Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 6 ianuarie 2011  privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 6 ianuarie 2011 privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 22 februarie 2011

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Onorariile pentru serviciile prestate de notarii publici se stabilesc de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu aprobarea ministrului justiţiei.
    (2) Onorariile notariale se calculeazã cu respectarea dispoziţiilor art. 28 alin. (2) lit. c) din <>Legea notarilor publici şi a activitãţii notariale nr. 36/1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege.
    ART. 2
    (1) Pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:
    a) onorarii stabilite în sume determinate;
    b) onorarii graduale - pe tranşe şi în cote procentuale - în raport cu valoarea determinatã sau determinabilã a obiectului actului. Onorariul gradual şi procentual este datorat şi dacã actul este supus condiţiei sau termenului.
    (2) La stabilirea onorariilor dupã criteriul valoric se vor respecta tranşele şi procentele menţionate în anexele nr. 2 şi 3.
    ART. 3
    (1) În cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operaţiuni juridice, onorariul se stabileşte pentru fiecare operaţiune în parte.
    (2) Dacã este necesar ca actul sau procedura notarialã sã cuprindã dispoziţii sau anexe referitoare la întregirea înţelesului înscrisului sau pentru explicarea acestuia, dispoziţiile alineatului precedent nu sunt aplicabile.
    ART. 4
    (1) Pentru prevenirea evaziunii fiscale, notarul public are obligaţia de a cere pãrţilor sã declare valoarea convenitã în mod real pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, punându-le în vedere consecinţele nedeclarãrii valorii reale a tranzacţiei. În cazul în care notarul public are îndoieli cu privire la sinceritatea valorii declarate de pãrţi, poate refuza întocmirea actului printr-o încheiere motivatã.
    (2) La actele şi procedurile notariale care au ca obiect bunuri mobile, onorariul se calculeazã prin aplicarea cotei procentuale prevãzute în tarifele de onorarii, la valoarea declaratã de pãrţi, cu excepţia cazurilor prevãzute în anexa nr. 1.
    (3) Pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, onorariul se calculeazã la valoarea declaratã de pãrţi. În cazul în care valoarea declaratã de pãrţi este inferioarã valorii din expertizele cu privire la valorile orientative întocmite în condiţiile <>art. 77^1 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, onorariul se va stabili la aceastã din urmã valoare.
    ART. 5
    Onorariile se stabilesc şi se încaseazã în lei.
    ART. 6
    Tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificãrii unor drepturi prevãzute de legi speciale şi de protecţie socialã, prevãzute în anexa nr. 5.
    ART. 7
    (1) În onorariile stabilite, potrivit tarifului, sunt cuprinse activitãţile şi serviciile efectiv prestate, astfel:
    a) activitatea de consultaţie şi informare pentru culegerea datelor necesare de la pãrţi pentru a desluşi voinţa acestora;
    b) tehnoredactarea actului;
    c) multiplicarea actului;
    d) procedura notarialã îndeplinitã: autentificare, legalizare de semnãturã, dare de datã certã, certificare, legalizare etc.;
    e) arhivarea şi pãstrarea actului în arhiva notarului public;
    f) alte servicii prestate pãrţilor care participã la încheierea actului notarial, cu respectarea dispoziţiilor art. 48 din lege.
    (2) Se includ, din punctul de vedere al taxãrii, în activitãţile şi serviciile prevãzute la alin. (1) lit. a)-f), dupã caz, servicii precum:
    - obţinerea extrasului de carte funciarã de informare sau, dupã caz, de autentificare;
    - comunicarea actelor supuse publicitãţii imobiliare la birourile de carte funciarã de la locul situãrii imobilului;
    - calcularea, încasarea şi virarea la bugetul de stat a impozitului pe tranzacţii;
    - calcularea, încasarea şi virarea la bugetul de stat a tarifelor de publicitate imobiliarã;
    - comunicarea actelor cãtre registrele electronice ţinute de Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici şi interogarea bazei de date a acestor registre, când este cazul;
    - deplasarea notarului public în afara sediului biroului notarial.
    ART. 8
    Nerespectarea de cãtre notarii publici a dispoziţiilor prezentelor norme, cu privire la stabilirea şi încasarea onorariilor, constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã conform art. 39 şi urmãtoarele din lege.

    CAP. II
    Clasificarea actelor şi procedurilor notariale în funcţie de care se stabilesc tarifele de onorarii

    SECŢIUNEA 1
    Actele şi procedurile pentru care onorariile minimale se stabilesc în sume determinate
    ART. 9
    Actele şi procedurile pentru care onorariile se exprimã în sume determinate sunt prevãzute în anexa nr. 1.
    ART. 10
    (1) Consultaţiile juridice în materie notarialã, scrise sau verbale, se deduc din onorariul final numai dacã, în baza acestora, pãrţile au încheiat un act notarial la acelaşi birou notarial pentru care s-a perceput onorariul stabilit potrivit tarifelor prevãzute în anexele nr. 1-5, care fac parte integrantã din prezentele norme.
    (2) În situaţia în care se solicitã reconstituirea unui act original, iar pierderea sau distrugerea acestuia s-a produs în timpul în care înscrisul s-a aflat în pãstrarea notarului public, nu se va percepe onorariu.
    (3) Onorariile pentru inventarierea înscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hârtiilor de valoare, cecurilor sau altor valori gãsite cu ocazia efectuãrii inventarului succesoral, precum şi pentru primirea în depozit a acestora se calculeazã pentru fiecare dintre cele douã operaţiuni în parte.
    (4) Prin primul exemplar se înţelege un exemplar original pentru fiecare persoanã parte a actului, un exemplar pentru arhivã şi, dacã este cazul, un exemplar pentru cartea funciarã. În cazul în care se solicitã un numãr mai mare de exemplare originale decât cele înţelese prin sintagma "primul exemplar", pentru acestea se va percepe onorariul prevãzut în anexa nr. 1, la rubrica "pentru fiecare exemplar în plus".
    (5) Onorariul pentru autentificarea procurilor se va percepe în sumã fixã, în cuantumul prevãzut în anexa nr. 1 pct. 5, indiferent de numãrul mandanţilor şi al mandatarilor.
    (6) Pentru procurile care au ca obiect vânzarea sau cumpãrarea de bunuri, în cuprinsul cãrora se menţioneazã preţul tranzacţiei, cu precizarea cã acesta se va încasa de cãtre mandatari, onorariile se stabilesc în sumã fixã.
    (7) Pentru autentificarea declaraţiilor în care sunt mai mulţi declaranţi, onorariul se calculeazã în sumã fixã, în condiţiile anexei nr. 1 pct. 19, indiferent de numãrul declaranţilor.
    (8) Onorariul pentru eliberarea încheierii privind verificãrile efectuate în registrele de evidenţã ale camerelor notarilor publici şi ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici se percepe în sumã fixã, în cuantumul prevãzut în anexa nr. 1 pct. 10.
    (9) Onorariul pentru soluţionarea cererii de divorţ prin acordul soţilor se va percepe în sumã fixã, în cuantumul prevãzut în anexa nr. 1 pct. 28.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Acte pentru care onorariile minimale sunt graduale şi procentuale
    ART. 11
    Actele şi procedurile pentru care se stabilesc onorarii graduale şi procentuale sunt:
    a) acte autentice şi alte proceduri (anexa nr. 2);
    b) procedura succesoralã (anexa nr. 3).
    ART. 12
    (1) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile "între vii", persoane fizice şi juridice, precum şi pentru constituirea altor drepturi reale, la stabilirea onorariului se va ţine cont de prevederile art. 3, precum şi de valorile stabilite în condiţiile art. 4. Pentru actele de înstrãinare care au ca obiect active ale societãţilor comerciale, onorariul se calculeazã la preţul declarat de pãrţi sau la valoarea din raportul de evaluare, întocmit în condiţiile legii, dacã aceasta este mai mare decât preţul declarat. Pentru bunurile imobile, onorariul se calculeazã potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b).
    (2) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile al cãror preţ este stabilit de statul român prin act normativ, onorariul se calculeazã la valoarea bunului, prevãzutã în actul normativ respectiv.
    (3) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor înstrãinate la licitaţie publicã, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege, onorariul se va calcula şi se va încasa la valoarea adjudecãrii.
    (4) Pentru autentificarea actelor de constituire ori de renunţare la dezmembrãmintele dreptului de proprietate, onorariul se va stabili la 20% din valoarea bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. I.
    (5) Onorariile pentru autentificarea actelor de partaj de bunuri mobile şi/sau imobile prin formarea de loturi şi atribuirea acestora cãtre copartajanţi, cu sau fãrã sultã, se stabilesc potrivit anexei nr. 1 pct. 8. Onorariile pentru autentificarea actelor de partaj de bunuri mobile şi/sau imobile prin care bunurile ce fac obiectul partajului revin unuia sau unora dintre copartajanţi, cu sau fãrã sultã, se stabilesc potrivit anexei nr. 2 pct. III.
    (6) Pentru antecontractul sau promisiunea de vânzare, onorariul se stabileşte în raport cu valoarea pãrţii din preţ plãtitã, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). În cazul în care contractul de vânzare-cumpãrare se va autentifica la acelaşi birou notarial la care s-a autentificat şi antecontractul de vânzare-cumpãrare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrãinarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, dacã nu se confirmã primirea unei sume de bani, onorariul se calculeazã potrivit anexei nr. 1 pct. 6.
    (7) La stabilirea onorariului pentru autentificarea contractelor de rentã viagerã şi a contractelor de întreţinere se va lua în calcul valoarea rentei viagere sau, dupã caz, a întreţinerii, calculatã la valoarea bunului, cu respectarea prevederilor art. 4, la care se vor aplica procentele prevãzute în anexa nr. 2 pct. XII lit. b), pentru bunurile mobile, şi în anexa nr. 2 pct. I, pentru bunurile imobile.
    (8) Valoarea la care se calculeazã onorariul nu va include taxa pe valoarea adãugatã.
    ART. 13
    (1) Pentru autentificarea actelor prin care se înstrãineazã un bun viitor, onorariul se va calcula potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b).
    (2) Pentru autentificarea contractelor prin care se cesioneazã, cu titlu oneros sau gratuit, drepturi litigioase sau drepturi succesorale, onorariul se calculeazã potrivit anexei nr. 2 pct. XI.
    (3) Pentru autentificarea contractului de novaţie, de delegaţie, de compensare, de subrogaţie, de cesiune de creanţã şi remitere de datorie, onorariul se calculeazã potrivit anexei nr. 2 pct. IV.
    (4) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3), pentru autentificarea oricãror acte privind creditarea bancarã, dacã împrumutul a fost acordat şi ipoteca a fost instituitã, onorariul se calculeazã potrivit anexei nr. 1 pct. 11.
    ART. 14
    (1) Pentru actele de garanţie mobiliarã sau imobiliarã, cu excepţia celor prevãzute în anexa nr. 1 pct. 25 şi 26, onorariul se stabileşte la valoarea creanţei ce face obiectul garanţiei, potrivit pct. V din anexa nr. 2, în cazul în care se încheie un singur contract de garanţie, indiferent de numãrul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie.
    (2) În situaţia în care creanţa este garantatã cu mai multe bunuri mobile sau imobile pentru care se încheie contracte de garanţie separate, onorariul se va stabili astfel:
    a) pentru primul contract încheiat, onorariul se va calcula la valoarea integralã a creanţei, potrivit pct. V din anexa nr. 2, indiferent de numãrul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie;
    b) pentru urmãtoarele acte de garanţie, onorariul se va calcula la valoarea creanţei, potrivit pct. 25 din anexa nr. 1, indiferent de numãrul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie.
    (3) Pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliarã sau imobiliarã şi/sau a contractelor de credit pentru programul "Prima casã" ori pentru alte programe sociale adoptate de statul român, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 26.
    ART. 15
    (1) Pentru autentificarea actelor constitutive sau a actelor adiţionale de majorare a capitalului social al societãţilor comerciale, indiferent de forma de organizare a acestora, atunci când aportul adus nu este în numerar, ci este aport în naturã, constând în bunuri mobile sau imobile, onorariul se va percepe numai pentru operaţiunea juridicã de transmitere a dreptului de proprietate, pentru bunurile imobile, potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b).
    (2) Pentru autentificarea actelor de modificare a societãţilor comerciale, cu excepţia celor prin care se majoreazã capitalul social cu aport în bunuri mobile şi imobile, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 2.2.
    (3) Pentru autentificarea actelor pentru constituirea unei societãţi comerciale rezultate în urma divizãrii sau fuziunii, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 2.3.
    ART. 16
    Pentru actele de donaţie sau partaj care au ca obiect locurile de înhumare, onorariul se stabileşte la valoarea declaratã de pãrţi, potrivit anexei nr. 2 pct. VI.
    ART. 17
    (1) Pentru autentificarea contractelor de comodat de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileşte potrivit pct. 27 din anexa nr. 1, pentru fiecare contract de comodat sau act adiţional la acesta, indiferent de numãrul şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile.
    (2) Pentru autentificarea contractelor de închiriere de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileşte prin aplicarea procentului prevãzut în anexa nr. 2 pct. VIII la valoarea chiriei stabilite pentru întreaga perioadã prevãzutã de contract.
    ART. 18
    Pentru actele de protest al cambiilor, cecurilor şi al altor titluri la ordin, onorariul se stabileşte la valoarea creanţei, potrivit anexei nr. 2 pct. X.
    ART. 19
    Pentru autentificarea declaraţiilor prin care se recunoaşte primirea restului de preţ, a sultei sau a oricãrei creanţe, care sunt stabilite iniţial printr-un alt act notarial sau printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã, onorariul se va calcula potrivit anexei nr. 1 pct. 9.
    ART. 20
    (1) Pentru primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor la solicitarea pãrţilor, inclusiv a înscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hârtiilor de valoare, cecurilor sau altor valori gãsite cu ocazia efectuãrii inventarului succesoral, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 23.
    (2) Pentru primirea în depozit a tiparelor ciocanelor silvice, onorariul se stabileşte potrivit anexei nr. 1 pct. 24.
    ART. 21
    În cazul în care acte de natura celor prevãzute în aceastã secţiune se încheie prin alte proceduri notariale decât autentificarea, şi anume: legalizarea de semnãturã, darea de datã certã, certificarea etc., cu excepţia actelor pentru care legea prevede forma autenticã drept condiţie ad validitatem, onorariile se vor calcula în sumã fixã, potrivit anexei nr. 1.
    ART. 22
    (1) În cadrul procedurii succesorale, onorariile pentru eliberarea certificatului de moştenitor se stabilesc pe certificat de moştenitor, indiferent de numãrul moştenitorilor, ţinând seama de tranşele valorice, de categoriile de servicii şi proceduri, şi au în vedere, prin calcul distinct, valoarea fiecãrei mase succesorale, precum şi gradul de rudenie al moştenitorilor cu defunctul.
    (2) Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pentru moştenitorii legali ai defunctului.
    (3) Pentru moştenitorii testamentari care nu sunt soţ sau rude în grad succesibil cu defunctul, onorariile se majoreazã cu 25%.
    (4) La succesiunile succesive, onorariul se stabileşte pentru fiecare masã succesoralã în parte.
    (5) Pentru eliberarea unui certificat de moştenitor suplimentar, onorariul se va calcula, conform alin. (1) şi (4) şi tranşelor valorice prevãzute în anexa nr. 3, la valoarea bunurilor care fac obiectul suplimentãrii, aduse la masa succesoralã.
    ART. 23
    (1) În cazul în care în cadrul procedurii succesorale se efectueazã inventarierea bunurilor, cu sau fãrã aplicarea de sigilii ori predarea în custodie, onorariul pentru efectuarea inventarului se stabileşte la valoarea bunurilor, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. b). Valoarea bunurilor luatã în calcul la onorariul stabilit pentru efectuarea inventarului nu va include valoarea bunurilor inventariate prin comisie rogatorie.
    (2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi în situaţia în care inventarul se efectueazã prin comisie rogatorie. Valoarea bunurilor luatã în calcul la onorariul stabilit pentru efectuarea inventarului va include doar valoarea bunurilor inventariate prin comisie rogatorie.
    (3) Dacã în cadrul procedurii succesorale se vor presta şi alte servicii în condiţiile art. 72-73 din lege, onorariul se poate majora pânã la 25%.
    ART. 24
    (1) La înregistrarea cererii de dezbatere a procedurii succesorale se va putea percepe anticipat onorariul minim stabilit pentru eliberarea certificatului de moştenitor. Din onorariul final se va deduce onorariul plãtit anticipat.
    (2) La repunerea pe rol a cauzelor suspendate se va percepe onorariul datorat pentru actele de procedurã efectuate pânã la suspendarea cauzei.

    CAP. III
    Traduceri efectuate de cãtre notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi ca traducãtori

    ART. 25
    Notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi, în condiţiile legii, ca traducãtori, pot efectua traduceri, aplicând tarifele prevãzute în anexa nr. 4.

    CAP. IV
    Scutiri şi reduceri

    ART. 26
    (1) Sunt scutite de plata onorariilor urmãtoarele acte întocmite în scopul valorificãrii unor drepturi prevãzute de legi speciale şi de protecţie socialã:
    a) declaraţii privind ajutorul de şomaj;
    b) declaraţii privind ajutorul social;
    c) declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
    d) declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cãmine;
    e) declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de rãzboi şi vãduvelor acestora;
    f) declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
    g) declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despãgubirilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 156/2007 privind despãgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 232/2008, în vederea achiziţionãrii de autoturisme.
    (2) Se pot acorda scutiri în cazurile în care statului român îi revine obligaţia de platã a onorariului.
    ART. 27
    Pentru moştenitorii minori fãrã venituri proprii, pentru moştenitorii care nu realizeazã niciun fel de venituri sau realizeazã venituri sub venitul minim pe economie, precum şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate se pot acorda reduceri de pânã la 100% din onorariul datorat.
    ART. 28
    (1) Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor în care avocaţii sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului, precum şi la succesiuni, dacã aceştia au calitatea de moştenitori.
    (2) Se pot reduce pânã la 70% onorariile pentru autentificarea actelor în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului magistraţii, soţii/soţiile acestora, precum şi copiii lor minori.
    ART. 29
    Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpãrare şi a oricãror alte acte care se încheie în cadrul programului "Prima casã", cu excepţia celor prevãzute în anexa nr. 1 pct. 11 şi 26.
    ART. 30
    Se pot acorda reduceri de 90% la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului: Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, soţii/soţiile acestora, precum şi copiii minori ai notarilor publici. Aceeaşi reducere de 90% se poate acorda şi la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului orice persoane juridice în care Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici şi/sau camerele notarilor publici sunt acţionare, asociate sau fondatoare, dupã caz.
    ART. 31
    În cazul actelor în care se pot acorda mai multe reduceri de onorariu se aplicã o singurã reducere, respectiv reducerea care are cuantumul cel mai mare.

    CAP. V
    Anexe

    ART. 32
    Anexele nr. 1-5, cuprinzând tarifele de onorarii stabilite pe categorii de servicii şi proceduri notariale, fac parte integrantã din prezentele norme, dupã cum urmeazã:
    - anexa nr. 1 - Acte şi proceduri notariale pentru care onorariile sunt stabilite în sumã determinatã;
    - anexa nr. 2 - Acte şi proceduri notariale pentru care onorariile sunt graduale pe tranşe şi în cote procentuale;
    - anexa nr. 3 - Procedura succesoralã;
    - anexa nr. 4 - Tarife pentru traducerile efectuate de cãtre notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi ca traducãtori;
    - anexa nr. 5 - Scutiri şi reduceri.


    ANEXA 1
    la norme
                          ACTE ŞI PROCEDURI NOTARIALE
           pentru care onorariile sunt stabilite în sumã determinatã



 ┌────┬────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ │ Onorariul │
 │crt.│ Felul actului ├───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │ │Consul-│Tehno-│Multi- │Proce-│Arhi-│Alte │ TOTAL │
 │ │ │taţii │redac-│plicare│dura │varea│ser- │ - lei - │
 │ │ │şi in- │tare │ │nota- │şi │vicii │ │
 │ │ │forma- │ │ │rialã │pãs- │ │ │
 │ │ │ţii │ │ │înde- │tra- │ │ │
 │ │ │pentru │ │ │plini-│rea │ │ │
 │ │ │culege-│ │ │tã │actu-│ │ │
 │ │ │rea da-│ │ │ │lui │ │ │
 │ │ │telor │ │ │ │în │ │ │
 │ │ │necesa-│ │ │ │arhi-│ │ │
 │ │ │re pen-│ │ │ │va │ │ │
 │ │ │tru a │ │ │ │nota-│ │ │
 │ │ │desluşi│ │ │ │rului│ │ │
 │ │ │voinţa │ │ │ │pu- │ │ │
 │ │ │pãrţi- │ │ │ │blic │ │ │
 │ │ │lor │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │Procentul prevãzut pentru fiecare │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 100% │
 │ │componentã a activitãţii notariale │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │menţionate mai sus │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │1. Autentificarea actelor care se referã la asociaţii fãrã scop patrimonial şi la fundaţii │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │1.1. Autentificarea actelor de constituire a asociaţiilor fãrã scop patrimonial şi a fundaţiilor │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 15 lei│ x │ x │ x │ 15 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │1.2. Autentificarea altor acte de modificare a asociaţiilor fãrã scop patrimonial şi a fundaţiilor │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 15 lei│ x │ x │ x │ 15 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │2. Autentificarea actelor care se referã la societãţile comerciale │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │2.1.Autentificarea actelor constitutive ale societãţilor comerciale indiferent de forma de organizare,│
 │atunci când aportul adus nu este în numerar, ci este aport în naturã, constând în bunuri mobile sau │
 │imobile │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 200 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │2.2. Autentificarea actelor de modificare a societãţilor comerciale cu excepţia celor prin care se │
 │majoreazã capitalul social cu aport în bunuri mobile şi imobile │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │2.3. Autentificarea actelor pentru constituirea unei societãţi comerciale rezultate în urma divizãrii │
 │sau fuziunii │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 200 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │3. Autentificarea testamentelor │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 80 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │4. Autentificarea declaraţiei de revocare de testament │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 30 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 5 lei│ x │ x │ x │ 5 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │5. Autentificarea procurilor │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │5.1. Autentificarea procurilor pentru înstrãinare sau dobândire de bunuri mobile sau imobile; pentru │
 │reprezentare la succesiune, cu sau fãrã încheierea unui act de partaj succesoral, pentru reprezentare │
 │la încheierea unui act de partaj │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 70 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │5.2. Autentificarea procurilor pentru ridicarea pensiei, a ajutorului social, a alocaţiei de stat, a │
 │pensiei de întreţinere şi a altor drepturi provenind din legi speciale sau din legi care stabilesc │
 │despãgubiri sau compensaţii reparatorii │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 8 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │5.3. Autentificarea altor procuri │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 30 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 10 lei│ x │ x │ x │ 10 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │6. Autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrãinarea dreptului de │
 │proprietate sau autentificarea promisiunilor pentru constituirea altor drepturi reale imobiliare dacã │
 │nu se confirmã şi primirea unei sume de bani │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 150 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │7. Autentificarea actelor de alipire şi dezlipire a imobilelor │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │300 lei + 75 lei/│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ imobil rezultat │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │8. Autentificarea actelor de partaj de bunuri mobile şi/sau imobile prin formarea de loturi şi │
 │atribuirea acestora cãtre copartajanţi, cu sau fãrã sultã │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │300 lei + 75 lei/│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ lot rezultat │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │9. Autentificarea declaraţiilor pentru primirea restului de preţ, a sultei sau a oricãrei creanţe care│
 │a fost stabilit de pãrţi printr-un alt înscris autentificat de notarul public sau printr-o hotãrâre │
 │judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │10. Încheiere privind verificãrile efectuate în registrele de evidenţã ale camerelor notarilor publici│
 │şi ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 90 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │11. Autentificarea oricãror alte acte privind creditele bancare dacã împrumutul a fost acordat şi │
 │ipoteca a fost instituitã │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │12. Consultaţii juridice în materie notarialã, altele decât cele care sunt urmate de încheierea unui │
 │act la notarul public respectiv │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) verbale │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ 50 lei/orã │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) scrise │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ 200 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │13. Legalizarea semnãturilor, a specimenelor de semnãturã şi a sigiliilor │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 50 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 5 lei│ x │ x │ x │ 5 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │14. Legalizarea semnãturii traducãtorului │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ x │ x │ x │ 90% │ 5% │ 5% │ 30 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 5 lei│ x │ x │ x │ 5 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │15. Dare de datã certã pentru fiecare act │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 40 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 5 lei│ x │ x │ x │ 5 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │16. Certificarea unor fapte │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 50 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 5 lei│ x │ x │ x │ 5 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │16.1. Procese-verbale, hotãrâri ale adunãrilor generale ale acţionarilor sau ale asociaţilor │
 │societãţilor comerciale etc. │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 300 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │16.2. Procese-verbale ale reuniunilor organelor de conducere ale societãţilor comerciale │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 300 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │17. Legalizarea de copii de pe înscrisu- │ 10% │ x │ 5% │ 75% │ 5% │ 5% │ 3 lei │
 │ rile prezentate de pãrţi pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ fiecare paginã │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │18. Legalizarea de copii ale actelor │ 10% │ x │ 5% │ 75% │ 5% │ 5% │ 5 lei │
 │ aflate în arhiva notarului public │ │ │ │ │ │ │ │
 │ pentru fiecare paginã │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │19. Declaraţii al cãror obiect nu este evaluabil în bani, altele decât cele prevãzute la pct. 4 │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 15 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 5 lei│ x │ x │ x │ 5 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │20. Încheieri de rectificare a actelor, │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 50 lei │
 │ potrivit legii, dacã eroarea nu este │ │ │ │ │ │ │ │
 │ imputabilã notarului public │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │21. Eliberãri de duplicate ale actelor notariale │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 50 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 50 lei│ x │ x │ x │ 50 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │22. Reconstituirea unui act original │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 200 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │23. Primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor, la solicitarea pãrţilor, precum şi a │
 │înscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hârtiilor de valoare, cecurilor sau altor valori gãsite │
 │cu ocazia efectuãrii inventarului succesoral │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) pânã la un an │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 500 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) peste un an │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 1.000 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │24. Primirea în depozit a tiparelor ciocanelor silvice │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) pânã la un an │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) peste un an │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 150 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │25. Autentificarea actelor de garanţie mobiliarã sau imobiliarã, în situaţia în care creanţa este │
 │garantatã cu mai multe bunuri mobile sau imobile pentru care se încheie contracte de garanţie separate│
 │- pentru actele de garanţie urmãtoare primului contract încheiat │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) pânã la 20.000 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) de la 20.001 lei la 100.000 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 300 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │c) de la 100.001 lei la 500.000 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 500 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │d) peste 500.001 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 1.000 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │26. Acte de garanţie mobiliarã sau imobiliarã şi/sau contracte de credit pentru programul "Prima casã"│
 │sau alte programe sociale adoptate de statul român │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │a) pânã la 20.000 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │b) de la 20.001 lei la 100.000 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 300 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │c) de la 100.001 lei la 500.000 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 500 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │d) peste 500.001 lei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 1.000 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │27. Contracte de comodat │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 150 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │28. Soluţionarea cererii de divorţ prin │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 500 lei │
 │ acordul soţilor │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │29. Alte servicii şi acte notariale │ │ │ │ │ │ │ │
 │ neevaluabile │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┬────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- primul exemplar │ 10% │ 5% │ x │ 75% │ 5% │ 5% │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 └────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┘




    ANEXA 2
    la norme
                          ACTE ŞI PROCEDURI NOTARIALE
     pentru care onorariile sunt graduale pe tranşe şi în cote procentuale

                        Acte autentice şi alte proceduri



 ┌────┬────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ │ Onorariul │
 │crt.│ Felul actului ├───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │ │ │Consul-│Tehno-│Multi- │Proce-│Arhi-│Alte │ TOTAL │
 │ │ │taţii │redac-│plicare│dura │varea│ser- │ - lei - │
 │ │ │şi in- │tare │ │nota- │şi │vicii │ │
 │ │ │forma- │ │ │rialã │pãs- │ │ │
 │ │ │ţii │ │ │înde- │tra- │ │ │
 │ │ │pentru │ │ │plini-│rea │ │ │
 │ │ │culege-│ │ │tã │actu-│ │ │
 │ │ │rea da-│ │ │ │lui │ │ │
 │ │ │telor │ │ │ │în │ │ │
 │ │ │necesa-│ │ │ │arhi-│ │ │
 │ │ │re pen-│ │ │ │va │ │ │
 │ │ │tru a │ │ │ │nota-│ │ │
 │ │ │desluşi│ │ │ │rului│ │ │
 │ │ │voinţa │ │ │ │pu- │ │ │
 │ │ │pãrţi- │ │ │ │blic │ │ │
 │ │ │lor │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │Procentul prevãzut pentru fiecare │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 100% │
 │ │componentã a activitãţii notariale │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │menţionate mai sus │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │I. Pentru acte translative ale dreptului de proprietate şi de constituire a altor drepturi reale care │
 │au ca obiect bunuri imobile │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │a) │pânã la 15.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │2,2%, dar nu mai │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │puţin de 150 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │b) │de la 15.001 lei la 30.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │330 lei + 1,6% │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │pentru suma care │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 15.001 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │c) │de la 30.001 lei la 60.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 580 lei + 1,3% │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ pentru suma │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ care depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 30.001 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │d) │de la 60.001 lei la 300.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 970 lei + 0,9% │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ pentru suma │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ care depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 60.001 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │e) │de la 300.001 lei la 600.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 3.130 lei + │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 0,65% pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ suma care │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 300.001 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │f) │peste 600.001 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 5.080 lei + │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 0,44% pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ suma care │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 600.001 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │II. Pentru actele de schimb mobiliar sau imobiliar, onorariul se stabileşte la valoarea cea mai mare a│
 │oricãruia dintre bunurile care fac obiectul schimbului, dupã criteriile de la pct. I, şi se majoreazã │
 │cu 25%. │
 │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │III. Actele de partaj de bunuri mobile şi/sau imobile prin care bunurile care fac obiectul partajului │
 │revin unuia sau unora dintre copartajanţi, cu sau fãrã sultã │
 ├────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │a) │pentru bunurile imobile, onorariul se calculeazã dupã criteriile de la pct. I, la valoarea │
 │ │cotelor care revin copartajanţilor peste cota lor idealã │
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │b) │pentru bunurile mobile, onorariul se calculeazã prin aplicarea procentului de 0,25% la valoarea │
 │ │bunurilor care revin copartajanţilor peste cota lor idealã │
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │IV. Pentru autentificarea contractelor de novaţie, de delegaţie, de compensare, de subrogaţie, de │
 │ cesiune de creanţã, altele decât cele care se încadreazã la anexa nr. 1 pct. 11, precum şi de │
 │ remitere de datorie, onorariul se calculeazã prin aplicarea procentului de 0,3% la valoarea │
 │ creanţelor, dar nu mai puţin de 150 lei. │
 │ - pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │V. Acte de garanţie mobiliarã sau imobiliarã, altele decât cele prevãzute în anexa nr. 1 pct. 25 │
 ├────┬────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬──────┬─────┬──────┬─────────────────┤
 │a) │pânã la 50.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 0,65%, dar nu │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ mai puţin de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │b) │de la 50.000 lei la 100.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 325 lei + 0,5% │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ pentru ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 50.000 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │c) │de la 100.000 lei la 200.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 575 lei + 0,32% │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ pentru ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100.000 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │d) │de la 200.000 lei la 500.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 895 lei + 0,13% │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ pentru ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 200.000 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┼────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │e) │peste 500.000 lei │ 10% │ 5% │ - │ 75% │ 5% │ 5% │ 1.285 lei + │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 0,07% pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ 500.000 lei │
 │ ├────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼─────┼──────┼─────────────────┤
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus │ x │ x │ 20 lei│ x │ x │ x │ 20 lei │
 ├────┴────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴─────┴──────┴─────────────────┤
 │VI. Pentru actele de donaţie sau partaj care au ca obiect locurile de înhumare, onorariul se │
 │ stabileşte la 1% din valoare, dar nu mai puţin de 150 lei. │
 │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │VII. Pentru actele de constituire a societãţilor comerciale şi de majorare a capitalului social atunci│
 │ când aportul adus nu este în numerar, ci este aport în naturã, constând în bunuri mobile sau │
 │ imobile, onorariul se stabileşte potrivit tranşelor valorice şi procentelor prevãzute la pct. I, │
 │ pentru bunurile imobile, şi la pct. XI lit. b), pentru bunurile mobile, dar nu mai puţin │
 │ de 150 lei. │
 │ - pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │VIII. Pentru contractele de închiriere, onorariul se stabileşte prin aplicarea procentului 0,3%, │
 │ calculat la valoarea chiriei pentru întreaga perioadã de închiriere prevãzutã în contract, dar │
 │ nu mai puţin de 50 lei. │
 │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │IX. a) Pentru contractele de leasing operaţional, onorariul se stabileşte prin aplicarea procentului │
 │ de 0,3%, calculat la valoarea contractelor de leasing, dar nu mai puţin de 100 lei. │
 │ b) Pentru contractul de leasing financiar imobiliar sau mobiliar, onorariul se stabileşte potrivit│
 │ tranşelor valorice şi procentelor prevãzute la pct. I, pentru bunurile imobile, şi la pct. XI │
 │ lit. b), pentru bunurile mobile, dar nu mai puţin de 100 lei. │
 │ - pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │X. Pentru actele de protest ale cambiilor, cecurilor şi ale altor titluri la ordin, onorariul se │
 │ stabileşte la 1% din valoarea titlurilor protestate, dar nu mai puţin de 100 lei. │
 │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │XI. Pentru autentificarea contractelor prin care se cesioneazã cu titlu gratuit sau oneros drepturi │
 │ litigioase şi drepturi succesorale, onorariul se stabileşte la 0,5%, calculat la valoarea │
 │ declaratã de pãrţi, dar nu mai puţin de 200 lei. În cazul în care valoarea declaratã de pãrţi este│
 │ mai micã decât valoarea din expertiza camerelor notarilor publici, onorariul se va calcula la │
 │ valoarea din expertizã. │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │XII. Pentru alte acte evaluabile în bani: │
 ├────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │a) │- promisiuni bilaterale sau unilaterale de vânzare-cumpãrare prin care se confirmã şi primirea │
 │ │preţului în parte sau în integralitatea sa, onorariul se stabileşte la 1% din valoarea achitatã, │
 │ │dar nu mai puţin de 150 lei; │
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 ├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │b) │- alte acte evaluabile în bani, cu excepţia declaraţiilor pentru primirea restului de preţ, a │
 │ │sultei sau a oricãrei sume de bani care a fost stabilitã de pãrţi printr-un alt înscris autenti- │
 │ │ficat de notarul public, onorariul se stabileşte la 0,25% din valoare, dar nu mai puţin │
 │ │de 50 lei. │
 │ │- pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei │
 └────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 3
    la norme
                             PROCEDURA SUCCESORALĂ



 ┌────────────────────────┬─────────┬─────────┬───────┬──────────┬────────┬───────────────┐
 │Tranşele valorice în │Procedura│Tehnore- │Multi- │Arhivarea │ Alte │ TOTAL │
 │lei, la care se │notaria- │dactare, │plicare│şi pãstra-│servicii│ - lei - │
 │calculeazã onorariul │alã, cu │înche- │ │rea dosa- │ │ │
 │ │excepţia │ieri, │ │rului suc-│ │ │
 │ │inventa- │certifi- │ │cesoral în│ │ │
 │ │rierii, │cate de │ │arhiva │ │ │
 │ │aplicãrii│moşteni- │ │notarului │ │ │
 │ │de sigi- │tor, de- │ │public │ │ │
 │ │lii, pre-│claraţii │ │ │ │ │
 │ │dãrii în │de mar- │ │ │ │ │
 │ │custodie │tor, ci- │ │ │ │ │
 │ │ │taţii şi │ │ │ │ │
 │ │ │alte acte│ │ │ │ │
 │ │ │necesare │ │ │ │ │
 │ │ │îndepli- │ │ │ │ │
 │ │ │nirii │ │ │ │ │
 │ │ │proce- │ │ │ │ │
 │ │ │durii │ │ │ │ │
 ├────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼───────────────┤
 │Procentul prevãzut │ 85% │ 5% │ 0,5% │ 5% │ 4,5% │ 100% │
 │pentru fiecare │ │ │ │ │ │ │
 │componentã a activitãţii│ │ │ │ │ │ │
 │notariale menţionate mai│ │ │ │ │ │ │
 │sus │ │ │ │ │ │ │
 ├────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼───────────────┤
 │a) pânã la 6.000 lei │ 85% │ 5% │ 0,5% │ 5% │ 4,5% │2,7%, dar nu │
 │ │ │ │ │ │ │mai puţin de │
 │ │ │ │ │ │ │150 lei/ │
 │ │ │ │ │ │ │certificat de │
 │ │ │ │ │ │ │moştenitor │
 ├────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼───────────────┤
 │b) de la 6.001 lei la │ 85% │ 5% │ 0,5% │ 5% │ 4,5% │162 lei + 1,35%│
 │30.000 lei │ │ │ │ │ │pentru ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │6.001 lei │
 ├────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼───────────────┤
 │c) de la 30.001 lei la │ 85% │ 5% │ 0,5% │ 5% │ 4,5% │486 lei + 0,6% │
 │60.000 lei │ │ │ │ │ │pentru ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │30.001 lei │
 ├────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼──────────┼────────┼───────────────┤
 │d) peste 60.001 lei │ 85% │ 5% │ 0,5% │ 5% │ 4,5% │665 lei + 0,45%│
 │ │ │ │ │ │ │pentru ceea ce │
 │ │ │ │ │ │ │depãşeşte │
 │ │ │ │ │ │ │60.001 lei │
 └────────────────────────┴─────────┴─────────┴───────┴──────────┴────────┴───────────────┘




    ANEXA 4
    la norme
                                     TARIFE
           pentru traducerile efectuate de cãtre notarii publici sau
      personalul angajat al acestora, care sunt autorizaţi ca traducãtori

    1. Pentru persoane fizice:
    Traduceri de pe: certificatele de naştere, deces, cãsãtorie, adeverinţe, cazier:
    - 10 lei, pentru un exemplar + un exemplar pentru arhivã;
    - 5 lei, pentru fiecare exemplar în plus;
    alte documente:
    - 20 lei, pentru fiecare paginã + un exemplar pentru arhivã;
    - 10 lei, pentru fiecare paginã în plus.
    2. Pentru persoane juridice:
    - 25 lei, pentru un exemplar + un exemplar pentru arhivã;
    - 10 lei, pentru fiecare paginã în plus.
    3. taxe de urgenţã:
    - 50% din valoarea tarifelor, pentru traduceri efectuate în 48 de ore şi în zilele nelucrãtoare;
    - 100% din valoarea tarifelor pentru traduceri efectuate în 3-8 ore, în funcţie de complexitatea actului.


    ANEXA 5
    la norme

                              SCUTIRI ŞI REDUCERI

    A. Scutiri
    I. Sunt scutite de la plata onorariilor urmãtoarele acte întocmite în scopul valorificãrii unor drepturi prevãzute de lege, cu excepţia cheltuielilor materiale:
    1. declaraţii pentru obţinerea ajutorului de şomaj;
    2. declaraţii pentru obţinerea ajutorului social;
    3. declaraţii pentru obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
    4. declaraţii pentru acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinere de cazare în cãmine;
    5. declaraţii pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de rãzboi şi vãduvelor acestora;
    6. declaraţii pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
    7. declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despãgubirilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 156/2007 privind despãgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. în vederea achiziţionãrii de autoturisme, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 232/2008.
    II. Se pot acorda scutiri în cazurile în care statului român îi revine obligaţia de platã a onorariului.
    B. Reduceri
    1. Se pot acorda reduceri de pânã la 50% din onorariu pentru autentificarea procurilor necesare încasãrii pensiilor de orice naturã şi a drepturilor bãneşti prevãzute la capitolul A "Scutiri", enumerate mai sus.
    2. Se pot acorda reduceri de 90% la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului: Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, precum şi soţul/soţia şi copiii minori ai notarilor publici. Aceeaşi reducere de 90% se poate acorda şi la onorariile stabilite pentru actele notariale în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului orice persoane juridice în care Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici şi/sau camerele notarilor publici sunt acţionare, asociate sau fondatoare, dupã caz.
    3. Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpãrare şi a oricãror alte acte care se încheie în cadrul programului "Prima casã", cu excepţia celor prevãzute în anexa nr. 1 pct. 11 şi pct. 25.
    4. Se pot reduce pânã la 70% onorariile pentru autentificarea actelor în care au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului magistraţii, precum şi soţul/soţia şi/sau copiii lor minori.
    5. Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor în care avocaţii sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de platã a onorariului, precum şi la succesiuni, dacã aceştia au calitatea de moştenitori.
    6. Pentru moştenitorii minori fãrã venituri proprii, pentru moştenitorii care nu realizeazã niciun fel de venituri sau realizeazã venituri sub venitul minim pe economie, precum şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate, se pot acorda reduceri de pânã la 100% din onorariul datorat.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016