Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME din 24 aprilie 2017 privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea, înnoirea şi retragerea cardurilor de tahograf
EMITENT: Ministerul Transporturilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 337 din 9 mai 2017
──────────
Aprobate de Ordinul nr. 459 din 24 aprilie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 337 din 9 mai 2017.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezentele norme stabilesc cadrul de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 165/2014 privind tahografele în transportul rutier, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85 al Consiliului privind aparatura de înregistrare în transportul rutier şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 165/2014, în ceea ce priveşte eliberarea, înlocuirea, schimbarea, înnoirea şi retragerea cardurilor de tahograf.
ART. 2
(1) În sensul prezentelor norme se aplică definiţiile prevăzute la art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 165/2014.
(2) În sensul prezentelor norme, noţiunea de „card de conducător auto“, respectiv „foaie de înregistrare“ sunt echivalente cu noţiunile de „cartela tahografică“, respectiv „diagramă tahografică“ prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, aprobată cu modificări prin Legea nr. 371/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007.
(3) În vederea îndeplinirii prevederilor prezentelor norme şi ale Regulamentului (UE) nr. 165/2014, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) emite cardurile de tahograf;
b) ţine evidenţa cardurilor de tahograf într-o bază de date denumită registrul electronic naţional, conform prevederilor art. 31 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014;
c) asigură interconectarea registrului electronic naţional cu registrele electronice naţionale ale altor state, conform prevederilor art. 31 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014;
d) efectuează schimbul electronic de date privind cardurile de tahograf, conform prevederilor art. 31 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014; şi
e) transmite anual Comisiei Europene informaţiile prevăzute la art. 24 alin. (5) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014; datele privind montatorii, atelierele şi producătorii de vehicule autorizaţi sunt furnizate Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“.
ART. 3
(1) Titularul unui card de conducător auto poate fi şi titular al unui card al societăţii, dar nu poate fi titular al unui card de atelier.
(2) Titularul unui card al societăţii poate fi şi titular al unui card de conducător auto, dar nu poate fi titular al unei card de atelier.
(3) Titularul unui card de atelier nu poate fi titular al unui card de conducător auto sau al unui card al societăţii.
(4) O întreprindere poate deţine unul sau mai multe carduri ale societăţii.
(5) Un operator economic poate deţine unul sau mai multe carduri de atelier.
CAP. II
Cardul de conducător auto
ART. 4
Cardul de conducător auto este eliberat de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., la cerere, conducătorilor auto care efectuează operaţiuni de transport rutier cu vehicule ce fac obiectul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 561/2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 561/2006, cu respectarea prevederilor art. 26 din Regulamentul (UE) nr. 165/2014.
ART. 5
(1) În vederea obţinerii cardului de conducător auto, solicitantul depune, personal sau printr-o persoană împuternicită în baza unei procuri notariale, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. un dosar care cuprinde următoarele documente:
a) cerere-tip al cărei model este stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., disponibilă atât pe pagina proprie de internet, cât şi la agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) copie a actului de identitate - buletin/carte de identitate/paşaport;
c) copie a permisului de conducere valabil cel puţin pentru una dintre categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie ori adeverinţa valabilă care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare, care atestă că deţinătorul are dreptul de a conduce autovehicule sau ansambluri de vehicule pentru conducerea cărora se solicită permis de conducere din categoriile menţionate;
d) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncă în România, în cazul cetăţenilor străini, alţii decât cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European;
e) copie a documentului/documentelor prin care se dovedeşte că solicitantul are reşedinţa curentă în România sau, în cazul în care cardul de conducător auto este solicitat conform prevederilor art. 26 alin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014, documentul/documentele care atestă existenţa unui raport juridic de muncă cu o întreprindere, definită conform Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi, dacă este aplicabil, atestatul de conducător auto prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri;
f) fotografia color actuală a conducătorului auto, în format 25 x 32 mm;
g) dovada efectuării plăţii tarifului pentru eliberarea cardului de conducător auto.
(2) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează cardul de conducător auto în termen de o lună de la data solicitării, prin agenţia teritorială indicată de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al eliberării, după caz.
ART. 6
(1) Cardul de conducător auto se retrage de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier în următoarele cazuri:
a) când se constată că este falsificat;
b) când se constată ca titularul a furnizat informaţii eronate sau documente neconforme cu realitatea pentru obţinerea cardului;
c) când se constată că este utilizat de către o altă persoană decât titularul acestuia.
(2) Cardurile de conducător auto emise de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi retrase de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, precum şi motivaţia retragerii acestora se transmit Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în vederea actualizării corespunzătoare a registrului electronic naţional.
(3) Cardurile de conducător auto emise în alte state şi retrase de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, precum şi motivaţia retragerii acestora se transmit autorităţilor străine emitente în vederea dispunerii măsurilor legale necesare.
ART. 7
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a cardului de conducător auto, acesta poate solicita înnoirea acestuia.
ART. 8
(1) În vederea înnoirii cardului de conducător auto, titularul depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirării, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. un dosar care cuprinde documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a)-f), împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru înnoirea cardului de conducător auto.
(2) În cazul în care nu s-a respectat termenul prevăzut la alin. (1), se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card.
(3) Pentru a putea ridica noul card de conducător auto, care are o valabilitate de cel mult 5 ani de la data eliberării, conducătorul auto returnează cardul de conducător auto/cartela conducătorului auto deţinut/deţinută anterior, care se păstrează la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pe o perioadă de 12 luni, iar aceasta îl/o pune la dispoziţie, la cerere, autorităţilor competente în vederea verificării respectării legislaţiei în domeniu. În cazul cardurilor de conducător auto emise în alte state, acestea se transmit emitentului în termen de 30 zile de la returnare, împreună cu informaţiile prevăzute la art. 28 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează solicitantului noul card de conducător auto, în termen de maximum 5 zile de la data solicitării, prin agenţia teritorială indicată de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al înnoirii, după caz.
ART. 9
Conducătorul auto are obligaţia de a solicita schimbarea cardului în următoarele cazuri:
a) când, după eliberarea cardului, datele administrative înregistrate pe acesta privind titularul suferă modificări în ceea ce priveşte numele, domiciliul sau numărul permisului de conducere;
b) când se constată înscrierea eronată a unor date pe card;
c) când se constată funcţionarea defectuoasă a cardului.
ART. 10
(1) În vederea schimbării cardului de conducător auto, titularul depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările sau de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date pe card, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea trebuie însoţită de toate documentele ce atesta modificarea datelor administrative înscrise pe card sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrărilor, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru schimbarea cardului.
(2) În cazul în care nu s-a respectat termenul prevăzut la alin. (1), se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card.
(3) Pentru a putea ridica noul card, care are aceeaşi datălimită de valabilitate ca şi vechiul card, conducătorul auto îl returnează pe cel vechi, în caz contrar urmând să se perceapă tariful pentru eliberarea unui card nou. Cardul returnat se păstrează la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pe o perioadă de 12 luni, iar aceasta îl pune la dispoziţie, la cerere, autorităţilor competente în vederea verificării respectării legislaţiei în domeniu.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează solicitantului noul card de conducător auto în termen de 5 zile de la data solicitării, prin agenţia teritorială indicată de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al schimbării, după caz.
ART. 11
În situaţia în care cardul conducătorului auto a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acestuia.
ART. 12
(1) În vederea înlocuirii cardului de conducător auto, titularul depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cardul a fost furat, pierdut, deteriorat sau distrus, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea trebuie însoţită de dovada eliberată de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau de declaraţia pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru înlocuirea cardului.
(2) În cazul în care nu s-a respectat termenul prevăzut la alin. (1), se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card.
(3) Noul card are aceeaşi dată-limită de valabilitate ca şi vechiul card pe care acesta îl înlocuieşte.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează solicitantului un nou card de conducător auto, în termen de 8 zile lucrătoare de la data primirii unei solicitări în acest sens, prin agenţia teritorială indicată de solicitant în cererea sa, în situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al înlocuirii, după caz.
(5) În situaţia în care cardul de conducător auto pierdut sau furat a fost recuperat sau acesta a fost deteriorat, titularul are obligaţia de a-l preda imediat agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are domiciliul.
CAP. III
Cardul societăţii
ART. 13
Cardul societăţii este eliberat de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., la cerere, întreprinderilor care efectuează operaţiuni de transport rutier cu vehicule ce fac obiectul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 561/2006.
ART. 14
(1) Cardurile societăţii sunt netransmisibile şi emise în numele întreprinderii, care decide modul de repartizare a acestora angajaţilor săi.
(2) Cardurile societăţii se eliberează reprezentantului desemnat în acest sens de către întreprindere şi au o valabilitate de cel mult 5 ani de la data eliberării.
ART. 15
(1) În vederea obţinerii cardului societăţii, solicitantul depune la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere
Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul declarat un dosar care cuprinde următoarele documente:
a) cerere-tip al cărei model este stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., disponibilă atât pe pagina proprie de internet, cât şi la agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) copie a actului de identitate al reprezentantului desemnat în acest sens de către întreprindere;
c) împuternicirea eliberată reprezentantului desemnat în acest sens de către întreprindere;
d) dovada efectuării plăţii tarifului pentru eliberarea corespunzător numărului solicitat de carduri ale societăţii.
(2) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează cardul sau cardurile societăţii în termen de maximum 15 zile de la data solicitării, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al eliberării, după caz.
ART. 16
(1) Cardul societăţii se retrage de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier în următoarele cazuri:
a) când se constată că este falsificat;
b) când se constată că datele administrative înregistrate pe aceasta (denumirea sau sediul declarat) s-au modificat, iar deţinătorul nu a solicitat schimbarea cardului în termenul prevăzut la art. 20;
c) când se constată că acesta este utilizat de către o altă întreprindere decât cea pentru care a fost eliberat.
(2) Cardurile societăţii retrase de către Inspectoratul de Stat în Transportul Rutier, precum şi motivaţia retragerii acestora se transmit Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în vederea actualizării corespunzătoare a registrului electronic naţional.
ART. 17
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a cardului societăţii, întreprinderea poate solicita înnoirea acestuia.
ART. 18
(1) În vederea înnoirii cardului sau cardurilor societăţii, aceasta depune o cerere, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirării acestuia sau acestora, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul, însoţită de dovada efectuării plăţii tarifului corespunzător numărului de carduri ale societăţii care fac obiectul cererii de înnoire.
(2) În cazul cererilor depuse în afara termenului prevăzut la alin. (1) se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card sau unor noi carduri ale societăţii.
(3) Pentru a putea ridica noul card al societăţii, deţinătorul returnează cardul societăţii sau cartela întreprinderii deţinute anterior, care se păstrează la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pe o perioadă de 12 luni şi care se pun, la cerere, la dispoziţia autorităţilor competente în vederea verificării respectării legislaţiei în domeniu.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează noul card al societăţii în termen de maximum 5 zile de la data solicitării, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al înnoirii, după caz.
ART. 19
Întreprinderea are obligaţia de a solicita schimbarea cardului societăţii în următoarele cazuri:
a) când, după eliberarea cardului societăţii, datele administrative înregistrate pe aceasta privind întreprinderea sau reprezentantul desemnat în acest sens de către întreprindere suferă modificări;
b) când se constată înscrierea eronată a unor date pe cardul societăţii;
c) când se constată funcţionarea defectuoasă a cardului societăţii.
ART. 20
(1) În vederea schimbării cardului societăţii, aceasta depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările sau de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date pe card, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul. Cererea trebuie însoţită de toate documentele ce atestă modificarea datelor administrative înscrise pe card sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrărilor, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru schimbarea cardului.
(2) În cazul cererilor depuse în afara termenului prevăzut la alin. (1) se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card al societăţii.
(3) Pentru a putea ridica noul card, care are aceeaşi dată-limită de valabilitate ca şi vechiul card, întreprinderea îl returnează pe cel vechi, în caz contrar urmând să se perceapă tariful pentru eliberarea unui card nou.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează noul card al societăţii, în termen de cel mult 5 zile de la data solicitării, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al schimbării, după caz.
ART. 21
În situaţia în care cardul societăţii a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acestuia.
ART. 22
(1) În vederea înlocuirii cardului societăţii, aceasta depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cardul a fost furat, pierdut, deteriorat sau distrus, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul. Cererea trebuie însoţită de dovada eliberată de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau declaraţia pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, şi de dovada efectuării plăţii tarifului pentru înlocuirea cardului.
(2) În cazul în care nu s-a respectat termenul prevăzut la alin. (1), se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card.
(3) Noul card are aceeaşi dată-limită de valabilitate ca şi vechiul card pe care îl înlocuieşte.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează noul card al societăţii în termen de cel mult 5 zile de la data solicitării, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al schimbării, după caz.
(5) În situaţia în care cardul societăţii pierdut sau furat a fost recuperat ori a fost deteriorat, titularul are obligaţia de a-l preda imediat agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul social sau, după caz, domiciliul.
CAP. IV
Cardul de atelier
ART. 23
(1) Montatorii, atelierele şi producătorii de vehicule autorizaţi de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, denumiţi în continuare operatori economici, obţin, la cerere, câte un card de atelier pentru fiecare persoană care îndeplineşte condiţiile precizate prin reglementările tehnice în vigoare aplicabile şi este nominalizată în documentaţia ce a stat la baza eliberării autorizaţiei, persoană denumită în continuare persoană nominalizată.
(2) Producătorii de tahografe obţin, la cerere, câte un card de atelier pentru fiecare persoană desemnată de aceştia.
ART. 24
(1) Cardul de atelier se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi pentru personalul Regiei Autonome „Registrul Auto Român“ cu atribuţii în activitatea de verificare a tahografelor digitale, conform Hotărârii Guvernului nr. 899/2003 privind stabilirea condiţiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control în transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de viteză, precum şi a condiţiilor de montare, reparare, reglare şi verificare a aparatelor de control în transporturile rutiere şi a limitatoarelor de viteză.
(2) În vederea eliberării cardurilor de atelier, Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ comunică Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. datele de identificare ale personalului menţionat la alin. (1), însoţite de documentaţia stabilită prin protocol încheiat între acestea.
ART. 25
(1) Cardul de atelier este nominal şi netransmisibil, fiecare persoană nominalizată putând deţine câte un singur card de atelier pentru fiecare operator economic.
(2) Dacă o persoană nominalizată pentru mai mulţi operatori economici a fost nominalizată de către fiecare dintre aceştia în documentaţia ce a stat la baza eliberării autorizaţiei de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“, ea utilizează câte un card pentru fiecare operator economic pentru care lucrează.
(3) Cardul de atelier se eliberează persoanei nominalizate şi are o valabilitate maximă de 12 luni de la data eliberării.
(4) Cardul de atelier este singurul tip de card tahografic pentru folosirea căruia este necesar un număr personal unic de identificare a utilizatorului (PIN). Acesta este înmânat personal, sub semnătură de primire, persoanei nominalizate care utilizează cardul, de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază persoana îşi are domiciliul.
ART. 26
(1) În vederea obţinerii cardului de atelier, solicitantul depune la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul declarat un dosar care cuprinde următoarele documente:
a) cerere-tip al cărei model este stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., disponibilă atât pe pagina proprie de internet, cât şi la agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) copie a actului de identitate al persoanei nominalizate;
c) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncă în România a persoanei nominalizate, în cazul cetăţenilor străini, alţii decât cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European;
d) copie a documentului/documentelor prin care se dovedeşte că persoana nominalizată are reşedinţa curentă în România;
e) documentul emis de Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ care atestă capabilitatea tehnică şi buna reputaţie a persoanei nominalizate, cu excepţia persoanelor desemnate prevăzute la art. 23 alin. (2);
f) dovada efectuării plăţii tarifului pentru eliberarea cardului de atelier.
(2) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează cardul de atelier solicitantului, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, sau comunică în scris refuzul motivat al eliberării, după caz.
ART. 27
(1) Cardul de atelier se retrage de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ în următoarele cazuri:
a) când se constată că este falsificat, deteriorat, distrus ori şia pierdut valabilitatea;
b) când se constată că datele administrative înregistrate pe acesta s-au modificat, iar operatorul economic nu a solicitat schimbarea cardului în termenul prevăzut la art. 31 alin. (1);
c) când autorizaţia eliberată de Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ operatorului economic a fost anulată sau şi-a pierdut valabilitatea;
d) când autorizaţia eliberată de Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ operatorului economic a fost suspendată temporar conform reglementărilor tehnice în vigoare aplicabile;
e) la încetarea activităţii operatorului economic;
f) la anularea de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ a dreptului de desfăşurare a activităţii deţinătorului în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare aplicabile;
g) la suspendarea temporară de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ a dreptului de desfăşurare a activităţii deţinătorului, în conformitate cu reglementările tehnice aplicabile.
(2) În vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor alin. (1), Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ are acces, pe bază de protocol încheiat cu Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., la informaţiile din registrul electronic naţional, privitoare la cardurile de atelier eliberate.
(3) Cardurile de atelier retrase de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ conform dispoziţiilor alin. (1) lit. a)-c), e) şi f), precum şi motivaţia retragerii acestora se transmit Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în vederea actualizării corespunzătoare a registrului electronic naţional.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d) şi g), Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ retrage cardurile de atelier pe perioada suspendării şi înştiinţează Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu privire la această măsură, precum şi cu privire la perioada şi motivaţia retragerii.
(5) Pe perioada prevăzută la alin. (4), Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. nu eliberează niciun alt card de atelier pe numele persoanei respective.
(6) După perioada prevăzută la alin. (4), Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ restituie cardul de atelier deţinătorului, dacă acesta se află în perioada de valabilitate.
(7) În cazul în care în perioada prevăzută la alin. (4) valabilitatea cardului de atelier retras expiră, acesta se transmite de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în vederea actualizării registrului electronic naţional.
(8) În cazul prevăzut la alin. (7) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează un alt card de atelier pe numele persoanei respective numai după trecerea perioadei prevăzute la alin. (4).
ART. 28
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a cardului de atelier, deţinătorul poate solicita înnoirea acestuia.
ART. 29
(1) În vederea înnoirii cardului de atelier, solicitantul depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirării, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul declarat un dosar care cuprinde următoarele documente:
a) cerere-tip al cărei model este stabilit de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., disponibilă atât pe pagina proprie de internet, cât şi la agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) copie a actului de identitate al tehnicianului nominalizat;
c) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncă în România, în cazul cetăţenilor străini, alţii decât cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European;
d) copie a documentului/documentelor prin care se dovedeşte că persoana nominalizată are reşedinţa curentă în România;
e) documentul emis de Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ care atestă capabilitatea tehnică şi buna reputaţie a persoanei nominalizate, cu excepţia persoanelor desemnate prevăzute la art. 23 alin. (2);
f) dovada efectuării plăţii tarifului pentru înnoirea cardului de atelier.
(2) În cazul în care nu s-a respectat termenul prevăzut la alin. (1), se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card de atelier.
(3) Pentru a putea ridica noul card de atelier, care are o valabilitate de cel mult 12 luni de la data eliberării, deţinătorul returnează cardul de atelier sau cartela operatorului economic autorizat deţinut sau deţinută anterior, care se păstrează la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pe o perioadă de 12 luni şi se pune, la cerere, la dispoziţia autorităţilor competente în vederea verificării respectării legislaţiei în domeniu.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează noul card de atelier, în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, în situaţia în care solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al înnoirii, după caz.
ART. 30
Operatorul economic are obligaţia de a solicita schimbarea cardului de atelier în următoarele cazuri:
a) când, după eliberarea cardului de atelier, datele administrative înregistrate pe aceasta privind operatorul economic sau persoana nominalizată suferă modificări;
b) când se constată înscrierea eronată a unor date pe card;
c) când se constată funcţionarea defectuoasă a cardului de atelier.
