Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME din 28 iunie 1999 pentru acordarea autorizatiei de functionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale ferata aflate in exploatare sau cu ocazia constructiei, reparatiei ori modernizarii acestora
EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 385 din 13 august 1999
CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
Pentru efectuarea transportului feroviar in conditii de siguranta a circulatiei, de securitate a transporturilor si de protectie a mediului si pentru asigurarea calitatii serviciilor publice, statiile de cale ferata trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in normele tehnice specifice in vigoare.
ART. 2
(1) Autorizatia de functionare, din punct de vedere tehnic, a statiei de cale ferata, denumita in continuare autorizatie, este documentul eliberat de Autoritatea Feroviara Romana - AFER, denumita in continuare AFER, prin care se atesta ca statia de cale ferata, pentru care a fost emisa autorizatia, indeplineste conditiile tehnice necesare desfasurarii transportului feroviar in conditiile prevazute la art. 1.
(2) Autorizatia se acorda persoanei juridice care detine statia de cale ferata pentru care s-a solicitat acordarea autorizatiei.
(3) Prezentele norme se aplica statiilor de cale ferata amplasate pe infrastructura feroviara publica sau privata de pe teritoriul Romaniei. In cadrul prezentelor norme, prin statii de cale ferata se intelege si haltele de miscare.
ART. 3
Autorizatia este documentul cu regim special, nominal si netransmisibil, care se acorda pentru o perioada de 10 ani de la data eliberarii si este valabila in conditiile vizarii sale de catre AFER la intervale de 2 ani.
CAP. 2
Acordarea si suspendarea autorizatiei
ART. 4
Autorizatia poate fi acordata pentru o statie de cale ferata care indeplineste cumulativ urmatoarele cerinte:
a) are in structura sa linii de cale ferata si instalatiile aferente, construite, intretinute si verificate in conformitate cu normele tehnice in vigoare;
b) are asigurate spatiile necesare desfasurarii activitatilor de transport feroviar de calatori si/sau de marfuri, dupa caz, dotate si intretinute in conformitate cu normele tehnice, instructiile si regulamentele specifice in vigoare;
c) personalul de conducere si de executie propriu este apt medical si psihologic, calificat, instruit si autorizat in conformitate cu regulamentele si instructiile specifice in vigoare;
d) activitatea ce se desfasoara in cadrul statiei respective are la baza proceduri specifice de lucru, intocmite si aplicate in conformitate cu normele tehnice, instructiile si regulamentele specifice in vigoare;
e) are asigurate conditiile necesare respectarii reglementarilor specifice pentru instruirea personalului, protectia muncii, prevenirea si stingerea incendiilor, prevenirea si combaterea calamitatilor naturale, protectia calatorilor si a bunurilor incredintate la transport;
f) poseda autorizatiile de functionare din punct de vedere sanitar-veterinar, de mediu si al protectiei muncii.
ART. 5
Pentru obtinerea autorizatiei persoana juridica care detine statia respectiva, denumita in continuare solicitant, trebuie sa depuna la AFER urmatoarele documente:
a) cererea pentru obtinerea autorizatiei, in care sa se mentioneze:
- denumirea solicitantului;
- localitatea si adresa la care solicitantul isi are sediul;
- numarul de inregistrare la registrul comertului;
- denumirea si categoria statiei de cale ferata pentru care solicita autorizatia;
b) memoriul tehnic, in care sa se mentioneze:
- structura organizatorica a statiei;
- schema liniilor de cale ferata si schemele-bloc ale instalatiilor SCB, IFTE, ELF, TTR;
- planul cladirii si al incintei statiei, cu precizarea suprafetelor destinate activitatilor specifice transportului feroviar de marfuri si de calatori, precum si altor activitati;
- capacitatile de circulatie si de prelucrare ale statiei si gradul de utilizare a acestora;
- numarul personalului existent al statiei, repartizat pe functii;
- lista principalelor dotari tehnice existente, necesare pentru desfasurarea activitatilor cu specific feroviar, pentru protectia muncii, pentru prevenirea si stingerea incendiilor, pentru prevenirea si combaterea calamitatilor naturale si pentru instruirea personalului;
- lista principalelor proceduri specifice de lucru, proprii statiei respective;
c) autorizatiile de functionare din punct de vedere sanitar-veterinar, de mediu si al protectiei muncii;
d) aprobarile pentru utilizarea unor spatii din incinta statiei respective pentru alte activitati decat cele cu specific feroviar, obtinute in conformitate cu reglementarile in vigoare, daca este cazul (in copie);
e) dovada platii tarifului pentru acordarea autorizatiei.
ART. 6
(1) AFER va transmite statiei de cale ferata nominalizate in cerere un chestionar de autoevaluare, in termen de 10 zile de la data primirii documentelor prevazute la art. 5.
(2) Statia de cale ferata va transmite AFER chestionarul completat, in termen de maximum 30 de zile de la data primirii acestuia.
ART. 7
AFER va comunica, in scris, solicitantului si statiei de cale ferata respective, in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii chestionarului de autoevaluare, programul vizitei de evaluare ce urmeaza a fi efectuata in scopul verificarii la fata locului a modului in care sunt indeplinite cerintele impuse pentru obtinerea autorizatiei.
ART. 8
(1) AFER va comunica solicitantului, in scris, in termen de 15 zile de la efectuarea vizitei de evaluare mentionate la art. 7, decizia privind acordarea sau neacordarea autorizatiei. Decizia de neacordare va fi motivata.
(2) Daca in termen de 90 de zile lucratoare de la data primirii comunicarii scrise privind decizia de neacordare a autorizatiei solicitantul va prezenta dovezi de eliminare a neconformitatilor mentionate in decizie, AFER va elibera autorizatia.
ART. 9
In situatia in care intervin modificari in documentele prezentate la acordarea autorizatiei, solicitantul are obligatia sa anunte imediat, in scris, AFER, care va verifica noile conditii si va hotari mentinerea sau nu a valabilitatii autorizatiei acordate.
ART. 10
(1) Cu cel putin 30 de zile lucratoare, dar nu mai mult de 45 de zile lucratoare inainte de data expirarii vizei autorizatiei, solicitantul va cere, in scris, AFER acordarea unei noi vize. Cererea va fi insotita de dovada platii tarifului aferent acordarii vizei.
(2) AFER va comunica, in scris, solicitantului si statiei de cale ferata respective, in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii cererii, programul vizitei de evaluare pentru acordarea vizei.
(3) AFER va comunica, in scris, solicitantului, in termen de 30 de zile lucratoare de la data efectuarii vizitei de evaluare, decizia privind acordarea sau neacordarea vizei anuale. Decizia de neacordare va fi motivata.
(4) Daca in termen de 90 de zile lucratoare de la primirea comunicarii deciziei de neacordare a vizei solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor mentionate in decizie, AFER va acorda viza solicitata, iar in caz contrar, va suspenda autorizatia acordata anterior.
ART. 11
In perioada de valabilitate a autorizatiei AFER va verifica modul in care sunt indeplinite cerintele care au stat la baza eliberarii acesteia. In cazul in care se constata ca aceste cerinte nu mai sunt indeplinite, autorizatia poate fi suspendata.
ART. 12
(1) Statia de cale ferata careia i s-a suspendat autorizatia poate functiona, pe perioada suspendarii autorizatiei, in baza unui program de eliminare a neconformitatilor, elaborat de catre detinatorul statiei si avizat de catre AFER.
(2) Incetarea suspendarii autorizatiei se va face in conditiile in care solicitantul face dovada eliminarii neconformitatilor mentionate in decizia de suspendare si a platii tarifului aferent.
(3) Autorizatia poate fi suspendata pentru o perioada de maximum 2 ani. Daca in acest termen solicitantul nu face dovada eliminarii neconformitatilor mentionate in decizia de suspendare a autorizatiei, la propunerea AFER, ministrul transporturilor va aproba prelungirea perioadei de suspendare sau incetarea activitatii statiei respective, dupa caz.
CAP. 3
Dispozitii finale
ART. 13
(1) Eventualele contestatii privind decizia de acordare, neacordare sau suspendare, dupa caz, a autorizatiei se depun la AFER in termen de 10 zile lucratoare de la primirea comunicarii deciziei.
(2) Solutionarea contestatiilor se face de catre consiliul de conducere al AFER in termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. In cadrul aceluiasi termen decizia de solutionare a contestatiei se comunica, in scris, contestatarului.
ART. 14
(1) Pierderea sau deteriorarea autorizatiei se comunica AFER in termen de 5 zile lucratoare de la data constatarii.
(2) AFER va elibera, la cerere, un duplicat al autorizatiei declarate pierduta sau deteriorata.
ART. 15
Pentru prestatiile efectuate de AFER in activitatea de acordare, reacordare sau eliberare a duplicatelor autorizatiilor se percep tarife diferentiate, aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 16
Acordarea, suspendarea sau pierderea autorizatiei se publica in Buletinul AFER.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: