Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
________
*) Aprobata prin <>Ordinul nr. 17 din 10 iunie 2004 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 din 4 noiembrie 2004.
ART. 1
In masura in care, potrivit prevederilor art. 5, alin. (4), lit. i) al "Normei sanitare veterinare privind circulatia furajelor combinate" aprobata prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 412/2003 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 583/15.08.2003 este declarata valoarea energetica a furajelor combinate pentru pasari, valoarea mentionata trebuie sa fie calculata, in cazul controlului oficial, in conformitate cu metoda descrisa de anexa la prezenta norma veterinara.
ART. 2
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme veterinare, pentru a dispune implementarea si respectarea prevederilor acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii orice incalcare a prevederilor prezentei norme veterinare.
(3) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta cele mentionate la alineatele precedente, trebuie sa se faca o referire expresa la prezenta norma veterinara.
ANEXA
-----
la norma veterinara
-------------------
METODA DE CALCUL
a valorii energetice a furajelor pentru pasari
1. Metoda de calcul si exprimarea valorii energetice
Valoarea energetica a furajului combinat pentru pasari trebuie sa fie calculata in conformitate cu formula stabilita mai jos, pe baza procentajelor unor componente analitice ale nutreturilor. Aceasta valoare trebuie sa fie exprimata in megajouli (MJ) de energie metabolizabila (EM), cu corectie de azot, pe kilogram de nutret combinat:
MJ/kg de EM = 0,1551 x % proteina bruta + 0,3431 x % grasime + 0,1669 x % amidon + 0,1301 x % zahar total (exprimat ca sucroza)
2. Tolerante aplicabile valorilor declarate
Daca inspectia oficiala prevazuta de art. 14 al "Normei sanitare veterinare privind circulatia furajelor combinate" aprobata prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 412/2003 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 583/15.08.2003 releva o discrepanta (valoare energetica crescuta sau redusa a furajului) intre rezultatul inspectiei si valoarea energetica declarata, poate fi permisa o toleranta minima de 0,4 MJ/kg de EM.
3. Exprimarea rezultatului
Dupa aplicarea formulei de mai sus, rezultatul obtinut trebuie sa fie aproximat la prima decimala.
4. Metode de prelevare si analiza
Prelevarea furajului combinat si determinarea continutului componentelor analitice, indicate de metoda de calcul, trebuie sa fie efectuate in conformitate cu metodele oficiale de prelevare si respectiv metodele oficiale de analiza pentru controlul oficial al nutreturilor. Urmeaza a fi aplicate urmatoarele: pentru determinarea continutului in grasime bruta - metoda B, stabilita de "Norma ce stabileste metode de analiza pentru controlul oficial al furajelor privind umiditatea, bazele azotate volatile, fosforul total si uleiurile si grasimile brute" iar pentru determinarea continutului de amidon metoda polarimetrica stabilita de "Norma sanitara veterinara din 25 noiembrie 2003 ce stabileste metode de analiza pentru controlul oficial al furajelor privind amidonul, proteina bruta, proteina bruta descompusa de pepsina si acid clorhidric, estimarea activitatii pepsinei, a gossipolului liber si cu referire la identificarea antibioticelor din grupul tetraciclinelor, al clortetraciclinelor, oxitetraciclinelor si tetraciclinelor, a oleandomicinei si a virginiamicinei" publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 59 bis din 23 ianuarie 2004.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: