Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 12 iulie 2010 privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 29 iulie 2010
NORME METODOLOGICE din 12 iulie 2010
privind introducerea pe piaţã a alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe
EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 29 iulie 2010
ART. 1
(1) Adãugarea de vitamine, minerale şi alte substanţe în alimente se supune prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare.
(2) Ministerul Sãnãtãţii este autoritatea naţionalã competentã pentru implementarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 .
ART. 2
(1) În conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006 , producãtorul sau persoana care vrea sã introducã pe piaţã alimente la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe:
a) va notifica respectiva introducere pe piaţã la Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, prin transmiterea on-line a modelului de etichetã utilizat pentru produsul respectiv;
b) va notifica retragerea produsului de pe piaţã la Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã.
(2) Personalul de specialitate desemnat prin decizie de cãtre conducãtorul instituţiei prevãzute la alin. (1) are urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte notificãrile privind introducerea pe piaţã a alimentelor care intrã sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 , în vederea analizãrii conformitãţii cu cerinţele acestui regulament;
b) publicã lunar pe site-ul oficial al Ministerului Sãnãtãţii lista notificãrilor primite;
c) în cazul neconformitãţii cu cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 , informeazã producãtorul sau persoana care vrea sã introducã pe piaţã alimente la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe, în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii.
(3) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a ordinului, producãtorul sau persoana care a introdus pe piaţã alimente la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe va notifica respectiva introducere pe piaţã la Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, prin depunerea unui model de etichetã utilizat pentru produsul respectiv.
ART. 3
Ministerul Sãnãtãţii şi Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor iau mãsurile necesare pentru monitorizarea alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe şi pentru furnizarea, pânã la data de 1 iulie 2012, cãtre Comisia Europeanã a informaţiilor privind evoluţia pieţei de produse alimentare la care au fost adãugate vitamine şi minerale, consumul acestora, aportul de nutrienţi pentru populaţie şi modificarea obiceiurilor alimentare, precum şi adãugarea altor substanţe şi, de asemenea, eventuale propuneri de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 .
ART. 4
Ministerul Sãnãtãţii are urmãtoarele atribuţii:
a) în cazul în care nu existã prevederi la nivel comunitar, notificã Comisiei Europene şi celorlalte state membre adoptarea unor noi reglementãri naţionale cu privire la adaosul obligatoriu de vitamine şi minerale la anumite categorii de alimente sau interzicerea ori restricţionarea utilizãrii altor substanţe pentru producerea anumitor alimente, precum şi mãsurile urmãrite, oferind justificarea lor;
b) în cazul în care existã motive serioase de a considera cã un anumit produs dãuneazã sãnãtãţii umane, cu toate cã acesta corespunde prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 , poate suspenda sau restricţiona provizoriu aplicarea respectivelor prevederi pe teritoriul României şi informeazã celelalte state membre şi Comisia Europeanã privind produsul respectiv, justificând decizia;
c) transmite cãtre Comisia Europeanã, pânã la data de 1 iulie 2012, informaţiile prevãzute la art. 3;
d) avizeazã publicitatea alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe.
ART. 5
Controlul respectãrii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 se face de cãtre:
a) specialiştii din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru controlul respectãrii prevederilor privind etichetarea alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe la comercializare;
b) specialiştii împuterniciţi din cadrul Ministerului Sãnãtãţii:
1. pentru controlul respectãrii prevederilor referitoare la tipurile de vitamine şi minerale care se pot adãuga în produsele alimentare;
2. pentru suspendarea şi restricţionarea temporarã a introducerii pe piaţã a alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe, în cazul în care se considerã cã acestea dãuneazã sãnãtãţii umane, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 ;
c) specialiştii din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor:
1. pentru controlul alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe care fac obiectul activitãţii de importexport şi/sau de comerţ intracomunitar;
2. pentru controlul respectãrii prevederilor privind alimentele, conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autoritãţii Europene pentru Siguranţa Alimentarã şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: