Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 august 2024  de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2023 privind stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 14 august 2024 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2023 privind stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 919 din 12 septembrie 2024
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 4.181/6.060/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 919 din 12 septembrie 2024.
──────────
    CAP. I
    Programarea bugetară a fondurilor aferente măsurilor suport finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe
    ART. 1
    (1) Sumele necesare finanţării valorii totale a activităţilor proprii în cadrul componentelor de program sau în cadrul suportului tehnic sau pentru finanţarea cheltuielilor de management ale beneficiarului operator de program sau operator de componentă de program se cuprind conform art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2023 privind stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe, denumită în continuare O.U.G. nr. 120/2023, repartizate pe ani, pe toată perioada de implementare a componentelor de program, a programelor, respectiv a suportului tehnic.
    (2) În vederea cuprinderii în bugetul propriu a sumelor menţionate la alin. (1), beneficiarii, respectiv partenerii români ai acestora, prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 120/2023, au obligaţia să completeze fişa de fundamentare a cheltuielilor proprii de management prevăzute în program şi pentru finanţare în cadrul suportului tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/pentru activităţile implementate în cadrul componentei de program şi/sau pentru cheltuielile proprii de management prevăzute în componenta de program, conform anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice.
    (3) Fişa de fundamentare a activităţilor proprii/cheltuielilor de management din cadrul componentelor de program, a programelor, respectiv a suportului tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport este completată de structura responsabilă cu propunerea la finanţare ori implementare a acestora şi va fi semnată de conducătorul acestei structuri.
    (4) Structura abilitată cu elaborarea proiectului de buget din cadrul ordonatorului de credite în calitate de beneficiar/partener român, prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 120/2023, cuprinde în buget sumele menţionate la alin. (1), pe baza fişei de fundamentare.
    (5) Beneficiarii de la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 120/2023 cu care operatorul de program sau operatorul de componentă de program, după caz, încheie contracte de finanţare, au obligaţia ca la semnare să depună o copie a formularului bugetar „Fişa proiectului“, anexă la bugetul ordonatorului principal de credite, semnat de ordonatorul principal de credite.
    (6) În cazul cheltuielilor de management ale operatorului de program, respectiv ale operatorului de componentă de program, propuse la finanţare în anul bugetar curent, în cadrul măsurilor-suport pentru care acordul de implementare a măsurii-suport, respectiv Acordul de implementare a componentei de program nu au fost încheiate, precum şi în cazul necesităţii angajării unor cheltuieli neeligibile aferente acestora, compartimentul de specialitate din cadrul ordonatorului de credite prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a), respectiv lit. b) din O.U.G. nr. 120/2023 solicită structurii responsabile cu propunerea la finanţare a cheltuielilor de management note justificative pentru angajarea cheltuielilor care se efectuează înainte de data semnării Acordului de implementare a măsurii-suport, respectiv Acordul de implementare a componentei de program sau pentru angajarea cheltuielilor neeligibile.
    (7) În cazul activităţilor implementate în cadrul componentei de program, propuse la finanţare în anul bugetar curent, pentru care contractele de finanţare nu au fost încheiate, precum şi în cazul necesităţii angajării unor cheltuieli neeligibile aferente acestora, compartimentul de specialitate din cadrul ordonatorului de credite prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 120/2023 solicită structurii responsabile cu propunerea la finanţare a activităţilor note justificative pentru angajarea cheltuielilor care se efectuează înainte de data semnării Contractului de Finanţare sau pentru angajarea cheltuielilor neeligibile.
    (8) Notele justificative prevăzute la alin. (6) şi (7) cuprind informaţii privind categoriile de cheltuieli şi necesitatea angajării acestora pentru implementarea măsurii-suport.
    (9) Cheltuielile angajate înainte de data semnării Acordului de implementare a măsurii-suport, Acordului de implementare a componentei de program, contractelor de finanţare sunt neeligibile şi nu sunt solicitate la rambursare în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.

    ART. 2
    (1) Sumele necesare finanţării valorii totale a activităţilor proprii în cadrul componentelor de program se cuprind conform art. 5 alin. (1) lit. c) şi d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2023, repartizate pe ani, pe toată perioada de implementare a componentelor de program şi se aprobă conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, ori cu ocazia rectificărilor bugetare.
    (2) În vederea cuprinderii în buget a sumelor menţionate la alin. (1), beneficiarii în cadrul unei componente de program, respectiv partenerii români ai acestora, prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. c) şi d) din O.U.G. nr. 120/2023, au obligaţia să completeze fişa de fundamentare a activităţilor proprii propuse la finanţare sau finanţate în cadrul componentelor de Program, din cadrul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, conform anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice.
    (3) Fişa de fundamentare a activităţilor proprii din cadrul componentelor de program este completată de structura responsabilă cu propunerea la finanţare ori implementare a acestora şi este semnată de conducătorul acestei structuri.
    (4) Structura abilitată cu elaborarea proiectului de buget din cadrul ordonatorului de credite în calitate de beneficiar/partener român, prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. c) şi d) din O.U.G. nr. 120/2023, cuprinde în buget sumele menţionate la alin. (1), pe baza fişei de fundamentare.
    (5) Beneficiarii în cadrul unei componente de program au obligaţia ca, la semnarea unui contract de finanţare, să depună la operatorul de program sau operatorul de componentă de program, după caz, o copie a formularului bugetar „Fişa proiectului“, anexă la bugetul ordonatorului principal de credite, semnat de ordonatorul principal de credite.
    (6) În cazul activităţilor implementate în cadrul componentei de program, propuse la finanţare în anul bugetar curent, pentru care contractele de finanţare nu au fost încheiate, precum şi în cazul necesităţii angajării unor cheltuieli neeligibile aferente acestora, compartimentul de specialitate din cadrul ordonatorului de credite prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. c) şi d) din O.U.G. nr. 120/2023 solicită structurii responsabile cu propunerea la finanţare a activităţilor note justificative pentru angajarea cheltuielilor care se efectuează înainte de data semnării contractului de finanţare sau pentru angajarea cheltuielilor neeligibile.
    (7) Notele justificative prevăzute la alin. (6) cuprind informaţii privind categoriile de cheltuieli şi necesitatea angajării acestora pentru implementarea activităţilor în cadrul componentei de program.
    (8) Cheltuielile angajate înainte de data semnării contractelor de finanţare sunt neeligibile şi nu sunt solicitate la rambursare în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.
    (9) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligaţia să asigure în bugetele proprii sumele necesare implementării activităţilor proprii în cadrul componentelor de program propuse la finanţare ori finanţate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, cât şi cele necesare implementării activităţilor ai căror beneficiari sunt entităţi publice locale finanţate integral sau parţial din bugetul local.
    (10) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligaţia de a deschide şi repartiza creditele bugetare aferente implementării activităţilor ai căror beneficiari sunt entităţi publice din subordine finanţate integral din bugetul local, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data încasării sumelor rambursate de Autoritatea de plată prin operatorul de program şi operatorul de componentă de program, după caz, ca urmare a cererii de plată transmise de către aceşti beneficiari, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice.

    ART. 3
    Sumele cuprinse în bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prevăzute la art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2023, sunt gestionate de Autoritatea de plată, rol îndeplinit de Direcţia mecanisme financiare europene nerambursabile (DMFEN) din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

    ART. 4
    (1) Valoarea subvenţiei/sumelor acordate beneficiarilor finanţaţi parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale cuprinde sumele aferente contravalorii fondurilor externe nerambursabile pentru măsurile-suport finanţate prin Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, care vor fi rambursate de către Autoritatea de plată, conform prevederilor Acordului de măsură-suport, Acordului de implementare a măsurii-suport, contractului de finanţare şi/sau valoarea cofinanţării/contribuţiei naţionale.
    (2) Contravaloarea fondurilor externe nerambursabile acordate prin subvenţiile/sumele prevăzute la alin. (1), rambursate de către Autoritatea de plată conform art. 7 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 120/2023, se restituie în termen de 3 zile lucrătoare de la data încasării de către operatorul de program, operatorul de componentă de program, după caz, în conturile corespunzătoare de venituri ale bugetului de stat deschise pe codurile de identificare fiscală ale ordonatorilor principali de credite din care au fost acordate.
    (3) În cazul în care restituirea subvenţiei/sumelor menţionate la alin. (2) se efectuează în anul bugetar următor celui în care au fost primite subvenţiile/sumele, se aplică prevederile art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 pentru reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar.

    ART. 5
    (1) Sumele necesare implementării Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene se cuprind de către Unitatea Naţională de Coordonare, la nivel de credite de angajament şi credite bugetare, pe tipuri de finanţare, în anexa la bugetul Ministerului Finanţelor, în conformitate cu art. 10 alin. (2) din O.U.G. nr. 120/2023, pentru asistenţa prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. b) şi c) din O.U.G. nr. 120/2023.
    (2) În vederea cuprinderii în buget a sumelor prevăzute la alin. (1), reprezentând credite bugetare, Unitatea Naţională de Coordonare are obligaţia să completeze formularul bugetar „Fişa proiectului“ aferent suportului tehnic.
    (3) Direcţia abilitată cu elaborarea proiectului de buget din cadrul Ministerului Finanţelor cuprinde în anexă sumele pe baza formularului întocmit în conformitate cu alin. (1) şi (2).
    (4) Ministerul Finanţelor comunică Autorităţii de plată limita creditelor bugetare aprobate în anexa la buget, în cadrul cărora se pot efectua plăţi pentru suportul tehnic.
    (5) Sumele necesare implementării Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, pentru asistenţa prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 120/2023, se cuprind de către operatorii de program, la nivel de credite de angajament şi credite bugetare, pe tipuri de finanţare, în anexa la bugetul operatorului de program, în conformitate cu art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2023.
    (6) Direcţia abilitată cu elaborarea proiectului de buget din cadrul operatorului de program cuprinde în anexă sumele pe baza formularului „Fişa proiectului“ întocmit în conformitate cu alin. (5).

