Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 14 august 2006 referitoare la utilizarea formularului de prescriptie medicala pentru eliberarea produselor medicinale veterinare, precum si a formularului cu timbru sec pentru eliberarea produselor si substantelor stupefiante de catre farmaciile veterinare
EMITENT: AGENTIA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
ART. 1
Farmaciile veterinare elibereazã, pe bazã de prescripţie medicalã, numai acele produse medicinale veterinare care sunt autorizate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar pentru a fi comercializate în România.
ART. 2
Produsele medicinale veterinare pot fi eliberate de orice farmacie veterinarã autorizatã de autoritatea competentã, conform actelor normative în vigoare.
ART. 3
Prescrierea produselor medicinale veterinare se face pe formulare cu regim special, care sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la norma sanitarã veterinarã.
ART. 4
Produsele medicinale veterinare ce conţin substanţe active care sunt înscrise în lista substanţelor ce se elibereazã fãrã prescripţie medicalã, conform hotãrârii Comitetului pentru Produse Medicinale Veterinare, fac excepţie de la prevederile art. 3.
ART. 5
Utilizarea altor formulare decât cele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la norma sanitarã veterinarã pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, precum şi eliberarea fãrã prescripţie medicalã a produselor medicinale veterinare pentru care este obligatorie prescripţia medicalã atrag rãspunderea administrativã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a persoanelor vinovate.
ART. 6
Medicii veterinari sunt obligaţi sã pãstreze exemplarul de culoare roz al prescripţiilor medicale emise o perioadã de 3 ani de la data emiterii lor.
ART. 7
Este obligatorie prescrierea de cãtre medicul veterinar competent pe formularele cu regim special a urmãtoarelor produse medicinale:
a) produsele medicinale destinate animalelor de interes economic;
b) produsele medicinale veterinare pentru care medicul veterinar trebuie sã ia mãsuri speciale în scopul evitãrii oricãrui risc inutil faţã de:
(i) speciile-ţintã;
(ii) persoana care administreazã produsul medicinal veterinar;
(iii) mediul înconjurãtor;
c) produsele destinate tratamentului stãrilor patologice care presupun un diagnostic corect sau pentru o utilizare ce poate provoca efecte care împiedicã sau influenţeazã mãsurile terapeutice sau de tratament ulterioare;
d) formula oficinalã, în înţelesul art. 3 din Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 69/2005, destinatã animalelor de interes economic.
ART. 8
În cazul produselor medicinale eliberate numai pe bazã de prescripţie, medicul veterinar este obligat sã prescrie cantitatea necesarã pentru efectuarea completã a tratamentului în cauzã.
ART. 9
Formularele cu regim special pentru prescripţiile medicale care nu se reţin în farmacia veterinarã vor fi înregistrate în registre speciale destinate acestui scop, specificându-se data eliberãrii, produsul medicinal veterinar eliberat, cantitatea, numele medicului veterinar care a emis prescripţia şi numele persoanei care a ridicat produsul. Farmaciile veterinare vor pãstra aceste registre şi le vor pune la dispoziţie autoritãţilor competente, la cererea acestora.
ART. 10
Prescrierea de cãtre medicii veterinari a produselor substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, reglementate de <>Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, precum şi a celor care intrã sub incidenţa <>Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se face exclusiv pe formularele cu timbru sec, care se reţin în farmacia veterinarã.
ART. 11
Produsele medicinale veterinare din grupele: antibiotice, chimioterapice, sulfamide, antihelmintice, antiparazitare externe pentru speciile de interes economic, desensibilizante, antidiareice, cu excepţia celor care nu conţin substanţe pentru care au fost stabilite limite maxime de reziduuri, analeptice cardiorespiratorii şi hormoni, se elibereazã pe bazã de prescripţie medicalã, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinarã.
ART. 12
Formularele cu regim special pentru prescripţiile medicale vor fi tipãrite pe hârtie autocopiativã în douã culori, vernil şi roz. Exemplarul de culoare vernil, original, va fi pãstrat de farmacia veterinarã, iar exemplarul de culoare roz va fi pãstrat de medicul veterinar care a emis prescripţia. În cazul eliberãrii parţiale a cantitãţii prescrise, prescripţiile nu se reţin la farmacie şi vor fi anulate parţial prin înscrierea menţiunii "ANULAT PARfiIAL" însoţitã de ştampila farmaciei. Numãrul şi seria prescripţiei eliberate parţial vor fi consemnate, dupã eliberarea produsului medicinal veterinar, în registrul de evidenţã a prescripţiilor.
ART. 13
Formularele cu regim special pentru prescripţiile medicale se tipãresc potrivit modelului din anexele nr. 1 şi 2 şi se prezintã doar în carnete de câte 50 de file bicolore (total 100 de file).
ART. 14
(1) Carnetele înseriate şi numerotate se distribuie medicilor veterinari, la cerere, contra cost, conform legii, de cãtre fiecare colegiu al medicilor veterinari judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
(2) Gestionarea carnetelor care conţin formularele cu regim special pentru prescripţiile medicale la nivelul colegiilor se va face potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 15
Formularele cu regim special pentru prescripţiile medicale cu timbru sec pentru eliberarea de cãtre farmacia veterinarã a produselor şi substanţelor stupefiante se completeazã conform prezentelor norme metodologice, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.
ART. 16
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia de control şi coordonare a activitãţii farmaceutice veterinare, şi Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar vor controla modul de conformare şi aplicare a prezentelor norme metodologice.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: