Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 5 iulie 2006  privind organizarea si functionarea Inspectiei Sanitare de Stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 5 iulie 2006 privind organizarea si functionarea Inspectiei Sanitare de Stat

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 617 din 18 iulie 2006

CAP. I
Definiţii

ART. 1
În sensul prezentelor norme, termenii de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) inspecţia sanitarã - activitatea de exercitare a controlului oficial al respectãrii reglementãrilor legale în domeniul sãnãtãţii publice şi al aplicãrii unitare a acestora în cadrul operatorilor economici din sectorul public, privat şi cooperatist, inclusiv cu capital strãin, care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, al autoritãţilor şi instituţiilor publice, precum şi în locuinţe;
b) Inspecţia Sanitarã de Stat - autoritatea publicã competentã aflatã în subordinea Ministerului Sãnãtãţii Publice, împuternicitã, conform legii, sã exercite controlul oficial în domeniile specifice;
c) controlul oficial - orice formã de control pe care o efectueazã autoritatea competentã pentru verificarea conformitãţii cu legislaţia sanitarã în vigoare şi specificã fiecãrui domeniu de activitate;
d) risc - probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sãnãtate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un factor de risc;
e) factor de risc - un agent biologic, chimic sau fizic, prezent în mediul înconjurãtor, cu potenţial de a cauza un efect nociv pentru sãnãtate;
f) managementul riscului - un proces ciclic cu mai multe faze distincte: identificarea riscului, analiza riscului şi reacţia la risc.
ART. 2
Activitãţile specifice de inspecţie sanitarã se referã la:
a) verificarea respectãrii prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul sãnãtãţii publice;
b) verificarea conformitãţii cu prevederile normelor igienico-sanitare în vigoare a: amplasamentelor, activitãţilor (inclusiv activitatea nuclearã), serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncã şi alimentelor;
c) verificarea respectãrii reglementãrilor privind starea de sãnãtate a personalului angajat, cunoştinţele, aptitudinile şi practicile acestuia în raport cu normele igienico-sanitare;
d) depistarea factorilor de risc la adresa sãnãtãţii publice, evaluarea şi analiza riscurilor reprezentate de acestea pentru sãnãtate, instituirea şi/sau impunerea mãsurilor de eliminare sau, dupã caz, de diminuare a riscurilor.
ART. 3
Scopul activitãţii de inspecţie sanitarã este reprezentat de:
a) identificarea riscurilor la adresa sãnãtãţii publice, evaluarea şi analiza riscului potenţial sau real, prin aprecierea probabilitãţii de producere a unor efecte sau evenimente adverse omului sau mediului, ca urmare a expunerii la surse de risc reprezentate de pericole;
b) managementul riscului, în scopul diminuãrii şi/sau eliminãrii ameninţãrii şi, implicit, a riscurilor pe care acestea le reprezintã pentru sãnãtatea publicã;
c) comunicarea riscului, prin schimbul reciproc de informaţii bazate pe date ştiinţifice între evaluatorii de risc, persoanele responsabile cu managementul riscului în domeniul investigat, consumatori şi alţi potenţiali receptori interesaţi.
ART. 4
(1) Activitatea de inspecţie a sãnãtãţii publice constã în exercitarea controlului oficial cu privire la caracteristicile unitãţilor, activitãţilor şi produselor, în vederea stabilirii şi impunerii conformãrii la cerinţele prevãzute de normele legale de sãnãtate publicã din domeniile:
a) producţiei, fabricãrii, prelucrãrii, depozitãrii, transportului, distribuţiei şi comercializãrii alimentelor, inclusiv în sectorul alimentaţiei publice şi colective, conform protocoalelor semnate cu celelalte autoritãţi din domeniu;
b) calitãţii apei pentru consum uman şi a celei folosite la alte activitãţi umane, inclusiv a celei de îmbãiere, conform protocoalelor semnate cu autoritãţile competente din domeniu;
c) gestionãrii deşeurilor lichide şi solide şi în special a celor potenţial periculoase;
d) calitãţii habitatului;
e) respectãrii condiţiilor igienico-sanitare în unitãţile de învãţãmânt şi ocrotire a copiilor şi tinerilor, precum şi a procesului instructiv-educativ;
f) mediului de muncã şi bolilor profesionale, în relaţia cu mediul de muncã;
g) activitãţilor de îngrijiri de sãnãtate;
h) prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile;
i) furnizãrii de servicii care presupun riscuri potenţiale pentru viaţa sau sãnãtatea populaţiei ori a persoanelor care executã serviciile respective;
j) unitãţilor de producere, depozitare, desfacere a pesticidelor, a substanţelor toxice şi a cosmeticelor şi detergenţilor;
k) unitãţilor cu risc radioactiv.
(2) Activitatea de inspecţie farmaceuticã constã în exercitarea controlului oficial al respectãrii reglementãrilor legale în domeniul farmaceutic şi al aplicãrii unitare a acestora la nivelul unitãţilor farmaceutice de distribuţie (farmacii de circuit închis, farmacii de circuit deschis, depozite farmaceutice şi drogherii), prin:
a) inspecţii de verificare a condiţiilor prevãzute de normele în vigoare în vederea eliberãrii de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice a autorizaţiilor de funcţionare pentru unitãţile farmaceutice de distribuţie;
b) inspecţii în unitãţi farmaceutice de distribuţie în scopul supravegherii implementãrii şi respectãrii Regulilor de bunã practicã de distribuţie şi a Regulilor de bunã practicã farmaceuticã;
c) inspecţii în unitãţi farmaceutice de distribuţie în scopul supravegherii activitãţii cu medicamentele cu regim special;
d) inspecţii cu tematici stabilite conform unui plan de inspecţii;
e) inspecţii efectuate ca urmare a unor reclamaţii şi sesizãri;
f) inspecţii efectuate la solicitarea altor autoritãţi.
(3) Activitatea de supraveghere şi inspecţie a pieţei dispozitivelor medicale constã în exercitarea controlului respectãrii prevederilor reglementãrilor tehnice şi legislative în vigoare în domeniul dispozitivelor medicale prin:
a) inspecţia locurilor unde se comercializeazã şi se depoziteazã dispozitive medicale;
b) inspecţia producãtorilor de dispozitive medicale;
c) inspecţia locurilor unde dispozitivele medicale sunt puse în funcţiune;
d) controale inopinate şi verificãri punctuale;
e) prelevarea de mostre de dispozitive medicale şi verificarea prin examinare şi încercare a acestora.
(4) Activitatea de inspecţie pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã constã în controlul respectãrii reglementãrilor în domeniile:
a) serviciilor medicale din asistenţa medicalã primarã;
b) serviciilor medicale ambulatorii de specialitate;
c) serviciilor medicale prespitaliceşti;
d) serviciilor medicale spitaliceşti.
Activitatea de inspecţie farmaceuticã, activitatea de supraveghere şi a inspecţiei pieţei dispozitivelor medicale, precum şi inspecţia pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã se exercitã şi sunt coordonate de cãtre direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.

CAP. II
Principii de funcţionare

ART. 5
Activitatea de inspecţie sanitarã se desfãşoarã şi funcţioneazã pe baza urmãtoarelor principii:
a) principiul imparţialitãţii: inspectorii sanitari nu trebuie sã fie supuşi niciunei presiuni comerciale, financiare, politice sau de altã naturã care le-ar putea influenţa raţionamentul;
b) principiul independenţei: inspectorii sanitari trebuie sã fie independenţi în raport cu partea inspectatã şi nu trebuie sã se angajeze în nicio activitate care sã afecteze independenţa lor în raţionament;
c) principiul confidenţialitãţii: în exercitarea activitãţii, inspectorii sanitari de stat vor asigura pãstrarea confidenţialitãţii datelor, cu excepţia situaţiilor care constituie un risc pentru sãnãtatea publicã;
d) principiul transparenţei: inspecţia sanitarã de stat şi inspectorii sanitari au obligaţia sã îşi desfãşoare activitatea într-o manierã deschisã faţã de public, prin care accesul liber şi neîngrãdit la informaţiile fundamentate ştiinţific de interes public sã constituie regula, iar limitarea accesului la informaţii sã constituie excepţia, în condiţiile legii;
e) principiul aplicãrii unitare: inspecţia sanitarã de stat şi inspectorii sanitari asigurã respectarea legislaţiei din domeniul sãnãtãţii publice în mod unitar, în conformitate cu prevederile acesteia, indiferent de forma de proprietate a obiectivelor inspectate, pe întregul teritoriu al ţãrii. Ministerele cu reţea sanitarã proprie de medicinã preventivã îşi organizeazã serviciile în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

CAP. III
Organizarea şi managementul Inspecţiei Sanitare de Stat

ART. 6
Potrivit titlului I "Sãnãtatea publicã" din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, activitatea de inspecţie sanitarã de stat se exercitã de cãtre personalul de specialitate desemnat din Inspecţia Sanitarã de Stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, precum şi de cãtre personalul de specialitate din cadrul inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, desemnat de Ministerul Sãnãtãţii Publice pentru a exercita aceastã activitate.
ART. 7
(1) La nivelul Ministerului Sãnãtãţii Publice activitatea de inspecţie sanitarã se organizeazã de cãtre Inspecţia Sanitarã de Stat, condusã de un inspector general sanitar de stat.
(2) Ministrul sãnãtãţii publice numeşte şi elibereazã din funcţie, în condiţiile legii, inspectorul general sanitar de stat al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(3) Organizarea, îndrumarea şi coordonarea executivã a activitãţii de inspecţie sanitarã se realizeazã de cãtre inspectorul general sanitar de stat.
(4) La nivelul Ministerului Sãnãtãţii Publice, Inspecţia Sanitarã de Stat se organizeazã dupã cum urmeazã:
a) inspecţia farmaceuticã;
b) inspecţia dispozitivelor medicale;
c) inspecţia de sãnãtate publicã;
d) inspecţia pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã.
(5) Prezentul ordin se aplicã ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitarã proprie.
ART. 8
(1) La nivel teritorial, Inspecţia Sanitarã de Stat funcţioneazã ca unitate independentã, în cadrul autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, organizatã şi coordonatã de Inspecţia Sanitarã de Stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(2) La momentul intrãrii în vigoare a prezentului ordin, inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti îşi vor desfãşura activitatea în sediile şi localurile pe care le deţin.
(3) Autoritatea de sãnãtate publicã judeţeanã şi a municipiului Bucureşti asigurã gestionarea bugetului aprobat distinct Inspecţiei Sanitare de Stat, asistenţa juridicã şi administrativã.
(4) Inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt organizate la nivel de compartimente, birouri sau servicii specializate, de inspecţie farmaceuticã, inspecţie a dispozitivelor medicale, inspecţie pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã şi inspecţie de sãnãtate publicã, în funcţie de necesitatea îndeplinirii obiectivelor instituţiei.
(5) Inspecţia sanitarã de stat judeţeanã şi a municipiului Bucureşti are competenţe privind desfãşurarea acţiunilor de inspecţie a obiectivelor, activitãţilor, produselor şi persoanelor din unitãţile aflate în aria administrativ-teritorialã de autoritate, cu excepţia celor arondate ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
(6) Inspecţia sanitarã de stat judeţeanã şi a municipiului Bucureşti este condusã de un inspector sanitar şef.
ART. 9
(1) Personalul încadrat la Inspecţia Sanitarã de Stat are calitatea de funcţionar public.
(2) La nivel judeţean, inspecţia sanitarã se exercitã de cãtre personalul de specialitate din cadrul inspecţiei sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, aflat în subordinea inspectorului sanitar şef, numit în şi eliberat din funcţie de ministrul sãnãtãţii publice, în condiţiile legii.
(3) Personalul care desfãşoarã activitatea de inspecţie de sãnãtate publicã, angajat conform normativului, respectiv de cel puţin 4 inspectori sanitari/100.000 de locuitori, va fi încadrat dacã îndeplineşte cumulativ urmãtoarele cerinţe:
- criteriile care reflectã condiţiile de studii, vechime şi pregãtire de specialitate;
- evaluarea cunoştinţelor profesionale de specialitate.
Confirmãrile în funcţii ale personalului care desfãşoarã activitatea de inspecţie de sãnãtate publicã se fac de cãtre inspectorul general sanitar de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, în baza deciziei care atestã rezultatul evaluãrii efectuate de inspectorii sanitari şefi ai inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru personalul din subordine.
Reconfirmãrile în funcţiile de inspectori sanitari şi asistenţi inspectori se fac cu o periodicitate de 3 ani în urma evaluãrilor.
În vederea evaluãrilor se vor lua în considerare urmãtoarele criterii:
- pregãtire profesionalã: studii superioare de medicinã şi de farmacie, chimie, biologie, fizicã, tehnologie, psihologie şi studii medicale postliceale;
- cunoştinţe tehnice de specialitate;
- grad profesional: medici primari şi specialişti, farmacişti specialişti, asistenţi medicali principali, chimişti, fizicieni şi biologi principali şi specialişti, psihologi principali, ingineri;
- cursuri de perfecţionare în specialitate.
Personalul superior şi asistenţii principali care la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme îndeplinesc condiţiile prevãzute mai sus se încadreazã pentru desfãşurarea activitãţilor de inspecţie sanitarã. În cazul încadrãrii ca inspectori sanitari a persoanelor cu alte specialitãţi decât cele medicale şi farmaceutice, aceştia trebuie evaluaţi şi acreditaţi pe domenii de specialitate de cãtre o comisie nominalizatã de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
(4) La nivel judeţean, activitatea de inspecţie farmaceuticã este desfãşuratã de inspectori farmacişti, care sunt încadraţi dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele cerinţe:
- criteriile care reflectã condiţiile de studii superioare, vechime şi pregãtire de specialitate;
- evaluarea cunoştinţelor profesionale de specialitate.
Confirmãrile în funcţii ale personalului care desfãşoarã activitatea de inspecţie farmaceuticã se fac de cãtre inspectorul general sanitar de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, în baza deciziei care atestã rezultatul evaluãrii efectuate de inspectorii sanitari şefi ai inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru personalul din subordine, la care participã şi inspectorii de specialitate farmacişti de la nivelul Ministerului Sãnãtãţii Publice pentru inspectorii farmacişti judeţeni şi ai municipiului Bucureşti.
Reconfirmãrile în funcţiile de inspectori sanitari şi asistenţi inspectori se fac cu o periodicitate de 3 ani în urma evaluãrilor.
În vederea evaluãrilor se vor lua în considerare urmãtoarele criterii:
- studii: farmacie;
- cunoştinţe tehnice de specialitate;
- grad profesional: farmacişti cu 5 ani de experienţã profesionalã, specialişti;
- cursuri de perfecţionare în specialitate.
(5) La nivel judeţean, activitatea de inspecţie a dispozitivelor medicale este desfãşuratã de un inspector şi un asistent/judeţ, care sunt încadraţi dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele cerinţe:
- criteriile care reflectã condiţiile de studii, vechime şi pregãtire de specialitate;
- evaluarea cunoştinţelor profesionale de specialitate.
Confirmãrile în funcţii ale personalului care desfãşoarã activitatea de inspecţie a dispozitivelor medicale se fac de cãtre inspectorul general sanitar de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, în baza deciziei care atestã rezultatul evaluãrii efectuate de inspectorii sanitari şefi ai inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru personalul din subordine.
Reconfirmãrile în funcţiile de inspectori sanitari şi asistenţi inspectori se fac cu o periodicitate de 3 ani în urma evaluãrilor.
În vederea evaluãrilor se vor lua în considerare urmãtoarele criterii:
- studii: tehnice, chimie, biologie, fizicã;
- cunoştinţe tehnice de specialitate;
- grad profesional: 3 ani de experienţã în specialitate;
- cursuri de perfecţionare în specialitate.
(6) La nivel judeţean, activitatea de inspecţie pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã se desfãşoarã de cãtre personalul încadrat, dacã îndeplineşte cumulativ urmãtoarele cerinţe:
- criteriile care reflectã condiţiile de studii, vechime şi pregãtire de specialitate;
- evaluarea cunoştinţelor profesionale de specialitate.
Confirmãrile în funcţii ale personalului care desfãşoarã activitatea de inspecţie pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã se fac de cãtre inspectorul sanitar de stat general din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, în baza deciziei care atestã rezultatul evaluãrii efectuate de inspectorii sanitari şefi ai inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru personalul din subordine.
Reconfirmãrile în funcţiile de inspectori sanitari şi asistenţi inspectori se fac cu o periodicitate de 3 ani în urma evaluãrilor.
În vederea evaluãrilor se vor lua în considerare urmãtoarele criterii:
- studii: studii superioare de medicinã în specialitãţile sãnãtate publicã şi management sanitar;
- cunoştinţe tehnice de specialitate;
- grad profesional: 3 ani de experienţã în specialitate;
- cursuri de perfecţionare în specialitate.
(7) Legitimaţiile nominale pentru inspectorii sanitari se întocmesc conform modelului elaborat de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi poartã semnãtura ministrului sãnãtãţii publice; contravaloarea cheltuielilor ocazionate de tipãrirea acestora se suportã din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 10
Activitatea de inspecţie sanitarã este finanţatã de la bugetul de stat, din fondurile alocate de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi gestionate de autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigurã mijloace tehnice, de transport, cheltuieli de judecatã şi materiale necesare.
ART. 11
Inspectorii sanitari şi asistenţii inspectori, în timpul activitãţii lor, au dreptul sã intre în unitãţile de orice tip din raza lor de autoritate, cu excepţia locuinţelor, pe care le pot inspecta doar cu acordul celor care ocupã locuinţa sau cu autorizarea din partea procurorului pentru efectuarea inspecţiei sanitare ori pentru instituirea mãsurilor de prevenire şi control al bolilor transmisibile.
ART. 12
Cetãţenii, angajaţii, precum şi conducãtorii unitãţilor de orice tip sunt obligaţi sã respecte normele de sãnãtate publicã, sã ofere informaţiile solicitate de inspectorii sanitari/asistenţii inspectori şi sã aplice mãsurile recomandate în scopul diminuãrii/eliminãrii riscurilor pentru sãnãtatea publicã şi al prevenirii îmbolnãvirilor.
ART. 13
Inspecţia sanitarã de stat trebuie sã foloseascã în activitatea sa:
- ghiduri de inspecţie;
- norme;
- standarde specifice fiecãrui domeniu de activitate;
- instrumente şi aparaturã de control, specifice pentru determinãri în teren şi prelevare de probe;
- imprimate tipizate specifice: proces-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare (anexa nr. 2), proces-verbal de constatare a contravenţiei [anexa nr. 3 (formular universal)], proces-verbal de recoltare de probe, raport de inspecţie (anexa nr. 1), formular de decizie de suspendare a activitãţii, formular de decizie de interzicere a desfãşurãrii activitãţii;
- ştampilã, precum şi alte documente de inspecţie sanitarã.

CAP. IV
Atribuţii ale inspectorilor sanitari de stat

ART. 14
Inspectorul general sanitar de stat al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice are urmãtoarele atribuţii în organizarea şi coordonarea activitãţii de inspecţie sanitarã de stat curentã:
a) coordoneazã întreaga activitate de inspecţie sanitarã pe plan naţional;
b) propune ministrului sãnãtãţii publice încadrarea, împuternicirea, promovarea, sancţionarea şi eliberarea din funcţie a inspectorilor din subordine, în condiţiile legii;
c) propune ministrului sãnãtãţii publice bugetul aprobat distinct al inspecţiei sanitare de stat la nivel naţional;
d) monitorizeazã realizarea obiectivelor inspecţiei sanitare de stat la nivel naţional;
e) coordoneazã, organizeazã şi propune ministrului sãnãtãţii publice acţiuni speciale, în cazul producerii de calamitãţi naturale, evenimente deosebite, epidemii, în limita atribuţiilor ce îi revin pe linie de inspecţie sanitarã de stat;
f) iniţiazã elaborarea de reglementãri în domeniul inspecţiei sanitare de stat, aplicã şi verificã implementarea legislaţiei Uniunii Europene în domeniul sãnãtãţii publice;
g) emite documentele de autoritate sanitarã, sesizarea altor instituţii publice abilitate şi carantinarea unor colectivitãţi sau localitãţi;
h) constatã şi sancţioneazã contravenţiile la normele igienico-sanitare, la normele de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi a bolilor profesionale, la nivel naţional;
i) colaboreazã cu alte structuri similare din alte organe de specialitate internaţionale şi ale administraţiei publice centrale sau locale, în condiţiile legii;
j) îndeplineşte şi alte atribuţii ce îi revin din actele normative în vigoare stabilite de Ministerul Sãnãtãţii Publice;
k) elaboreazã periodic, semestrial, anual şi ori de câte ori este nevoie rapoarte privind activitatea de inspecţie sanitarã de stat.
ART. 15
(1) Inspectorul general adjunct sanitar de stat de sãnãtate publicã şi inspectorii sanitari de stat de sãnãtate publicã din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat a Ministerului Sãnãtãţii Publice au urmãtoarele atribuţii:
a) monitorizeazã realizarea planurilor anuale de activitate ale inspecţiilor sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti;
b) acordã asistenţã tehnicã şi metodologicã inspecţiei sanitare de stat din teritoriu;
c) colaboreazã cu specialişti din Ministerul Sãnãtãţii Publice şi din unitãţile subordonate la elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul activitãţii de inspecţie sanitarã de stat, aplicã şi verificã implementarea legislaţiei Uniunii Europene în domeniul sãnãtãţii publice;
d) constatã şi sancţioneazã contravenţiile la normele igienico-sanitare, normele de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi a bolilor profesionale, la nivel naţional;
e) elaboreazã metodologii, proceduri şi ghiduri de aplicare a legislaţiei specifice activitãţii de inspecţie sanitarã;
f) participã în cadrul unor comisii de analizã a reclamaţiilor care privesc calitatea inspecţiei de sãnãtate publicã la nivel teritorial, propun şi dispun mãsurile ce trebuie luate;
g) stabilesc relaţii de colaborare cu alte organizaţii de profil din ţarã şi din strãinãtate;
h) colaboreazã cu personalul de specialitate din structuri similare ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
(2) Inspectorul general adjunct sanitar de stat al inspecţiei farmaceutice şi inspectorii sanitari de stat ai inspecţiei farmaceutice la nivel central au urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã norme şi proceduri pentru activitatea proprie serviciului;
b) întocmesc documentele în baza cãrora se efectueazã inspecţia (proceduri, grile de inspecţie, modele de raport, proces-verbal de contravenţie, planul lunar de inspecţie în vederea autorizãrii şi planuri trimestriale pentru inspecţiile tematice şi periodice);
c) evalueazã rapoartele şi propun mãsuri în consecinţã; d) analizeazã şi soluţioneazã reclamaţiile şi contestaţiile la rapoartele de inspecţie;
e) comunicã solicitanţilor deciziile luate ca urmare a evaluãrii documentaţiilor depuse;
f) ţin evidenţa unitãţilor farmaceutice de distribuţie;
g) participã la evaluarea inspectorilor farmacişti de la nivel judeţean şi ai municipiului Bucureşti.
(3) Inspectorul general adjunct sanitar de stat al inspecţiei dispozitivelor medicale şi inspectorii sanitari de stat în domeniul inspecţiei dispozitivelor medicale la nivel central au urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã norme şi proceduri privind inspecţia dispozitivelor medicale;
b) întocmesc planul lunar de inspecţii;
c) participã la inspecţii;
d) evalueazã documentaţia tehnicã conform reglementãrilor în vigoare;
e) evalueazã rapoartele de inspecţie şi propun mãsuri corective;
f) constatã contravenţii şi aplicã sancţiunile contravenţionale;
g) participã la evaluarea incidentelor;
h) participã la evaluarea inspectorilor din domeniul inspecţiei dispozitivelor medicale de la nivel judeţean şi ai municipiului Bucureşti.
(4) Inspectorul general adjunct sanitar de stat al inspecţiei în domeniul controlului calitãţii asistenţei medicale şi inspectorii sanitari de stat în domeniul controlului calitãţii asistenţei medicale au urmãtoarele atribuţii:
a) controleazã modul de acordare a asistenţei medicale primare cuprinse în reglementãrile legale în vigoare;
b) controleazã calitatea serviciilor furnizate în unitãţile medicale cu paturi şi a ambulatoriilor de specialitate, publice sau private, prin care se asigurã asistenţã medicalã de recuperare, precum şi a societãţilor de turism balnear şi de recuperare;
c) controleazã activitãţile cu caracter medico-sanitar referitoare la asistenţa medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi la asistenţa medicalã spitaliceascã;
d) controleazã modul în care spitalele asigurã condiţiile de investigaţii medicale, tratament, cazare, igienã, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nosocomiale;
e) controleazã modul în care spitalele respectã criteriile de calitate a actului medical;
f) controleazã asigurarea serviciilor medicale acordate gravidei, lãuzei, mamei, nou-nãscutului şi copilului, la nivel teritorial;
g) controleazã modul în care se asigurã asistenţa medicalã de urgenţã şi primul ajutor calificat, în condiţiile legii.
ART. 16
Inspectorul sanitar şef al inspecţiei sanitare de stat judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, este numit de cãtre ministrul sãnãtãţii publice, la propunerea inspectorului general sanitar de stat.
ART. 17
(1) Inspectorul sanitar şef al inspecţiei sanitare de stat judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, este coordonatorul şi organizatorul activitãţii de inspecţie sanitarã de stat la nivel teritorial, având urmãtoarele atribuţii:
a) aplicã şi verificã implementarea legislaţiei Uniunii Europene în domeniul sãnãtãţii publice;
b) coordoneazã, organizeazã şi controleazã întreaga activitate de inspecţie sanitarã pe plan judeţean;
c) întocmeşte planul anual de activitate al inspecţiei sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu programarea nominalã a inspecţiilor tematice, face sinteza datelor pe care le raporteazã lunar, trimestrial, semestrial şi anual cãtre coordonatorul activitãţii judeţene;
d) propune inspectorului general sanitar de stat al Ministerului Sãnãtãţii Publice bugetul specific al inspecţiei sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti;
e) reprezintã Inspecţia Sanitarã de Stat în relaţiile cu alte instituţii şi organizaţii, inclusiv cu mass-media, şi informeazã populaţia, prin anunţ public, cu privire la produsele, substanţele, procedurile şi practicile periculoase pentru sãnãtatea publicã;
f) propune inspectorului general sanitar de stat din Ministerul Sãnãtãţii Publice încadrarea, împuternicirea, promovarea, sancţionarea şi eliberarea din funcţie a inspectorilor din subordine, în condiţiile legii;
g) stabileşte şi aplicã mãsurile necesare pentru îmbunãtãţirea activitãţii de inspecţie sanitarã la nivel judeţean;
h) constatã şi sancţioneazã contravenţiile la normele igienico-sanitare, la normele de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi profesionale, la nivel judeţean;
i) organizeazã şi conduce la nivel judeţean acţiuni speciale în cazuri de calamitãţi naturale, evenimente deosebite, epidemii, conform atribuţiilor ce îi revin pe linie de inspecţie sanitarã de stat;
j) evalueazã periodic performanţele profesionale pentru personalul din subordine, atât prin studierea documentelor, cât şi în teren, şi acordã calificativul anual;
k) coordoneazã informarea, formarea şi perfecţionarea profesionalã a inspectorilor la nivel judeţean;
l) aprobã mãsurile propuse de inspectorii sanitari şi emite documentele de autoritate sanitarã: decizii de interzicere a activitãţii, respectiv decizii de suspendare a activitãţii, sesizarea altor instituţii publice abilitate şi carantinarea unor colectivitãţi sau localitãţi şi informeazã periodic asupra acestora Ministerul Sãnãtãţii Publice; în situaţii de risc major se poate aplica pe loc mãsura de suspendare temporarã a activitãţii;
m) decide interzicerea activitãţii unitãţilor economice autorizate, în cazul în care nu respectã condiţiile de autorizare sau nu respectã recomandãrile de remediere a deficienţelor constatate de cãtre inspectorul sanitar, dupã depãşirea termenului de suspendare temporarã a activitãţii;
n) propune institutelor de sãnãtate publicã şi Ministerului Sãnãtãţii Publice retragerea avizelor acordate în cazul constatãrii neconformitãţilor cu legislaţia în vigoare pentru produsele avizate de cãtre aceste instituţii.
(2) În perioada în care inspectorul sanitar şef al inspecţiei sanitare de stat judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, se aflã în deplasãri în interes de serviciu, concediu medical, de odihnã etc., acesta are obligaţia de a desemna un înlocuitor, în condiţiile legii.
ART. 18
Inspectorii sanitari din cadrul inspecţiilor sanitare de stat judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au urmãtoarele atribuţii:
1. Inspectorii de sãnãtate publicã:
a) constatã şi sancţioneazã contravenţiile la normele de igienã, conform legii, la nivel judeţean;
b) pãstreazã confidenţialitatea privind iminenţa inspecţiei sanitare, înainte de începerea propriu-zisã a acesteia, şi confidenţialitatea datelor pe care unitãţile inspectate le pun la dispoziţie;
c) solicitã unitãţilor controlate orice documente necesare efectuãrii inspecţiei şi, dupã caz, copii de pe acestea;
d) prescriu unitãţilor controlate mãsuri de remediere, cu stabilirea de termene şi responsabilitãţi în vederea înlãturãrii deficienţelor de igienã constatate, mãsuri de remediere, cu stabilirea de termene şi responsabilitãţi;
e) propun inspectorului sanitar şef judeţean sau al municipiului Bucureşti suspendarea temporarã a activitãţii unitãţilor şi obiectivelor pânã la remedierea deficienţelor; în situaţii cu risc major şi iminent de îmbolnãvire a populaţiei dispun suspendarea pe loc sau imediatã a activitãţii unitãţii, obiectivului şi informeazã operativ inspectorul sanitar şef despre mãsura aplicatã;
f) propun inspectorului sanitar şef judeţean sau al municipiului Bucureşti retragerea avizului sanitar pentru proiectele de activitãţi, inclusiv construcţii, în cazul în care nu sunt respectate normele de igienã;
g) propun inspectorului sanitar şef judeţean sau al municipiului Bucureşti retragerea avizului sanitar sau a notificãrii de produs, în situaţia în care substanţele sau produsele sunt neconforme cu specificaţiile din dosarul tehnic;
h) opresc, denatureazã sau condiţioneazã darea în consum public a alimentelor care nu corespund normelor de igienã, precum şi folosirea obiectelor, materialelor şi a substanţelor care, prin natura lor sau prin modul de utilizare, pericliteazã starea de sãnãtate a populaţiei;
i) recolteazã şi sigileazã probe necesare pentru identificarea şi analiza riscului pentru sãnãtate, precum şi contraprobe;
j) dispun mãsuri speciale pentru bolnavii, suspecţii şi contacţii de boli transmisibile sau purtãtorii de germeni patogeni, precum şi alte mãsuri cu caracter obligatoriu pentru combaterea bolilor transmisibile şi a celor profesionale;
k) verificã aplicarea legislaţiei Uniunii Europene în domeniul sãnãtãţii publice;
l) verificã şi rãspund de respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale în toate unitãţile sanitare;
m) opresc folosirea preparatelor biologice utilizate în scop diagnostic, profilactic şi de tratament, care se dovedesc necorespunzãtoare sau nocive sãnãtãţii;
n) în situaţia în care, în timpul unei activitãţi de control, constatã existenţa unui conflict de interese sau deficienţe grave ce pot determina riscuri majore pentru sãnãtatea populaţiei, comunicã urgent inspectorului sanitar şef judeţean sau al municipiului Bucureşti în vederea delegãrii unui alt inspector şi luãrii mãsurilor de urgenţã;
o) respectã şi aplicã principiile de eticã şi deontologie profesionalã;
p) participã şi la alte activitãţi specifice.
2. Inspectorii din cadrul inspecţiei farmaceutice:
a) efectueazã inspecţii conform planului de inspecţii transmis de Ministerul Sãnãtãţii Publice;
b) transmit inspecţiei din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice rapoartele şi informeazã asupra neconformitãţilor şi sancţiunilor acordate;
c) transmit note de informare şi fac propuneri pentru inspecţii tematice în funcţie de aspectele sesizate la nivelul regiunii de care rãspund;
d) transmit toate datele solicitate de cãtre inspecţia de la nivel central.
3. Inspectorii din cadrul inspecţiei dispozitivelor medicale:
a) efectueazã inspecţii conform planului de inspecţie transmis de Ministerul Sãnãtãţii Publice;
b) constatã contravenţiile şi aplicã sancţiunile contravenţionale;
c) transmit structurii centrale rapoartele şi informeazã asupra neconformitãţilor şi sancţiunilor aplicate;
d) transmit note de informare şi fac propuneri pentru planul de inspecţie;
e) participã la evaluarea incidentelor;
f) transmit toate datele solicitate de cãtre structura de la nivel central.
4. Inspectorii din cadrul inspecţiei pentru controlul calitãţii serviciilor de asistenţã medicalã:
a) controleazã respectarea în unitãţile sanitare a standardelor de calitate a asistenţei medicale;
b) colecteazã şi înregistreazã datele privind indicatorii de calitate pe care îi raporteazã Ministerului Sãnãtãţii Publice;
c) controleazã respectarea protocolului de practicã medicalã în domeniul serviciilor medicale de asistenţã medicalã primarã, ambulatorii de specialitate, prespitaliceşti şi spitaliceşti.
ART. 19
Asistenţii principali de igienã, numiţi asistenţi inspectori, au urmãtoarele atribuţii:
a) însoţesc inspectorul sanitar la efectuarea inspecţiei sanitare;
b) efectueazã activitãţi de îndrumare şi consultanţã în unitãţile inspectate;
c) verificã aplicarea legislaţiei Uniunii Europene în domeniul sãnãtãţii publice;
d) constatã şi sancţioneazã contravenţiile la normele de igienã, conform legii, la nivel judeţean;
e) participã, sub coordonarea inspectorului sanitar, la completarea documentelor întocmite cu prilejul inspecţiei sanitare de stat;
f) efectueazã determinãri fizico-chimice în teren, utilizând aparatura şi trusele rapide din dotare;
g) recolteazã probele de laborator necesare pentru identificarea şi evaluarea riscului pentru sãnãtate şi asigurã manipularea şi transportul corecte ale acestora;
h) opresc, denatureazã sau condiţioneazã darea în consum public a alimentelor care nu corespund normelor de igienã, precum şi folosirea obiectelor, materialelor şi a substanţelor care, prin natura lor sau prin modul de utilizare, pericliteazã starea de sãnãtate a populaţiei;
i) propun inspectorului sanitar şef judeţean sau al municipiului Bucureşti suspendarea temporarã a activitãţii pânã la remedierea deficienţelor;
j) în situaţia în care, în cursul unei activitãţi de îndrumare, constatã existenţa unui conflict de interese sau a unor deficienţe care depãşesc limita competenţei lor, comunicã în scris inspectorului sanitar şef judeţean situaţia, pentru ca acesta sã delege un alt inspector;
k) respectã şi aplicã principiile de eticã şi deontologie profesionalã;
l) desfãşoarã şi alte activitãţi conform fişei postului.

CAP. V
Organizarea acţiunilor de inspecţie de sãnãtate publicã: metode şi proceduri de inspecţie

ART. 20
(1) La nivel teritorial, fiecare inspecţie sanitarã de stat trebuie sã îşi organizeze şi sã îşi actualizeze periodic evidenţa obiectivelor arondate cu risc major de îmbolnãvire a populaţiei care au înregistrat evenimente sanitare (epidemii, toxiinfecţii alimentare, boli profesionale, intoxicaţii, infecţii nosocomiale), a unitãţilor care înregistreazã sistematic neconformitãţi şi a unitãţilor care distribuie produsele în alte zone, într-un registru special de evidenţã şi pe suport magnetic.
(2) Registrul special de evidenţã, prevãzut la alin. (1), va cuprinde în mod obligatoriu:
- datele de identificare a obiectivelor, codul CAEN sau domeniul de activitate;
- identitatea persoanei care a efectuat activitatea de inspecţie.
(3) În organizarea evidenţei, obiectivele vor fi clasificate pe localitãţi, pe categorii de activitãţi şi pe gradul de risc sanitar pe care îl implicã, conform evaluãrilor anterioare. Gradul de risc se va stabili conform criteriilor prevãzute de normele europene.
(4) Vor fi inspectate cu prioritate:
a) unitãţile noi cu risc;
b) unitãţile care înregistreazã sistematic neconformitãţi;
c) unitãţile care au înregistrat evenimente sanitare (epidemii, toxiinfecţii alimentare, boli profesionale, intoxicaţii, infecţii nosocomiale);
d) unitãţile care distribuie produsele în alte zone.
(5) Aplicarea scorurilor de risc sanitar se va face pe categorii de activitate, pe baza ghidurilor de control.
ART. 21
Tipurile de controale desfãşurate de personalul cu atribuţii de inspecţie sanitarã de stat sunt:
a) tematice, când se inspecteazã un singur domeniu de activitate sau un singur tip de obiective, produse ori servicii;
b) planificate, când se inspecteazã periodic un singur obiectiv planificat anterior, cu o frecvenţã proporţionalã cu gradul de risc;
c) de necesitate, în cazul apariţiei unor fenomene naturale sau provocate artificial, care presupun urgenţe majore în domeniul igienei, epidemiologiei şi medicinei muncii;
d) la solicitãri/sesizãri: inspecţiile solicitate de cãtre cetãţeni (dupã identificarea acestora), de instituţii şi autoritãţi centrale şi locale ale administraţiei publice, de alte organisme şi organizaţii, de mass-media sau la autosesizare;
e) de recontrol, inspecţie de reverificare, la expirarea termenului de remediere a neconformitãţilor constatate anterior.
ART. 22
Inspecţia sanitarã se desfãşoarã dupã proceduri generale şi specifice:
a) etapa de pregãtire, care cuprinde:
- studierea dosarului de obiectiv;
- studierea rapoartelor de inspecţie anterioare;
- alegerea ghidurilor de inspecţie şi a listelor de verificare specifice, a imprimatelor şi tipizatelor necesare;
- stabilirea, de principiu, a probelor de laborator care urmeazã a fi recoltate;
- pregãtirea recipientelor şi a aparatelor necesare;
b) 1. etapa de teren:
- la începerea controlului se stabileşte legãtura cu reprezentantul legal al obiectivului inspectat, care va desemna un reprezentant pentru a-i însoţi pe inspectorii sanitari pe toatã perioada desfãşurãrii acţiunii de inspecţie;
- în timpul inspecţiei sanitare se urmãresc şi se noteazã toate etapele şi elementele prevãzute în procedura de control specificã obiectivului, pentru a se evita pierderea informaţiilor relevante, şi se solicitã toate documentele necesare pentru aprecierea riscului pentru sãnãtatea publicã;
- se executã mãsurãtori pe loc, dupã caz, şi se înregistreazã rezultatele;
- se descriu, se fotografiazã şi/sau se filmeazã punctele, zonele sau spaţiile în care nu sunt respectate normele igienico-sanitare de funcţionare;
- se recolteazã probele de laborator (conform procedurilor) necesare examinãrilor complete (organoleptic, fizico-chimic, biologic), în conformitate cu standardele în vigoare. Prelevarea de probe nu este obligatorie dacã produsele prezintã semne evidente de alterare, falsificare, infestare cu paraziţi, mucegãirea sau poluarea cu substanţe nocive evidente, semnele de mai sus fiind suficiente pentru dovedirea neconformitãţii;
- probele se pregãtesc pentru transport în condiţii corespunzãtoare la un laborator acreditat, în timpul cel mai scurt, conform normelor, şi se însoţesc de procese-verbale de recoltare, care ţin loc de adresã de înaintare şi în care se vor menţiona datele de identificare a obiectivului, datele de identificare a produsului, cantitatea şi caracteristicile stocului din care au fost recoltate;
- se recolteazã, dupã caz, contraprobe care se pãstreazã la sediile inspecţiilor sanitare de stat judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. La solicitarea proprietarului produselor, contraprobe din acelaşi produs se pot pãstra în unitatea inspectatã, cu obligaţia sigilãrii şi asigurãrii conservãrii lor corespunzãtoare;
- se verificã şi se noteazã parametrii prevãzuţi în ghidul de inspecţie, din care pot fi deduse neconformitãţile constatate, utilizându-se şi listele de verificare în care se completeazã calificativele acordate fiecãrui parametru;
2. în cadrul controlului oficial al alimentului, în unitãţile în care existã implementat HACCP (autocontrol), inspectorii sanitari vor efectua controlul documentelor (înregistrãrile) şi inspecţia punctelor critice. Spre deosebire de metoda tradiţionalã prin care se evalueazã procesul în ziua sau zilele inspecţiei, controlul sistemului HACCP permite evaluarea procesului de producţie într-o anumitã perioadã de timp.

CAP. VI
Finalizarea acţiunilor de inspecţie sanitarã de stat. Înregistrãri

ART. 23
(1) Fiecare acţiune de inspecţie sanitarã se înregistreazã în registrul unic de control şi se finalizeazã printr-un proces-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare, dacã este cazul (conform anexei nr. 2). În cazul în care au fost verificate mai multe unitãţi care aparţin aceluiaşi operator economic sau dacã s-au recoltat probe de laborator, se întocmeşte raport de inspecţie (conform anexei nr. 1).
(2) Documentele întocmite ca urmare a inspecţiei (procesele-verbale de constatare a condiţiilor igienico-sanitare, rapoartele de inspecţie, procesele-verbale de constatare a contravenţiilor etc.) de cãtre inspectorii sanitari trebuie sã conţinã toate rezultatele examinãrilor din teren şi de laborator, stabilirea conformitãţilor/neconformitãţilor pe baza acestor date, recomandãri pentru remediere cu termene şi responsabilitãţi, alte mãsuri aplicate.
(3) Documentele prevãzute la alin. (2) se redacteazã lizibil, cu acurateţe şi claritate, fãrã corecturi sau adãugãri ulterioare, se înregistreazã, se arhiveazã şi se pãstreazã în condiţii de securitate şi confidenţialitate, în condiţiile legii.
(4) Conţinutul documentelor întocmite cu ocazia inspecţiilor poate fi consultat cu ocazia altor inspecţii şi poate fi valorificat la întocmirea de sinteze transmise Ministerului Sãnãtãţii Publice sau administraţiei publice locale.
ART. 24
În situaţia în care prin actul de inspecţie sanitarã s-au identificat pericole ce constituie surse de risc pentru sãnãtatea publicã, se vor aplica urmãtoarele sancţiuni:
a) sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu dispoziţiile legii [anexa nr. 3 (formular universal)];
b) suspendarea temporarã a funcţionãrii unor obiective sau instalaţii;
c) anularea avizului sanitar, în condiţiile legii;
d) scoaterea din consum sau utilizare a unor produse;
e) izolarea sau scoaterea din mediu a unor persoane;
f) sesizarea autoritãţilor competente (Garda Financiarã, Poliţia etc.);
g) notificarea neconformitãţilor cãtre instituţiile cu competenţe în domeniu;
h) înaintarea de plângeri penale cãtre organele competente;
i) informarea autoritãţilor.
ART. 25
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1*)
la norme

RAPORT DE INSPECŢIE**)

_____________
*) Acest raport de inspecţie sanitarã va fi întocmit pe formularul de mai sus, pe douã pagini, sau poate fi întocmit identic cu formularul, acesta fiind un model.
**) Modelele de raport pentru inspecţia farmaceuticã se întocmesc de cãtre inspectorii sanitari de stat ai inspecţiei farmaceutice de la nivel central, în funcţie de tipul de unitate farmaceuticã inspectatã şi de tipul de inspecţie. Modelele de raport de inspecţie pentru dispozitive medicale şi controlul calitãţii asistenţei medicale se întocmesc de direcţiile de specialitate respective din Ministerul Sãnãtãţii Publice.

Obiectivul inspectat ..............................................................
Numele şi prenumele persoanelor împuternicite de a efectua controlul:
...................................................................................
Unitatea de care aparţin ..........................................................
Tipul controlului .................................................................
Numãrul legitimaţiei de control ...................................................
Obiectivele controlului:
...................................................................................
...................................................................................
Perioada controlului ..............................................................
Perioada controlatã ...............................................................
Temeiul legal în baza cãruia se efectueazã controlul ..............................
...................................................................................
Constatãri:
...................................................................................
Mãsuri:
Recomandãri - termene - responsabilitãţi
...................................................................................
Sancţionare contravenţionalã - baza legalã
...................................................................................
Suspendare de activitate
...................................................................................
Scoateri din consum de alimente
...................................................................................
...................................................................................

Data întocmirii raportului: ................
Semnãtura: .................................

ANEXA 2
la norme




MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
Instituţia ......................

PROCES-VERBAL*)
de constatare a condiţiilor igienico-sanitare
Astãzi .......... 200 ...

_____________
*) Formularul va fi întocmit pe douã pagini.

Subsemnatul ....................., îndeplinind funcţia de .................
la Inspecţia Sanitarã de Stat ......................, însoţit de .............,
îndeplinind funcţia de ................ la ..............., în urma controlului
igienico-sanitar efectuat la unitatea ..........................., cu sediul în
judeţul ..............., localitatea ................, str. ...................
nr. ..., bl. ....., sc. ..., ap. ..., pendinte de .................., cu sediul
în localitatea ...................., str. ................ nr. ..., în prezenţa
domnului/doamnei ..................., în calitate de ............, am constatat
urmãtoarele: ..................................................................
...............................................................................
...............................................................................
În urma celor constatate şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 95/2006
privind reforma în domeniul sãnãtãţii, titlul I "Sãnãtatea publicã", se aplicã
mãsuri şi se formuleazã urmãtoarele prescripţii şi recomandãri:
...............................................................................
...............................................................................
Prezentul proces-verbal conţine ... pagini şi a fost întocmit în douã
exemplare, dintre care unul rãmâne la ..... .

Organul constatator, Am primit originalul.
......................... ...........................



ANEXA 3
la norme
(Formular universal)




MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
Instituţia ......................

PROCES-VERBAL
de constatare a contravenţiei
Nr. .....................

Încheiat astãzi ........................, la ............................ .
(ziua, luna, anul)
Subsemnatul/Subsemnata ....................., în calitate de ..............
la ......................., am constatat cã ...................., cu domiciliul
în ......................, str. ................... nr. ...., bl. ..., sc. ...,
ap. ..., în calitate de .............. la punctul de lucru ...................,
str. .................... nr. ....., bl. ..., sc. ..., ap. ..., pendinte de
.................., cu sediul în ................, str. .......................
nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. .., nr. de înmatriculare la registrul comerţului
.............., CUI nr. ............, posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii
de identitate seria ..... nr. ..............., emis/emisã de ..................
la data de ........................., CNP ............................, se face
vinovat/vinovatã de urmãtoarea/urmãtoarele faptã/fapte: .......................
...............................................................................
..............................................................................,
sãvârşitã/sãvârşite la data de ................, ora .........., în urmãtoarele
împrejurãri: ........................., contravenind prin aceasta dispoziţiilor
............................., cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care
atrag sancţionarea cu amendã:
- conform art. ...... lit. ...... de la ........ la ....... lei, în cuantum
de .......... lei;
- conform art. ...... lit. ...... de la ........ la ....... lei, în cuantum
de .......... lei;
- conform art. ...... lit. ...... de la ........ la ....... lei, în cuantum
de .......... lei.

Agent constatator,
........................
Am primit copia de pe procesul-verbal.
Contravenient,
........................................

Obiecţiunile contravenientului şi mijloacele de probã de care se va servi
în cauzã: .....................................................................
...............................................................................
Observaţiile agentului constatator: .......................................
...............................................................................
Contravenientul nu este de faţã, refuzã sau nu poate semna.
Martor: numele ................, prenumele ................, domiciliat/
domiciliatã în ................., str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ...,
ap. ..., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ........
nr. ..............., emis/emisã de ................... la data de ........... .

........................
(semnãtura)

Martor: numele ................, prenumele ................, domiciliat/
domiciliatã în ................., str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ...,
ap. ..., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ........
nr. ..............., emis/emisã de ................... la data de ........... .

........................
(semnãtura)

Rezoluţie de aplicare a sancţiunii şi înştiinţarea de platã
Subsemnatul/Subsemnata ....................., în calitate de ..............
la ..............., aplic contravenientului/contravenientei ...................
sus-numit/sus-numite o amendã de ..................... lei, conform prezentului
proces-verbal de constatare a contravenţiei nr. .........., pe care o va achita
la .......... în termen de 15 zile de la data comunicãrii, urmând ca în acelaşi
termen sã predea sau sã trimitã recomandat prin poştã chitanţa de platã la
.................................. .
În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind
regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin Legea nr.
180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contravenientul se poate
angaja sub semnãturã sã achite la ................................, în cel mult
48 de ore de la data încheierii prezentului proces-verbal de constatare a
contravenţiei, jumãtate din minimul amenzii prevãzute de actul normativ pentru
fapta sãvârşitã.
În caz de neachitare a amenzii la termenul fixat, se va proceda la
executarea silitã, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu
modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
şi <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare,
aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile
ulterioare.
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi a rezoluţiei
de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data
comunicãrii acestora, care va fi depusã împreunã cu copia de pe procesul-verbal
de constatare a contravenţiei la organul care a aplicat sancţiunea.
Prezentul proces-verbal conţine douã pagini şi a fost întocmit în 3
exemplare, dintre care unul se lasã în primire la ........................... .

.......................................
(semnãtura organului constatator)
Am luat cunoştinţã.
Contravenient,
.............................



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016