┌───┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│ │ Procedeu │ Definiţie │ Denumire │
│ │ │ │ uzualã/calificativ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│(1)│ (2) │ (3) │ (4) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1 │Concentraţie │Creşterea conţinutului unor componenţi prin │Concentrat │
│ │ │îndepãrtarea apei sau a altor constituenţi │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 2 │Decorticare^1) │Îndepãrtarea completã sau parţialã a stratului │Decorticat, parţial │
│ │ │exterior al boabelor, seminţelor, fructelor, │decorticat │
│ │ │nucilor, etc. │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 3 │Uscare │Deshidratare prin procedee artificiale sau │Uscat (la soare sau │
│ │ │naturale │artificial) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 4 │Extracţie │Îndepãrtarea fie a grãsimilor sau a uleiului din│Şroturi, extracte │
│ │ │unele produse cu ajutorul solvenţilor organici, │(pentru materiile │
│ │ │fie a zaharurilor sau a altor componente │oleaginoase), melasã, │
│ │ │hidrosolubile cu ajutorul solvenţilor apoşi. În │pulpã (pentru produsele│
│ │ │cazul folosirii solvenţilor organici, produsul │ce conţin zaharuri sau │
│ │ │care rezultã trebuie sã fie tehnic liber de acel│alte componente │
│ │ │solvent │hidrosolubile) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 5 │Extrudare │Trecere unui material sub presiune printr-un │Extrudate │
│ │ │orificiu (vezi şi pregelatinizarea) │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 6 │Fulguire-rulare │Aplatizarea unui produs supus acţiunii cãldurii │Fulgi │
│ │ │umede │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 7 │Mãcinare uscatã │Tratament fizic aplicat boabelor în scopul │Fãinã, tãrâţe │
│ │ │reducerii dimensiunii particulelor şi a │ │
│ │ │facilitãrii separãrii în fracţiunile │ │
│ │ │constituente (în principal fãinã şi tãrâţe) │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 8 │Tratament termic│Termen general care se referã la diverse │Prãjite, fierte, │
│ │ │tratamente termice efectuate în anumite condiţii│tratate termic │
│ │ │pentru a influenţa valoarea nutriţionalã sau │ │
│ │ │structura materialului │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 9 │Hidrogenare │Transformarea gliceridelor nesaturate în │Saturate, parţial │
│ │ │gliceride saturate (din uleiuri şi grãsimi) │saturate │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│10 │Hidrolizã │Degradarea în constituenţi chimici simpli │Hidrolizate │
│ │ │printr-un tratament adecvat cu apã şi eventual │ │
│ │ │cu enzime sau acizi/baze │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│11 │Presare │Îndepãrtarea materiei grase sau a uleiului din │Turte (în cazul │
│ │ │produsele bogate în grãsimi sau a sucului din │produselor │
│ │ │fructe sau alte produse vegetale, prin extracţie│oleaginoase), pulpã, │
│ │ │mecanicã (presare cu un şurub sau un alt tip de │marc (pentru fructe), │
│ │ │presã), eventual cu un uşor tratament termic │pulpã presatã (pentru │
│ │ │ │trestia de zahãr) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│12 │Peletare │Compresare specialã prin trecerea printr-o │Pelete │
│ │ │filierã │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│13 │Pregelatinizare │Modificarea amidonului pentru a creşte │Pregelatinizate │
│ │ │semnificativ capacitatea sa de hidratare în apã │ │
│ │ │rece │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│14 │Rafinare │Îndepãrtarea completã sau parţialã a │Rafinat, │
│ │ │impuritãţilor din zahãr, uleiuri şi grãsimi sau │parţial rafinat │
│ │ │din alte substanţe naturale printr-un tratament │ │
│ │ │fizic sau chimic │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│15 │Mãcinare umedã │Separarea mecanicã a pãrţilor componente ale │Germeni, gluten, amidon│
│ │ │boabelor, dupã înmuiere în apã ce conţine │ │
│ │ │eventual dioxid de sulf, în vederea extragerii │ │
│ │ │amidonului │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│16 │Uruire │Prelucrare mecanicã a boabelor sau altor materii│Uruieli │
│ │ │furajere pentru a le reduce dimensiunile │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│17 │Îndepãrtarea │Îndepãrtarea completã sau parţialã a mono- şi │Produs fãrã zahãr, │
│ │zaharurilor │dizaharidelor din melasã sau alte produse ce │produs parţial fãrã │
│ │ │conţin zahãr prin mijloace fizice sau chimice │zahãr │
├───┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│^1) Expresia "decorticare" poate fi înlocuitã cu "depeliculizare" sau "decojire", dupã caz, │
│situaţie în care se va utiliza calificativul "depeliculizat" sau "decojit". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
1. GRĂUNŢE DE CEREALE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.01│Ovãz │Grãunţe de Avena sativa L. şi alte soiuri cultivate de │ │
│ │ │ovãz. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.02│Fulgi de ovãz │Produsul obţinut prin tratarea cu abur şi │Amidon │
│ │ │rulare-fulguire a ovãzului decorticat. Poate conţine o │ │
│ │ │micã proporţie de tegumente. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.03│Tãrâţe de ovãz │Subprodus obţinut dupã transformarea ovãzului în │Celulozã brutã│
│ │decorticat │prealabil cernut şi decorticat în crupe şi fãinã. Este │ │
│ │ │constituit în principal din tãrâţe de ovãz şi o parte a │ │
│ │ │endospermului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.04│Tãrâţe de ovãz │Subprodus obţinut dupã prelucrarea ovãzului în prealabil│Celulozã brutã│
│ │ │cernut şi decorticat în crupe de ovãz. Este constituit │ │
│ │ │în principal din învelişurile externe şi tãrâţe de ovãz.│ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.05│Orz │Grãunţe de Hordeum vulgare L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.06│Tãrâţe de orz │Subprodus obţinut dupã transformarea orzului în │Celulozã brutã│
│ │ │prealabil cernut şi decorticat în arpacaş, griş sau │ │
│ │ │fãinã de orz. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.07│Proteinã din orz│Subprodusul deshidratat rezultat dupã obţinerea │Proteinã brutã│
│ │ │amidonului din orz. Este constituit în principal din │Amidon │
│ │ │proteinã obţinutã dupã separarea amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.08│Brizurã de orez │Subprodus rezultat dupã obţinerea orezului glasat Oryza │Amidon │
│ │ │sativa L. Este constituit în principal din boabe de orez│ │
│ │ │subdimensionate şi/sau boabe sparte. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.09│Tãrrţe (fãinã │Subprodus rezultat dupã prima polizare a orezului │Celulozã brutã│
│ │brunã furajerã) │decojit. Este constituit în principal din particule ale │ │
│ │de orez │stratului aleuronic, endosperm şi germeni. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.10│Tãrâţe (fãinã │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit. Este│Celulozã │
│ │albã furajerã) │constituit în principal din particule ale stratului │brutã │
│ │de orez │aleuronic, endosperm şi germeni. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.11│Tãrâţe de orez │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit. Este│Celulozã brutã│
│ │cu carbonat de │constituit în principal din peliculele argintii, din │Carbonat de │
│ │calciu │particule din stratul aleuronic, endosperm şi germeni şi│calciu │
│ │ │într-o mãsurã mai micã din carbonat de calciu provenit │ │
│ │ │din procesul de fabricaţie. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.12│Fãinã furajerã │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit │Celulozã brutã│
│ │din orez fiert │fiert. Este constituit în principal din peliculele │Carbonat de │
│ │ │argintii, din particule din stratul aleuronic, endosperm│calciu │
│ │ │şi germeni şi într-o mãsurã mai micã din carbonat de │ │
│ │ │calciu provenit din procesul de fabricaţie. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.13│Orez furajer │Produs rezultat dupã mãcinarea orezului furajer, │Amidon │
│ │mãcinat │constituit fie din boabe verzi, cretoase sau imature, │ │
│ │ │cernute pe parcursul mãcinãrii orezului decojit sau din │ │
│ │ │boabe normale decojite de culoare galbenã sau pãtate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.14│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin presarea│Proteinã brutã│
│ │orez │germenilor de orez de care rãmân încã aderente pãrţi din│Grãsime brutã │
│ │ │endosperm şi testa. │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.15│Şrot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin │Proteinã brutã│
│ │de orez │extracţia germenilor de orez de care rãmân încã aderente│ │
│ │ │pãrţi din endosperm şi testa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.16│Amidon din orez │Amidon din orez tehnic pur. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.17│Mei │Grãunţe de Panicum miliaceum L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.18│Secarã │Grãunţe de Secale cereale L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.19│Şrot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii obţinut din │Amidon │
│ │ secarã^1) │secarã cernutã. Este constituit în principal din │ │
│ │ │particule de endosperm, cu fine particule din învelişul │ │
│ │ │extern al grãunţelor şi spãrturi de boabe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.20│Secarã furajerã │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Amidon │
│ │ │secarã cernutã. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale învelişului extern şi din particule de │ │
│ │ │boabe din care a fost îndepãrtat mai puţin endosperm │ │
│ │ │decât în tãrâţele de secarã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.21│Tãrâţe de secarã│Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Celulozã brutã│
│ │ │secarã cernutã. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale învelişului extern şi din particule de │ │
│ │ │grãunţe din care cea mai mare parte a grãunţelor a fost │ │
│ │ │îndepãrtatã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.22│Sorg │Grãunţe de Sorghum bicolor (L.) Moencb s. 1 │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.23│Grâu │Grãunţe de Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. │ │
│ │ │şi alte soiuri cultivate de grâu. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.24│Şrot de grâu^2) │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Amidon │
│ │ │grãunţe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din particule de endosperm cu │ │
│ │ │fine fragmente de înveliş extern al grãunţelor şi │ │
│ │ │spãrturi de grãunţe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.25│Grâu furajer │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Celulozã brutã│
│ │ │grãunţe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din fragmente de înveliş extern │ │
│ │ │al grãunţelor din care a fost îndepãrtat mai puţin │ │
│ │ │endosperm decât în tãrâţele de grâu. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.26│Tãrâţe de │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Celulozã brutã│
│ │ grâu^3) │boabe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din fragmente de înveliş extern │ │
│ │ │al grãunţelor şi din particule de grãunţe din care a │ │
│ │ │fost îndepãrtatã cea mai mare parte a endospermului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.27│Germeni de grâu │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii constituit în│Proteinã brutã│
│ │ │principal din germeni de grâu, transformaţi în fulgi sau│Grãsime brutã │
│ │ │nu, de care pot adera încã fragmente de endosperm sau de│ │
│ │ │învelişuri externe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.28│Gluten de grâu │Subprodus deshidratat rezultat în urma extragerii │Proteinã brutã│
│ │ │amidonului din grâu. Este constituit în principal din │ │
│ │ │gluten obţinut în urma separãrii amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.29│Gluten de grâu │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului şi │Proteinã brutã│
│ │furajer │glutenului de grâu. Este constituit din tãrâţe, din care│Amidon │
│ │ │germenii au fost sau nu parţial îndepãrtaţi şi gluten, │ │
│ │ │la care pot fi adãugate foarte mici cantitãţi de │ │
│ │ │componente rezultate de la cernerea grãunţelor, precum │ │
│ │ │şi foarte mici cantitãţi de reziduuri provenite din │ │
│ │ │procesul de hidrolizã a amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.30│Amidon de grâu │Amidon tehnic pur obţinut din grâu. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.31│Amidon de grâu │Produs constituit din amidon de grâu expandat prin │Amidon │
│ │pregelatinizat │tratament termic. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.32│Alac │Grãunţe de alac Triticum spelta L., Triticum dioccum │ │
│ │ │Schrank, Triticum monococcum. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.33│Triticale │Grãunţe de hibrizi Triticum X Secale. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.34│Porumb │Grãunţe de Zea mays L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.35│Şrot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii sau a │Celulozã brutã│
│ │ porumb^4) │grişului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale învelişului extern al grãunţelor şi din │ │
│ │ │particule de grãunţe din care endospermul a fost │ │
│ │ │îndepãrtat într-o proporţie mai micã decât în tãrâţele │ │
│ │ │de porumb. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.36│tãrâţe de porumb│Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii sau a │Celulozã brutã│
│ │ │grişului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │învelişuri externe ale grãunţelor şi fragmente de │ │
│ │ │germeni de porumb alãturi de particule de endosperm. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.37│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │porumb │presarea germenilor de porumb prelucraţi pe cale uscatã │Grãsime brutã │
│ │ │sau umedã de care sunt încã aderente pãrţi de endosperm │ │
│ │ │şi de testã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.38│Şrot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de porumb │extracţie din germenii de porumb prelucraţi pe cale │ │
│ │ │uscatã sau umedã de care sunt încã aderente pãrţi de │ │
│ │ │endosperm şi de testã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.39│Gluten de porumb│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului de porumb.│Proteinã brutã│
│ │furajer^5) │Este constituit din tãrâţe şi gluten, la care pot fi │Amidon │
│ │ │adãugate spãrturi de porumb obţinute la cernerea │Grãsime brutã,│
│ │ │grãunţelor într-o proporţie nu mai mare de 15% şi/sau │dacã > 4,5% │
│ │ │reziduuri provenite din apa de înmuiere, folositã pentru│ │
│ │ │producerea alcoolului sau a altor produse derivate din │ │
│ │ │amidon. Produsul poate conţine de asemenea reziduuri │ │
│ │ │provenite de la extracţia uleiului din germenii de │ │
│ │ │porumb, obţinut pe cale umedã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.40│Gluten de porumb│Subprodus deshidratat rezultat de la obţinerea │Proteinã brutã│
│ │ │amidonului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │gluten obţinut din separarea amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.41│Amidon de porumb│Amidon tehnic pur obţinut din porumb. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.42│Amidon de porumb│Produs constituit din amidon de porumb expandat prin │Amidon │
│ │pregelatinizat^6│tratament termic. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.43│Colţi de malţ │Subprodus rezultat de la maltificare, constituit în │Proteinã brutã│
│ │ │principal din radicele uscate de cereale germinate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.44│Borhot de bere │Subprodus rezultat în industria berii obţinut prin │Proteinã brutã│
│ │ │deshidratarea reziduurilor de cereale maltificate sau │ │
│ │ │nemaltificate şi din alte produse amidonoase. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.45│Borhot │Subprodus rezultat în urma distilãrii alcoolului obţinut│Proteinã brutã│
│ │deshidratat de │prin deshidratarea reziduurilor solide de cereale │ │
│ │cereale^7) │fermentate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.46│Borhot de │Subprodus de distilerie obţinut prin deshidratarea │Proteinã brutã│
│ │cereale^8) │reziduurilor solide de cereale fermentate la care a fost│ │
│ │ │adãugatã o parte de sirop sau de reziduuri rezultate din│ │
│ │ │evaporarea apei de înmuiere. │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^2) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^3) Dacã ingredientul a fost supus unei mãcinãri mai fine, termenul "fin" poate fi adãugat │
│denumirii sau aceasta poate fi înlocuitã cu o denumire corespondentã. │
│^4) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^5) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "gluten furajer de porumb". │
│^6) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "amidon de porumb extrudat". │
│^7) Denumirea poate fi suplimentatã cu denumirea speciei de cereale. │
│^8) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "borhot şi solubilizate de cereale". │
│Denumirea poate fi suplimentatã cu denumirea speciei de cereale. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
2. BOABE ŞI FRUCTE OLEAGINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.01│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │parţial │presarea arahidelor parţial decorticate Arachis hypogaea│Grãsime brutã │
│ │decorticate │L. şi alte specii de Arachis (conţinut maxim în celulozã│Celulozã brutã│
│ │ │brutã 16% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.02│Şrot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │parţial │extracţie din arahidele parţial decorticate (conţinut │Celulozã brutã│
│ │decorticate │maxim în celulozã brutã 16% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.03│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │decorticate │presarea arahidelor decorticate. │Grãsime brutã │
│ │ │ │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.04│Şrot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │decorticate │extracţie din arahidele decorticate. │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.05│Boabe de │Boabe de rapiţã Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.)│ │
│ │rapiţã^1) │Sinsk., de sarson indian Brassica napus l. var. Glauca │ │
│ │ │(Roxb.) O.E. Schulz şi de nap Brassica campestris L. │ │
│ │ │ssp. Oleifera (Metzg.) Sinsk. (puritate botanicã minimã │ │
│ │ │94%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.06│Turte de boabe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de rapiţã^1) │presarea boabelor de rapiţã (puritate botanicã minimã │Grãsime brutã │
│ │ │94%). │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.07│Şrot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │rapiţã │extracţie din boabele de rapiţã (puritate botanicã │ │
│ │ │minimã 94%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.08│Coji de boabe de│Subprodus obţinut în urma decojirii boabelor de rapiţã. │Celulozã brutã│
│ │rapiţã │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.09│Şrot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │şofran parţial │extracţie din boabele parţial decorticate de şofran │Celulozã brutã│
│ │decorticate │Carthamus tinctorius L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.10│Turte de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │ │presarea miezului uscat (endosperm) şi cojilor │ │
│ │ │(tegument) nucilor de cocotier Cocos nucifera L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.11│Şrot de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │ │extracţie din miezul uscat (endosperm) şi cojile │ │
│ │ │(tegument) nucilor de cocotier. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.12│Turte de nuci de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │palmier │presarea nucilor de palmier din speciile Elaeis │Grãsime brutã │
│ │ │guineensis jacq., Corozo oleifera (HBK) L.H. Bailey │Celulozã brutã│
│ │ │(Elaeis melanococca auct.) din care a fost îndepãrtatã │ │
│ │ │cât mai mult posibil din învelişul lemnos. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.13│Şrot de nuci de │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │palmier │extracţie din nucile de palmier din care a fost │Celulozã brutã│
│ │ │îndepãrtatã cât mai mult posibil din învelişul lemnos. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.14│Soia (boabe) │Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.) supuse unui │ │
│ │prãjitã │tratament termic corespunzãtor (activitatea ureazei │ │
│ │ │maxim 0,4 mg N/g X min.). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.15│Turte de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut dupã│Proteinã brutã│
│ │(boabe) prãjitã │extracţie şi tratament termic corespunzãtor din boabele │Celulozã │
│ │ │de soia (activitatea ureazei maxim 0,4 mg N/g X min.). │brutã, │
│ │ │ │dacã > 8% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.16│Şrot de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut dupã│Proteinã brutã│
│ │(boabe) │extracţie şi tratament termic corespunzãtor din boabele │ │
│ │decojitã, │decojite de soia (conţinut maxim de celulozã brutã 8% la│ │
│ │prãjitã │substanţa uscatã) (activitatea ureazei maxim 0,5 mg N/g │ │
│ │ │X min.). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.17│Concentrat │Produs obţinut din boabe de soia decojite din care s-a │Proteinã brutã│
│ │proteic din soia│extras grãsimea, supuse unei a doua extracţii pentru a │ │
│ │(boabe) │reduce conţinutul de extract neazotat. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.18│Ulei vegetal^2) │Ulei obţinut din plante. │Umiditatea, │
│ │ │ │dacã > 1% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.19│Coji de soia │Subprodus rezultat din decojirea boabelor de soia. │Celulozã brutã│
│ │(boabe) │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.20│Seminţe de │Seminţe de bumbac Gossypium ssp. din care au fost │Proteinã brutã│
│ │bumbac │îndepãrtate fibrele. │Grãsime brutã │
│ │ │ │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.21│Şrot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de bumbac │extracţie din seminţele de bumbac din care au fost │Celulozã brutã│
│ │parţial │îndepãrtate fibrele şi o parte din coji (celulozã brutã │ │
│ │decorticate │maxim 22,5% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.22│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de bumbac │presarea seminţelor de bumbac din care au fost │Grãsime brutã │
│ │ │îndepãrtate fibrele. │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.23│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de Guizotia │presarea seminţelor de Guizotia abyssinica (Le Cass.) │Grãsime brutã │
│ │abyssinica │(cenuşã insolubilã în HCl: maxim 3,4%) │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.24│Seminţe de │Seminţe de floarea soarelui Helianthus annuus L. │ │
│ │floarea soarelui│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.25│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui. │ │
│ │soarelui │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.26│Şrot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui de la care │Celulozã brutã│
│ │soarelui parţial│s-au îndepãrtat o parte din coji (celulozã brutã maxim │ │
│ │decorticate │27,5% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.27│Seminţe de in │Seminţe de in Linum usitatissimum L. (puritate botanicã │ │
│ │ │minim 93%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.28│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de in │presarea seminţelor de in (puritate botanicã minim 93%).│Grãsime brutã │
│ │ │ │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.29│Şrot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de in │extracţie din seminţele de in (puritate botanicã minim │ │
│ │ │93%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.30│Pulpã de mãsline│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │ │extracţie din mãslinele presate Olea europea L. separate│Celulozã brutã│
│ │ │pe cât posibil de sâmbure. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.31│Turte de presare│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │din seminţe de │presarea seminţelor de susan Sesamum indicum L. (cenuşã │Grãsime brutã │
│ │susan │insolubilã în HCl: maxim 5%). │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.32│Şrot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │cacao parţial │extracţie din boabele uscate şi prãjite de cacao │Celulozã brutã│
│ │decorticate │Theobroma cacao L. din care au fost îndepãrtate o parte │ │
│ │ │din coji. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.33│Coji de boabe de│Tegumentul boabelor de cacao Theobroma cacao L. uscate │Celulozã brutã│
│ │cacao │şi prãjite. │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Dupã caz poate fi adãugatã menţiunea "conţinut scãzut în glucosinolat", definitã în │
│legislaţia naţionalã armonizatã cu cea comunitarã. │
│^2) Denumirea trebuie suplimentatã cu denumirea speciilor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
3. BOABE DE LEGUMINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.01│Nãut │Seminţe de Cicer arietinum L. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.02│Turte de extracţie │Subprodus obţinut dupã extracţie din mucilagiul de │Proteinã brutã│
│ │din guar │seminţe de Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.03│Ervum ervilia L. │Seminţe de Ervum ervilia L. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.04│Latir^1) │Seminţe de Lathyrus sativus L. supuse unui tratament │ │
│ │ │termic adecvat. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.05│Linte │Boabe de Lens culinaris a.o. Medik. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.06│Lupin dulce │Boabe de Lupinus ssp. cu conţinut scãzut în materii │ │
│ │ │amare. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.07│Boabe de fasole, │Boabe de Phaseolus sau Vigna ssp. supuse unui │ │
│ │prãjite │tratament termic adecvat în vederea distrugerii │ │
│ │ │lectinelor toxice. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.08│Mazãre │Boabe de Pisum ssp. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.09│Fãinã furajerã de │Subprodus rezultat în cursul obţinerii fãinii de │Proteinã brutã│
│ │mazãre │mazãre. Este constituit în principal din particule de│Celulozã brutã│
│ │ │endosperm şi într-o mai micã mãsurã de pelicule. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.10│tãrâţe de mazãre │Subprodus rezultat în cursul obţinerii fãinii de │Celulozã brutã│
│ │ │mazãre. Este constituit în principal din pelicule │ │
│ │ │rezultate în urma depeliculizãrii şi cernerii mazãrii│ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.11│Bob │Boabe de Vicia faba L. ssp. Faba var. equina Pers. şi│ │
│ │ │var. minuta (Alef) Mansf. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.12│Vicia monanthos │Boabe de Vicia monanthos Desf. │ │
│ │Desf │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.13│Mãzãriche │Boabe de Vicia sativa L. var. sativa şi alte │ │
│ │ │varietãţi. │ │
├────┴───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Aceastã denumire trebuie suplimentatã prin indicarea naturii tratamentului termic. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
4. TUBERCULI, RĂDĂCINI, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.01│Tãiţei de sfeclã│Subprodus rezultat de la fabricarea zahãrului, │Cenuşã insolubilã în │
│ │de zahãr │constituit din bucãţi extrase şi deshidratate de│HCl, dacã > 4,5% din │
│ │ │sfeclã de zahãr Beta vulgaris L. ssp. vulgaris │substanţa uscatã │
│ │ │var. altissima Doell. (Conţinut maxim de cenuşã │Glucide totale, │
│ │ │insolubilã în HCl: 4,5% din substanţa uscatã) │calculate în zaharozã,│
│ │ │ │dacã > 10,5% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.02│Melasã de sfeclã│Subprodus constituit din siropul rezidual │Glucide totale, │
│ │de zahãr │colectat în cursul fabricãrii şi rafinãrii │calculate în zaharozã │
│ │ │zahãrului din sfecla de zahãr. │Umiditate, dacã > 28% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.03│Tãiţei de sfeclã│Subprodus rezultat de la fabricarea zahãrului │Glucide totale, │
│ │de zahãr │constituit din tãiţei de sfeclã de zahãr │calculate în zaharozã │
│ │melasaţi │deshidrataţi la care s-a adãugat melasã. │Cenuşã insolubilã în │
│ │ │(Conţinut maxim de cenuşã insolubilã în HCl: │HCl, dacã > 3,5% din │
│ │ │4,5% din substanţa uscatã) │substanţa uscatã │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.04│Borhot de sfeclã│Subprodus obţinut dupã fermentarea melasei de │Proteinã brutã │
│ │de zahãr │sfeclã de zahãr pentru producerea de alcool, │Umiditate, dacã > 35% │
│ │ │drojdie, acid citric sau alte substanţe organice│ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.05│Zahãr (de sfeclã│Zahãr extras din sfecla de zahãr. │Zaharozã │
│ │de zahãr)^1) │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.06│Batate │Tuberculi de Ipomoea batatas (L.) Poir, │Amidon │
│ │ │indiferent de forma de prezentare. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.07│Manioc^2) │Rãdãcini de Manibot esculenta Crantz, indiferent│Amidon │
│ │ │de forma de prezentare. (Conţinut maxim de │Cenuşã insolubilã în │
│ │ │cenuşã insolubilã în HCl: 4,5% din substanţa │HCl, dacã > 3,5% din │
│ │ │uscatã) │substanţa uscatã │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.08│Amidon de manioc│Amidon obţinut din rãdãcinile de manioc expandat│Amidon │
│ │pregelatinizat^3│printr-un tratament termic adecvat. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.09│Pulpã de cartof │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului │ │
│ │ │din cartofi Solanum tuberosum L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.10│Amidon din │Amidon din cartofi tehnic pur. │Amidon │
│ │cartofi │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.11│Proteinã din │Subprodus deshidratat constituit în principal │Proteinã brutã │
│ │cartofi │din substanţe proteice obţinut dupã separarea │ │
│ │ │amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.12│Fulgi de cartofi│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.13│Suc condensat de│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului │Proteinã brutã │
│ │cartofi │din care au fost parţial îndepãrtate proteinele │Cenuşã brutã │
│ │ │şi apa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.14│Amidon din │Produs constituit din amidon de cartofi │Amidon │
│ │cartofi │solubilizat prin tratament termic. │ │
│ │pregelatinizat │ │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤
│^1) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "zaharozã". │
│^2) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "tapioca". │
│^3) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "amidon de tapioca". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
5. ALTE SEMINŢE ŞI FRUCTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.01│Pãstãi de roşcove │Produsul obţinut prin zdrobirea fructelor uscate │Celulozã brutã │
│ │ │(pãstãilor) de Ceratonia seliqua L. din care au │ │
│ │ │fost îndepãrtate învelişului extern. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.02│Pulpã de citrice │Subprodus obţinut în cursul fabricãrii sucului de│Celulozã brutã │
│ │ │citrice prin presarea fructelor de Citrus ssp. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.03│Pulpã de mere │Subprodus obţinut în cursul fabricãrii sucului de│Celulozã brutã │
│ │ │mere prin presarea fructelor. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.04│Pulpã de tomate │Subprodus obţinut prin presare în cursul │Celulozã brutã │
│ │ │fabricãrii sucului de tomate Solanum lycopersicum│ │
│ │ │Kars. L. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.05│Turte de extracţie din│Subprodus obţinut în cursul extragerii uleiului │Celulozã brutã,│
│ │sâmburi de struguri │din sâmburii de struguri. │dacã > 45% │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.06│Boascã │Pulpã de struguri deshidratatã rapid dupã │Celulozã brutã,│
│ │ │extracţia alcoolului din care au fost îndepãrtate│dacã > 25% │
│ │ │pe cât posibil sâmburii şi pedunculii │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.07│Sâmburi de struguri │Sâmburi extraşi din boabele de struguri din care │Grãsime brutã │
│ │ │a fost îndepãrtat uleiul. │Celulozã brutã,│
│ │ │ │dacã > 45% │
├────┴──────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│^1) Denumirea poate fi suplimentatã cu cea a fructelor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
6. NUTREŢURI ŞI FURAJE GROSIERE
┌────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.01│Fãinã de │Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Proteinã brutã │
│ │ lucernã^1) │lucernei tinere Medicago sativa l. şi Medicago │Celulozã brutã │
│ │ │var. Martyn. Poate conţine prnã la 20% trifoi │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │tânãr sau alte plante furajere uscate şi │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │mãcinate în acelaşi timp cu lucerna. │substanţa uscatã │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.02│Brichete de │Subprodus deshidratat obţinut prin presare dupã │Proteinã brutã │
│ │lucernã │separarea sucului de lucernã. │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.03│Concentrat proteic│Produs obţinut prin uscarea artificialã a │Carotene │
│ │din lucernã │fracţiunilor sucului presat de lucernã, │Proteinã brutã │
│ │ │centrifugat şi tratat termic pentru precipitarea│ │
│ │ │proteinelor. │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.04│Fãinã de trifoi^1)│Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Proteinã brutã │
│ │ │trifoiului tânãr Trifolium ssp. Poate conţine │Celulozã brutã │
│ │ │prnã la 20% lucernã tânãrã sau alte plante │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │furajere uscate şi mãcinate în acelaşi timp cu │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │trifoiul. │substanţa uscatã │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.05│Fãinã de │Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Proteinã brutã │
│ │ iarbã^1)^2) │plantelor furajere tinere. │Celulozã brutã │
│ │ │ │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │ │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │ │substanţa │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.06│Paie de cereale^3)│Paie de cereale │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.07│Paie de cereale │Produs obţinut prin tratarea adecvatã a paielor │Sodiu, dacã sunt │
│ │tratate^4) │de cereale. │tratate cu NaOH │
├────┴──────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│^1) Termenul "fãinã" poate fi înlocuit cu "pelete". Metoda de uscare poate fi adãugatã │
│denumirii. │
│^2) Specia de plante furajere poate fi adãugatã denumirii. │
│^3) Speciile de cereale trebuie sã fie indicate în denumire. │
│^4) Denumirea trebuie sã fie suplimentatã cu indicarea naturii tratamentului chimic efectuat.│
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
7. ALTE PLANTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.01│Melasã din │Subprodus constituit din reziduul siropos │Glucide totale │
│ │trestie de zahãr │colectat pe parcursul fabricãrii sau rafinãrii │calculate în zaharozã│
│ │ │zahãrului din trestia de zahãr Saccharum │Umiditate, dacã > 30%│
│ │ │officinarum L. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.02│Borhot din │Subprodus obţinut dupã fermentarea melasei din │Proteinã purã │
│ │trestie de zahãr │trestie de zahãr pentru fabricarea alcoolului, │Umiditate, dacã > 35%│
│ │ │drojdiei, acidului citric sau a altor substanţe │ │
│ │ │organice. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.03│Zahãr din trestie│Zahãr extras din trestia de zahãr │Sucrozã │
│ │de zahãr^1) │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.04│Fãinã de alge │Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Cenuşã brutã │
│ │ │algelor, în special a algelor brune. Acest │ │
│ │ │produs poate fi spãlat în scopul reducerii │ │
│ │ │conţinutului de iod. │ │
├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "zaharozã" │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
8. PRODUSE LACTATE
┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.01│Lapte praf │Produs obţinut prin deshidratarea laptelui │Proteinã brutã │
│ │degresat │degresat. │Umiditate, dacã > 5% │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.02│Zarã praf │Produs obţinut prin deshidratarea zarei. │Proteinã brutã │
│ │ │ │Grãsime brutã │
│ │ │ │Lactozã │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 6% │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.03│Zer praf │Produs obţinut prin deshidratarea zerului. │Proteinã brutã │
│ │ │ │Lactozã │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │ │Cenuşã brutã │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.04│Zer praf cu │Produs obţinut prin deshidratarea zerului din │Proteinã brutã │
│ │conţinut scãzut │care a fost parţial eliminatã lactoza. │Lactozã │
│ │în glucide │ │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │ │Cenuşã brutã │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.05│Pudrã de proteinã│Produs obţinut prin uscarea componenţilor │Proteinã brutã │
│ │din zer^1) │proteici extraşi din zer sau lapte prin │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │tratamente chimice sau fizice. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.06│Pudrã de cazeinã │Produs obţinut din lapte ecremat sau zarã prin │Proteinã brutã │
│ │ │deshidratarea cazeinei precipitatã cu ajutorul │Umiditate, dacã > 10%│
│ │ │acizilor sau a cheagului │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.07│Pudrã de lactozã │Glucidul separat din lapte sau zer prin │Lactozã │
│ │ │purificare şi deshidratare. │Umiditate, dacã > 5% │
├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu "praf de albuminã din lapte". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
9. PRODUSE PROVENITE DE LA ANIMALE TERESTRE
┌────┬────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.01│Fãinã de │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │ carne^1) │mãcinarea întregului corp sau a pãrţilor din │Grãsime brutã │
│ │ │corpul animalelor terestre cu srnge cald din care │Cenuşã brutã │
│ │ │grãsimea a fost parţial extrasã sau îndepãrtatã │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │fizic. Produsul trebuie sã fie liber de copite, │ │
│ │ │coarne, pãr şi pene, precum şi de conţinutul │ │
│ │ │tubului digestiv (conţinut de proteinã brutã minim│ │
│ │ │50% din substanţa uscatã, conţinut în fosfor total│ │
│ │ │maxim 8%) │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.02│Fãinã din carne │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │şi oase^1) │mãcinarea întregului corp sau a pãrţilor din │Grãsime brutã │
│ │ │corpul animalelor terestre cu srnge cald din care │Cenuşã brutã │
│ │ │grãsimea a fost parţial extrasã sau îndepãrtatã │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │fizic. Produsul trebuie sã fie liber de copite, │ │
│ │ │coarne, pãr şi pene, precum şi de conţinutul │ │
│ │ │tubului digestiv. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.03│Fãinã de oase │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │ │mãcinarea finã a oaselor animalelor terestre cu │Cenuşã brutã │
│ │ │srnge cald din care grãsimea a fost în mare mãsurã│Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │extrasã sau îndepãrtatã fizic. Produsul trebuie sã│ │
│ │ │fie liber de copite, coarne, pãr şi pene, precum │ │
│ │ │şi de conţinutul tubului digestiv. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.04│Jumãri │Produsul rezidual de la fabricarea seului, unturii│Proteinã brutã │
│ │ │sau a altor grãsimi de origine animalã extrase sau│Grãsime brutã │
│ │ │eliminate fizic. │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.05│Fãinã din carne │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │de pasãre │mãcinarea subproduselor rezultate de la │Grãsime brutã │
│ │ │sacrificarea pãsãrilor. Produsul trebuie sã nu │Cenuşã brutã │
│ │ │conţinã pene. │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │ │HCl > 3,3% │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.06│Fãinã de pene │Produs obţinut prin hidrolizarea, deshidratarea şi│Proteinã brutã │
│ │hidrolizatã │mãcinarea penelor. │Cenuşã insolubilã În│
│ │ │ │HCl > 3,4% │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.07│Fãinã de sânge │Produs obţinut prin deshidratarea sângelui │Proteinã brutã │
│ │ │provenit de la animalele terestre cu sânge cald │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │sacrificate. Produsul trebuie sã fie liber de │ │
│ │ │materii strãine. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.08│Grãsime │Produs constituit din grãsimea animalelor terestre│Umiditate, dacã > 1%│
│ │animalã^2) │cu sânge cald. │ │
├────┴────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 13% grãsime din substanţa uscatã trebuie sã fie calificate ca │
│"bogate în grãsime". │
│^2) Aceastã denumire poate fi suplimentatã printr-o descriere mai exactã a tipului de grãsime│
│animalã în funcţie de originea sa sau a procesului de fabricaţie (seu, unturã, grãsime din │
│oase, etc). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
10. PEŞTI, ALTE ANIMALE MARINE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌─────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.01│Fãinã de │Produs obţinut prin prelucrarea peştilor │Proteinã brutã │
│ │ peşte^1) │întregi sau a pãrţilor provenite de la │Grãsime brutã │
│ │ │aceştia din care o parte a uleiului poate fi │Cenuşã brutã, dacã > 20%│
│ │ │îndepãrtatã şi la care poate fi readãugat │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │solubilizat de peşte. │ │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.02│Solubilizat de │Produs obţinut în cursul fabricãrii fãinii de│Proteinã brutã │
│ │peşte concentrat│peşte care a fost separat şi stabilizat prin │Grãsime brutã │
│ │ │acidifiere sau deshidratare. │Umiditate, dacã > 5% │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.03│Ulei de peşte │Ulei obţinut din peşti sau pãrţi provenite de│Umiditate, dacã > 1% │
│ │ │la peşti. │ │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.04│Ulei de peşte, │Ulei obţinut din peşti sau pãrţi provenite de│Indice de iod │
│ │rafinat, saturat│la peşti care a fost rafinat şi supus │Umiditate, dacã > 1% │
│ │ │hidrogenãrii. │ │
├─────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 75% proteinã brutã din substanţa uscatã pot fi calificate ca │
│"bogate în proteinã". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
11. MINERALE
┌─────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.01│Carbonat de calciu^1)│Produs obţinut prin mãcinarea surselor de │Calciu │
│ │ │carbonat de calciu, cum ar fi calcarul, │Cenuşã insolubilã│
│ │ │cochiliile de midii sau stridii, sau prin │în HCl, dacã 5% │
│ │ │precipitare din soluţii acide. │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.02│Carbonat de calciu şi│Amestec natural de carbonat de calciu şi │Calciu │
│ │magneziu │carbonat de magneziu. │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.03│Alge marine │Produs de origine naturalã obţinut din alge │Calciu │
│ │calcaroase (Maerl) │calcaroase, mãcinate sau granulate. │Cenuşã insolubilã│
│ │ │ │în HCl, dacã 5% │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.04│Oxid de magneziu │Oxid de magneziu tehnic pur (MgO) │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.05│Sulfat de magneziu │Sulfat de magneziu tehnic pur [MgSO(4)X7H(2)O] │Magneziu │
│ │ │ │Sulf │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.06│Fosfat dicalcic^2) │Fosfat de calciu monohidrogenat precipitat din │Calciu │
│ │ │oase sau surse anorganice [CaHPO(4)X2H(2)O] │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.07│Fosfat monocalcic- │Produs obţinut pe cale chimicã şi compus din │Fosfor total │
│ │dicalcic │pãrţi egale de fosfat dicalcic şi fosfat │Calciu │
│ │ │monocalcic [CaHPO(4) - Ca(H(2)PO(4)](2)XH(2)O │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.08│Fosfat natural │Produs obţinut prin mãcinarea fosfaţilor │Fosfor total │
│ │defluorinat │naturali purificaţi şi deflourinaţi │Calciu │
│ │ │corespunzãtor │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.09│Fãinã de oase │Oase degelatinizate, sterilizate, degresate şi │Fosfor total │
│ │degelatinizate │mãcinate │Calciu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.10│Fosfat monocalcic │Fosfat de calciu dihridogenat tehnic pur │Fosfor total │
│ │ │[Ca(H(2)PO(4))(2)XH(2)0] │Calciu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.11│Fosfat de calciu şi │Fosfat de calciu şi magneziu tehnic pur │Calciu │
│ │magneziu │ │Magneziu │
│ │ │ │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.12│Fosfat monoamoniacal │Fosfat monoamoniacal tehnic pur │Azot total │
│ │ │[NH(4)H(2)PO(4)] │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.13│Clorurã de sodiu │Clorurã de sodiu tehnic purã sau produsul │Sodiu │
│ │ │obţinut prin mãcinarea surselor naturale de │ │
│ │ │clorurã de sodiu, cum ar fi sarea gemã sau │ │
│ │ │sarea marinã │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.14│Propionat de magneziu│Propionat de magneziu tehnic pur │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.15│Fosfat de magneziu │Produs constituit din fosfat dibazic de │Fosfor total │
│ │ │magneziu tehnic pur (MgHPO(4)XH(2)O) │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.16│Fosfat de sodiu, │Produs constituit din fosfat de │Fosfor total │
│ │calciu şi magneziu │sodiu-calciu-magneziu │Magneziu │
│ │ │ │Calciu │
│ │ │ │Sodiu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.17│Fosfat monosodic │Fosfat monosodic tehnic pur (NaH(2)PO(4)) │Fosfor total │
│ │ │ │Sodiu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.18│Bicarbonat de sodiu │Bicarbonat de sodiu tehnic pur [NaHCO(2)] │Sodiu │
├─────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│^1) Natura sursei poate fi indicatã suplimentar în denumire sau o poate înlocui. │
│^2) Procesul de fabricare poate fi inclus în denumire. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
12. DIVERSE
┌─────┬────────────────────┬────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.01│Deşeuri de brutãrie │Produse sau subproduse obţinute de la │Amidon │
│ │ │fabricarea prinii, prãjiturilor, biscuiţilor│Glucide totale │
│ │ │sau pastelor fãinoase │calculate în zaharozã│
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.02│Deşeuri de cofetãrie│Produse sau subproduse obţinute de la │Glucide totale │
│ │ │fabricarea produselor de cofetãrie, inclusiv│calculate în zaharozã│
│ │ │a ciocolatei │ │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.03│Deşeuri de patiserie│Produse şi subproduse obţinute de la │Amidon │
│ │şi de la fabricarea │fabricarea produselor de patiserie sau a │Glucide totale │
│ │îngheţatei^1) │îngheţatei │calculate în zaharozã│
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.04│Acizi graşi │Subprodus obţinut în cursul deacidifierii cu│Grãsime brutã │
│ │ │leşie sau prin distilarea uleiurilor sau │Umiditatea, dacã > 1%│
│ │ │grãsimilor de origine vegetalã sau animalã │ │
│ │ │nespecificatã │ │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.05│Sãruri de acizi │Produs obţinut prin saponificarea acizilor │Grãsime brutã │
│ │graşi^2) │graşi cu hidroxid de calciu, de sodiu sau de│Ca (Na sau K, │
│ │ │potasiu │dupã caz) │
├─────┴────────────────────┴────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Denumirea poate fi completatã pentru a specifica procesul agro-alimentar prin care │
│materia furajerã a fost obţinutã. │
│^2) Denumirea poate fi suplimentatã prin indicarea sãrii obţinute. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Materie furajerã compusã din: │ Declararea obligatorie a: │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │
├───┬────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1.│Grãunţe de cereale │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 2.│Produse şi subproduse din boabe de │Amidon, dacã > 20% │
│ │cereale │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │ │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 3.│Boabe şi fructe oleaginoase │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 4.│Produse şi subproduse din boabe şi │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │fructe oleaginoase │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 5.│Boabe de leguminoase │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 6.│Produse şi subproduse din boabe de │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │leguminoase │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 7.│Tuberculi, rãdãcini │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 8.│Produse şi subproduse din tuberculi │Amidon │
│ │şi rãdãcini │Celulozã brutã │
│ │ │Cenuşã insolubilã în HCl, dacã > 3,5%│
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 9.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celulozã brutã, dacã > 15% │
│ │în industria prelucrãrii sfeclei de │Glucide totale, calculate în zaharozã│
│ │zahãr │Cenuşã insolubilã în HCl, dacã > 3,5%│
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│10.│Alte boabe şi fructe, produsele şi │Proteinã brutã │
│ │subprodusele lor │Celulozã brutã │
│ │ │Grãsime brutã, dacã > 10% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│11.│Frnuri şi furaje grosiere │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │ │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│12.│Alte plante, produsele şi │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │subprodusele lor │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│13.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celulozã brutã, dacã > 15% │
│ │în industria prelucrãrii trestiei de│Glucide totale, calculate în zaharozã│
│ │zahãr │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│14.│Produse şi subproduse lactate │Proteinã brutã │
│ │ │Umiditate, dacã > 5% │
│ │ │Lactozã, dacã > 10% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│15.│Produse provenite de la animalele │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │terestre │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Umiditate, dacã > 8% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│16.│Peşti, alte animale marine, │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │produsele şi subprodusele lor │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Umiditate, dacã > 8% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│17.│Minerale │Mineralele relevante │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│18.│Diverse │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │ │Celulozã brutã │
│ │ │Grãsime brutã, dacã > 10% │
│ │ │Amidon, dacã > 30% │
│ │ │Glucide totale, calculate în │
│ │ │zaharozã, dacã > 10% │
└───┴────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