţii comerciale, din care sa rezulte autorizarea acesteia, ca persoana juridicã, pentru activitatea de proiectare în domeniul construcţiilor civile;
5.1.3. sa întocmeascã studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, listele cuprinzând cantitãţile de lucrãri şi detaliile de execuţie privind consolidarea construcţiei cu destinaţia de locuinta, cu respectarea:
- temei de proiectare;
- conţinutului-cadru al proiectelor, pe faze de proiectare, conform Ordinului comun al ministrului finanţelor şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 784-34/N/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conţinutul-cadru de organizare a licitaţiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare şi decontare a execuţiei lucrãrilor cu modificãrile ulterioare;
- metodologiei de elaborare a devizului general, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 376/1994 , completatã şi modificatã prin Hotãrârea Guvernului nr. 600/1998, nominalizandu-se distinct în cadrul poziţiei 3.5 din devizul general cheltuielile pentru asistenta tehnica pe fazele determinante, precum şi cheltuielile privind dirigentia de şantier;
- Normativului de proiectare antiseismica P100-92, având cap. 11 şi 12 completate şi modificate în anul 1996 şi publicate în Buletinul Construcţiilor nr. 11/1996, şi a celorlalte normative tehnice în vigoare;
5.1.4. sa nu elaboreze în regim de subproiectare documentaţia ce face obiectul prezentului contract;
5.1.5. sa obţinã pentru soluţia de intervenţie (consolidare) adoptatã viza expertului tehnic care a întocmit expertiza tehnica. Dacã se adopta o soluţie de intervenţie (consolidare) diferita de cea propusã de expert în raportul de expertiza tehnica (pentru satisfacerea cerinţelor impuse de beneficiar), aceasta poate fi însuşitã de un expert tehnic atestat pentru cerinta de calitate A1 - rezistenta şi stabilitate, angajat al proiectantului;
5.1.6. sa ţinã seama de posibilitãţile tehnice de realizare a lucrãrilor, cu menţinerea functionarii clãdirii pe perioada executãrii lucrãrilor de intervenţie (consolidare), avându-se în vedere respectarea cerinţelor privind normele de protecţie a muncii, igiena şi sãnãtatea oamenilor;
5.1.7. sa obţinã avizul, din punct de vedere tehnic, al comisiei tehnice pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor din cadrul Consiliului tehnic superior al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului pentru soluţia de intervenţie (consolidare) prezentatã la faza de studiu de fezabilitate;
5.1.8. sa acorde asistenta tehnica în fazele determinante ale lucrãrilor de intervenţie (consolidare);
5.1.9. sa treacã de la o faza de proiectare la alta numai dupã aprobarea de cãtre investitor şi beneficiar a fazei anterioare; proiectantul are obligaţia sa prezinte spre aprobare documentaţia elaborata pe faze de proiectare şi sa introducã toate completãrile care decurg din avize şi acorduri, cu condiţia ca acestea sa nu constituie completãri sau modificãri ale temei de proiectare;
5.1.10. sa întocmeascã, pe rãspunderea sa, documentaţia de postcalcul, conform situaţiei din teren şi în limita valorii contractate;
5.1.11. sa predea documentaţia completa în 5 (cinci) exemplare, pe faze de proiectare, cuprinzând piese scrise şi desenate, la termenele stabilite prin contract, cu semnãturile autorului proiectului, ale verificatorilor pe specialitãţi impuse prin proiect, avizele şi acordurile nominalizate în certificatul de urbanism şi în obligaţiile contractuale, dupã cum urmeazã:
- doua exemplare beneficiarului;
- trei exemplare investitorului.
5.2. Obligaţiile beneficiarului
Beneficiarul se obliga:
5.2.1. sa anexeze la prezentul contract urmãtoarele documente (în copie):
* sinteza raportului de expertiza tehnica (dupã caz, nota tehnica justificativã) la construcţia cu destinaţia de locuinta incadrata în clasa I de risc seismic;
* hotãrârea*1) proprietarului/asociaţiei de proprietari privind aprobarea deciziei de intervenţie, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 15;
----------------
*1) potrivit prevederilor <>art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .

* tabelul nominal cuprinzând proprietarii pe destinaţii ale spaţiilor (locuinţe şi, respectiv, alte destinaţii), cotele-pãrţi indivize deţinute din proprietatea comuna (conform actelor de proprietate) şi semnatura proprietarilor, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 17;
* declaraţiile-angajament*1) ale proprietarilor, privind continuarea lucrãrilor de intervenţie (consolidare), potrivit modelului prezentat în anexa nr. 18;
---------------
*1) potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .

5.2.2. sa punã la dispoziţie proiectantului, pentru consultare, cartea tehnica a construcţiei;
5.2.3. sa asigure:
* facilitarea examinãrii de cãtre proiectant a construcţiei cu destinaţia de locuinta afectatã de seisme;
* facilitarea efectuãrii de cãtre proiectant a sondajelor şi decopertarilor necesare.
5.3. Obligaţiile investitorului
Investitorul se obliga:
5.3.1. sa urmãreascã:
* obţinerea de cãtre proiectant a avizelor şi acordurilor prevãzute în certificatul de urbanism;
* verificarea proiectului, pe faze, de cãtre specialişti verificatori de proiecte, atestaţi pe specialitãţi;
5.3.2. sa asigure emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrãri de consolidare, pe baza documentaţiei întocmite de proiectant;
5.3.3. sa aprobe, împreunã cu beneficiarul, documentaţia pe faze privind proiectarea lucrãrilor de intervenţie (consolidare);
5.3.4. sa verifice documentaţia primitã, sa acorde viza de control financiar preventiv şi sa întocmeascã decontul justificativ potrivit modelului prezentat în anexa nr. 21, pe care, având viza inspecţiei judeţene în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, respectiv a municipiului Bucureşti, îl va remite Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în doua exemplare, împreunã cu un exemplar semnat şi vizat din prezentul contract.
5.3.5. sa efectueze, în termen de 3 zile lucrãtoare de la primirea sumei în cont prin trezorerie, plata în contul proiectantului nominalizat în decontul justificativ, din care se retine diferenţa pana la 5% din valoarea contractului de proiectare, în contul garanţiei de aplicabilitate a proiectului;
5.3.6. sa restituie proiectantului garanţia de aplicabilitate a proiectului la semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea execuţiei lucrãrilor de intervenţie (consolidare), în condiţiile inexistentei vreunui prejudiciu din culpa exclusiva a proiectantului.
ART. 6
Raspunderi contractuale. Alte clauze
6.1. Proiectantul, beneficiarul şi investitorul rãspund de respectarea cerinţelor şi obligaţiilor impuse, prin:
- <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii;
- <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 privind aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrãrilor şi construcţiilor;
- <>Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor şi unele mãsuri pentru realizarea locuinţelor, republicatã, şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, cu modificãrile ulterioare.
6.2. Investitorul monitorizeazã acţiunea de proiectare, rãspunzând de utilizarea eficienta a fondurilor aferente transferate de la bugetul de stat pentru reducerea riscului seismic la construcţia cu destinaţia de locuinta incadrata în clasa I de risc seismic.
6.3. Pãrţile contractante pot stabili, de comun acord, şi alte clauze contractuale, cu condiţia ca acestea sa nu afecteze clauzele din prezentul contract-cadru şi sa nu contravina prevederilor legale.
ART. 7
Decontarea contravalorii contractului, corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta
7.1. Potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , decontarea contravalorii contractului, corespunzãtoare spaţiilor cu destinaţia de locuinta (valoare determinata din devizul de cheltuieli, proporţional cu cota-parte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil), se asigura în limita transferurilor de la bugetul de stat stabilite anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajarea Teritoriului şi repartizate consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
7.2. Alocaţia de la bugetul de stat nu se datoreaza şi nu se poate plati, dacã nu sunt obţinute toate avizele, acordurile şi aprobãrile pe niveluri ierarhice, conform prevederilor legale şi obligaţiilor contractuale.
ART. 8
Dispoziţii finale
8.1. Pentru decontarea contravalorii proiectãrii lucrãrilor de consolidare, aferentã spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea locuinta, proiectantul urmeazã sa încheie contracte, dupã caz acte adiţionale la prezentul contract, cu proprietarul/deţinãtorii persoane juridice ai spaţiilor respective.
8.2. Contractul semnat între pãrţile contractante, fãrã respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 , este lovit de nulitate.
8.3. Prezentul contract s-a încheiat azi .................. în 4 (patru) exemplare, toate cu valoare de original, semnate de pãrţile contractante şi vizate de Consiliul judeţean ..../Consiliul General al Municipiului Bucureşti, din care: un exemplar pentru proiectant, un exemplar pentru beneficiar şi doua exemplare pentru investitor.


Proiectant Beneficiar Investitor
(persoana juridicã autorizata), (pentru spaţiile cu (pentru spaţiile
destinaţia cu destinaţia
de locuinta*1)), de locuinta),
.............................. ....................... ..................
(numele, prenumele, (numele, prenumele, (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) funcţia, semnatura) funcţia, semnatura
şi ştampila)

Vizat*2)

Compartimente functionale ale Consiliului Consiliul local*3)
judeţean ............/Consiliului General ......................
al Municipiului Bucureşti (numele, prenumele,
.......................................... funcţia, semnatura
(numele, prenumele, funcţia, semnatura şi ştampila) şi ştampila)


- Direcţia generalã de urbanism, amenajarea teritoriului
şi lucrãri publice/Departamentul patrimoniului imobiliar
.........................................................
(numele, prenumele, funcţia, semnatura şi ştampila)


- Direcţia generalã buget-finanţe
.......................................
(numele, prenumele, funcţia,
semnatura şi ştampila)


- Control financiar preventiv
.............................
(numele, prenumele, funcţia,
semnatura şi ştampila)


- Oficiul juridic
...........................
(numele, prenumele şi semnatura)


--------------
*1) proprietate privatã a persoanelor fizice ori aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale şi a agenţilor economici - societãţi comerciale cu capital majoritar de stat sau regii autonome.
*2) potrivit obligaţiilor şi raspunderilor consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prevãzute în <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
*3) în a cãrui raza de autoritate este situata construcţia cu destinaţia de locuinta.

ANEXA 1
-------
la Contractul de proiectare nr. ..../ ....
--------------------------------------------

DEVIZ DE CHELTUIELI

pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie (consolidare) la construcţia existenta cu destinaţia de locuinta, situata în localitatea (sectorul) ......, str. ......... nr. ...., judeţul ........./municipiul Bucureşti şi incadrata prin raportul de expertiza tehnica (dupã caz prin nota tehnica justificativã) în clasa I de risc seismic


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea din care:
Nr. Articole de calculatie devizului -
crt. şi elemente de calcul total (A) (B)
- lei - - lei - - lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Materiale*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Manopera (..... nr. ore x... lei/ora)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. TOTAL I - CHELTUIELI DIRECTE (rd. 1 + rd. 2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. [...% (Cota asigurãri sociale) + ....% (Ajutor
de şomaj) +....% (Fond de risc) +....% (Asigurãri
sociale de sãnãtate)+...]*2) x rd. 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. TOTAL II - CHELTUIELI (rd. 3 + rd. 4)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Cheltuieli indirecte (....% x rd. 5)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. TOTAL III - CHELTUIELI (rd. 5 + rd. 6)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Profit*3) (....% x rd. 7)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. TOTAL IV - CHELTUIELI (rd. 7 + rd. 8)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Colaboratori*4) (exclusiv T.V.A.)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. TOTAL V - CHELTUIELI (rd. 9 + rd. 10)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. T.V.A.*5) (....% din rd. 11)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. TOTAL VI - CHELTUIELI (rd. 11 + rd. 12)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Cheltuieli pentru avize şi acorduri*6)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. TOTAL GENERAL*7): (rd. 13 + rd. 14)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Raspundem pentru legalitatea, realitatea şi exactitatea datelor înscrise în prezentul deviz de cheltuieli.

Proiectant Şef de proiect,
(persoana juridicã autorizata), ................
.................................. (numele, prenumele,
(numele, prenumele şi semnatura) semnatura şi ştampila)


NOTA:
(A): valoare aferentã spaţiilor existente cu destinaţia de locuinta (valoare determinata proporţional cu cota-parte indivizã de .....% din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu destinaţia de locuinta din imobil, înscrisã în col. 5 din tabelul-anexa nr. 17);
(B): valoare aferentã spaţiilor cu alta destinaţie (valoare determinata proporţional cu cotaparte indivizã din proprietatea comuna aferentã spaţiilor cu alta destinaţie din imobil - sedii de societãţi comerciale, birouri, magazine, depozite etc.).
------------------
*1) pe baza de documente legale de plata, strict legate de elaborarea proiectãrii lucrãrilor de intervenţie (consolidare) şi care nu se regãsesc incluse, potrivit prevederilor legale, în alte articole de calculatie.
*2) conform prevederilor legale.
*3) maximum 10%.
*4) dupã caz, în situaţia în care nu se include în manopera rd. 2, pentru studii topo-, geo-, hidro-, verificãri tehnice pe specialitãţi (conform <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii), pe baza de documente legale de plata, anexate.
*5) calculatã de plãtitorii de T.V.A., cu respectarea prevederilor legale.
*6) decontabile, pe baza de chitanţe fiscale, pentru avize şi acorduri nominalizate în certificatul de urbanism.
*7) Valoarea din oferta acceptatã în urma desfãşurãrii unei proceduri de licitaţie publica este maximala (nu poate fi majoratã la încheierea contractului de proiectare şi nici ulterior, pe toatã perioada derulãrii contractului).


ANEXA 31
---------
la normele metodologice
------------------------

CONSILIUL JUDEŢEAN ......................./
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Nr. ...........


SINTEZA STUDIULUI DE FEZABILITATE

În temeiul prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *), s-a încheiat contractul nr. ........... pentru proiectarea lucrãrilor de consolidare la construcţia existenta cu destinaţia de locuinta, incadrata prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic de la adresa: localitatea ......., str. .............. nr. ......, sectorul/judeţul ......., nominalizatã în Lista nr. ........ la poziţia ............ .

1. Date generale:
Nr. proiect: ....................
Denumirea proiectului: Lucrãri de consolidare imobil din localitatea ............... str. .............. nr. ....., sectorul/judeţul ............ .
Faza: Studiu de fezabilitate
Proiectant ........................................
Expert tehnic atestat .............................
Verificator atestat pentru cerinta A1 .............

2. Date tehnice:
Nr. de niveluri: S+P+..........E
Anul construirii ..............
Aria desfasurata (Ad) ..... mp


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Structura funcţionalã Suprafata utila Cota-parte indivizã
a imobilului (mp) din proprietatea
comuna
(%)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Spaţii cu destinaţia de
locuinţe - nr. apartamente ....,
din care:
* nr. apartamente proprietate
privatã ............
* nr. apartamente proprietate
de stat ...........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Spaţii cu alta destinaţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100,00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3. Devizul general al lucrãrilor de consolidare:
3.1. Total deviz general ....... lei (inclusiv T.V.A.) în preţuri la data de ......,

┌──────────────────────────────────────────────
din care: │ Valoarea Cota procentualã Indici
│ - mii lei - din valoarea C+M - mii lei/mp
│ - % - (Ad) -
3.2 (C+M) - TOTAL, │
din care: │
────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Rezistenta │
────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Arhitectura │
────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Instalaţii │
────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Organizare de şantier │
────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────


4. Soluţia de consolidare:
4.1. Descrierea soluţiei
4.2. Implicaţii în realizarea soluţiei de consolidare
5. Durata de realizare a lucrãrilor de consolidare: ......... ........ luni calendaristice
----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72 din 7 aprilie 1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.

6. Finanţarea lucrãrilor de consolidare:
Din valoarea totalã a lucrãrilor de C+M:

- ........ .......... % se finanţeazã din transferuri de la bugetul de stat potrivit art. 8 alin. (1) şi din credite bancare, potrivit <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 ;
- ........ .......... % se finanţeazã din bugetul local şi din surse proprii ale proprietarilor.
7. Avize şi acorduri
7.1. Certificat de urbanism nr. ........./......... emis de ............


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.2. Solicitãri de avize Nr. de înregistrare la instituţia
conform certificatului care urmeazã sa emita avizul Nr. avizului/
de urbanism data
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──
│ 8. Lista de semnãturi │
│ 8.1. Raspundem pentru realitatea şi exactitatea datelor înscrise în │
│ prezenta sinteza a studiului de fezabilitate. │
│ │
│ Proiectant (persoana juridicã autorizata), Expert tehnic atestat, │
│ ...................................... ....................... │
│ L.S. (numele, prenumele, │
│ ştampila şi semnatura) │
│ L.S. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

8.2. Confirmãm primirea şi însuşirea studiului de fezabilitate în vederea continuãrii proiectãrii lucrãrilor de intervenţie (consolidare) în condiţiile <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 .

Beneficiar, Investitor,
Proprietar/Asociaţia de proprietari Consiliul judeţean/Consiliul
Preşedinte, General al Municipiului Bucureşti
............................. ................................
(numele, prenumele şi semnatura)
L.S. L.S.

Data ........



ANEXA 32
---------
la normele metodologice
------------------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE
ŞI AMENAJĂRII TERITORIULUI


Avizat,


Secretar de stat

FUNDAMENTAREA
pe luna ............. anul ........ pentru plata, din transferuri de la bugetul de stat, a contravalorii expertizarii tehnice a construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta, potrivit prevederilor <>art. 5 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

- mii lei -


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

N Sume Sume Deconturi justificative Transferuri de la bugetul
r. Jude- apro- utili- prezentate de consiliile de stat potrivit art. 5
tul bate zate judeţene/Consiliul General lit. a) din Ordonanta
c pe pana al Municipiului Bucureşti Guvernului
r jude- la nr. 20/1994*)
t. te finele ─────────────────────────────────────────────────────
lunii Nr. şi data Numãrul conform avizate de
prece- decontului imobilelor decontu- Ministerul
dente justificativ expertizate rilor Lucrãrilor
tehnic justifi- Publice
cative şi
Amenajãrii
Terito-
riului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Direcţia generalã tehnica Direcţia generalã economicã

Director general, Director general,
................... ....................


----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72 din 7 aprilie 1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.


ANEXA 33
---------
la normele metodologice
------------------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE
ŞI AMENAJĂRII TERITORIULUI



Secretar de stat

FUNDAMENTAREA
pe luna ............. anul ........ pentru plata, din transferuri de la bugetul de stat, a contravalorii proiectãrii lucrãrilor de investiţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrare prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, potrivit prevederilor <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

- mii lei -


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

N Sume Sume Deconturi justificative Transferuri de la bugetul
r. Jude- apro- utili- prezentate de consiliile de stat potrivit art. 7
tul bate zate judeţene/Consiliul General din Ordonanta
c pe pana al Municipiului Bucureşti Guvernului
r jude- la nr. 20/1994*)
t. te finele ─────────────────────────────────────────────────────
lunii Nr. şi data Numãrul conform avizate de
prece- decontului imobilelor decontu- Ministerul
dente justificativ cu proiecte rilor Lucrãrilor
de consoli- justifi- Publice
dare cative şi
Amenajãrii
Terito-
riului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Direcţia generalã tehnica Direcţia generalã economicã

Director general, Director general,
................... ....................


----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72 din 7 aprilie 1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.


ANEXA 34
----------
la normele metodologice
------------------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE
ŞI AMENAJĂRII TERITORIULUI


Avizat,


Secretar de stat


FUNDAMENTAREA

pentru luna ............. anul ........ pentru plata, din transferuri de la bugetul de stat, a contravalorii executãrii lucrãrilor de intervenţie la construcţiile existente cu destinaţia de locuinta, încadrate prin rapoartele de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, potrivit prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente


- mii lei -


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

N Sume Sume Deconturi justificative Transferuri de la bugetul
r. Jude- apro- utili- prezentate de consiliile de stat potrivit art. 8
tul bate zate judeţene/Consiliul General alin. (1)din Ordonanta
c pe pana al Municipiului Bucureşti Guvernului
r jude- la nr. 20/1994*)
t. te finele ────────────────────────────────────────────────────
lunii Nr. şi data Numãrul conform avizate de
prece- decontului imobilelor decontu- Ministerul
dente justificativ la care se rilor Lucrãrilor
executa justifi- Publice
lucrãri cative şi
de Amenajãrii
consolidare Terito-
riului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Direcţia generalã tehnica Direcţia generalã economicã

Director general, Director general,
................... ....................


----------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72 din 7 aprilie 1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.


ANEXA 35
---------
la normele metodologice
-------------------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE
ŞI AMENAJĂRII TERITORIULUI


Avizat,


Secretar de stat

FUNDAMENTAREA

pe luna............... anul ........ pentru plata, din transferuri de la bugetul de stat, a diferenţei de dobanda pentru creditele acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni în baza <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 *) privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

- mii lei -


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N Volumul Dobanda lunarã
r. Sume Sume creditelor Solddul ──────────────────────────────
Jude- apro- utili- acordate creditelor Total din care:
c tul bate zate pe baza la data de dobanda ───────────────────
r pe pana situaţiilor .........., calcu- plãtitã diferenţa
t. jude- la de lucrãri comunicat lata de de de alocat
te finele executate, de C.E.C. C.E.C. benefi- din
lunii conform la soldul ciarii trans-
prece- datelor credi- de cre- feruri
dente prezentate telor dite de la
la C.E.C. bugetul
de stat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 col. 8=
col.6-col.7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------------
*) Republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, în temeiul dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 72 din 7 aprilie 1998 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 67/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranta a fondului construit existent, şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016