    CAP. II
    Fluxuri financiare şi evidenţă contabilă privind măsurile-suport - programe
    ART. 6
    (1) Prin Acordul de implementare a măsurii-suport/Acordul de implementare a componentei de program/contractul de finanţare/contractul de parteneriat se stabilesc termenele şi condiţiile privind implementarea măsurii-suport/componentelor de program/activităţilor din cadrul componentei de program, derularea operaţiunilor financiare, inclusiv:
    a) termenul maxim de efectuare a plăţilor pe tot fluxul de rambursare a cheltuielilor eligibile sau transferării avansurilor, după caz, de la Autoritatea de plată până la beneficiari, respectiv partenerii români;
    b) documentele-suport necesare rambursării cotei-părţi din cheltuielile eligibile efectuate sau justificării utilizării sumelor din avansurile acordate, după caz, corespunzătoare fondurilor externe nerambursabile aferente măsurii-suport;
    c) termenele de depunere a rapoartelor de progres intermediare/anuale şi final aferente măsurii-suport sau alte raportări privind progresul fizic şi financiar aferente perioadei de implementare a activităţilor din cadrul componentei de program;
    d) prevederea conform căreia beneficiarii şi partenerii români care efectuează plăţi în valută în implementarea activităţilor solicită la rambursare contravaloarea în lei a acestora la cursul Băncii Naţionale a Românei, valabil la data efectuării plăţii în valută;
    e) modalităţile şi termenele de recuperare a sumelor plătite necuvenit, conform legislaţiei aplicabile şi procedurilor specifice;
    f) în cazul Acordului de implementare a măsurii-suport, cursul Băncii Naţionale a României valabil la data iniţierii, precum şi data iniţierii acestuia.

    (2) Valoarea totală a Acordului de implementare a măsurii-suport/Acordului de implementare a componentei de program/contractului de finanţare/contractului de parteneriat şi altor documente cu valoare juridică similară care reglementează implementarea unei măsuri-suport - program sau a activităţilor din cadrul componentei de program se exprimă în franci elveţieni (CHF) şi echivalentul în lei. Echivalentul în lei se stabileşte la cursul Băncii Naţionale a României valabil la data iniţierii Acordului de implementare a măsurii-suport, acelaşi curs fiind utilizat şi la încheierea Acordului de implementare a componentei de program/contractului de finanţare/contractului de parteneriat şi altor documente cu valoare juridică similară.
    (3) În situaţia în care se acordă avansuri conform prevederilor acordurilor privind măsura-suport, valoarea acestora se menţionează în cuprinsul documentelor prevăzute la alin. (1), în CHF.
    (4) Sumele reprezentând fonduri externe nerambursabile se transferă de către Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO)/Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) către Autoritatea de plată în contul în CHF deschis de aceasta la Banca Naţională a României sau la o bancă comercială.
    (5) Sumele aferente rambursării cheltuielilor eligibile efectuate, corespunzătoare fondurilor externe nerambursabile, se primesc de către Autoritatea de plată, după aprobarea de către Elveţia a cererilor de rambursare către SDC/SECO şi se virează conform procedurii descrise la art. 7 din O.U.G. nr. 120/2023.
    (6) Sumele stabilite ca avans în cadrul măsurii-suport, primite în CHF de către Autoritatea de plată, în tranşe, de la SDC/SECO, se transferă în conturile în CHF deschise la banca comercială de către operatorul de program şi se transferă conform procedurii descrise la art. 8 din O.U.G. nr. 120/2023.
    (7) Autoritatea de plată notifică în scris operatorii de program cu privire la sumele virate în conturile deschise de aceştia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

    ART. 7
    (1) Sumele reprezentând contribuţia din fondurile externe nerambursabile aferente măsurii-suport pentru care se aplică modelul rambursării şi contribuţia naţională se asigură iniţial din bugetul beneficiarilor/partenerilor români în conformitate cu prevederile art. 5 din O.U.G. nr. 120/2023, urmând a fi rambursate.
    (2) Cheltuielile eligibile reprezentând fonduri externe nerambursabile angajate şi plătite de către operatorii de program, operatorii de componentă de program, beneficiarii şi partenerii români, după caz, instituţii publice, conform Acordului de implementare a măsurii-suport/Acordului de implementare a componentei de program/contractului de finanţare/contractului de parteneriat, declarate eligibile de către Autoritatea de plată, se virează, după primirea sumelor de la SECO/SDC, conform prevederilor art. 7 din O.U.G. nr. 120/2023, în conturile de venituri ale bugetelor din care au fost asigurate iniţial pentru beneficiarii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. a)-d) din acelaşi act normativ, prevăzute la art. 35 din prezentele norme metodologice.
    (3) Cheltuielile eligibile reprezentând fonduri externe nerambursabile angajate şi plătite de către operatorii de componentă de program, beneficiarii şi partenerii români, după caz, alţii decât instituţii publice, conform Acordului de implementare a măsurii-suport/Acordului de implementare a componentei de program/contractului de finanţare/contractului de parteneriat, declarate eligibile de către Autoritatea de plată, se virează, după primirea sumelor de la SECO/SDC, conform prevederilor art. 7 din O.U.G. nr. 120/2023, în conturile de disponibilităţi ale beneficiarilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. e) din acelaşi act normativ, deschise la Trezoreria Statului sau la banca comercială, în funcţie de opţiunea acestora, specificate în contractul de finanţare/contractul de parteneriat.
    (4) Sunt considerate cheltuieli definitive din bugetele beneficiarilor/partenerilor români prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. a)-e) din O.U.G. nr. 120/2023 cheltuielile efectuate corespunzător contravalorii fondurilor externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene şi contribuţiei naţionale.

    ART. 8
    În cazul în care contractul de finanţare este încheiat între operatorul de componentă de program şi beneficiar, în vederea rambursării cheltuielilor, sunt derulate următoarele operaţiuni:
    a) beneficiarii transmit către operatorul de componentă de program cererea de plată completată conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, împreună cu documentele-suport şi la termenele prevăzute în contractul de finanţare, pentru rambursarea cheltuielilor angajate şi plătite de către beneficiari şi/sau partenerii români, după caz;
    b) în cererea de plată, beneficiarul reflectă pe lângă cheltuielile prefinanţate şi suma primită ca avans acordat beneficiarului, precum şi suma cheltuită din avans atât pentru activităţile proprii, cât şi ale partenerului român, pentru care sunt prezentate documentele-suport aferente;
    c) în vederea includerii cheltuielilor proprii în cererea de plată menţionată la lit. a), partenerii români comunică beneficiarului atât sumele reprezentând fonduri externe nerambursabile aferente cheltuielilor prefinanţate, cât şi celor efectuate din avansul acordat beneficiarului primit, împreună cu documente-suport şi la termenele prevăzute în contractul de parteneriat;
    d) operatorul de componentă de program primeşte cererile de plată de la beneficiari însoţite de documente-suport, conform prevederilor contractuale, pe care le verifică şi validează sumele eligibile plătite de beneficiari şi/sau partenerii români aferente cheltuielilor prefinanţate, dar şi cele efectuate din avansul acordat beneficiarului şi pentru care emite note de aprobare la plată, conform modelului din anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
    e) în procesul de verificare, operatorul de componentă de program solicită beneficiarului informaţii/documente suplimentare, reexaminarea sau corectarea cererii de plată, după caz;
    f) operatorul de componentă de program elaborează după modelul din anexa nr. 4, o cerere de plată aferentă cheltuielilor proprii de management şi, dacă este cazul, aferente activităţilor proprii şi/sau ale partenerilor români la nivel de operator de componentă de program, după caz, pentru implementarea componentei de program;
    g) în urma efectuării operaţiunilor de la lit. d) şi e), operatorul de componentă de program înaintează operatorului de program o cerere pentru rambursarea cheltuielilor la nivel de componentă de program, completată pe modelul prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, la care ataşează cererile de plată primite de la beneficiari aprobate în prealabil de către acesta, notele de aprobare la plată, precum şi cererea de plată aferentă cheltuielilor proprii de management şi, dacă este cazul, a activităţilor proprii şi/sau ale partenerilor români la nivel de operator de componentă de program, după caz, pentru implementarea componentei de program, împreună cu documentele-suport;
    h) operatorul de program efectuează verificarea cererii/cererilor de plată primite de operatorii de componentă de program pentru cheltuielile proprii de management şi, dacă este cazul, a activităţilor proprii şi/sau ale partenerilor români la nivel de operator de componentă de program, după caz, însoţite de documentele-suport şi aprobă sumele solicitate la rambursare prin emiterea Notei de aprobare la plată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
    i) în urma primirii documentelor de la lit. g), operatorul de program decide dacă efectuează propriile verificări cu privire la sumele validate de către operatorul de componentă de program sau include, pe baza verificărilor efectuate de operatorul de componentă de program, sumele solicitate la rambursare în cererea de rambursare la nivelul măsurii-suport.


    ART. 9
    În cazul în care contractul de finanţare este încheiat între operatorul de program şi beneficiar, în vederea rambursării cheltuielilor, sunt derulate următoarele operaţiuni:
    a) beneficiarul transmite către operatorul de program cererea de plată completată conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, împreună cu documentele suport şi la termenele prevăzute în contractul de finanţare, pentru rambursarea cheltuielilor angajate şi plătite de către beneficiari şi/sau partenerii români, după caz, cu respectarea prevederilor de la art. 8 lit. b) şi c);
    b) operatorul de program verifică documentele primite, menţionate la lit. a), şi validează sumele eligibile plătite de beneficiari şi/sau partenerii români aferente cheltuielilor prefinanţate, dar şi cele efectuate din avansul acordat beneficiarului şi pentru care emite note de aprobare la plată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.


    ART. 10
    În situaţia în care, în cadrul procesului de verificare a eligibilităţii cheltuielilor, operatorul de program constată unele sume susceptibile ca neeligibile, se derulează următoarele operaţiuni:
    a) operatorul de program informează operatorul de componentă de program pentru situaţia prevăzută la art. 8 sau beneficiarii, pentru situaţia prevăzută la art. 9, cu privire la neaprobarea acestor sume şi solicită acestora să reexamineze cheltuielile respective;
    b) dacă în urma reexaminării se confirmă neeligibilitatea cheltuielilor, operatorul de program nu aprobă respectivele sume, urmând ca operatorul de componentă de program sau beneficiarii, după caz, să corecteze şi să retransmită documentele refăcute;
    c) dacă în urma reexaminării de la lit. a) nu se confirmă neeligibilitatea cheltuielilor, există următoarele situaţii:
    (i) operatorul de program este de acord cu rezultatul reexaminării operatorului de componentă de program sau beneficiarii, după caz, şi aprobă sumele respective în vederea continuării procesului pentru solicitarea la rambursare a fondurilor;
    (ii) operatorul de program nu este de acord cu rezultatul reexaminării, caz în care nu aprobă respectivele sume şi informează în acest sens operatorul de componentă de program sau beneficiarii, în vederea suportării sumelor neaprobate.



    ART. 11
    În vederea aprobării cheltuielilor proprii de management ale operatorului de program, în paralel cu procesele descrise la art. 8, 9 şi 10, se derulează următoarele operaţiuni:
    a) operatorul de program întocmeşte şi transmite către Unitatea Naţională de Coordonare cererea de plată aferentă cheltuielilor proprii de management, completată conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, împreună cu documentele-suport în vederea aprobării;
    b) Unitatea Naţională de Coordonare verifică şi aprobă cheltuielile eligibile ale operatorului de program, prin emiterea Notei de aprobare la plată, după modelul prevăzut în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, pe care o comunică operatorului de program;
    c) în procesul de verificare, Unitatea Naţională de Coordonare solicită operatorului de program, după caz, informaţii/documente suplimentare, reexaminarea sau corectarea cererii de plată;
    d) în situaţia reexaminării sunt avute în vedere operaţiunile prevăzute la art. 10 lit. b) şi c).


    ART. 12
    În vederea solicitării la rambursare a sumelor la nivel de măsură-suport, operatorul de program întreprinde următoarele:
    a) întocmeşte cererea de rambursare la nivelul măsurii-suport pe modelul prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, în lei, în care include sumele aprobate pentru componentele programului, aferente cheltuielilor operatorilor de componentă de program, beneficiarilor/partenerilor români, după caz, precum şi cheltuielile proprii de management aprobate de către Unitatea Naţională de Coordonare;
    b) operatorul de program, în cererea de rambursare întocmită la nivelul măsurii-suport, reflectă şi sumele primite ca avans în cadrul măsurii-suport, precum şi sumele cheltuite din avansul acordat beneficiarilor, în CHF, pe care le-a verificat şi declarat ca eligibile;
    c) completează anexele la cererea de rambursare la nivelul măsurii-suport, prevăzute în Acordul de implementare a măsurii-suport, prin agregarea informaţiilor aferente componentelor şi activităţilor proprii de management;
    d) transmite către Autoritatea de plată pentru certificarea cheltuielilor şi solicitarea la rambursare de la SDC/SECO următoarele documente: cererea de rambursare la nivelul măsurii-suport, anexele la aceasta şi documentele-suport aferente, inclusiv cererile de plată şi notele de aprobare la plată emise de operatorul de program, operatorul de componentă de program şi Unitatea Naţională de Coordonare.


    ART. 13
    (1) Autoritatea de plată realizează, în principal, următoarele operaţiuni asupra documentelor transmise de către operatorul de program:
    a) se asigură că a primit suficiente informaţii şi documente pentru verificarea şi certificarea sumelor solicitate la rambursare;
    b) verifică conformitatea şi legalitatea cererii de rambursare la nivelul măsurii-suport cu prevederile Acordului privind măsura-suport, Acordului de implementare a măsurii-suport şi a altor documente relevante, după caz;
    c) verifică sumele cuprinse în cererea de rambursare la nivelul măsurii-suport întocmită de operatorul de program, atât cele aferente cheltuielilor prefinanţate, cât şi cele din avansuri în cazul măsurilor-suport pentru care se acordă avansuri;
    d) confirmă dacă partea de cofinanţare a fost furnizată conform Acordurilor privind măsura-suport, Acordului de implementare a măsurii-suport;
    e) confirmă, pe baza informaţiilor disponibile la nivelul Autorităţii de plată, că nu a identificat o dublă finanţare a cheltuielilor;
    f) confirmă că TVA recuperabilă nu a fost inclusă drept cheltuială eligibilă în sumele cerute la rambursare.

    (2) În cazul în care, în urma verificării documentelor-suport aferente cheltuielilor eligibile, Autoritatea de plată constată efectuarea unor plăţi susceptibile a fi neeligibile, aceasta informează operatorul de program cu privire la neincluderea sumelor în cererea de rambursare către SDC/SECO şi solicită acestora să reexamineze cheltuielile respective, după cum urmează:
    a) dacă în urma reexaminării se confirmă neeligibilitatea cheltuielilor, Autoritatea de plată nu include respectivele sume în cadrul cererii de rambursare către SDC/SECO;
    b) dacă în urma reexaminării nu se confirmă neeligibilitatea cheltuielilor:
    (i) Autoritatea de plată este de acord cu rezultatul reexaminării, caz în care include sumele respective în cererea de rambursare către SDC/SECO;
    (ii) Autoritatea de plată nu este de acord cu rezultatul reexaminării, caz în care nu va include respectivele sume în cadrul cererii de rambursare către SDC/SECO şi notifică în acest sens operatorul de program, în vederea suportării sumelor neaprobate.


    (3) Autoritatea de plată certifică sumele solicitate la rambursare în urma verificărilor enumerate la alin. (1) şi a reexaminării descrise la alin. (2).
    (4) Pe baza sumelor certificate, Autoritatea de plată întocmeşte cererea de rambursare către SDC/SECO, după modelul agreat cu Elveţia, în care completează suma certificată, în franci elveţieni, utilizând cursul de schimb al Băncii Naţionale a României valabil în ultima zi lucrătoare a perioadei de rambursare, şi o transmite SECO/SDC. Pe cererea de rambursare către SDC/SECO se va menţiona şi suma în lei, dar şi cursul de schimb utilizat.

    ART. 14
    (1) În situaţia în care se acordă avansuri conform prevederilor acordurilor privind măsura-suport, fondurile se primesc de către Autoritatea de plată de la SECO/SDC.
    (2) Plăţile în avans se acordă de SECO/SDC în CHF, în tranşe anuale, la nivelul sumelor aferente finanţării din fondurile externe nerambursabile a cheltuielilor eligibile ce urmează a fi efectuate de către beneficiari aferente implementării activităţilor proprii şi ale partenerilor, pentru liniile bugetare/activităţile stabilite în Acordurile privind măsura-suport, în urma solicitării de avans trimise de Autoritatea de plată pe baza sumelor comunicate de operatorul de program în corelaţie cu graficul actualizat de implementare a activităţilor.
    (3) Transferul din conturile Autorităţii de plată a sumelor primite conform alin. (2) pentru a fi puse la dispoziţia beneficiarilor se face conform procedurii descrise la art. 8 din O.U.G. nr. 120/2023.
    (4) Din avansul acordat beneficiarului, primit în contul în CHF deschis de acesta la o bancă comercială, beneficiarii efectuează plăţi în CHF către partenerii elveţieni în conturile comunicate de aceştia, pe baza documentelor-suport care atestă efectuarea cheltuielilor şi la termenele stabilite, conform prevederilor contractuale.
    (5) Din avansul acordat beneficiarilor, alţii decât cei de la art. 5 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 120/2023, primit în contul în CHF deschis de aceştia la o bancă comercială, beneficiarii pot efectua plăţi în lei după conversia sumelor din CHF în lei, în limita sumelor estimate la plată, pe care le transferă în conturile de venituri aferente bugetelor din care se finanţează activităţile, în cazul beneficiarilor de la art. 5 alin. (1) lit. b)-d) din O.U.G. nr. 120/2023, deschise la Trezoreria Statului sau în conturile de disponibil ale beneficiarilor de la art. 5 alin. (1) lit. e) din O.U.G. nr. 120/2023, deschise la Trezoreria Statului sau la bănci comerciale în funcţie de opţiunea acestora.
    (6) În cazul activităţilor implementate în parteneriat cu parteneri români, beneficiarii efectuează conversia sumelor primite ca avans din CHF în lei pe care le virează într-un cont de disponibil deschis pe numele său la Trezoreria Statului şi pe care, în termen de 5 zile lucrătoare de la încasare, le virează în contul propriu din care se vor finanţa activităţile şi în conturile partenerilor români.
    (7) Sumele cheltuite de către beneficiar şi de partenerii români din avansul acordat beneficiarilor se comunică de către beneficiar operatorului de program sau operatorului de componentă de program, după caz, în funcţie de aplicabilitatea prevederilor art. 8 sau 9, la momentul transmiterii cererii de plată şi se justifică cu documente-suport în conformitate cu prevederile contractelor de finanţare.
    (8) Operatorul de program reflectă în cererea de rambursare la nivelul măsurii-suport suma primită ca avans în cadrul măsurii-suport şi suma cheltuită din avans, verificată şi declarată eligibilă, conform prevederilor art. 8 lit. i) sau ale art. 9 lit. b), după caz.

    ART. 15
    (1) Beneficiarii şi partenerii români cărora li se acordă avansuri au obligaţia restituirii sumelor primite în avans, în cazul în care aceştia nu justifică utilizarea lor, precum şi a cheltuielilor declarate neeligibile din sumele primite în avans, conform termenelor şi condiţiilor stabilite prin contractele de finanţare, respectiv contractele de parteneriat.
    (2) Disponibilităţile din fondurile externe nerambursabile primite ca avansuri, rămase la finele exerciţiului bugetar în conturile beneficiarilor şi ale partenerilor, se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.
    (3) Beneficiarii şi partenerii români cărora li se acordă avansuri au obligaţia de a restitui voluntar sumele care au rămas neutilizate la sfârşitul implementării activităţilor, în cazul partenerului român aceste sume fiind restituite în lei către beneficiar în contul de disponibil deschis pe numele său la Trezoreria Statului, iar beneficiarul, după conversia în CHF, le virează către operatorul de componentă de program sau operatorul de program, după caz, în conturile în CHF din care au fost primite.
    (4) Sumele recuperate potrivit prevederilor alin. (1) şi (3) din sumele acordate în avans provenind din fonduri externe nerambursabile se utilizează pentru continuarea finanţării măsurii-suport.
    (5) Pentru restituirea sumelor prevăzute la alin. (1) şi (3), operatorul de program sau operatorul de componentă de program, după caz, notifică în scris, în prealabil, beneficiarii cu privire la obligaţia restituirii acestora în conturile bancare în CHF din care au fost efectuate transferurile, aceştia la rândul lor notificând partenerii români, după caz.
    (6) În cazul în care beneficiarii şi partenerii români nu respectă obligaţia de a restitui voluntar sumele menţionate la alin. (1) şi (3) în termen de 15 zile de la data primirii notificării de la operatorul de program sau operatorul de componentă de program, acesta din urmă, după caz, sesizează Autoritatea de plată care aplică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) Soldul final aferent contribuţiei financiare elveţiene pentru măsurile-suport pentru care se acordă avansuri conform prevederilor Acordurilor privind măsura-suport se calculează şi se raportează de către Autoritatea de plată în ultima cerere de rambursare către SDC/SECO ca fiind totalul cheltuielilor eligibile raportate pentru măsurile-suport după deducerea:
    a) totalului sumelor transferate ca avans în cadrul măsurii-suport;
    b) totalului cheltuielilor rambursate anterior;
    c) dobânzilor acumulate pentru sumele primite ca avans în conturile bancare ale Autorităţii de plată/operatorilor de program/operatorilor de componentă de program/beneficiarilor/ partenerilor români;
    d) oricăror fonduri restituite de către beneficiari şi partenerii români la sfârşitul implementării activităţilor, care nu au fost realocate de către operatorul de program altor Componente de program sau rambursate Elveţiei prin Autoritatea de plată.


    ART. 16
    Operatorii de program, operatorii de componentă de program, beneficiarii şi, după caz, partenerii români au obligaţia să ţină pentru fiecare activitate/componentă de program/program o evidenţă contabilă distinctă, folosind în contabilitatea proprie conturi analitice distincte.

    CAP. III
    Fluxuri financiare privind suportul tehnic
    ART. 17
    (1) În cadrul suportului tehnic, beneficiari ai Fondului de asistenţă tehnică sunt entităţile naţionale definite la art. 2 alin. (3) lit. b) din O.U.G. nr. 120/2023, cheltuielile aferente activităţilor derulate pentru managementul şi implementarea Programului de cooperare elveţiano-român fiind eligibile pe baza solicitărilor de buget transmise către UNC şi, ulterior, aprobate de către partea elveţiană, anual sau ca urmare a revizuirilor transmise în cursul anului.
    (2) În cadrul suportului tehnic, beneficiari ai Fondului de pregătire a măsurilor-suport sunt entităţile cu rol de operatori de program definite la art. 2 alin. (3) lit. h) din O.U.G. nr. 120/2023, cheltuielile aferente activităţilor derulate pentru pregătirea programului fiind eligibile până la semnarea Acordului privind măsura-suport, pe baza solicitărilor de buget transmise către UNC şi aprobate de către partea elveţiană în bugetele anuale sau ca urmare a revizuirilor, în funcţie de solicitări.
    (3) Sumele reprezentând contribuţia din fondurile externe nerambursabile aferente suportului tehnic şi contribuţia naţională, după caz, se asigură iniţial din bugetul beneficiarilor, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 120/2023.
    (4) Sunt considerate cheltuieli definitive din bugetele beneficiarilor suportului tehnic cheltuielile efectuate corespunzător contravalorii fondurilor externe nerambursabile aferente programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene şi contribuţiei naţionale, după caz.

    ART. 18
    (1) În vederea rambursării cheltuielilor în cadrul suportului tehnic se derulează următoarele operaţiuni:
    a) Beneficiarii suportului tehnic transmit către Unitatea Naţională de Coordonare cererea de plată completată conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, împreună cu documentele-suport, la termenele comunicate de Unitatea Naţională de Coordonare prin instrucţiunile emise de către aceasta;
    b) Unitatea Naţională de Coordonare primeşte cererile de plată de la beneficiari, însoţite de documente-suport, pe care le verifică şi validează sumele eligibile plătite de beneficiari, prin emiterea de note de aprobare la plată completate conform anexei nr. 5 la prezentele norme metodologice;
    c) în procesul de verificare, Unitatea Naţională de Coordonare solicită beneficiarilor informaţii/documente suplimentare, reexaminarea sau corectarea cererii de plată, după caz;
    d) Unitatea Naţională de Coordonare întocmeşte cererea de rambursare la nivel de suport tehnic, conform anexei nr. 6 la prezentele norme metodologice, în care include sumele aprobate pentru toţi beneficiarii Fondului de pregătire a măsurilor-suport şi ai fondului de asistenţă tehnică şi completează anexele la cererea de rambursare la nivel de suport tehnic prin agregarea informaţiilor aferente celor două fonduri la nivel de beneficiar;
    e) cererea de rambursare la nivel de suport tehnic împreună cu anexele la aceasta, precum şi notele de aprobare la plată, cererile de plată primite de la beneficiari şi documentele-suport sunt înaintate de către Unitatea Naţională de Coordonare către Autoritatea de plată pentru certificarea cheltuielilor şi solicitarea la rambursare;
    f) după verificarea documentelor primite conform lit. e) şi certificarea cheltuielilor aferente, pe baza sumelor certificate, Autoritatea de plată întocmeşte cererea de rambursare la nivel de suport tehnic către SDC, în care completează suma în franci elveţieni, suma în lei, precum şi cursul de schimb al Băncii Naţionale a României utilizat, valabil în ultima zi lucrătoare a perioadei de rambursare, şi o transmite SDC;
    g) după aprobarea de către Elveţia a cererilor de rambursare către SDC, sumele reprezentând fonduri externe nerambursabile sunt transferate de către SDC către Autoritatea de plată, în contul în CHF deschis de aceasta la Banca Naţională a României sau la o bancă comercială;
    h) sumele aferente rambursării cheltuielilor eligibile, aferente fondurilor externe nerambursabile, se virează de către Autoritatea de plată către beneficiarii suportului tehnic, conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 120/2023.

    (2) Autoritatea de plată notifică în scris beneficiarii suportului tehnic cu privire la sumele virate în conturile deschise de aceştia, utilizând modelul prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, informând totodată şi Unitatea Naţională de Coordonare.

    CAP. IV
    Angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor efectuate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român
    ART. 19
    (1) În cadrul fazei de angajare a cheltuielilor la nivel de măsuri-suport - programe se efectuează următoarele operaţiuni:
    a) operatorul de program semnează cu Unitatea Naţională de Coordonare Acordul de implementare a măsurii-suport pentru care stabileşte creditele de angajament şi creditele bugetare necesare implementării şi care se reflectă în anexa la bugetul operatorului de program;
    b) operatorul de program iniţiază formularul „Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament“, prevăzut în anexa nr. 1a) la Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi completează cu suma propusă a fi angajată în limita disponibilului de credite de angajament care pot fi angajate din creditele de angajament aprobate în anexa la bugetul operatorului de program, conform art. 5 alin. (5) din prezentele norme metodologice. Direcţia de specialitate din cadrul operatorului de program completează la rubricile Compartiment de specialitate şi Compartiment de contabilitate din cadrul formularului „Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament“, care este supus vizei de control financiar preventiv propriu din cadrul operatorului de program şi, ulterior, aprobat de către ordonatorul principal de credite;
    c) ordonatorul principal de credite din cadrul operatorului de program semnează contractul/contractele de finanţare cu beneficiarul/beneficiarii în cadrul programului pe care îl gestionează, acesta fiind supus anterior vizei de control financiar preventiv propriu, împreună cu formularele „Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament“ şi „Angajament bugetar individual“, prevăzute în anexele nr. 1a) şi 2 la Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) creditele de angajament aprobate (contul 8071000), creditele de angajament rezervate (contul 8072001), creditele de angajament angajate (contul 8072002), creditele bugetare aprobate (contul 8060000), angajamentele bugetare (contul 8066000) şi angajamentele legale (contul 8067000) se înregistrează în contabilitatea operatorului de program, în baza formularelor „Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament“ şi „Angajament bugetar individual“, prevăzute în anexele nr. 1a) şi 2 la Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi a contractelor de finanţare semnate;
    e) în situaţia în care se încheie un acord de implementare a componentei de program, operatorul de program comunică operatorului de componentă de program limita până la care acesta poate să încheie contracte de finanţare, cu încadrarea în creditele de angajament aprobate în anexa prevăzută la lit. a), respectiv limita până la care poate efectua lichidarea, ordonanţarea şi plata sumelor reprezentând avansuri şi/sau rambursări cu încadrare în creditele bugetare aprobate în anexa la bugetul operatorului de program;
    f) în situaţia descrisă la lit. e), operatorul de componentă de program efectuează operaţiunile prezentate la lit. b)-d).

    (2) În cadrul fazei de angajare a cheltuielilor la nivelul de măsuri-suport prevăzute la art. 5 alin. (1) din prezentele norme metodologice, Ministerul Finanţelor înregistrează în contabilitate creditele de angajament aprobate (contul 8071000), creditele de angajament rezervate (contul 8072001), creditele de angajament angajate (contul 8072002), creditele bugetare aprobate (contul 8060000), angajamentele bugetare (contul 8066000) şi angajamentele legale (contul 8067000).
    (3) Contractele de finanţare se încheie în franci elveţieni (CHF) şi echivalentul în lei aşa cum este prevăzut la art. 6 alin. (2).

    ART. 20
    (1) În cazul în care contractul de finanţare este încheiat între operatorul de program şi beneficiar, operatorul de program efectuează următoarele operaţiuni specifice fazei de lichidare a cheltuielilor:
    a) verifică raportările de progres fizic şi financiar elaborate de către beneficiari, pe care se bazează în verificarea eligibilităţii cheltuielilor efectuate de către aceştia şi de partenerii lor români;
    b) verifică existenţa documentelor-suport anexate cererilor de plată transmise de beneficiari, conform prevederilor din contractele de finanţare/procedurilor proprii şi instrucţiunilor emise în vederea verificării;
    c) verifică existenţa menţiunii „Bun de plată pentru suma de...“ sau „Se refuză la plată suma de...“, respectiv a menţiunii „Certificat în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii“ acordate de beneficiari şi partenerii români pe facturile sau documentele cu valoare echivalentă;
    d) se asigură că beneficiarii şi partenerii români nu au solicitat rambursarea cheltuielilor din alte surse de finanţare;
    e) se asigură că beneficiarii şi partenerii români nu au recuperat şi nu pot recupera TVA din altă parte, potrivit prevederilor legale în vigoare;
    f) se asigură că beneficiarii şi partenerii români au îndeplinit prevederile cu privire la procentul de cofinanţare;
    g) verifică eligibilitatea cheltuielilor cuprinse în cererile de plată, şi în urma verificărilor efectuate, aprobă cererile de plată, întocmite în lei, primite de la beneficiari prin emiterea Notei de aprobare la plată prevăzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, în vederea înregistrării în contabilitate şi parcurgerii fazelor de ordonanţare şi plată a cheltuielilor.

    (2) În cazul în care a încheiat acord de implementare a componentei de program cu un operator de componentă de program, operatorul de program efectuează următoarele operaţiuni specifice fazei de lichidare a cheltuielilor:
    a) poate delega operatorului de componentă de program operaţiunile prezentate la alin. (1) privind validarea cheltuielilor beneficiarilor şi partenerilor români;
    b) în conformitate cu prevederile art. 8 lit. i), poate decide să efectueze propriile verificări cu privire la sumele validate de către operatorul de componentă de program potrivit lit. a);
    c) verifică raportările de progres fizic şi financiar elaborate de către operatorul de componentă de program şi, după caz, de partenerii români ai acestuia, pe care se bazează în verificarea eligibilităţii cheltuielilor proprii de management ale acestuia şi, dacă este cazul, a cheltuielilor aferente activităţilor proprii şi/sau ale partenerilor români la nivel de operator de componentă de program, după caz, efectuate pentru implementarea componentei de program;
    d) verifică existenţa documentelor-suport anexate cererii de plată transmise de operatorul de componentă de program şi, după caz, de partenerii români ai acestuia, conform prevederilor din Acordul de implementare a componentei de program/ procedurilor proprii şi instrucţiunilor emise în vederea verificării;
    e) verifică existenţa menţiunii „Bun de plată pentru suma de...“ sau „Se refuză la plată suma de...“, respectiv a menţiunii „Certificat în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii“ acordate de operatorul de componentă de program şi, după caz, de partenerii români ai acestuia pe facturile sau documentele cu valoare echivalentă;
    f) se asigură că operatorul de componentă de program şi, după caz, partenerii români ai acestuia nu au solicitat rambursarea cheltuielilor din alte surse de finanţare;
    g) se asigură că operatorul de componentă de program şi, după caz, partenerii români ai acestuia nu au recuperat şi nu pot recupera TVA din altă parte, potrivit prevederilor legale în vigoare;
    h) se asigură că operatorul de componentă de program şi, după caz, partenerii români ai acestuia au îndeplinit prevederile cu privire la procentul de cofinanţare;
    i) verifică cererea de plată primită de la operatorul de componentă de program pentru cheltuielile proprii de management şi, dacă este cazul, a activităţilor proprii şi/sau ale partenerilor români la nivel de operator de componentă de program, după caz, însoţite de documentele-suport şi aprobă sumele solicitate la rambursare prin emiterea Notei de aprobare la plată, prevăzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.


    ART. 21
    Unitatea Naţională de Coordonare efectuează următoarele operaţiuni specifice fazei de lichidare a cheltuielilor pentru cheltuielile proprii de management ale operatorului de program care sunt incluse în bugetul măsurii-suport:
    a) verifică raportările de progres fizic şi financiar elaborate de operatorul de program aferente cheltuielilor proprii de management;
    b) verifică existenţa documentelor-suport anexate cererii de plată primite de la operatorul de program, conform prevederilor din Acordul de implementare a măsurii-suport şi procedurilor proprii/instrucţiunilor Unităţii Naţionale de Coordonare emise în vederea verificării;
    c) verifică existenţa menţiunii „Bun de plată pentru suma de...“ sau „Se refuză la plată suma de...“, respectiv a menţiunii „Certificat în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii“ acordate de operatorul de program pe facturile sau documentele cu valoare echivalentă;
    d) se asigură că operatorul de program nu a solicitat rambursarea cheltuielilor din alte surse de finanţare;
    e) se asigură că operatorul de program nu a recuperat şi nu poate recupera TVA din altă parte, potrivit prevederilor legale în vigoare;
    f) se asigură că operatorul de program a îndeplinit prevederile cu privire la procentul de cofinanţare;
    g) verifică eligibilitatea cheltuielilor cuprinse în cererea de plată a operatorului de program şi, în urma verificărilor efectuate, aprobă cererea de plată prin emiterea Notei de aprobare la plată, prevăzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.


    ART. 22
    (1) Ordonanţarea cheltuielilor se face la nivelul operatorului de program, instituţii publice, folosind formularul „Ordonanţare de plată“, conform anexei nr. 3 la Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în limita creditelor bugetare aprobate în anexa la bugetul operatorului de program.
    (2) Formularul „Ordonanţare de plată“ se completează separat pentru fiecare tip de plată, respectiv pentru acordarea avansului şi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile.
    (3) În cazul în care operatorul de program a încheiat un Acord de implementare a componentei de program cu un operator de componentă de program, operaţiunile specifice fazei de ordonanţare şi plată se realizează la nivelul operatorului de componentă de program, cu încadrarea în creditul bugetar aprobat.
    (4) Plăţile de la nivelul operatorului de program, respectiv de la nivelul operatorului de componentă de program, atunci când s-a încheiat un acord de implementare a componentei de program, se efectuează în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2)-(8) din O.U.G. nr. 120/2023.

    ART. 23
    (1) În cadrul fazei de angajare a cheltuielilor la nivel de suport tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport şi Fondul de asistenţă tehnică, Unitatea Naţională de Coordonare verifică încadrarea solicitărilor de cheltuieli primite de la beneficiari în bugetul total alocat pentru Fondul de pregătire a măsurilor-suport şi Fondul de asistenţă tehnică şi comunică beneficiarilor sumele aprobate aferente activităţilor pentru managementul şi implementarea Programului de cooperare elveţiano-român, conform art. 17 alin. (1), respectiv pentru pregătirea programelor, conform art. 17 alin. (2).
    (2) Unitatea Naţională de Coordonare ţine evidenţa sumelor propuse a fi angajate în limita disponibilului de credite de angajament care pot fi angajate din creditele de angajament aprobate în anexa la bugetul Ministerului Finanţelor, conform art. 5 alin. (1).
    (3) Unitatea Naţională de Coordonare efectuează următoarele operaţiuni specifice fazei de lichidare a cheltuielilor în cadrul suportului tehnic:
    a) verifică raportările de progres fizic şi financiar elaborate de către beneficiarii suportului tehnic, respectiv ai Fondului de pregătire a măsurilor-suport şi ai Fondului de asistenţă tehnică;
    b) verifică existenţa documentelor-suport anexate cererii de plată primite de la beneficiarii menţionaţi la lit. a), aşa cum au fost solicitate de Unitatea Naţională de Coordonare prin instrucţiunile emise în vederea verificării;
    c) verifică existenţa menţiunii „Bun de plată pentru suma de...“ sau „Se refuză la plată suma de...“, respectiv a menţiunii „Certificat în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii“ acordate de beneficiari pe facturile sau documentele cu valoare echivalentă;
    d) se asigură că beneficiarii nu au solicitat rambursarea cheltuielilor din alte surse de finanţare;
    e) se asigură că beneficiarii nu au recuperat şi nu pot recupera TVA din altă parte, potrivit prevederilor legale în vigoare;
    f) se asigură că beneficiarii au îndeplinit prevederile cu privire la procentul de cofinanţare, după caz;
    g) se asigură de încadrarea în bugetul aprobat anual sau cu ocazia revizuirilor;
    h) verifică eligibilitatea cheltuielilor cuprinse în cererile de plată şi, în urma verificărilor efectuate, aprobă cererile de plată, întocmite în lei, primite de la beneficiari (în formatul prezentat în anexa nr. 4), prin emiterea Notei de aprobare la plată prevăzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.


    ART. 24
    (1) În faza de lichidare, Autoritatea de plată realizează următoarele operaţiuni asupra documentelor transmise de către Unitatea Naţională de Coordonare pentru suportul tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport şi Fondul de asistenţă tehnică, pentru aprobarea cheltuielilor:
    a) este responsabilă cu înregistrarea în contabilitate a cererilor transmise de către Unitatea Naţională de Coordonare;
    b) verifică conformitatea şi legalitatea cererii de rambursare la nivel de suport tehnic transmise de către Unitatea Naţională de Coordonare cu prevederile Acordului privind suportul tehnic;
    c) verifică sumele solicitate la rambursare transmise de către Unitatea Naţională de Coordonare;
    d) confirmă dacă partea de cofinanţare a fost furnizată conform Acordului privind suportul tehnic;
    e) confirmă, pe baza informaţiilor disponibile la nivelul Autorităţii de plată, că nu a identificat o dublă finanţare a cheltuielilor;
    f) confirmă că TVA recuperabilă nu a fost inclusă drept cheltuială eligibilă în sumele cerute la rambursare.

    (2) Autoritatea de plată certifică sumele solicitate la rambursare în urma verificărilor enumerate la alin. (1) şi completează cererea de rambursare la nivel de suport tehnic către SDC, conform art. 18 alin. (1) lit. f).

    ART. 25
    (1) După încasarea fondurilor de la SDC, Autoritatea de plată procedează la ordonanţarea şi plata sumelor aprobate în conturile în lei ale beneficiarilor suportului tehnic, conform art. 7 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 120/2023, în conturile de venituri ale bugetelor din care sunt finanţaţi beneficiarii respectivi, prevăzute la art. 35 din prezentele norme metodologice.
    (2) Ordonanţarea cheltuielilor se face la nivelul Autorităţii de plată, folosind formularul „Ordonanţare de plată“, conform anexei nr. 3 la Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificările şi completările ulterioare. La înscrierea informaţiilor în coloana 1 „Disponibil înaintea efectuării plăţii“ din formularul „Ordonanţare de plată“ se va ţine cont de angajamentele bugetare evidenţiate în contul 8066000 „Angajamente bugetare“, precum şi de plăţile efectuate din contul 7700000 „Finanţarea de la buget“ sau din alte conturi de disponibilităţi, după caz, dar şi de cheltuielile care au fost angajate, lichidate şi ordonanţate anterior şi care nu au apărut decontate în extrasul de cont la momentul întocmirii formularului „Ordonanţare de plată“.
    (3) În vederea efectuării reconcilierii contabile anuale între conturile contabile ale Autorităţii de plată şi cele ale beneficiarilor în cadrul suportului tehnic, respectiv ale operatorilor de program pentru operaţiunile gestionate şi activităţile implementate în cadrul programelor, aceştia au obligaţia transmiterii notificării prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, din care să rezulte sumele primite de la Autoritatea de plată şi cele restituite acesteia.
    (4) Autoritatea de plată comunică Unităţii Naţionale de Coordonare plăţile efectuate către beneficiari în cadrul suportului tehnic.

    ART. 26
    Instituţiile publice prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanţelor nr. 5.397/2023 pentru desemnarea instituţiilor publice pilot pentru aplicarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare, pentru parcurgerea fazelor execuţiei bugetare aplică prevederile art. 44 din anexa nr. 2 la acelaşi ordin.

    CAP. V
    Finanţarea cheltuielilor neeligibile, a cheltuielilor cu TVA şi a cheltuielilor conexe Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene
    ART. 27
    Asigurarea sumelor necesare plăţii cheltuielilor neeligibile, inclusiv a cheltuielilor prevăzute la art. 1 alin. (9) şi la art. 2 alin. (8), este responsabilitatea operatorului de program/operatorului de componentă de program/beneficiarilor/ partenerilor români care le efectuează.

    ART. 28
    Cheltuielile neeligibile sunt categoriile de cheltuieli prevăzute la art. 6.6 din Regulamentul privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi alte cheltuieli necesare implementării programului/componentelor de program, dar care nu pot fi finanţate din contribuţia din fondurile externe nerambursabile aferente programului şi cofinanţarea naţională.

    ART. 29
    Sumele reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile sunt considerate cheltuieli eligibile numai dacă sunt suportate efectiv şi definitiv de către beneficiar şi dacă nu pot fi recuperate în conformitate cu prevederile legale. Taxa pe valoarea adăugată, care este recuperabilă în mod abstract, prin orice mijloace, chiar dacă, de facto, beneficiarul nu recuperează el însuşi taxa pe valoarea adăugată, nu va fi considerată eligibilă.

    ART. 30
    Costurile legate de deschiderea şi operarea conturilor bancare cerute de Unitatea Naţională de Coordonare, de Autoritatea de plată sau prevăzute de legislaţia aplicabilă şi costurile serviciilor financiare cerute în temeiul Acordului privind măsura-suport, Acordului de implementare a măsurii-suport, Acordului de implementare a componentei de program, Contractului de finanţare sunt considerate cheltuieli eligibile.

    ART. 31
    Cheltuielile eligibile cuprinse la art. 29, respectiv la art. 30 vor fi finanţate din valoarea eligibilă a măsurii-suport.

    ART. 32
    (1) În vederea rambursării sumelor aferente cheltuielilor eligibile reprezentând fonduri externe nerambursabile, Autoritatea de plată efectuează schimbul valutar al sumelor primite în CHF de la SECO/SDC şi transferă aceste sume în conturile de trezorerie deschise conform prevederilor cap. VII, în vederea efectuării plăţilor către beneficiari în cadrul finanţărilor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b) şi c) din O.U.G. nr. 120/2023 sau virării către operatorii de program în cadrul finanţărilor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a) din acelaşi act normativ, în maximum 30 de zile calendaristice.
    (2) Diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate în urma operaţiunilor prevăzute la alin. (1) sunt considerate cheltuieli neeligibile şi vor fi suportate din bugetul Autorităţii de plată.
    (3) Diferenţele nefavorabile de curs valutar se compensează cu cele favorabile, iar rezultatul net negativ se finanţează conform prevederilor alin. (2).
    (4) Diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate în urma operaţiunilor efectuate de către beneficiari în legătură cu sumele aferente avansului acordat beneficiarului sunt considerate cheltuieli neeligibile şi vor fi suportate din bugetul beneficiarilor, cu excepţia celor datorate implicării partenerilor elveţieni, care pot fi suportate din bugetul componentei de program/ programului şi în limita acestuia, în conformitate cu prevederile Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/Contractului de finanţare/Regulamentului.
    (5) Diferenţele nefavorabile de curs valutar se compensează cu cele favorabile, iar rezultatul net negativ se finanţează conform prevederilor alin. (4).
    (6) Diferenţele favorabile de curs valutar se transferă de către beneficiari la finalizarea componentelor de program/măsurilor-suport, respectiv de către Autoritatea de plată după ultima plată efectuată de către Elveţia, în lei, în contul aferent subdiviziunii de venituri ale bugetului de stat „Alte venituri“.

    CAP. VI
    Recuperarea fondurilor utilizate necorespunzător
    ART. 33
    (1) Fondurile nerambursabile utilizate necorespunzător în implementarea măsurilor-suport finanţate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene urmează să fie recuperate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor specifice prezentului capitol.
    (2) Autoritatea de plată este responsabilă pentru constatarea şi recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit din asistenţa financiară nerambursabilă prevăzută la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 120/2023.
    (3) În situaţia în care în procesul de verificare a cheltuielilor există sume susceptibile de a fi nereguli, operatorul de componentă de program/operatorul de program sau Unitatea Naţională de Coordonare, după caz, notifică Autoritatea de plată în vederea constatării şi sancţionării neregulilor.
    (4) Cheltuielile susceptibile a fi nereguli nu se includ în cererile de plată/notele de aprobare la plată/cererile de rambursare a cheltuielilor, urmând a fi incluse în următoarele cereri de plată/note de aprobare la plată/cereri de rambursare, după efectuarea verificărilor de către Autoritatea de plată, în situaţia în care acestea nu se confirmă ca nereguli.
    (5) Autoritatea de plată întreprinde măsuri pentru cuprinderea în bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a sumelor prevăzute la art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2023.

    CAP. VII
    Conturile aferente implementării măsurilor-suport finanţate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene
    ART. 34
    (1) În vederea derulării operaţiunilor financiare determinate de managementul financiar al fondurilor externe nerambursabile la nivelul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, reglementate prin O.U.G. nr. 120/2023, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de plată, deschide conturi distincte la Trezoreria Statului, la Banca Naţională a României, respectiv la o bancă comercială, după caz.
    (2) Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de plată, deschide la Banca Naţională a României/o bancă comercială un cont distinct, în CHF, pentru gestionarea fondurilor externe nerambursabile primite de la SECO/SDC, aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, pentru:
    a) încasarea sumelor transferate de SECO/SDC reprezentând contravaloarea cererilor de rambursare către SECO/SDC aprobate de aceştia;
    b) încasarea sumelor transferate de SECO/SDC reprezentând avans în cadrul măsurii-suport;
    c) încasarea de la operatorul de program a sumelor neutilizate din avansul acordat beneficiarului în vederea restituirii către SECO sau SDC;
    d) încasarea echivalentului în CHF al sumelor în lei transferate de Autoritatea de plată din contul 56.06.01.58 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile aferente altor instrumente - Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene“, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, în vederea restituirii sumelor neeligibile sau recuperate către SECO/SDC;
    e) restituirea sumelor neutilizate sau neeligibile ori recuperate către SECO/SDC.

    (3) Pe numele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ca ordonator principal de credite, se deschid la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti conturi pentru derularea operaţiunilor financiare determinate de utilizarea fondurilor externe nerambursabile. Aceste conturi, gestionate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de plată, sunt următoarele:
    a) contul 56.06.01.58 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile aferente altor instrumente - Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene“ pentru:
    (i) încasarea sumelor transferate de Autoritatea de plată din contul deschis la Banca Naţională a României/o bancă comercială, gestionat de Autoritatea de plată, reprezentând contravaloarea în lei a sumelor primite în valută de la SECO/SDC aferente cererilor de rambursare către SECO/SDC aprobate de aceştia;
    (ii) plata sumelor în lei transferate de titularul contului în conturile corespunzătoare de venituri bugetare ale beneficiarilor ca sume cuvenite a fi rambursate în cadrul finanţărilor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b) şi c);
    (iii) plata sumelor în lei transferate de titularul contului în conturile corespunzătoare deschise de către operatorii de program la Trezoreria Statului ca sume cuvenite la rambursare în cadrul finanţărilor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a);
    (iv) încasarea sumelor în lei din contul 56.06.05.58 „Disponibil din creanţe bugetare ca urmare a unor nereguli recuperate aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene“ reprezentând creanţe bugetare ca urmare a unor nereguli recuperate în vederea restituirii acestora către SECO/SDC;
    (v) plata sumelor reprezentând creanţe bugetare ca urmare a unor nereguli, recuperate, ce urmează a fi restituite SECO/SDC;

    b) contul 56.06.05.58 „Disponibil din creanţe bugetare ca urmare a unor nereguli recuperate aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene“ pentru:
    (i) încasarea sumelor în lei virate de beneficiarii şi partenerii români, după caz, reprezentând creanţe bugetare ca urmare a unor nereguli aferente fondurilor externe nerambursabile, apărute în implementarea măsurilor-suport finanţate prin Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene;
    (ii) plata sumelor în lei transferate în contul 56.06.01.58 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile aferente altor instrumente - Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene“ reprezentând creanţe bugetare ca urmare a unor nereguli, recuperate, în vederea restituirii acestora SECO/SDC.


    (4) Pentru gestionarea sumelor asigurate de la bugetul de stat potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2023, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de plată, deschide la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti contul 01 „Credite bugetare deschise şi repartizate pe seama ordonatorilor de credite finanţaţi din bugetul de stat“ şi, respectiv, contul de cheltuieli bugetare 23 „Cheltuieli ale bugetului de stat“, cu detaliere potrivit clasificaţiei bugetare, conform bugetului aprobat. Ordonatorul principal de credite cu rol de Autoritate de plată efectuează, în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate, plăţi către beneficiari/operatori de program din contul de cheltuieli bugetare 23 „Cheltuieli ale bugetului de stat“ deschis pe numele acestuia la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (5) Pe numele operatorilor de program şi operatorilor de componentă de program se deschide la unităţile Trezoreriei Statului contul 50.78.16 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile al operatorilor de program/operatorilor de componentă de program conform O.U.G. nr. 120/2023“. Contul 50.78.16 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile al operatorilor de program/operatorilor de componentă de program conform O.U.G. nr. 120/2023“ se utilizează de către operatorii de program pentru încasarea sumelor de la Autoritatea de plată şi pentru plata acestora către operatorii de componentă de program sau către beneficiari, inclusiv în cazul în care beneficiarii implementează activităţi în parteneriat cu parteneri români. După încasarea sumelor de către operatorii de componentă de program, aceştia virează sumele către beneficiari, inclusiv în cazul în care beneficiarii implementează activităţi în parteneriat cu partenerii români.
    (6) Pentru gestionarea sumelor asigurate de la bugetul de stat potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) şi (3) din O.U.G. nr. 120/2023, instituţia publică, în calitate de operator de program sau în calitate de operator de componentă de program, utilizează conturile de credite bugetare şi, respectiv, de cheltuieli bugetare deschise la unităţile Trezoreriei Statului, cu detaliere potrivit clasificaţiei bugetare şi conform bugetului aprobat.

    ART. 35
    (1) În cazul beneficiarilor/partenerilor români pentru activităţile implementate în cadrul componentei de program sau în cadrul suportului tehnic sau pentru finanţarea cheltuielilor de management ale beneficiarului operator de program sau operator de componentă de program, prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 120/2023, conturile de venituri în care se virează sumele aferente rambursării cheltuielilor eligibile corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene sunt:
    a) conturile de venituri ale bugetului de stat în care se rambursează sumele aferente cheltuielilor corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene:
    (i) 20.A.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    (ii) 20.A.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;

    b) conturile de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat în care se rambursează sumele aferente cheltuielilor corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene:
    (i) 22.A.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    (ii) 22.A.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori;

    c) conturile de venituri ale bugetului asigurărilor pentru şomaj în care se rambursează sumele aferente cheltuielilor corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene:
    (i) 28.A.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    (ii) 28.A.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;

    d) conturile de venituri ale bugetului Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate în care se rambursează sumele aferente cheltuielilor corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene:
    (i) 26.A.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    (ii) 26.A.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;


    (2) În cazul beneficiarilor/partenerilor români pentru activităţile implementate în cadrul componentei de program, prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 120/2023, conturile de venituri în care se virează sumele aferente rambursării cheltuielilor eligibile corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, respectiv sumele aferente avansurilor, sunt:
    a) 21.A.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    b) 21.A.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;
    c) 21.A.45.19.03 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - prefinanţare“;
    d) 21.A.45.19.04 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - corecţii financiare“;
    e) 21.A.42.20.00 „Subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susţinerii derulării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare“.

    (3) În cazul beneficiarilor/partenerilor români pentru activităţile implementate în cadrul componentei de program sau, după caz, pentru cheltuielile de management ale beneficiarului operator de componentă de program, prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. b) şi d) din O.U.G. nr. 120/2023, conturile de venituri ale bugetelor instituţiilor/entităţilor publice finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii din administraţia publică centrală sau locală, în care se virează sumele aferente rambursării cheltuielilor eligibile corespunzătoare finanţării din fonduri externe nerambursabile aferente Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, sunt:
    A. pentru instituţii publice finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii din administraţia publică centrală:
    a) 20.F.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    b) 20.F.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;
    c) 20.G.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    d) 20.G.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;

    B. pentru entităţi publice finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii din administraţia publică locală:
    a) 21.F.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    b) 21.F.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;
    c) 21.F.45.19.04 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - corecţii financiare“;
    d) 21.G.45.19.01 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anul curent“;
    e) 21.G.45.19.02 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - sume primite în contul plăţilor efectuate în anii anteriori“;
    f) 21.G.45.19.04 „Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene - corecţii financiare“.


    (4) Pe numele beneficiarilor, alţii decât instituţii publice, prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. e) din O.U.G. nr. 120/2023, care au optat pentru deschiderea conturilor la Trezoreria Statului, se deschide contul 50.38.14 „Disponibil al persoanelor juridice, altele decât instituţii publice, aferent activităţilor implementate în cadrul componentei de program finanţate din fonduri externe nerambursabile conform O.U.G. nr. 120/2023“.
    (5) În situaţia în care beneficiarii implementează activităţile în parteneriat cu parteneri români, pe numele beneficiarilor respectivi se deschide la unităţile Trezoreriei Statului contul de disponibil 50.14.14 „Disponibil al beneficiarilor aferent proiectelor implementate în parteneriat conform O.U.G. nr. 120/2023“.
    (6) Pentru conturile deschise la Trezoreria Statului se eliberează extrase de cont titularilor de cont. În cazul conturilor de venituri ale bugetului local, Trezoreria Statului eliberează extrase de cont unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe ale căror coduri de identificare fiscală sunt deschise conturile respective, atât pentru sumele cuvenite unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în calitate de beneficiari/parteneri români pentru activităţile implementate în cadrul componentei de program, cât şi pentru sumele cuvenite entităţilor finanţate integral din bugetele acestora în calitate de beneficiari/parteneri români pentru activităţile implementate în cadrul componentei de program.

    CAP. VIII
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 36
    Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se aplică pentru tipurile de finanţări prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-c) din O.U.G. nr. 120/2023, cu excepţiile menţionate la art. 1 alin. (3) lit. a) şi b) din acelaşi act normativ.

    ART. 37
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    Ordonator de credite beneficiar: ..........................................
    Departament (care propune/implementează): .......................
    Bugetul (propriu) din care este finanţat Ordonatorul de credite: ....................... (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, buget local etc.)
    I - Credite de angajament (CA)
    II - Credite bugetare (CB)
    Fişă de fundamentare a activităţilor proprii/cheltuielilor de management propuse la finanţare/finanţate din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare
    Denumirea măsurii-suport .................................................................................................................... şi/sau
    Nr./data acordului de implementare/contractului de finanţare/altor documente, după caz .............................
    Tipul fondului extern nerambursabil (FEN) postaderare .................................................................................

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│mii lei │
├────────────┬──┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │Buget (realizat/estimat) │
│ │ ├─────┬───────────────────────────────────┬────────────────┤
│ │ │ │ │Alte cheltuieli │
│ │CA│ │Cheltuieli eligibile │decât cele │
│Perioada de │/ │ │ │eligibile │
│implementare│CB│Total├───────────┬───────────────────────┼──────────┬─────┤
│ │ │ │ │Cofinanţare │Total │din │
│ │ │ │FEN ├──────────┬────────────┼──────────┤care:│
│ │ │ │postaderare│Activităţi│Alte │Activităţi│TVA │
│ │ │ │ │proprii │activităţi*)│proprii │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │ │1 = 2│ │ │ │ │ │
│0 │ │+ 3 +│2 │3 │4 │5 │6 │
│ │ │4 + 5│ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│... (anul 1)│I │ │ │ │ │ │ │
│(realizat/ ├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│estimat) │II│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│... (anul 2)│I │ │ │ │ │ │ │
│(realizat/ ├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│estimat) │II│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │I │ │ │ │ │ │ │
│... (anul 3)├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │II│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │I │ │ │ │ │ │ │
│... (anul n)├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │II│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │I │ │ │ │ │ │ │
│TOTAL ├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │II│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│din care: │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│Cheltuieli │I │ │ │ │ │ │ │
│curente... ├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│ │II│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│Cheltuieli │I │ │ │ │ │ │ │
│de ├──┼─────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────┤
│capital... │II│ │ │ │ │ │ │
└────────────┴──┴─────┴───────────┴──────────┴────────────┴──────────┴─────┘


    *) Pentru situaţia în care cofinanţarea excedează cotei-părţi aferente activităţilor proprii, corespunzător contribuţiei la cofinanţarea naţională angajată a fi asigurată conform acordului de implementare/contractului de finanţare/altor documente, după caz.
    Descrierea activităţilor eligibile:

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘



    Descrierea cheltuielilor, altele decât cele eligibile:

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘




┌───────────────────────────────┬──────┐
│Departament/Direcţie │Avizat│
│(beneficiar) │ │
└───────────────────────────────┴──────┘

    Date de contact beneficiar:
    Nume: ...........................................................................
    Tel.: ...............................................................................
    Fax/E-mail: ...................................................................
    Data avizării:

    ANEXA 2

    la normele metodologice
    Notificare cu privire la sumele virate în conturile de venituri corespunzătoare
    rambursării cheltuielilor aferente fondurilor externe nerambursabile în cadrul
    Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea
    disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene
    Nr. ... din data de ...........
    De la: Autoritatea de plată
    Către: ............................................................................... (operatorul de Program/beneficiarul în cadrul suportului tehnic)
    Referitor: măsura-suport/componenta de program sau suportul tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/Fondul de asistenţă tehnică .................(denumirea şi numărul Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport sau Acordului privind suportul tehnic şi fondul aferent)...............
    Rambursare cotă-parte a cheltuielilor eligibile aferente fondurilor externe nerambursabile în cadrul măsurii-suport ............, finanţată prin Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, ca urmare a cererii de plată nr. ...... data ......................
    Vă informăm că în data de ........... a fost virată suma de ..................... lei, reprezentând rambursarea cotei-părţi din cheltuielile eligibile, aferentă fondurilor externe nerambursabile în cadrul măsurii-suport ....................., finanţată prin Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.
    Suma menţionată anterior reprezintă rambursare conform categoriilor de cheltuieli eligibile cuprinse în cererea de plată mai sus menţionată şi a fost virată în conturile de venituri după cum urmează:

┌─────────────────────────────────────────────┐
│(lei) │
├──────┬──────────┬────────┬────────┬─────────┤
│ │ │Suma │ │ │
│ │Suma │virată │Nr. │Nr. │
│ │solicitată│în │contului│ordinului│
│ │la plată │contul │de │de plată │
│ │ │de │venit*) │ │
│ │ │venituri│ │ │
├──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┤
│Anul 1│ │ │ │ │
├──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┤
│Anul 2│ │ │ │ │
├──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┤
│Total:│ │ │ │ │
└──────┴──────────┴────────┴────────┴─────────┘


    *) Conturile de venituri corespund anilor în care au fost efectuate cheltuielile solicitate la rambursare.
    Întocmit:
    Reprezentant legal ...........(numele, data, semnătura şi ştampila)..........

    ANEXA 3

    la normele metodologice
    Notificare cu privire la reconcilierea contabilă anuală
    De la: .............(operatorul de program/beneficiarul în cadrul suportului tehnic)...........
    Către: Autoritatea de plată
    Referitor: măsura-suport/componenta de program, numărul Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/Contractului de finanţare sau suportul tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/fondul de asistenţă tehnică) .........................................
    Vă informăm că la data de ............... situaţia încasărilor/plăţilor a fost următoarea:
    - sume încasate de la Autoritatea de plată: ..................., conform:
    • OP nr./data ............., suma ................., reprezentând ...................;
    • OP nr./data ............., suma ................., reprezentând ...................;
    • ........................................................................................................
    • sume plătite (restituite) către Autoritatea de plată: ................., conform:
    • OP nr./data ............., suma ................, reprezentând ...................;
    • OP nr./data ............., suma ................, reprezentând ...................;
    • .......................................................................................................


    Întocmit:
    Reprezentant legal ........ (numele, data, semnătura şi ştampila)...........

    ANEXA 4

    la normele metodologice
    Cerere de plată
    Nr. ................ data ......................
    De la: ..............(numele, CUI şi adresa beneficiarului în cadrul măsurii-suport)..............
    Către: operatorul de componentă de program/operatorul de program/Unitatea Naţională de Coordonare
    Referitor: măsura-suport/componenta de program sau suportul tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/Fondul de asistenţă tehnică ..............(numărul Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/Contractului de finanţare).....................
    Perioada acoperită de cererea de plată
    Stimată doamnă/Stimate domn,
    Solicităm prin prezenta rambursarea cheltuielilor eligibile în sumă de .......*) (lei).
    *) Detaliate, după caz, pentru beneficiar şi/sau pentru partenerii români; suma coincide cu cea menţionată în raportarea financiară.

    Din avansul acordat beneficiarului în sumă de ...... CHF, au fost efectuate cheltuieli în valoare de ....... **) CHF.
    **) Detaliate, după caz, pentru beneficiar şi/sau pentru partenerii români.

    Ataşăm prezentei cereri de plată următoarele documente justificative:
    Raportul de progres
    Documentele-suport (atât pentru cheltuielile prefinanţate, cât şi pentru cheltuielile din avans)
    Alte documente, conform Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/Acordului de implementare a componentei de program/Contractului de finanţare/instrucţiunilor operatorului de program/Unităţii Naţionale de Coordonare ........ (de precizat documentele respective) ...............
    Plata va fi efectuată în contul .......................................***)
    ***) Se vor completa codul IBAN şi banca/trezoreria.

    Întocmit:
    Reprezentant legal ........(numele, data, semnătura şi ştampila)........

    ANEXA 5

    la normele metodologice
    Antetul operatorului de componentă de program/operatorului de program/Unităţii Naţionale de Coordonare
    Nota de aprobare la plată a sumei solicitate de beneficiar
    Aprobat: operatorul de componentă de program/operatorul de program/Unitatea Naţională de Coordonare ............................................................................................... (numele, prenumele, funcţia, semnătura şi ştampila reprezentantului legal)
    Data aprobării
    Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene: măsura-suport .............. (numărul Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/ Acordului de implementare a componentei de program/Contractului de finanţare)..................... sau suportul tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/Fondul de asistenţă tehnică
    Valoarea Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/Acordului de implementare a componentei de program/Contractului de finanţare, bugetului aprobat în cadrul suportului tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/Fondul de asistenţă tehnică (CHF, respectiv lei): ......., din care: ...... (grant CHF, respectiv lei) şi ...... (cofinanţare CHF, respectiv lei)

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Cerere de plată intermediară ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cerere de plată finală ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Nr. şi data cererii de plată ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Beneficiar: ││
│Codul fiscal al beneficiarului: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli solicitate de beneficiar ││
│(RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Partener român: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Codul fiscal al partenerului român: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli solicitate de partenerul ││
│român (RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli eligibile aprobate de ││
│operatorul de componentă de program/ ││
│operatorul de program/ Unitatea ││
│Naţională de Coordonare aferente ││
│cererii de plată (RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Beneficiar: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Partener român: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli efectuate de către ││
│beneficiar din avansul acordat (CHF) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli efectuate de către ││
│partenerul român din avansul acordat ││
│(CHF) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli eligibile aprobate de ││
│operatorul de componentă de program/ ││
│operatorul de program aferente ││
│avansurilor (CHF) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Beneficiar: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Partener român: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cerere de plată intermediară ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cerere de plată finală ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Nr. şi data cererii de plată ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Operatorul de componentă de program: ││
│Codul fiscal al operatorului de ││
│componentă de program ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli solicitate de operatorul ││
│de componentă de program (RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Partener român: codul fiscal al ││
│partenerului român: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli solicitate de partenerul ││
│român (RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli eligibile aprobate de ││
│operatorul de program (RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Operatorul de componentă de program: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Partener român: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cerere de plată intermediară ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cerere de plată finală ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Nr. şi data cererii de plată ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Operatorul de program: codul fiscal ││
│al operatorului de program ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli solicitate de operatorul ││
│de program (RON) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cheltuieli eligibile aprobate de ││
│Unitatea Naţională de Coordonare ││
│aferente cererii de plată (RON) ││
└─────────────────────────────────────┴┘



┌──────────────┬─────┬─────┬───────────┐
│ │Total│Grant│Cofinanţare│
├──────────────┼───┬─┼───┬─┼────────┬──┤
│Total │ │ │ │ │ │ │
│cheltuieli │RON│%│RON│%│RON │% │
│eligibile, din│ │ │ │ │ │ │
│care: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼─┼───┼─┼────────┼──┤
│Valoarea │ │ │ │ │ │ │
│cheltuielilor │ │ │ │ │ │ │
│eligibile │ │ │ │ │ │ │
│înainte de │ │ │ │ │ │ │
│cererea de │ │ │ │ │ │ │
│plată curentă │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼─┼───┼─┼────────┼──┤
│Valoarea │ │ │ │ │ │ │
│cheltuielilor │ │ │ │ │ │ │
│eligibile │ │ │ │ │ │ │
│aprobate de │ │ │ │ │ │ │
│operatorul de │ │ │ │ │ │ │
│program/ │ │ │ │ │ │ │
│Unitatea │ │ │ │ │ │ │
│Naţională de │ │ │ │ │ │ │
│Coordonare │ │ │ │ │ │ │
│pentru cererea│ │ │ │ │ │ │
│de plată │ │ │ │ │ │ │
│curentă │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴───┴─┴───┴─┴────────┴──┘


    Numele trezoreriei/băncii beneficiarului*):
    *) În conformitate cu prevederile legale.

    Adresa trezoreriei/băncii beneficiarului:
    Cod IBAN:
    Ca urmare a verificării cererii de plată a beneficiarului/operatorului de componentă de program/operatorului de program mai sus menţionat şi a celorlalte documente conexe, se constată că au fost îndeplinite condiţiile de implementare a activităţilor/componentei de program/măsurii-suport, în conformitate cu prevederile condiţiilor de finanţare. În urma verificării, se aprobă plata sumei de .......... RON.
    Aprobat:
    Reprezentant legal
    ................................................
    (numele, data, semnătura şi ştampila)

    ANEXA 6

    la normele metodologice
    Cerere de rambursare la nivelul componentei de program/măsurii-suport
    Nr. ................ data ......................
    De la: ...............(numele, CUI şi adresa operatorului de componentă de program/operatorului de program/Unităţii Naţionale de Coordonare)..................
    Către: operator de program/Autoritatea de plată
    Referitor: măsura-suport/componenta de program ..........(numărul Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/ Acordul de implementare a componentei de program)........... suportul tehnic - Fondul de pregătire a măsurilor-suport/Fondul de asistenţă tehnică
    Perioada acoperită de cererea de plată ........................
    Stimată doamnă/Stimate domn,
    Solicităm prin prezenta rambursarea cheltuielilor eligibile în sumă de ......*) (lei) aprobate conform notei/notelor de aprobare la plată anexate.
    *) Suma coincide cu cea menţionată în raportarea financiară anexată.

    Din avansul acordat beneficiarului în sumă de ...... CHF, au fost efectuate cheltuieli în valoare de .... CHF din care au fost aprobate, conform notei/notelor de aprobare la plată anexate, cheltuieli în valoare de ........ CHF.
    Ataşăm prezentei cereri de rambursare la nivelul componentei de program/măsurii-suport următoarele documente justificative:
    - cererile de plată şi documentele-suport aferente, conform prevederilor contractuale
    – raportul de progres la nivelul componentei de program/măsurii-suport
    – documentele-suport (atât pentru cheltuielile prefinanţate, cât şi pentru cheltuielile din avans, după caz)
    – alte documente, conform Acordului privind măsura-suport/Acordului de implementare a măsurii-suport/Acordului de implementare a componentei de program/Contractului de finanţare/instrucţiunilor Operatorului de Program/Unităţii Naţionale de Coordonare ........ (de precizat documentele respective) ...............

    Plata va fi efectuată în contul ..............**) pentru măsura-suport - programe sau în conturile menţionate în cererile de plată ale beneficiarilor în cadrul suportului tehnic.
    **) În cazul Operatorului de Program/Operatorului de Componentă de Program, se vor completa codul IBAN şi banca/trezoreria.
    Întocmit:
    Reprezentant legal .........(numele, data, semnătura şi ştampila).......

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016