ART. 31
(1) În vederea schimbării cardului de atelier, operatorul economic depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările datelor administrative prevăzute la art. 30 lit. a) ori de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul declarat.
(2) În cazul în care nu se respectă termenul prevăzut la alin. (1), se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card.
(3) Pentru a putea ridica noul card, care are aceeaşi dată-limită de valabilitate ca şi vechiul card, operatorul economic îl returnează pe cel vechi, în caz contrar urmând să se perceapă tariful pentru eliberarea unui card nou.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează noul card de atelier, în termen de maximum 5 zile de la data solicitării, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al schimbării, după caz.
ART. 32
(1) În situaţia în care cardul de atelier a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, montatorul, atelierul sau producătorul de vehicule are obligaţia de a solicita înlocuirea cardului.
(2) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. ţine registrul cardurilor pierdute, furate sau defecte, potrivit dispoziţiilor art. 25 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014.
ART. 33
(1) În vederea înlocuirii cardului de atelier ca urmare a furtului, pierderii, deteriorării sau distrugerii acestuia, operatorul economic depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cardul a fost furat/pierdut/deteriorat/ distrus, la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul declarat.
(2) Cererea menţionată la alin. (1) trebuie însoţită de următoarele documente:
a) dovada eliberată de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau declaraţia pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz;
b) dovada efectuării plăţii tarifului pentru înlocuirea cardului şi
c) documentul emis de Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ care atestă capabilitatea tehnică şi buna reputaţie a persoanei nominalizate, cu excepţia persoanelor desemnate prevăzute la art. 23 alin. (2).
(3) În cazul în care nu se respectă termenul prevăzut la alin. (1) sau nu se returnează cardul deteriorat, se percepe tariful pentru eliberarea unui nou card.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează cardul de atelier solicitantului, în termen de cel mult 5 zile de la data solicitării, sau comunică în scris refuzul motivat al eliberării, după caz.
(5) În situaţia în care cardul de atelier pierdut sau furat a fost recuperat ori a fost deteriorat, titularul are obligaţia de a-l preda imediat agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în a cărei rază îşi are sediul declarat.
CAP. V
Card de control
ART. 34
(1) Cardul de control se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. personalului prevăzut la art. 4 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 371/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi personalului Regiei Autonome „Registrul Auto Român“ desemnat să asigure efectuarea activităţilor de control tehnic în trafic.
(2) În vederea eliberării cardului de control, fiecare autoritate la care se face referire la alin. (1) comunică Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. datele de identificare ale personalului propriu abilitat cu efectuarea controlului pentru care se eliberează cardul de control, însoţite de o documentaţie stabilită prin protocoale încheiate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu fiecare dintre aceste autorităţi.
(3) Cardul de control are o valabilitate de 2 ani de la data eliberării, acesta putând fi înnoit, înlocuit sau schimbat conform protocoalelor la care se face referire la alin. (2).
(4) În cazul în care titularul cardului de control nu mai este angajat al instituţiei care a solicitat eliberarea acestuia sau nu mai face parte din personalul cu atribuţii de control al acesteia, cardul respectiv trebuie predat Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în termen de 15 zile.
(5) În vederea creşterii eficienţei controlului respectării legislaţiei în domeniu, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. acordă acces la registrul electronic naţional, pentru verificarea unicităţii cardului de tahograf prin reţeaua TACHOnet, pe bază de protocol, personalului care deţine carduri de control din Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi personalului desemnat de Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ conform prevederilor alin. (1).
CAP. VI
Dispoziţii finale
ART. 35
În cazul în care un card tahografic emis de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. nu funcţionează sau au fost înscrise date eronate din vina acesteia, titularul/deţinătorul cardului are obligaţia de a-l returna emitentului în termen de 5 zile de la eliberare, urmând ca acesta să fie schimbat fără a se percepe tariful aferent.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: