Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 30 iulie 2003  privind elaborarea programelor de desfacere a marfurilor prin introducerea sistemului de distribuire catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de mobilizare sau de razboi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 30 iulie 2003 privind elaborarea programelor de desfacere a marfurilor prin introducerea sistemului de distribuire catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de mobilizare sau de razboi

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 638 din 8 septembrie 2003
------------
*) Potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 64/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 29 iunie 2003, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerul Administraţiei Publice şi Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperatie şi-au încetat activitatea şi au fost înfiinţate Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Introducerea sistemului de distribuire cãtre populaţie a principalelor produse alimentare şi nealimentare pe baza de ratii şi cartele, în caz de mobilizare sau de rãzboi, urmãreşte apãrarea unor interese publice majore privind:
a) optimizarea consumului de produse alimentare şi nealimentare de stricta necesitate în vederea sustinerii efortului de apãrare;
b) protecţia vieţii şi sãnãtãţii populaţiei;
c) utilizarea cat mai raţionalã a resurselor de care dispune economia nationala.
ART. 2
(1) Necesarul de produse alimentare şi nealimentare care vor fi distribuite populaţiei pe baza de ratii şi cartele, precum şi posibilitãţile de asigurare de cãtre economia nationala se includ în planul de mobilizare a economiei naţionale, elaborat de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, în condiţiile legii.
(2) Consumul rationalizat se poate introduce pentru o parte sau pentru toate produsele prevãzute în prezentele norme.
ART. 3
Consiliile locale şi consiliile judeţene/Consiliul General al Municipiului Bucureşti întocmesc din timp de pace Programul de aprovizionare cu produse agroalimentare şi industriale ce urmeazã a fi distribuite rationalizat populaţiei, în situaţii deosebite prevãzute de lege, conform prevederilor prezentelor norme, denumit în continuare program de aprovizionare.
ART. 4
Agenţii economici producãtori, care sunt incluşi în programul de aprovizionare al consiliului local/ consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti îşi întocmesc documente de mobilizare în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 5
Dacã fondul de marfa de produse alimentare rationalizate nu poate fi asigurat la nivelul stabilit prin planul de mobilizare a economiei naţionale, chiar dupã realizarea substituirilor, autoritãţile administraţiei publice locale stabilesc mãsuri organizatorice de diminuare procentualã şi treptata a ratiilor pana la limita ratiei de supravietuire.
ART. 6
Indiferent de volumul de marfa existent, autoritãţile administraţiei publice vor rãspunde prompt la solicitarile de rechiziţii de bunuri ale organelor cuprinse în <>Legea nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri şi prestãrile de servicii în interes public, pana la limita consumului rationalizat necesar proprietarului şi familiei sale. Aceasta limita se calculeazã în funcţie de ratiile de produse cuprinse în prezentele norme.

CAP. II
Asigurarea cu produse alimentare şi nealimentare rationalizate

SECŢIUNEA 1
Produsele supuse consumului rationalizat

ART. 7
Consumul rationalizat se introduce la urmãtoarele produse:
a) produse alimentare: pâine, carne, preparate din carne, lapte, ulei comestibil, cartofi, zahãr;
b) produse nealimentare: confecţii, tricotaje, incaltaminte, articole de igiena - sapun, detergenti.

SECŢIUNEA a 2-a
Prioritati în asigurarea cu produse alimentare şi nealimentare rationalizate

ART. 8
Autoritãţile administraţiei publice locale, în programul de aprovizionare elaborat, vor avea în vedere:
a) asigurarea de la agenţii economici, în prima urgenta, a cererilor cuprinse în planul de garnizoana, a rechizitiilor de bunuri şi a altor cereri ale componentelor sistemului naţional de apãrare;
b) asigurarea aprovizionarii cu prioritate a populaţiei evacuate, a personalului din sectorul industriei de apãrare şi al agenţilor economici militarizati;
c) asigurarea aprovizionarii pentru consumurile din centrele de cazare şi hranire colectivã - spitale, grãdiniţe, crese, unitãţi de ocrotire şi protecţie socialã, unitãţi sanitare şi de protecţie socialã şi alte unitãţi similare de pe raza judeţului/municipiului Bucureşti.
ART. 9
La declararea mobilizãrii sau a stãrii de rãzboi consiliile locale vor analiza reţeaua de desfacere a produselor rationalizate stabilitã în programul de aprovizionare. Dacã va fi necesar, se vor stabili noi unitãţi de desfacere a produselor rationalizate.
ART. 10
Aprovizionarea centrelor de cazare şi hranire colectivã se va face pentru produsele rationalizate de la agenţii economici stabiliţi prin programul de aprovizionare.
ART. 11
Produsele nerationalizate se vor comercializa liber pe piata.

SECŢIUNEA a 3-a
Distribuirea produselor alimentare şi nealimentare rationalizate pe baza de cartele

A. Tipãrirea şi distribuirea cartelelor
ART. 12
(1) Fondurile necesare pentru tipãrirea cartelelor, în caz de mobilizare sau de rãzboi, se asigura de la bugetul de stat prin bugetele locale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi cu precizãrile metodologice emise de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Ordonatorii principali de credite pentru fondurile prevãzute la alin. (1) sunt consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
ART. 13
Modelele cartelelor, caracteristicile, condiţiile de tipãrire şi de pãstrare a acestora se stabilesc prin ordin comun de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
ART. 14
La distribuirea cartelelor cãtre populaţie autoritãţile administraţiei publice locale vor avea în vedere urmãtoarele:
a) fiecare cetãţean roman cu domiciliul în România are dreptul la cartele, pe baza cãrora va cumpara produsele rationalizate. Cartelele sunt valabile pe perioadele pentru care au fost emise;
b) pot beneficia de cartele, în aceleaşi condiţii ca şi cetãţenii romani, numai strãinii cu resedinta sau cu domiciliul în România;
c) persoanele trimise în misiuni oficiale în strãinãtate sunt obligate sa anunţe autoritãţile administraţiei publice locale pe a cãror raza domiciliazã şi sa predea cartelele. La încheierea misiunii, pe baza dovezilor primite, persoanele în cauza se vor prezenta la autoritãţile administraţiei publice locale pe a cãror raza vor domicilia pentru obţinerea de noi cartele. Aceasta procedura va fi urmatã şi de rezervistii mobilizati în cadrul forţelor sistemului naţional de apãrare;
d) persoanele care se hranesc în centrele de cazare şi hranire colectivã vor preda bonurile din cartelele de produse alimentare acestor centre, corespunzãtor perioadei de abonat;
e) orice modificare în situaţia personalã sau profesionalã, de natura sa modifice dreptul la produse rationalizate, va fi adusã la cunostinta autoritãţilor administraţiei publice locale cu documente doveditoare;
f) dreptul de a obţine cartele nu este dependent de o anumitã data calendaristicã, putându-se face în orice zi a anului. Cartelele se distribuie numai pentru perioada rãmasã pana la expirarea anului sau trimestrului respectiv.
ART. 15
(1) Nu au dreptul la cartele persoanele condamnate cu privare de libertate, pe perioada detentiei.
(2) Persoanele arestate şi aflate în cercetãri pentru diferite fapte vor primi alte cartele numai pe baza hotãrârii definitive a instanţelor judecãtoreşti care au soluţionat cauza. Fac excepţie persoanele cercetate în stare de libertate.
ART. 16
În baza criteriilor stabilite de consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti, proprietarii sau deţinãtorii de pãmânt cultivabil, crescatorii de animale, precum şi alte persoane, care obţin prin munca prestatã produse ce fac parte din lista celor rationalizate, nu au dreptul la unele bonuri din cartele. Bonurile se vor anula prin sigla "X".
ART. 17
Pentru buna desfãşurare a activitãţii de completare şi distribuire a cartelelor, autoritãţile administraţiei publice locale vor colabora cu serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, cu agenţii economici sau cu alte instituţii.
B. Ratii de produse alimentare
ART. 18
Ratiile de produse alimentare sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
ART. 19
Pentru persoanele care desfãşoarã activitãţi în locuri de munca în condiţii speciale, autoritãţile administraţiei publice locale pot hotãrî suplimentarea ratiilor produselor alimentare cu cel mult 25%. Locurile de munca în condiţii speciale sunt cele stabilite de legislaţia în vigoare.
ART. 20
(1) Femeile gravide începând cu luna a treia, persoanele care lucreazã în mediu toxic, bolnavii cu afecţiuni cronice stabilite prin reglementãri ale Ministerului Sãnãtãţii, mamele cu sugari pana la un an şi copiii pana la 2 ani fac excepţie de la ratia de lapte prevãzutã în anexa nr. 1, primind o cantitate de 1 l pe zi. Aceste categorii de persoane vor primi ratia de lapte pe baza documentelor legale eliberate în acest sens.
(2) Pentru persoanele care suferã de diabet se înlocuieşte ratia de zahãr cu lapte praf, în cantitãţi egale.
ART. 21
Populaţia evacuata la sosirea în localitãţile de evacuare va fi inclusã în programul de aprovizionare al consiliului local.
ART. 22
În eventualitatea în care unele produse rationalizate nu pot fi asigurate în totalitate, deficitele se vor completa prin substituiri de produse, pe baza substituirilor prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme.
ART. 23
În cazul unor situaţii extreme - diminuarea drastica a resurselor, lipsa posibilitãţilor de aprovizionare şi alte asemenea situaţii - se stabileşte ratia de supravietuire, ca ratie unica, care asigura 1.500 de calorii în medie pe zi de persoana. Constituirea acestei ratii se face din produsele alimentare existente, rationalizate sau nerationalizate.
C. Ratii de produse nealimentare
ART. 24
Ratiile de produse nealimentare sunt prezentate în anexa nr. 3 la prezentele norme.
ART. 25
Autoritãţile administraţiei publice locale pot hotãrî alocarea de pana la 100 de puncte în plus persoanelor care desfãşoarã activitãţi în locurile de munca în condiţii speciale.
ART. 26
Bonurile pot fi cumulate pentru obţinerea numãrului de puncte necesar cumpãrãrii unui produs.
ART. 27
Perioada pentru care se elibereazã cartela de produse nealimentare este de un an.
ART. 28
Articolele de igiena se distribuie trimestrial, prin agenţii economici stabiliţi în programul de aprovizionare. Ratia anuala pentru fiecare persoana este de 1 kg sapun de rufe, toaleta sau semitoaleta şi 5,500 kg detergent.

CAP. III
Atribuţiile autoritãţilor administraţiei publice şi ale agenţilor economici

ART. 29
Autoritãţile administraţiei publice şi agenţii economici au urmãtoarele atribuţii generale:
1. transmit Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, la cererea acestuia, date şi informaţii pentru cunoaşterea potenţialului economiei naţionale de asigurare a necesarului de produse rationalizate, în caz de mobilizare sau de rãzboi;
2. analizeazã, anual sau ori de câte ori este nevoie, în comisia pentru probleme de apãrare, modul în care sunt îndeplinite sarcinile privind asigurarea populaţiei cu produse rationalizate, cu adoptarea de mãsuri corespunzãtoare.
ART. 30
Autoritãţile administraţiei publice centrale au urmãtoarele atribuţii specifice:
A. Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie:
a) în timp de pace:
1. elaboreazã împreunã cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale şi cu ministerele interesate normele privind elaborarea programelor de desfacere a mãrfurilor prin introducerea sistemului de distribuire cãtre populaţie a principalelor produse alimentare şi nealimentare pe baza de ratii şi cartele, în caz de mobilizare sau de rãzboi;
2. primeşte de la Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale necesarul de produse alimentare şi nealimentare care vor fi distribuite populaţiei pe baza de ratii şi cartele, în caz de mobilizare sau de rãzboi, precum şi posibilitãţile de asigurare de cãtre economia nationala, cuprinse în planul de mobilizare;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi cu Ministerul Economiei şi Comerţului, stabileşte, în baza solicitãrilor consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti, mãsuri de echilibrare a nevoilor de produse rationalizate cu resursele locale, avându-se în vedere excedentele şi deficitele de asemenea produse;
2. solicita Ministerului Sãnãtãţii avizul pentru modificarea unor ratii;
3. hotãrãşte fata de propunerile Ministerului Sãnãtãţii de includere sau scoatere a unor produse din lista prevãzutã în anexa nr. 1 la prezentele norme;
4. urmãreşte modul de tipãrire a cartelelor şi, împreunã cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, adopta mãsurile corespunzãtoare pentru eliminarea disfunctionalitatilor;
5. colaboreazã cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale pentru punerea în aplicare a prevederilor planului de mobilizare, în pãrţile ce îi revin;
B. Ministerul Economiei şi Comerţului:
a) în timp de pace:
1. în funcţie de necesarul de produse nealimentare rationalizate pentru populaţie, comunicat de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, propune posibilitãţile de asigurare de cãtre economia nationala, pentru a fi incluse în proiectul planului de mobilizare a economiei naţionale;
2. cuprinde în planul privind activitãţile ramurilor şi subramurilor industriei extractive şi prelucratoare la rãzboi indicatorii din planul de mobilizare aprobaţi de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. pune în aplicare planul privind activitãţile ramurilor şi subramurilor industriei extractive şi prelucratoare la rãzboi;
2. analizeazã resursele de produse nealimentare rationalizate şi, la nevoie, propune Guvernului importul unor cantitãţi de asemenea produse; în cazul excedentelor de produse nealimentare rationalizate din unele judeţe/municipiul Bucureşti, stabileşte împreunã cu Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie mãsuri pentru redistribuirea acestora la judeţele/municipiul Bucureşti care au solicitat acoperirea deficitelor;
C. Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului:
a) în timp de pace:
1. în funcţie de necesarul de produse alimentare rationalizate pentru populaţie, comunicat de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, propune posibilitãţile de asigurare de cãtre economia nationala, pentru a fi incluse în proiectul planului de mobilizare a economiei naţionale;
2. include în planul de mãsuri tehnico-organizatorice pentru sectorul public şi privat la rãzboi indicatorii din planul de mobilizare aprobaţi de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii;
3. transmite direcţiilor pentru agricultura şi dezvoltare ruralã indicatorii cuprinşi în planul de mãsuri tehnico-organizatorice pentru sectorul public şi privat la rãzboi;
4. prin direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã, colaboreazã cu oficiile/biroul de mobilizare a economiei şi pregãtire a teritoriului pentru apãrare, denumite în continuare oficiul/biroul de mobilizare, pentru identificarea resurselor locale necesare satisfacerii nevoilor populaţiei cu produse alimentare rationalizate;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. pune în aplicare planul de mãsuri tehnico-organizatorice pentru sectorul public şi privat la rãzboi;
2. analizeazã resursele de produse alimentare rationalizate şi, la nevoie, propune Guvernului importul unor cantitãţi de asemenea produse; în cazul excedentelor de produse alimentare rationalizate din unele judeţe/municipiul Bucureşti, stabileşte împreunã cu Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie mãsuri pentru redistribuirea acestora la judeţele/municipiul Bucureşti care au solicitat acoperirea deficitelor;
D. Ministerul Sãnãtãţii:
a) în timp de pace:
- avizeazã propunerile de ratii pentru produsele alimentare cuprinse în prezentele norme, în concordanta cu planul privind ocrotirea sãnãtãţii la mobilizare şi la rãzboi;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
- avizeazã sau propune modificarea unor ratii, includerea sau scoaterea unor produse din lista prevãzutã în anexa nr. 1 la prezentele norme;
E. Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale:
a) în timp de pace:
1. elaboreazã împreunã cu ministerele interesate normele privind elaborarea programelor de desfacere a mãrfurilor prin introducerea sistemului de distribuire cãtre populaţie a principalelor produse alimentare şi nealimentare pe baza de ratii şi cartele, în caz de mobilizare sau de rãzboi;
2. centralizeazã situaţiile cuprinzând necesarul şi resursele estimate de produse rationalizate pentru populaţie, propuse de autoritãţile administraţiei publice locale; situaţiile întocmite le înainteazã ministerelor interesate, spre analiza şi propuneri finale;
3. analizeazã şi include în proiectul planului de mobilizare propunerile privind resursele estimate de produse rationalizate pentru populaţie;
4. dupã aprobarea planului de mobilizare a economiei naţionale de cãtre Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, transmite ministerelor şi autoritãţilor administraţiei publice locale indicatorii aprobaţi;
5. avizeazã propunerile de fonduri bãneşti de la bugetul de stat pentru primul an de rãzboi, solicitate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale pentru tipãrirea cartelelor;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
- colaboreazã cu ministerele, celelalte autoritãţi ale administraţiei publice şi agenţii economici pentru punerea în aplicare a obligaţiilor ce le revin din planul de mobilizare a economiei naţionale pentru asigurarea populaţiei cu produse rationalizate.
ART. 31
Autoritãţile administraţiei publice locale şi prefectii au urmãtoarele atribuţii specifice:
A. Consiliul local:
a) în timp de pace:
1. calculeazã necesarul de produse rationalizate pentru populaţie, având în vedere atât numãrul de rezervişti mobilizati în forţele sistemului naţional de apãrare, cat şi numãrul de persoane care urmeazã sa soseascã în localitate ca urmare a acţiunii de evacuare;
2. înainteazã consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti situaţiile cuprinzând necesarul şi resursele estimate de produse rationalizate pentru a fi transmise oficiului/biroului de mobilizare în vederea includerii în proiectul planului de mobilizare a economiei naţionale; primeşte de la consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti indicatorii aprobaţi;
3. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unitãţile administrativ-teritoriale pentru întocmirea programului de aprovizionare;
4. întocmeşte programul de aprovizionare la nivelul localitãţii/sectorului, pe baza indicatorilor aprobaţi prin planul de mobilizare, iar primarul localitãţii înmâneazã agenţilor economici de pe raza localitãţii/sectorului, cu avizul oficiului/biroului de mobilizare, documente şi dispoziţii care cuprind sarcinile acestora în caz de mobilizare sau de rãzboi;
5. prevede fonduri bãneşti în bugetul de stat pentru primul an de rãzboi, în vederea tipãririi cartelelor;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unitãţile administrativ-teritoriale pentru actualizarea programului de aprovizionare şi punerea acestuia în aplicare;
2. sprijinã agenţii economici cuprinşi în programul de aprovizionare, pentru a achizitiona produse alimentare şi nealimentare rationalizate de la persoanele fizice care realizeazã surplusuri de produse peste necesarul de consum rationalizat;
3. în momentul trecerii la rationalizarea unor produse alimentare şi nealimentare, afişeazã în locuri publice extrase cu drepturile cetãţenilor la ratii şi cartele;
4. adopta mãsuri pentru includerea populaţiei evacuate în programul de aprovizionare;
5. în cazul deficitelor de produse solicita sprijinul consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
6. adopta hotãrârea de trecere la ratia alimentara de supravietuire sau de diminuare procentualã a ratiilor, când situaţia impune acest lucru;
7. conduce, supravegheazã şi controleazã activitatea de comercializare a produselor rationalizate, având în vedere şi mãsurile stabilite de Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie.
B. Consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti:
a) în timp de pace:
1. centralizeazã de la consiliile locale situaţiile cuprinzând necesarul şi resursele estimate de produse rationalizate şi le transmite oficiului/biroului de mobilizare pentru a fi incluse în proiectul planului de mobilizare a economiei naţionale;
2. dupã aprobarea planului de mobilizare a economiei naţionale, primeşte indicatorii de la oficiul/biroul de mobilizare şi îi include în programul de aprovizionare; transmite consiliilor locale indicatorii aprobaţi în pãrţile care le intereseazã;
3. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unitãţile administrativ-teritoriale pentru întocmirea programului de aprovizionare la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti şi înmâneazã documente agenţilor economici, alţii decât cei stabiliţi de consiliile locale, pentru echilibrarea nevoilor de produse necesare populaţiei cu resursele existente. Documentele şi dispoziţiile vor fi avizate de oficiul/biroul de mobilizare;
4. centralizeazã propunerile de fonduri bãneşti ale consiliilor locale pentru tipãrirea cartelelor şi, cu avizul oficiului/biroului de mobilizare, le cuprinde în proiectul bugetului de stat pentru primul an de rãzboi;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unitãţile administrativ-teritoriale pentru actualizarea programului de aprovizionare şi punerea acestuia în aplicare;
2. sprijinã consiliile locale în demersurile lor de achiziţie a produselor alimentare şi nealimentare rationalizate de la persoanele fizice care realizeazã surplusuri de produse peste necesarul de consum rationalizat;
3. adopta mãsuri pentru includerea populaţiei evacuate în programul de aprovizionare a populaţiei judeţului/municipiului Bucureşti;
4. transmite consiliilor locale trecerea la ratia alimentara de supravietuire;
5. supravegheazã şi controleazã modul în care consiliile locale desfãşoarã activitatea de aprovizionare a populaţiei localitãţilor/sectoarelor cu produse rationalizate, având în vedere şi mãsurile stabilite de Agenţia Nationala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperatie;
6. solicita Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, cu avizul direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare ruralã, pentru produsele alimentare rationalizate, şi Ministerului Economiei şi Comerţului, pentru produsele nealimentare rationalizate, redistribuirea excedentelor din alte judeţe/municipiul Bucureşti pentru acoperirea nevoilor de produse rationalizate deficitare; stabileşte împreunã cu direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã cantitãţile de produse rationalizate ce pot fi redistribuite la alte judeţe/municipiul Bucureşti din surplusul pe care îl are la dispoziţie.
C. Prefectul:
a) în timp de pace:
1. prin serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unitãţile administrativteritoriale, pune la dispoziţie consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor locale, la cererea acestora, date şi informaţii pentru întocmirea programului de aprovizionare şi controleazã modul în care aceste organe utilizeazã datele şi informaţiile transmise;
2. prin oficiul/biroul de mobilizare:
(i) analizeazã situaţiile cuprinzând necesarul şi resursele estimate de produse rationalizate propuse de consiliul judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi le transmite Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale pentru a fi incluse în proiectul planului de mobilizare a economiei naţionale;
(ii) transmite consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti nivelul indicatorilor aprobaţi prin planul de mobilizare a economiei naţionale;
(iii) avizeazã documentele de mobilizare ale autoritãţilor administraţiei publice locale pentru agenţii economici producãtori, cuprinşi în programele de aprovizionare;
(iv) avizeazã propunerile de fonduri bãneşti pentru tipãrirea cartelelor ce se cuprind în proiectul bugetului de stat pentru primul an de rãzboi;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. prin serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unitãţile administrativteritoriale, pune la dispoziţie consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor locale, la cererea acestora, date şi informaţii pentru actualizarea programului de aprovizionare al acestora;
2. urmãreşte aplicarea programelor de aprovizionare elaborate şi adopta, la nevoie, mãsuri adecvate pentru eliminarea disfunctionalitatilor privind aprovizionarea populaţiei cu produse rationalizate.
ART. 32
Agenţii economici cuprinşi în programele de aprovizionare au urmãtoarele atribuţii specifice:
a) în timp de pace:
1. primesc indicatorii din planul de mobilizare de la autoritãţile administraţiei publice locale şi stabilesc mãsuri tehnico-organizatorice necesare realizãrii şi distribuirii produselor pe prioritati. Agenţii economici producãtori coreleazã indicatorii primiţi cu capacitatile de care dispun şi îi includ în carnetul de mobilizare;
2. pun la dispoziţie autoritãţilor administraţiei publice date şi informaţii necesare întocmirii programului de aprovizionare;
b) în timp de mobilizare sau de rãzboi:
1. dupã distribuirea cartelelor cãtre populaţie, vand produsele rationalizate conform ratiilor stabilite;
2. solicita sprijinul consiliului local pentru achiziţii de produse alimentare şi nealimentare rationalizate de la persoanele fizice care realizeazã surplusuri de produse peste necesarul de consum rationalizat.
ART. 33
Agenţii economici din reţeaua de comercializare a produselor, care nu sunt cuprinşi în programele de aprovizionare, dupã distribuirea cartelelor cãtre populaţie, nu mai pot desfasura activitãţi comerciale cu produse din categoria celor rationalizate. Pentru lichidarea stocurilor se va apela la practicile comerciale stabilite de lege.

CAP. IV
Sancţiuni

ART. 34
Încãlcarea prevederilor acestui ordin atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã, administrativã sau penalã, dupã caz.
ART. 35
Faptele care constituie contravenţii şi valoarea amenzilor aplicate se stabilesc în conformitate cu prevederile <>art. 50 din Legea nr. 73/1995 .

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 36
Sistemul de aprovizionare şi desfacere a principalelor produse alimentare şi nealimentare pe baza de ratii şi cartele pentru populaţie, în caz de mobilizare sau de rãzboi, poate fi pus în funcţiune de cãtre autoritãţile administraţiei publice abilitate fie în momentul instituirii stãrii de asediu sau de urgenta, fie pe timpul acestor stãri, dupã caz.
ART. 37
(1) Consiliile locale şi consiliul judeţean/ Consiliul General al Municipiului Bucureşti pot adopta şi alte mãsuri organizatorice necesare pentru derularea activitãţii de aprovizionare a populaţiei cu produse rationalizate.
(2) Prefectii asigura ducerea la îndeplinire a mãsurilor de aprovizionare a populaţiei cu produse rationalizate, în caz de mobilizare sau de rãzboi.
ART. 38
Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale evalueaza influentele asupra indicatorilor din planul de mobilizare a economiei naţionale şi propune mãsuri corespunzãtoare Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii.
ART. 39
Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentele norme.



ANEXA 1


la norme
--------

LISTA
produselor alimentare rationalizate


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Produse alimentare rationalizate Ratii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pâine (g/zi/persoana) 380
2. Carne (g/saptamana/persoana) 532
3. Preparate din carne (g/saptamana/persoana) 210
4. Lapte (ml/zi/persoana) 185
5. Ulei comestibil (ml/saptamana/persoana) 231
6. Zahãr (g/saptamana/persoana) 231
7. Cartofi (g/saptamana/persoana) 1.100
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 2


la norme
--------

SUBSTITUIRI
de alimente rationalizate


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Cantitatea Cantitatea
Nr. produsului în grame Produsele cu care sesubstituie în grame
crt. rationalizat
care se
substituie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pâine 100 - Fãina de porumb (malai) 66
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Carne 100 - Unt proaspãt 37
- Conserve din carne de vita în suc
propriu 67
- Organe comestibile 275
- Peste proaspãt 152
- Peste sarat 101
- Conserve din carne de porc în suc
propriu 41
- Preparate din carne 23
- Peste afumat 64
- Slanina (afumata, proaspãta, sarata) 14
- Conserve de peste în ulei 35
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Preparate din 100 - Branza telemea 141
carne - Branza topita 165
- Carne 424
- Cascaval 136
- Conserve de peste în ulei 148
- Oua (buc.) 5
- Pate de ficat 151
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Lapte (ml) 100 - Lapte praf 10
- Branza telemea 19
- Smantana 17
- Iaurt 170
- Cascaval 18
- Branza topita 22
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Ulei 100 - Untura de porc 101
comestibil (ml) - Slanina (afumata, proaspãta, sarata) 152
- Unt proaspãt 147
- Margarina 121
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Zahãr 100 - Dulceata 148
- Gem 168
- Compot 631
- Comprimate zahãr cu infuzie de ceai 100
- Fructe proaspete 837
- Miere de albine 122
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Cartofi 100 - Fasole uscata boabe 24
- Legume proaspete 304
- Conserve de legume în apa sau
în bulion 228
- Varza proaspãta 304
- Varza murata 405
- Orez 21
- Paste fainoase 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 3


la norme
--------

LISTA
produselor nealimentare rationalizate
(confecţii, tricotaje, incaltaminte)


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea produsului rationalizat Punctajul Ratie
necesar an/persoana
pentru
obţinerea
unui produs
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Confecţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Bãrbaţi şi bãieţi:
- palton sau inlocuitori de palton 200 0,15
- pantaloni şi pantaloni scurti 70 0,54
- costume şi compleuri 150 0,25
- camasi şi bluze 70 1,54
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Femei şi fete:
- palton sau inlocuitori de palton 200 0,15
- fuste şi fuste pantalon 70 0,18
- bluze şi camasi 70 1,54
- rochie 100 0,45
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Tricotaje
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tricouri şi maiouri de corp 20 1,00
- jerseuri, pulovere 30 0,44
- chiloti 10 1,10
- ciorapi 20 5,00
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Incaltaminte (numai ghete, pantofi şi cizme din piele sau
inlocuitori de piele)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- bãrbaţi şi femei 100 0,50
- copii, adolescenti 80
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016