Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 8 octombrie 2024  privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi a ingredientelor alimentare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 8 octombrie 2024 privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi a ingredientelor alimentare

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1145 din 15 noiembrie 2024
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 167/5.390/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1145 din 15 noiembrie 2024.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezentele norme se aplică solvenţilor de extracţie utilizaţi sau destinaţi producerii alimentelor sau a ingredientelor alimentare.
    (2) Prezentele norme nu se aplică solvenţilor de extracţie utilizaţi în producţia de aditivi alimentari, vitamine şi alţi aditivi nutritivi, decât dacă aceşti aditivi alimentari, vitamine sau aditivi nutritivi sunt incluşi în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.
    (3) Utilizarea aditivilor alimentari, a vitaminelor şi a altor aditivi nutritivi nu trebuie să permită prezenţa în produsele alimentare a solvenţilor de extracţie în cantităţi reziduale periculoase pentru sănătatea umană.
    (4) Prezentul ordin se aplică fără a aduce atingere dispoziţiilor adoptate în cadrul reglementărilor Uniunii Europene mai specifice.
    (5) În sensul prezentelor norme:
    a) prin solvent se înţelege orice substanţă folosită pentru dizolvarea unui produs alimentar sau a unei componente a acestuia, inclusiv orice agenţi contaminanţi prezenţi în sau pe produsul alimentar;
    b) prin solvent de extracţie se înţelege solventul utilizat în procedura de extracţie în timpul prelucrării materiilor prime, a produselor alimentare sau a componentelor sau a ingredientelor acestor produse şi care este eliminat, dar care poate determina prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă din punct de vedere tehnic, a reziduurilor sau a derivatelor în produsul alimentar sau ingredientul alimentar.


    ART. 2
    (1) Se autorizează utilizarea ca solvenţi de extracţie la fabricarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare substanţele şi materialele incluse în anexa la prezentele norme, cu respectarea condiţiilor de utilizare şi cu încadrarea în limitele reziduale maxime specificate în anexa respectivă.
    (2) Nu se poate interzice, restrânge sau obstrucţiona introducerea pe piaţă a produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare din raţiuni privind solvenţii de extracţie utilizaţi sau reziduurile acestora, în cazul în care aceştia/acestea respectă prevederile prezentelor norme.
    (3) Cu excepţia celor specificate în anexa la prezentele norme, nu se autorizează utilizarea altor substanţe şi materii ca solvenţi de extracţie şi nici extinderea condiţiilor de utilizare sau a nivelului admis al reziduurilor solvenţilor de extracţie menţionaţi în anexa la prezentele norme.
    (4) Apa la care s-au adăugat substanţe de reglare a acidităţii sau alcalinităţii şi alte substanţe alimentare cu proprietăţi de solvenţi sunt autorizate ca solvenţi de extracţie la fabricarea produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare.

    ART. 3
    Substanţele şi materiile cuprinse în anexa la prezentele norme ca solvenţi de extracţie trebuie să îndeplinească următoarele criterii de puritate generale şi specifice:
    a) nu conţin o cantitate periculoasă din punct de vedere toxicologic din niciun element sau din nicio substanţă;
    b) nu conţin mai mult de 1 mg/kg de arsenic sau mai mult de 1 mg/kg de plumb, sub rezerva unor excepţii prevăzute la criteriile specifice de puritate, în conformitate cu partea a IV-a din anexa la prezentele norme;
    c) îndeplinesc criteriile de puritate specifice adoptate în conformitate cu partea a IV-a din anexa la prezentele norme.


    ART. 4
    (1) În cazul în care, ca urmare a obţinerii unor informaţii noi sau reevaluării informaţiilor existente, apărute după adoptarea prezentului ordin, există motive precise să se considere că utilizarea în produsele alimentare a oricăreia dintre substanţele cuprinse în anexa la prezentele norme sau că nivelul uneia sau al mai multora dintre componentele menţionate la art. 3 poate fi dăunător sănătăţii, se suspendă sau se limitează temporar, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului sănătăţii, aplicarea dispoziţiilor în cauză pe teritoriul naţional, cu informarea de îndată a Comisiei Europene şi statelor membre şi a motivelor deciziei luate.
    (2) Măsurile de protecţie se menţin până la soluţionare, conform deciziei Comisiei Europene.

    ART. 5
    (1) Se interzice comercializarea substanţelor prevăzute în anexa la prezentele norme şi destinate utilizării ca solvenţi de extracţie în alimente, dacă ambalajele, recipientele sau etichetele nu au înscrise următoarele informaţii obligatorii, lizibile, uşor de identificat şi într-un mod care nu permite ştergerea:
    a) denumirea comercială indicată în anexa la prezentele norme;
    b) o indicaţie clară a faptului că materialul are calitatea adecvată pentru a fi utilizat în extracţia alimentelor sau a ingredientelor alimentare;
    c) o referire prin care şarja sau lotul să poată fi identificat(ă);
    d) numele sau denumirea comercială şi adresa producătorului sau a ambalatorului ori a comerciantului;
    e) cantitatea netă în unităţi de volum;
    f) dacă este necesar, condiţiile speciale de depozitare sau condiţiile de utilizare.

    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), specificaţiile prevăzute la lit. c), d), e) şi f) ale acestui alineat pot figura doar în documentele de transport referitoare la şarjă sau lot, care se furnizează odată cu sau înaintea livrării.
    (3) Prevederile prezentului articol nu aduc atingere dispoziţiilor comunitare specifice cu privire la greutăţi şi unităţi de măsură sau dispoziţiilor aplicabile clasificării, ambalării şi etichetării substanţelor şi amestecurilor periculoase.
    (4) La nivel naţional nu vor fi stabilite cerinţe mai detaliate decât cele cuprinse în prezentul articol cu privire la modul în care trebuie să figureze specificaţiile prevăzute.
    (5) Vânzarea solvenţilor de extracţie este interzisă, în cazul în care specificaţiile prevăzute de prezentul articol nu figurează într-un limbaj accesibil cumpărătorilor; exceptând situaţia în care s-au luat alte măsuri care asigură informarea cumpărătorului, această prevedere nu împiedică indicarea specificaţiilor în mai multe limbi.

    ART. 6
    (1) Prezentul ordin se aplică de asemenea tuturor solvenţilor de extracţie utilizaţi sau destinaţi utilizării în producţia de alimente sau ingrediente alimentare importate în Uniunea Europeană.
    (2) Prezentul ordin nu se aplică solvenţilor de extracţie sau produselor alimentare destinate exportului în afara Uniunii Europene.

    ANEXA 1

    la norme
    Solvenţii de extracţie care pot fi utilizaţi în procesul de prelucrare
    a materiilor prime, a produselor alimentare, a componentelor alimentare sau a ingredientelor alimentare
     PARTEA I

    Solvenţii de extracţie care trebuie folosiţi în conformitate cu bunele practici de fabricaţie pentru toate utilizările^(1)
    Denumire:
    Propan
    Butan
    Acetat de etil
    Etanol
    Dioxid de carbon
    Acetonă^(2)
    Oxizi de azot
    ^(1) Se consideră că un solvent de extracţie este utilizat conform bunelor practici de fabricaţie dacă utilizarea sa determină prezenţa de reziduuri sau derivate în cantităţi inevitabile din punct de vedere tehnic care nu periclitează sănătatea umană.
    ^(2) Se interzice utilizarea acetonei la rafinarea uleiului din turte de măsline.
     PARTEA a II-a

    Solvenţi de extracţie pentru care sunt specificate condiţiile de utilizare

┌────────────────┬──────────────┬────────────┐
│ │ │Limitele │
│ │Condiţiile de │maxime de │
│ │utilizare │reziduuri în│
│Denumirea │(descriere │aliment sau │
│ │sumară a │ingredientul│
│ │extracţiei) │alimentar │
│ │ │după │
│ │ │extracţie │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│ │Producerea sau│ │
│ │fracţionarea │1 mg/kg în │
│ │grăsimilor şi │grăsime sau │
│ │a uleiurilor │ulei sau unt│
│ │şi producţia │de cacao │
│ │de unt de │ │
│ │cacao │ │
│ ├──────────────┼────────────┤
│ │ │10 mg/kg în │
│ │ │alimentul │
│ │ │care conţine│
│ │ │produse │
│ │ │proteice şi │
│ │ │făini │
│Hexan^(1) │Pregătirea │degresate │
│ │produselor ├────────────┤
│ │proteice şi a │30 mg/kg în │
│ │făinii │produsele │
│ │degresate │degresate de│
│ │ │soia, aşa │
│ │ │cum au fost │
│ │ │vândute │
│ │ │către │
│ │ │consumatorul│
│ │ │final │
│ ├──────────────┼────────────┤
│ │Pregătirea │5 mg/kg în │
│ │germenilor de │germenii de │
│ │cereale │cereale │
│ │degresate │degresate │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│ │Producţia sau │ │
│ │fracţionarea │1 mg/kg în │
│ │grăsimilor şi │grăsime sau │
│ │a uleiurilor │ulei sau unt│
│ │şi producţia │de cacao │
│ │de unt de │ │
│ │cacao │ │
│ ├──────────────┼────────────┤
│ │ │10 mg/kg în │
│ │ │alimentul │
│ │ │care conţine│
│ │ │produse │
│ │ │proteice │
│ │ │degresate şi│
│ │Pregătirea │făinuri │
│2-metiloxolan │produselor │degresate │
│ │proteice ├────────────┤
│ │degresate şi a│30 mg/kg în │
│ │făinurilor │produsele │
│ │degresate │degresate de│
│ │ │soia, astfel│
│ │ │cum sunt │
│ │ │vândute │
│ │ │către │
│ │ │consumatorul│
│ │ │final │
│ ├──────────────┼────────────┤
│ │Pregătirea │5 mg/kg în │
│ │germenilor de │germenii de │
│ │cereale │cereale │
│ │degresate │degresate │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│ │Decofeinizarea│ │
│ │sau │ │
│ │înlăturarea │20 mg/kg în │
│ │compuşilor │cafea sau │
│ │iritanţi şi │ceai │
│Acetat de metil │amari din │ │
│ │cafea şi ceai │ │
│ ├──────────────┼────────────┤
│ │Producerea │1 mg/kg în │
│ │zahărului │zahăr │
│ │pentru melase │ │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│ │Fracţionarea │5 mg/kg în │
│ │grăsimilor şi │grăsimi sau │
│ │uleiurilor │uleiuri │
│ ├──────────────┼────────────┤
│Etilmetilicetonă│Decofeinizarea│ │
│^(2) │sau │ │
│ │înlăturarea │20 mg/kg în │
│ │compuşilor │cafea sau │
│ │iritanţi şi │ceai │
│ │amari din │ │
│ │cafea şi ceai │ │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│ │Decofeinizarea│ │
│ │sau │2 mg/kg în │
│ │înlăturarea │cafeaua │
│Diclor metan │compuşilor │prăjită şi 5│
│ │iritanţi şi │mg/kg în │
│ │amari din │ceai │
│ │cafea şi ceai │ │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│Metanol │Pentru toate │10 mg/kg │
│ │utilizările │ │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│Propanol-2 │Pentru toate │10 mg/kg │
│ │utilizările │ │
├────────────────┼──────────────┼────────────┤
│ │Preparat din │0,009 mg/kg │
│ │produse │în produse │
│ │proteice │proteice │
│ │animale │animale │
│ │degresate, │degresate, │
│ │inclusiv │inclusiv │
│Dimetileter │gelatină^(3) │gelatină │
│ ├──────────────┼────────────┤
│ │Preparat de │3 mg/kg în │
│ │colagen^(4) şi│colagen şi │
│ │derivaţi de │derivaţi de │
│ │colagen, cu │colagen, cu │
│ │excepţia │excepţia │
│ │gelatinei │gelatinei │
├────────────────┴──────────────┴────────────┤
│^(1) Hexanul este un produs comercial care │
│constă în principal în hidrocarburi aciclice│
│saturate cu şase atomi de carbon şi │
│distilare între 64 °C şi 70 °C. Se interzice│
│utilizarea combinată a hexanului şi a │
│etilmetilcetonei. │
│^(2) Nivelul de n-hexan în solvent nu │
│trebuie să depăşească 50 mg/kg. Se interzice│
│utilizarea combinată a hexanului şi a │
│etilmetilcetonei. │
│^(3) „Gelatină“ înseamnă proteine naturale, │
│solubile, gelatinizate sau nu, obţinute prin│
│hidroliza parţială a colagenului produs din │
│oase, piei, tendoane şi ligamente de │
│animale, în conformitate cu cerinţele │
│relevante din Regulamentul (CE) nr. 853/2004│
│al Parlamentului European şi al Consiliului │
│din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor │
│norme specifice de igienă care se aplică │
│alimentelor de origine animală. │
│^(4) „Colagen“ înseamnă produsul proteic │
│derivat din oase, piei şi tendoane de │
│animale, fabricat în conformitate cu │
│cerinţele relevante din Regulamentul (CE) │
│nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al│
│Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire│
│a unor norme specifice de igienă care se │
│aplică alimentelor de origine animală. │
└────────────────────────────────────────────┘


     PARTEA a III-a

    Solvenţi de extracţie pentru care sunt specificate condiţiile de utilizare

┌───────────────────────┬──────────────┐
│ │Limitele │
│ │maxime de │
│ │reziduuri din │
│ │aliment, │
│ │determinate de│
│ │utilizarea │
│Denumirea │solvenţilor de│
│ │extracţie la │
│ │prepararea │
│ │aromelor din │
│ │materii │
│ │aromatice │
│ │naturale │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Dietil eter │2 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Hexan^(1) │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│2-metiloxolan │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Ciclohexan │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
├───────────────────────┼──────────────┤
│Acetat de metil │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Butan-1-ol │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Butan-2-ol │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Etilmetilcetonă^(1) │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Diclormetan │0,02 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Propanol-1 │1 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│1,1,1,2-Tetrafluoroetan│0,02 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Metanol │1,5 mg/kg │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Propanol-2 │1 mg/kg │
├───────────────────────┴──────────────┤
│^(1) Se interzice utilizarea combinată│
│a hexanului şi a etilmetilcetonei. │
└──────────────────────────────────────┘


     PARTEA a IV-a

    Criterii de puritate specifice pentru solvenţii de extracţie enumeraţi în prezenta anexă

┌──────────────────────────────────────┐
│2-metiloxolan │
├────────────┬─────────────────────────┤
│Numărul CAS │96-47-9 │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Conţinut nu mai mic de │
│Test │99,9% raportat la │
│ │substanţa uscată │
├────────────┴─────────────────────────┤
│Puritate │
├────────────┬─────────────────────────┤
│ │Nu mai mult de 50 mg/kg │
│Furan │(raportat la substanţa │
│ │uscată) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Nu mai mult de 500 mg/kg │
│2-metilfuran│(raportat la substanţa │
│ │uscată) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Nu mai mult de 450 mg/kg │
│Etanol │(raportat la substanţa │
│ │uscată) │
└────────────┴─────────────────────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016