Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 9 noiembrie 2004  privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 9 noiembrie 2004 privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 86 din 26 ianuarie 2005
CAP. I
Condiţii suplimentare pentru transportul laptelui şi al produselor lactate

ART. 1
Pentru transportul laptelui trebuie create asemenea condiţii încât salubritatea acestuia sã nu fie influenţatã de temperatura mediului exterior (cãldurã, îngheţ), de praf, insecte, rozãtoare, impuritãţi sau sã nu fie supus deprecierii calitative. În acest scop se vor respecta urmãtoarele mãsuri:
a) laptele şi produsele lactate se vor transporta cu respectarea principiilor generale de igienã, cu urmãtoarele specificaţii:
- toate produsele lactate se vor transporta numai în ambalaje curate şi astfel condiţionate încât sã nu permitã contaminarea sau degradarea produselor;
- brânzeturile se vor transporta în ambalaje care sã asigure stabilitatea şi integritatea produselor în timpul transportului;
- untul se va transporta ambalat în hârtie neabsorbantã de grãsimi sau folii metalizate, în pachete, tuburi sau bloc, introduse în cartoane sau lãzi rezistente la transport;
b) vehiculele care transportã lapte sau produse lactate trebuie sã aibã pe foaia de parcurs sau pe o dovadã (etichetã) certificarea cã vehiculul a fost spãlat şi dezinfectat, purtând data şi semnãtura celui care a efectuat dezinfecţia şi ştampila cu inscripţia "DEZINFECTAT";
c) conducãtorii vehiculelor care transportã lapte sau produse lactate rãspund de încãrcarea corectã a produselor, de starea de curãţenie a vehiculelor, cât şi de existenţa documentelor de dezinfecţie şi vor fi instruiţi în vederea cunoaşterii normelor de igienã în vigoare;
d) transportul laptelui tratat termic şi al produselor lactate se realizeazã la temperaturile stabilite de cãtre producãtor şi specificate pe eticheta produsului.

CAP. II
Depozitarea produselor lactate

ART. 2
În spaţiile în care se depoziteazã laptele sau produsele lactate, pentru maturare sau pãstrare mai îndelungatã, trebuie asigurate urmãtoarele condiţii:
a) spaţiile trebuie sã aibã pardoseala şi pereţii netezi şi impermeabili, curaţi şi lipsiţi de mucegaiuri; totuşi, pentru depozitarea sau maturarea anumitor tipuri de produse lactate, autoritatea veterinarã competentã poate acorda derogãri generale sau individuale de la condiţiile constructive pentru spaţiile de depozitare sau maturare;
b) în dotare vor fi prevãzute grãtarele şi rafturile necesare pentru aşezarea produselor sau a ambalajelor, nefiind permis contactul direct al acestora cu pardoseala;
c) sã fie asigurat microclimatul (temperaturã, umiditate, ventilaţie) optim pentru produsul respectiv; în scopul controlului permanent al acestuia, depozitele vor fi prevãzute cu termometre şi higrometre cu înregistrare;
d) produsele trebuie sã fie aşezate în mod ordonat, pe sortimente, loturi sau şarje, iar acestea trebuie sã fie marcate vizibil prin mijloace pe care sã se înscrie în mod obligatoriu sortimentul, cantitatea, data intrãrii produsului şi data expirãrii termenului de valabilitate;
e) aşezarea produselor se va face astfel încât fiecare grup sã fie accesibil în vederea efectuãrii controlului sau, dupã caz, a recoltãrii probelor pentru examene de laborator;
f) sã se efectueze periodic, dar cel puţin de douã ori pe an, o curãţenie generalã, urmatã de dezinfecţie; ori de câte ori va fi nevoie se va face dezinfecţie sau deratizare.

CAP. III
Comercializarea laptelui şi a produselor lactate de cãtre producãtorii individuali

ART. 3
Deţinãtorii de animale din sectorul gospodãriilor populaţiei pot valorifica din producţia animalelor proprietate personalã laptele şi produsele lactate în urmãtoarele condiţii:
a) sã respecte condiţiile de igienã în adãposturile animalelor;
b) sã aplice corect mãsurile de igienã corporalã a animalelor;
c) sã execute mulsul în condiţiile normelor sanitare veterinare în vigoare;
d) sã strecoare şi sã rãceascã laptele imediat dupã muls;
e) sã respecte normele de igienã personalã (mâini şi haine curate) în timpul mulsului şi al manipulãrii laptelui şi produselor lactate;
f) sã supunã animalele controlului şi acţiunilor de depistare a bolilor şi de profilaxie sanitarã veterinarã;
g) sã nu foloseascã laptele de la animale bolnave, animale aflate în diferite tratamente sau în perioada de aşteptare dupã folosirea anumitor medicamente şi sã anunţe imediat medicul veterinar despre cazurile de îmbolnãvire;
h) sã nu adauge în lapte apã, substanţe conservante, antiseptice sau orice alte substanţe şi sã nu valorifice laptele de la care s-a extras grãsimea;
i) laptele şi produsele lactate puse în vânzare de cãtre producãtorii individuali trebuie sã prezinte aceleaşi caractere organoleptice cu ale celor puse în vânzare în unitãţile de desfacere.
ART. 4
Deţinãtorii de animale din sectorul gospodãriilor populaţiei, care valorificã pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea în mod obligatoriu asupra lor un carnet de sãnãtate a animalelor, eliberat şi vizat trimestrial de cãtre un medic veterinar pe baza verificãrii stãrii de sãnãtate a animalelor şi a respectãrii condiţiilor de igienã în adãposturi, în timpul mulsului şi dupã muls.
ART. 5
În cazul în care deţinãtorii de animale din sectorul gospodãriilor populaţiei valorificã produsele în oraşe sau municipii, aceştia sunt obligaţi sã se prezinte de fiecare datã, în prealabil, la circumscripţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor teritorialã pentru examenul sanitar veterinar al produselor aduse spre comercializare.

CAP. IV
Controlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate în unitãţile de desfacere şi consum

ART. 6
Laptele şi produsele lactate nu se pot desface decât în unitãţi sau raioane speciale, autorizate în acest scop de cãtre autoritatea veterinarã competentã.
Aceste unitãţi şi raioane speciale, în afara condiţiilor generale de igienã, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sã fie dotate cu spaţii frigorifice pentru depozitarea laptelui şi produselor lactate, prevãzute cu termometre şi higrometre cu înregistrare;
- laptele şi produsele lactate se vor expune pentru comercializare numai în vitrine frigorifice;
- sã fie dotate cu ustensilele necesare comercializãrii laptelui şi produselor lactate, confecţionate din materiale netede, rezistente, necorodabile, uşor de igienizat şi dezinfectat.
ART. 7
Se interzice comercializarea laptelui şi a produselor lactate în locuri neamenajate corespunzãtor prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autorizate de cãtre autoritatea sanitarã veterinarã competentã.
Cu avizul autoritãţii sanitare veterinare competente se poate admite comercializarea produselor lactate preambalate în centre volante.
ART. 8
În unitãţile şi raioanele de desfacere a laptelui sau a produselor lactate se vor respecta urmãtoarele condiţii:
a) laptele şi produsele lactate se vor pãstra pânã la comercializare la temperatura stabilitã de cãtre producãtor şi specificatã pe eticheta produsului;
b) în spaţiile frigorifice în care se pãstreazã laptele sau produsele lactate este interzisã pãstrarea altor alimente sau obiecte;
c) este interzisã expunerea laptelui sau a produselor lactate în vitrine exterioare.
ART. 9
În unitãţile de desfacere a laptelui sau a produselor lactate sunt interzise:
a) prelucrarea şi comercializarea laptelui sau a produselor lactate provenite direct de la producãtorii individuali;
b) comercializarea laptelui şi a produselor lactate insalubre sau ambalate necorespunzãtor;
c) comercializarea laptelui şi a produselor lactate cu termen de valabilitate expirat;
d) prelungirea termenului de valabilitate la lapte şi produse lactate;
e) comercializarea laptelui şi a produselor lactate recuperate din ambalaje incomplet închise;
f) comercializarea laptelui şi a produselor lactate etichetate necorespunzãtor; în scopul asigurãrii trasabilitãţii produselor, eticheta va cuprinde în mod obligatoriu numele şi adresa producãtorului.
ART. 10
La desfacerea de cãtre producãtorii individuali din sectorul gospodãriilor populaţiei a laptelui şi produselor lactate în pieţele agroalimentare sau în spaţiile special destinate şi autorizate în acest scop, se vor respecta urmãtoarele norme:
a) laptele şi smântâna se vor pãstra numai în ambalaje confecţionate din materiale netede, rezistente, necorodabile, uşor de igienizat şi dezinfectat, curate şi acoperite;
b) laptele şi produsele lactate se vor expune spre comercializare numai în sectoarele rezervate acestui scop, pe tãvi emailate sau din material plastic şi numai sub vitrinã protectoare;
c) pentru ambalarea produselor se va folosi numai hârtie albã, curatã şi neimprimatã, folie de polietilenã sau folie metalizatã;
d) producãtorii individuali vor purta în timpul desfacerii produselor lactate, în mod obligatoriu, echipament de protecţie corespunzãtor, curat, de culoare albã, compus din halat, şorţ şi bonetã care sã acopere tot pãrul; rãnile de pe piele trebuie acoperite cu materiale impermeabile;
e) producãtorii individuali vor avea asupra lor carnetul de sãnãtate al animalelor vizat de cãtre medicul veterinar de la locul unde se aflã animalele şi documentul prin care se face dovada stãrii personale de sãnãtate cu viza medicului;
f) laptele şi produsele lactate se comercializeazã de cãtre producãtorii individuali pe propria rãspundere, iar calitatea şi salubritatea acestora vor fi controlate randomizat de cãtre circumscripţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor teritorialã.
ART. 11
Controlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate în unitãţi de desfacere şi consum are drept scop:
a) verificarea existenţei autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi a respectãrii condiţiilor de igienã din spaţiile de desfacere, de depozitare şi din anexe;
b) verificarea igienei personalului;
c) condiţiile de pãstrare, de depozitare şi de comercializare a laptelui şi produselor lactate;
d) controlul laptelui şi produselor lactate, care cuprinde verificarea urmãtoarelor aspecte:
1. stabilirea originii produsului prin actele de însoţire;
2. starea ambalajelor, respectiv integritatea, sistemul de închidere, salubritatea, etichetarea, stabilirea datei fabricaţiei şi a termenului de valabilitate, caracterele organoleptice ale produsului; la nici unul dintre produse nu se admit impuritãţi, prezenţa de mucegaiuri, cu excepţia celor tehnologice, consistenţã filantã, gust sau miros strãin;
e) în toate situaţiile în care este necesarã completarea examenului organoleptic prin examene de laborator se vor preleva probe în acest scop, potrivit instrucţiunilor în vigoare.

--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016