Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 4 iulie 2006 privind asistenta si cooperarea acordate Comisiei Europene pentru cercetarea stiintifica a problemelor referitoare la alimente
ART. 1 Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã ia mãsurile necesare pentru a permite instituţiilor şi autoritãţilor competente din România ca, împreunã, sã coopereze cu Comisia Europeanã şi sã îi acorde asistenţa necesarã în examinarea ştiinţificã a problemelor de interes public referitoare la alimente şi, în special, din domeniul sãnãtãţii publice, prin discipline precum cele asociate cu medicina, nutriţia, toxicologia, biologia, igiena, tehnologia alimentelor, biotehnologia, procesele şi alimentele noi, tehnicile de evaluare a riscului, fizica şi chimia. ART. 2 (1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor reprezintã autoritatea responsabilã pentru cooperarea cu Comisia Europeanã şi pentru distribuţia sarcinilor instituţiilor corespunzãtoare din România, în ceea ce priveşte îndatoririle stabilite la art. 3, şi notificã Comisia Europeanã în mod corespunzãtor. (2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trimite Comisiei Europene o listã a instituţiilor care participã la procedura de cooperare din jurisdicţia sa şi orice modificãri ale acestei liste. ART. 3 (1) Principalele îndatoriri ce trebuie sã fie îndeplinite de instituţiile care participã la cooperare sunt menţionate în anexa la prezenta normã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor. (2) Urmãtoarele mãsuri trebuie sã fie adoptate în conformitate cu procedura comunitarã: a) stabilirea de reguli pentru managementul administrativ al cooperãrii, care include: (i) mãsuri pentru a se asigura transparenţa recomandãrilor elaborate de Comitetul Ştiinţific pentru Alimente; (ii) proceduri pentru prezentarea şi evaluarea dosarelor; b) stabilirea şi actualizarea, la cel puţin 6 luni, a inventarului de îndatoriri şi a prioritãţilor asociate acestora. (3) Îndatoririle care trebuie îndeplinite în concordanţã cu inventarul adoptat conform alin. (2) lit. b) sunt distribuite în conformitate cu procedura comunitarã, pe baza expertizei ştiinţifice şi în cadrul limitelor stabilite de resursele disponibile din statele membre ale Uniunii Europene. ART. 4 Anexa face parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor.
ANEXĂ ----- la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor ------------------------------------------------------------
PRINCIPALELE ÎNDATORIRI ce trebuie sã fie îndeplinite de instituţiile care participã la cooperare
a) Întocmirea de protocoale pentru evaluarea riscului cu privire la componentele din alimente şi elaborarea de metode de evaluare nutriţionale b) Evaluarea compatibilitãţii nutriţionale a dietei c) Examinarea datelor rezultate în urma testãrii trimise Comisiei Europene şi elaborarea unei monografii pentru evaluarea de cãtre Comitetul Ştiinţific pentru Alimente d) Efectuarea de studii privind consumul alimentelor, în special cele necesare pentru determinarea sau evaluarea condiţiilor de utilizare a aditivilor din alimente sau stabilirea valorilor-limitã pentru alte substanţe din alimente e) Conducerea de investigaţii cu privire la componentele dietei ori ale contaminanţilor biologici sau chimici din alimente f) Acordarea de asistenţã Comisiei Europene în respectarea angajamentelor comunitare internaţionale, furnizând expertizã pentru problemele privind siguranţa alimentelor.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email