Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME din 9 septembrie 2024 privind procedurile de autorizare pentru activităţi care implică materiale, dispozitive, echipamente şi informaţiile aferente, pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive
EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 957 din 24 septembrie 2024
──────────
Aprobate prin ORDINUL nr. 135 din 9 septembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 957 din 24 septembrie 2024.
──────────
CAP. I
Domeniu, scop şi definiţii
SECŢIUNEA 1
Domeniu şi scop
ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc cerinţele specifice, condiţiile şi etapele procesului de autorizare pentru următoarele activităţi:
a) producerea, închirierea, transferul, deţinerea, exportul, importul şi transferul intracomunitar al materialelor, dispozitivelor şi al echipamentelor prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 111/1996;
b) deţinerea, transferul, importul, exportul şi transferul intracomunitar al informaţiilor nepublicate, aferente materialelor, dispozitivelor şi echipamentelor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996.
(2) Lista detaliată a materialelor, dispozitivelor, echipamentelor şi informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, denumită în continuare Lista detaliată, este stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 916/2002.
ART. 2
Prezentele norme se aplică şi pentru informaţiile nepublicate aferente activităţilor de cercetare, proiectare, amplasare, construcţie, montaj, deţinere, punere în funcţiune, funcţionare de probă, exploatare, modificare, conservare, dezafectare sau închidere, importul, exportul şi transferul intracomunitar al instalaţiilor nucleare.
ART. 3
(1) Îndeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o condiţie necesară pentru autorizarea de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, a activităţilor desfăşurate în domeniul nuclear.
(2) Prevederile prezentelor norme se aplică atât solicitanţilor de autorizaţie, cât şi titularilor de autorizaţie.
ART. 4
Prezentele norme nu exclud obţinerea altor autorizaţii sau licenţe prevăzute de reglementările în vigoare.
SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii
ART. 5
În scopul prezentelor norme, pe lângă termenii şi expresiile utilizate în Legea nr. 111/1996, Normele de control de garanţii în domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 363/2001, Lista detaliată, se utilizează şi termenii definiţi în anexa nr. 1 la prezentele norme.
CAP. II
Regimul de autorizare
SECŢIUNEA 1
Autorizaţia CNCAN
ART. 6
(1) Notificarea înainte de începerea activităţii este obligatorie pentru activităţile menţionate la art. 1 alin. (1) din prezentele norme.
(2) CNCAN stabileşte dacă activităţile notificate se supun sau nu se supun regimului de autorizare.
ART. 7
(1) Autorizaţia reprezintă documentul oficial emis de către CNCAN prin care se acordă titularului dreptul de a desfăşura activitatea nucleară în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996, cu reglementările în vigoare, şi în limitele şi condiţiile specificate în documentul respectiv.
(2) Autorizaţia este valabilă numai pentru titular şi numai pentru activitatea menţionată.
(3) Dreptul de a desfăşura activitatea nucleară obţinută pe baza autorizaţiei nu poate fi transmis la alt titular fără acordul CNCAN.
(4) Respectarea limitelor, a condiţiilor şi a termenelor înscrise în autorizaţie sau în anexele care o însoţesc este obligatorie.
(5) Documentaţia tehnică pe baza căreia s-a eliberat autorizaţia face parte integrantă din autorizaţie.
(6) Modificarea unilaterală a documentaţiei tehnice pe baza căreia s-a eliberat autorizaţia, de către titular, este interzisă şi duce la anularea autorizaţiei.
ART. 8
Autorizaţia va conţine cel puţin următoarele informaţii:
a) numărul de identificare dat de către CNCAN;
b) denumirea oficială a titularului, adresa sediului social, numărul de înregistrare la registrul comerţului sau numărul actului care îi conferă calitatea de persoană legal constituită;
c) prevederile legale în baza cărora se emite autorizaţia;
d) limitele şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare activitatea;
e) numele şi prenumele persoanelor responsabile cu activitatea;
f) data intrării în vigoare şi data expirării autorizaţiei;
g) semnătura preşedintelui CNCAN şi ştampila;
h) timbrul sec.
SECŢIUNEA a 2-a
Solicitarea autorizaţiei
ART. 9
Pentru activităţile menţionate la art. 1 alin. (1) din prezentele norme sunt obligatorii solicitarea şi obţinerea autorizaţiei în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996.
ART. 10
Solicitarea autorizării se face prin depunerea sau trimiterea la CNCAN a unui dosar de autorizare compus din:
a) cererea privind autorizarea activităţii;
b) copiile actelor care dovedesc că solicitantul este persoană legal constituită;
c) copia certificatului de înmatriculare sau copia după certificatul de înregistrare fiscală;
d) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul se află în insolvenţă sau faliment;
e) documentaţia tehnică necesară autorizării;
f) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii;
g) dovada achitării taxei şi a tarifului pentru autorizarea activităţii.
ART. 11
Dosarul poate fi transmis pe suport hârtie la Registratura CNCAN sau în format electronic la adresa de email: autorizaregarantii@cncan.ro.
ART. 12
Data solicitării se dovedeşte prin:
a) data confirmării primirii de la poştă sau de la serviciul de curierat;
b) data de înregistrare la Registratura CNCAN;
c) data trimiterii prin poşta electronică.
ART. 13
(1) Dosarul de autorizare va avea filele numerotate şi va include obligatoriu un cuprins.
(2) Toate documentele din dosarul de autorizare trebuie să fie lizibile, tipărite sau printate.
(3) În cazul în care sunt necesare copii după actele doveditoare, acestea vor fi copii xerox sau copii tipărite şi autentificate sau confirmate sub semnătură de către solicitant.
ART. 14
CNCAN va asigura confidenţialitatea informaţiilor conţinute în dosarele de autorizare şi nivelul de clasificare al unor informaţii, dacă acestea au fost declarate ca atare de către solicitant, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 15
Dosarele incomplete nu intră în procesul de evaluare.
ART. 16
(1) CNCAN va comunica solicitantului, în termen de maximum 30 de zile, prin adresă sau prin e-mail, completările necesare în vederea obţinerii autorizaţiei.
(2) Dacă aceste completări nu se primesc în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării, dosarul este respins fără nicio altă avertizare şi solicitantul nu mai poate face referiri ulterioare la acesta sau să pretindă utilizarea unor părţi din el sau să revendice taxele şi tarifele achitate.
(3) În cazuri temeinic justificate, termenul de 30 de zile poate fi prelungit cu acordul CNCAN.
ART. 17
(1) Dosarele complete intră în procesul de evaluare pe parcursul căruia CNCAN poate:
a) să solicite, dacă este cazul, clarificări, dovezi în susţinerea afirmaţiilor, expertize, refacerea unor părţi din dosar;
b) să solicite, dacă este cazul, participarea directă a reprezentanţilor solicitantului de autorizaţie pentru clarificarea aspectelor referitoare la dosarul de autorizare;
c) să efectueze inspecţii în vederea autorizării şi poate stabili, dacă este cazul, termene pentru transmiterea completărilor şi îndeplinirea dispoziţiilor.
(2) Nerespectarea termenelor pentru transmiterea completărilor şi îndeplinirea dispoziţiilor, fără acordul prealabil al CNCAN, duce la respingerea cererii de autorizare.
ART. 18
Procesul de evaluare a dosarelor complete durează cel mult 30 de zile şi se finalizează cu emiterea autorizaţiei sau cu o adresă de notificare a respingerii motivate a autorizării, justificate corespunzător, în cazul neîndeplinirii condiţiilor de autorizare.
ART. 19
Dosarele de autorizare respinse sau părţi din acestea nu se returnează solicitantului şi nu pot fi utilizate ulterior, la alte cereri de autorizare, în sensul că ar fi deja depuse la CNCAN.
ART. 20
Pentru activităţile de import, export şi transfer intracomunitar al materialelor, al dispozitivelor şi al echipamentelor care nu se încadrează în prevederile Listei detaliate, CNCAN poate elibera, la cerere, o negaţie privind necesitatea autorizării CNCAN pentru activitatea respectivă.
ART. 21
(1) Solicitarea negaţiei se face prin depunerea sau trimiterea la CNCAN a unui dosar compus din:
a) cererea redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme;
b) dovada achitării taxei şi a tarifului pentru evaluarea documentaţiei.
(2) CNCAN va notifica, în termen de maximum 15 zile, prin adresă sau prin e-mail, completările necesare în vederea obţinerii negaţiei.
(3) Dacă aceste completări nu se primesc în termen de cel mult 15 zile de la data notificării, dosarul se închide fără nicio altă avertizare şi solicitantul nu mai poate face referiri ulterioare la acesta sau să pretindă utilizarea unor părţi din el sau să revendice taxele şi tarifele achitate.
(4) Dacă în urma evaluării dosarului depus de către solicitant se constată că materialele, dispozitivele şi echipamentele nu se încadrează în prevederile Listei detaliate, CNCAN va emite negaţia.
(5) Procesul de evaluare a dosarelor complete durează cel mult 30 de zile.
(6) Dacă în urma evaluării dosarului depus de către solicitant se constată că materialele, dispozitivele şi echipamentele se încadrează în prevederile Listei detaliate, CNCAN va informa solicitantul printr-o adresă că activitatea de import, export sau transfer intracomunitar necesită autorizarea CNCAN.
SECŢIUNEA a 3-a
Perioada de valabilitate a autorizaţiei
ART. 22
(1) Perioada de valabilitate pentru autorizaţiile de producere, deţinere, închiriere a materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor prevăzute în Lista detaliată este de cel mult 5 ani.
(2) Perioada de valabilitate pentru autorizaţiile de deţinere a informaţiilor nepublicate prevăzute în Lista detaliată este de cel mult 5 ani.
ART. 23
Perioada de valabilitate pentru autorizaţiile de transfer, import, export şi transfer intracomunitar al materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate prevăzute în Lista detaliată este de cel mult 2 ani.
ART. 24
Autorizaţia îşi pierde valabilitatea în următoarele cazuri:
a) s-a depăşit perioada de valabilitate menţionată pe autorizaţie;
b) titularul de autorizaţie a pierdut calitatea de persoană legal constituită;
c) titularul renunţă la autorizaţie, cu îndeplinirea condiţiilor de încetare a activităţii;
d) activitatea a fost abandonată sau înstrăinată;
e) autorizaţia a fost retrasă sau suspendată.
SECŢIUNEA a 4-a
Prelungirea valabilităţii autorizaţiei
ART. 25
(1) Perioada de valabilitate a autorizaţiei se poate prelungi în cazuri excepţionale, la solicitarea justificată a titularului de autorizaţie, pentru o perioadă de timp limitată, dar nu mai mult de 3 luni.
(2) Prelungirea perioadei de valabilitate a unei autorizaţii se poate efectua o singură dată.
ART. 26
(1) Titularul de autorizaţie are obligaţia de a solicita prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării autorizaţiei.
(2) În vederea prelungirii valabilităţii autorizaţiei, titularul de autorizaţie va transmite la CNCAN o cerere în care va justifica motivul pentru care solicită prelungirea autorizaţiei.
(3) După evaluarea cererii, CNCAN transmite titularului de autorizaţie o adresă prin care aprobă sau respinge solicitarea de prelungire a valabilităţii autorizaţiei, după caz.
SECŢIUNEA a 5-a
Modificarea autorizaţiei
ART. 27
Modificarea autorizaţiei poate fi făcută la cererea titularului de autorizaţie.
ART. 28
Titularul de autorizaţie este obligat să solicite modificarea autorizaţiei în următoarele situaţii:
a) schimbarea denumirii, schimbarea sediului social al titularului de autorizaţie sau alte modificări în actul constitutiv al persoanei legal constituite, titular de autorizaţie, care alterează informaţiile pe care s-a bazat eliberarea autorizaţiei;
b) modificări ale limitelor sau ale condiţiilor specificate în autorizaţie;
c) schimbarea persoanelor responsabile menţionate în autorizaţie.
ART. 29
Solicitarea modificării autorizaţiei se face prin trimiterea la CNCAN a unui dosar ce conţine:
a) cererea de modificare a autorizaţiei;
b) documentaţia care să susţină necesitatea modificărilor solicitate;
c) dovada achitării taxei şi a tarifului pentru modificarea autorizaţiei.
ART. 30
(1) Modificarea autorizaţiei nu schimbă perioada de valabilitate a acesteia.
(2) Dacă CNCAN constată că modificările solicitate nu îndeplinesc cerinţele legale, va respinge cererea de modificare a autorizaţiei sau va recurge la retragerea autorizaţiei.
ART. 31
CNCAN, în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996, poate completa, revizui sau modifica motivat limitele şi condiţiile specificate în autorizaţiile emise.
SECŢIUNEA a 6-a
Suspendarea sau retragerea autorizaţiei
ART. 32
Autorizaţia se suspendă sau se retrage, în parte sau în întregime, de către CNCAN, din proprie iniţiativă sau la sesizarea oricăror persoane fizice sau juridice, în toate cazurile în care CNCAN constată că:
a) titularul de autorizaţie nu a respectat prevederile Legii nr. 111/1996, reglementările specifice emise de către CNCAN sau limitele şi condiţiile prevăzute în autorizaţie;
b) titularul de autorizaţie nu a îndeplinit, integral şi la termenul stabilit, măsurile dispuse de către CNCAN prin procesele-verbale de control sau prin dispoziţiile date în scris;
c) apar situaţii noi din punct de vedere tehnic sau de altă natură, necunoscute la data emiterii autorizaţiei, care pot afecta desfăşurarea în siguranţă a activităţii;
d) titularul de autorizaţie încetează a mai fi legal constituit;
e) titularul de autorizaţie îşi pierde capacitatea juridică.
ART. 33
(1) Măsura suspendării sau a retragerii autorizaţiei se notifică titularului de autorizaţie printr-o adresă semnată de către preşedintele CNCAN.
(2) Notificarea va menţiona baza legală şi motivele care au dus la luarea acestei măsuri.
(3) În cazul suspendării, se va menţiona şi intervalul de suspendare.
ART. 34
(1) Suspendarea sau retragerea autorizaţiei devine efectivă imediat ce a fost adusă la cunoştinţa titularului de autorizaţie.
(2) Semnarea de primire a corespondenţei constituie o dovadă a luării la cunoştinţă.
ART. 35
Suspendarea autorizaţiei are ca efecte:
a) încetarea imediată a activităţilor menţionate în autorizaţie;
b) obligaţia titularului de a prezenta, în maximum 5 zile lucrătoare, un plan de măsuri, cu termene de realizare şi persoane responsabile, pentru rezolvarea problemelor care au provocat măsura suspendării;
c) obligaţia titularului de a înapoia imediat la CNCAN originalul autorizaţiei.
ART. 36
(1) Măsura suspendării se ia pentru cazurile care se apreciază că pot fi rezolvate într-un interval de timp nu mai mare de o lună calendaristică.
(2) Dacă această cerinţă nu poate fi îndeplinită, se ia măsura retragerii autorizaţiei.
ART. 37
(1) Ridicarea suspendării se realizează prin notificarea titularului în baza unui proces-verbal de control în care s-a constatat că toate motivele care au stat la baza luării măsurii de suspendare au fost îndepărtate.
(2) Ridicarea suspendării devine efectivă din momentul primirii notificării semnate de către preşedintele CNCAN şi a originalului autorizaţiei.
ART. 38
Retragerea autorizaţiei are ca efecte:
a) încetarea imediată a activităţilor menţionate în autorizaţie;
b) obligaţia titularului de a înapoia imediat la CNCAN originalul autorizaţiei;
c) obligaţia titularului de a lua măsuri pentru asigurarea protecţiei fizice a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate şi a păstrării corespunzătoare a acestora.
CAP. III
Emiterea autorizaţiilor
SECŢIUNEA 1
Tipuri de autorizaţii
ART. 39
Pentru următoarele activităţi, CNCAN emite autorizaţii în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din prezentele norme:
a) producere;
b) deţinere;
c) închiriere;
d) transfer;
e) import;
f) export;
g) transfer intracomunitar.
SECŢIUNEA a 2-a
Autorizaţia de producere
ART. 40
Autorizaţia de producere se solicită şi se obţine pentru materialele, dispozitivele şi echipamentele prevăzute în Lista detaliată.
ART. 41
(1) Autorizaţia se eliberează pentru solicitanţii care îndeplinesc cel puţin următoarele condiţii:
a) dispun de un spaţiu de producţie şi de depozitare corespunzător;
b) dispun de dotările tehnice, tehnologiile necesare desfăşurării activităţii;
c) asigură şi menţin evidenţa strictă a producţiei;
d) dispun de personal pregătit şi calificat;
e) asigură protecţia fizică.
(2) Titularul de autorizaţie este obligat să obţină autorizaţia de deţinere pentru materialele, dispozitivele şi echipamentele pe care le produce.
ART. 42
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul trebuie să transmită la CNCAN un dosar de autorizare conform prevederilor art. 10 din prezentele norme.
(2) Cererea privind autorizarea activităţii va fi redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme.
ART. 43
La expirarea autorizaţiei, titularul de autorizaţie are obligaţia de a depune la CNCAN cererea pentru obţinerea unei noi autorizaţii sau notificarea privind încetarea activităţii, cu cel puţin 60 de zile înainte de data expirării.
SECŢIUNEA a 3-a
Autorizaţia de deţinere
ART. 44
(1) Autorizaţia de deţinere se solicită şi se obţine pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate prevăzute în Lista detaliată.
(2) Autorizaţia de deţinere se solicită în maximum 15 zile de la data la care a intrat în posesia materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor sau a informaţiilor nepublicate.
ART. 45
Autorizaţia de deţinere se eliberează pentru solicitanţii care îndeplinesc cel puţin următoarele condiţii:
a) dispun de personal pregătit şi calificat pentru gestionarea şi utilizarea materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate;
b) asigură şi menţin evidenţa strictă a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate;
c) dispun de condiţii de depozitare/stocare corespunzătoare;
d) asigură protecţia fizică a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate.
ART. 46
(1) Autorizaţia de deţinere se solicită obligatoriu şi pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate care se află în litigiu.
(2) Autorizaţia se eliberează numai după clarificarea situaţiei legale a acestora, în sensul Legii nr. 111/1996, sau prin hotărârea organelor în drept.
ART. 47
Autorizaţia de deţinere se solicită obligatoriu şi pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate care nu sunt proprietatea solicitantului, dar care au fost date spre utilizare de către proprietar în baza unui contract.
ART. 48
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de deţinere, solicitantul trebuie să transmită la CNCAN un dosar de autorizare conform prevederilor art. 10 din prezentele norme.
(2) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de deţinere va fi redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 4 la prezentele norme.
(3) Solicitantul de autorizaţie are obligaţia de a întocmi lista cu materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate deţinute.
ART. 49
La expirarea autorizaţiei, titularul de autorizaţie are obligaţia de a depune la CNCAN cererea pentru obţinerea unei noi autorizaţii sau notificarea privind încetarea activităţii, cu cel puţin 60 de zile înainte de data expirării.
SECŢIUNEA a 4-a
Autorizaţia pentru închiriere
ART. 50
Autorizaţia pentru închiriere se solicită şi se obţine pentru materialele, dispozitivele şi echipamentele prevăzute în Lista detaliată.
ART. 51
Închirierea este permisă numai pentru materialele, dispozitivele şi echipamentele pentru care proprietarul acestora are o autorizaţie de deţinere valabilă emisă de către CNCAN.
ART. 52
Proprietarul este obligat să predea materialele, dispozitivele şi echipamentele în stare de funcţionare şi cu toată documentaţia tehnică aferentă numai unei persoane legal constituite, posesoare a unei autorizaţii de deţinere emise de către CNCAN.
ART. 53
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul trebuie să transmită la CNCAN un dosar de autorizare conform prevederilor art. 10 din prezentele norme.
(2) Cererea va fi redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la prezentele norme.
ART. 54
Cu cel puţin 60 de zile înainte de data expirării autorizaţiei de închiriere, titularul de autorizaţie are obligaţia de a depune la CNCAN cererea pentru obţinerea unei noi autorizaţii sau notificarea privind încetarea activităţii.
ART. 55
La încetarea activităţii de închiriere, persoana legal constituită care a luat în chirie trebuie să predea proprietarului materialele, dispozitivele şi echipamentele, inclusiv documentaţia tehnică aferentă.
SECŢIUNEA a 5-a
Autorizaţia de transfer
ART. 56
(1) Autorizaţia de transfer se solicită şi se obţine pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate prevăzute în Lista detaliată.
(2) Autorizaţia poate fi eliberată numai dacă proprietarul posedă autorizaţie de deţinere a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate emisă de către CNCAN şi aflată în perioada de valabilitate.
(3) Autorizaţia de transfer poate fi eliberată, la cerere, şi în cazul în care activitatea de transfer a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate se realizează în tranşe sau în cupluri tur-retur.
(4) Transferul se autorizează numai către beneficiari autorizaţi să deţină materiale, dispozitive, echipamente şi informaţii nepublicate.
ART. 57
Este interzis transferul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor aferente acestora, incomplete, defecte sau fără documentaţia tehnică aferentă.
ART. 58
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul trebuie să transmită la CNCAN un dosar de autorizare conform prevederilor art. 10 din prezentele norme.
(2) Cererea comună pentru obţinerea autorizaţiei de transfer va fi redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 6 la prezentele norme.
ART. 59
Transferul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate va fi notificat de către titularul de autorizaţie la adresa de e-mail: notificarigarantii@cncan.ro, conform condiţiilor specificate în autorizaţia de transfer emisă de către CNCAN.
ART. 60
(1) În termen de maximum 15 de zile de la data finalizării transferului, titularul de autorizaţie are obligaţia de a solicita la CNCAN modificarea autorizaţiei de deţinere a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate, după caz.
(2) În cazul în care titularul de autorizaţie a transferat toate materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile specifice nepublicate aflate în deţinere, pentru încetarea activităţii desfăşurate, este necesar să transmită la CNCAN, în termen de 30 de zile de la finalizarea transferului, notificarea privind încetarea activităţii desfăşurate.
ART. 61
(1) Nu sunt considerate transferuri şi nu necesită autorizarea următoarele activităţi:
a) mutarea materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor între compartimentele administrative sau punctele de lucru ale aceluiaşi titular de autorizaţie;
b) trimiterea temporară la un atelier autorizat pentru a fi reparate, testate sau verificate, pe teritoriul României;
c) participarea la acţiuni oficiale cu caracter expoziţional, organizate pe teritoriul României;
d) punerea la dispoziţia instituţiilor/autorităţilor statului român a informaţiilor nepublicate pentru consultare sau în vederea obţinerii de către titularul de autorizaţie a unor avize/aprobări/ autorizaţii;
e) punerea la dispoziţie a informaţiilor nepublicate pe un server cu acces restricţionat, cu posibilitatea de vizualizare a informaţiilor fără copiere/printare, în vederea desfăşurării unei proceduri de achiziţie de bunuri/servicii sau pentru execuţie de lucrări sau pentru elaborarea ofertelor comerciale.
(2) Proprietarul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate are obligaţia de a solicita aprobarea CNCAN pentru activităţile menţionate la alin. (1), cu 30 de zile înainte de desfăşurarea activităţii.
(3) Solicitarea va include cel puţin următoarele informaţii:
a) detalii referitoare la activitate;
b) perioada preconizată pentru desfăşurarea activităţii;
c) detalii referitoare la materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate implicate în activitate;
d) descrierea măsurilor de protecţie fizică.
ART. 62
(1) În cazul unei proceduri de achiziţie de bunuri/servicii sau pentru execuţie de lucrări care necesită accesul la informaţii nepublicate, titularul de autorizaţie va solicita aprobarea CNCAN pentru acordarea accesului la informaţiile nepublicate firmelor/companiilor care urmează să participe la procedura de achiziţie.
(2) Solicitarea va fi transmisă la CNCAN cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care va avea loc procedura de achiziţie şi va include cel puţin următoarele informaţii:
a) descrierea pe scurt a achiziţiilor/serviciilor/lucrărilor;
b) data/perioada planificată pentru organizarea procedurii de achiziţie;
c) lista informaţiilor care vor fi puse la dispoziţia participanţilor;
d) copia acordului scris al proprietarului informaţiilor nepublicate, dacă este cazul;
e) detalii privind modul în care urmează să se acorde accesul la informaţiile nepublicate;
f) detalii privind modul în care se va asigura protecţia fizică a informaţiilor nepublicate;
g) datele de identificare a firmelor/companiilor participante;
h) copiile acordurilor de confidenţialitate dintre titularul de autorizaţie şi firmele/companiile participante.
(3) După finalizarea procedurii de achiziţie, contractantul, persoană juridică din România, are obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la semnarea contractului cu titularul de autorizaţie, să solicite şi să obţină de la CNCAN autorizaţia de deţinere a informaţiilor nepublicate.
(4) În cazul în care contractantul este o persoană juridică din afara României, titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că acesta are implementat un sistem de management în domeniul nuclear autorizat de către CNCAN conform prevederilor normelor specifice, sistem care trebuie să includă şi cerinţe pentru evidenţa şi controlul informaţiilor nepublicate.
ART. 63
(1) Punerea la dispoziţia instituţiilor/autorităţilor statului român a informaţiilor nepublicate pentru consultare sau în vederea obţinerii avizelor/aprobărilor/autorizaţiilor se poate efectua de către titularul de autorizaţie, cu aprobarea CNCAN.
(2) Solicitarea aprobării va fi transmisă la CNCAN cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care va avea loc transmiterea informaţiilor şi va conţine următoarele:
a) denumirea instituţiei/autorităţii;
b) detalii privind motivul/scopul pentru care sunt transmise informaţiile;
c) detalii privind informaţiile nepublicate ce urmează să fie transmise sau Lista cu informaţiile nepublicate ce urmează să fie transmise;
d) detalii privind modul în care urmează să se transmită informaţiile.
SECŢIUNEA a 6-a
Autorizaţia de import/export
ART. 64
(1) Autorizaţia de import/export se solicită şi se obţine pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate prevăzute în Lista detaliată.
(2) Autorizaţia poate fi eliberată, la cerere, şi pentru activitatea de import/export al materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate care se realizează în tranşe.
(3) Pentru efectuarea operaţiunii de export este necesar ca solicitantul să posede autorizaţie de deţinere pentru materiale, dispozitive, echipamente şi informaţii nepublicate emisă de către CNCAN şi aflată în perioada de valabilitate.
ART. 65
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul trebuie să transmită la CNCAN un dosar de autorizare conform prevederilor art. 10 din prezentele norme.
(2) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de import/export va fi redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme.
ART. 66
Importul/Exportul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate va fi notificat de către titularul de autorizaţie la adresa de e-mail: notificarigarantii@cncan.ro, conform condiţiilor specificate în autorizaţia de import/export emisă de către CNCAN.
ART. 67
În termen de maximum 15 zile de la data finalizării importului/exportului, titularul de autorizaţie are obligaţia de a solicita la CNCAN obţinerea autorizaţiei de deţinere sau modificarea autorizaţiei de deţinere a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate, după caz.
ART. 68
În cazul în care titularul de autorizaţie a exportat toate materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile specifice nepublicate aflate în deţinere, pentru încetarea activităţii desfăşurate este necesar să transmită la CNCAN, în termen de 30 de zile de la finalizarea exportului, notificarea privind încetarea activităţii desfăşurate.
ART. 69
Exportul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate care se supun controlului de garanţii nucleare se autorizează de către CNCAN numai dacă statul de destinaţie:
a) este parte la Acordul de garanţii nucleare;
b) este parte la Convenţia privind protecţia fizică a materialelor nucleare; sau
c) a încheiat cu România un acord care asigură aplicarea dispoziţiilor privitoare la protecţia fizic; sau
d) a declarat oficial că măsurile de protecţie fizică în statul respectiv sunt aplicate conform recomandărilor acceptate pe plan internaţional; sau
e) a eliberat autorizaţii care conţin prevederi referitoare la protecţia fizică corespunzătoare a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate pe timpul transportului.
ART. 70
Pentru efectuarea operaţiunilor cu materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate prevăzute în Lista detaliată, titularul de autorizaţie are obligaţia de a respecta şi prevederile Ordinului ministrului afacerilor externe nr. 1.205/2022 privind Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2022 privind regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare, după caz.
SECŢIUNEA a 7-a
Autorizaţia de transfer intracomunitar
ART. 71
(1) Autorizaţia de transfer intracomunitar se solicită şi se obţine pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate prevăzute în Lista detaliată.
(2) În cazul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate, autorizaţia poate fi eliberată, la cerere, şi pentru activitatea de transfer intracomunitar care se realizează în tranşe sau în cupluri tur-retur.
(3) Pentru efectuarea operaţiunii de transfer intracomunitar este necesar ca solicitantul să posede autorizaţie de deţinere pentru materiale, dispozitive, echipamente sau informaţii nepublicate, emisă de către CNCAN şi aflată în perioada de valabilitate.
ART. 72
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul trebuie să transmită la CNCAN un dosar de autorizare conform prevederilor art. 10 din prezentele norme.
(2) Cererea va fi redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 8 la prezentele norme.
ART. 73
Transferul intracomunitar al materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate va fi notificat de către titularul de autorizaţie la adresa de e-mail: notificarigarantii@cncan.ro, conform condiţiilor specificate în autorizaţia de transfer intracomunitar emisă de CNCAN.
ART. 74
În termen de maximum 15 de zile de la data finalizării transferului intracomunitar, titularul de autorizaţie are obligaţia de a solicita la CNCAN obţinerea autorizaţiei de deţinere sau modificarea autorizaţiei de deţinere a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate, după caz.
ART. 75
În cazul în care titularul de autorizaţie a transferat toate materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile specifice nepublicate deţinute, pentru încetarea activităţii desfăşurate este necesar să transmită la CNCAN, în termen de 30 de zile de la finalizarea transferului intracomunitar, notificarea privind încetarea activităţii.
CAP. IV
Încetarea activităţii
ART. 76
(1) Titularul de autorizaţie are obligaţia să notifice la CNCAN încetarea activităţilor menţionate la art. 1 din prezentele norme.
(2) Notificarea trebuie să includă şi următoarele:
a) planul de dezafectare;
b) copia autorizaţiei de transfer al materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor şi al informaţiilor nepublicate deţinute la alţi titulari de autorizaţii, după caz;
c) copia procesului-verbal de casare a dispozitivelor şi a echipamentelor şi copia procesului-verbal de predare-primire a deşeurilor rezultate la o unitate autorizată pentru tratarea deşeurilor sau pentru depozitarea definitivă a deşeurilor, după caz;
d) procesul-verbal care confirmă ştergerea informaţiilor nepublicate deţinute de pe toate mediile de stocare electronică, după caz;
e) procesul-verbal care confirmă distrugerea informaţiilor specifice nepublicate deţinute pe suport hârtie, după caz.
CAP. V
Dispoziţii finale
ART. 77
Prezentele norme se aplică şi cererilor de eliberare a autorizaţiilor, a negaţiilor sau a aprobărilor aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentelor norme.
ART. 78
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
DEFINIŢII
1. Acord de garanţii nucleare - acord semnat între un stat şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică privind aplicarea controlului de garanţii nucleare
2. Autorizaţie - documentul emis de către CNCAN prin care se acordă permisiunea de a desfăşura o activitate în domeniul nuclear în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996, cu reglementările în vigoare şi cu condiţiile specifice prevăzute în acel document
3. Convenţia privind protecţia fizică a materialelor nucleare - convenţie adoptată la Viena la data de 26 octombrie 1979 şi intrată în vigoare la data de 8 februarie 1987 privind protecţia fizică a materialelor nucleare
4. Declaraţia de utilizare finală - declaraţia solicitantului de autorizaţie privind scopul/modul în care vor fi utilizate materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate
5. Declaraţia utilizatorului final:
a) declaraţia persoanei juridice din România sau din afara României - beneficiarul final al transferului, al importului, al exportului sau al transferului intracomunitar - privind scopul/modul în care vor fi utilizate materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate;
b) declaraţia persoanei juridice din România - beneficiarul închirierii - privind scopul/modul în care vor fi utilizate materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate.
6. Deţinere - activitatea de luare în posesie a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996
7. Dispozitiv - ansamblu de piese/componente legate între ele ce îndeplineşte o funcţie bine determinată într-un sistem tehnic
8. Echipament:
a) ansamblu de piese, dispozitive şi mecanisme, împreună cu elementele de legătură, aparţinând unei instalaţii şi îndeplinind o anumită funcţie bine determinată într-un sistem tehnic;
b) parte principală sau componentă esenţială a unei instalaţii
9. Export - activitatea de trimitere a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996, din România, ca stat de origine, într-un stat terţ
10. Import - activitatea de trimitere a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996, dintr-un stat terţ, ca stat de origine, în România, ca stat de destinaţie
11. Închiriere - activitatea de cedare a dreptului de folosinţă, pe timp determinat, conform unui contract legal între părţi
12. Informaţii nepublicate:
a) informaţii specifice care se referă la materialele, dispozitivele şi echipamentele prevăzute în Lista detaliată;
b) date tehnice care includ, dar nu se limitează la desene tehnice, negative fotografice şi tipărituri, înregistrări, date de proiectare şi manuale tehnice, de funcţionare şi de întreţinere şi instrucţiuni, schiţe, planuri, diagrame, modele, formule, proiecte şi specificaţii inginereşti, scrise sau înregistrate pe alte suporturi media sau dispozitive, care pot fi folosite în dezvoltarea, proiectarea, producerea, funcţionarea, întreţinerea sau testarea materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor prevăzute în Lista detaliată a materialelor, dispozitivelor, echipamentelor şi informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive;
c) informaţii sub formă de software conceput sau modificat pentru dezvoltarea, proiectarea, producerea, funcţionarea, întreţinerea, testarea sau utilizarea materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive;
d) informaţii sub formă de tehnologie pentru dezvoltarea, proiectarea, producerea, funcţionarea, întreţinerea, testarea sau utilizarea materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive;
e) informaţii specifice care se referă la echipamentele/ instalaţiile care se supun Acordului România-Canada şi Protocolului România-Canada;
f) următoarele informaţii nu se consideră informaţii nepublicate:
(i) informaţiile disponibile în spaţiul public;
(ii) software disponibil publicului, fără restricţii;
(iii) software vândut din stoc, în puncte de vânzare cu amănuntul, fără restricţii;
(iv) software conceput pentru instalarea de către utilizator fără asistenţă suplimentară din partea furnizorului;
(v) tehnologia care a devenit accesibilă fără restricţii privind difuzarea în viitor.
13. Material de interes nuclear - apă grea, grafit de calitate nucleară, zirconiu şi alte materiale care, datorită unor proprietăţi nucleare specifice, sunt de interes deosebit pentru domeniul nuclear
14. Materiale cu dublă utilizare (în sensul prezentei norme) - alte materiale ce pot fi utilizate şi pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, cu excepţia materialelor nucleare şi a materialelor de interes nuclear
15. Negaţie - document prin care se confirmă că nu este necesară autorizarea CNCAN pentru activităţile de import/export/transfer intracomunitar al materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor sau al informaţiilor nepublicate care nu se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 916/2002
16. Producere - totalitatea practicilor umane necesare organizării procesului tehnologic de confecţionare a materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor şi procesul de confecţionare a materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor
17. Solicitant de autorizaţie - persoană fizică sau persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform legii, inclusiv unităţile nominalizate în anexa nr. 4 la Legea nr. 111/1996
18. Stat terţ - oricare ţară care nu este stat membru al Uniunii Europene
19. Transfer:
a) activitatea de trimitere pe teritoriul României, de la un titular de autorizaţie la altul, a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996;
b) activitatea de transfer poate include şi schimbarea corespunzătoare a proprietarului
20. Transfer intracomunitar:
a) activitatea de primire în România a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996, în cadrul căreia statul de origine - expeditorul este stat membru al Uniunii Europene;
b) activitatea de trimitere din România a materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 111/1996, în cadrul căreia statul destinatar este stat membru al Uniunii Europene;
c) activitatea de transfer intracomunitar poate include şi schimbarea corespunzătoare a proprietarului
21. Titular de autorizaţie:
a) persoană fizică sau persoană juridică de drept public sau de drept privat căreia îi revine răspunderea generală pentru orice activitate din cele prevăzute la art. 2 din Legea nr. 111/1996, autorizată conform legii;
b) prin titularul autorizaţiei se înţelege posesorul autorizaţiei emise de către CNCAN.
ANEXA 2
la norme
Model de cerere pentru negaţie
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea negaţiei privind necesitatea autorizării de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a activităţii de import/export/transfer intracomunitar al materialelor/dispozitivelor/echipamentelor.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii referitoare la materiale/dispozitive/echipamente:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi, serie pentru echipamente/dispozitive
3. Detalii privind activitatea pentru care se solicită negaţia
4. Detalii referitoare la persoana de contact pentru procesul de emitere a negaţiei - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail
5. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copia certificatului de înmatriculare sau copia după certificatul de înregistrare fiscală;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară pentru obţinerea negaţiei:
(i) copiile documentelor/fişelor tehnice ce prezintă caracteristicile materialelor, ale dispozitivelor şi ale echipamentelor - rapoarte/buletine de analiză pentru materiale, fişe tehnice pentru dispozitive şi echipamente, precizii de poziţionare ale echipamentelor sau alte date tehnice, după caz;
(ii) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de evaluare a documentaţiei.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
..............
ANEXA 3
la norme
Model de cerere pentru autorizaţia de producere
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru activitatea de producere a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor, conform art. 2 e) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii privind materialele/dispozitivele/echipamentele ce urmează să fie produse:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi, detalii tehnice pentru echipamente/dispozitive
3. Detalii privind producerea:
a) perioada de timp pentru care se solicită autorizaţia;
b) detalii privind depozitul/locaţia unde sunt deţinute materialele, dispozitivele, echipamentele - adresă, telefon, persoană de contact;
c) descrierea măsurilor de protecţie fizică;
d) detalii privind persoana responsabilă cu activitatea - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
e) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii
4. Detalii privind persoana de contact pentru procesul de autorizare - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail
5. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copia certificatului de înmatriculare sau copia după certificatul de înregistrare fiscală;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară autorizării:
(i) lista cu materialele/dispozitivele/echipamentele ce urmează să fie produse;
(ii) descrierea fluxului tehnologic;
(iii) lista cu utilajele existente pe fluxul tehnologic;
(iv) detalii şi documente ce dovedesc calificarea şi pregătirea personalului implicat în producere;
(v) procedura privind modul în care se asigură evidenţa şi controlul materialelor, al dispozitivelor şi al echipamentelor produse;
(vi) declaraţia de utilizare finală;
(vii) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de autorizare.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
.....................
ANEXA 4
la norme
Model de cerere pentru autorizaţia de deţinere
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru activitatea de deţinere a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor nepublicate, conform art. 2 e) sau f) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii referitoare la materialele/dispozitivele/echipamentele/informaţiile nepublicate:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi pentru echipamente/dispozitive;
c) denumirea informaţiilor nepublicate
3. Detalii privind deţinerea:
a) perioada de timp pentru care se solicită autorizaţia;
b) detalii privind depozitul/locaţia unde sunt deţinute materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate - adresă, telefon, persoană de contact;
c) descrierea măsurilor de protecţie fizică;
d) detalii privind persoana responsabilă cu activitatea - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
e) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii
4. Detalii privind persoana de contact pentru procesul de autorizare - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail
5. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copia certificatului de înmatriculare sau copia după certificatul de înregistrare fiscală;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară autorizării:
(i) lista cu materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate deţinute;
(ii) copiile fişelor tehnice/documentelor ce prezintă caracteristicile materialelor, ale dispozitivelor, ale echipamentelor - buletine/rapoarte de analiză pentru materiale, fişe tehnice pentru dispozitive şi echipamente, preciziile de poziţionare pentru echipamente sau alte date tehnice;
(iii) copiile documentelor ce dovedesc modul în care solicitantul a intrat în posesia materialelor, a dispozitivelor, a echipamentelor şi a informaţiilor nepublicate - contract, autorizaţie, document vamal, factură etc.;
(iv) pentru informaţiile nepublicate: detalii referitoare la informaţiile nepublicate, lista cu personalul care are acces la informaţii, copia acordului de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, copiile angajamentelor de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate;
(v) procedura privind modul în care se asigură evidenţa şi controlul materialelor, al dispozitivelor, al echipamentelor sau al informaţiilor nepublicate;
(vi) declaraţia de utilizare finală;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de autorizare.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
....................
ANEXA 5
la norme
Model de cerere pentru autorizaţia de închiriere
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru activitatea de închiriere a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor, conform art. 2 e) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii referitoare la beneficiarul închirierii - denumirea, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
3. Detalii referitoare la materiale/dispozitive/echipamente:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi pentru echipamente/dispozitive
4. Detalii referitoare la închiriere:
a) perioada de timp pentru care se solicită autorizaţia;
b) documentul în baza căruia se efectuează închirierea;
c) detalii privind depozitul/locaţia unde vor fi deţinute materialele, dispozitivele, echipamentele - adresă, telefon, persoană de contact;
d) detalii privind transportul materialelor, al dispozitivelor şi al echipamentelor la beneficiar;
e) descrierea măsurilor de protecţie fizică pe timpul transportului;
f) locul în care se face transferul răspunderii pentru materialele, dispozitivele şi echipamentele care se închiriază;
g) detalii privind persoana responsabilă cu activitatea de închiriere - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
h) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii
5. Persoana de contact pentru procesul de autorizare - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail
6. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copiile certificatelor de înmatriculare sau copiile după certificatele de înregistrare fiscală ale solicitantului şi ale beneficiarului închirierii;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul/beneficiarul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară autorizării:
(i) lista materialelor, a dispozitivelor şi a echipamentelor care se închiriază;
(ii) copia contractului în baza căruia se realizează închirierea;
(iii) copia autorizaţiei de deţinere a solicitantului;
(iv) copia autorizaţiei de deţinere a beneficiarului închirierii sau cererea pentru obţinerea autorizaţiei de deţinere pentru materialele, dispozitivele şi echipamentele închiriate, după caz;
(v) declaraţia utilizatorului final;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de autorizare.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
................
ANEXA 6
la norme
Model de cerere comună pentru autorizaţia de transfer
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru activitatea de transfer a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor nepublicate, conform art. 2 lit. e) sau f) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii referitoare la beneficiarul transferului - denumirea beneficiarului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
3. Detalii referitoare la materiale/dispozitive/echipamente/informaţii nepublicate:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi pentru echipamente/dispozitive;
c) denumirea informaţiilor nepublicate
4. Detalii referitoare la transfer:
a) perioada de timp preconizată pentru realizarea activităţii;
b) documentul în baza căruia se efectuează transferul;
c) modul în care se efectuează transportul materialelor, al dispozitivelor şi al echipamentelor;
d) detalii privind modul în care se realizează transferul informaţiilor nepublicate, după caz;
e) informaţii privind transportatorul/intermediarul, escorta, mijlocul de transport, ruta de deplasare, opririle mai mari de 24 de ore planificate, după caz;
f) locul în care se face transferul răspunderii pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate;
g) descrierea măsurilor de protecţie fizică;
h) detalii privind persoanele responsabile cu activitatea din partea solicitantului, a beneficiarului transferului şi, dacă este cazul, din partea transportatorului - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
i) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii
5. Persoana de contact pentru procesul de autorizare - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail.
Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copiile certificatelor de înmatriculare sau copiile după certificatele de înregistrare fiscală pentru solicitanţi;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul/beneficiarul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară autorizării:
(i) lista cu materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate;
(ii) copia documentului în baza căruia se efectuează transferul;
(iii) copia autorizaţiei de deţinere pentru proprietarul materialelor, al dispozitivelor, echipamentelor şi informaţiilor nepublicate;
(iv) copia autorizaţiei de deţinere pentru beneficiarul transferului sau cererea pentru obţinerea autorizaţiei de deţinere pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate transferate, după caz;
(v) pentru informaţiile nepublicate: detalii referitoare la informaţiile nepublicate, lista cu personalul care are acces la informaţii, copia acordului de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, copiile angajamentelor de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, acordul proprietarului informaţiilor nepublicate pentru activitate, după caz;
(vi) declaraţia utilizatorului final;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de autorizare.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
......................................
Semnătura reprezentantului beneficiarului şi ştampila, după caz
.....................................
ANEXA 7
la norme
Model de cerere pentru autorizaţia de import/export
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru activitatea de import/export a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/ informaţiilor nepublicate, conform art. 2 lit. e) sau f) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii referitoare la furnizor/beneficiar - denumirea, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
3. Detalii referitoare la materiale/dispozitive/echipamente/informaţii nepublicate:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi pentru echipamente/dispozitive;
c) denumirea informaţiilor nepublicate
4. Detalii referitoare la import/export:
a) perioada de timp preconizată pentru realizarea activităţii;
b) documentul în baza căruia se efectuează activitatea;
c) condiţia de livrare precizată în contract/comandă, dacă este cazul;
d) modul în care se efectuează transportul materialelor, al dispozitivelor şi al echipamentelor;
e) detalii privind modul în care se realizează transferul informaţiilor nepublicate, după caz;
f) informaţii privind transportatorul/intermediarul, escorta, mijlocul de transport, ruta de deplasare, opririle mai mari de 24 de ore planificate, după caz;
g) locul în care se face transferul răspunderii pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate;
h) descrierea măsurilor de protecţie fizică;
i) detalii privind persoana responsabilă cu activitatea - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
j) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii
5. Detalii privind persoana de contact pentru procesul de autorizare - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail
6. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copia certificatului de înmatriculare sau copia după certificatul de înregistrare fiscală pentru solicitant;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară autorizării:
(i) lista cu materiale, dispozitive, echipamente şi informaţiile nepublicate, după caz;
(ii) copia autorizaţiei de deţinere pentru solicitant sau cererea pentru obţinerea autorizaţiei de deţinere, după caz;
(iii) copiile fişelor tehnice/documentelor ce prezintă caracteristicile materialelor, ale dispozitivelor, echipamentelor - buletine/rapoarte de analiză pentru materiale, fişe tehnice pentru dispozitive şi echipamente, preciziile de poziţionare pentru echipamente sau alte date tehnice, după caz;
(iv) copia contractului/comenzii pe baza căruia se realizează activitatea;
(v) pentru informaţiile nepublicate: detalii referitoare la informaţiile nepublicate, lista cu personalul care are acces la informaţii, copia acordului de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, copiile angajamentelor de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, acordul proprietarului informaţiilor nepublicate pentru activitate, după caz;
(vi) declaraţia utilizatorului final;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de autorizare.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
.....................................
ANEXA 8
la norme
Model de cerere pentru autorizaţia de transfer intracomunitar
Către
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti
Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru activitatea de transfer intracomunitar al materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/ informaţiilor nepublicate, conform art. 2 lit. e) sau f) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Detalii referitoare la solicitant - denumirea solicitantului, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
2. Detalii referitoare la furnizor/beneficiar - denumire, adresa sediului social, telefon, fax, e-mail
3. Detalii referitoare la materiale/dispozitive/echipamente/informaţii nepublicate:
a) tip, denumire, cantitate, compoziţie pentru materiale;
b) tip, denumire, număr de bucăţi pentru echipamente/dispozitive;
c) denumirea informaţiilor nepublicate
4. Detalii referitoare la transferul intracomunitar:
a) perioada de timp preconizată pentru realizarea activităţii;
b) documentul în baza căruia se efectuează activitatea;
c) modul în care se efectuează transportul materialelor, al dispozitivelor şi al echipamentelor;
d) detalii privind modul în care se realizează transferul informaţiilor nepublicate, după caz;
e) informaţii privind transportatorul/intermediarul, escorta, mijlocul de transport, ruta de deplasare, opririle mai mari de 24 de ore planificate, după caz;
f) locul în care se face transferul răspunderii pentru materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile nepublicate;
g) descrierea măsurilor de protecţie fizică;
h) detalii privind persoana responsabilă cu activitatea - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
i) alte informaţii considerate necesare de către solicitant în susţinerea cererii
5. Detalii privind persoana de contact pentru procesul de autorizare - numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail
6. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
a) copia certificatului de înmatriculare sau copia după certificatul de înregistrare fiscală pentru solicitant;
b) copia certificatului de înregistrare la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România şi copia certificatului de înregistrare fiscală a administratorului special sau a lichidatorului judiciar, dacă solicitantul se află în insolvenţă sau faliment;
c) documentaţia tehnică necesară autorizării:
(i) lista cu materiale, dispozitive, echipamente şi informaţiile nepublicate;
(ii) copia autorizaţiei de deţinere pentru solicitant sau cererea pentru obţinerea autorizaţiei de deţinere, după caz;
(iii) copiile fişelor tehnice/documentelor ce prezintă caracteristicile materialelor, ale dispozitivelor, ale echipamentelor - buletine/rapoarte de analiză pentru materiale, fişe tehnice pentru dispozitive şi echipamente, preciziile de poziţionare pentru echipamente sau alte date tehnice, după caz;
(iv) copia contractului/comenzii pe baza căruia se realizează activitatea;
(v) pentru informaţiile nepublicate: detalii referitoare la informaţiile nepublicate, lista cu personalul care are acces la informaţii, copia acordului de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, copiile angajamentelor de confidenţialitate pentru informaţiile nepublicate, acordul proprietarului informaţiilor nepublicate pentru activitate, după caz;
(vi) declaraţia utilizatorului final;
d) dovada achitării taxei şi a tarifului de autorizare.
Semnătura reprezentantului solicitantului şi ştampila, după caz
.....................................
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: