Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
(1) Asigurarea de frontierã are ca scop acoperirea prin asigurare a riscurilor de rãspundere civilã pentru autovehiculele care aparţin altui stat şi care pãtrund pe teritoriul României fãrã a avea o asigurare RCA valabilã sau a cãror asigurare expirã pe perioada şederii în România. Dupã intrarea în vigoare a Acordului multilateral pentru România, pentru autovehiculele care au locul obişnuit de staţionare într-un stat din Spaţiul Economic European, inclusiv Elveţia, eliberarea asigurãrii de frontierã nu mai este necesarã.
(2) Conducãtorul auto al unui autovehicul aparţinând altui stat, cu excepţia aceluia care deţine o Carte Verde valabilã, emisã sub autoritatea unui birou naţional competent, şi cu excepţia conducãtorului auto a cãrui asigurare de rãspundere civilã pe teritoriul statului membru de reşedinţã este garantatã de biroul naţional al acelui stat, are obligaţia de a încheia un contract de asigurare de frontierã.
ART. 2
(1) Asigurãtorii mandataţi de Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România pot exercita activitatea de încheiere a asigurãrii de frontierã în numele şi pe seama biroului, în baza unor contracte.
(2) La încheierea asigurãrii de frontierã, în baza unei prime de asigurare, se emite conducãtorului auto al autovehiculului un certificat de asigurare de frontierã.
ART. 3
(1) Asigurarea de frontierã se încheie la data intrãrii autovehiculului pe teritoriul României sau cel târziu la data expirãrii asigurãrii de rãspundere civilã, pentru o perioadã de 30 de zile. Pentru autovehiculele care staţioneazã în mod obişnuit în alte state decât cele membre ale Sistemului Carte Verde, asigurarea de frontierã se poate prelungi pe noi perioade de câte 30 de zile.
(2) Asigurarea de frontierã acoperã prejudiciile suferite în urma unor evenimente produse în limitele teritoriale de acoperire şi pe perioada de valabilitate prevãzutã în certificatul de asigurare de frontierã.
ART. 4
(1) Cerinţele privind forma certificatului de asigurare de frontierã sunt prevãzute prin Regulamentul Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România.
(2) În cazul încetãrii asigurãrii de frontierã înainte de expirarea valabilitãţii acesteia, diferenţa de primã plãtitã pentru aceastã asigurare nu se returneazã.
ART. 5
(1) Certificatele de asigurare de frontierã se emit:
a) pânã la intrarea în vigoare a Acordului multilateral pentru România, pentru autovehicule care nu staţioneazã în mod obişnuit în statul nostru, cu valabilitate numai pentru teritoriul României;
b) dupã intrarea în vigoare a Acordului multilateral pentru România, pentru autovehiculele care staţioneazã în mod obişnuit pe teritoriul altor state, exceptând statele din Spaţiul Economic European şi Elveţia, în conformitate cu prevederile art. 1.
(2) Tarifele lunare de primã pentru asigurarea de frontierã sunt:
a) pentru autovehiculele prevãzute la alin. (1) lit. a):
- 100 euro pentru motociclete, mopede şi autoturisme de pânã la 9 locuri inclusiv;
- 300 euro pentru orice alte vehicule, exceptând autoturismele;
- 50 euro pentru remorci, semiremorci, ataşe şi alte vehicule tractate;
b) pentru autovehiculele prevãzute la alin. (1) lit. b):
- 150 euro pentru motociclete, mopede şi autoturisme de pânã la 9 locuri inclusiv;
- 400 euro pentru orice alte vehicule, exceptând autoturismele;
- 100 euro pentru remorci, semiremorci, ataşe şi alte vehicule tractate.
(3) Primele de asigurare se plãtesc în euro sau în lei, echivalent al sumei exprimate în euro, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data încheierii asigurãrii de frontierã.
(4) Pentru asigurãrile unde solicitarea are o duratã mai mare de o lunã, prima de asigurare se calculeazã prin multiplicarea tarifelor de prime cu numãrul de luni.
ART. 6
(1) Conducãtorul auto al autovehiculului a cãrui utilizare pe teritoriul României este condiţionatã de asigurarea RCA la frontierã are obligaţia sã prezinte certificatul de asigurare de frontierã pentru întreaga duratã de deplasare a autovehiculului pe teritoriul României, dupã ce a expirat valabilitatea Cãrţii Verzi, pânã la ieşirea de pe teritoriul României.
(2) Conducãtorii autovehiculelor care nu îşi îndeplinesc obligaţia de a încheia asigurarea de frontierã vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legale aplicabile în România.
ART. 7
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de cãtre societãţile de asigurare se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Legii nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: