Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 7 martie 2023  privind metodologia de determinare a greutăţii nete la importul de banane proaspete care se clasifică la poziţia tarifară 0803 90 10    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 7 martie 2023 privind metodologia de determinare a greutăţii nete la importul de banane proaspete care se clasifică la poziţia tarifară 0803 90 10

EMITENT: Autoritatea Vamală Română
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 272 din 31 martie 2023
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 475 din 7 martie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 272 din 31 martie 2023.
──────────
    CAP. I
    Autorizaţia pentru obţinerea statutului de cântăritor autorizat
    SECŢIUNEA 1
    Cererea şi condiţiile pentru obţinerea statutului
    ART. 1
    Statutul de cântăritor autorizat este acordat de biroul vamal în a cărui arie de competenţă sunt cântărite bananele proaspete, la cererea unui solicitant operator economic care are calitatea de:
    a) declarant sau reprezentant vamal al său;
    b) transportator;
    c) depozitar; sau
    d) operator care manipulează banane proaspete.


    ART. 2
    Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumulativ solicitantul sunt stabilite la art. 155 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele detaliate ale anumitor dispoziţii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 3
    (1) Transmiterea şi prelucrarea cererilor, precum şi emiterea şi gestionarea ulterioară a autorizaţiilor, respectiv modificarea, revocarea, anularea şi suspendarea acestora se efectuează prin utilizarea Sistemului de decizii vamale, dezvoltat la nivelul Uniunii Europene şi pus la dispoziţia operatorilor economici şi a autorităţilor vamale din statele membre de Comisia Europeană în conformitate cu art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziţii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu capitolul III din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/414 al Comisiei din 8 martie 2021 privind modalităţile tehnice pentru dezvoltarea, întreţinerea şi utilizarea sistemelor electronice destinate schimbului şi stocării de informaţii în temeiul Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii. Cererea pentru obţinerea statutului de cântăritor autorizat se depune de solicitant în Portalul comercianţilor din UE. La cerere se anexează, în format electronic, următoarele documente:
    a) înscrisul care atestă împuternicirea pentru statutul de reprezentant vamal, dacă este cazul, în conformitate cu art. 19 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal, cu completările şi modificările ulterioare (denumit în continuare Cod);
    b) cazierul judiciar al solicitantului;
    c) cazierul judiciar al angajatului (angajaţilor) solicitantului responsabil(i) de problemele vamale ale solicitantului;
    d) cazierul judiciar al persoanei (persoanelor) responsabile de solicitant sau care exercită controlul asupra gestiunii acestuia;
    e) o declaraţie-angajament pe propria răspundere prin care solicitantul statutului de cântăritor autorizat se angajează:
    - să notifice în prealabil biroul vamal competent înainte de începerea operaţiunii de cântărire a lotului de banane proaspete;
    – să ţină evidenţa tuturor documentelor referitoare la cântărirea bananelor proaspete;
    – să informeze biroul vamal în cel mai scurt timp privind orice modificare a datelor care au stat la baza autorizării;
    – să ţină evidenţe care să permită autorităţilor vamale să efectueze controalele cerute la art. 252 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei şi în special evidenţa contabilă aferentă locaţiei mărfurilor;

    f) dovada dreptului de utilizare a echipamentelor de cântărire;
    g) înscrisuri din care reiese calitatea de persoană desemnată de solicitant să îl reprezinte şi să efectueze operaţiunile de cântărire, atunci când este cazul;
    h) dovezi privind garanţiile suplimentare.

    (2) Pentru acceptarea cererii biroul vamal verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 11 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446.
    (3) În aplicarea prevederilor art. 155 lit. (a) din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446, pentru luarea deciziei de acordare a autorizaţiei, biroul vamal verifică îndeplinirea de către solicitant a următoarelor condiţii:
    a) nu înregistrează obligaţii fiscale restante administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal central în vederea recuperării. Pentru verificarea îndeplinirii condiţiei se solicită certificat de atestare fiscală în format electronic prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile pe portalul intranet al ANAF;
    b) nu are înscrise în cazierul fiscal fapte sancţionate contravenţional sau penal de legile fiscale, contabile, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru verificarea îndeplinirii condiţiei se solicită certificat de cazier fiscal în format electronic prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile pe portalul intranet al ANAF;
    c) nu înregistrează debite faţă de autoritatea vamală;
    d) nu este în stare de insolvenţă, în procedură de reorganizare sau lichidare judiciară. Verificarea acestor informaţii se face prin consultarea informaţiilor din baza de date RECOM a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
    e) în cazierele judiciare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu sunt înscrise fapte din care să rezulte că, în cursul ultimilor trei ani, au fost comise încălcări grave sau repetate ale legislaţiei vamale sau ale dispoziţiilor fiscale în legătură cu activitatea economică, inclusiv cu activitatea economică a solicitantului.


    ART. 4
    (1) În termen de 30 de zile de la data acceptării cererii, potrivit art. 156 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446, biroul vamal competent ia o decizie cu privire la cererea de acordare a autorizaţiei şi comunică solicitantului decizia luată în conformitate cu prevederile art. 22 din Cod.
    (2) Înainte de luarea unei decizii nefavorabile privind cererea de autorizare biroul vamal comunică solicitantului motivele care au stat la baza acesteia conform prevederilor art. 22 alin. (6) din Cod şi ale art. 8 şi 9 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei.
    (3) Solicitantului i se acordă posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere înaintea luării unei decizii care i-ar fi nefavorabilă în termenul prevăzut la art. 8 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Autorizarea
    ART. 5
    Biroul vamal atribuie statutul de cântăritor autorizat în baza unei autorizaţii emise prin Sistemul de gestionare a deciziilor vamale.

    ART. 6
    Autorizaţia eliberată de un birou vamal permite cântărirea bananelor proaspete numai la locul de descărcare autorizat.

    ART. 7
    (1) În cazul traficului containerizat locul de descărcare poate fi locul unde containerul este descărcat de pe mijlocul de transport principal - navă, aeronavă sau orice alt mijloc de transport principal - sau unde bananele proaspete sunt descărcate din container.
    (2) În alte cazuri decât traficul containerizat, locul de descărcare este locul unde paleţii şi coletele de banane proaspete sunt descărcate de pe mijlocul de transport principal, precum navă sau aeronavă.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Anularea, revocarea, modificarea sau suspendarea autorizaţiei
    ART. 8
    Anularea, revocarea, modificarea sau suspendarea autorizaţiei se realizează în conformitate cu prevederile art. 27 şi 28 din Cod, respectiv ale art. 16 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446, în baza deciziei şefului biroului vamal emitent, şi conţine data de la care măsura intervine, motivul emiterii acesteia, precum şi calea de atac prevăzută la art. 44 din Cod, cu respectarea condiţiilor şi a termenelor prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia biroului vamal este notificată titularului.

    CAP. II
    Certificatul de cântărire
    ART. 9
    (1) Modelul certificatului de cântărire a bananelor este prevăzut în anexa 61-02 la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei.
    (2) Fiecare certificat de cântărire va avea înscris în rubrica nr. 2, în afară de data emiterii, numărul acestuia sub forma unui cod de tipul X/Y, unde:
    a) X reprezintă numărul de autorizare al cântăritorului autorizat;
    b) Y reprezintă un număr consecutiv atribuit certificatului în cauză din registrul de evidenţă a certificatelor emise de cântăritorul autorizat.

    (3) Certificatul de cântărire se completează cu rezultatele cântăririi efectuate conform metodologiei descrise la capitolul III.

    ART. 10
    (1) Cântăritorul autorizat trebuie să ţină anual evidenţa certificatelor emise pentru fiecare lot de banane proaspete cântărite conform modelului din anexa nr. 1.
    (2) Certificatele de cântărire a bananelor, potrivit art. 157 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446, pot fi întocmite şi transmise biroului vamal prin utilizarea altor mijloace decât tehnicile de prelucrare electronică a datelor.

    CAP. III
    Metodologia de cântărire
    SECŢIUNEA 1
    Informarea biroului vamal
    ART. 11
    În scopul aplicării art. 251 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei, operatorul economic autorizat să întocmească certificate în conformitate cu art. 155 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 trebuie să informeze în prealabil, în scris, biroul vamal cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea operaţiunii de cântărire a lotului de banane proaspete, în baza unei notificări prealabile conform modelului din anexa nr. 2.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Determinarea greutăţii nete
    ART. 12
    Greutatea netă a fiecărui lot de banane proaspete care se clasifică la poziţia tarifară 0803 90 10 se determină de cântăritorii autorizaţi în conformitate cu procedura stabilită în anexa nr. 61-03 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei.

    ART. 13
    Metoda pentru determinarea masei nete de banane proaspete importate este bazată pe o cântărire sistematică de către un cântăritor autorizat, înainte de depunerea declaraţiei vamale.

    CAP. IV
    Controlul certificatelor de cântărire
    ART. 14
 Birourile vamale efectuează controlul anual asupra certificatelor de cântărire în conformitate cu art. 252 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei.
    (2) Atunci când un certificat de cântărire a făcut obiectul unui control vamal, rezultatul acestuia se înscrie pe verso şi se certifică de către lucrătorul vamal care a efectuat controlul, prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

    (3) În situaţia în care la controlul efectuat de autoritatea vamală rezultă diferenţe faţă de datele înscrise în certificatul de cântărire, biroul vamal ia măsurile legale pentru regularizarea situaţiei.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 15
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la norme
    Anul .....
    REGISTRU DE EVIDENŢĂ
    al cântăritorului autorizat .....

┌────┬────────────┬──────────┬─────────┬────────┬─────────┬──────────────┐
│ │Numărul şi │ │ │ │ │Numărul şi │
│ │data de │Referinţe │Referinţe│Codul │Codul │data de │
│Nr. │înregistrare│privind │document │ţării de│tipului │înregistrare a│
│crt.│a │operatorul│de │origine*│de │certificatului│
│ │notificării │comercial │transport│ │ambalaj**│de cântărire │
│ │prealabile │ │ │ │ │emis │
├────┼────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴──────────┴─────────┴────────┴─────────┴──────────────┘


    * Coduri de ţară: codurile alfabetice ale Uniunii pentru ţări şi teritorii se bazează pe codurile actuale ISO alfa-2 (a2) în măsura în care acestea sunt compatibile cu cerinţele Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 2020/1.470 al Comisiei din 12 octombrie 2020 privind nomenclatorul ţărilor şi teritoriilor pentru statisticile europene referitoare la comerţul internaţional cu mărfuri şi defalcarea geografică pentru alte statistici de întreprindere. Comisia publică periodic regulamente prin care se actualizează lista codurilor de ţară.
    ** Coduri de ambalaje conform Recomandării UN/ECE nr. 21/rev. 12/2021.

    ANEXA 2

    la norme
    Nr. ........ data........
    NOTIFICARE PREALABILĂ
    a operaţiunii de cântărire a bananelor proaspete care se clasifică la poziţia tarifară 0803 90 10
    1. Denumirea operatorului economic:
    2. Numărul autorizaţiei de cântăritor autorizat:
    3. Data sosirii lotului de banane proaspete:
    4. Locul de cântărire:
    5. Data şi ora începerii cântăririi:
    6. Tipul şi referinţele documentelor de transport:
    7. Tipul ambalajului:
    8. Originea:
    9. Numărul certificatelor ce trebuie întocmite:
    Numele şi prenumele:
    Calitatea semnatarului, persoană responsabilă în reprezentarea
    operatorului economic în raport cu autoritatea vamală
    Semnătura:

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016