Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA TEHNICA nr. 5 din 5 iunie 2008  privind cambia si biletul la ordin    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA TEHNICA nr. 5 din 5 iunie 2008 privind cambia si biletul la ordin

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 500 din 3 iulie 2008

Având în vedere prevederile <>art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 39/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin şi al <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 , cu modificãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã tehnicã.

CAP. I
Dispoziţii comune cambiei şi biletului la ordin

ART. 1
Instituţiile de credit acceptã în operaţiunile lor cambii şi bilete la ordin care, pentru prezentarea lor la platã prin trunchiere, trebuie sã îndeplineascã condiţiile tehnice din prezenta normã tehnicã.
ART. 2
Calitatea hârtiei pe care se tipãreşte
(1) Hârtia pe care se tipãresc cambia şi biletul la ordin trebuie sã respecte urmãtoarele specificaţii tehnice:
a) gramaj: 95,0 g/mp +/- 5%, conform ISO 536;
b) grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534;
c) rugozitatea Bendtsen, pe ambele suprafeţe: cuprinsã între 90 şi 150 æm, conform ISO 8791-2;
d) rezistenţa la rupere (tracţiune), conform ISO 1920-2:
d1) pe direcţie longitudinalã: minimum 70 N;
d2) pe direcţie transversalã: minimum 30 N;
e) rezistenţa internã la rupere (sfâşiere): minimum 700 mN în ambele direcţii, conform ISO 1974;
f) capacitatea de absorbţie a apei: 15-35 g/mp;
g) strãlucirea (gradul de alb): 80%, conform ISO 2470;
h) opacitatea: minimum 85%, conform ISO 2471;
i) impuritãţi admise:
i1) maximum 250 de puncte pe mp, pentru punctele cu dimensiuni de maximum 0,1 mm;
i2) maximum 25 de puncte pe mp, pentru punctele cu dimensiuni cuprinse între 0,1 mm-0,2 mm;
j) proprietãţi de scriere: hârtia folositã trebuie sã facã posibilã scrierea cu cernealã sau pastã de pix de culoare albastrã ori neagrã care nu se şterge;
k) alte condiţii: hârtia utilizatã trebuie sã fie netedã şi fãrã îndoituri.
(2) Pentru a preveni falsificarea titlurilor de credit şi pentru prezentarea lor la platã prin trunchiere, instituţiile de credit au obligaţia sã respecte pentru formularele pe care le furnizeazã clienţilor lor, în vederea utilizãrii de cãtre aceştia, urmãtoarele cerinţe minime de securizare:
a) fiecãrui formular de bilet la ordin sau cambie trebuie sã i se atribuie de cãtre instituţiile de credit emitente o combinaţie unicã de caractere alfabetice şi numerice care reprezintã referinţa biletului la ordin sau a cambiei.
Referinţa va fi compusã din serie şi numãr, dupã cum urmeazã:
a1 - seria va fi compusã din 7 caractere alfanumerice, respectiv:
(i) primele 4 caractere alfabetice din codul BIC al instituţiei de credit care elibereazã biletul la ordin, respectiv cambia;
(ii) un caracter numeric care codificã tipul instrumentului, respectiv 2 pentru cambie şi 3 pentru bilet la ordin;
(iii) douã caractere alfabetice - majuscule;
a2 - numãrul biletului la ordin, respectiv numãrul cambiei vor fi compuse din 7 caractere numerice.
Între seria şi numãrul cambiei, respectiv biletului la ordin va exista un spaţiu pentru delimitare.
Gestionarea plajelor de referinţe ale biletelor la ordin şi ale cambiilor este asiguratã de fiecare instituţie de credit.
Instituţiile de credit abilitate prin lege sã emitã cambii şi bilete la ordin sunt singurele care au dreptul sã utilizeze pentru acest tip de documente: formatul, structura, conţinutul şi sistemul de atribuire a referinţelor prevãzute în aceastã normã tehnicã;
b) utilizarea ca suport de imprimare a unei hârtii care sã încorporeze în timpul procesului de fabricare cel puţin douã dintre urmãtoarele elemente de securitate, care nu pot fi reproduse sau imitate cu rezultate satisfãcãtoare folosind materiale, metode şi echipamente convenţionale şi care vor fi cunoscute de cãtre toate instituţiile de credit emitente ori utilizatoare de bilete la ordin sau cambii: melanj de fibre de securitate, cu distribuţie aleatorie în masa hârtiei, format din 3 tipuri diferite de fibre: unele vizibile numai cu ochiul liber, unele invizibile cu ochiul liber, dar vizibile la examinarea sub "lumina" UV, ca element de securitate deschis şi semideschis; absenţa fluorescenţei în masã, la examinarea sub "lumina" UV; tratarea chimicã a hârtiei pentru a asigura evidenţierea oricãrei încercãri de alterare a menţiunilor realizate pe aceasta ulterior completãrii, folosind solvenţi sau alte substanţe chimice specifice, ca elemente de securitate de tip închis;
c) aplicarea pe suportul de imprimare a unor elemente de securitate de tip deschis sau semideschis: prin intermediul designului, incluzând urmãtoarele elemente grafice de securitate realizate vectorial: raster personalizat mono- sau multicolor, microtext în undã, relief cu modularea grosimii de linie deformat variabil în culori spot, precum şi combinaţii ale acestora; prin folosirea la imprimarea cambiei sau a biletului la ordin a cel puţin douã cerneluri de securitate cu proprietãţi speciale, din care una cu proprietãţi optic variabile, de tip iridiscent, aplicatã pe versoul imprimatului sub forma unei benzi de securizare.
(3) Niciunul dintre elementele de securitate incluse de instituţiile de credit emitente (din cele menţionate mai sus sau suplimentare) nu trebuie sã afecteze în vreun fel prelucrarea prin mijloace electronice a datelor înscrise ulterior pe titlurile de credit.
(4) Elementele de securitate de tip deschis, semideschis sau închis trebuie sã fie cunoscute de toate instituţiile de credit din România unde titlurile de credit pot fi prezentate la platã.
(5) Instituţiile de credit emitente vor urmãri ca încorporarea elementelor de securitate în formularele de bilet la ordin sau cambie sã nu îngreuneze citirea informaţiilor conţinute, ulterior completãrii lor. Nu este permisã imprimarea pe verso, cu excepţia benzii de securizare menţionate la alin. (2).
ART. 3
Dimensiunile titlurilor de credit
(1) Titlurile de credit trebuie sã aibã dimensiunile urmãtoare: lungime: 190 mm, înãlţime: 100 mm.
(2) Abaterile în plus sau în minus nu pot depãşi 1 mm.
ART. 4
Marginile de referinţã
(1) Toate dimensiunile orizontale sunt mãsurate de la marginea din dreapta a titlului de credit.
(2) Toate dimensiunile verticale sunt mãsurate de la marginea de jos a titlului de credit, cunoscutã sub denumirea de margine inferioarã.
(3) Este obligatorie pãstrarea marginilor de referinţã, astfel încât acestea sã fie utilizate la alinierea documentului în mecanismele automate.
(4) Cambiile şi biletele la ordin vor avea 3 elemente de referinţã, denumite ancore, al cãror scop este de a determina poziţionarea şi delimitarea, în cadrul suprafeţei cambiei şi biletului la ordin, a ariilor cu informaţii care pot fi citite şi prelucrate cu mijloace electronice.
Ancorele au forma unui colţar (o linie verticalã şi o linie orizontalã unite în extremitatea lor).
Aceste linii vor avea urmãtoarele dimensiuni minime:
a) linia verticalã: 5 mm lungime, 1 mm grosime;
b) linia orizontalã: 5 mm lungime, 1 mm grosime.
Ancorele se poziţioneazã pe chenarul interior central, delimitat de coloanele "Avalizat" şi "Acceptat" în cazul cambiilor şi "Vãzut" în cazul biletelor la ordin. Poziţionarea ancorelor faţã de marginile de referinţã este urmãtoarea:
(i) colţar dreapta sus: 40 mm de la marginea din dreapta, 97 mm de la marginea inferioarã;
(ii) colţar stânga sus: 149 mm de la marginea din dreapta, 97 mm de la marginea inferioarã;
(iii) ancora centralã (în forma de "L" rãsturnat): 149 mm de la marginea din dreapta, 52 mm de la marginea inferioarã (în spaţiul dintre câmpurile rezervate pentru "Valoarea reprezintã" şi "Tras" în cazul cambiilor şi "Emitent" în cazul biletelor la ordin).
ART. 5
Banda albã
(1) Fiecare titlu de credit are rezervatã bandã albã pe care nu se înscriu alte informaţii în afara caracterelor necesare procesãrii automate a acestora, care constituie linia codurilor.
(2) Banda albã, având o lungime de maximum 110 mm, va fi amplasatã în partea centralã a titlului de credit începând de la 150 mm de la marginea din dreapta a titlului de credit şi va avea înãlţimea de 16 mm de la marginea inferioarã a titlului de credit.
(3) Banda albã este delimitatã de restul titlului de credit printr-o linie continuã.
(4) Banda albã nu are alte linii de demarcaţie.
ART 6
În scopul uşurãrii procesãrii cambiei şi biletului la ordin, instituţiile de credit vor putea stabili de comun acord un standard privind linia codurilor.

CAP. II
Normele specifice cambiei

ART. 7
Desenul şi redactarea cambiei
(1) Cambia este alcãtuitã în mod obligatoriu din 8 zone, ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile de mai jos şi cu anexele nr. 1 şi 2.
(2) Cele 8 zone ale cambiei au fost delimitate între ele de linii groase continue.
(3) ZONA 1 - alocatã datelor de identificare şi conţinutului cambiei - este întotdeauna amplasatã în partea superioarã centralã a cambiei şi cuprinde:
a) în partea stângã sus - rubrica "Plãtiţi în schimbul acestei CAMBII"; cuvântul "CAMBII" fiind tipãrit cu majuscule, îngroşat, cu caractere de minimum 3 mm înãlţime;
b) rubrica "stipulatã" urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 50 mm, necesar completãrii menţiunilor facultative ale cambiei; urmatã de rubrica "trasã în", apoi de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 10 mm şi de rubrica "exemplare";
c) sub rubrica "stipulatã" va apãrea rubrica "suma de" urmatã de un spaţiu, care începe de la 135 mm de la marginea din dreapta şi 78 mm de la marginea de jos a cambiei, format din 13 casete închise (aşa cum apar în anexa nr. 1) de 5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, pentru înscrierea sumei cambiei; în caseta 11 se va pretipãri caracterul "," îngroşat şi de 2 mm înãlţime; fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; acest spaţiu va fi urmat de rubrica "moneda";
d) începând de la 53 mm de la marginea din dreapta şi 78 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi delimitat cu linii continue un spaţiu format dintr-un dreptunghi de maximum 12 mm lungime şi 5 mm înãlţime pentru înscrierea monedei; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; în locul acestui spaţiu, instituţiile de credit pot pretipãri însemnul monetar aferent monedei în care vor fi emise cambiile respective;
e) începând de la 147 mm de la marginea din dreapta şi 71 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spaţiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continuã şi va avea o lungime de 106 mm şi 5 mm înãlţime; acest spaţiu este destinat înscrierii sumei în litere; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; imediat sub acest dreptunghi, în partea stângã va apãrea rubrica cu caractere italice de maximum 2 mm "(suma în litere)";
f) începând de la 147 mm de la marginea din dreapta şi 63 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spaţiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continuã şi va avea o lungime de 106 mm şi 5 mm înãlţime; acest spaţiu este destinat înscrierii sumei în litere. În situaţia în care cambia este emisã în altã monedã, în conformitate cu pct. 262 din <>Normele-cadru nr. 6/1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit, cu cambii şi bilete la ordin, pe baza <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, modificatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , iar trãgãtorul dispune ca plata sã fie efectuatã în RON, aceastã menţiune se va face în acest spaţiu prin includerea sintagmei "în RON" fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
g) rubrica "lui/la ordinul", amplasatã imediat sub spaţiul alocat înscrierii sumei în litere, va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 92 mm;
h) rubrica "Valoarea reprezintã", amplasatã sub rubrica "lui/la ordinul", va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 85 mm;
(4) ZONA 1A este alocatã pentru pretipãrirea referinţei cambiei, cu caractere tip OCR-B1 de 3 mm înãlţime (conform ISO 1073-2:1976); rubrica trebuie sã înceapã la 89 mm de la marginea din dreapta şi 92 mm de la marginea de jos a cambiei; lungimea rubricii nu va putea depãşi 45 mm.
(5) ZONA 2 - alocatã datelor de identificare a trasului - este amplasatã imediat sub zona 1 şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "TRAS" ca titlu al zonei, poziţionatã în partea superioarã stângã a zonei, tipãritã cu majuscule, îngroşat;
b) rubrica "Cod tras", urmatã pe acelaşi rând, începând de la 101 mm de la marginea din dreapta şi 45 mm de la marginea de jos a cambiei, de un spaţiu marcat printr-o linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 60 mm lungime şi 5 mm înãlţime. Suplimentar, acest spaţiu poate fi marcat şi prin 13 cãsuţe de 4,5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii.
În acest spaţiu se înscriu datele de identificare ale emitentului, respectiv:
1. pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscalã al emitentului;
2. pentru persoane juridice nerezidente: informaţia solicitatã de banca emitentului la deschiderea contului curent;
3. pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al emitentului;
4. pentru persoane fizice nerezidente: informaţia solicitatã de banca trasã la deschiderea contului curent. Fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
c) rubrica "IBAN tras" va fi urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat printr-o linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 96 mm lungime şi 5 mm înãlţime; dreptunghiul va începe la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei şi 38 mm de la marginea de jos. Fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; acest spaţiu trebuie marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm şi înãlţime 5 mm, delimitate de câte un chenar dreptunghiular, fiecare casetã fiind divizatã vertical în interior prin 3 linii întrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei şi unele faţã de altele. În acest caz, spaţiul lãsat liber între casete este de maximum 1 mm;
d) rubrica "Denumire tras" va fi plasatã sub "IBAN tras" şi va fi urmatã de un spaţiu dreptunghiular începând de la 135 mm de la marginea din dreapta şi 37 mm de la marginea de jos a cambiei, având o lungime de 94 mm şi o înãlţime de 10 mm, destinat înscrierii denumirii trasului şi având fundalul imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual - nuanţa palã de roz); acest spaţiu trebuie marcat prin douã rânduri a câte 18 cãsuţe de 5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii denumirii trãgãtorului.
(6) ZONA 3 - alocatã codului IBAN al ultimului posesor al cambiei - este formatã din urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "IBAN posesor", urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm şi înãlţime 5 mm, delimitate de câte un chenar dreptunghiular, fiecare casetã fiind divizatã vertical în interior prin 3 linii întrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei şi unele faţã de altele; spaţiul lãsat liber între casete este de maximum o jumãtate de milimetru; prima casetã va începe de la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei şi 19 mm de la marginea de jos; fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
b) imediat sub casetele pentru codul IBAN, centrat, va fi amplasatã menţiunea "În aceastã porţiune nu se scrie", încadratã de douã sãgeţi cu vârful îndreptat în jos;
(7) ZONA 4 - alocatã acceptãrii la platã a cambiei de cãtre tras - este amplasatã în partea dreaptã sus a cambiei şi are urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "ACCEPTAT" ca titlu al zonei, poziţionatã central în partea superioarã, tipãritã îngroşat, cu majuscule;
b) rubrica "de", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 30 mm, necesarã completãrii numelui sau denumirii acceptantului;
c) începând de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 83 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime şi 10 mm înãlţime; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica "Semnãtura acceptantului", scrisã cu caractere italice de 2 mm înãlţime; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(8) ZONA 5 - alocatã datelor privind trãgãtorul - este amplasatã imediat sub zona 4 şi are urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "TRĂGĂTOR" ca titlu al zonei, poziţionatã central în partea superioarã, tipãritã îngroşat, cu majuscule;
b) spaţiul marcat prin 3 linii punctate, fiecare de lungime maximã de 35 mm, amplasate unele sub altele, necesar completãrii denumirii şi adresei trãgãtorului; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica "(denumire trãgãtor)", scrisã cu caractere italice de 2 mm înãlţime;
c) rubrica "Cod trãgãtor", sub care va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime şi 5 mm înãlţime, spaţiu care va începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 48 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spaţiu trebuie marcat prin 13 cãsuţe de 4,5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii. Acest spaţiu este necesar completãrii codului unic de identificare fiscalã sau a codului numeric personal al trãgãtorului persoanã fizicã; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; semnãtura olografã a emitentului nu va putea depãşi spaţiul delimitat de acest dreptunghi şi nu se va suprapune cu informaţiile privind moneda de platã;
d) rubrica "Data emiterii", sub care va fi amplasat un spaţiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (aşa cum apar în anexa nr. 1), pentru înscrierea datei de emitere a cambiei, în formatul zi-lunã-an (ZZ/LL/AAAA); aceste casete vor începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 41 mm de la marginea de jos a cambiei; fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
e) rubrica "Locul emiterii", sub care va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime şi 5 mm înãlţime, spaţiu care va începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 33 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spaţiu este necesar completãrii denumirii localitãţii unde a fost emisã cambia; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
f) rubrica "Scadenţa", sub care va fi amplasat un spaţiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (aşa cum apar în anexa nr. 1), în formatul zi-lunã-an (ZZ/LL/AAAA), pentru înscrierea datei la care va fi scadentã cambia; aceste casete vor începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 26 mm de la marginea de jos a cambiei; fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
g) rubrica "Locul plãţii", sub care va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime şi 5 mm înãlţime, spaţiu care va începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 18 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spaţiu este necesar completãrii denumirii localitãţii unde cambia va fi plãtitã; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
h) începând de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 5 mm de la marginea de jos a cambiei, va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime şi 11 mm înãlţime; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica "Semnãtura trãgãtorului", scrisã cu caractere italice de 2 mm înãlţime; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(9) ZONA 6 - alocatã datelor privind avalizarea cambiei - este amplasatã în colţul din stânga sus al cambiei şi are urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "AVALIZAT" ca titlu al zonei, poziţionatã central în partea superioarã, tipãritã îngroşat, cu majuscule;
b) rubrica "de", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 35 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii avalistului;
c) rubrica "pentru", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 30 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii avalizatului;
d) spaţiu marcat printr-o linie continuã de maximum 25 mm lungime, amplasat central în partea de jos a zonei, sub care va fi amplasatã rubrica "Semnãtura avalistului", scrisã cu caractere italice de maximum 2 mm înãlţime.
(10) ZONA 7 - alocatã pentru date privind girurile - este amplasatã imediat sub zona 6 şi este formatã din 3 spaţii de dimensiuni egale, amplasate unele sub altele, separate de linii groase, fiecare având urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "Girat de", precedatã de numãrul de ordine al girului (1, 2 sau 3), urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 25 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii girantului;
b) rubrica "cãtre", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 32 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii giratului;
c) rubrica "la data", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 30 mm, necesar completãrii datei la care s-a efectuat girarea;
d) spaţiu marcat printr-o linie continuã de maximum 25 mm lungime, amplasatã central în partea de jos a spaţiului pentru girul respectiv, sub care va fi amplasatã rubrica "Semnãturã girant", scrisã cu caractere italice de maximum 2 mm înãlţime.
(11) ZONA 8 reprezintã banda albã. În aceastã zonã, având dimensiunile precizate la art. 6, nu vor fi fãcute niciun fel de menţiuni, cu excepţia celor stabilite de Banca Naţionalã a României, iar fundalul cambiei nu va avea în aceastã zonã nici un fel de imprimãri.
(12) Toate liniile utilizate pentru demarcarea unor spaţii de completat în zonele 1-7 menţionate în acest articol vor fi imprimate în nuanţe de roşu, cu grad de acoperire de 50-75% (efect vizual - roz accentuat), şi nu vor depãşi grosimea de jumãtate de milimetru.
(13) Cu excepţia zonei de bandã albã şi a zonelor precizate a fi imprimate cu nuanţe slabe cu grad de acoperire de maximum 15%, fundalul cambiei va fi imprimat uniform în culoarea roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(14) Pentru a permite preluarea automatã a datelor, spaţiile aferente sumei în cifre şi Cod tras trebuie completate numai cu informaţiile necesare, înscrierea fãcându-se în casetele sau spaţiul respectiv. Casetele rãmase libere dupã înscrierea informaţiilor vor fi lãsate necompletate, nebarate şi fãrã alte însemne.

CAP. III
Norme specifice biletului la ordin

ART. 8
Desenul şi redactarea biletului la ordin
(1) Faţa biletului la ordin este alcãtuitã în mod obligatoriu din 8 zone ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile de mai jos şi cu anexele nr. 3 şi 4.
(2) În scopul facilitãrii prezentãrii, în anexa nr. 4 cele 8 zone ale biletului la ordin au fost delimitate între ele de linii groase continue.
(3) ZONA 1 - alocatã datelor de identificare şi conţinutului biletului la ordin - este întotdeauna amplasatã în partea de superioarã centralã a titlului de credit şi cuprinde:
a) în partea stângã sus - menţiunea "Voi plãti în schimbul acestui BILET LA ORDIN", cuvintele "BILET LA ORDIN" fiind tipãrite îngroşat, cu majuscule, cu caractere de minimum 3 mm înãlţime;
b) rubrica "stipulat", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 50 mm, necesar completãrii menţiunilor facultative ale biletului la ordin; urmatã de rubrica "emis în", apoi de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 10 mm, necesar completãrii numãrului de exemplare în care este emis respectivul bilet la ordin, şi de rubrica "exemplare";
c) sub rubrica "stipulatã" va apãrea rubrica "suma de", urmatã de un spaţiu, care începe de la 135 mm de la marginea din dreapta şi 78 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, format din 13 casete închise (aşa cum apar în anexa nr. 3) de 5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, pentru înscrierea sumei biletului la ordin; în caseta 11 se va pretipãri caracterul "," îngroşat şi de 2 mm înãlţime; fundalul biletului la ordin în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; acest spaţiu va fi urmate de rubrica "moneda";
d) începând de la 53 mm de la marginea din dreapta şi 78 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi delimitat cu linii continue un spaţiu format dintr-un dreptunghi de 12 mm lungime şi 5 mm înãlţime pentru înscrierea monedei; fundalul biletului la ordin în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; în locul acestui spaţiu instituţiile de credit pot pretipãri însemnul monetar aferent monedei în care va fi emis respectivul bilet la ordin;
e) începând de la 147 mm de la marginea din dreapta şi 71 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spaţiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continuã şi va avea o lungime de 106 mm şi 5 mm înãlţime; acest spaţiu este destinat înscrierii sumei în litere; fundalul biletului la ordin în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; imediat sub acest dreptunghi, în partea stângã va apãrea rubrica cu caractere italice de maximum 2 mm "(suma în litere)";
f) începând de la 147 mm de la marginea din dreapta şi 63 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spaţiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continuã şi va avea o lungime de 106 mm şi 5 mm înãlţime; acest spaţiu este destinat înscrierii sumei în litere. În situaţia în care biletul la ordin este emis în altã monedã, în conformitate cu pct. 262 din <>Normele-cadru nr. 6/1994 , iar trãgãtorul dispune ca plata sã fie efectuatã în RON, aceastã menţiune se va face în acest spaţiu prin includerea sintagmei "în RON"; fundalul biletului la ordin în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform folosindu-se nuanţe slabe, cu un grad de acoperire de maximum 15%;
g) rubrica "lui/la ordinul", amplasatã imediat sub spaţiul alocat înscrierii sumei în litere, va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 92 mm;
h) rubrica "Valoarea reprezintã", amplasatã sub rubrica "lui/la ordinul", va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 85 mm.
(4) ZONA 1A este alocatã pentru pretipãrirea referinţei biletului la ordin, cu caractere tip OCR-B1 de 3 mm înãlţime (conform ISO 1073-2:1976); rubrica trebuie sã înceapã la 89 mm de la marginea din dreapta şi 92 mm de la marginea de jos a cambiei; lungimea înscrisului nu va putea depãşi 45 mm.
(5) ZONA 2 - alocatã datelor de identificare ale emitentului biletului la ordin - este amplasatã imediat sub zona 1 şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "EMITENT" ca titlu al zonei, poziţionatã în partea superioarã stângã a zonei, tipãritã cu majuscule, îngroşat;
b) rubrica "Cod emitent", urmatã pe acelaşi rând, începând de la 101 mm de la marginea din dreapta şi 45 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, de un spaţiu marcat printr-o linie continuã, delimitatã printr-un dreptunghi de 60 mm lungime şi 5 mm lãţime. Suplimentar, acest spaţiu poate fi marcat şi prin 13 cãsuţe de 4,5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii. În acest spaţiu se înscriu datele de identificare ale emitentului, respectiv:
(i) pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscalã al emitentului;
(ii) pentru persoane juridice nerezidente: informaţia solicitatã de banca emitentului la deschiderea contului curent;
(iii) pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al emitentului;
(iv) pentru persoane fizice nerezidente: informaţia solicitatã de banca trasã la deschiderea contului curent.
Informaţiile din acest câmp sunt înscrise în momentul în care emitentul primeşte formularele de la banca al cãrei client este. În cazul în care codul emitentului nu se pretipãreşte, acest spaţiu trebuie marcat prin 13 cãsuţe de 4,5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii.
Fundalul biletului la ordin în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
c) rubrica "IBAN emitent" va fi urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat printr-o linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 96 mm lungime şi 5 mm înãlţime; dreptunghiul va începe de la 137 mm de la marginea din dreapta a biletului la ordin şi 38 mm de la marginea de jos. Informaţiile din acest câmp sunt înscrise în momentul în care emitentul primeşte formularele de la banca al cãrei client este. În cazul în care codul IBAN al emitentului nu se pretipãreşte, acesta trebuie marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 15 mm şi înãlţime 5 mm, delimitate de câte un chenar dreptunghiular, fiecare casetã fiind divizatã vertical în interior prin 3 linii întrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei şi unele faţã de altele. În acest caz, spaţiul lãsat liber între casete este de maximum 1 mm.
Fundalul biletului la ordin în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
d) rubrica "Denumire emitent" va fi plasatã sub "IBAN emitent" şi va fi urmatã de un spaţiu dreptunghiular începând de la 135 mm de la marginea din dreapta şi 37 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, având o lungime de 94 mm şi o înãlţime de 10 mm, destinat înscrierii denumirii emitentului şi având fundalul imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţã palã de roz). Informaţiile din acest câmp sunt înscrise în momentul în care emitentul primeşte formularele de la banca al cãrei client este. În cazul în care denumirea emitentului nu se pretipãreşte, acest spaţiu trebuie marcat prin douã rânduri a câte 18 cãsuţe de 5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii denumirii trãgãtorului.
(6) ZONA 3 - alocatã codului IBAN al posesorului biletului la ordin - este formatã din urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "IBAN posesor", urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm şi înãlţime 5 mm, delimitate de câte un chenar dreptunghiular, fiecare casetã fiind divizatã vertical în interior prin 3 linii întrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei şi unele faţã de altele; prima casetã va începe de la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei şi 19 mm de la marginea de jos; spaţiul lãsat liber între casete este de maximum o jumãtate de milimetru; fundalul biletului la ordin în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
b) imediat sub casetele pentru codul IBAN, centrat, va fi amplasatã menţiunea "În aceastã porţiune nu se scrie" încadratã de douã sãgeţi cu vârful îndreptat în jos.
(7) ZONA 4 - alocatã unor date specifice biletului la ordin plãtibil la un anumit timp de la vedere - este amplasatã în partea dreaptã sus a biletului la ordin şi are urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "VĂZUT" ca titlu al zonei, poziţionatã central în partea superioarã, tipãritã îngroşat, cu majuscule;
b) rubrica "la data", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 25 mm, necesar completãrii datei la care biletul la ordin a fost vãzut de emitentul la vedere;
c) rubrica "de emitent", sub care va fi marcat un spaţiu prin linie punctatã cu lungimea de maximum 33 mm, necesar completãrii denumirii emitentului la vedere;
d) începând de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 64 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime şi 15 mm înãlţime; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica "Semnãtura emitentului la vedere", scrisã cu caractere italice de 2 mm înãlţime; fundalul biletului la ordin în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(8) ZONA 5 - alocatã unor date privind biletul la ordin şi semnãturii emitentului - este amplasatã imediat sub zona 4 şi are urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "Data emiterii", sub care va fi amplasat un spaţiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (aşa cum apar în anexa nr. 3), pentru înscrierea datei de emitere a biletului la ordin în formatul zi-lunã-an (ZZ/LL/AAAA); aceste casete vor începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 53 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; fundalul în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
b) rubrica "Locul emiterii", sub care va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime şi 5 mm înãlţime, spaţiu care va începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 43 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; acest spaţiu este necesar completãrii denumirii localitãţii unde a fost emis biletul la ordin; fundalul în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
c) rubrica "Scadenţa", sub care va fi amplasat un spaţiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare (aşa cum apar în anexa nr. 3), în formatul zi-lunã-an (ZZ/LL/AAAA), pentru înscrierea datei la care va fi scadent biletul la ordin; aceste casete vor începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 33 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; fundalul în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
d) rubrica "Locul plãţii", sub care va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime şi 5 mm înãlţime, spaţiu care va începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 23 mm de la marginea de jos a biletului la ordin; acest spaţiu este necesar completãrii denumirii localitãţii unde biletul la ordin va fi plãtit; fundalul biletului la ordin în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;
e) începând de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 5 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime şi 17 mm înãlţime; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica "Semnãtura emitentului", scrisã cu caractere italice de maximum 2 mm înãlţime; fundalul biletului la ordin în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; semnãtura olografã a emitentului nu va putea depãşi spaţiul delimitat de acest dreptunghi şi nu se va suprapune cu informaţiile privind moneda de platã.
(9) ZONA 6 - alocatã datelor privind avalizarea biletului la ordin - este amplasatã în colţul din stânga sus al biletului la ordin şi are urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "AVALIZAT" ca titlu al zonei, poziţionatã central în partea superioarã, tipãritã îngroşat, cu majuscule;
b) rubrica "de", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 35 mm, necesarã completãrii numelui sau denumirii avalistului;
c) rubrica "pentru", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 30 mm, necesarã completãrii numelui sau denumirii avalizatului;
d) spaţiu marcat printr-o linie continuã de maximum 25 mm lungime, amplasatã central în partea de jos a zonei, sub care va fi amplasatã rubrica "Semnãtura avalistului", scrisã cu caractere italice de maximum 2 mm înãlţime.
(10) ZONA 7 - alocatã pentru date privind girurile - este amplasatã imediat sub zona 6 şi este formatã din 3 spaţii de dimensiuni egale, amplasate unele sub altele, fiecare având urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "Girat de", precedatã de numãrul de ordine al girului (1, 2 sau 3), urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 26 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii girantului;
b) rubrica "cãtre", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 32 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii giratului;
c) rubrica "la data", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu lungimea de maximum 30 mm, necesar completãrii datei la care s-a efectuat girarea;
d) spaţiu marcat printr-o linie continuã de maximum 25 mm lungime, amplasatã central în partea de jos a spaţiului pentru girul respectiv, sub care va fi amplasatã rubrica "Semnãturã girant", scrisã cu caractere italice de maximum 2 mm înãlţime.
(11) ZONA 8 reprezintã banda albã. În aceastã zonã, având dimensiunile precizate la art. 6, nu vor fi fãcute niciun fel de menţiuni, cu excepţia celor stabilite de Banca Naţionalã a României, iar fundalul biletului la ordin nu va avea în aceastã zonã niciun fel de imprimãri.
(12) Toate liniile utilizate pentru demarcarea unor spaţii de completat în zonele 1-7 menţionate în acest articol vor fi imprimate în nuanţe slabe de roşu, cu grad de acoperire de 50-75% (efect vizual - roz accentuat), şi nu vor depãşi grosimea de jumãtate de milimetru.
(13) Cu excepţia zonei de bandã albã şi a zonelor precizate a fi imprimate cu nuanţe slabe cu grad de acoperire maximum 15%, fundalul biletului la ordin fi imprimat uniform în culoarea albastru de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de bleu), cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(14) Pentru a permite preluarea automatã a datelor, spaţiile aferente sumei în cifre şi Cod emitent trebuie completate numai cu informaţiile necesare, înscrierea fãcându-se în casetele respective. Casetele rãmase libere dupã înscrierea informaţiilor vor fi lãsate necompletate, nebarate şi fãrã alte însemne.
(15) Informaţiile privind Codul emitentului, codul IBAN al emitentului şi denumirea emitentului care se înscriu pe formularele de bilet la ordin, conform art. 8 alin. (5) lit. b), c) şi d) de mai sus, vor fi pretipãrite de cãtre banca emitentului, cu caractere OCR - B1 de 3 mm înãlţime (ISO 1073-2:1976).
(16) La intrarea în vigoare a prezentei norme tehnice, prevederile alin. (15) nu se aplicã, având caracter opţional.
ART. 9
Dispoziţii tranzitorii şi finale
(1) Nicio menţiune nu se va afla la o distanţã mai micã de 3 mm de oricare dintre marginile titlurilor de credit.
(2) Pânã la data de 31 august 2008 inclusiv, Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor putea elibera clienţilor lor atât formulare prevãzute de prezenta normã tehnicã, cât şi formulare prevãzute de <>Normele tehnice nr. 10/1994 privind cambia şi biletul la ordin.
(3) Începând cu data de 1 septembrie 2008, Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor elibera clienţilor lor numai formulare de cambii şi bilete la ordin conforme cu prezenta normã tehnicã.
(4) Anexele 1-4 fac parte integrantã din prezenta normã tehnicã.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 5 iunie 2008.
Nr. 5.

ANEXA 1
-------
la norma tehnicã
----------------

CAMBIA CU CELE 8 ZONE

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - CAMBIA CU CELE 8 ZONE, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 24 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 2
-------
la norma tehnicã
----------------

DIMENSIUNILE ZONELOR CAMBIEI






│ │ │ZONA 1A: REFERINŢĂ│ │ 100 ^

│ PRIVIND│ | │ZONA 4: DATE│ ^ │
│ AVALUL │ | │ PRIVIND │ 92│ │
│ │ | │ ACCEPTANTUL│ │ │


│ │ZONA 1: DATE PRIVIND CONŢINUTUL CAMBIEI│ │ ^ │ │ │
│ │ | │ │ │80│ │ │
│ │ | │ │ 76│ │ │ │
│ │ | │ │ │ │ │ │

│ ZONA 7: DATE│ ZONA 2: DATE PRIVIND TRASUL │ZONA 5: DATE│ ^ │ │ │ │
│ PRIVIND │ | │ PRIVIND │ │ │ │ │ │
│ GIRURILE │ | │ TRĂGãTORUL │ 52│ │ │ │ │

│ │ ZONA 3: IBAN-UL ULTIMULUI POSESOR │ │ ^ │ │ │ │ │
│ │ | │ │ 25│ │ │ │ │ │

│ │ ZONA 8: SPAŢIU PENTRU BANDA ALBĂ │ │ ^ │ │ │ │ │ │
│ │ | │ │ 16 │ │ │ │ │ │ │
│ │ | │ │ v v v v v v v

| | | | 40 |


| | | 89 |<──────────>|
| | 149 |<─────────────────────────────>|
| 190 |<──────────────────────────────────────────────────>|
|<────────────────────────────────────────────────────────────────>|




ANEXA 3
-------
la norma tehnicã
----------------

BILETUL LA ORDIN CU CELE 8 ZONE

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - BILETUL LA ORDIN CU CELE 8 ZONE, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 25 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 4
-------
la norma tehnicã
----------------

DIMENSIUNILE ZONELOR BILETULUI LA ORDIN






│ │ │|ZONA 1A: REFERINŢĂ│ │ 100 ^

│ PRIVIND│ | │ │ ^ │
│ AVALUL │ | │ │ │ │
│ │ | │ZONA 4: DATE│ 92│ │
│ │ | │ PRIVIND │ │ │

│ │ZONA 1: DATE PRIVIND CONŢINUTUL │ LA VEDERE │ │ │ │
│ │ BILETULUI LA ORDIN │ │ 76│ │ │
│ │ | │ │ │ │ │

│ │ | │ │ 61│ │ │ │

│ ZONA 7: DATE│ ZONA 2: DATE PRIVIND EMITENTUL │ZONA 5: ALTE│ ^ │ │ │ │
│ PRIVIND │ | │ DATE │ │ │ │ │ │
│ GIRURILE │ | │ PRIVIND │ 52│ │ │ │ │

│ │ ZONA 3: IBAN-UL ULTIMULUI POSESOR │ BILETULUI │ ^ │ │ │ │ │
│ │ | │ LA ORDIN │ 25│ │ │ │ │ │

│ │ ZONA 8: SPAŢIU PENTRU BANDA ALBĂ │ │ ^ │ │ │ │ │ │
│ │ | │ │ 16 │ │ │ │ │ │ │
│ │ | │ │ v v v v v v v

| | | | 40 |


| | | 89 |<──────────>|
| | 149 |<─────────────────────────────>|
| 190 |<──────────────────────────────────────────────────>|
|<────────────────────────────────────────────────────────────────>|


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016