Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE SECURITATE RADIOLOGICA din 10 iulie 2006  privind dezafectarea instalatiilor de minerit si/sau preparare a minereurilor de uraniu si/sau toriu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME DE SECURITATE RADIOLOGICA din 10 iulie 2006 privind dezafectarea instalatiilor de minerit si/sau preparare a minereurilor de uraniu si/sau toriu

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 734 din 28 august 2006


CAP. I
Consideraţii generale, scop, definiţii

ART. 1
Prezentele norme sunt emise de Autoritate în baza prevederilor <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã, reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, republicatã.
ART. 2
Scopul prezentelor norme este de a completa prevederile Normelor fundamentale de securitate radiologicã, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 bis din 29 august 2000, cu cerinţele privind dezafectarea instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu.
ART. 3
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme sunt definite în anexa nr. 1.

CAP. II
Domeniul de aplicabilitate; exceptãri

ART. 4
Prevederile prezentelor norme se aplicã activitãţilor de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, prin care au fost desfãşurate urmãtoarele activitãţi:
a) prospectarea, explorarea, deschiderea, pregãtirea şi exploatarea minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
b) prepararea în laborator, în staţii-pilot şi în instalaţii industriale a minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
c) conversia minereurilor de uraniu şi/sau toriu în materie primã nuclearã;
d) producerea combustibilului nuclear ce conţine numai uraniu natural sau numai compuşi ai uraniului natural;
e) gospodãrirea deşeurilor radioactive rezultate de la activitãţile prevãzute la lit. a)-d).
ART. 5
Se supun prevederilor prezentelor norme şi activitãţile de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de alte substanţe minerale utile, în care au fost desfãşurate activitãţi similare cu cele menţionate la art. 4 lit. a), b) şi e), care au fost sau sunt autorizate conform prevederilor art. 29 din Normele de securitate radiologicã privind radioprotecţia operaţionalã în mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 127/2002.
ART. 6
(1) Este exceptatã de la prevederile prezentelor norme dezafectarea instalaţiilor de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu ori a minereurilor de alte substanţe minerale utile asociate cu uraniul şi toriul, care au aparţinut persoanelor legal constituite care au fost dizolvate juridic înainte de 23 ianuarie 2004 şi ale cãror obligaţii şi responsabilitãţi nu au fost preluate de o altã persoanã legal constituitã.
(2) Situaţiile descrise la alin. (1) se trateazã ca intervenţii în conformitate cu prevederile art. 129 din Normele fundamentale de securitate radiologicã.

CAP. III
Justificarea, optimizarea şi limitarea dozelor în activitatea de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu

ART. 7
Persoana legal constituitã care solicitã autorizaţie pentru desfãşurarea activitãţii de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu este obligatã sã demonstreze cã evaluarea detaliatã de securitate radiologicã actualizatã şi proiectul detaliat de dezafectare sunt astfel întocmite încât asigurã justificarea dezafectãrii şi optimizarea radioprotecţiei în activitatea de dezafectare, în sensul de a asigura cã toate expunerile, inclusiv cele potenţiale, sunt menţinute la cel mai scãzut nivel rezonabil posibil, luând în considerare factorii economici şi sociali (principiul ALARA).
ART. 8
(1) În activitãţile de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu nu trebuie sã se depãşeascã limita de dozã efectivã pentru persoanele expuse profesional, specificatã la art. 22 din Normele fundamentale de securitate radiologicã. Dozele efective se vor obţine prin însumarea expunerilor pe toate cãile de expunere specifice activitãţii de dezafectare.
(2) Dupã caz, în vederea îndeplinirii criteriului de limitã de dozã prevãzut la alin. (1), Autoritatea poate stabili constrângeri de dozã prin ţinerea sub control a urmãtorilor factori ce caracterizeazã principalele cãi de expunere:
a) concentraţiile efluenţilor radioactivi gazoşi şi pulberilor radioactive la locurile de muncã;
b) debitele, volumele şi concentraţiile efluenţilor radioactivi lichizi şi gazoşi deversaţi în mediu, astfel încât aceşti parametri sã fie în permanenţã în conformitate cu limitele derivate de eliberare stabilite de Autoritate în procesul de autorizare.
ART. 9
În procesul de optimizare a radioprotecţiei în activitatea de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu se vor analiza numai variantele care se conformeazã limitelor de dozã efectivã pentru personalul expus profesional şi, dupã caz, constrângerilor de dozã stabilite conform art. 8.

CAP. IV
Cerinţe de autorizare a dezafectãrii instalaţiilor de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu

Responsabilitãţile titularului de autorizaţie
ART. 10
(1) Titularul de autorizaţie are obligaţia sã solicite autorizarea dezafectãrii instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, în care a desfãşurat oricare dintre urmãtoarele activitãţi:
a) prospectarea şi explorarea prin lucrãri miniere subterane şi de suprafaţã, altele decât şanţurile şi dezvelirile, deschiderea, pregãtirea şi exploatarea minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
b) prepararea în laborator, în staţii-pilot şi în instalaţii industriale a minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
c) conversia minereurilor de uraniu şi/sau toriu în materie primã nuclearã;
d) producerea combustibilului nuclear ce conţine numai uraniu natural sau numai compuşi ai uraniului natural;
e) gospodãrirea deşeurilor radioactive rezultate de la activitãţile prevãzute la lit. a)-d);
f) gospodãrirea deşeurilor radioactive rezultate de la activitãţile din domeniul mineritului şi preparãrii minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
g) activitãţi similare celor menţionate la lit. a), b) şi e), desfãşurate pentru alte substanţe minerale utile şi care au fost sau sunt autorizate conform prevederilor art. 29 din Normele de securitate radiologicã privind radioprotecţia operaţionalã în mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu.
(2) Titularul de autorizaţie de desfãşurare a oricãreia dintre activitãţile prevãzute la alin. (1) trebuie sã solicite autorizaţia de dezafectare în urmãtoarele termene:
a) cu cel puţin un an înainte de data planificatã pentru încetarea activitãţii instalaţiilor de minerit şi/sau preparare şi a instalaţiilor aferente de gospodãrire a deşeurilor radioactive, aflate în funcţiune la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, şi a celor ce vor fi puse în funcţiune dupã intrarea în vigoare a prezentelor norme;
b) pânã cel târziu la data de 31 decembrie 2007 pentru instalaţiile de minerit şi/sau preparare şi instalaţiile aferente de gospodãrire a deşeurilor radioactive, a cãror activitate a fost sistatã înainte de intrarea în vigoare a prezentelor norme, fãrã a se pregãti documentaţia de dezafectare şi fãrã a se solicita autorizaţie de dezafectare;
c) în cazul încetãrii activitãţii numai în numite secţiuni ale instalaţiilor de minerit şi/sau preparare ori ale instalaţiilor aferente de gospodãrire a deşeurilor radioactive se procedeazã în conformitate cu prevederile art. 70 din Normele de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 192/2002.
ART. 11
Cererea de solicitare a autorizaţiei de dezafectare, prevãzutã la art. 10, trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documentaţii tehnice suport şi documente:
a) evaluarea detaliatã de securitate radiologicã, actualizatã conform parametrilor radiologici şi altor parametri neradiologici estimaţi a fi semnificativi la data planificatã pentru începerea activitãţii de dezafectare;
b) proiectul tehnic detaliat de dezafectare, conceput pe baza evaluãrii detaliate de securitate radiologicã actualizate;
c) analiza privind securitatea radiologicã a personalului expus profesional şi a mediului înconjurãtor, incluzând estimãri ale nivelului dozelor efective, pe perioada de desfãşurare a activitãţilor prevãzute în proiectul tehnic de dezafectare;
d) programul de radioprotecţie prevãzut la art. 38 şi 39 din Normele de securitate radiologicã privind radioprotecţia operaţionalã în mineritul şi prelucrarea minereurilor de uraniu şi toriu, adaptat pentru activitatea de dezafectare;
e) programul de asigurare a calitãţii în faza de dezafectare, întocmit în conformitate cu prevederile art. 99-101 din Normele de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu;
f) programele de monitorizare şi supraveghere a radioactivitãţii factorilor de mediu şi a instalaţiilor de gospodãrire a deşeurilor pe perioada de desfãşurare a activitãţii de dezafectare, prevãzute la:
(i) art. 150-152 din Normele de securitate radiologicã privind radioprotecţia operaţionalã în mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu;
(ii) art. 102-109 din Normele de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu;
g) decizia solicitantului de autorizaţie cu nominalizarea persoanelor responsabile cu desfãşurarea activitãţii de dezafectare;
h) documente care atestã capabilitatea tehnicã şi acreditarea sau autorizarea prevãzute de legislaţia în vigoare pentru persoanele legal constituite şi persoanele fizice implicate în activitatea de dezafectare;
i) documentul prin care se decide oprirea definitivã în vederea dezafectãrii;
j) lista persoanelor legal constituite, autorizate de Autoritate, care sunt implicate în activitatea de dezafectare, cu precizarea responsabilitãţilor şi interfeţelor dintre acestea şi titularul de autorizaţie;
k) lista cu materialele radioactive şi dispozitivele generatoare de radiaţii ionizante deţinute;
l) lista aparaturii dozimetrice existente în instalaţia de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
m) dovada cã deşeurile radioactive existente şi cele rezultate din activitatea de dezafectare vor fi gestionate în siguranţã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
n) planul de intervenţie în caz de urgenţã, inclusiv în caz de incendiu;
o) dupã caz, planul de asigurare a protecţiei fizice şi procedurile de reglementare a accesului în instalaţia care se va dezafecta, întocmite în conformitate cu prevederile Normelor de protecţie fizicã în domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 382/2001;
p) acordul sau autorizaţia de mediu;
q) avizul sanitar;
r) dovada achitãrii taxei şi tarifului de autorizare.
ART. 12
Documentaţiile tehnice prevãzute la art. 11 trebuie întocmite de experţi acreditaţi şi/sau de persoane legal constituite, autorizate de Autoritate sã desfãşoare activitãţi de cercetare-proiectare pentru instalaţii de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, şi se avizeazã de Autoritate în procesul de autorizare a dezafectãrii.
ART. 13
Lucrãrile efective de dezafectare se vor efectua numai dupã emiterea autorizaţiei de dezafectare de cãtre Autoritate.
ART. 14
Titularul de autorizaţie de dezafectare trebuie sã efectueze activitatea de dezafectare prin personalul propriu calificat şi specializat sau prin alte persoane legal constituite, autorizate sã manipuleze materiale radioactive, care au calitatea de contractant sau subcontractant de lucrãri.
ART. 15
Titularul de autorizaţie de dezafectare care intenţioneazã sã utilizeze contractanţi sau subcontractanţi pentru efectuarea lucrãrilor propriu-zise de dezafectare are urmãtoarele obligaţii:
a) sã se asigure cã subcontractanţii şi contractanţii de lucrãri îndeplinesc cerinţele de autorizare prevãzute de reglementãrile în vigoare;
b) sã prezinte Autoritãţii sistemul de control prin care se demonstreazã cã subcontractanţii şi contractanţii îndeplinesc toate cerinţele legale privind asigurarea securitãţii radiologice şi protecţia sãnãtãţii lucrãtorilor în raport cu riscurile radiologice şi neradiologice;
c) sã precizeze modul în care se va asigura implementarea programului de asigurare a calitãţii;
d) sã prezinte pentru fiecare contractant sau subcontractant tipul, domeniul şi lucrãrile pe care urmeazã sã le realizeze, precum şi relaţia dintre aceste lucrãri şi alte activitãţi de dezafectare;
e) sã prezinte cerinţele privind nivelul de calificare şi de experienţã pe care trebuie sã le îndeplineascã contractanţii şi subcontractanţii;
f) sã prezinte experienţa anterioarã a fiecãrui contractant şi subcontractant în dezafectarea instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu.
ART. 16
Titularul de autorizaţie care deţine şi dezafecteazã instalaţii de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu are obligaţia sã gestioneze totalitatea deşeurilor radioactive rezultate din activitatea de dezafectare, în conformitate cu prevederile Normelor de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu.
ART. 17
Titularul de autorizaţie care conservã şi/sau dezafecteazã instalaţii de minerit şi preparare trebuie:
a) sã asigure protecţia fizicã a instalaţiilor de minerit şi preparare pânã la finalizarea activitãţii de dezafectare, conform prevederilor Normelor de protecţie fizicã în domeniul nuclear;
b) sã îndeplineascã în totalitate prevederile specifice din Normele de control de garanţii în domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 363/2001;
c) sã ţinã evidenţa strictã şi la zi, în formatele aprobate de Autoritate în procesul de autorizare, pe tipuri şi categorii de activitate, a deşeurilor rezultate de la dezafectare, a deşeurilor tratate şi depozitate definitiv de el însuşi, a deşeurilor radioactive transferate persoanelor legal constituite, autorizate sã le trateze, sã le condiţioneze şi sã le depoziteze final, precum şi a efluenţilor radioactivi eliminaţi în mediul înconjurãtor;
d) sã transmitã periodic Autoritãţii, pânã la finalizarea activitãţii de dezafectare;
(i) raportul anual privind activitãţile autorizate desfãşurate;
(ii) raportul anual privind aplicarea programului de radioprotecţie;
(iii) raportul semestrial privind situaţia deşeurilor radioactive produse, tratate, depozitate definitiv sau temporar, transferate, precum şi a efluenţilor radioactivi trataţi şi eliberaţi în mediu;
(iv) raportul anual privind rezultatele monitorizãrii mediului înconjurãtor şi asigurarea radioprotecţiei populaţiei;
(v) alte rapoarte specifice, solicitate de Autoritate;
e) sã notifice de îndatã Autoritãţii producerea oricãruia dintre evenimentele prevãzute la art. 163 din Normele de securitate radiologicã privind radioprotecţia operaţionalã în mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu.
Conţinutul evaluãrii detaliate de securitate radiologicã
ART. 18
(1) Evaluarea detaliatã de securitate radiologicã, prevãzutã la art. 11 lit. a), trebuie elaboratã în conformitate cu cerinţele prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Evaluãrile detaliate de securitate radiologicã şi analizele de securitate radiologicã pot fi întocmite numai de persoane legal constituite care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) deţin o autorizaţie emisã de Autoritate pentru a elabora evaluãri şi/sau analize de securitate radiologicã în domeniul mineritului şi preparãrii minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
b) evaluãrile şi analizele de securitate radiologicã din domeniul mineritului şi preparãrii minereurilor de uraniu şi/sau toriu trebuie verificate şi avizate de un expert acreditat, posesor al unui permis de exercitare nivel 3 pentru domeniul "Materii prime nucleare", emis de Autoritate;
c) solicitanţii de autorizaţii de dezafectare vor transmite Autoritãţii numai evaluãrile şi analizele de securitate radiologicã verificate şi avizate fãrã observaţii de un expert acreditat, posesor al unui permis de exercitare nivel 3 pentru domeniul "Materii prime nucleare", emis de Autoritate.
ART. 19
Evaluãrile detaliate de securitate radiologicã trebuie sã conţinã estimarea dozelor efective pe toate cãile de expunere relevante, specifice amplasamentelor pe care se aflã instalaţii de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu şi terenuri contaminate de activitãţile desfãşurate în aceste instalaţii.
ART. 20
La estimarea dozelor efective pentru cãile de expunere relevante prevãzute la art. 19 se vor utiliza parametrii de lucru recomandaţi în ghidul prezentat în anexa nr. 3.
Conţinutul proiectului tehnic detaliat de dezafectare
ART. 21
Proiectul tehnic detaliat de dezafectare trebuie întocmit dupã:
a) elaborarea şi redactarea evaluãrii detaliate de securitate radiologicã, actualizatã conform parametrilor radiologici şi altor parametri neradiologici estimaţi a fi semnificativi la data planificatã pentru începerea activitãţii de dezafectare;
b) stabilirea tipului de utilizare ce se va da dupã eliberarea de sub regimul de autorizare a instalaţiei, a materialelor, a haldelor sau a terenurilor contaminate de activitãţile desfãşurate în cadrul instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu.
ART. 22
(1) Soluţiile optime de dezafectare, respectiv analizele cost/beneficiu, în funcţie de tipul de folosinţã pentru care se vor elibera, dupã caz, materialele, haldele sau/şi terenurile, se vor stabili conform procedurii reprezentate schematic în graficul nr. 1 din anexa nr. 4.
(2) În cazul dezafectãrii instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu în vederea eliberãrii pentru o folosinţã prestabilitã a materialelor, haldelor sau/şi terenurilor contaminate de mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu, pentru fiecare mãsurã de remediere este necesar sã se evalueze cel puţin durata, costul, protecţia şi conservarea mediului, protecţia radiologicã, acceptul public şi planificarea zonei, în conformitate cu procedura reprezentatã în graficul nr. 2 din anexa nr. 4.
ART. 23
Proiectul tehnic detaliat de dezafectare trebuie sã conţinã, dupã caz, cel puţin informaţiile prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 24
(1) Proiectul tehnic detaliat de dezafectare trebuie sã conţinã soluţiile tehnice de eliminare a surselor de radiaţii ionizante, conform recomandãrilor din evaluarea detaliatã de securitate radiologicã.
(2) Proiectul tehnic detaliat de dezafectare trebuie sã conţinã şi programul de reconstrucţie ecologicã a amplasamentului.
ART. 25
Titularul de autorizaţie de dezafectare are obligaţia sã asigure aplicarea programului de reconstrucţie ecologicã a amplasamentului instalaţiei de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu în paralel cu efectuarea lucrãrilor de dezafectare.
Conţinutul analizei privind asigurarea securitãţii radiologice a personalului expus profesional şi a mediului înconjurãtor pe perioada de desfãşurare a activitãţilor prevãzute în proiectul tehnic detaliat de dezafectare
ART. 26
Analiza privind asigurarea securitãţii radiologice a personalului expus profesional şi a persoanelor din populaţie, incluzând estimãri ale nivelului dozelor efective, pe perioada de desfãşurare a activitãţilor prevãzute în proiectul tehnic detaliat de dezafectare, trebuie sã conţinã cel puţin informaţiile prevãzute în anexa nr. 6.
Modificarea proiectului tehnic detaliat de dezafectare
ART. 27
(1) Titularul de autorizaţie de dezafectare are obligaţia de a notifica Autoritãţii, în termen de 48 de ore, orice situaţie în care constatã cã în activitatea de dezafectare apar factori semnificativi care sunt în afara limitelor autorizate şi care impun modificãri ale proiectului tehnic detaliat de dezafectare.
(2) Ca urmare a constatãrii şi notificãrii cãtre Autoritate a situaţiei descrise la alin. (1), titularul de autorizaţie are obligaţia ca în termen de 60 de zile de la constatare sã transmitã Autoritãţii modificãrile şi completãrile la proiectul tehnic detaliat de dezafectare şi sã solicite modificarea corespunzãtoare a autorizaţiei de dezafectare.
(3) Titularul de autorizaţie are obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data primirii solicitãrii scrise a Autoritãţii sã transmitã acestuia orice alte completãri şi clarificãri privind modificarea proiectului tehnic detaliat de dezafectare.
Cerinţe de redactare a documentaţiilor tehnice suport
ART. 28
Documentaţiile tehnice suport vor fi redactate astfel:
a) fiecare capitol va începe cu paginã nouã;
b) vor fi numerotate toate paginile, inclusiv anexele, schiţele şi desenele;
c) tabelele şi anexele vor fi numerotate în ordinea utilizãrii;
d) dupã caz, se vor introduce fotografii semnificative pentru care se vor menţiona data şi locul efectuãrii;
e) desenele tehnice vor fi realizate la o scarã care sã permitã prezentarea tuturor detaliilor semnificative din punctul de vedere al asigurãrii securitãţii radiologice;
f) pe fiecare paginã vor fi incluse în subsolul paginii urmãtoarele:
(i) data întocmirii, numele, prenumele şi funcţia persoanei care a întocmit capitolul sau, dupã caz, subcapitolul;
(ii) data verificãrii, numele şi prenumele expertului acreditat care a verificat capitolul sau, dupã caz, subcapitolul;
(iii) data aprobãrii, numele şi prenumele expertului acreditat care a aprobat capitolul sau, dupã caz, subcapitolul.
Cerinţe de raportare şi pãstrare a înregistrãrilor
ART. 29
Titularul de autorizaţie de dezafectare va pãstra pe toatã durata dezafectãrii şi pentru o perioadã de minimum 30 de ani dupã obţinerea certificatului de eliberare de sub regimul de autorizare urmãtoarele:
a) documentaţiile tehnice suport şi documentele prevãzute la art. 11;
b) modificãrile şi completãrile la proiectul tehnic detaliat de dezafectare, elaborate conform prevederilor art. 27 alin. (2);
c) completãrile şi clarificãrile prevãzute la art. 27 alin. (3);
d) raportul final de dezafectare;
e) evaluarea finalã de securitate radiologicã;
f) acordurile şi autorizaţiile de mediu;
g) certificatul de eliberare de sub regimul de autorizare a amplasamentului pe care a funcţionat instalaţia de minerit şi/sau preparare, emis de Autoritate;
h) documentele cu cerinţele privind controlul proprietãţii terenului eliberat de sub regimul de autorizare;
i) documentele cu cerinţele privind restricţiile de utilizare a terenului şi/sau construcţiilor eliberate de sub regimul de autorizare;
j) documentele cu cerinţele de monitorizare/ supraveghere în perioada postdezafectare;
k) alte documente relevante privind activitatea de dezafectare desfãşuratã.
ART. 30
(1) Dacã în perioada de 30 de ani prevãzutã la art. 29 titularul de autorizaţie intrã în stare de faliment sau de dizolvare juridicã şi nu îşi mai poate îndeplini responsabilitãţile privind pãstrarea înregistrãrilor referitoare la dezafectare, are obligaţia sã notifice de îndatã Autoritatea şi sã transfere întreaga documentaţie prevãzutã la art. 29 instituţiei abilitate sã exercite controlul instituţional sau unei alte entitãţi stabilite de Autoritate.
(2) Transferul prevãzut la alin. (1) trebuie efectuat în termen de 60 de zile de la data la care Autoritatea a comunicat în scris titularului de autorizaţie care este entitatea care va prelua documentaţia referitoare la dezafectare, prevãzutã la art. 29.
(3) Referitor la transferul prevãzut la alin. (1) şi (2), titularul de autorizaţie de dezafectare are obligaţia sã transmitã Autoritãţii urmãtoarele documente:
a) notificarea cu data exactã a transferului documentaţiei prevãzute la art. 29, cu cel puţin 10 zile înainte de efectuarea acesteia;
b) copia documentului care certificã efectuarea transferului, în termen de 10 zile de la data efectuãrii acestuia.
ART. 31
Titularul de autorizaţie va întocmi şi va transmite Autoritãţii rapoarte semestriale privind lucrãrile de dezafectare efectuate.
ART. 32
Titularul de autorizaţie are obligaţia sã notifice în scris Autoritãţii, de îndatã, orice eveniment neprevãzut în proiectul tehnic detaliat de dezafectare, care pune în pericol securitatea radiologicã a personalului expus profesional, a persoanelor din populaţie şi a mediului înconjurãtor.
Încheierea lucrãrilor de dezafectare
ART. 33
La finalizarea lucrãrilor de dezafectare titularul are obligaţia sã transmitã Autoritãţii urmãtoarele:
a) cererea de eliberare de sub regimul de autorizare a amplasamentului pe care a funcţionat şi a fost dezafectatã instalaţia de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
b) raportul final de dezafectare, întocmit în conformitate cu cerinţele prevãzute în anexa nr. 7;
c) evaluarea finalã de securitate radiologicã, întocmitã în conformitate cu cerinţele prevãzute în anexa nr. 8;
d) acordul autoritãţilor locale de mediu prin care se certificã cã a fost restaurat mediul înconjurãtor afectat de activitãţile de minerit şi/sau preparare;
e) avizul sanitar, eliberat în conformitate cu reglementãrile emise de Ministerul Sãnãtãţii Publice;
f) alte avize prevãzute de legislaţia în vigoare;
g) alte documente, date sau informaţii relevante, solicitate de Autoritate.

CAP. V
Eliberarea de sub regimul de autorizare

ART. 34
(1) În cazul în care Autoritatea constatã cã pe amplasamentul pe care a funcţionat şi s-a dezafectat instalaţia de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu sunt îndeplinite criteriile de eliberare de sub regimul de autorizare şi acesta nu mai prezintã riscuri radiologice pentru persoanele din populaţie şi mediul înconjurãtor, va emite certificatul de încheiere a activitãţilor nucleare şi de eliberare de sub regimul de autorizare, care va conţine datele prevãzute în anexa nr. 9.
(2) Criteriile de eliberare de sub regimul de autorizare al Autoritãţii pentru utilizare în alte scopuri a clãdirilor, materialelor, instalaţiilor, haldelor şi terenurilor contaminate de activitãţi de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu sunt prevãzute în anexa nr. 10.
(3) Dupã emiterea certificatului de încheiere a activitãţilor nucleare şi de eliberare de sub regimul de autorizare, terenul pe care a funcţionat instalaţia de minerit şi/sau preparare poate fi înstrãinat de deţinãtor.
(4) Fostul titular de autorizaţie de dezafectare are obligaţia sã transmitã Autoritãţii o copie a documentului prin care s-a înstrãinat terenul în condiţiile alin. (2), în termen de 30 de zile de la data înstrãinãrii.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 35
Pânã la desemnarea legalã a organismului care va exercita controlul instituţional, persoana legal constituitã care a deţinut, a utilizat şi a dezafectat instalaţia de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu are obligaţia sã asigure realizarea tuturor cerinţelor de control instituţional şi de pãstrare a documentelor cu înregistrãri, prevãzute la:
(i) art. 29 din prezenta normã;
(ii) art. 110, 112 şi 113 din Normele de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu.
ART. 36
(1) Aplicarea prevederilor prezentelor norme nu exclude respectarea în activitatea de dezafectare a cerinţelor tuturor normelor în vigoare privind securitatea radiologicã, garanţiile nucleare, protecţia fizicã, asigurarea calitãţii, protecţia mediului, lucrul în subteran etc.
(2) Autoritatea poate retrage certificatul de încheiere a activitãţilor nucleare şi de eliberare de sub regimul de autorizare dacã constatã cã nu sunt îndeplinite oricare dintre urmãtoarele cerinţe privind:
a) controlul proprietãţii terenului eliberat de sub regimul de autorizare;
b) restricţiile de utilizare a terenului şi/sau construcţiilor eliberate de sub regimul de autorizare;
c) cerinţele de monitorizare/supraveghere în perioada postdezafectare.
ART. 37
Încãlcarea dispoziţiilor prezentelor norme atrage rãspunderea materialã, disciplinarã, administrativã, penalã sau civilã, dupã caz, conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 , republicatã.
ART. 38
Prezentele norme nu exclud obţinerea altor autorizaţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 39
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme

DEFINIŢII

În scopul aplicãrii prezentei reglementãri, pe lângã termenii şi expresiile definite în <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, şi în Normele fundamentale de securitate radiologicã, expresiile urmãtoare sunt definite astfel:
1. Autoritate - Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare (CNCAN) care, în conformitate cu prevederile <>art. 4 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, reprezintã autoritatea naţionalã competentã în domeniul nuclear, care exercitã atribuţiile de reglementare, autorizare şi control;
2. cãi de expunere - cãile prin care radiaţia şi/sau radionuclizii ajung sau pãtrund în organismul uman, producând iradierea acestuia;
3. contaminare radioactivã superficialã - prezenţa radionuclizilor pe suprafaţa materialelor aflate în stare solidã;
4. contractant - persoanã fizicã sau persoanã (entitate) legal constituitã, angajatã de titularul autorizaţiei de dezafectare sã efectueze anumite servicii sau lucrãri specifice din cadrul activitãţii de dezafectare;
5. conservare - pãstrarea în siguranţã a instalaţiei de minerit şi/sau preparare, inclusiv a sistemelor de aeraj, transport, alimentare cu energie electricã, de eliminare a apelor de minã, în starea în care se aflau la sistarea etapei de operare;
6. control instituţional - activitatea desfãşuratã de un organism împuternicit legal sã urmãreascã transferurile de proprietate şi modul de îndeplinire a restricţiilor de utilizare a terenurilor contaminate şi a amplasamentelor pe care au funcţionat şi au fost dezafectate instalaţii de minerit şi/sau de preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
7. deşeuri radioactive rezultate de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu:
- orice efluenţi gazoşi şi lichizi proveniţi de la activitãţi autorizate de minerit şi de preparare, care au volume şi activitãţi pe unitatea de volum superioare limitelor derivate de eliberare în mediu, aprobate de Autoritate în cadrul procesului de autorizare, conform prevederilor Normelor fundamentale de securitate radiologicã, şi pentru care nu se întrevede o altã utilizare în cadrul activitãţii respective;
- orice materiale solide provenite de la activitãţi autorizate de minerit şi de preparare, care în mod obişnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar care au un nivel al contaminãrii superficiale superior nivelurilor de eliberare prevãzute la art. 7 lit. b) din Normele de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu şi pentru care nu se întrevede o altã utilizare în cadrul activitãţii respective;
- orice materiale solide provenite de la activitãţi autorizate de minerit şi de preparare, inclusiv minereuri de uraniu şi toriu şi roci mineralizate cu uraniu şi toriu, excavate şi scoase la suprafaţã, care conţin cel puţin un radionuclid natural din seriile uraniului şi toriului, cu o concentraţie a activitãţii pe unitatea de masã mai mare decât nivelul de eliberare în scopul utilizãrii fãrã restricţii, respectiv mai mare de 0,2 Bq/g, şi pentru care nu se întrevãd alte utilizãri în cadrul activitãţii respective;
8. deţinere - pãstrarea în siguranţã a instalaţiei de minerit şi/sau preparare, astfel încât sã se asigure securitatea radiologicã a populaţiei şi mediului înconjurãtor;
9. dezafectare - activitatea complexã ce se desfãşoarã la o instalaţie de minerit şi/sau de preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu opritã definitiv, în scopul eliberãrii componentelor şi amplasamentului acesteia de sub regimul de autorizare;
10. echilibru radioactiv - starea unei serii naturale de dezintegrare radioactivã (sau parte a acesteia), caracterizatã de faptul cã toţi radionuclizii seriei (sau a pãrţii de interes din serie) au aceeaşi activitate;
11. eliberare nerestricţionatã de sub regimul de autorizare - eliberarea instalaţiilor, clãdirilor, materialelor şi terenurilor contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, inclusiv a instalaţiilor de gospodãrire a deşeurilor radioactive provenite de la aceste activitãţi, de sub regimul de autorizare prevãzut de <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, pentru a fi utilizate de persoane din populaţie în diverse scopuri, altele decât din domeniul nuclear;
12. funcţionare - utilizarea instalaţiei de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu pentru scopul în care a fost proiectatã, construitã sau modificatã;
13. instalaţie de minerit - totalitatea lucrãrilor miniere şi instalaţiilor de la suprafaţã şi din subteran, prin care se asigurã extracţia şi transportul minereului şi sterilului, aerajul şi evacuarea apelor, inclusiv instalaţiile de gospodãrire a deşeurilor asociate care, împreunã, alcãtuiesc o minã sau o carierã;
14. instalaţie de preparare - totalitatea construcţiilor şi instalaţiilor existente pe fluxul tehnologic, care contribuie la prepararea minereurilor, inclusiv instalaţiile de gospodãrire a deşeurilor asociate;
15. instituţie abilitatã sã exercite controlul instituţional în etapa postdezafectare - o instituţie împuternicitã sã efectueze controlul instituţional, ce urmeazã sã fie înfiinţatã printr-un act normativ emis de Guvern;
16. intruziune - pãtrundere neautorizatã a unor persoane din populaţie în interiorul structurilor dezafectate în care sunt depozitate deşeuri radioactive de la mineritul şi/sau prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
17. lucrãri inginereşti specifice care asigurã stabilitatea haldei pe termen lung - construcţii cum sunt: zidurile de sprijin, şanţurile de gardã pentru devierea apelor meteorice şi torentelor, puţurile absorbante, încasetãrile pentru deblocarea cursurilor de apã de suprafaţã, rectificãrile de taluzuri, treptele şi bermele, înierbãrile şi plantãrile de arbuşti şi copaci;
18. minereu de uraniu - substanţã în zãcãmânt sau extrasã prin metode miniere, care are un conţinut de uraniu mai mare de 0,004%;
19. minereu de toriu - substanţã în zãcãmânt sau extrasã prin metode miniere, care are un conţinut de toriu mai mare de 0,012%;
20. mineritul uraniului şi toriului - prospectarea, explorarea, deschiderea, pregãtirea şi exploatarea minereului de uraniu şi toriu, conservarea şi dezafectarea minelor de uraniu şi toriu, inclusiv restaurarea mediului contaminat de mineritul uraniului şi toriului;
21. monitorizare - mãsurarea dozelor sau concentraţiilor activitãţii radionuclizilor şi interpretarea rezultatelor în vederea evaluãrii sau controlului expunerii la radiaţii ionizante;
22. oprirea definitivã a unei instalaţii de minerit şi/sau preparare, în vederea dezafectãrii - încetarea definitivã a activitãţii de operare a instalaţiei de minerit şi/sau preparare;
23. persoanã expusã profesional - o persoanã (un lucrãtor) angajatã la o persoanã (entitate) legal constituitã sau un lucrãtor extern, care este supusã la expuneri care apar datoritã lucrului în cadrul unei activitãţi aflate sub incidenţa prezentelor norme, expuneri care însumate pe un an pot depãşi limitele de dozã prevãzute pentru persoanele din populaţie;
24. persoanã (entitate) legal constituitã - persoanã juridicã sau persoanã care nu are personalitate juridicã, constituitã în baza unei legi, unei ordonanţe sau hotãrâri a Guvernului;
25. prepararea minereurilor de uraniu şi toriu - prelucrarea minereurilor de uraniu şi toriu în laboratoare de analize fizico-chimice, laboratoare tehnologice, staţii-pilot şi instalaţii industriale, conservarea şi dezafectarea instalaţiilor de prelucrare, inclusiv depozitarea finalã a deşeurilor radioactive şi restaurarea mediului contaminat;
26. pulberi aderente - pulberi care nu pot fi îndepãrtate cu uşurinţã de pe suprafeţele materialelor aflate în stare solidã;
27. pulberi neaderente - pulberi care pot fi îndepãrtate cu uşurinţã de pe suprafeţele materialelor aflate în stare solidã;
28. reconstrucţie ecologicã - totalitatea lucrãrilor de refacere a topografiei, solului şi vegetaţiei pe amplasamentul unei instalaţii de minerit şi/sau preparare care a fost dezafectatã;
29. relocare - activitatea de mutare a deşeurilor radioactive de pe un amplasament situat la suprafaţã pe un alt amplasament situat la suprafaţã sau în subteran;
30. subcontractant - persoanã fizicã sau persoanã (entitate) legal constituitã care furnizeazã servicii şi produse contractantului;
31. supraveghere - activitate complexã constând în:
(i) stabilirea nivelurilor de investigaţie şi de declanşare a mãsurilor de remediere;
(ii) mãsurarea indicatorilor de impact, radioactivi şi neradioactivi;
(iii) investigarea altor parametri fizici de interes;
(iv) verificarea vizualã şi prin mãsurãtori a integritãţii fizice a structurilor construite etc.;
32. titular de autorizaţie - orice persoanã legal constituitã care a obţinut din partea Autoritãţii o autorizaţie pentru a desfãşura o activitate reglementatã de prezentele norme.


ANEXA 2
la norme

CONŢINUTUL
evaluãrii detaliate de securitate radiologicã,
actualizatã conform parametrilor radiologici şi altor parametri
neradiologici estimaţi a fi semnificativi la data
planificatã pentru începerea activitãţii de dezafectare

Evaluarea detaliatã de securitate radiologicã actualizatã trebuie sã cuprindã, dupã caz, cel puţin urmãtoarele:
1. Introducere, care va conţine date generale privind:
1.1. Denumirea instalaţiei de minerit şi/sau de preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu
1.2. Proprietarul, administratorul, regimul proprietãţii, diviziunea administrativã în cadrul cãreia se gãseşte instalaţia, cu datele complete de identificare (adresã, nr. de telefon şi fax, datele de identificare ale persoanelor împuternicite legal sã reprezinte instalaţia de minerit şi/sau preparare ce urmeazã sã fie dezafectatã)
1.3. Amplasarea geograficã a instalaţiei
1.4. Tipul instalaţiei
1.5. Parametrii tehnici maximali autorizaţi în etapa de funcţionare, capacitatea maximã de producţie la care a funcţionat instalaţia
1.6. Fundamentarea deciziei de dezafectare, respectiv: motivaţia dezafectãrii, administrarea dezafectãrii, copiile deciziilor sau documentelor prin care este aprobatã dezafectarea
1.7. Datele de identificare complete ale persoanei legal constituite şi ale autorului sau coordonatorului care au întocmit evaluarea detaliatã de securitate radiologicã
2. Prezentarea instalaţiei
2.1. Istoria activitãţii
2.2. Caracteristicile amplasamentului, respectiv: geologia, tectonica, date asupra mineralizaţiilor de uraniu şi/sau toriu, hidrogeologia zonei, ape de suprafaţã, reţeaua hidrograficã, izvoare, ape subterane, clima şi elementele climatice, vegetaţia, fauna, solul
2.3. Istoria autorizãrii fazelor de amplasare, construcţie, punere în funcţiune, funcţionare de probã, funcţionare, deţinere şi conservare
2.4. Activitãţile desfãşurate în etapele de funcţionare şi conservare
2.5. Practica de dispunere a deşeurilor în etapele de funcţionare şi conservare
2.6. Sistemele şi echipamentele de la suprafaţã şi din subteran, clãdirile, zonele controlate şi supravegheate
3. Caracterizarea surselor de poluare şi determinarea distribuţiei radionuclizilor în factorii de mediu
3.1. Inventarul tuturor surselor închise şi deschise de radiaţii, precum şi al generatorilor de radiaţii ionizante
3.2. Sursele de poluare reprezentate de halde, iazuri de decantare şi depozite de deşeuri radioactive solide
3.3. Sursele de poluare reprezentate de efluenţii lichizi (ape de minã, ape de şiroire, ape industriale, cu prezentarea tuturor particularitãţilor acestora)
3.4. Sursele de poluare reprezentate de efluenţii gazoşi, inclusiv de radon, toron, descendenţi ai acestora şi pulberi aeropurtate
3.5. Sursele de poluare reprezentate de alte materiale radioactive existente în instalaţie, precum şi de materialele şi structurile contaminate
4. Metodologia de evaluare a riscului
4.1. Echipamente, tehnici şi proceduri de mãsurare utilizate
4.2. Verificãri metrologice ale echipamentelor de mãsurare
4.3. Proceduri de prelevare a probelor, tipuri de probe, metode şi proceduri de analizã
4.4. Prelucrarea şi interpretarea rezultatelor mãsurãtorilor şi analizelor
5. Estimarea dozelor efective şi evaluarea riscului pentru persoanele din populaţie şi grupurile critice
5.1. Algoritmi de calcul
5.2. Niveluri de fond identificate
5.3. Contaminanţii principali identificaţi
5.4. Niveluri identificate de eliberare în mediu a contaminanţilor
5.5. Situaţia radiologicã a tuturor structurilor, sistemelor, echipamentelor, aparatelor, coturilor, armãturilor, uneltelor şi materialelor
5.6. Calculul dozelor efective individuale şi colective
5.7. Scenariile de expunere
5.8. Evaluarea acceptabilitãţii rezultatelor mãsurãtorilor directe şi rezultatelor analizelor
5.9. Comparaţii între rezultatele finale obţinute şi limitele specificate în reglementãri
5.10. Concluzii privind nivelul rezultatelor finale obţinute
6. Mãsuri propuse pentru reducerea dozelor echivalente suplimentare la valori acceptabile pentru persoanele din populaţie şi grupurile critice
6.1. Mãsuri pentru eliminarea surselor închise şi deschise de radiaţii, precum şi a generatorilor de radiaţii ionizante
6.2. Mãsuri de remediere pentru eliminarea generãrii de doze efective pe calea acvaticã
6.3. Mãsuri de remediere pentru eliminarea generãrii de doze efective pe calea eolianã
6.4. Mãsuri de remediere pentru eliminarea generãrii de doze efective prin diminuarea iradierii externe
6.5. Mãsuri de remediere pentru eliminarea generãrii de doze efective prin diminuarea emisiilor de gaze radioactive
6.6. Mãsuri de remediere pentru eliminarea generãrii de doze efective prin eliminarea materialelor radioactive şi a materialelor şi structurilor contaminate
6.7. Pentru fiecare situaţie prevãzutã la pct. 6 se vor estima volumele materialelor radioactive care trebuie mutate pe alte amplasamente şi se vor preciza noile locaţii în care acestea vor fi depozitate în siguranţã.
7. Schema logicã cu durata şi ordinea de execuţie a lucrãrilor fizice necesare implementãrii mãsurilor de remediere propuse
8. Nivelurile estimate ale dozelor efective pentru persoanele din populaţie şi grupurile critice la terminarea activitãţii de dezafectare, calculate conform scenariilor de expunere prevãzute la pct. 5.6
9. Cerinţele de monitorizare radiologicã a factorilor de mediu în etapa de dezafectare şi propuneri de monitorizare dupã încheierea activitãţii de dezafectare
10. Anexe grafice reprezentative cu datele primare şi datele prelucrate, referitoare la situaţia radiologicã.


ANEXA 3
la norme

GHID
privind parametrii recomandaţi pentru estimarea
dozelor efective pe cãile de expunere relevante la utilizarea
în diferite scopuri a terenurilor contaminate şi
haldelor de la mineritul şi/sau prepararea minereurilor de uraniu
şi/sau toriu





┌────────────────────────────┬──────────┐
│ │ │
I. Parametrii recomandaţi pentru estimarea │Înãlţimea faţã de suprafaţa │ 1 m │
dozelor │investigatã la care se de- │ │
┌───────────────────┬───────┬──────────────┐ │terminã debitul iradierii │ │
│Timp petrecut în │ │2000 ore/an │ │externe, concentraţia de │ │
│exterior (muncã şi │ │ │ │Rn-222, Rn-220 şi concentra-│ │
│timp liber) şi în │ │ │ │ţia de pulberi radioactive │ │
│interior (muncã) │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ ├────────────────────────────┼──────────┤
│Timp petrecut pe │ │7000 ore/an │ │Factori de transfer │ │
│amplasamentul dez- │ │ │ │ │ │
│afectat de o │ │ │ │a) Sol-plante cultivate │5 x 10^-3 │
│persoanã din │ │ │ │(factor de transfer pentru │ │
│populaţie │ │ │ │Ra, Pb şi Po incluzând │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │depunerea directã şi │ │
│Factori de conver- │Adulţi │0,32 │ │resuspensia) │ │
│sie a activitãţii │ │(æSv/h)/(Bq/g)│ │ │ │
│specifice din sol │ │ │ │b) Sol-iarbã (factor de │1 x 10^-2 │
│în termeni de dozã │ │ │ │transfer pentru Ra, Pb şi Po│ │
│echivalentã genera-│ │ │ │incluzând depunerea directã │ │
│tã de iradierea │Copii │0,39 │ │şi resuspensia) │ │
│externã │ │(æSv/h)/(Bq/g)│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ ├────────────────────────────┼──────────┤
│Concentraţia de │ │0,2 mg/mc │ │Factor de diluţie pentru │0,25 │
│pulberi radioactive│ │pulbere │ │consumul tuturor produselor │ │
│în aerul exterior │ │radioactivã │ │agricole │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ └────────────────────────────┴──────────┘
│Rata de respiraţie │ │0,92 mc/h │
│în timpul liber │ │ │ II. Nivelul dozelor anuale pentru cãile
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ de expunere relevante, obţinute prin
│Rata de respiraţie │ │1,2 mc/h │ aplicarea restricţiilor din prezentele
│în timpul lucrului │ │ │ norme
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ ┌────────────────┬──────────┬───────────┐
│Rata de consum │ │730 l/an │ │ │ │Doza anualã│
│pentru apã │ │ │ │ Calea de │ Persoana │(mSv/an)pt.│
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │ expunere │ ├─────┬─────┤
│Rata de consum │Adulţi │22 g/an │ │ │ │ 0,2 │ 1,0 │
│pentru pulberi şi │ │ │ │ │ │ Bq/g│ Bq/g│
│sol contaminat │Copii │110 g/an │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│ │(pânã │ │ │Expunere externã│ Adult │ 0,1 │ 0,4*│
│ │la 1 an) │ │de la câmpul ├──────────┼─────┼─────┤
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │gama din │ Copii │ 0,2 │ │
│Rata de consum │Adulţi │200 kg/an │ │exterior │ │ │ │
│pentru produse │ │ │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│vegetale │Copii │40 kg/an │ │Ingerarea pulbe-│Adult │ 0,01│ 0,06│
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │rilor contami- ├──────────┼─────┼─────┤
│Rata de consum │Adulţi │120 kg/an │ │nate cu emiţã- │Copii │ 0,2 │ │
│pentru produse │ │ │ │tori alfa în │ │ │ │
│animale (lapte) │Copii │200 kg/an │ │exterior │ │ │ │
│ │(pânã │ │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│ │la 1 an) │ │Ingerarea produ-│Adult │ 0,1 │ 0,4*│
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │selor vegetale ├──────────┼─────┼─────┤
│Rata de consum │Adulţi │80 kg/an │ │ │Copii │ 0,1 │ │
│pentru produse │ │ │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│animale (carne) │Copii │10 kg/an │ │Ingerarea produ-│Adult │ 0,01│ 0,06│
│ │(pânã │ │ │selor animale ├──────────┼─────┼─────┤
│ │la 1 an) │ │ │Copii │ 0,06│ 0,4 │
└───────────────────┴───────┴──────────────┘ └────────────────┴──────────┴─────┴─────┘
* Restricţionat prin limitarea suplimen-
tarã a debitului dozei la 0,3 æSv/h
pentru suprafeţele u o activitate de
1,0 Bq/g.

NOTĂ: Contribuţia la dozã a tuturor
celorlalte cãi de expunere este mai micã
de m Sv/an




ANEXA 4
la norme

GRAFICUL NR. 1

Procedura de stabilire a soluţiilor optime de
dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a
minereurilor de uraniu şi/sau toriu


┌───────────────────────────────────┐
│Dezafectarea unei instalaţii sau a │
│ unei componente a acesteia │
└────────────────┬──────────────────┘

┌───────────────────┴───────────────────┐
│ │
┌────────────┼───────────┐ ┌────────────┼───────────┐
│ │ │ │ │ │
┌───┴─────┐ ┌────┴────┐ ┌────┴────┐ ┌──┴──────┐ ┌───┴─────┐ ┌───┴─────┐
│ Alterna-│ │ Alterna-│ │ Alterna-│ │ Alterna-│ │ Alterna-│ │ Alterna-│
│ tiva │ │ tiva │ │ tiva │ │ tiva │ │ tiva │ │ tiva │
│ 1.1 │ │ 1.2 │ │ 1.n │......│ m.1 │ │ m.2 │ │ m.n │
└───┬─────┘ └────┬────┘ └────┬────┘ └──┬──────┘ └───┬─────┘ └───┬─────┘
│ │ │ │ │ │
└────────────┼───────────┘ └────────────┼───────────┘
│ │
┌─────────┴───────┐ ┌───────┴─────────┐
│ Scopul 1 │ │ Scopul m │
└─────────────────┘ └─────────────────┘


GRAFICUL NR. 2

Factorii ce trebuie evaluaţi pentru fiecare mãsurã de
remediere stabilitã în raport cu un scop prestabilit de
eliberare de sub regimul de autorizare CNCAN

┌────────────────────┐ ┌──────────────────┐
│Fezabilitate tehnicã├─────┐ ┌───────┤ Criterii │
└────────────────────┘ │ │ └──────────────────┘
┌─┴─────────────────────┴──┐
┌────────────┐ │ Criterii pentru evaluarea│ ┌──────────────────┐
│ Durata │ │ unei singure mãsuri de │ │Planificarea zonei│
│ ├───────────┤ remediere cu un scop ├────┤ │
└────────────┘ │ stabilit în prealabil │ └──────────────────┘
└─────────────┬────────────┘

┌──────────────┬──────────────────┼──────────────────┬─────────────┐
│ │ │ │ │
┌────┴────┐ ┌───────┴──────────┐ ┌─────┴────────┐ ┌───────┴────┬─┬──────┴─────┐
│ Costul │ │Natura conservãrii│ │Radioprotecţie│ │ Protecţia │ │ Acceptul │
│ │ │ │ │ │ │ mediului │ │ publicului │
└─────────┴─┴──────────────────┴─┴─────┬────────┴─┴────────────┴─┴────────────┘
├────────────────┬──────────────┐
│ │ │
┌─────┴────────┐ ┌─────┴─────┐ ┌──────┴───────┐
┌───────────────────┐ │ Efecte asupra│ │ "Efecte │ │ Interacţiuni │
│ │ │ scopului │ │secundare" │ │cu alte mãsuri│
│ │ │ remedierii │ │ │ │ radiologice │
│ │ └────┬─────────┘ └─────┬─────┘ └──────────────┘
│ │ ┌────┴─────────┐ ┌─────┴─────┐
│ │ │ Direct │ │ Direct │
│ Set de criterii │ └────┬─────────┘ └─────┬─────┘
│ de protecţie │ ┌────┴─────────┐ ┌─────┴─────┐
│ radiologicã │ │ Termen lung │ │Termen lung│
│ │ │ şi mediu │ │ şi mediu │
│ │ └────┬─────────┘ └─────┬─────┘
│ │ ┌────┴─────────┐ ┌─────┴─────┐
│ │ │ Termen lung │ │Termen lung│
└───────────────────┘ └──────────────┘ └───────────┘




ANEXA 5
la norme

CONŢINUTUL
proiectului tehnic detaliat de dezafectare

Proiectul tehnic detaliat de dezafectare trebuie sã cuprindã, dupã caz, cel puţin urmãtoarele:
1. Introducere, care va conţine date generale privind:
1.1. Denumirea instalaţiei de minerit şi/sau de preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu
1.2. Proprietarul, administratorul, regimul proprietãţii, diviziunea administrativã în cadrul cãreia se gãseşte instalaţia, cu datele complete de identificare (adresã, nr. de telefon şi fax, datele de identificare ale persoanelor împuternicite legal sã reprezinte instalaţia de minerit şi/sau de preparare ce urmeazã sã fie dezafectatã)
1.3. Amplasarea geograficã a instalaţiei
1.4. Tipul instalaţiei
1.5. Parametrii tehnici maximali autorizaţi în etapa de funcţionare, capacitatea maximã de producţie la care a funcţionat instalaţia
1.6. Fundamentarea deciziei de dezafectare, respectiv: motivaţia dezafectãrii, administrarea dezafectãrii, copiile deciziilor sau documentelor prin care este aprobatã dezafectarea
1.7. Datele de identificare ale persoanei legal constituite şi ale autorului sau coordonatorului care au întocmit proiectul tehnic detaliat de dezafectare
1.8. Datele de identificare ale persoanei legal constituite care va efectua lucrãrile din proiectul tehnic detaliat de dezafectare şi va asigura supravegherea radiologicã pe perioada de dezafectare, incluzând prezentarea autorizaţiilor emise de Autoritate, pe baza cãrora pot fi efectuate activitãţile menţionate
2. Prezentarea instalaţiei
2.1. Istoria activitãţii
2.2. Caracteristicile amplasamentului, respectiv: geologia, tectonica, date asupra mineralizaţiilor de uraniu şi/sau toriu, hidrogeologia zonei, ape de suprafaţã, reţeaua hidrograficã, izvoare, ape subterane, clima şi elementele climatice, vegetaţia, fauna, solul
2.3. Istoria autorizãrii fazelor de amplasare construcţie-montaj, punere în funcţiune, funcţionare de probã, funcţionare, deţinere şi conservare
2.4. Activitãţile desfãşurate în etapele de funcţionare şi conservare
2.5. Practica de dispunere a deşeurilor în etapele de funcţionare şi conservare
2.6. Sistemele şi echipamentele de la suprafaţã şi din subteran, clãdirile, zonele controlate şi supravegheate
3. Prezentarea generalã a lucrãrilor de dezafectare stabilite în conformitate cu mãsurile de remediere propuse în evaluarea detaliatã de securitate radiologicã, precum şi cu scopurile pentru care se elibereazã materialele şi terenurile de sub regimul de autorizare
3.1. Schema-cadru cu ordinea logicã a lucrãrilor de dezafectare
3.2. Metodele de dezafectare
3.3. Situaţia radiologicã a tuturor structurilor, sistemelor, echipamentelor, aparatelor, coturilor, armãturilor, uneltelor şi materialelor
3.4. Structurile şi componentele care vor fi dezafectate. Pentru fiecare reper se vor specifica metoda de dezafectare, perioada în care va fi dezafectat, modul de mãsurare şi decontaminare sau de tratare ca deşeu radioactiv
4. Analiza de evaluare a costurilor totale pe care le implicã efectuarea lucrãrilor de dezafectare stabilite în conformitate cu propunerile din evaluarea detaliatã de securitate radiologicã actualizatã, precum şi cu scopurile pentru care se elibereazã materialele şi terenurile de sub regimul de autorizare
5. Disponibilitatea resurselor financiare necesare dezafectãrii
5.1. Deţinãtorul instalaţiei de minerit şi/sau de preparare ce urmeazã sã fie dezafectatã trebuie sã facã dovada capabilitãţii de a suporta costurile dezafectãrii sau sã demonstreze cã a fãcut aranjamentele necesare obţinerii fondurilor de dezafectare în conformitate cu analiza de evaluare a costurilor
6. Alternative de dezafectare
6.1. Justificarea metodei de dezafectare selectate
6.2. Prezentarea factorilor luaţi în considerare la selectarea metodei de dezafectare
6.3. Analizarea alternativelor de reutilizare a diverselor sisteme şi echipamente care îndeplinesc condiţiile de utilizare fãrã restricţii
7. Obiectivele proiectului tehnic de dezafectare
7.1. Activitãţile de dezafectare stabilite trebuie sã asigure îndepãrtarea şi depozitarea în siguranţã a tuturor materialelor radioactive, inclusiv a structurilor şi obiectelor contaminate de pe amplasamentul instalaţiei
7.2. Prezentarea metodelor, tehnicilor şi echipamentelor necesare pentru a mãsura nivelul câmpurilor de radiaţii şi mãrimea contaminãrilor
7.3. Prezentarea metodelor, tehnicilor şi echipamentelor necesare pentru desfãşurarea activitãţilor de dezasamblare, demolare, rambleiere, decontaminare, condiţionare, împachetare, transport şi depozitare a materialelor radioactive rezultate din activitatea de dezafectare
8. Programarea activitãţilor
8.1. Programarea secvenţialã a lucrãrilor de dezafectare
8.2. Scopul, durata şi tipul tuturor lucrãrilor aferente dezafectãrii
8.3. Graficul lucrãrilor de dezafectare, cu evidenţierea suprapunerilor şi conexiunilor obligatorii dintre acestea
8.4. Diagramele de planificare a activitãţilor, elaborate prin metoda grafurilor, cu stabilirea drumului critic şi indicarea timpului estimat pentru finalizarea fiecãrei activitãţi principale, şi modul de alocare a resurselor financiare necesare realizãrii fiecãrei activitãţi
9. Anexe grafice cu dispunerea în plan a tuturor construcţiilor, încãperilor, sistemelor, echipamentelor, dispozitivelor şi materialelor existente în cadrul instalaţiei de minerit şi/sau de preparare ce urmeazã sã fie dezafectatã.


ANEXA 6
la norme

CONŢINUTUL
analizei privind asigurarea securitãţii radiologice a
personalului expus profesional şi a persoanelor din populaţie
pe perioada de desfãşurare a activitãţilor
prevãzute în proiectul tehnic detaliat de dezafectare

1. Introducere, care va conţine:
1.1. Precizarea cã activitatea de dezafectare a instalaţiei de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu poate fi efectuatã numai dacã deţinãtorul acesteia a obţinut de la Autoritate autorizaţia de dezafectare
1.2. Precizarea cã persoanele legal constituite care vor realiza lucrãrile efective de dezafectare prevãzute în proiectul tehnic detaliat trebuie sã fie în posesia unei autorizaţii pentru desfãşurarea activitãţilor în domeniul nuclear, emisã de Autoritate
1.3. Condiţiile generale pe care trebuie sã le îndeplineascã persoana legal constituitã care urmeazã sã realizeze lucrãrile efective de dezafectare, cu privire la asigurarea securitãţii radiologice a personalului expus profesional, a persoanelor din populaţie şi a mediului înconjurãtor pe perioada de desfãşurare a lucrãrilor de dezafectare
2. Descrierea generalã a lucrãrilor din domeniul nuclear ce urmeazã a fi executate de personalul expus profesional, care va cuprinde:
2.1. Prezentarea lucrãrilor de reamplasare, transport şi depozitare intermediarã şi finalã a tuturor materialelor şi deşeurilor radioactive existente pe halde şi în alte depozite de materiale radioactive, incluzând:
2.1.1. Estimarea dozelor efective pe care le va încasa personalul expus profesional, care transportã şi depoziteazã materialele şi deşeurile radioactive de pe halde şi alte tipuri de depozite de materiale radioactive, prin:
2.1.1.1. Estimarea dozelor efective generate de ingerarea şi inhalarea de pulberi radioactive
2.1.1.2. Estimarea dozelor efective generate de iradierea externã
2.1.1.3. Estimarea dozelor efective generate de inhalarea radonului, toronului şi a descendenţilor de viaţã scurtã ai acestora
2.1.1.4. Estimarea dozelor efective generate de contaminarea suprafeţelor de lucru
2.1.2. Transportul la suprafaţã al materialelor şi deşeurilor radioactive de pe halde şi din alte depozite la amplasamentele de depozitare finalã
2.2. Lucrãri executate în subteran pentru asigurarea aerajului, depozitarea subteranã finalã a materialelor radioactive, demontarea instalaţiilor tehnologice mecanice şi electrice, cu estimarea dozelor efective date de:
2.2.1. Ingerarea şi inhalarea de pulberi radioactive
2.2.2. Iradierea externã
2.2.3. Inhalarea radonului, toronului şi a descendenţilor de viaţã scurtã ai acestora
2.2.4. Contaminarea suprafeţelor
2.3. Lucrãri pentru eliminarea sau diminuarea apelor de minã ori apelor industriale cu surse de contaminare a mediului înconjurãtor
2.4. Lucrãri la suprafaţã pentru demolarea construcţiilor şi demontarea utilajelor şi echipamentelor, cu estimarea dozelor date de:
2.4.1. Ingerarea şi inhalarea de pulberi radioactive
2.4.2. Iradierea externã
2.4.3. Inhalarea radonului, toronului şi a descendenţilor de viaţã scurtã ai acestora
2.4.4. Contaminarea suprafeţelor
3. Metodologia de efectuare a mãsurãrii nivelului de contaminare a materialelor solide rezultate din dezmembrãri şi demolãri
3.1. Metode de determinare a mãrimii contaminãrii suprafeţelor prin:
3.1.1. Mãsurãtori directe pentru identificarea suprafeţelor contaminate:
3.1.1.1. Proceduri de mãsurare
3.1.2. Mãsurãtori indirecte pentru determinarea contaminãrii:
3.1.2.1. Proceduri de prelevare a probelor
3.1.2.2. Proceduri de mãsurare
3.1.2.3. Evaluarea rezultatelor mãsurãtorilor
3.1.3. Metode de determinare a nivelului contaminãrii pentru suprafeţe greu accesibile şi inaccesibile pentru mãsurãtori directe
3.2. Mãsurarea activitãţilor specifice
3.2.1. Procedura de prelevare a probelor
3.2.2. Tehnici de mãsurare în laborator
3.2.3. Evaluarea rezultatelor mãsurãtorilor
4. Cerinţe generale privind limitarea accesului şi staţionãrii persoanelor din populaţie în zonele controlate şi supravegheate pe perioada de desfãşurare a lucrãrilor de dezafectare
5. Principii generale de securitate radiologicã privind utilizarea în diferite scopuri a construcţiilor, haldelor şi terenurilor decontaminate, eliberate de sub regimul de autorizare
6. Cerinţe de monitorizare radiologicã a personalului expus profesional, a locurilor de muncã şi a factorilor de mediu pe perioada de desfãşurare a lucrãrilor de dezafectare
6.1. Monitorizarea radiologicã individualã a personalului expus profesional
6.2. Monitorizarea radiologicã a locurilor de muncã
6.3. Metodologia de monitorizare a iradierii externe, a concentraţiilor de pulberi şi gaze radioactive, a descendenţilor de viaţã scurtã ai toronului şi radonului, precum şi a contaminãrilor
6.4. Înregistrarea datelor şi estimarea dozei efective
6.5. Compararea cu limitele de dozã admise şi mãsuri pentru încadrarea în limitele admise
6.6. Monitorizarea încadrãrii în nivelurile de dozã şi nivelurile de activitate prestabilite în cazul schimbãrii amplasamentului materialelor radioactive de pe halde sau de pe alte locaţii şi al depozitãrii finale în siguranţã a acestora
6.7. Monitorizarea factorilor de mediu (ape de suprafaţã, ape subterane, sol, aer, sedimente, vegetaţie).
7. Estimarea dozelor efective suplimentare pentru persoanele din populaţie şi grupurile critice pe perioada de desfãşurare a lucrãrilor de dezafectare, conform scenariilor de expunere descrise în "Evaluarea detaliatã de securitate radiologicã", actualizatã conform parametrilor radiologici şi altor parametri neradiologici estimaţi a fi semnificativi la data planificatã pentru începerea activitãţii de dezafectare
8. Estimarea dozelor efective suplimentare pentru persoanele din populaţie şi grupurile critice pentru perioada de dupã finalizarea lucrãrilor de dezafectare, conform scenariilor de expunere descrise în "Evaluarea detaliatã de securitate radiologicã", actualizatã conform parametrilor radiologici şi altor parametri neradiologici estimaţi a fi semnificativi la data planificatã pentru începerea activitãţii de dezafectare
9. Evaluarea resurselor financiare necesare realizãrii lucrãrilor de asigurare a securitãţii radiologice pe perioada de desfãşurare a activitãţii de dezafectare
10. Cerinţe de monitorizare pe termen lung a factorilor de mediu dupã finalizarea lucrãrilor de dezafectare 11. Cerinţe de control instituţional pe termen lung pentru construcţiile, haldele şi terenurile eliberate de sub regimul de autorizare
12. Concluzii.


ANEXA 7
la norme

CONŢINUTUL
raportului final de dezafectare

1. Prezentarea succintã a instalaţiei nucleare
2. Descrierea scopului în care s-a realizat dezafectarea
3. Descrierea criteriilor radiologice care au fost utilizate pentru eliberarea de sub regimul de autorizare a construcţiilor, echipamentelor, materialelor, haldelor şi terenurilor
4. Descrierea succintã a metodologiilor aplicate pentru verificarea încadrãrii în criteriile de eliberare şi a mãsurilor aplicate în cazul în care construcţiile, echipamentele, materialele, haldele şi terenurile nu s-au încadrat în criteriile de eliberare
5. Prezentarea detaliatã a lucrãrilor efective de dezafectare
6. Inventarul complet al materialelor radioactive manipulate în activitatea de dezafectare, cu prezentarea detaliatã a tuturor cantitãţilor şi amplasamentelor în care acestea au fost depozitate temporar sau final. Inventarul va cuprinde şi cantitãţile de deşeuri radioactive rezultate ca urmare a desfãşurãrii activitãţii de dezafectare
7. Inventarul complet al construcţiilor, echipamentelor şi materialelor care au îndeplinit criteriile de eliberare de sub regimul de autorizare
8. Inventarul complet al haldelor şi terenurilor pentru care sunt necesare restricţii de utilizare şi control instituţional
9. Prezentarea tuturor situaţiilor neprevãzute în proiectul tehnic detaliat de dezafectare şi a incidentelor apãrute în perioada de desfãşurare a lucrãrilor de dezafectare
10. Prezentarea dozelor efective încasate de persoanele expuse profesional, implicate în activitatea de dezafectare, de persoanele din grupurile critice şi de persoanele din populaţie în perioada de desfãşurare a activitãţilor de dezafectare şi compararea acestora cu nivelurile de dozã estimate în analiza privind asigurarea securitãţii radiologice a personalului expus profesional şi a mediului înconjurãtor pe perioada de desfãşurare a activitãţilor prevãzute în proiectul tehnic de dezafectare
11. Concluzii.


ANEXA 8
la norme

CONŢINUTUL
evaluãrii finale de securitate radiologicã

1. Denumirea instalaţiei de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu
2. Proprietarul, administratorul, regimul proprietãţii, diviziunea administrativã în cadrul cãreia s-a aflat instalaţia de minerit şi preparare înainte de a fi dezafectatã, incluzând: adresa, nr. de telefon şi fax, datele de identificare ale persoanelor care au fost împuternicite legal sã reprezinte instalaţia anterior dezafectãrii
3. Amplasarea geograficã a instalaţiei
4. Tipul instalaţiei
5. Parametrii tehnici maximali autorizaţi în etapa de funcţionare, capacitatea maximã de producţie la care a funcţionat instalaţia
6. Fundamentarea deciziei de dezafectare, respectiv: motivaţia dezafectãrii, administrarea dezafectãrii, copiile deciziilor sau documentelor prin care este aprobatã dezafectarea
7. Datele de identificare complete ale persoanei legal constituite şi ale autorului sau coordonatorului care au întocmit evaluarea finalã de securitate radiologicã
8. Prezentarea succintã a urmãtoarelor elemente:
8.1. Istoria activitãţii în instalaţie
8.2. Caracteristicile amplasamentului, respectiv: geologia, tectonica, date asupra mineralizaţiilor de uraniu şi/sau toriu, hidrogeologia zonei, ape de suprafaţã, reţeaua hidrograficã, izvoare, ape subterane, clima şi elementele climatice, vegetaţia, fauna, solul
8.3. Istoria autorizãrii fazelor de amplasare, construcţie, punere în funcţiune, funcţionare de probã, funcţionare, deţinere, conservare
8.4. Activitãţile desfãşurate în etapele de funcţionare şi conservare
8.5. Practica de dispunere a deşeurilor în etapele de funcţionare şi conservare
8.6. Lista sistemelor, echipamentelor şi materialelor radioactive existente în subteran la debutul lucrãrilor de dezafectare
8.7. Lista echipamentelor, materialelor radioactive, construcţiilor, sistemelor, haldelor şi terenurilor contaminate existente la suprafaţã la începerea lucrãrilor de dezafectare
8.8. Situaţia în care se prezintã la sfârşitul lucrãrilor de dezafectare fiecare sistem, echipament şi material radioactiv nominalizat conform listei prevãzute la pct. 8.5
8.9. Situaţia în care se prezintã la sfârşitul lucrãrilor de dezafectare fiecare echipament, material radioactiv, construcţie, sistem, haldã şi teren contaminat nominalizat conform listei prevãzute la pct. 8.6
9. Caracterizarea surselor de poluare şi determinarea distribuţiei radionuclizilor în factorii de mediu la terminarea lucrãrilor de dezafectare
9.1. Inventarul tuturor surselor închise şi deschise de radiaţii, precum şi al generatorilor de radiaţii ionizante
9.2. Sursele de poluare reprezentate de halde, iazuri de decantare, alte depozite de deşeuri radioactive solide, terenuri contaminate
9.3. Sursele de poluare reprezentate de efluenţii lichizi (ape de minã, ape de şiroire, ape industriale, cu prezentarea tuturor particularitãţilor acestora)
9.4. Sursele de poluare reprezentate de efluenţii gazoşi, incluzând radonul, toronul, descendenţii acestora şi pulberile aeropurtate
9.5. Sursele de poluare reprezentate de alte materiale radioactive existente în instalaţie, precum şi de materialele şi structurile contaminate
10. Metodologia de evaluare a riscului
10.1. Echipamente, tehnici şi proceduri de mãsurare utilizate
10.2. Verificãri metrologice ale echipamentelor de mãsurare
10.3. Proceduri de prelevare a probelor, tipuri de probe, metode şi proceduri de analizã
10.4. Prelucrarea şi interpretarea rezultatelor mãsurãtorilor şi analizelor
11. Estimarea dozelor efective şi evaluarea riscului pentru persoane din populaţie şi grupurile critice
11.1. Algoritmi de calcul
11.2. Niveluri de fond identificate
11.3. Contaminanţii principali identificaţi
11.4. Niveluri identificate de eliberare în mediu a contaminanţilor
11.5. Situaţia radiologicã a tuturor construcţiilor, structurilor, sistemelor, echipamentelor şi materialelor la sfârşitul activitãţii de dezafectare
11.6. Calculul dozelor efective pentru persoanele din populaţie şi grupurile critice la terminarea activitãţii de dezafectare, conform scenariilor de expunere prevãzute la pct. 5.6. din "Evaluarea detaliatã de securitate radiologicã", actualizatã conform parametrilor radiologici şi altor parametri neradiologici estimaţi ai fi semnificativi la data planificatã pentru începerea activitãţii de dezafectare
11.7. Evaluarea acceptabilitãţii rezultatelor mãsurãtorilor directe şi rezultatelor analizelor
11.8. Comparaţii între rezultatele finale obţinute şi limitele specificate în reglementãri
12. Mãsuri suplimentare propuse, dupã caz, pentru reducerea suplimentarã a dozelor echivalente suplimentare la valori acceptabile pentru persoane din populaţie şi grupurile critice
13. Anexe grafice reprezentative, cu datele primare şi datele prelucrate referitoare la situaţia radiologicã
14. Concluzii privind nivelul rezultatelor finale obţinute, incluzând cerinţele de control instituţional şi de monitorizare radiologicã a factorilor de mediu în etapa postdezafectare.


ANEXA 9
la norme

CONŢINUTUL
certificatului de încheiere a activitãţilor
nucleare şi de eliberare de sub regimul de autorizare

1. Datele complete de identificare ale titularului de autorizaţie care a solicitat certificatul de încheiere a activitãţilor nucleare şi de eliberare de sub regimul de autorizare
2. Nominalizarea amplasamentului sau a construcţiei care se elibereazã de sub regimul de autorizare
3. Nominalizarea cerinţelor de control al proprietãţii terenului eliberat de sub regimul de autorizare
4. Nominalizarea cerinţelor privind restricţiile de utilizare a terenului şi/sau construcţiilor eliberate de sub regimul de autorizare
5. Nominalizarea cerinţelor de monitorizare/supraveghere în perioada postdezafectare;
6. Nominalizarea cerinţelor de control instituţional pe termen lung.


ANEXA 10
la norme

GHID
privind criteriile de eliberare de sub regimul de autorizare
al Autoritãţii pentru utilizare în alte scopuri a clãdirilor,
materialelor, instalaţiilor, haldelor şi terenurilor
contaminate de activitãţi de minerit şi/sau preparare
a minereurilor de uraniu şi/sau toriu

CAP. I
Criterii de eliberare a deşeurilor metalice contaminate provenite de la dezafectarea instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi toriu

ART. 1
Deşeurile metalice contaminate superficial numai cu radionuclizi naturali din seriile uraniului şi toriului pot fi livrate persoanelor legal constituite care produc metal sau colecteazã deşeuri metalice în scopul livrãrii cãtre producãtorii de metal, numai dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) activitatea alfa totalã a amestecului de radionuclizi din seriile uraniului şi toriului care contamineazã superficial deşeul metalic este mai micã de 0,5 Bq/cmp;
b) nivelul contaminãrii superficiale de 0,5 Bq/cmp trebuie sã fie determinat ca o valoare medie a mãsurãrii fiecãrei arii de 100 cmp în care a fost divizatã suprafaţa deşeului metalic;
c) deşeurile metalice care se elibereazã nu sunt sau nu conţin componente care sã poatã fi reparate cu uşurinţã şi utilizate ca atare în alte scopuri;
d) deşeurile metalice trebuie astfel dezasamblate şi fragmentate prin tãiere în procesul de dezafectare încât sã nu mai fie necesarã o nouã dezmembrare înainte de topire.
ART. 2
Activitãţile de dezasamblare, fragmentare prin tãiere şi decontaminare a deşeurilor metalice se vor efectua numai de personal expus profesional la radiaţii ionizante, cu aplicarea integralã a prevederilor Normelor de securitate radiologicã privind radioprotecţia operaţionalã în mineritul şi prelucrarea minereurilor de uraniu şi toriu.
ART. 3
Nivelul activitãţii alfa totale a amestecului de radionuclizi din seriile uraniului şi toriului care contamineazã superficial deşeul metalic trebuie sã se determine conform procedurilor de mãsurare care trebuie sã demonstreze cã activitatea mãsuratã este reprezentativã pentru contaminarea deşeurilor ce urmeazã sã fie eliberate.
ART. 4
Procedurile de mãsurare a nivelului activitãţii alfa totale a amestecului de radionuclizi din seriile uraniului şi toriului care contamineazã superficial deşeul metalic se avizeazã de Autoritate în procesul de autorizare a dezafectãrii.
ART. 5
(1) Deşeurile metalice care prezintã o contaminare superficialã cu o activitate alfa totalã a amestecului de radionuclizi din seriile uraniului şi toriului mai mare de 0,5 Bq/cmp sunt deşeuri radioactive şi se gestioneazã conform prevederilor Normelor de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu.
(2) Deşeurile metalice radioactive definite la alin. (1) trebuie transferate de pe amplasamentul pe care se dezafecteazã instalaţia de minerit şi preparare la amplasamentele autorizate pentru depozitarea finalã a deşeurilor radioactive solide contaminate numai cu radionuclizi naturali sau pentru depozitare finalã în subteran, în mine de exploatare a minereurilor de uraniu şi toriu, conform prevederilor proiectului tehnic detaliat de dezafectare aprobat de Autoritate în procesul de autorizare a dezafectãrii.

CAP. II
Criterii de eliberare a terenurilor contaminate de activitãţile de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi toriu, în scopul utilizãrii acestora ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale

ART. 6
Prevederile prezentului capitol se aplicã terenurilor contaminate de activitãţile de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, incluzând terenurile contaminate din incintele minelor, laboratoarelor, staţiilor-pilot, instalaţiilor de preparare, instalaţiilor de fabricare a combustibilului nuclear ce conţine numai uraniu natural, punctelor de încãrcare-descãrcare, şi rutelor de transport al minereurilor şi concentratelor de uraniu şi toriu, care se elibereazã în scopul utilizãrii acestora ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale.
ART. 7
Prevederile prezentului capitol nu se aplicã:
a) iazurilor de decantare, haldelor şi zonelor contaminate ca rezultat al tratamentelor chimice in situ sau în grãmadã ale minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
b) terenurilor care au fost contaminate şi se elibereazã pentru utilizare în scopuri agricole şi forestiere.
ART. 8
Pe terenurile eliberate conform criteriilor prevãzute în prezentul capitol, în scopul utilizãrii acestora ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, pot fi construite locuinţe de serviciu pentru personalul care va desfãşura acele activitãţi industriale, altele decât mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu, precum şi alte dotãri edilitare aferente acestor locuinţe de serviciu.
ART. 9
(1) Factorul decisiv în determinarea mãrimii expunerii în zonele contaminate este suma activitãţilor seriilor uraniului şi toriului aflate în echilibru.
(2) Dacã terenurile sunt contaminate numai de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu neasociate cu toriu (concentraţia, respectiv activitatea toriului şi a descendenţilor sãi radioactivi având valori care se înscriu în limitele în care acest element se gãseşte în mod obişnuit în soluri şi roci), se va considera cã mã-rimea expunerii este determinatã în mod decisiv numai de seria U-238, respectiv de radionuclidul Ra-226 care în mod obişnuit are cea mai ridicatã activitate în sol.
(3) Dacã nu existã echilibru, se determinã activitãţile specifice ale radionuclizilor Ra-226 şi Th-230, precum şi ale radionuclizilor Ra-228 şi Th-232 din seria toriului. În acest caz factorul decisiv în determinarea mãrimii expunerii este suma urmãtorilor termeni: activitatea specificã mai mare dintre cele douã activitãţi determinate pentru seria uraniului plus activitatea mai mare dintre cele douã activitãţi determinate pentru seria toriului.
(4) Nivelul activitãţii specifice a solului (A) pentru folosinţã nerestricţionatã, determinatã, dupã caz, conform alin. (1), (2) sau (3), este 0,2 Bq/g în solul uscat.
(5) Nivelul activitãţii specifice a solului (A) este o valoare medie care se determinã în ariile contaminate pentru diverse trepte de adâncime cu o suprafaţã orizontalã de 100 mp.
(6) În cazul ariilor contaminate cu o suprafaţã totalã mai mare de 100 mp, aceasta se caroiazã în pãtrate sau alte forme geometrice adecvate situaţiei din teren, fiecare cu o suprafaţã de 100 mp, urmând ca pentru fiecare pãtrat sau formã geometricã cu suprafaţa de 100 mp şi pentru fiecare treaptã de adâncime corespunzãtoare acestei suprafeţe sã se determine nivelul activitãţii specifice a solului uscat (A).
(7) Procedura de prelevare a probelor şi de efectuare a mãsurãtorilor şi analizelor necesare determinãrii nivelului activitãţii specifice a solului (A) pe treptele de adâncime şi ariile delimitate conform alin. (6) trebuie avizatã de un expert acreditat pentru domeniul materie primã nuclearã şi se aprobã de Autoritate în procesul de autorizare a dezafectãrii.
(8) Datele obţinute prin aplicarea procedurilor de determinare a nivelului activitãţii specifice a solului (A), avizate de Autoritate conform alin. (7), vor fi utilizate pentru fundamentarea concluziilor evaluãrilor detaliate de securitate radiologicã, pe baza cãrora se elaboreazã proiectele tehnice detaliate de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi de preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, precum şi pentru fundamentarea concluziilor evaluãrilor finale de securitate radiologicã.
(9) Criteriile menţionate în prezentul capitol pentru uzul nerestricţionat al terenurilor şi haldelor contaminate cu radionuclizi naturali din seriile uraniului şi toriului în cadrul activitãţilor de minerit şi/sau preparare, precum şi de depozitare nerestricţionatã a molozului rezultat din demolarea construcţiilor contaminate asigurã pentru persoanele din populaţie o dozã efectivã potenţialã de cel mult 1 mSv/an, generatã pe toate cãile de expunere.
(10) Valoarea dozei efective de 1 mSv/an, prevãzutã la alin. (9), nu include doza efectivã generatã de fondul natural de radiaţii din zonã.
(11) Valoarea dozei efective de 1 mSv/an, prevãzutã la alin. (9), nu include doza efectivã generatã de radonul din locuinţe.
(12) Valoarea dozei efective de 1 mSv/an, prevãzutã la alin. (9), trebuie sã includã contribuţia tuturor activitãţilor în domeniul nuclear desfãşurate în zonã de persoane legal constituite, autorizate de Autoritate.
ART. 10
În scenariile din evaluãrile de securitate radiologicã în care se prevede utilizarea în scopuri industriale a terenurilor contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu trebuie analizate urmãtoarele cãi relevante de expunere pentru perioadele de timp petrecute în exterior:
a) expunerea datoratã iradierii externe gama şi beta, generatã de terenurile contaminate;
b) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a descendenţilor de viaţã scurtã ai radonului şi toronului;
c) expunerea datoratã inhalãrii prafului contaminat cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
d) expunerea datoratã ingerãrii directe de cãtre copiii care se joacã afarã a pulberilor şi solului contaminate;
e) expunerea datoratã contaminãrii apei din pânza freaticã, ce este utilizatã ca apã potabilã.
ART. 11
Terenurile care au fost contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, prevãzute la art. 40, se elibereazã nerestricţionat în scopul utilizãrii acestora ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, dacã nivelul activitãţii specifice a solului (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 0,2 Bq/g (în solul uscat) pe fiecare dintre urmãtoarele trepte de adâncime:
a) 0,0-0,1 m;
b) 0,1-0,5 m;
c) 0,5 m - limita superioarã a solului necontaminat;
d) în primul metru al solului necontaminat.
ART. 12
Dacã nivelul activitãţii specifice a solului (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 1 Bq/g (în solul uscat) pe fiecare dintre treptele de adâncime prevãzute la art. 11, terenul se elibereazã în scopul utilizãrii acestuia ca spaţiu pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, cu urmãtoarele condiţii:
a) construcţiile cu locuinţe de serviciu şi alte dotãri edilitare aflate în conexiune cu acestea pot fi realizate numai pe arii în care nivelul activitãţii specifice a solului (A) este mai mic de 0,2 Bq/g pe fiecare treaptã de adâncime;
b) sã se acopere solul cu materiale necontaminate pe toate suprafeţele pe care debitul dozei generate de iradierea externã este mai mare de 0,3 æSv/h, astfel ca acesta sã fie redus sub aceastã valoare. Debitul dozei externe de 0,3 æSv/h include componenta iradiere externã din cadrul fondului natural de radiaţii din punctul în care se efectueazã mãsurarea.
ART. 13
Dacã se elibereazã de sub regimul de autorizare mai multe zone contaminate situate în aria de alimentare a unei pânze freatice subterane, Autoritatea va verifica sã nu se depãşeascã doza anualã de 0,1 mSv/an, dacã acea pânzã freaticã subteranã este utilizatã în aval (în sensul direcţiei de curgere) ca sursã permanentã de apã potabilã.
ART. 14
Toate clãdirile noi care urmeazã a fi construite pe terenurile care au fost contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, care se elibereazã în scopul utilizãrii ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, vor fi astfel proiectate încât concentraţia de radon în interior sã nu depãşeascã 200 Bq/mc.

CAP. III
Criterii de eliberare a terenurilor contaminate de activitãţile de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi toriu, în scopul utilizãrii acestora ca zone agricole sau forestiere ori pentru înfiinţarea de parcuri

ART. 15
Prevederile prezentului capitol se aplicã terenurilor contaminate de activitãţile de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, incluzând terenurile contaminate din incintele minelor de cercetare geologicã sau exploatare, laboratoarelor, staţiilor-pilot, uzinelor de preparare, punctelor de încãrcare-descãrcare a minereurilor şi concentratelor, precum şi rutelor de transport.
ART. 16
Prevederile prezentului capitol nu se aplicã iazurilor de decantare, haldelor şi zonelor contaminate ca rezultat al tratamentelor chimice in situ sau în grãmadã ale minereurilor de uraniu şi/sau toriu.
ART. 17
În scenariile din evaluãrile de securitate radiologicã în care se prevede utilizarea terenurilor care au fost contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, în scopuri agricole şi forestiere, precum şi pentru înfiinţarea de parcuri, trebuie analizate, dupã caz, urmãtoarele cãi relevante de expunere:
a) expunerea datoratã iradierii externe gama şi beta, generatã de terenurile contaminate;
b) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a descendenţilor de viaţã scurtã ai radonului şi toronului;
c) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a prafului contaminat cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
d) expunerea datoratã ingerãrii directe de cãtre copiii care se joacã afarã a pulberilor şi solului contaminate cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
e) expunerea la radiaţii prin consumarea produselor agricole;
f) expunerea la radiaţii prin consumarea de plante din flora spontanã;
g) expunerea la radiaţii prin consumarea produselor animale;
h) expunerea datoratã contaminãrii apei din pânza freaticã, ce este utilizatã ca apã potabilã.
ART. 18
(1) Terenurile contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, prevãzute la art. 15, se elibereazã nerestricţionat în scopul utilizãrii acestora ca zone agricole sau forestiere ori pentru înfiinţarea de parcuri, dacã nivelul activitãţii specifice a solului (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 0,2 Bq/g (în solul uscat) pe fiecare dintre urmãtoarele trepte de adâncime:
a) 0,0-0,1 m;
b) 0,1-0,5 m;
c) 0,5 m - limita superioarã a solului necontaminat;
d) în primul metru al solului necontaminat.
(2) Limita superioarã a solului necontaminat se determinã prin probarea pe verticalã a stratului de sol, determinarea activitãţii probelor şi raportarea activitãţilor mãsurate la activitãţile de fond ale solului necontaminat, specifice zonei.
ART. 19
Dacã nivelul activitãţii specifice a solului (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 1 Bq/g (în solul uscat) pe fiecare dintre treptele de adâncime prevãzute la art. 11, terenul se elibereazã nerestricţionat în scopul utilizãrii acestuia ca zonã forestierã sau pentru înfiinţarea de culturi agricole care nu sunt utilizate pentru producerea alimentelor.
ART. 20
Dacã nivelul activitãţii specifice a solului (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 1 Bq/g (în solul uscat) pe fiecare dintre treptele de adâncime prevãzute la art. 11, terenul se elibereazã în scopul înfiinţãrii de parcuri, cu urmãtoarele condiţii:
a) solul trebuie acoperit cu materiale necontaminate, astfel ca debitul dozei generate de iradierea externã sã fie mai mic de 0,3 æSv/h;
b) dacã se intenţioneazã ca în parc sã se amenajeze terenuri de sport sau arii de recreere, acestea vor fi amplasate numai pe ariile cu un nivel al activitãţii specifice a solului (A) mai mic de 0,2 Bq/g pentru fiecare treaptã de adâncime prevãzutã la art. 18.
ART. 21
Dacã nivelul activitãţii specifice a solului (A), determinat conform art. 9, depãşeşte valoarea de 1 Bq/g (în solul uscat) pentru una dintre treptele de adâncime prevãzute la art. 18, se reanalizeazã mãsurile de remediere, ţinându-se seama de caracteristicile specifice ale amplasamentului.
ART. 22
Dacã se elibereazã de sub regimul de autorizare mai multe zone contaminate situate în aria de alimentare a unei pânze freatice subterane, Autoritatea va verifica, conform prevederilor art. 13, sã nu se depãşeascã doza anualã de 0,1 mSv/an, dacã acea pânzã freaticã subteranã este utilizatã în aval (în sensul direcţiei de curgere) ca sursã permanentã de apã potabilã.
ART. 23
Toate clãdirile noi care urmeazã sã fie construite pe terenurile contaminate de activitãţile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu, care se elibereazã în scopul utilizãrii ca zone agricole sau forestiere ori pentru înfiinţarea de parcuri, vor fi astfel proiectate încât concentraţia de radon în interior sã nu depãşeascã nivelul prevãzut la art. 14.

CAP. IV
Criterii de eliberare a haldelor de sub regimul de autorizare pentru utilizarea în scopuri forestiere, agricole, înfiinţãri de parcuri sau ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, comerciale sau de transport public (cãi rutiere, parcãri)

ART. 24
Prevederile prezentului capitol se aplicã haldelor rezultate de la cercetarea geologicã şi exploatarea minierã a minereurilor de uraniu şi/sau toriu ori a altor minereuri asociate cu uraniul şi toriul, precum şi haldelor rezultate de la alte activitãţi conexe cercetãrii geologice şi mineritului, care se elibereazã pentru utilizarea în scopuri forestiere, agricole, înfiinţãri de parcuri sau ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, comerciale sau de transport public (cãi rutiere, parcãri).
ART. 25
Prevederile prezentului capitol nu se aplicã iazurilor de decantare şi urmãtoarelor halde:
a) halde provenite de la exploatarea unor zãcãminte de uraniu care au un conţinut de cel puţin 5% piritã;
b) halde de minereuri sãrace care au fost supuse proceselor de leşiere (tratare în grãmadã);
c) depozite de sterile provenite de la prelucrãri chimice şi metalurgice ate minereurilor de uraniu şi/sau toriu.
ART. 26
În scenariile din evaluãrile de securitate radiologicã în care se prevede eliberarea de sub regimul de autorizare a haldelor pentru utilizare în scopuri agricole şi forestiere, pentru înfiinţarea de parcuri sau pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, comerciale sau de transport public, trebuie analizate, dupã caz, urmãtoarele cãi relevante de expunere:
a) expunerea datoratã iradierii externe gama şi beta pe haldã şi în apropierea acesteia;
b) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a descendenţilor de viaţã scurtã ai radonului şi toronului;
c) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a prafului contaminat cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
d) expunerea datoratã ingerãrii directe de cãtre copiii care se joacã afarã a pulberilor şi solului contaminate cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
e) expunerea la radiaţii prin consumarea produselor agricole;
f) expunerea la radiaţii prin consumarea plantelor din flora spontanã;
g) expunerea la radiaţii prin consumarea produselor animale;
h) expunerea datoratã contaminãrii apei din pânza freaticã, ce este utilizatã ca apã potabilã.
ART. 27
Haldele prevãzute la art. 24 se elibereazã în scopul utilizãrii acestora ca zone agricole sau forestiere, pentru înfiinţarea de parcuri sau pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, comerciale ori de transport public, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) au fost executate lucrãri inginereşti specifice care asigurã stabilitatea haldei pe termen lung;
b) nivelul activitãţii specifice a rocilor, inclusiv a solului, din componenţa haldei, determinat conform art. 9, este mai mic de 0,2 Bq/g (în roca uscatã) pe fiecare dintre urmãtoarele trepte de adâncime:
(i) 0,0-0,3 m;
(ii) 0,3-3 m;
(iii) 3 m - limita inferioarã a haldei.
ART. 28
Pot fi eliberate numai pentru utilizare ca zonã forestierã sau pentru înfiinţarea de parcuri ori de culturi agricole care nu sunt utilizate pentru producerea alimentelor haldele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au fost efectuate lucrãrile inginereşti specifice care asigurã stabilitatea haldei pe termen lung;
b) nivelul activitãţii specifice a rocilor din componenţa haldei (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 1 Bq/g (în roca uscatã) pe fiecare dintre urmãtoarele trepte de adâncime:
(i) 0,0-0,3 m;
(ii) 0,3-3 m;
(iii) 3,0 m - limita inferioarã a haldei;
c) acoperã o suprafaţã mai micã de 1 ha;
d) conţin cel mult 10^5 mc de roci reziduale depozitate.
ART. 29
Se pot elibera în scopul utilizãrii ca spaţii pentru desfãşurarea altor activitãţi industriale, comerciale sau de transport public (cãi rutiere, parcãri) ori ca parcuri haldele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au fost efectuate lucrãrile inginereşti specifice care asigurã stabilitatea haldei pe termen lung;
b) nivelul activitãţii specifice a rocilor din componenţa haldei (A), determinat conform art. 9, este mai mic de 1 Bq/g (în roca uscatã) pe fiecare dintre urmãtoarele trepte de adâncime:
(i) 0,0-0,3 m;
(ii) 0,3-3 m;
(iii) 3 m - limita inferioarã a haldei;
c) acoperã o suprafaţã mai micã de 1 ha;
d) conţin cel mult 10^5 mc de roci reziduale depozitate;
e) au fost acoperite cu materiale necontaminate toate suprafeţele pe care debitul dozei generate de iradierea externã era mai mare de 0,3 æSv/h, astfel încât debitul dozei sã fie mai mic decât aceastã valoare.
ART. 30
Este interzisã amplasarea locuinţelor, inclusiv a locuinţelor de serviciu, pe haldele rezultate din activitãţile de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu şi eliberate de sub regimul de autorizare al Autoritãţii.
ART. 31
Terenurile de sport şi ariile de recreere pot fi amplasate numai în zonele în care nivelul activitãţii specifice a solului (A) este mai mic de 0,2 Bq/g pe fiecare treaptã de adâncime a haldelor eliberate pentru înfiinţarea de parcuri, în condiţiile prevãzute la art. 28.
ART. 32
În cazul haldelor care nu îndeplinesc unul sau mai multe dintre criteriile de eliberare pentru utilizare nerestricţionatã, prevãzute la art. 27-29, privind activitatea specificã (A), suprafaţa şi volumul, trebuie realizate urmãtoarele:
a) rocile din haldã cu activitatea specificã (A), determinatã conform art. 9, mai mare de 1 Bq/g se vor utiliza ca material de umplere (rambleiere) a lucrãrilor miniere subterane din care a fost extras minereul de uraniu şi/sau toriu, aflate în etapa de dezafectare;
b) lucrãri inginereşti specifice prin care se asigurã stabilitatea haldei pe termen lung;
c) halda rezultatã dupã relocarea în subteran a sterilului cu activitatea specificã (A) mai mare de 1 Bq/g se va utiliza numai în scopuri forestiere şi se va restricţiona accesul în scopuri de agrement al persoanelor din populaţie.
ART. 33
Toate construcţiile care urmeazã sã fie amplasate pe haldele eliberate conform prevederilor art. 27-29 vor fi proiectate astfel încât în interiorul acestora concentraţia de radon sã nu depãşeascã 200 Bq/mc.
ART. 34
Este interzisã utilizarea în orice alte scopuri a rocilor din haldele rezultate din activitãţile de minerit al uraniului şi/sau toriului, care au o activitate specificã (A) mai mare de 0,2 Bq/g, inclusiv ca materiale de construcţie pentru clãdiri, indiferent de destinaţia acestora, sau pentru cãi de comunicaţii rutiere şi feroviare, atât în interiorul localitãţilor, cât şi în afara acestora.

CAP. V
Criterii de eliberare pentru o viitoare utilizare comercialã sau industrialã a clãdirilor în care au fost desfãşurate activitãţi din domeniul mineritului şi preparãrii minereurilor de uraniu şi/sau toriu sau activitãţi conexe acestora. Criterii de depozitare a molozului rezultat de la demolarea construcţiilor şi structurilor de la mineritul şi prepararea uraniului şi toriului

ART. 35
În scenariile din evaluãrile de securitate radiologicã în care se analizeazã posibilitatea eliberãrii de sub regimul de autorizare a construcţiilor în care au fost desfãşurate activitãţi din domeniul mineritului şi preparãrii minereurilor de uraniu şi/sau toriu ori activitãţi conexe acestora, în vederea utilizãrii nerestricţionate a acestora în activitãţi în care nu sunt implicate surse de radiaţii ionizante, trebuie investigate, dupã caz, urmãtoarele cãi relevante de expunere:
a) expunerea datoratã iradierii externe generate de radiaţiile gama şi beta emise de materialul din care este alcãtuitã construcţia;
b) expunerea datoratã inhalãrii, în interior şi în exterior, a descendenţilor de viaţã scurtã ai radonului şi toronului;
c) expunerea datoratã inhalãrii, în interior şi în exterior, a pulberilor nefixate care conţin emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
d) expunerea datoratã redistribuirii în interiorul construcţiilor a contaminãrii radioactive nefixate.
ART. 36
Construcţiile în care au fost desfãşurate activitãţi din domeniul mineritului şi preparãrii minereurilor de uraniu şi/sau toriu ori activitãţi conexe acestora pot fi eliberate în vederea utilizãrii nerestricţionate a acestora în activitãţi în care nu sunt implicate surse de radiaţii ionizante, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele criterii:
a) au fost îndepãrtate în totalitate de pe plafoane, pereţi şi podele toate pulberile aderente şi neaderente, fragmentele şi urmele de rocã, minereuri, preconcentrate şi concentrate de uraniu şi/sau toriu;
b) debitul iradierii externe nu depãşeşte valoarea de 0,3 æSv/h;
c) pe plafoane, pereţi şi podele nu trebuie sã existe suprafeţe pe care activitatea alfa globalã sã fie mai mare de 0,05 Bq/cmp.
ART. 37
(1) Construcţiile care nu îndeplinesc criteriile de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare, prevãzute la art. 36, trebuie decontaminate.
(2) Construcţiile care nu îndeplinesc criteriile de eliberare necondiţionatã prevãzute la art. 36, deşi au fost efectuate lucrãrile de decontaminare, trebuie demolate.
ART. 38
În scenariile din evaluãrile de securitate radiologicã în care sunt analizate diverse amplasamente pentru depozitarea molozului şi a altor deşeuri solide provenite de la demolarea construcţiilor contaminate conform art. 37, trebuie investigate, dupã caz, urmãtoarele cãi relevante de expunere:
a) expunerea datoratã iradierii externe generate de radiaţiile gama şi beta emise de materialele din care sunt alcãtuite construcţiile ce vor fi demolate;
b) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a descendenţilor de viaţã scurtã ai radonului şi/sau toronului;
c) expunerea datoratã inhalãrii, în exterior, a pulberilor de moloz contaminat cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
d) expunerea datoratã ingerãrii directe de cãtre copiii care se joacã afarã a pulberilor de moloz contaminat cu emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
e) expunerea datoratã consumului de produse din vegetaţia spontanã ce se va instala pe amplasamentele pe care se va depozita molozul contaminat;
f) expunerea datoratã consumului de produse agricole, horticole sau animaliere obţinute prin utilizarea în scopuri agricole a amplasamentelor pe care se va depozita molozul contaminat;
g) expunerea datoratã posibilei contaminãri a apelor subterane ce sunt utilizate ca surse de apã potabilã;
h) expunerea la radiaţii prin consumarea plantelor din flora spontanã;
i) expunerea la radiaţii prin consumarea produselor animaliere;
j) expunerea datoratã contaminãrii apei din pânza freaticã ce este utilizatã ca sursã de apã potabilã.
ART. 39
În funcţie de activitatea specificã a molozului şi a altor deşeuri solide se aplicã urmãtoarele criterii de depozitare:
a) dacã activitatea specificã (A) a molozului uscat şi a altor deşeuri solide provenite de la demolãri este mai micã de 0,2 Bq/g, se admite eliberarea nerestricţionatã a acestora de sub regimul de autorizare, în vederea dispunerii în depozitele de deşeuri neradioactive;
b) molozul şi deşeurile solide provenite de la demolãri, care au o activitate specificã (A) cuprinsã între 0,2-1 Bq/g, pot fi depozitate, cu acordul Autoritãţii, pe haldele provenite de la mineritul uraniului şi/sau toriului, care nu sunt propuse pentru eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare şi care îndeplinesc, dupã caz, condiţiile prevãzute la art. 28 sau 32;
c) molozul şi deşeurile solide provenite de la demolãri, care au o activitate specificã (A) mai mare de 1 Bq/g, se depoziteazã, cu acordul Autoritãţii, astfel:
(i) în depozitele de dispunere finalã a deşeurilor radioactive solide provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu, autorizate de Autoritate;
(ii) ca material de umplere (rambleiere) a lucrãrilor miniere subterane din care a fost extras minereu de uraniu şi/sau toriu, aflate în etapa de dezafectare;
d) deşeurile solide provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu, contaminate superficial numai cu radionuclizi naturali, altele decât metalele, rocile din halde şi molozul provenit de la demolarea construcţiilor prevãzute la art. 37 alin. (2), care au o activitate superficialã alfa totalã mai mare de 0,05 Bq/cmp, sunt deşeuri radioactive şi se depoziteazã, cu acordul Autoritãţii, în depozitele de dispunere finalã a deşeurilor radioactive solide provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu, autorizate de Autoritate, sau ca material de umplere (rambleiere) a lucrãrilor miniere subterane din care a fost extras minereu de uraniu şi/sau toriu, aflate în etapa de dezafectare;
e) procedurile de prelevare a probelor de moloz şi a probelor de deşeuri radioactive solide (altele decât metalele şi rocile din halde) se aprobã de Autoritate în procesul de autorizare a dezafectãrii.

CAP. VI
Criterii pentru dezafectarea iazurilor de steril rezultat de la prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu şi a altor depozite de deşeuri radioactive solide rezultate de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu

ART. 40
Prevederile prezentului capitol se aplicã numai la dezafectarea:
a) iazurilor de decantare a sterilului provenit de la prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu;
b) depozitelor de deşeuri radioactive solide provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu, amplasate la suprafaţã.
ART. 41
Iazurile în care a fost depozitat sterilul de la prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu şi depozitele de deşeuri radioactive solide, altele decât haldele de minereuri sãrace şi roci, rezultate de la minerit şi preparare, amplasate la suprafaţã, pot fi dezafectate numai dacã prin aplicarea mãsurilor tehnice prevãzute în proiectul tehnic detaliat de dezafectare sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) infiltrãrile apelor meteorice în incintele dezafectate ale iazurilor de decantare şi depozitelor de deşeuri radioactive solide, precum şi riscul de intruziune a persoanelor din populaţie în aceste incinte au fost minimizate conform principiului ALARA;
b) materialele care intrã în componenţa deşeurilor radioactive depuse în iazurile de decantare şi depozitele de deşeuri radioactive solide nu vor fi reciclate;
c) amplasamentele iazurilor de decantare şi depozitelor de deşeuri radioactive solide nu vor fi utilizate, dupã dezafectare, în scopuri industriale, comerciale, agricole sau de agrement;
d) dupã dezafectare, suprafaţa nou-creatã a amplasamentului a fost înierbatã;
e) accesul persoanelor din populaţie pe amplasamentele dezafectate este restricţionat;
f) controlul instituţional al amplasamentului dezafectat este asigurat în conformitate cu prevederile art. 110-112 din Normele de securitate radiologicã privind gospodãrirea deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu.

CAP. VII
Criterii de eliberare pentru uz general, nerestricţionat, a echipamentelor şi instalaţiilor refoiosibile de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu

ART. 42
Criteriile de eliberare de sub regimul de autorizare, pentru uz general, nerestricţionat, a echipamentelor şi instalaţiilor refolosibile de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu asigurã o dozã efectivã anualã de cel mult 10 æSv pentru persoanele din populaţie care utilizeazã echipamentele şi instalaţiile menţionate.
ART. 43
În scenariile din evaluãrile de securitate radiologicã în care se analizeazã posibilitatea eliberãrii de sub regimul de autorizare a echipamentelor şi instalaţiilor refolosibile de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu, în vederea utilizãrii nerestricţionate a acestora în activitãţi în care nu sunt implicate surse de radiaţii ionizante, trebuie investigate, dupã caz, urmãtoarele cãi relevante de expunere:
a) expunerea datoratã iradierii externe generate de radiaţiile gama şi beta emise de materialul din care este alcãtuit echipamentul sau instalaţia;
b) expunerea datoratã inhalãrii de pe suprafeţele echipamentului sau instalaţiei, în interior şi în exterior, a pulberilor neaderente care conţin emiţãtori alfa cu viaţã lungã;
c) expunerea datoratã redistribuirii în interiorul construcţiilor a contaminãrii radioactive nefixate de pe suprafeţele echipamentului sau instalaţiei.
ART. 44
(1) Echipamentele şi instalaţiile refolosibile de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu pot fi eliberate de sub regimul de autorizare, pentru uz general, nerestricţionat, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele criterii:
a) echipamentele şi instalaţiile refolosibile vor fi curãţate complet de orice urme de rocã rezidualã, minereu sau concentrate de uraniu, inclusiv totalitatea punctelor greu accesibile cum sunt: spaţiile înguste, trapele, coturile, îmbinãrile etc.;
b) contaminarea superficialã fixatã a oricãrei suprafeţe a echipamentului sau instalaţiei sã nu genereze o activitate alfa totalã a elementelor radioactive naturale, mediatã pe 100 cmp, mai mare de 0,05 Bq/cmp;
c) procedurile de mãsurare şi de mediere pe 100 cmp a activitãţii alfa totale, datã de contaminarea superficialã fixatã, se aprobã de Autoritate în procesul de autorizare a dezafectãrii.
(2) Echipamentele şi instalaţiile care dupã curãţare şi decontaminare nu îndeplinesc condiţiile de eliberare nerestricţionatã prevãzute la alin. (1) se vor dezmembra şi valorifica, dupã caz, conform prevederilor art. 1-5 sau, dacã nu îndeplinesc cerinţele prevãzute la art. 1-5, se vor depozita final într-un amplasament autorizat de Autoritate pentru dispunerea deşeurilor radioactive solide provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi/sau toriu.

-----------








Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016