Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 11 martie 2015  de aplicare a prevederilor Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului certificatelor de depozit pentru acestea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 11 martie 2015 de aplicare a prevederilor Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului certificatelor de depozit pentru acestea

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 202 din 26 martie 2015
──────────
    Aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 169 din 11 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2015.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme, reglementează punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului certificatelor de depozit pentru acestea, denumită în continuare lege.

    ART. 2
    Domeniile de reglementare ale prezentelor norme se referă la:
    a) regimul licenţelor de depozit;
    b) depozitarea seminţelor de consum;
    c) regimul certificatelor de depozit în forma materială;
    d) schema de garantare a finanţărilor pe baza certificatelor de depozit în forma materială;
    e) stabilirea contravenţiilor la lege şi a sancţiunilor care se aplică.


    CAP. II
    Licenţa de depozit
    ART. 3
    Licenţa de depozit se acordă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare ministerul de resort, la solicitarea operatorilor economici care au în proprietate unul sau mai multe depozite autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi desfăşoară activităţi de depozitare a seminţelor de consum.

    ART. 4
    Licenţa de depozit se acordă după verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor de performanţă tehnică prevăzute în anexa nr. 2 şi a condiţiilor financiare prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 5
    (1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 4 alin. (2) din lege solicită acordarea licenţei, distinct pentru fiecare depozit, printr-o cerere scrisă, după modelul prevăzut în anexa nr. 1, care se depune prin delegat sau prin poştă la Biroul unic din cadrul ministerului de resort.
    (2) Cererile de licenţă se înregistrează separat într-un registru de către secretariatul Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, denumită în continuare Comisia.
    (3) În termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererilor, secretariatul Comisiei transmite operatorilor economici care solicită acordarea licenţei o notificare prin care sunt informaţi că pot contacta una dintre entităţile mandatate prevăzute de art. 3 lit. n) din lege, denumite în continuare entităţi mandatate, pentru iniţierea acţiunii de verificare şi certificare a condiţiilor financiare şi tehnice pentru depozitele care au depus cereri de acordare a licenţei.
    (4) Administratorul depozitului are obligaţia să facă dovada că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, la data verificării de către entităţile mandatate a modului de îndeplinire a condiţiilor financiare şi tehnice, administratorul este obligat să prezinte contractul de asigurare a seminţelor de consum depozitate, după caz, şi dovada plăţii primelor de asigurare la zi.
    (5) Certificatul de atestare fiscală al depozitarului eliberat în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, din care să rezulte că nu înregistrează obligaţii fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum şi certificatul de cazier fiscal eliberat în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, din care să rezulte că nu au fost săvârşite fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară, inactivitatea fiscală şi atragerea răspunderii solidare, prevăzute în anexa nr. 3, se solicită organului fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de către secretariatul Comisiei, în condiţiile art. 61 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Procedura privind solicitarea acestor documente şi transmiterea acestora se stabileşte pe bază de protocol care se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
    (6) Entitatea mandatată aleasă de solicitant verifică caracteristicile tehnice ale depozitului, operaţiunile din fluxul tehnologic, modul în care sunt verificaţi şi controlaţi parametrii de calitate, utilajele şi instalaţiile tehnologice din dotare, precum şi modul de îndeplinire a condiţiilor financiare, întocmind, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea controlului, un raport de audit care va fi pus la dispoziţia Comisiei.
    (7) În desfăşurarea activităţii, entitatea desemnată verifică şi consemnează în raportul de audit modul de îndeplinire a condiţiilor de performanţă tehnică cuprinse în lista prevăzută în anexa nr. 2, precum şi modul de îndeplinire a condiţiilor financiare cuprinse în lista prevăzută în anexa nr. 3.
    (8) În termen de 5 zile de la încheierea raportului de audit, entitatea desemnată în acest scop depune raportul de audit la ministerul de resort, respectiv la secretariatul Comisiei.

    ART. 6
    (1) Secretariatul Comisiei înregistrează documentaţia remisă de entitatea desemnată, analizează dosarul cuprinzând cererea de eliberare a licenţei şi documentaţia aferentă depusă, precum şi raportul de audit şi întocmeşte un referat de prezentare a dosarului în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării. După caz, aceasta poate solicita completarea documentaţiei prevăzute la art. 5 alin. (4).
    (2) În termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii referatului de prezentare a dosarului, secretariatul Comisiei convoacă întrunirea Comisiei pentru analizarea şi pronunţarea cu privire la acordarea licenţei sau respingerea cererii.
    (3) După luarea deciziei de către Comisie, în termen de 3 zile lucrătoare, secretariatul Comisiei înştiinţează în scris depozitarul asupra celor decise sau cu privire la măsurile de remediere necesare pentru îndeplinirea condiţiilor de licenţiere.
    (4) În cazul aprobării solicitării, în termen de 3 zile lucrătoare, Comisia propune ministerului de resort acordarea licenţei de depozit şi eliberarea acesteia, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4.
    (5) În cazul respingerii cererii de eliberare a licenţei de depozit, depozitarul poate contesta decizia, în termen de 10 zile de la primirea comunicării potrivit alin. (3), printr-o contestaţie motivată, care se va depune la Biroul unic de la ministerul de resort.
    (6) Contestaţia se analizează de către Comisia de contestaţii care se constituie prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
    (7) Comisia de contestaţii comunică decizia finală petentului în termen de 10 zile de la data înregistrării contestaţiei la Biroul unic de la ministerul de resort.
    (8) Decizia finală poate fi contestată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (9) În cazul în care unui depozitar i-a fost respinsă definitiv cererea de eliberare a licenţei, acesta se poate adresa cu o nouă cerere după ce a luat măsurile de remediere a deficienţelor tehnice constatate şi face dovada îndeplinirii condiţiilor tehnice şi financiare.

    ART. 7
    (1) Depozitarul poate solicita retragerea propriei licenţe de depozit printr-o cerere scrisă, înaintată Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, care se depune la Biroul unic de la ministerul de resort, cu înştiinţarea prealabilă, cu cel puţin 15 zile înaintea solicitării de retragere a licenţei, a finanţatorilor, dacă este cazul unui depozitar deponent finanţat prin credite acordate de instituţii financiare.
    (2) Depozitarul poate solicita Comisiei modificarea licenţei în cazul în care doreşte o extindere sau restrângere a capacităţii de depozitare pentru care a fost licenţiat, cu înştiinţarea prealabilă cu cel puţin 15 zile înaintea solicitării de modificare a licenţei, a finanţatorilor, dacă este cazul unui depozitar deponent finanţat prin credite acordate de instituţii financiare.
    (3) Orice modificare a capacităţii de depozitare pentru care există licenţă de depozit sau modificare privind titularul licenţei de depozit atrage anularea licenţei vechi şi emiterea uneia noi, în condiţiile legii.
    (4) Structura cu atribuţii privind depozitarea din cadrul direcţiei tehnice de specialitate din ministerul de resort, care asigură şi secretariatul Comisiei, are obligaţia de a deschide un registru de evidenţă pentru licenţele eliberate, suspendate, anulate sau expirate, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5.
    (5) Depozitarul este obligat să afişeze licenţa într-un loc vizibil la sediul depozitului licenţiat, în spaţiile destinate relaţiei cu publicul.
    (6) În caz de pierdere, distrugere sau furt al licenţei, depozitarul poate solicita Comisiei eliberarea unui duplicat al acesteia.
    (7) Duplicatul licenţei se eliberează pe baza unei cereri şi a declaraţiei pe propria răspundere referitoare la împrejurarea în care s-a produs pierderea, distrugerea sau furtul acesteia, în termen de 30 de zile de la data la care s-a făcut publică, în două ziare de circulaţie naţională, pierderea, distrugerea sau furtul acesteia.

    ART. 8
    (1) Entităţile mandatate verifică periodic spaţiile de depozitare care deţin licenţe de depozit cu privire la modul de respectare a condiţiilor/obligaţiilor care au condus la acordarea licenţelor.
    (2) În termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea verificărilor, entităţile mandatate consemnează rezultatul verificărilor în rapoarte care se înaintează în termen de 3 zile lucrătoare ministerului de resort, Comisiei, administratorului, fondurilor de garantare şi instituţiilor de credit sau instituţiilor financiare nebancare care au acordat credite, precum şi burselor care deţin în portofoliu contracte pe bază de certificate de depozit.
    (3) Pe baza concluziilor şi propunerilor cuprinse în rapoartele întocmite ca urmare a verificărilor, precum şi a punctului de vedere exprimat în scris Comisiei de către depozitarul în cauză, Comisia analizează aplicarea măsurilor de remediere a deficienţelor constatate, de suspendare sau anulare a licenţei de depozit, după caz, şi propune ministerului de resort menţinerea/suspendarea/anularea licenţei de depozit.
    (4) Suspendarea licenţei de depozit se poate dispune dacă se constată, pe baza concluziilor şi propunerilor cuprinse în rapoartele întocmite ca urmare a verificărilor, următoarele:
    a) neîndeplinirea condiţiilor tehnice existente la data acordării licenţei;
    b) neîndeplinirea condiţiilor financiare care au stat la baza acordării licenţei;
    c) neexistenţa contractelor de asigurare împotriva factorilor naturali şi de risc, pentru spaţiile de depozitare şi pentru seminţele de consum depozitate, în conformitate cu prevederile art. 15 din lege;
    d) nepăstrarea în condiţiile de calitate şi cantitate a seminţelor de consum pentru care s-au eliberat certificate de depozit în depozitele pentru care s-a acordat licenţa;
    e) nefurnizarea informaţiilor şi/sau a documentelor referitoare la licenţiere, specificate în prezentele norme, solicitate de structurile/entităţile mandatate şi nefacilitarea accesului acestora în toate încăperile/celulele depozitului licenţiat;
    f) neafişarea licenţei de depozit şi a tarifului de depozitare practicat, într-un loc vizibil, în spaţiile destinate relaţiei cu publicul;

    (5) Suspendarea durează până la remedierea deficienţelor care au determinat-o, dar nu mai mult de 6 luni.
    (6) Anularea licenţei de depozit se poate dispune dacă se constată, pe baza concluziilor şi propunerilor cuprinse în rapoartele întocmite ca urmare a verificărilor, următoarele:
    a) transmiterea de date şi informaţii voit eronate privind respectarea condiţiilor tehnice şi/sau financiare;
    b) eliberarea unei noi licenţe pentru o capacitate de depozitare extinsă sau restrânsă ori atunci când se modifică datele de identificare ale deţinătorului legal;
    c) intrarea depozitarului în procedura falimentului;
    d) depozitarul emite fără acoperire un certificat de depozit;
    e) depozitarul nu a remediat deficienţele în termen de 6 luni de la suspendarea licenţei;
    f) eliberarea certificatelor de depozit pentru o cantitate de seminţe de consum ce depăşeşte capacitatea de depozitare înscrisă în licenţă;

    (7) Decizia finală privitoare la suspendarea/anularea unei licenţe de depozit se comunică de către Comisie, în termen de 3 zile lucrătoare de la emiterea acesteia, atât depozitarului în cauză, cât şi tuturor părţilor implicate, respectiv administratorului, fondurilor de garantare şi instituţiilor de credit sau instituţiilor financiare nebancare.
    (8) Depozitarul poate contesta decizia, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea comunicării, printr-o contestaţie motivată, care se va depune la Biroul unic de la ministerul de resort.
    (9) Contestaţia se analizează de către Comisia de contestaţii care, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea contestaţiei la Biroul unic de la ministerul de resort, comunică decizia finală petentului.
    (10) Decizia finală poate fi contestată în condiţiile Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 9
    Depozitarul are obligaţia ca, în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă a deciziei de suspendare sau de anulare a licenţei, să predea licenţa Comisiei, să afişeze decizia într-un loc vizibil în spaţiile destinate relaţiei cu publicul, la sediul depozitului în cauză, şi să anunţe, în termen de 7 zile de la data suspendării sau anulării licenţei, după caz, toţi deţinătorii de certificate de depozit eliberate de acesta.

    CAP. III
    Depozitarea seminţelor de consum
    ART. 10
    Despăgubirile încasate de depozitari pe seama contractelor de asigurare a seminţelor de consum se utilizează în integralitate pentru plata contravalorii seminţelor depuse de către deponenţi, proporţional cu cantităţile de seminţe depuse, iar aceştia pot transmite, în condiţiile legii, drepturile rezultate din despăgubiri către finanţatori. Aceleaşi dispoziţii se aplică şi în cazul în care depozitarii au şi calitate de deponenţi.

    ART. 11
    (1) Depozitarul va păstra seminţele de consum corespunzător gradului înregistrat pentru fiecare certificat de depozit emis.
    (2) Pe perioada depozitării seminţelor de consum, scăzămintele şi perisabilitatea pentru acestea se stabilesc în conformitate cu normele tehnice prevăzute în anexa nr. 6.
    (3) Depozitarul are obligaţia să asigure toate măsurile necesare pentru ca stocurile de seminţe de consum depuse de un deponent în baza contractului de depozit să fie restituite în cantitatea şi calitatea corespunzătoare gradului atribuit la recepţia acestora.
    (4) Este interzisă comercializarea de către depozitarul licenţiat a seminţelor de consum pentru care au fost emise certificate de depozit, fără acordul scris al deţinătorului legal al acestor certificate.

    ART. 12
    Activitatea de gradare se efectuează la toate punctele de recepţie a seminţelor de consum, în condiţiile legii, de către gradatori autorizaţi prin acordarea unei licenţe de gradator, în conformitate cu prevederile Sistemului naţional de gradare a seminţelor de consum.

    CAP. IV
    Regimul certificatelor de depozit în forma materială
    ART. 13
    (1) Depozitarii care deţin stocuri de seminţe de consum în baza unui contract de depozit sau în nume propriu, aflate în spaţii de depozitare pentru care s-a emis licenţă de depozit, pot solicita administratorului eliberarea de certificate de depozit în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentelor norme.
    (2) Formularul-tip al certificatului de depozit se realizează cu respectarea prevederilor art. 25 alin. (2) din lege şi este prevăzut în anexa nr. 7a) pentru certificatul de depozit la purtător, anexa nr. 7b) pentru certificatul de depozit la ordin şi în anexa nr. 7c) pentru certificatul de depozit care rămâne la emitent.
    (3) Certificatul de depozit prevăzut în anexele nr. 7a) şi 7b) se eliberează de către depozitar deponentului pentru stocul de seminţe de consum predate, iar certificatul de depozit prevăzut în anexa nr. 7c) se păstrează de către depozitar.

    ART. 14
    (1) Regimul de evidenţă şi utilizare a certificatelor de depozit se organizează şi se gestionează de un administrator desemnat, în condiţiile legii, de ministerul de resort, pe bază de criterii obiective, transparente şi nediscriminatorii, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (2) din lege.
    (2) Contribuţiile prevăzute la art. 22 alin. (5) din lege se stabilesc prin acordul părţilor şi sunt prevăzute în contractul încheiat între administrator şi depozitarul care solicită certificate de depozit.
    (3) Administratorul va preda certificatele de depozit depozitarilor licenţiaţi, la cererea acestora, pe baza licenţei de depozit şi a procesului-verbal de predare-primire încheiat cu aceştia.

    ART. 15
    Depozitarii eliberează certificate de depozit, în limita a maximum 90% din cantitatea de seminţe de consum predată spre depozitare de către deponenţi sau a stocului de seminţe de consum proprii.

    ART. 16
    (1) Depozitarul organizează şi gestionează, pe suport hârtie şi în format electronic, Registrul de evidenţă a certificatelor de depozit, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 8.
    (2) Depozitarul este obligat să înscrie în Registrul de evidenţă a certificatelor de depozit aflat la dispoziţia sa înregistrări complete referitoare la certificatele de depozit eliberate, anulate sau necompletate, inclusiv cantităţile de seminţe de consum depozitate, şi apoi să le comunice administratorului în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii/anulării acestora, pentru a fi înregistrate în Registrul special de evidenţă a certificatelor de depozit, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9.
    (3) Deponentul este obligat să transmită în 3 zile depozitarului şi acesta, la rândul său, administratorului, pentru înscrierea, atât în Registrul de evidenţă a certificatelor de depozit, cât şi în Registrul special al certificatelor de depozit, a oricărei modificări privind deţinerea certificatelor de depozit aflate în proprietate.

    CAP. V
    Schema de garantare a finanţărilor pe baza certificatelor de depozit în forma materială
    ART. 17
    (1) Sumele necesare pentru acordarea de garanţii, potrivit prevederilor art. 33 din lege, se alocă de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în limitele bugetului aprobat, cu respectarea angajamentelor bugetare anuale, la solicitarea fondurilor de garantare, cu avizul prealabil al Direcţiei de specialitate din cadrul ministerului de resort.
    (2) Sumele alocate sunt virate în contul fondurilor de garantare la solicitarea acestora, pe măsură ce există solicitări de garantare din partea beneficiarilor.
    (3) Prin convenţiile încheiate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu fondurile de garantare se stabilesc, de asemenea, obligaţiile părţilor semnatare şi normele de lucru.
    (4) Sumele puse la dispoziţia fondurilor de garantare de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, aferente plafonului de garantare, se plasează în condiţiile legii la instituţii financiare în cele mai bune condiţii de dobândă şi siguranţă de pe piaţă de către o comisie constituită la nivelul fondurilor de garantare împreună cu reprezentantul Direcţiei de specialitate din cadrul ministerului de resort.
    (5) Lista comisioanelor de garantare practicate de fondurile de garantare este prevăzută în anexa nr. 10.
    (6) Pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi/sau cele care nu beneficiază de evaluări ale performanţei financiare realizate de cele 3 agenţii internaţionale de rating specificate în anexa nr. 10, stabilirea nivelului comisioanelor de garantare se face prin utilizarea modelelor interne de rating ale instituţiilor de credit şi/sau instituţiilor financiare nebancare sau ale altor instituţii implicate în schema de garantare şi trebuie să reflecte în mod adecvat capacitatea de plată a debitorului, precum şi riscul asociat acestuia.
    (7) În sensul prevederilor alin. (6), o întreprindere este considerată nou-înfiinţată dacă este înfiinţată în anul depunerii cererii de finanţare sau dacă nu a înregistrat activitate până în anul depunerii cererii de finanţare.
    (8) În situaţia garanţiilor existente în sold şi în cazul beneficiarilor încadraţi de către instituţiile de credit şi/sau instituţiile financiare nebancare într-o categorie de rating pentru care nu se pot acorda garanţii, comisionul de garantare practicat pentru acest beneficiar în anul următor are valoarea maximă prevăzută în lista din anexa nr. 10.

    ART. 18
    (1) Plafonul de garantare constituit potrivit art. 34 alin. (7) din lege se utilizează de către fondurile de garantare pentru acordarea de garanţii potrivit prevederilor art. 33 din lege, următorilor beneficiari:
    a) IMM-urilor definite conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) altor beneficiari care nu pot prezenta instituţiilor de credit suficiente garanţii conform cerinţelor din normele proprii de creditare ale acestora.

    (2) Asumarea riscului de către fondurile de garantare se face proporţional pe măsura acordării şi rambursării creditului, potrivit graficului de eşalonare a creditului şi de efectuare a plăţilor.
    (3) Valoarea garanţiei se reduce cu suma ratelor rambursate de către beneficiarul de credit, proporţional cu procentul de garantare prevăzut în contractele de garantare încheiate între instituţiile de credit şi/sau instituţiile financiare nebancare şi fondurile de garantare, astfel încât, în orice moment, garanţia să nu acopere mai mult de 80% din valoarea finanţării.
    (4) Soldul garanţiei în orice moment reprezintă soldul creditului la care se aplică procentul de garantare prevăzut în contractul de garantare.
    (5) Riscul garantat asumat de fondurile de garantare constă în neplata de către împrumutat a datoriilor către finanţator în conformitate cu prevederile contractului de finanţare garantat. Fondurile de garantare vor plăti finanţatorului valoarea garanţiei/soldul garanţiei prevăzut la alin. (4), pe baza declanşării de către instituţiile de credit şi/sau instituţiile financiare nebancare a procedurilor judiciare de executare a debitorilor şi, după caz, a executării poliţei de asigurare şi încasării contravalorii acesteia.
    (6) Instituţiile de credit şi/sau instituţiile financiare nebancare vor transmite fondurilor de garantare informaţii centralizate privind soldul creditelor garantate, în scopul monitorizării expunerii prevăzute de art. 34 alin. (7) din lege.
    (7) Garanţiile se vor acorda la solicitarea instituţiilor de credit şi/sau instituţiilor financiare nebancare, pe baza creditelor aprobate de acestea în favoarea deponenţilor deţinători legali de certificate de depozit prevăzuţi la alin. (1), în condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) din lege, conform normelor proprii de creditare a acestora şi a convenţiilor încheiate de fondurile de garantare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    ART. 19
    (1) Pentru reîntregirea sumelor alocate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, afectate prin plata garanţiilor executate, fondurile de garantare vor solicita Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de maximum 15 zile de la data efectuării plăţii, sumele necesare, urmând ca în termen de maximum 30 de zile de la solicitare acesta să efectueze virarea sumelor respective.
    (2) Sumele disponibilizate ca urmare a rambursării creditelor garantate de fondurile de garantare se reutilizează de către acestea în scopul acordării de garanţii în continuare.
    (3) Formularul utilizat de fondurile de garantare pentru întocmirea înscrisurilor prevăzute la art. 35 din lege şi modul de calcul al obligaţiilor de plată accesorii se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
    (4) În termen de 15 zile de la data efectuării plăţilor de către fondurile de garantare, titlurile de creanţă se transmit debitorului, care are obligaţia de a efectua plata sumelor datorate în termen de 60 de zile de la data comunicării titlului de creanţă.

    ART. 20
    Pentru raportările prevăzute la art. 36 din lege se va utiliza formularul prevăzut în anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 898/2012 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind garantarea în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.

    CAP. VI
    Stabilirea contravenţiilor la lege şi a sancţiunilor care se aplică
    ART. 21
    Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
    a) neîndeplinirea de către depozitarul licenţiat a condiţiilor tehnice existente la data acordării licenţei, prevăzute în anexa nr. 2;
    b) nerespectarea de către depozitarul licenţiat a prevederilor art. 15 din lege referitoare la contractele de asigurare împotriva factorilor naturali şi de risc pentru depozitul licenţiat şi pentru seminţele de consum depozitate, aferente certificatelor de depozit eliberate;
    c) nerespectarea de către depozitarul licenţiat a condiţiilor financiare care au stat la baza acordării licenţei, prevăzute în anexa nr. 3;
    d) nerespectarea de către depozitar a prevederilor art. 11 alin. (4), referitoare la interzicerea comercializării seminţelor de consum depozitate, pentru care au fost emise certificate de depozit, fără acordul scris al deţinătorului legal al acestor certificate;
    e) nerespectarea art. 31 din lege prin neremiterea de către depozitarul licenţiat deţinătorului legal al certificatelor de depozit a seminţelor de consum în aceeaşi cantitate şi calitate cu cele specificate în certificatul de depozit;
    f) nerespectarea de către depozitar a prevederilor art. 14 alin. (3) din lege, referitoare la neafişarea de către depozitarul licenţiat a tarifului de depozitare practicat, la loc vizibil, în spaţiile destinate relaţiilor cu publicul;
    g) nerespectarea prevederilor art. 17 din lege, cu privire la refuzul nejustificat al depozitarului licenţiat de a accepta seminţele de consum până la capacitatea prevăzută în licenţă;
    h) nerespectarea prevederilor art. 15, prin emiterea de către depozitarul licenţiat de certificate de depozit fără acoperire.


    ART. 22
    Contravenţiile prevăzute la art. 21 se sancţionează după cum urmează:
    a) cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, faptele prevăzute la lit. a) şi c);
    b) cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei, faptele prevăzute la lit. b), f) şi g);
    c) cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei, faptele prevăzute la lit. e);
    d) cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei, faptele prevăzute la lit. d);
    e) cu amendă de la 35.000 lei la 50.000 lei, faptele prevăzute la lit. h).


    ART. 23
    (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 22 se realizează de persoane împuternicite în acest sens prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
    (2) Contravenţiilor prevăzute la art. 21 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 24
    Anexele nr. 1-6, 7a), 7b), 7c) şi 8-10 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ART. 25
    Prezentele norme metodologice intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    (model)
    Denumirea operatorului economic şi forma de organizare ..................
    Adresa ..................................................................
    telefon ............................., fax ..............................
    Cod unic de înregistrare ................................................
    Cont nr. ......................, deschis la .............................
    Capital social ............................
    Nr. ............... din ...................
    CERERE
    pentru acordarea/extinderea/anularea licenţei de depozit
    pentru seminţe de consum
    Subscrisa, ........, cu sediul în ..........., prin ..........., în calitate de ........, legitimat cu ................., vă rog să acordaţi:
    Licenţa de depozit [ ]
    extinderea Licenţei de depozit nr. .........[ ]
    anularea Licenţei de depozit nr. ........................ [ ]
    pentru depozitul aflat în proprietatea societăţii, situat în: .........../(localitatea, judeţul) ......

┌──────────────────┬──────┬──────────┬───────┬──────────┬──────────┐
│Spaţiul de │Număr │Capacitate│Nr. │Capacitate│Capacitate│
│depozitare (siloz,│celule│celulă │magazii│magazine │totală │
│bază orizontală) │ │(tone) │ │(tone) │(tone) │
├──────────────────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼──────────┤
│Siloz │ │ │- │- │ │
│..................│ │ │ │ │ │
├──────────────────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼──────────┤
│Magazie │- │- │ │ │ │
│................ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┴──────┴──────────┴───────┴──────────┼──────────┤
│Total capacitate spaţiu de depozitare │(x) │
└───────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘

    Prin prezenta cerere pentru acordarea licenţei de depozit mă oblig să respect prevederile Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului certificatelor de depozit pentru acestea, cu privire la acordarea licenţei de depozit.

┌─────────────────────┬─────────────────────┐
│Data │Numele şi prenumele │
│.....................│.....................│
│ │Semnătura/Ştampila │
│ │.....................│
│ │ │
└─────────────────────┴─────────────────────┘

    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    Biroul unic
    Nr. înregistrare cerere ................ data ............

    ANEXA 2

    la normele metodologice
    LISTA
    condiţiilor de performanţă tehnică pentru
    acordarea licenţelor de depozit
    Depozitul pentru care se solicită acordarea licenţei de depozit trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de performanţă tehnică:
    1. Incinta depozitului pentru care se solicită acordarea licenţei trebuie să fie împrejmuită cu gard de protecţie.
    2. Depozitul trebuie să fie racordat la reţeaua de alimentare cu energie electrică şi alimentare cu apă.
    3. Intrarea/Ieşirea în/din incinta depozitului se face pe o singură cale de acces specifică mijlocului de transport, iar de-a lungul căii de acces trebuie să existe următoarele:
    a) rampă de prelevare a probelor pentru determinarea calităţii produselor aduse cu mijloace de transport;
    b) dispozitiv de pază şi pentru incendiu;
    c) încăpere pentru persoanele care predau sau cărora li se restituie seminţele de consum;
    d) echipamente pentru determinarea cantitativă a seminţelor de consum intrate sau ieşite în/din depozit, cu excepţia celor intrate/ieşite pe calea ferată sau pe apă.

    4. Depozitul trebuie să aibă următoarele:
    a) încăpere pentru determinări cantitative şi laborator pentru gradarea seminţelor de consum;
    b) spaţii tehnologice pentru următoarele operaţiuni;
    - descărcarea mijloacelor de transport;
    – încărcarea mijloacelor de transport;
    – manipulări interioare;
    – depozitarea subproduselor rezultate din condiţionare, până la valorificarea lor;
    – depozitare pe termen lung;

    c) utilaje pentru condiţionarea seminţelor de consum aduse la depozit;
    d) linii tehnologice de transport al produselor în/din depozit.

    5. Laboratorul pentru gradarea seminţelor de consum trebuie să fie dotat cu:
    a) instrumente de prelevare a probelor;
    b) recipiente pentru colectarea probelor;
    c) instrumente pentru divizarea şi omogenizarea probelor de laborator;
    d) instrumente şi aparatură necesară pentru determinarea factorilor de gradare;
    e) panou special pentru afişarea planurilor de gradare;
    f) încăpere destinată păstrării probelor-martor.

    6. Spaţiile tehnologice pentru condiţionarea seminţelor, aferente depozitului, trebuie să fie dotate cu:
    a) echipamente pentru separarea corpurilor străine;
    b) echipamente de protecţie împotriva poluării cu praf;
    c) instalaţii de uscare.



    ANEXA 3

    la normele metodologice
    LISTA
    condiţiilor financiare pentru acordarea
    licenţelor de depozit
    Depozitarul care solicită acordarea licenţei de depozit trebuie să îndeplinească următoarele condiţii financiare:
    1. să prezinte certificat de atestare fiscală eliberat de organele fiscale competente ale autorităţii administraţiei publice locale din care să rezulte că nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul local;
    2. din certificatul de atestare fiscală al depozitarului, comunicat de organul fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală secretariatului Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, denumită în continuare Comisia, la cererea acestuia, trebuie să rezulte că nu înregistrează obligaţii fiscale restante;
    3. din certificatul de cazier fiscal al depozitarului, comunicat de organul fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală secretariatului Comisiei la cererea acestuia, trebuie să rezulte că nu au fost săvârşite fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară, inactivitatea fiscală şi atragerea răspunderii solidare;
    4. condiţiile se consideră îndeplinite şi dacă:
    a) depozitarul are depuse la organul fiscal deconturi cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare şi/sau cereri de restituire, iar suma obligaţiilor de plată este mai mică sau egală cu suma de rambursat/restituit;
    b) în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală depozitarul nu are înscrise obligaţii de plată, dar are înscrise menţiuni cum ar fi eşalonare/plan de reorganizare, aprobat, în curs de derulare;
    c) în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală depozitarul are înscrise obligaţii de plată, iar conform certificatului acestea sunt mai mici sau egale cu sumele certe, lichide şi exigibile pe care depozitarul le are de încasat de la autorităţile contractante;

    5. să prezinte ultimul bilanţ contabil înregistrat la organul fiscal competent în administrarea depozitarului, cu excepţia unităţilor nou-înfiinţate;
    6. să prezinte certificat constatator eliberat de registrul comerţului din care să rezulte că nu sunt depuse cereri privind declararea procedurii insolvenţei şi că nu se află în dizolvare;
    7. să respecte condiţiile financiare şi după acordarea licenţei de depozit.


    ANEXA 4

    la normele metodologice
    (model)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE │
│LICENŢĂ DE DEPOZIT │
│Seria ........ nr. ...... din .......... │
│În temeiul art. 3, 6 şi 7 din Legea nr. 101/2014 privind măsuri de │
│reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului │
│certificatelor │
│de depozit pentru acestea, │
│având în vedere Cererea nr. .......... din ............, depusă de │
│operatorul │
│economic ......................, în calitate de depozitar, şi │
│înregistrată la │
│Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sub nr. ....... din │
│........... │
│Ca urmare a verificării modului de îndeplinire a condiţiilor/ │
│obligaţiilor │
│financiare şi de performanţă tehnică pentru siguranţa alimentelor, │
│gradare şi │
│depozitare, │
│la propunerea Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, │
│se emite │
│LICENŢA DE DEPOZIT │
│pentru depozitul situat în ......................................., cu│
│o │
│(localitatea, judeţul) │
│capacitate de depozitare de .................. tone: │
├─┬──────────────────┬──────┬──────────┬───────┬──────────┬──────────┬─┤
│ │Spaţiul de │ │Capacitate│ │Capacitate│Capacitate│ │
│ │depozitare │Număr │celulă │Nr. │magazine │totală │ │
│ │(siloz, bază │celule│(tone) │magazii│(tone) │(tone) │ │
│ │orizontală) │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼──────────┤ │
│ │Siloz │ │ │- │- │ │ │
│ │..................│ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼──────────┤ │
│ │Magazie │- │- │ │ │ │ │
│ │................ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────────┴──────┴──────────┴───────┴──────────┼──────────┤ │
│ │Total capacitate spaţiu de depozitare │(x) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤ │
│ │Deţinătorul prezentei licenţe de depozit exercită toate drepturile│ │
│ │şi │ │
│ │obligaţiile unui depozitar, prevăzute de Legea nr. 101/2014 │ │
│ │privind măsuri │ │
│ │de reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului │ │
│ │certificatelor de depozit pentru acestea. │ │
│ │Secretar de stat │ │
│ │Numele şi prenumele │ │
│ │............................ │ │
│ │Semnătura L.S. │ │
└─┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─┘


    ANEXA 5

    la normele metodologice
    (model)
    Registrul de evidenţă pentru licenţele de depozit

┌────┬──────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Date de identificare a │Date de identificare a licenţei de depozit │
│ │depozitarului │ │
│ ├─────────┬────────────┬───────────┼────────┬───────────┬───────────┬───────┬───────────┬────────────┤
│Nr. │ │ │ │ │Capacitatea│ │ │ │Menţiuni │
│crt.│ │Codul unic │ │Seria/ │pentru care│Numele şi │ │ │suplimentare│
│ │Denumirea│de │Adresa │numărul/│s-a │prenumele │BI/CI │Semnătura │(suspendare,│
│ │şi sediul│înregistrare│depozitului│data │eliberat │delegatului│delegat│delegatului│anulare, │
│ │ │ │ │licenţei│licenţa │depozitar │ │ │extindere │
│ │ │ │ │ │(tone) │ │ │ │licenţă) │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼───────────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴────────────┴───────────┴────────┴───────────┴───────────┴───────┴───────────┴────────────┘


    ANEXA 6

    la normele metodologice
    NORME TEHNICE
    privind determinarea şi aplicarea scăzămintelor şi perisabilităţilor
    pentru seminţele de consum depozitate

    Dispoziţii generale
    1.1. Prezentele norme tehnice reglementează o metodologie unitară de determinare a scăderilor în greutate, ca fenomene inerente ce au loc în timpul păstrării seminţelor de consum.
    1.2. În sensul prezentelor norme tehnice, termenii şi expresiile menţionate mai jos sunt definite astfel:
    a) scăzăminte - scăderi în greutate ale seminţelor de consum, ca urmare a reducerii umidităţii şi/sau a conţinutului de impurităţi şi/sau corpuri străine;
    b) perisabilităţi - scăderi în greutate ale seminţelor de consum, rezultate în urma depozitării, manipulării, transportului, precum şi a proceselor de respiraţie a acestora;
    c) condiţionare - totalitatea operaţiunilor tehnologice ce se execută în vederea aducerii seminţelor de consum la calitatea corespunzătoare scopului destinat;
    d) partidă - cantitatea de seminţe de consum, din acelaşi produs, cu proprietăţi calitative asemănătoare, depozitată în acelaşi spaţiu de depozitare - magazie, siloz şi altele asemenea;
    e) gestiune - totalitatea partizilor lăsate în răspundere materială unei persoane sau mai multor persoane, când gestiunea este colectivă;
    f) perioadă de gestiune - perioada cuprinsă între data intrării în gestiune a primei partide şi data ieşirii ultimei partide rămase în gestiune sau data inventarierii prin cântărire ori între două inventarieri, efectuate prin cântărire.

    1.3. Perioada de gestiune se încheie exclusiv prin cântărire efectivă şi emiterea unui act de justificare a gestiunii prin care se acordă scăderile în greutate, conform prezentelor norme tehnice, ajustându-se corespunzător stocul scriptic.
    1.4. În activitatea specifică depozitării seminţelor de consum se produc scăderi în greutate inerente, din următoarele cauze:
    a) reducerea conţinutului de impurităţi şi/sau corpuri străine;
    b) reducerea umidităţii;
    c) depozitare;
    d) manipulare;
    e) transport;
    f) respiraţie.
    1.4.1. Cauzele care produc scăderile în greutate la seminţele de consum se împart, după modul de determinare, în scăzăminte şi perisabilităţi.
    1.4.1.1. Scăzămintele se referă la cantităţile de seminţe de consum care au înregistrat îmbunătăţiri de calitate, prin reducerea umidităţii şi/sau a conţinutului de impurităţi şi/sau corpuri străine în perioada de gestiune şi se determină prin calcul, aplicându-se formula de calcul specifică.
    Scăzămintele se calculează în baza documentelor care atestă oficial atât umiditatea şi conţinutul de impurităţi şi/sau corpuri străine la intrarea şi la ieşirea seminţelor de consum în/din gestiune, cât şi cantitatea şi componenţa gozurilor rezultate în urma condiţionărilor efectuate în perioada de gestiune.

    1.4.1.2. Perisabilităţile reprezintă scăderile în greutate ce se produc în perioada de gestiune a seminţelor de consum, prin depozitarea, manipularea, transportul şi respiraţia acestora, şi se determină conform prezentelor norme tehnice.
    Normele de perisabilitate cuprinse în tabelele nr. 1 şi 2 sunt maxime şi se aplică pentru scăderile în greutate efective, constatate în condiţiile respectării tehnologiilor şi a altor reglementări cu privire la recepţia, condiţionarea, depozitarea, păstrarea şi valorificarea seminţelor de consum, precum şi a standardelor în vigoare.
    Normele de perisabilitate nu se aplică în condiţiile când sunt semnalate degradări calitative sau sustrageri din gestiune.



    1.5. Scăzămintele şi perisabilităţile determinate se aplică la diferenţa rezultată între cantitatea intrată şi cantitatea ieşită în/din perioada de gestiune, la încheierea acesteia prin lichidare, sau în cazul inventarierii prin cântărire, la diferenţa rezultată dintre cantitatea intrată şi suma cantităţilor ieşite şi stocul existent.
    1.5.1. Scăzămintele şi perisabilităţile se aplică până la nivelul cantităţii de justificat, începând cu reducerea procentului de impurităţi şi/sau corpuri străine, a procentului de umiditate şi continuând, dacă este cazul, cu perisabilităţile, fără a se depăşi normele maxime stabilite de prezentele norme tehnice, în următoarea ordine: depozitare, manipulare, transport şi respiraţie.


    Determinarea scăderilor în greutate ce se produc în timpul păstrării seminţelor de consum
    2.1. Determinarea scăzămintelor
    2.1.1. Reducerea conţinutului de impurităţi şi/sau corpuri străine
    Scăderile în greutate la seminţele de consum, din care s-a diminuat prin curăţare conţinutul de impurităţi şi/sau corpuri străine, se calculează aplicându-se formula:
    SG = [G (a-b)]/(100-b),
    în care:
    SG = scăderea în greutate, exprimată în kg;
    G = greutatea produsului la intrarea în gestiune;
    a = conţinutul de impurităţi şi/sau corpuri străine al produsului la intrarea în gestiune, exprimat în %;
    b = conţinutul de impurităţi şi/sau corpuri străine al produsului la un moment dat (lichidare, inventariere) exprimat în %;


    Dacă într-o gestiune au avut loc intrări şi/sau ieşiri succesive cu diferite valori de impurităţi şi/sau corpuri străine, se va calcula media ponderată a acestora la cantităţile intrate şi separat la cele ieşite, valoarea exprimându-se cu două zecimale.

    2.1.2. Reducerea umidităţii
    Scăderea în greutate prin reducerea umidităţii seminţelor de consum gestionate se calculează prin aceeaşi formulă:
    SG = [G (a-b)]/(100-b),
    în care:
    SG = scăderea în greutate, exprimată în kg;
    G = greutatea produsului la intrarea în gestiune;
    a = umiditatea produsului la intrarea în gestiune, exprimată în %;
    b = umiditatea produsului la un moment dat (lichidare, inventariere) exprimată în %.


    În cazul în care într-o gestiune au avut loc intrări şi/sau ieşiri succesive cu diferite valori de umiditate, se va calcula media ponderată a umidităţii la intrări şi separat la ieşiri. Valoarea mediei ponderate se va exprima cu două zecimale.


    2.2. Determinarea perisabilităţilor
    2.2.1. Depozitare
    Scăderile în greutate ce au loc prin perisabilităţi în timpul depozitării se determină prin raportarea normei procentuale maxime admise, conform prevederilor din tabelul nr. 1, la cantitatea ce reprezintă stocul mediu şi la durata depozitării.
    Durata depozitării este egală cu numărul de zile socotite de la intrarea în gestiune şi până la încheierea perioadei de gestiune, prin lichidare sau inventariere prin cântărire, sau dintre două inventarieri efectuate prin cântărire, din care la prima s-au operat ajustări de stoc aplicându-se scăderile de greutate legale.
    Stocul mediu se determină prin însumarea soldurilor zilnice şi raportarea acestora la numărul de zile din durata depozitării.
    Exemplul 1. - Din cantitatea de 100.000 kg grâu, depozitată în siloz, se livrează 60.000 kg în a 30-a zi după depozitare. După 20 de zile se livrează şi restul de 40.000 kg.
    Durata de depozitare fiind de 50 de zile, stocul mediu se determină astfel:

┌──────────────────────────┬───────────┐
│100.000 kg x 30 = │3.000.000 │
│40.000 kg x 20 = │kg │
│Total = │800.000 kg │
│SM = 3.800.000/50 = 76.000│3.800.000 │
│kg, │kg │
│ │ │
└──────────────────────────┴───────────┘

    în care SM = stoc mediu.


    Exemplul 2. - Prima cantitate intrată în gestiune este de 40.000 kg, iar peste 20 de zile mai intră 80.000 kg.
    Peste 40 de zile de la prima intrare se livrează 50.000 kg, iar peste încă 10 zile se livrează şi cantitatea de 70.000 kg rămasă în depozit, lichidându-se gestiunea.
    Durata perioadei de gestiune fiind de 50 de zile, rezultă următorul stoc mediu de depozitare:

┌──────────────────────────┬───────────┐
│40.000 kg x 20 = │800.000 kg │
│120.000 kg x 20 = │2.400.000 │
│70.000 kg x 10 = │kg │
│Total = │700.000 kg │
│SM = 3.900.000/50 = 78.000│3.900.000 │
│kg │kg │
│ │ │
└──────────────────────────┴───────────┘


    Scăderea în greutate a seminţelor de consum, pe durata depozitării, se determină aplicându-se formula:
    SG = SM x [(d x n)/100],
    în care:
    SG = scăderea procentuală în greutate;
    SM = stocul mediu;
    d = durata de depozitare exprimată în luni;
    n = norma de perisabilitate - tabelul nr. 1.


    Numărul de luni se determină prin împărţirea numărului de zile din durata de depozitare la 30. Rezultatul se exprimă în cifre întregi prin rotunjirea fracţiunilor mai mici sau mai mari de 0,5.
    În cazul în care norma de perisabilitate este dată pe timp nelimitat, aceasta se aplică nefracţionat, pe toată durata depozitării.

    2.2.2. Scăderea în greutate prin manipularea seminţelor de consum - tabelul nr. 1 - se determină raportându-se norma de perisabilitate aprobată la cantitatea efectiv manipulată în perioada de gestiune, mecanic şi/sau manual, dovedită prin documente pentru fiecare operaţiune de încărcare/descărcare pentru transport, condiţionare, răcire, combatere chimică a dăunătorilor şi altele.
    2.2.3. Scăderea în greutate prin transportul produselor - tabelul nr. 1 - se determină raportându-se norma de perisabilitate la cantitatea efectiv transportată în cadrul aceleiaşi gestiuni, în incinta sau în afara depozitului, cu mijloace de transport auto sau pe calea ferată, dacă există dovada efectuării acestei operaţiuni.
    2.2.4. Respiraţie - tabelul nr. 2
    Scăderile în greutate ca urmare a procesului de respiraţie se exprimă în grame la 1.000 kg seminţe de consum şi se aplică numai dacă umiditatea şi temperatura produselor depozitate corespund valorilor din tabel. Aceste pierderi se determină pentru fiecare lună de păstrare, luându-se în considerare valorile medii de umiditate şi temperatură înscrise în registrul de urmărire a calităţii produselor.
    Dacă durata depozitării este mai mică de 30 de zile, norma de perisabilitate se determină prin formula:
    N = (n/30) z,
    în care:
    N = norma de perisabilitate maximă ce se aplică pe durata depozitării;
    n = norma de perisabilitate maximă aprobată - tabelul nr. 2;
    z = durata depozitării, exprimată în zile.


    În situaţia în care temperatura medie a produsului se situează între valorile înscrise în tabel, norma de perisabilitate se determină prin interpolare.
    Scăderea în greutate ca urmare a procesului de respiraţie a seminţelor se determină prin formula:
    SGR = (G x N)/1.000,
    în care:
    SGR = scăderea în greutate prin respiraţie, exprimată în kg;
    G = greutatea stocului de seminţe, exprimată în tone;
    N = suma normelor maxime de perisabilitate determinate lunar pe toată perioada de depozitare, exprimată în grame.


    Tabelul nr. 1 - Perisabilităţi la manipulare, depozitare şi transport

┌────┬────────────────┬─────────────────┬──┬──────────────┐
│Nr. │Denumirea │Condiţii de │ │Norma de │
│crt.│produsului │aplicare a │UM│perisabilitate│
│ │ │perisabilităţilor│ │maximă (%) │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Depozitare până │ │ │
│ │ │la 6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,050 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,070 │
│ │Grâu, secară, ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│1. │triticale │Pentru fiecare │ │ │
│ │ │lună de │ │ │
│ │ │depozitare peste │ │ │
│ │ │6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,010 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,011 │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Depozitare până │ │ │
│ │ │la 6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,050 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,080 │
│ │Orz, orzoaică, ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│2. │ovăz, orez │Pentru fiecare │ │ │
│ │nedecorticat │lună de │ │ │
│ │ │depozitare peste │ │ │
│ │ │6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,007 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,013 │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Depozitare până │ │ │
│ │ │la 6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,080 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,100 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│3. │Porumb boabe │Pentru fiecare │ │ │
│ │ │lună de │ │ │
│ │ │depozitare peste │ │ │
│ │ │6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,012 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,015 │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│4. │Porumb ştiuleţi │Depozitare până │kg│0,600 │
│ │ │la 6 luni │ │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Pentru fiecare │ │ │
│ │ │lună de │kg│0,060 │
│ │ │depozitare peste │ │ │
│ │ │6 luni │ │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Depozitare până │ │ │
│ │ │la 6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,080 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,100 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│5. │Floarea-soarelui│Pentru fiecare │ │ │
│ │ │lună de │ │ │
│ │ │depozitare peste │ │ │
│ │ │6 luni: │ │ │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în silozuri │kg│0,010 │
│ │ ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │- în magazii │kg│0,011 │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Depozitare până │kg│0,120 │
│ │Mazăre, fasole, │la 6 luni: │ │ │
│6. │soia ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Peste 6 luni │kg│0,010 │
│ │ │(lunar): │ │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │Alte seminţe de │Depozitare până │kg│0,120 │
│ │cereale, │la 6 luni: │ │ │
│7. │leguminoase, ├─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │oleaginoase │Peste 6 luni │kg│0,012 │
│ │ │(lunar): │ │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Pentru fiecare │ │ │
│ │ │operaţiune de │ │ │
│ │Seminţe de │manipulare, │ │ │
│ │cereale, │efectuată manual │ │ │
│8. │leguminoase, │sau mecanizat │kg│0,010 │
│ │oleaginoase şi │(încărcare, │ │ │
│ │subprodusele lor│descărcare, │ │ │
│ │ │condiţionare │ │ │
│ │ │etc.): │ │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Pentru fiecare │ │ │
│ │Seminţe de │cantitate │ │ │
│ │cereale, │transportată cu │ │ │
│9. │leguminoase şi │mijloace auto sau│kg│0,015 │
│ │subprodusele │C. F. în cadrul │ │ │
│ │lor │aceleiaşi │ │ │
│ │ │gestiuni: │ │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──┼──────────────┤
│ │ │Pentru fiecare │ │ │
│ │ │cantitate │ │ │
│ │Seminţe de │transportată cu │ │ │
│10. │oleaginoase şi │mijloace auto sau│kg│0,025 │
│ │subprodusele lor│C. F. în cadrul │ │ │
│ │ │aceleiaşi │ │ │
│ │ │gestiuni: │ │ │
└────┴────────────────┴─────────────────┴──┴──────────────┘


    Tabelul nr. 2 - Perisabilităţi datorate proceselor de respiraţie la seminţele de consum, păstrate cu umiditate şi temperatura ridicată (exprimate în grame la 1.000 kg produs pentru fiecare 30 de zile de păstrare)

┌────┬────────────────┬─────────────────┬──────────────┐
│ │ │Condiţii de │Norma de │
│Nr. │Denumirea │aplicare a │perisabilitate│
│crt.│produsului │perisabilităţilor│maximă │
│ │ │ │(g/1.000 kg) │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 15%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │135 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │298 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │501 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 17%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │201 │
│1. │Grâu, secară, │de 15°C │ │
│ │triticale ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │409 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │775 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 19%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │351 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │534 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.271 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 15%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │166 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │398 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │790 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 17%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │295 │
│2. │Orz, orzoaică │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │596 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.148 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 19%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │532 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │839 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.586 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 15%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │744 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.141 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.832 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │- │
│ │ │umiditate 17%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │964 │
│3. │Orez │de 15°C │ │
│ │nedecorticat ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.720 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │2.651 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 20%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.746 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │2.720 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │4.143 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 16%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.399 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │2.489 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │3.535 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 20%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │2.915 │
│4. │Porumb boabe │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │4.812 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │6.803 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 24%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │5.464 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │8.218 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │10.682 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 18%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │4.173 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │6.545 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │9.450 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 23%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │5.276 │
│5. │Porumb ştiuleţi │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │8.255 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │11.528 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 28%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │7.086 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │10.369 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │14.479 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 15%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │164 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │271 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │437 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │207 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│6. │Fasole │- la temperatura │326 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │686 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 20%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │379 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │799 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.608 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 15%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │70 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │192 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │442 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 17%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │164 │
│7. │Mazăre │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │422 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │983 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 20%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │3-70 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │983 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.627 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 10%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │45 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │137 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │279 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 13%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │74 │
│8. │Soia │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │261 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │490 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 16%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │222 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │534 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.084 │
│ │ │de 35°C │ │
├────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 8%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │104 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │220 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │413 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 10%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │261 │
│9. │Floarea-soarelui│de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │518 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │1.378 │
│ │ │de 35°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Pentru │ │
│ │ │cantităţile cu │ │
│ │ │umiditate 13%: │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │964 │
│ │ │de 15°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │2.260 │
│ │ │de 25°C │ │
│ │ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │ │- la temperatura │3.355 │
│ │ │de 35°C │ │
└────┴────────────────┴─────────────────┴──────────────┘


    NOTĂ:
    În normele de perisabilitate nu sunt incluse scăzămintele ca urmare a reducerii corpurilor străine şi umidităţii, care se stabilesc pe baza analizelor de laborator.




    ANEXA 7a)

    la normele metodologice
    (model)
    CERTIFICAT DE DEPOZIT
    (faţă)

┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│LICENŢA DE DEPOZIT │SERIE ŞI NUMĂR CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│Seria .........../Nr. .........../Data ..........│..................... │
│ │/...................... │
├─────────────────────────────────────────────────┴────────┬─────────────────────────────┤
│CERTIFICAT DE DEPOZIT PENTRU SEMINŢE DE CONSUM │ │
│Eliberat la data de .........../.........../........... │ │
│Valabil până la .............../.........../........... │ │
│De către: ............................................. │ │
│(numele depozitarului) │ │
│Adresa depozitului .................................... │ │
│Codul unic de înregistrare al depozitarului ........... │ │
│Adresa depozitarului .................................. │ │
│Depozitul deţine licenţa în conformitate cu prevederile │Contract de depozitare nr. │
│Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a │......./....... │
│depozitării seminţelor de consum şi a regimului │încheiat la data de ........ │
│certificatelor de depozit pentru acestea. Cantitatea şi │/......./..... │
│calitatea (greutatea şi gradul) sunt cele determinate │DEPONENT │
│de către agenţii gradatori autorizaţi conform │.............................│
│legislaţiei în vigoare. Seminţele de consum depozitate │Seminţe de consum │
│sunt asigurate în totalitate de către depozitarul │recepţionate la data de: │
│semnatar, conform legislaţiei. Seminţele de consum sunt │......./......../.......... │
│acceptate cu condiţia ca deţinătorul acestui certificat │Denumirea punctului de │
│să solicite predarea în cel mult un an de zile de la │recepţie: │
│data înscrisă în prezentul certificat. La cererea │ │
│deţinătorului certificatului de depozit şi în schimbul │ │
│acestuia, depozitarul este obligat să predea seminţele │ │
│consum, conform cantităţii şi calităţii înscrise în │ │
│de certificatul de depozit, în termen de maximum 14 │ │
│zile de la data dispoziţiei de predare. │ │
│Completarea frauduloasă, modificarea sau îndepărtarea │ │
│ilegală a părţilor reprezentate de certificatul de │ │
│depozit se pedepseşte conform legii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┬───────────┤
│Poliţa de asigurare pentru seminţele de consum nr. ..... │Contravaloarea │Plata │
│din ......., emisă de ........, valabilă până la data │depozitării ..., │depozitării│
│de ...................... │din care: │până la │
├──────────┬───────────┬──────┬─────────┬───────┬──────────┼──────┬──────────┼──┬─────┬──┤
│ │ │ │ │Masa │Impurităţi│ │ │ │ │ │
│Seminţe │Cantitate │Grad │Umiditate│hecto- │şi/sau │Plătit│ │ │ │ │
│de │certificată│alocat│(%) │litrică│corpuri │în │Rest de │ │ │ │
│consum │(kg) │ │ │(kg/hl)│străine │avans │plătit │Zi│Lună │An│
│ │ │ │ │ │(%) │- lei │- lei - │ │ │ │
├──────────┼───────────┼──────┼─────────┼───────┼──────────┤- │ │ │ │ │
│....... │......... │......│.........│.......│..........│ │ │ │ │ │
├──────────┴───────────┴──────┴─────────┴───────┴──────────┼──────┴──────────┴──┴─────┴──┤
│ │Tarifele includ operaţiunile │
│ELIBERAT DE DEPOZITUL ................................ │de recepţie, │
│(numele depozitului) │uscare, condiţionare, │
│REPREZENTAT DE ....................................... │asigurare, depozitare, │
│(numele şi prenumele depozitarului sau │păstrare şi remiterea. │
│ale reprezentantului acestuia) │Defalcarea acestora se │
│Loc ştampilă Semnătura autorizată ........... │poate face la cererea │
│ │deponentului. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┤
│Informaţii suplimentare în funcţie de produs, după caz │
├────────────────┬──────────┬───────────────┬──────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Conţinut │Indice │Conţinut ulei │Alte caracteristici │
│Spărturi (%) │de │de cădere │(%) │fizico-chimice │
│........... │proteină │............ │..............│........................... │
│ │..........│ │ │ │
└────────────────┴──────────┴───────────────┴──────────────┴─────────────────────────────┘

    CERTIFICAT DE DEPOZIT
    (verso)
    SPAŢIU DESTINAT DEŢINĂTORULUI DE CERTIFICAT DE DEPOZIT
    Subsemnatul, deţinător legal al prezentului certificat de depozit, cedez acest certificat de depozit pentru seminţe de consum în favoarea beneficiarului şi confirm faptul că la data înscrisă am calitatea de proprietar pentru cele înscrise şi menţionez că nu există gajuri asupra seminţelor de consum respective.

┌──────────────┬──────┬──────────────┬─────────┬────┐
│Datele de │ │ │ │ │
│identificare │Numele│ │Prenumele│ │
│ale │ │ │ │ │
│proprietarului│ │ │ │ │
├─────────────┬┴──────┼────────────┬─┼─────────┼────┤
│Cod numeric │ │Cod unic de │ │Adresa │ │
│personal │ │înregistrare│ │ │ │
├─────────────┴───────┴────────────┴─┴─────────┴────┤
│ │
├─────────────┬───────┬────────────────────┬────┬─┬─┤
│Beneficiar │ │ │ │ │ │
│Adresa │ │Data transfer │ │ │ │
├─────────────┼───────┤proprietate │ │ │ │
│Semnătura şi │ │ │ │ │ │
│stampila │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───────┴────────────────────┴────┴─┴─┘


    ANEXA 7b)

    la normele metodologice
    (model)
    CERTIFICAT DE DEPOZIT - TALON GAJ
    (faţă)

┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│LICENŢA DE DEPOZIT │SERIE ŞI NUMĂR CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│Seria .........../Nr. .........../Data ..........│..................... │
│ │/...................... │
├─────────────────────────────────────────────────┴────────┬─────────────────────────────┤
│CERTIFICAT DE DEPOZIT PENTRU SEMINŢE DE CONSUM │ │
│Eliberat la data de .........../.........../........... │ │
│Valabil până la .............../.........../........... │ │
│De către: ............................................. │ │
│(numele depozitarului) │ │
│Adresa depozitului .................................... │ │
│Codul unic de înregistrare al depozitarului ........... │ │
│Adresa depozitarului .................................. │ │
│Depozitul deţine licenţa în conformitate cu prevederile │ │
│Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a │Contract de depozitare nr. │
│depozitării seminţelor de consum şi a regimului │......./....... │
│certificatelor de depozit pentru acestea. │încheiat la data de ........ │
│Cantitatea şi calitatea (greutatea şi gradul) sunt cele │/......./..... │
│determinate de către agenţii gradatori autorizaţi │DEPONENT │
│conform legislaţiei în vigoare. Seminţele de consum │.............................│
│depozitate sunt asigurate în totalitate de către │Seminţe de consum │
│depozitarul semnatar, conform legislaţiei. Seminţele │recepţionate la data de: │
│de consum sunt acceptate cu condiţia ca deţinătorul │......./......../.......... │
│acestui certificat să solicite predarea în cel mult un │Denumirea punctului de │
│an de zile de la data înscrisă în prezentul certificat. │recepţie: │
│La cererea deţinătorului certificatului de depozit şi │ │
│în schimbul acestuia, depozitarul este obligat să │ │
│predea seminţele de consum, conform cantităţii şi │ │
│calităţii înscrise în certificatul de depozit, în │ │
│termen de maximum 14 zile de la data dispoziţiei de │ │
│predare. │ │
│Completarea frauduloasă, modificarea sau îndepărtarea │ │
│ilegală a părţilor reprezentate de certificatul de │ │
│depozit se pedepseşte conform legii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┬───────────┤
│Poliţa de asigurare pentru seminţele de consum nr. ..... │Contravaloarea │Plata │
│din ......., emisă de ........, valabilă până la data │depozitării ..., │depozitării│
│de ...................... │din care: │până la │
├──────────┬───────────┬──────┬─────────┬───────┬──────────┼──────┬──────────┼──┬─────┬──┤
│ │ │ │ │Masa │Impurităţi│ │ │ │ │ │
│Seminţe │Cantitate │Grad │Umiditate│hecto- │şi/sau │Plătit│ │ │ │ │
│de │certificată│alocat│(%) │litrică│corpuri │în │Rest de │ │ │ │
│consum │(kg) │ │ │(kg/hl)│străine │avans │plătit │Zi│Lună │An│
│ │ │ │ │ │(%) │- lei │- lei - │ │ │ │
├──────────┼───────────┼──────┼─────────┼───────┼──────────┤- │ │ │ │ │
│....... │......... │......│.........│.......│..........│ │ │ │ │ │
├──────────┴───────────┴──────┴─────────┴───────┴──────────┼──────┴──────────┴──┴─────┴──┤
│ │Tarifele includ operaţiunile │
│ELIBERAT DE DEPOZITUL ................................ │de recepţie, │
│(numele depozitului) │uscare, condiţionare, │
│REPREZENTAT DE ....................................... │asigurare, depozitare, │
│(numele şi prenumele depozitarului sau │păstrare şi remiterea. │
│ale reprezentantului acestuia) │Defalcarea acestora se │
│Loc ştampilă Semnătura autorizată ........... │poate face la cererea │
│ │deponentului. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┤
│Informaţii suplimentare în funcţie de produs, după caz │
├────────────────┬──────────┬───────────────┬──────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Conţinut │Indice │Conţinut ulei │Alte caracteristici │
│Spărturi (%) │de │de cădere │(%) │fizico-chimice │
│........... │proteină │............ │..............│........................... │
│ │..........│ │ │ │
└────────────────┴──────────┴───────────────┴──────────────┴─────────────────────────────┘

    CERTIFICAT DE DEPOZIT - TALON GAJ
    (verso)

┌───────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│1. Creditat │Observaţii │
│............................ │..................... │
│Creditor │Data acordării creditului │
│...............................│...... │
│Credit în sumă de │Semnătura creditatului ....│
│...................... │L.S. │
│Dobânda .......... alte │Atestarea plăţilor │
│cheltuieli ..... │1. Am primit │
│Scadenţa │a) Suma de │
│...............................│..................... │
│Observaţii │reprezentând │
│............................. │................... │
│Data acordării creditului │b) Documentul │
│.............. │.................. │
│ │reprezentând │
│Semnătura creditatului │................... │
│........... L.S. │Emis la ordinul │
│2. Creditat │................ │
│............................ │Conform │
│Creditor │........................ │
│...............................│Creditor │
│Credit în sumă de │....................... │
│...................... │Data │
│Dobânda ........ alte │...........................│
│cheltuieli........ │ │
│Scadenţa │Semnătura creditatului ....│
│...............................│L.S. │
│ │ │
└───────────────────────────────┴───────────────────────────┘


    ANEXA 7c)

    la normele metodologice
    (model)
    CERTIFICAT DE DEPOZIT

┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│LICENŢA DE DEPOZIT │SERIE ŞI NUMĂR CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│Seria .........../Nr. .........../Data ..........│..................... │
│ │/...................... │
├─────────────────────────────────────────────────┴────────┬─────────────────────────────┤
│CERTIFICAT DE DEPOZIT PENTRU SEMINŢE DE CONSUM │ │
│Eliberat la data de .........../.........../........... │ │
│Valabil până la .............../.........../........... │ │
│De către: ............................................. │ │
│(numele depozitarului) │ │
│Adresa depozitului .................................... │ │
│Codul unic de înregistrare al depozitarului ........... │ │
│Adresa depozitarului .................................. │ │
│Depozitul deţine licenţa în conformitate cu prevederile │Contract de depozitare nr. │
│Legii nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a │......./....... │
│depozitării seminţelor de consum şi a regimului │încheiat la data de ........ │
│certificatelor de depozit pentru acestea. │/......./..... │
│Cantitatea şi calitatea (greutatea şi gradul) sunt cele │DEPONENT │
│determinate de către agenţii gradatori autorizaţi │.............................│
│conform legislaţiei în vigoare. Seminţele de consum │Seminţe de consum │
│depozitate sunt asigurate în totalitate de către │recepţionate la data de: │
│depozitarul semnatar, conform legislaţiei. Seminţele de │......./......../.......... │
│consum sunt acceptate cu condiţia ca deţinătorul acestui │Denumirea punctului de │
│certificat să solicite predarea în cel mult un an de │recepţie: │
│zile de la data înscrisă în prezentul certificat. │ │
│La cererea deţinătorului certificatului de depozit şi │ │
│în schimbul acestuia, depozitarul este obligat să predea │ │
│seminţele de consum, conform cantităţii şi calităţii │ │
│înscrise în certificatul de depozit, în termen de │ │
│maximum 14 zile de la data dispoziţiei de predare. │ │
│Completarea frauduloasă, modificarea sau îndepărtarea │ │
│ilegală a părţilor reprezentate de certificatul de │ │
│depozit se pedepseşte conform legii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┬───────────┤
│Poliţa de asigurare pentru seminţele de consum nr. ..... │Contravaloarea │Plata │
│din ......., emisă de ........, valabilă până la data │depozitării ..., │depozitării│
│de ...................... │din care: │până la │
├──────────┬───────────┬──────┬─────────┬───────┬──────────┼──────┬──────────┼──┬─────┬──┤
│ │ │ │ │Masa │Impurităţi│ │ │ │ │ │
│Seminţe │Cantitate │Grad │Umiditate│hecto- │şi/sau │Plătit│ │ │ │ │
│de │certificată│alocat│(%) │litrică│corpuri │în │Rest de │ │ │ │
│consum │(kg) │ │ │(kg/hl)│străine │avans │plătit │Zi│Lună │An│
│ │ │ │ │ │(%) │- lei │- lei - │ │ │ │
├──────────┼───────────┼──────┼─────────┼───────┼──────────┤- │ │ │ │ │
│....... │......... │......│.........│.......│..........│ │ │ │ │ │
├──────────┴───────────┴──────┴─────────┴───────┴──────────┼──────┴──────────┴──┴─────┴──┤
│ │Tarifele includ operaţiunile │
│ELIBERAT DE DEPOZITUL ................................ │de recepţie, │
│(numele depozitului) │uscare, condiţionare, │
│REPREZENTAT DE ....................................... │asigurare, depozitare, │
│(numele şi prenumele depozitarului sau │păstrare şi remiterea. │
│ale reprezentantului acestuia) │Defalcarea acestora se │
│Loc ştampilă Semnătura autorizată ........... │poate face la cererea │
│ │deponentului. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┤
│Informaţii suplimentare în funcţie de produs, după caz │
├────────────────┬──────────┬───────────────┬──────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Conţinut │Indice │Conţinut ulei │Alte caracteristici │
│Spărturi (%) │de │de cădere │(%) │fizico-chimice │
│........... │proteină │............ │..............│........................... │
│ │..........│ │ │ │
└────────────────┴──────────┴───────────────┴──────────────┴─────────────────────────────┘


    ANEXA 8

    la normele metodologice
    (model)
    Registru de evidenţă a certificatelor de depozit
    Depozitarul .........................
    Sediul ..............................
    CUI .................................
    Registrul Comerţului ................
    Nr. licenţei de depozit .............

┌─────────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
│Certificate de depozit │Certificate de │Certificate de │Certificate │Certificate de │
│primite │depozit eliberate │depozit anulate │de depozit │de depozit │
│ │ │ │necompletate │restituite │
├─────────────────────────────┼───────────┬─────────┼───────────┬─────────┼──────────┬─────────┼──────────┬─────────┤
│ │Seria şi │Cantitate│Seria şi │Cantitate│Seria şi │Cantitate│Seria şi │Cantitate│
│ │nr. │tone │nr. │tone │nr. │tone │nr. │tone │
├─────────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│De la seria .... nr. ........│...........│.........│...........│........ │..........│........ │..........│........ │
│la seria ....... nr. ........│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│De la seria .... nr. ........│...........│.........│...........│........ │..........│........ │..........│........ │
│la seria ....... nr. ........│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│De la seria .... nr. ........│...........│.........│...........│........ │..........│........ │..........│........ │
│la seria ....... nr. ........│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│.............................│...........│.........│...........│........ │..........│........ │..........│........ │
└─────────────────────────────┴───────────┴─────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┘


    ANEXA 9

    la normele metodologice
    (model)
    Registru special de evidenţă a certificatelor de depozit

┌───┬─────────┬─────────────┬─────────────┬───────┬───────────┬───────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │ │ │ │Licenţă│Capacitatea│Nr. şi data│Seria şi │Seria şi │Seria şi │
│ │Denumirea│Codul unic de│Adresa │de │pentru care│suspendării│numărul │numărul │numărul │
│Nr.│şi sediul│înregistrare │depozitarului│depozit│s-a │/ │certificatelor│certificatelor│certificatelor│
│crt│depozi- │al │licenţiat │(seria/│eliberat │anulării │de depozit în │de depozit │de depozit │
│ │tarului │depozitarului│ │nr./ │licenţa │licenţei de│stoc │eliberate │returnate │
│ │ │ │ │data) │- tone - │depozit │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────┴─────────────┴─────────────┴───────┴───────────┴───────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘


    ANEXA 10

    la normele metodologice
    LISTA
    comisioanelor de garantare practicate de fondurile de
    garantare, în cazul persoanelor juridice beneficiare ale garanţiilor

┌───────────────┬────────┬─────┬───────┬────────────┐
│Calitatea │Standard│ │ │Prima anuală│
│creditului │& │Fitch│Moody's│safe-harbour│
│ │Poor's │ │ │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│Calitate maximă│AAA │AAA │Aaa │0,4% │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│ │AA+ │AA+ │Aa 1 │ │
│Capacitate ├────────┼─────┼───────┤ │
│foarte mare de │AA │AA │Aa 2 │0,4% │
│plată ├────────┼─────┼───────┤ │
│ │AA- │AA- │Aa 3 │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│ │A+ │A+ │A 1 │ │
│ ├────────┼─────┼───────┤ │
│Capacitate mare│A │A │A 2 │ │
│de plată ├────────┼─────┼───────┤0,55% │
│ │ │ │ │ │
│ ├────────┼─────┼───────┤ │
│ │A- │A- │A 3 │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│ │BBB+ │BBB+ │Baa 1 │ │
│Capacitate ├────────┼─────┼───────┤ │
│corespunzătoare│BBB │BBB │Baa 2 │0,8% │
│de plată ├────────┼─────┼───────┤ │
│ │BBB- │BBB- │Baa 3 │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│Capacitate de │BB+ │BB+ │Ba 1 │ │
│plată ├────────┼─────┼───────┤ │
│vulnerabilă la │BB- │BB- │Ba 2 │2,0% │
│condiţii ├────────┼─────┼───────┤ │
│adverse │BB- │BB- │Ba 3 │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│ │B+ │B+ │B 1 │ │
│Capacitatea de │ │ │ │ │
│plată poate fi ├────────┼─────┼───────┤3,8% │
│grav │B │B │B 2 │ │
│afectată de │ │ │ │ │
│condiţii ├────────┼─────┼───────┼────────────┤
│adverse. │B- │B- │B 3 │6,3% │
│ │ │ │ │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│ │CCC+ │CCC+ │Caa 1 │ │
│Capacitatea de ├────────┼─────┼───────┤ │
│plată depinde │CCC │CCC │Caa 2 │Nu se poate │
│de existenţa ├────────┼─────┼───────┤acorda primă│
│unor condiţii │CCC- │CCC- │Caa 3 │anuală safe-│
│favorabile ├────────┼─────┼───────┤harbour. │
│durabile. │CC │CC │ │ │
│ ├────────┼─────┼───────┤ │
│ │ │C │ │ │
├───────────────┼────────┼─────┼───────┼────────────┤
│Incapacitate de│SD │DDD │Ca │Nu se poate │
│plată sau în ├────────┼─────┼───────┤acorda primă│
│pragul │D │DD │C │anuală safe-│
│incapacităţii ├────────┼─────┼───────┤harbour. │
│de plată │ │D │ │ │
└───────────────┴────────┴─────┴───────┴────────────┘


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016