Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA TEHNICA nr. 4 din 13 februarie 2009 pentru modificarea Normei tehnice a Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2008 privind cambia si biletul la ordin
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 25 februarie 2009
Având în vedere prevederile <>art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,
în temeiul <>art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 39/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin şi al <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 ,
Banca Naţionalã a României emite prezenta normã tehnicã.
ART. I
<>Norma tehnicã a Bãncii Naţionale a României nr. 5/2008 privind cambia şi biletul la ordin, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 alineatul (2), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) utilizarea ca suport de imprimare a unei hârtii care sã încorporeze în timpul procesului de fabricare cel puţin douã dintre urmãtoarele elemente de securitate, care nu pot fi reproduse sau imitate cu rezultate satisfãcãtoare folosind materiale, metode şi echipamente convenţionale şi care vor fi cunoscute de toate instituţiile de credit care pun în circulaţie formulare de cambii şi bilete la ordin ori care utilizeazã bilete la ordin sau cambii: melanj de fibre de securitate, cu distribuţie aleatorie în masa hârtiei, format din 3 tipuri diferite de fibre: unele vizibile numai cu ochiul liber, unele invizibile cu ochiul liber, dar vizibile la examinarea sub «lumina» UV, şi unele vizibile atât cu ochiul liber, cât şi la examinarea sub «lumina» UV, ca element de securitate deschis şi semideschis; absenţa fluorescenţei în masã, la examinarea sub «lumina» UV; tratarea chimicã a hârtiei pentru a asigura evidenţierea oricãrei încercãri de alterare a menţiunilor realizate pe aceasta ulterior completãrii, folosind solvenţi sau alte substanţe chimice specifice, ca elemente de securitate de tip închis;".
2. La articolul 7 alineatul (3), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) rubrica «stipulatã» urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 50 mm, necesar completãrii menţiunilor facultative ale cambiei;".
3. La articolul 7 alineatul (5) litera b), paragraful 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În acest spaţiu se înscriu datele de identificare ale trasului, respectiv:
1. pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscalã al trasului;
2. pentru persoane juridice nerezidente: informaţia solicitatã de banca trasului la deschiderea contului curent;
3. pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al trasului;
4. pentru persoane fizice nerezidente: informaţia solicitatã de banca trasului la deschiderea contului curent."
4. La articolul 7 alineatul (5), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) rubrica «IBAN tras» va fi urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale. Fiecare casetã va avea o lungime de 15 mm şi o înãlţime de 5 mm, va fi delimitatã de un chenar dreptunghiular şi va fi divizatã în interior prin 3 linii verticale întrerupte în 4 spaţii de dimensiuni egale. Prima casetã va începe la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei şi 38 mm de la marginea de jos. Fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual-nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; spaţiul lãsat liber între casete este de maximum un mm;".
5. La articolul 7 alineatul (5), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) rubrica «Denumire tras» va fi plasatã sub «IBAN tras» şi va fi urmatã de un spaţiu dreptunghiular începând de la 135 mm de la marginea din dreapta şi 27 mm de la marginea de jos a cambiei, având o lungime de 94 mm şi o înãlţime de 10 mm, destinat înscrierii denumirii trasului şi având fundalul imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual-nuanţã palã de roz); acest spaţiu trebuie marcat prin douã rânduri a câte 18 cãsuţe de dimensiuni egale, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii denumirii trãgãtorului."
6. Articolul 7 alineatul (6), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) rubrica «IBAN posesor», urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale. Fiecare casetã va avea o lungime de 15 mm şi o înãlţime de 5 mm, va fi delimitatã de un chenar dreptunghiular şi va fi divizatã în interior prin 3 linii verticale întrerupte în 4 spaţii de dimensiuni egale. Spaţiul lãsat liber între casete este de maximum un milimetru; prima casetã va începe de la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei şi 19 mm de la marginea de jos; fundalul cambiei în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual-nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;".
7. La articolul 7 alineatul (7), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) rubrica «de», urmatã de un spaţiu marcat prin douã linii punctate cu lungimea de maximum 30 mm, necesarã completãrii numelui sau denumirii acceptantului;".
8. La articolul 7 alineatul (7), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) începând de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 74 mm de la marginea de jos a cambiei va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 35 mm lungime şi 10 mm înãlţime; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica «Semnãtura acceptantului», scrisã cu caractere italice de 2 mm înãlţime; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%."
9. La articolul 7 alineatul (8), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) spaţiul marcat prin douã linii punctate, fiecare de lungime maximã de 35 mm, amplasate unele sub altele, necesar completãrii denumirii trãgãtorului; imediat sub acest spaţiu va fi amplasatã rubrica «denumire trãgãtor», scrisã cu caractere italice de 2 mm înãlţime;".
10. La articolul 7 alineatul (8), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) rubrica «Cod trãgãtor», sub care va fi amplasat un spaţiu marcat prin linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de maximum 35 mm lungime şi 5 mm înãlţime, spaţiu care va începe de la 38 mm de la marginea din dreapta şi 48 mm de la marginea de jos a cambiei; acest spaţiu trebuie marcat prin 13 cãsuţe de dimensiuni egale, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii. Acest spaţiu este necesar completãrii codului unic de identificare fiscalã sau a codului numeric personal al trãgãtorului persoanã fizicã; fundalul cambiei în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%; semnãtura olografã a emitentului nu va putea depãşi spaţiul delimitat de acest dreptunghi şi nu se va suprapune cu informaţiile privind moneda de platã;".
11. La articolul 8 alineatul (3), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) rubrica «stipulat», urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 50 mm, necesar completãrii menţiunilor facultative ale biletului la ordin;".
12. La articolul 8 alineatul (5), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) rubrica «Denumire emitent» va fi plasatã sub «IBAN emitent» şi va fi urmatã de un spaţiu dreptunghiular începând de la 135 mm de la marginea din dreapta şi 27 mm de la marginea de jos a biletului la ordin, având o lungime de 94 mm şi o înãlţime de 10 mm, destinat înscrierii denumirii emitentului şi având fundalul imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual - nuanţã palã de roz). Informaţiile din acest câmp sunt înscrise în momentul în care emitentul primeşte formularele de la banca al cãrei client este. În cazul în care denumirea emitentului nu se pretipãreşte, acest spaţiu trebuie marcat prin douã rânduri a câte 18 cãsuţe de dimensiuni egale, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii denumirii trãgãtorului."
13. La articolul 8 alineatul (6), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) rubrica «IBAN posesor», urmatã de un spaţiu pentru codul IBAN marcat prin 6 casete de dimensiuni egale. Fiecare casetã va avea o lungime de 15 mm şi o înãlţime de 5 mm, va fi delimitatã de un chenar dreptunghiular şi va fi divizatã în interior prin 3 linii verticale întrerupte în 4 spaţii de dimensiuni egale; prima casetã va începe de la 137 mm de la marginea din dreapta a cambiei şi 19 mm de la marginea de jos; spaţiul lãsat liber între casete este de maximum un milimetru; fundalul biletului la ordin în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate (efect vizual - nuanţã palã de roz), cu un grad de acoperire de maximum 15%;".
14. Anexele nr. 1-4 se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4, care fac parte integrantã din prezenta normã tehnicã.
ART. II
Cambiile şi biletele la ordin tipãrite pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, în conformitate cu prevederile <>Normei tehnice a Bãncii Naţionale a României nr. 5/2008 privind cambia şi biletul la ordin, vor putea fi utilizate pânã la epuizarea acestora.
ART. III
<>Norma tehnicã a Bãncii Naţionale a României nr. 5/2008 privind cambia şi biletul la ordin, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu
Bucureşti, 13 februarie 2009.
Nr. 4.
ANEXA 1
(Anexa nr. 1 la norma tehnicã)
CAMBIA CU CELE 8 ZONE
--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - CAMBIA CU CELE 8 ZONE, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 25 februarie 2009, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).
ANEXA 2
(Anexa nr. 2 la norma tehnicã)
DIMENSIUNILE ZONELOR CAMBIEI
--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - DIMENSIUNILE ZONELOR CAMBIEI, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 25 februarie 2009, la pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).
ANEXA 3
(Anexa nr. 3 la norma tehnicã)
BILETUL LA ORDIN CU CELE 8 ZONE
--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - BILETUL LA ORDIN CU CELE 8 ZONE, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 25 februarie 2009, la pagina 14 (a se vedea imaginea asociatã).
ANEXA 4
(Anexa nr. 4 la norma tehnicã)
DIMENSIUNILE ZONELOR BILETULUI LA ORDIN
--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - DIMENSIUNILE ZONELOR BILETULUI LA ORDIN, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 25 februarie 2009, la pagina 15 (a se vedea imaginea asociatã).
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: