Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 13 decembrie 2019 de aplicare a prevederilor Legii nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1014 din 17 decembrie 2019
──────────
Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 934 din 13 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1014 din 17 decembrie 2019.
──────────
ART. 1
Profesia de fizioterapeut se exercită în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, denumită în continuare lege.
ART. 2
În sensul prezentelor norme metodologice, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) consimţământ informat - acordul scris al pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia în legătură cu procedurile de fizioterapie propuse, privind natura şi scopul tratamentului propus, riscurile acestuia, alternativele şi prognosticul în cazul neaplicării intervenţiilor fizioterapeutice, după informarea verbală a acestuia;
b) competenţa profesională - ansamblu de cunoştinţe şi abilităţi în baza cărora fizioterapeutul realizează o abordare profilactică, terapeutică şi de reabilitare/recuperare centrată pe dezvoltarea, menţinerea şi restabilirea capacităţii de mişcare şi a abilităţii funcţionale la nivel maxim posibil, pe toată perioada vieţii.
ART. 3
(1) Evidenţa fizioterapeuţilor se realizează la nivel teritorial şi la nivel naţional.
(2) La nivel naţional evidenţa se asigură de către Colegiul Fizioterapeuţilor din România, denumit în continuare CFZRO, iar la nivel teritorial, de către colegiile teritoriale stabilite potrivit statutului CFZRO.
(3) La nivelul CFZRO funcţionează Registrul unic al fizioterapeuţilor, care se publică pe site-ul acestuia şi se actualizează permanent. Informaţiile publice se rezumă la numele, prenumele, numărul unic din Registrul unic al fizioterapeuţilor şi la informaţii privind exercitarea sau neexercitarea dreptului de practică al fizioterapeutului, respectiv la forma de exercitare a profesiei, cu respectarea obligaţiilor şi principiilor din legislaţia specifică privind prelucrarea şi protecţia datelor cu caracter personal.
(4) La înscrierea în CFZRO fiecare fizioterapeut primeşte un număr unic generat din Registrul unic al fizioterapeuţilor, care se înscrie pe autorizaţia de liberă practică şi pe avizul anual.
ART. 4
(1) CFZRO acordă dreptul de exercitare a profesiei de fizioterapeut persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 din lege şi eliberează în acest sens autorizaţia de liberă practică.
(2) Certificarea dreptului de exercitare a profesiei de fizioterapeut se efectuează prin avizarea anuală a autorizaţiei de liberă practică de către CFZRO.
(3) Avizarea anuală a autorizaţiei de liberă practică se efectuează în termenele şi pe baza documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 din Legea nr. 229/2016, cu modificările ulterioare, aprobate de Consiliul naţional al CFZRO.
ART. 5
(1) Suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de fizioterapeut intervine în următoarele situaţii:
a) la cererea fizioterapeutului;
b) ca urmare a constatării de către CFZRO a neîndeplinirii condiţiilor legale de exercitare a profesiei de fizioterapeut.
(2) Suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de fizioterapeut operează până la:
a) data solicitată de fizioterapeut, în cazul suspendării la cerere a calităţii de membru al CFZRO;
b) îndeplinirea condiţiilor pentru care s-a dispus suspendarea calităţii de membru al CFZRO.
ART. 6
Retragerea dreptului de exercitare a profesiei de fizioterapeut poate interveni în următoarele situaţii:
a) în situaţia încetării calităţii de membru al CFZRO, la cererea titularului;
b) în situaţia în care conform datelor din Registrul unic al fizioterapeuţilor rezultă că fizioterapeutul nu şi-a exercitat profesia pe o perioadă de 5 ani consecutivi.
ART. 7
Pe parcursul unui an, fizioterapeuţii au obligaţia să realizeze minimum 30 de credite de educaţie medicală continuă.
ART. 8
(1) Fizioterapeutul care îşi exercită activităţile profesionale în calitate de persoană fizică independentă poate încheia contracte cu unităţi sanitare autorizate conform legii, cu furnizori de servicii de îngrijiri medicale, asistenţă socială, cu baze de tratament din sistemul balnear, precum şi cu federaţii, cluburi, asociaţii sportive şi unităţi de învăţământ, în vederea furnizării serviciilor de fizioterapie potrivit competenţelor profesionale.
(2) Fizioterapeutul care îşi exercită activităţile profesionale în calitate de titular sau asociat al cabinetelor de practică independentă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) are o vechime de cel puţin 3 ani în exercitarea profesiei;
b) îndeplineşte criteriile şi standardele de dotare minimă obligatorie a cabinetelor de practică independentă.
(3) Criteriile şi standardele de dotare minimă obligatorie a cabinetelor de practică independentă se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice.
ART. 9
Schimbul de informaţii prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne a Uniunii Europene se realizează prin intermediul procedurilor de cooperare administrativă, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.024/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne şi de abrogare a Deciziei 2008/49/CE a Comisiei („Regulamentul IMI“) şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/983 al Comisiei din 24 iunie 2015 privind procedura de eliberare a cardului profesional european şi aplicarea mecanismului de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: