Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 8 februarie 2005 referitoare la masuri care imbunatatesc conditiile generale pentru producerea si comercializarea produselor de apicultura
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 131 din 11 februarie 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 8 februarie 2005
referitoare la mãsuri care imbunatatesc condiţiile generale pentru producerea şi comercializarea produselor de apicultura
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 131 din 11 februarie 2005
ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte mãsuri pentru îmbunãtãţirea condiţiilor generale pentru producerea şi comercializarea produselor de apicultura. În acest scop, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate stabili un program naţional, pentru o perioada de 3 ani, denumit în continuare programul pentru apicultura.
(2) În scopul prezentei norme sanitare veterinare:
a) miere înseamnã produsul ce corespunde prevederilor anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 privind aprobarea Normelor privind denumirea, definirea, caracteristicile şi compozitia mierii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2003;
b) produse de apicultura înseamnã produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara ce stabileşte reguli de sãnãtate cu privire la subprodusele de la animale, ce nu sunt destinate consumului uman, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 şi 842 bis din 26 noiembrie 2003.
ART. 2
Mãsurile ce pot fi incluse în programul pentru apicultura trebuie sa fie urmãtoarele:
a) asistenta tehnica apicultorilor sau grupurilor de apicultori;
b) controlul varoozei;
c) rationalizarea transhumantei;
d) mãsuri pentru a susţine laboratoare ce efectueazã analize ale proprietãţilor fizico-chimice ale mierii;
e) mãsuri pentru a susţine repopularea în stupi pe teritoriul naţional;
f) cooperare cu organisme specializate pentru implementarea de programe de cercetare aplicatã în domeniul apiculturii şi al produselor de apicultura.
ART. 3
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor împreunã cu organizaţiile şi asociaţiile în domeniul apicol trebuie sa efectueze, pe teritoriul naţional, un studiu de producţie şi de structura a pieţei în sectorul apicol, pentru a identifica domeniile eligibile de a beneficia de finanţare de la bugetul de stat pentru implementarea mãsurilor din programul pentru apicultura.
ART. 4
Cheltuielile referitoare la mãsurile luate în baza programelor de apicultura trebuie sa fie stabilite de cãtre Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor prin Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, în fiecare an, pana cel târziu la data de 15 octombrie.
ART. 5
Programul pentru apicultura trebuie sa fie elaborat în baza unei strânse colaborãri cu organizaţiile reprezentative şi asociaţiile din domeniul apicol. Programul pentru apicultura trebuie sa fie comunicat Comisiei Europene de cãtre Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pana cel târziu la data de 15 noiembrie pentru urmãtorul an, începând din anul 2005.
ART. 6
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, le va transmite Comisiei Europene prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta cele menţionate la alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara, la publicarea oficialã a acesteia. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Regulamentului Consiliului nr. 797/2004/CE .
_____________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: