Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME din 17 octombrie 2003 pentru reglementarea sistemului de asigurări de răspundere civilă pentru furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice care intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate
EMITENT: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 751 din 27 octombrie 2003
──────────
Aprobate prin DECIZIA nr. 796 din 17 octombrie 2003, publicată în Monitorul Oficial nr. 751 din 27 octombrie 2003.
──────────
În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (2) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, asigurarea de răspundere civilă în domeniul medical este obligatorie pentru toţi furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Prezentele norme precizează modul în care furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate pot realiza aceasta obligaţie stabilită prin lege.
CAP. 1
Definiţii
În contextul prezentelor norme, termenii de mai jos au următoarele semnificatii:
- societate de asigurări autorizata - o societate de asigurări autorizata de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sa practice clasa de asigurări de răspundere civilă generală, ce funcţionează pe teritoriul României;
– case de asigurări de sănătate - casele de asigurări sociale de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti;
– furnizor de servicii medicale şi farmaceutice - persoane fizice sau juridice autorizate oficial şi recunoscute de Ministerul Sănătăţii pentru a furniza servicii sau produse medicale şi farmaceutice, care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate;
– limita minima a asigurării - valoarea minima a asigurării necesară în fiecare an, în conformitate cu prezentele norme;
– asigurare - asigurare de răspundere civilă în domeniul medical subscrisă de societăţi de asigurări;
– norme - prezentele norme, modificate şi amendate.
CAP. 2
Arie de întindere şi monitorizare
2.1. Prezentele norme se aplică tuturor furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice care intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
2.2. Pentru relaţiile contractuale desfăşurate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice, aceştia din urma vor încheia asigurarea de răspundere civilă în domeniul medical în concordanta cu tipul de furnizor.
2.3. Casele de asigurări de sănătate vor monitoriza, prin serviciile specializate, modul în care furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice vor îndeplini aceasta obligaţie.
2.4. Cerinţa minima pentru activitatea de monitorizare este o copie de pe poliţa de asigurare, însă casele de asigurări de sănătate pot cere orice alte informaţii şi probe de la furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice în acest domeniu.
2.5. Furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice care nu fac dovada îndeplinirii obligaţiei privind asigurarea de răspundere civilă în domeniul medical nu vor putea intră în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
2.6. Relaţiile contractuale dintre casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice cărora, pe parcursul derulării contractelor, le încetează valabilitatea asigurării se suspenda până la data încheierii unei poliţe de asigurare valabile. Suspendarea operează timp de maximum 30 de zile calendaristice de la data notificării furnizorului în acest sens de către casa de asigurări de sănătate. Dacă în această perioadă furnizorul nu îşi îndeplineşte obligaţia încheierii asigurării, relaţiile contractuale cu casa de asigurări de sănătate încetează.
CAP. 3
Asigurarea
3.1. Furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice trebuie să deţină o asigurare pentru răspundere civilă în domeniul medical în condiţiile precizate de prezentele norme.
3.2. Limitele minime ale asigurării, în funcţie de tipul furnizorului de servicii medicale şi farmaceutice, se exprima în euro şi sunt următoarele:
a) personal medical:
- medici de familie - 50.000 euro;
– medici specialişti-specialităţi medicale şi paraclinice 75.000 euro;
– medici specialişti-specialităţi chirurgicale şi stomatologice - 125.000 euro;
– personal medical cu studii medii - 10.000 euro;
b) unităţi sanitare:
- unităţi spitaliceşti (comunale şi orăşeneşti) 100.000 euro;
– ambulatorii de specialitate (comunale şi orăşeneşti) 75.000 euro;
– unităţi spitaliceşti (municipale) - 250.000 euro;
– ambulatorii de specialitate (municipale) 150.000 euro;
– spitale judeţene şi universitare - 500.000 euro;
c) personal farmaceutic:
- farmacisti - 50.000 euro;
– personal farmaceutic cu studii medii - 10.000 euro.
3.3. Furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice pot face asigurarea de răspundere civilă în domeniul medical pentru valori mai mari, în funcţie de riscul acceptat de aceştia pentru activitatea desfăşurată.
3.4. Limita minima a asigurării se determina pentru o perioadă de un an calendaristic.
CAP. 4
Societăţi de asigurare
4.1. Societăţile de asigurări la care pot apela furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice pentru încheierea poliţei de asigurare se stabilesc de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate.
4.2. Selecţia societăţilor de asigurări are la baza următoarele criterii principale de evaluare a eligibilităţii:
a) capitalul social minim conform legislaţiei specifice asigurărilor;
b) autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor;
c) obligaţiile de plată a impozitelor şi taxelor către bugetul de stat şi contribuţiile pentru asigurările sociale şi de sănătate achitate la zi;
d) bilanţul contabil anual;
e) recomandările din partea beneficiarilor;
f) reasigurarea (numărul contractelor de reasigurare şi cotatia reasiguratorilor pe piaţa internationala);
g) marja de solvabilitate şi dovada că nu se afla într-o procedură de reorganizare, conform legislaţiei specifice asigurărilor;
h) volumul încasărilor şi despăgubirilor;
i) rezervele tehnice ale companiei;
j) lichiditatile în titluri de stat, obligaţiuni ale administraţiilor publice locale, depozite bancare şi conturi curente;
k) reţeaua teritorială;
l) oferta tehnica (condiţii de asigurare, modalităţi de comunicare şi raportare etc.);
m) oferta financiară privind prima de asigurare (respectiv prima de asigurare cea mai mica la o răspundere asigurata).
4.3. Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate poate stabili şi alte criterii de eligibilitate şi credibilitate, cu excepţia celor de natura celor care privesc stabilitatea financiară pentru societăţile de asigurări. Aceste criterii vor fi prevăzute în caietul de sarcini, care se aproba prin decizie a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
4.4. Procedura de selecţie se aproba prin decizie a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se publică la avizierul şi pe pagina de Internet a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: